Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 187 uyarınca kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak kadın evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı başvuru ile kocasının soyadının yanında kendi soyadını da kullanabilir. TMK ’da yer alan bu hüküm sebebiyle kadının bekârlık, halk arasındaki söyleyiş ile kızlık, soyadını kocasının soyadı olmaksızın kullanması mahkemelerce kabul edilmemekteydi. 30 Eylül 2015 tarihinden önce, evlenen kadın, sadece Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunması halinde kocasının soyadını kullanmaksızın yalnızca kendi soyadını kullanabilmekteydi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun ayrımcılık yasağını gözeterek 30 Eylül 2015 tarihinde vermiş olduğu karar ile evli kadının sadece bekârlık soyadını kullanabilmesinin yolu açılmıştır. Bu karar ile birlikte, sadece kendi soyadını kullanmak isteyen kadın, Aile Mahkemesine başvuruda bulunarak kocasının soyadını kullanmaksızın sadece kendi soyadını kullanma imkânına sahip olacaktır.
Yazı İçeriği
1. Kadının Soyadı Sorunu
1.1. Evlenmeden Önce Kadının Soyadı
1.2. Evlendikten Sonra Kadının Soyadı
1.3. Boşanma/Ölüm Halinde Kadının Soyadı
2. Kızlık Soyadının Tek Başına Kullanılması
3. Evlenmeden Önceki Kızlık Soyadı Kullanımına ilişkin Dava
4. Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kadının medeni durumu ile birlikte soyadının değişmesi uygulamada pek çok sorun ve karışıklığa sebep olmaktadır. Örneğin, kadın evlendiğinde veya boşandığında kimliğini, ehliyetini, pasaportunu değiştirmek zorunda kalmaktadır. Doğumla kazandığı soyadını kural olarak ölene kadar taşıyan erkek karşısında kadının sürekli soyadını değiştirmek zorunda kalması eşitlik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.
1. Kadının Soyadı Sorunu
Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için hak olmasının yanı sıra zorunluluk ve yükümlülükleri de beraberinde getiren soyadı kullanımı, günümüzde kanunlarca koruma altındadır. Bu kanunlara göre, erkek birey evlat edinme yahut mahkemece haklı bir nedene dayanarak değiştirilmesine karar verilmesi halleri dışında ailesine ait soyadını doğduğu andan itibaren taşır. Asıl karmaşa kadının soyadı meselesinde ortaya çıkmaktadır. Vazgeçilemeyen, devredilemeyen, feragat edilemeyen ve kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olan soyadı, kadın söz konusu olduğunda farklı ihtimaller dâhilinde bir takım değişikliklere uğramaktadır.
1.1. Evlenmeden Önce Kadının Soyadı
Kadın evlenmezse, doğum ile kazandığı babasının soyadını ölünceye kadar taşıyabilir.
Evli olmayan kadın, haklı nedene dayanması halinde soyadını mahkeme kararı ile değiştirebilir. Haklı nedenin varlığı halinde soyadının mahkeme kararı ile değiştirilmesi erkek veya kadın fark etmeksizin mümkündür. Soyadının gülünç ya da ahlaka aykırı olması haklı sebep olarak değerlendirilebilir.
Evlenmeden kadının soyadının değişebileceği bir diğer hal ise kadının evlat edinilmesidir. Evlat edinilme hali de erkek veya kadın fark etmeksizin soyadının değişeceği hallerdendir.
1.2. Evlendikten Sonra Kadının Soyadı
Kadın evlenirse ve hiçbir girişimde bulunmazsa isminin devamında yalnızca kocasının soyadını kullanmaya başlar.
Türk Medeni Kanunu madde 187:
“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”
TMK’ da açıkça düzenlendiği üzere kadın, evlendirme memuruna ya da nüfus idaresine herhangi bir başvuruda bulunmazsa evlenmekle soyadı değişir. Her ne kadar 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, kadın ve erkek arasında eşitliği tesis etmeye yönelik adımlar atmış olsa da, 187. madde eşitliğin sağlanamadığının göstergesidir. Zira evlenme ile kocanın soyadı değişmeyip, aile soyadı olmakta buna karşın kadının soyadı değişmektedir. Örneğin Tansu Çiller’in eşi Özer Çiller’in soyadı evlenme ile değil; evlenmeden önce alınan mahkeme kararıyla değişmiştir. Çünkü Türk Medeni Kanunu erkeğe evlenme ile karısının soyadını alma zorunluluğu yüklememektedir.
TMK madde 187’nin kadına tanımış olduğu tek imkân eşinin soyadı ile birlikte kendi soyadını da kullanabilmesidir. Kadın, evlilik işlemleri sırasında yahut nikâhtan sonra nüfus müdürlüğüne yapacağı başvuru ile bekârlık soyadını muhafaza edebilir. Bu durumda sıralama isim, kendi soyadı ve kocanın soyadı şeklinde olmaktadır. Görüleceği üzere TMK evlenen kadına münhasıran kendi soyadını kullanma imkânı tanıyan bir düzenleme içermemektedir.
1.3. Boşanma/Ölüm Halinde Kadının Soyadı
Kadın boşanırsa ve hiçbir başvuruda bulunmazsa, doğumla babasından kazandığı soyada geri döner.
TMK madde 173/1:
“Boşanma hâlinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır. Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir.”
Kadın boşanırsa, kocasının soyadını kullanmakta bir menfaatinin olduğunu ve bu durumun kocaya zarar vermeyeceğini ispat etmesi halinde kocasının soyadını boşanmış olmasına rağmen kullanmaya devam edebilir. Boşandığı kocasının soyadını kullanmak isteyen kadın, buna ilişkin başvuruyu boşanma davası ile birlikte yahut boşanma hükmünün kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde yapmalıdır.
TMK madde 173/2:
“Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir.”
Kadın TMK madde 173/2’deki şartların varlığı halinde boşandığı kocasının soyadını kendi soyadının önünde kullanmaya devam edebilir. Nitekim birçoğumuzun bildiği üzere, Sezen Yıldırım, evlenmeyle kullanmaya başladığı Aksu soyadıyla tanınmış ve boşanmadan sonra da kocasının soyadını kullanmaya devam ederek Sezen Aksu olarak hafızalara kazınmıştır.
Hangi şartlar altında eski eşin soyadının kullanılabileceği “Boşandığınız Eşinizin Soyadını Kullanabilir Misiniz?” isimli makalemizde detaylı olarak incelenmiştir.
Kendi soyadını ve boşandığı kocasının soyadını birlikte kullanan kadının tekrar evlenmesi halinde yeni kocasının soyadını tek başına kullanabilir. Ancak bununla birlikte, önceki iki soyadından birini seçmek ve yeni kocasının soyadından önce kullanmak şartıyla iki soyada sahip olabilir.
TMK madde 173/3:
“Koca, koşulların değişmesi hâlinde bu iznin kaldırılmasını isteyebilir.”
Kadının boşanmadan sonra kocasının soyadını kullanmaya devam etmesi durumunda, eski koca, zarar gördüğü ve menfaatinin etkilendiği gerekçesiyle mahkemeye başvurabilir. Bu gerekçelerin mahkemece haklı bulunması halinde kadının kocasının soyadını kullanması engellenir ve eski soyadına geri döner.
2. Kızlık Soyadının Tek Başına Kullanılması
Görüldüğü üzere kadının soyadı medeni durumuna göre değişmekte olup, bu değişikliklerin pratikte pek çok soruna sebep olacağı açıktır. Örneğin kadın medeni durumu değiştikçe pasaport, kimlik, ehliyet gibi hayati öneme sahip belgeleri değiştirmek zorunda kalmakta bunun için zaman ve para harcamaktadır. Bunların yanı sıra evli olduğu süre boyunca yazmış olduğu tezler, elde etmiş olduğu başarılar boşandığı kocasının soyadı ile anılmaktadır. Bu sebeplerle her ne kadar TMK evli kadının, evlenmeden önceki soyadını tek başına kullanmasına izin vermiyor olsa da yargı kararları ile bu husus aşılmıştır. İlk derece ve istinaf mercileri tarafından kadının yalnızca kızlık soyadını kullanmasına ilişkin taleplerin kabulü 30 Eylül 2015 tarihinde Yargıtay tarafından verilen karar ile mümkün olmuştur.
30 Eylül 2015 tarihinden önce, mahkemelere yapılan kızlık soyadının tek başına kullanılması yönündeki tüm başvurular reddedilerek, “evli kadının sadece bekârlık soyadını kullanamayacağı” şeklinde kararlar verilmekteydi. Ancak, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun vermiş olduğu, sürpriz kararla birlikte, evli kadınların aile mahkemelerine dava açarak kendi soyadlarını kullanabilmesinin yolu açılmış oldu. Daha önce mahkemeler onay verse bile Yargıtay, Medeni Kanun’u gerekçe göstererek evli kadınların sadecebekârlık soyadlarını kullanmalarına onay vermiyordu.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2014/2-889 Esas, 2015/2011 Karar, 30.09.2015 Tarihli Kararında:
“…Somut olayda davacının iddiası, evli erkeklerin evlenmeden önceki soyadlarını kullanabilmelerine karşın evli kadınların evlendikten sonra yalnızca kızlık soyadlarını kullanamamaları hakkındadır. Bu durumun, benzer konumdaki kişiler arasında cinsiyete dayalı “farklı muamele” teşkil ettiği şüphesizdir. Hemen ifade edilmelidir ki farklı muameleyi haklı çıkartacak ikna edici gerekçeler gösterilmediği müddetçe 14. maddenin ilkesel olarak, erkek ve kadına eşit şekilde uygulanmasını zorunludur.
Hukuk Genel Kurulunca, kızlık soy isminin kullanılmasının aile birliğinin sağlanmasında olumsuz etkisi olacağı savunmasına karşı, aile birliğinin sağlanmasında ortak bir soyadın kullanılmasının etkisinin bulunmadığı kabul edilmiş, ortak soyadın bu konuya geleneksel yaklaşım dışında bir katkısının bulunmadığı ortak bir aile ismi ile aile birliğinin yansıtılmaması halinde, evli çiftlerin ve/veya üçüncü tarafların somut ya da önemli bir sorun ile karşılaşmayacağı, nüfus hizmetlerinin yürütülmesinde çıkabilecek bir takım aksaklıların da teknik düzenlemeler ile aşılabileceği kabul edilmiştir.
Ayrıca Hukuk Genel Kurulunca, evli kadınların aile birliği adına kocalarının soyadını taşımak zorunda bırakılmalarının -önüne kendi kızlık soyadlarını ekleyebilseler de- nesnel ve makul bir nedeni olmadığını kabul edilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu, geleneksel kocanın soyadına dayalı aile ismi sisteminden, evli çiftlerin kendi soyadlarını kullanabilmelerine izin veren başka bir sisteme geçişin doğum, evlilik ve ölüm kayıtlarının tutulması konusunda yaratacağı sorunların önemini göz ardı etmemiştir. Ancak bireylerin seçtikleri isme göre, saygınlık ve itibarla yasamalarını sağlamak için toplumdan bir miktar sıkıntı çekmesini beklemek de makul olacaktır.
Bu nedenle yukarıda belirtilen ve ülkemizin de taraf olduğu uluslararası metinlerde aralarında soyadı seçiminin de bulunduğu birçok konuda cinsiyete dayalı ayrımcılığı yok etme yükümlülüğü dikkate alındığında aile birliğini ortak bir aile ismi aracılığıyla yansıtma amacı, cinsiyete dayalı farklı muamele için yeterli bir gerekçe oluşturmamaktadır. Dolayısıyla, söz konusu farklı muamele 8. maddeyle beraber düşünüldüğünde 14. maddeye aykırı olduğu açıktır.”
3. Evlenmeden Önceki Kızlık Soyadı Kullanımına İlişkin Dava
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca 30.09.2015 tarihinde verilen bu karar uyarınca, davacının evlenmekle aldığı kocasının soyadının iptaline ve sadece kızlık soyadını kullanmasına izin verilmesine karar verilmiştir.
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğunun, eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayan bu kararla, kadınların evlendikten sonra sadece kendi soyadlarını kullanabilmesi mümkün kılınmıştır.
Yalnızca evlenmeden önceki soyadlarını kullanmak isteyen kadınlar, aile mahkemesinde açacakları dava ile bu hakka kavuşabilirler.
4. Görevli ve Yetkili Mahkeme
Günümüzde, sadece bekârlık soyadını kullanmak isteyen kadın, yerleşim yerindeki Aile Mahkemesinde bu talep ile dava açabilir.
Boşandıktan sonra eşimin soyadını kullanmaya devam etmem halinde, ilerde babamın sosyal haklarından faydanlamamda hukuksal olarak bir problem olur mu soyisim faklılığından?
Merhaba;
2021 şubat ayından beri eşimle çekişmeli boşanma sürecindeyiz. Epey uzun süreceğini düşündüğüm için bu süreçte soyisim davası açarak evlenmeden önceki soyismimi almak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz? Davayı kendim açmamla bir avukat aracılığıyla açmam arasında bir fark olur mu? Aşağı yukarı her iki durumda da ne kadara mal olur. Bilgi verirseniz çok sevinirim.
Merhaba ben boşanma davası açtım ve dava süreci boyunca kendi kızlık soyadımi kullanmak için nasıl bir yol izlemeliyim
Merhaba,
evlendikten sonra hem kendi soyadımı hem eşiminkini kullanıyordum. Fakat bu durum eşimle sorun yaşamamıza sebep oluyor. Bekarlık soyadımı sildirmek istiyorum. Nüfustan halledemez miyim?
Babam aldığım emekli maaşım var evlendiğinde çift soyadı kullandığımda yine maaşı alabilecek miyim
Çok yerinde bir karar olmuş bir erkekle sanırım bu soyadı konusunda anlaşamazdım düşünsene erkeğin soyadını kullanmayacağım zaman ondan izin istiyorum aile içinde kadının bir yeri olmadığı kendi soyadını taşıyamamasından bile net bunu problem haline getirecek erkeğin zaten aile evliliği yaptığını düşünmüyorum. Çocuk senin soyadını alsın ama eş ne alaka bir sperme bu kadar anlam yüklemek oldukça saçma.
merhaba
eşim ile anlaşmalı boşanıyoruz. Bana soruldu; eşinizin soyadı kalsın mı diye , ayrılacağım kişi evlilik soyadımı kullanmama izin verdi.Ancak ben tam olarak boşandıktan sonra ,babadan kalan maaşı , evlendiğim ve boşandığım kişinin soyadını ile alabilir miyim. Evlerimiz ayrıldı artık birlikte yaşamıyoruz, boşanma olduğunda onun soyadı ile ben ilerde dul olduğumdan baba emekli maaşını alabilecek miyim?
teşekkür ederim
merhaba, ben geçen hafta evlendim. fakat sadece evlenmeden önceki soy ismimi kullanmak istiyorum. eşimin de bu konuda bir itirazı yok. henüz kimlik, pasaport vs. değiştirmeden önce aile mahkemesine başvurmak istiyorum ki iki kez uğraşmak zorunda kalmayayım. bu süreçte avukat tutmam gerekir mi? yoksa kendim aile mahkemesine dilekçeyle başvurarak dava sürecini başlatabilir miyim? ve işlemler ne kadar sürer? yani bu süreçte kimliğimi değiştirmemem sorun olur mu? teşekkürler.
Ozel bir hava yolu sirketinden evlenmeden almis oldugum 3 adet biletim var. Pandemi sebepli ucuslarin iptal edildi ve ileri bir tarihe alinmak uzere biletlerin aciga alindi. Bu esnada benim vizemin suresi doldu ve ben evlendim. Yeni vize basvurusu icin yeni soyadimla pasaport alacagim. Hava yolu sirketi bilette ki ismi degistirmeyeceklerini soyluyor. 3 adet bilet icin ucret iadesi saglayacaklarini (en son 60 gun vadesi vardi) ve yeni bilet alabilecegimi soyluyorlar. Yeni biletler bizim aldigimiz biletlerin nerdeyse 2 kati fiyatinda. Esiminde medeni durumu degismisken, sadece benim bu sekilde bir sikinti yasamam beni cok rahatsız etti. Kadin acisindan burda yasanan bir hak kaybi ya da eşitsizlik var midir?
Merhabalar, 2012 yılında kendi soy adımı alarak evlendim. Kendi soy adımı kullanmak istiyorum ayrıca kütük bilgilerini de değiştirme ihtimalim var mıdır? Aile mahkemesine başvurduğumda bununla ilgili ayrıca bir madde eklenebilir mi?
merhabalar, Boşanma davam istinafta, hem kızlık soyadımı hem de eski eşimin soyadını kullanmaktayım. sadece kızlık soyadımı kullanmak için ne yapmam lazım? Şimdiden teşekkür ederim.
Selam ben Rus vatandaşıyım”evlendikten 3 sene sonra Türk vatandaşı oldum ismim ve soyismimi değiştirmiştim” şimdi çocuklarımızı Rus vatandaşı yapmak için eski Rus ismimi soyismimi almam gerekiyor” sadece kendi adımı ve soyadımı kullanabilirmiyim? Aile mahkemesi okeylermi? Kocamın soy adı olmadan olurmu? Bilgi yazarsanız çok teşekkür ederim.
12/06/2019 tarihinde evlendim. Kızlık soyadımı da kullanmaya başladım ama bu eşimle aramızda problemler yaratmaya başladı. Yeni evli olduğum için mahkemeye başvuru yapmadan sadece eşimin soyadını kullanamaz mıyım?
Merhaba
Benim 13 yaşında bir oglum var, biyolojik babasının değil 2.esimin soyadini taşımak istiyor, oglum 5 yaşından beri üvey babasiyla yaşıyor, biyolojik babasi yilda 1 kez görüp hic nafakada odemedi , oglum kiz kardesiyle aynî soyadini tasimadigindan dolayı cok üzülüyor, kendini tam olarak bu aileye ait hissedemiyor, kardesinin ve arkadaşlarının
durumunu sorgulamasindan dolayi son derece üzgün,bununla ilgili nasil bir yol izlememiz gerekiyor? Aile birligimiz acısından her yerde sorgulamaya (doktor, okul vs) maruz kalıyor, bizimle aynı soyadini kullanması mümkün mü, eğer mümkünse ne yapmalıyız? Şimdiden ilginize teşekkür ederiz.
Boşandıktan sonra eşimle anlaşmalı olarak belirli bir süre daha onun soyadını kullanmaya devam etmek istiyorum.Kariyerimi eşimin soyismi ile şekillendirdiğim için.
Ancak daha sonra istediğim herhangi bir zaman tekrar kızlık soyadımı kullanabilir
miyim?
Teşekkürler
Merhaba,
Geçen hafta evlendim. Kimlik işlemleri için birkaç hafta sonra nüfus müdürlüğünden yeni kimliğimi çıkartacağım. Hem kendi soyadımı hem eşimin soyadını kullanmak istiyorum.Nüfus müdürlüğünde hemen haledebilir miyim? Yoksa dilekçe vs. doldurulacak mı?
Cevap için teşekkür ederim şimdiden.
Benim evlendikten sonra eşimin soyadını da kullanıyorum evlenmeden önceki soyadımı da ama eşimin soyadını sadece kullanma kararı aldım Okul okuduğum için iki soyad sıkıntı oluyor bitişikmiş gibi anlaşılıyor isim ve soyisim değişikliği için süre 3 yıl daha uzatılmıştı bizde yararlanabilir miyiz soyad ve isimi dilekçe ile değiştirme hakkını kullanarak nüfus müdürlüğüne dilekçe vererek sadece eşimin soyadına dönebilir miyim yoksa dava açmak mecburiyetinde miyim 🙏🏼
Meraba ben yurt dışında yaşıyorum konsoloslukta evlilik yapınca kendi Kızlık soy ismimi de kullanmak istedim ama şuan da pişman oldum nasıl sadece kocamın soy ismini kullana bilirim yurt dışandayım mahkemeye de başvuru yapamam burdan nasıl hallede bilirim acaba Konsolosluk ta iptal edebilir miyim
Selamlar
Boşanma davam çekişmeli sürüyor. Gerekçeli karar tebliğ edildi. İstinaf süreci başlıyor. Burada değinmek istemediğim şekilde ağır kusuru olan Kadın bu süreçte benim soyadımı taşımasın istiyorum. Ne yapmalıyım?
mrb benimsorum evli bayan soyisim deyiştire bilirmi deyiştirsede kızlık soyismi ve ya kocasının kinden farklı kulasna bilirmi şimdiden tşk
Peki benim evlilik içinde tek başına evlilik öncesi soyadımı kullanmam, eşim için hukuki bir sonuç doğurur mu? Onun soyadında bir değişiklik olmayacağı için hukuki bir sonuç ta doğurmayacağını düşünüyorum.
merhabalar ben evlendikten sonra hem kendi soyadimi hem kocamin soyadini beraber kullanabilirmiyim?
evlilik esnasında kızlık soyadımı da kullanacağıma dair gerekli evrakları doldurdum ama şu anda o istekten vazgeçtim ve sadece eşimin soyadını kullanmak istiyorum. henüz nüfus müdürlüğüne gidip yeni kimliklerimizi almadık. yapmam gereken işlem nedir bu konuda?
iyi çalışmalar bi süre sonra evlenicem sadece kendi soyadımı kullanmak istiyorum sonra ileride gerekirse değiştirip sadece eşiminkini veya her ikisini kullanabiliyormuyum ; oluyorsa nasıl oluyor?
Eşimde aynı sorun var evlenirken kendi soy isminize yazdırdı şimdi kullanmak istemiyor kimlik değiştirmedik düzeltme oluyor mu
Merhabalar,
Evlenirken kendi kızlık soyadım ile boşanma davası devam eden X şahsının soyadınıda aldım. Boşanma davamız devam etmekte olup, istinaf sürecindedir. Ben X şahsının soyadını sildirmem için dava mı açmam gerekmektedir?
Merhaba, ben Ağustos 2017’de Hollanda yerel makamları önünde yabancı eşimle evlendim ve evliliğimiz Hollanda makamlarınca sadece kızlık soyadımla tescil edildi. Aldığımız evlilik cüzdanı, onaylı örneği ve diğer gerekli dokümanlar ile birlikte yaşadığım yabancı ülkedeki Türk başkonsolosluğuna “yabancı makamlar önünde evlilik tescili” başvurusunda bulundum. Başvuruma kızlık soyadımı korumak istediğime dair bir dilekçeyi de ekledim. Başkonsolosluk yetkilileri Medeni Kanun gereğince kızlık soyadımı kullanmamın mümkün olmadığını, ancak eşimin ya da kendi ve eşimin soyadlarını alabileceğimi, Yargıtay kararından haberleri olmadığını, olsalar bile Hollanda evlilik tescil kaydında kızlık soyadım yer aldığından bir işlem yapamayacaklarını söyleyerek başvurumu tescil aşamasında sözel olarak reddettiler. Talep etmeme rağmen yazılı bir karar vermekten çekindiler. Türkiye’deki avukatım aracılığıyla Aile Mahkemesi’ne dava açmak istiyorum ancak evliliğim tescil bile edilemediği için bu davayı açabilir miyim? Yol gösterebilirseniz çok sevinirim.
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Gösterdiğiniz yolu takiben Türk makamları önünde evlilik tescilimi kendi ve eşimin soyadı ile birlikte yapıp Aile Mahkemesi’ne dava açtım. Mart 2018’de açtığım davada ilk duruşma birkaç ertelemenin ardından Aralık ortasında gerçekleşti ve hakim avukatımın dayanak gösterdiği Avrupa İnsan Hakları Mhk, Yargıtay ve Anayasa Mhk. kararlarına rağmen eşimin yazılı rızası olmadan olumlu karar vermeyeceğini söyleyerek duruşmayı Nisan 2019’a erteledi. Bir kadın ve insan hakları savunucusu olarak yasal haklarımın hiçe sayılması ve bu küçük düşürücü karar nedeniyle sinirli, üzgün ve kararsızım. Dilerim Medeni Kanun’da yapılacak bir değişiklikle bu uzun, maddi olarak külfetli ve insan onurunu kıran bu süreç yerine evlenecek kadın (ve erkeğe) dilediği soyadını seçme hakkı tanınır.
İdealleriniz için tebrik ederim. Ben de oldukça rahatsızım aile mahkemesine başvurmak istiyorum bu haktan faydalanan var mı diye bakınca yorumunuzu gördüm. Birey olarak alçaltıcı bir durum hatta kütük değişimi de buna dahil. Bunu da değiştirme hakkımız var mıdır acaba biliyor musunuz? Yoksa sadece soy adı için mi değişiklik yapılabiliyor?
Merhabalar ben 2014 yılında evlendim ve nikah işlemleri sırasında kizlik soyadımı da kullanmak istediğimi belirttim. O zaman eşim senin kararın demişti itiraz etmemişti ancak zaman zaman bu konuda rahatsızlığını belli ediyor ve bende pişmanım günlük hayatımda bazen sıkıntılar çıkabiliyor. Tekrar sadece eşimin soyadını almam için mahkemeye basvurmam gerektiğini biliyorum ancak bu süreç nasıl işliyor. Dilekcemi veriyorum?ve nereye veriyorum mahkeme oluyormu süreç nasıl yani 4 aylık bebeğim var ona göre bi plan yapmam lazım şimdiden teşekkürler
Merhaba,
Ben önce kendi soyadımı sonra eşimin soyadanı kullanabilir miyim ?
2013 yılında evlendim ve 2016 yılında aile mahkemesine dava açarak evlenmeden önceki soyadımı evli iken tek başına kullanmak istediğimi belirttim. Neden sorduklarında ise akademik yaşamım ve yayınlarımı gerekçe gösterdim. Aile mahkemesi beni haklı buldu ve davayı kazandım. Fakat nüfus müdürlüğü temyiz kanun yoluna başvurdu ve Aralık 2017’ de yargıtaydan bozma kararı geldi. Yargıtay ilamında bekarlık soyadımı tek başına kullanmamın eşim için de hukuki sonuç doğuracağı için mahkemeye eşimin de katılması gerektiği, O katılmadığı için eksik delillerle verilen bu kararın aile mahkemesi tarafından tekrar gözden geçirilmesi gerektiği yazıyordu. Ben de yargıtaya karar düzeltme yazısı yazarak; hiçbir haklı gerekçe göstermeden ve kimseye sorulmadan, sadece bir insan olarak bekarlık soyadımı tek başına kullanmak istediğimi belirttim. Şimdi bekliyorum ne olacağını ☺️ Şunu sormak istiyorum. Mahkeme tekrarlanması gerekirse eşimi de çağıracaklar, bense birinin onayı ile bu hakkı almış olmak istemiyorum. Mahkemeye eşimin gelmemesi ya da mahkemede kendisinin soyadımı tek başına kullanmamı istemediğini söylemesi davayı kaybetmeme neden olur mu? Bir de davayı kaybedersem Anayasa mahkemesi ya da AİHM’ ye bireysel başvuru yapabilir miyim? Teşekkürler ?
Sadece kizlik soyadi mi kullanmak icin AHIM ‘dilekcemi yazmamiz lazim,eger oyleyse dilekceye bir ornek verebilirmisiniz
Benim sorum farklı biraz yeğenim 15 temmuz 2016 evlendi
beyinde oluşan ödem sonucu 21 nisan 2017 vefat etti kendine ait tüm çeyiz ve eşyaları kaldı ayrıca düğün takı ve paralarıyla alınan daire ve tüm eşyaları kaldı damat hiç bi şekilde vermem dedi kıza ait bi eşya kızın ailesine verilmedi ölen yeğenimin bi kızkardeşi anne ve babası herhangi bişey talep edebilir mi. Ayrıca damada maaş da bağlandı.
Merhaba iyi akşamlar nişanlım kuşadasında olduğu için izin belgesi alarak nikah tarihi başvurusunu tek başıma aldım kızlık soyadımıda kullanmak istedim ona göre işlem yapıldı bu konuyu nişanlımla konuştum fakat o razı değil benim tekrar nişanlımın soyadını kullanma şansım var mı mahkeme kararı gibi birşey gerekiyormu acaba değişiklik yapılabilir mi gene ? Bilginiz için şimdiden teşekkürler
Ben 2 yil once evlendm kizlik soyadimi simdi kullanmak istyorm bu mumkunmudur
Merhaba,
Evlendikten sonra kendi soyadimi kullanabilmem icin ne yapmam gerekiyor?
Once evlenip, sonra dava mi acmam gerekli?
Yoksa evlenmeden once bazi islemler mi var?
Cok tesekkur ederim,
Evlenmeden once mahkemeye gidilmesine gerek kalmadan halledilemezmi acaba?bende kendi soyadimi kullanmak istiyorum.hala evlenmedim.
Yukarıdaki Yargıtay kararının karar no ve Resmi Gazete sayısını öğrenebilir miyim?