Değerli müvekkillerimiz,
Dünya genelinde yaşanan Koronovirüs (Covid-19) salgını riski nedeniyle, hukuki soru ve sorunlarınız için mobil ve online iletişim kanallarımızı kullanmanızı öneririz.
Miras hukuku nedir?
Miras hukuku, gerçek kişinin ölümü veya gaipliği halinde, bu kişinin malvarlığının kimlere ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk dalıdır.
Kaç türlü mirasçı vardır?
Yasal ve atanmış olmak üzere iki tür mirasçı vardır.
Tereke nedir?
Kişiye bağlı olmayan ve mirasçılara intikal edebilen mal varlığına tereke denir.
Atanmış mirasçı kimlerdir?
Yasal olarak miras bırakanın mirasçısı olmadığı halde, miras bırakanın iradesiyle mirasçı olma hakkına sahip olan mirasçılardır.
Zümre sistemi nedir?
Türk Medeni kanununda zümre (derece) sistemi kabul edilmiş olup, yasal mirasçı olabilmek için bir zümreye dahil olmak gerekir. Bir önceki zümrede mirasçı bulunması, bir sonraki zümrenin mirasçılığını engeller. Yine aynı şekilde, zümre ve kök başı alt soyun mirasçılığını engeller.
1.derece (zümre) mirasçılar kimlerdir?
Miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun alt soyudur. Yani miras bırakanın çocukları, torunları ve sonrakiler sınırsız olarak mirasçıdır.Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi alt soyları alır.
2.derece(zümre) mirasçılar kimlerdir?
2.derece mirasçılar, miras bırakanın mirasçıları ana ve babasıdır. Ana ve baba eşit olarak mirasçıdırlar.
Miras bırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi alt soyları alır. Yani miras bırakanın, ana ve babasının ölmüş olması halinde, mirasçıları halefiyet yoluyla kardeşleri ve kardeşlerinin alt soyu olacaktır.Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.
3.derece(zümre) mirasçılar kimlerdir?
Miras bırakanın 3. Derece mirasçıları büyük ana ve büyük babasıdır. Miras bırakanın, alt soyunun, ana ve babasının alt soy bırakmaksızın miras bırakandan önce ölmeleri halinde, mirasçılar, büyük ana ve büyük baba olacaktır.
Miras bırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi alt soyları alır. Yani miras bırakanın büyük ana büyük babasının miras bırakandan önce ölmüşse, miras bırakanın amca, hala, teyze, dayıları ve onların alt soyları mirasçı olacaktır.
Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babalardan biri alt soyu bulunmaksızın miras bırakandan önce ölmüşse, ona düşen pay aynı taraftaki mirasçılara kalır.
Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babaların ikisi de alt soyları bulunmaksızın miras bırakandan önce ölmüşlerse, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.
Sağ kalan eş varsa, büyük ana ve büyük babalardan birinin miras bırakandan önce ölmüş olması halinde, payı kendi çocuğuna; çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları halinde onların payları diğer tarafa geçer. Burada kanun alt soyun halef olacağı kuralına sınırlama getirmiş, sağ kalan eş varsa, 3. derece mirasçı olarak yalnızca büyük ana, büyük baba ve çocuklarını kabul etmiştir.
Evlilik dışı hısımlar ne zaman mirasçı olurlar?
Evlilik dışında doğmuş ve soy bağı, tanıma veya hakim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar.
Evlatlık, mirasçı olabilir mi?
Evlatlık ve alt soyu, sadece evlat edinene, kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Örneğin, evlat edinenin babasının mirası, evlatlığa intikal etmez.
Evlat edinen ve hısımları evlatlığa mirasçı olamaz. Evlatlığın kendi ailesinde mirasçılığı devam eder.
Sağ kalan eşin miras payı nedir?
Sağ kalan eşin miras payı, birlikte mirasçı bulunduğu zümreye göre değişmektedir;
– Miras bırakanın alt soyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
– Miras bırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
– Miras bırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır. Ayrıca,
Türk Hukukunda, evlilikte yasal mal rejimi olarak, edinilmiş mallara katılma rejimi benimsenmiş olup, her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar.
Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklenmek suretiyle intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir; mal rejimi sözleşmesiyle kabul edilen başka düzenlemeler saklıdır.
Boşanma, mirasçılığı etkiler mi?
Boşanma kararının kesinleşmesiyle, eş yasal mirasçı olamaz. Boşanan eşler, bu sıfatla birbirlerinin yasal mirasçısı olamazlar ve boşanmadan önce yapılmış olan ölüme bağlı tasarruflarla kendilerine sağlanan hakları, aksi tasarruftan anlaşılmadıkça, kaybederler.
Ayrılık kararı verilmesi, mirasçılığı etkilemez.
Boşanma davası devam ederken ölüm halinde, ölen eşin mirasçılarının davaya devam etmesi ve diğer eşin kusurunun ispatlanması halinde yasal mirasçı olamazlar.
Devlet ne zaman mirasçı olur?
Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer. Mirasçılar, 3. dereceye kadar sınırlandırılmış olup, miras bırakanın 3. dereceye kadar mirasçıları ve alt soyunun bulunmaması halinde, miras devlete intikal edecektir.
Saklı paylı mirasçılar kimlerdir ? Saklı pay oranları nedir?
Kural olarak, miras bırakan mal varlığı üzerinde dilediği gibi tasarruf yetkisine sahiptir. Ancak kanun, alt soy, ana, baba ve eşin miras payının bir kısmını korumuştur. Saklı payı ihlal edilen mirasçılar, tenkis davası açarak, saklı payını alma hakkına sahiptir. 2007 yılında yapılan değişiklikle, kardeşlerin saklı payı kaldırılmıştır.
Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
– Alt soy için yasal miras payının yarısı,
– Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
-Sağ kalan eş için, alt soy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.
Tenkis davası nedir?
Miras bırakanın sağlığındaki ve ölüme bağlı tasarruflarının saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal ettiği oranda etkisizleştirilmesidir. Tenkis kural olarak dava yoluyla gerçekleştirilir. Örneğin üç çocuğu olan miras bırakan, tüm mal varlığını bir çocuğuna bırakmışsa, tüm çocukların miras eşit miras hakkı bulunduğundan ve miras paylarının yarısı saklı pay olduğundan, diğer çocukların saklı payları ihlal edilmiş olacaktır. Böyle bir ihtimalde saklı payı ihlal edilen çocuklar, diğer çocuğa karşı tenkis davası açarak, orantılı olarak saklı paylarını talep edebileceklerdir.
Tenkis davası, saklı paylı mirasçılar tarafından açılabilir. Davada sadece davayı açan saklı paylı mirasçının saklı payı tenkis edilecektir. Tenkis davası, miras bırakanın tasarruf oranını aşarak lehine kazandırmada bulunduğu mirasçılar ve 3. Kişilere karşı açılır.
Tenkis, saklı pay tamamlanıncaya kadar, önce ölüme bağlı tasarruflardan; bu yetmezse, en yeni tarihlisinden en eskisine doğru geriye gidilmek üzere sağlar arası kazandırmalardan yapılır.
Kamu tüzel kişileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıflara yapılan ölüme bağlı tasarruflar ve sağlar arası kazandırmalar en son sırada tenkis edilir.
Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.
Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlar.
Tenkis iddiası, def’i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.
Tenkis davası ölenin son yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesinde açılır.
Ölüme bağlı tasarruf nedir? Çeşitleri nelerdir?
Miras bırakan, ölümünden sonra mal varlığının kanunda öngörülen kurallara göre paylaştırılmasını istemeyebilir. Bu durumda ölümünden önce, mirasına uygulanacak paylaştırma kurallarını belirlemesi gerekir. Miras bırakanın ölümüne bağlı olarak verdiği emirlerine ölüme bağlı tasarruf denir. Medeni Kanun, ölüme bağlı tasarrufların belli şekillere göre yapılmasını kabul etmiştir. Aksi takdirde, miras bırakanın arzuları yerine getirilemeyecek veya mirasçılar tarafından iptal edilebilecektir.
Miras bırakan, ölümüne bağlı tasarruflarını iki şekilde yapabilir. Bunlar miras sözleşmesi ve vasiyetnamedir.
Vasiyetname çeşitleri nelerdir?
On beş yaşını dolduran ve ayırt etme gücüne sahip herkes vasiyetname yapabilecektir. Ancak vasiyetnamenin geçerli olabilmesi ve hüküm ifade edebilmesi için kanunun öngördüğü şekillerde yapılması gerekir. Resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve istisnai hallerde sözlü vasiyetname olmak üzere üç çeşit vasiyetname vardır.
Resmi vasiyetname nedir? Çeşitleri ve geçerlilik şartları nelerdir?
Noter, sulh hakimi ya da resmi memur önünde iki tanığın katılmasıyla yapılan vasiyetnameye resmi vasiyetname denir.
Resmi vasiyetnamenin okunarak, imzalanarak veya okunmadan, imzalanmadan düzenlenmesi mümkündür.
Okunarak ve imzalanarak düzenlenen vasiyetnamede, miras bırakan, arzularını resmi memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için miras bırakana verir.
Vasiyetname, miras bırakan tarafından okunup imzalanır.
Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar. Sonraki aşamada, vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra miras bırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder.
Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve miras bırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar. Tanıkların vasiyetnamenin içeriğini bilmesine gerek yoktur.
Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okur yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, üst soy ve alt soy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, resmi vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar. Tanık olarak katılma yasağı bulunan kişilerin vasiyetnamenin düzenlemesine katılması vasiyetnameyi iptal edilebilir hale getirir.
Resmi vasiyetnamenin düzenlenmesine katılan memura ve tanıklara, bunların üst soy ve alt soy kan hısımlarına, kardeşlerine ve bu kişilerin eşlerine o vasiyetname ile kazandırmada bulunulamaz. Kazandırmada bulunulmuşsa, vasiyetnamenin tamamı değil, sadece katılma yasağı bulunan kişiler lehine yapılan kazandırmalar iptal edilebilir hale gelecektir.
Okuma ve yazma bilmeyenler ise, okunmadan ve imzalanan vasiyetname düzenlemelidir. Okuma yazma bilenler, okunarak, imzalanarak veya okunmadan imzalanmadan vasiyetname düzenlenmesini isteyebilir. Okunarak ve imzalanarak düzenlenen vasiyetnameden farklı olarak, vasiyetname tanıklara okunur. Bundan sonraki aşamada, resmi okunarak ve imzalanarak düzenlenen vasiyetnamede olduğu gibi, vasiyetçi, vasiyetnamenin son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder. Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve miras bırakanı tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar.
El yazılı vasiyetname nedir? Geçerlilik şartları nelerdir?
Vasiyetnamenin resmi şekilde yapılma zorunluluğu yoktur. Vasiyetçi, dilerse kanunun öngördüğü şekil şartlarına uyarak kendi el yazısıyla da vasiyetname yapabilecektir. El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek başından sonuna kadar miras bırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması zorunludur. Aksi takdirde vasiyetname geçerli olmayacaktır.
Vasiyetnamenin geri alınması mümkün müdür?
Tek taraflı bir ölüme bağlı tasarruf olan vasiyetnameyi geri almak her zaman mümkündür. Miras bırakan, vasiyetname için kanunda öngörülen şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnameden her zaman dönebilir.
Miras bırakan, yok etmek suretiyle de vasiyetnameden dönebilir.
Kaza sonucunda veya üçüncü kişinin kusuruyla yok olan ve içeriğinin aynen ve tamamen belirlenmesine olanak bulunmayan vasiyetname hükümsüz kalır. Tazminat isteme hakkı saklıdır. Miras bırakan, önceki vasiyetnamesini ortadan kaldırmaksızın yeni bir vasiyetname yaparsa, kuşkuya yer bırakmayacak surette önceki vasiyetnameyi tamamlamadıkça, sonraki vasiyetname onun yerini alır.
Belirli mal bırakma vasiyeti de, vasiyetnamede aksi belirtilmedikçe, miras bırakanın sonradan o mal üzerinde bu vasiyetle bağdaşmayan başka bir tasarrufta bulunmasıyla ortadan kalkar.
Miras sözleşmesi nedir?
Vasiyetnameden farklı olarak sadece resmi şekilde ve karşılıklı yapılabilen ölüme bağlı tasarruftur. Örneğin, mirastan feragat yalnızca miras sözleşmesi ile yapılabilir. Kural olarak miras sözleşmesinden tek taraflı dönülemez, taraflar anlaşarak sona erdirilebilir. Çıkarma sebeplerinin varlığı, ivazın yerine getirilmemesi veya miras bırakanın sözleşmeye aykırı davranışları nedeniyle tek taraflı iradesiyle dönülmesi mümkündür.
Ölüme bağlı tasarruflar hangi hallerde hükümsüz olur?
Ölüme bağlı tasarruflar bazı hallerde kanun gereği kendiliğinden hükümsüz hale gelebilir veya iptal sebeplerinin bulunması halinde iptali edilebilir.
Ölüme bağlı tasarrufların kendiliğinden hükümsüz hale geldiği durumlar haller; evlilik birliğinin ölüm dışında sona ermesi, lehine tasarruf yapılanın miras bırakandan önce ölmesi, lehine tasarruf yapılanın mirastan yoksun olması, şarta bağlı hallerde bozucu veya geciktirici şartın gerçekleşmesi halleridir.
Aşağıdaki sebeplerle ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava açılabilir:
– Tasarruf miras bırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,
– Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,
-Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlaka aykırı ise,
– Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.
İptal davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir. Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabilir. İptal davası, kanunda öngörülen süreler içinde açılabilir. İptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyi niyetli davalılara karşı on yıl, iyi niyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer.
Hükümsüzlük, def”i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.
Miras ne zaman mirasçılara intikal eder?
Miras, miras bırakanın ölümü anında kendiliğinden mirasçılara geçer. Mirasçılar ve tereke, ölüm anına göre belirlenir. Ölüm anının bilinmesi mirasçıların belirlenmesi bakımından önemlidir. Örneğin, evli bir çiftin bir trafik kazasında on dakika arayla vefat etmesi halinde, miras önce daha sonra ölen eşe geçecek daha sonra onun mirasçılarına geçecektir.
Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, miras bırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve miras bırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar. Atanmış mirasçılar da mirası, miras bırakanın ölümü ile kazanırlar. Yasal mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası onlara zilyetlik hükümleri uyarınca teslim etmekle yükümlüdürler.
Miras, mal varlığının tamamı için miras bırakanın yerleşim yerinde açılır.
Miras bırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülür.
Mirasçı olabilmenin şartları nelerdir?
Mirasçı olabilmek için; sağ olmak, hak ehliyetine sahip olmak ve mirastan yoksun olmamak gerekir.
Cenin ise ancak sağ doğmak koşulu ile mirasçı olabilir. Ölü doğan çocuk mirasçı olamaz. Bu nedenle, mirasçılar arasında cenin bulunması mirasın paylaştırılmasında bekleme sebebidir.
Mirastan yoksunluk nedir? Mirastan yoksunluk sebepleri nelerdir?
Mirastan yoksunluk, miras bırakanın terekesinde mirasçı veya vasiyet alacaklısı olarak hak sahibi olamamak anlamına gelmektedir. Mirastan yoksunluk sebepleri, kanunda sınırlı olarak sayılmıştır. Bu nedenle ancak bu hallerin varlığı halinde yoksunluk söz konusu olacaktır. Mirastan yoksunluk, yalnız yoksun olanı etkiler.
Mirastan yoksun olanın alt soyu, miras bırakandan önce ölen kimsenin alt soyu gibi mirasçı olur.
Aşağıdaki kimseler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemezler:
– Miras bırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,
– Miras bırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler,
– Miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler,
– Miras bırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlar.
Mirastan yoksunluk kendiliğinden hüküm ifade eder. Yoksunluk hallerinin varlığı halinde kişi, mirasçı veya vasiyet alacaklısı sıfatını kazanamaz. Yoksunluk miras bırakanın affıyla ortadan kalmaktadır.
Mirasçılıktan çıkarma nedir? Şartları nelerdir?
Kanun, belirli şartların varlığı halinde, miras bırakana saklı paylı mirasçıları mirastan uzaklaştırma imkanı vermiştir.
Aşağıdaki durumlarda miras bırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
– Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
– Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.
Mirasçılıktan çıkarma vasiyetname ile yapılır. Çıkarmanın geçerli olması, çıkarma sebeplerinin vasiyetnamede gösterilmesine bağlıdır. Genel ifadeler kullanılması yeterli değildir. Sebebin gösterilmemesi veya sebebin yeterli olmaması halinde, saklı paylı mirasçı, tenkis davası açarak saklı payını alabilir.
Çıkarma, vasiyetname ile yapıldığından, iptal davası şartları bulunduğunda, iptal davası açılabilir. Ayrıca, miras bırakanın, çıkarma sebeplerinde esaslı hataya düşmesi halinde de, iptal davası açılabilir.
Mirasçılıktan çıkarılan kişi miras payı alamaz, tenkis davası açamaz. Miras bırakan, çıkarılanın miras payında tasarrufta bulunmamışsa, miras payı çıkarılanın yerini alan mirasçılara geçer.
Kanunda, cezai mirasçılıktan çıkarma dışında, koruyucu mirasçılıktan çıkarma öngörülmüştür. Miras bırakan, hakkında borç ödemeden aciz belgesi bulunan alt soyunu, saklı payının yarısı için mirasçılıktan çıkarabilir. Ancak, bu yarıyı mirasçılıktan çıkarılanın doğmuş ve doğacak çocuklarına özgülemesi şarttır.
Miras açıldığı zaman borç ödemeden aciz belgesinin hükmü kalmamışsa veya belgenin kapsadığı borç tutarı mirasçılıktan çıkarılanın miras payının yarısını aşmıyorsa, mirasçılıktan çıkarılanın istemi üzerine çıkarma iptal olunur.
Vasiyetnamenin açılması ne demektir?
Miras bırakanın ölümünden sonra ele geçen vasiyetnamesinin, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın hemen sulh hakimine teslim edilmesi zorunludur.
Vasiyetnameyi düzenleyen veya muhafaza eden görevli ya da miras bırakanın arzusu üzerine saklayan veya başka surette ele geçiren ya da ölenin eşyası arasında bulan kimse, ölümü öğrenir öğrenmez teslim görevini yerine getirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bu yüzden doğacak zarardan sorumludur.
Sulh hâkimi, teslim edilen vasiyetnameyi derhâl inceler, gerekli koruma önlemlerini alır; olanak varsa ilgilileri dinleyerek terekenin yasal mirasçılara geçici olarak teslimine veya resmen yönetilmesine karar verir. Mahkemeye teslim edilen vasiyetname, hazır bulunan mirasçılara okunur. Böylece vasiyetname açılmış olur. İptal ve tenkis davası açma süreleri ve mirasın red süresi bu tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.
Veraset ilamı nedir? Nasıl alınır?
Yasal mirasçılara, mirasçı atananlara ve vasiyet alacaklıları, mirasçılık sıfatlarını gösteren resmi belgeyi, mirasın açıldığı sulh mahkemesinden veya noterliklerden talep edebilirler. Bu belgeye veraset ilamı veya mirasçılık belgesi adı verilir.
Veraset ilamı aksi ispat edilinceye kadar geçerlidir.
Mirasın reddi mümkün müdür?
Mirası kabul etmeyen mirasçının mirası reddetme hakkı vardır. Mirasın reddi beyanı, miras bırakanın son yerleşim yeri sulh mahkemesine yapılır.
Mirası reddetme süresi üç aydır. Süre, yasal mirasçılar için, ölüm ve kendi mirasçılığını öğrendiği andan itibaren başlar. Vasiyetname ile atanan mirasçının süresi ise, tasarrufun kendisine bildirilmesiyle başlar. Süresi içinde mirası reddetmeyen mirasçı, kayıtsız şartsız mirası kabul etmiş olur.
Ölümü tarihinde miras bırakanın ödemeden aczi açıkça belli veya resmen tespit edilmiş ise, miras reddedilmiş sayılır.
Mirasın reddi, geçmişe etkili olarak, ölüm anından itibaren hüküm doğurur. Miras, mirası reddeden mirasçı, miras bırakandan önce ölmüş gibi paylaşılır.
Kanun, mirasçıların alacaklarına zarar verme kastıyla mirası reddetmesi ihtimalinde, alacaklıları korumuştur. Mal varlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları veya iflas idaresi, kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilirler.
Reddin iptaline karar verilirse, miras resmen tasfiye edilir.
Bu suretle tasfiye edilen mirastan reddeden mirasçının payına bir şey düşerse bundan, önce itiraz eden alacaklıların, daha sonra diğer alacaklıların alacakları ödenir.
Arta kalan değerler ise, ret geçerli olsa idi bundan yararlanacak olan mirasçılara verilir.
Miras ortaklığı ne demektir? Miras ortaklığı ne zaman sona erer?
Miras bırakanın, birden çok mirasçısı bulunması halinde, mirasçıların oluşturduğu topluluk miras ortaklığı olacaktır. Miras tamamen paylaştırılıncaya kadar, mirasçılar miras üzerinde el birliğiyle hak sahibi olacaktır.
Miras üzerinde elbirliği mülkiyet hakkı bulunan mirasçılar, miras üzerinde yapılacak her türlü işlemi birlikte yapmak zorundadır. Mirasçılar, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. Mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.
Paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.
Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir.
Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır.
Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.
Terekeyi ilgilendiren hususlarda da, dava tüm mirasçılara karşı açılmalıdır.
Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından sorumlu mudur?
Mirasçılar, tereke borçlarından müteselsil olarak sorumludur. Miras bırakanın alacaklıları, mirasçılardan dilediğine giderek, borcu tamamını isteyebilecektir. Bu ihtimalde, borcu ödeyen mirasçı, diğer mirasçılara rücu edebilecektir.
Mirasçılar, bölünmesine veya nakline alacaklı tarafından açık veya örtülü olarak rıza gösterilmemiş olan tereke borçlarından dolayı, paylaşmadan sonra da bütün malvarlıklarıyla müteselsilen sorumludurlar.
Paylaşmanın gerçekleştiği tarihin veya daha sonra yerine getirilecek borçlarda muacceliyet tarihinin üzerinden beş yıl geçmekle teselsül sona erer.
Tereke borcundan sorumlu olmak istemeyen borçluların, süresi içerisinde mirası reddetmesi gerekir.
Miras ortaklığı ne zaman sona erer?
Miras ortaklığı, mirasın tamamen paylaşılması veya elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete dönüşmesi ile sona erer.
Değerli müvekkillerimiz,
Dünya genelinde yaşanan Koronovirüs (Covid-19) salgını riski nedeniyle, hukuki soru ve sorunlarınız için mobil ve online iletişim kanallarımızı kullanmanızı öneririz.
KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ HAKKINDA
“AYDINLATMA METNİ”
İnternet sitemizi kullanmanız dolayısıyla, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) başta olmak üzere yürürlükteki mevzuat kapsamında birtakım verilerinizin toplanması, saklanması, işlenmesi, aktarılması ve KVKK kapsamına dahil başkaca işlemlerin detayı ve amacı hakkında, veri sorumlusu olarak sizleri bilgilendirmek isteriz.
Genel Bilgiler
İlgili mevzuata göre, “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir. “Özel nitelikli kişisel veri” ise kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileridir. İşbu Aydınlatma Metninde, özel ve/veya genel nitelikli olma ayrımı yapılmaksızın, her neviden veri için “Kişisel Veri” ifadesi kullanılacak olup durumun gereğine göre özel nitelikli kişisel verilerin de bu ifade kapsamına dahil edilebileceğini belirtmek isteriz. Keza, internet sitemizi kullanırken size daha efektif hizmet sağlayabilmek adına çerezler, web işaretçileri ve benzeri uygulamaları da kullanabilmekteyiz. Çerez kullanımının durdurulmasını tarayıcı ayarlarınızı değiştirerek her zaman sağlayabilirsiniz. Çerez kullanımının durdurulması, internet sitemizdeki bazı fonksiyonların kullanımını sınırlandırabilecektir.
Kişisel veriler toplandıktan sonra silme, yok etme ya da anonim hale getirme işlemlerine kadar olan süreçte gerçekleştirilen elde etme, kaydetme, depolama, muhafaza etme, değiştirme, yeniden düzenleme, açıklama, aktarılma, sınıflandırılma ya da kullanılmasını engelleme ve sair kapsamda veriler üzerinden gerçekleştirilen her türlü işlem ise KVKK kapsamında “kişisel verilerin işlenmesi“ olarak değerlendirilmektedir.
Kişisel veri veya özel nitelikli kişisel veri tanımına uygun bilgilerinizi Kulaçoğlu Hukuk Bürosu (Veri Sorumlusu) olarak bizimle paylaşmanız durumunda, onay kutucuğunu işaretleyerek bu verilerinizin işlenmesi için açık rıza verdiğinizi belirtmek isteriz.
Kişisel Verilerin Toplanması ve Hukuki Sebepleri
İnternet sitemizi kullanırken birtakım kişisel verilerinizi, Veri Sorumlusu sıfatımız ile bizimle paylaşmanızı talep edebilmekteyiz. İşbu kişisel verileriniz fiziksel olarak sözlü veya yazılı şekilde toplanabileceği gibi, elektronik ortamda da toplanabilir. Keza, kişisel verileriniz, Veri Sorumlusu sıfatıyla doğrudan tarafımızca toplanabileceği gibi, Veri Sorumlusu adına veri işleyen gerçek veya tüzel kişiler tarafından veya ifa ettiğimiz iş ve hizmetin bir gereği olarak destek aldığımız ulusal/uluslararası kişi ve kuruluşlar ile diğer 3.kişiler tarafından, sayılanlarla sınırlı olmamak üzere, internet sitemiz, blog mesajları, iletişim formları, iş/staj ve sair başvuru formları, bilgi formları, video konferans ve/veya online hukuki danışmanlık hizmeti esnasında kaydedilebilen ses ve/veya video kayıtları, telefon görüşmesi ve/veya telekonferans esnasında kaydedilebilen ses kayıtları, kısa mesajlar, WhatsApp, sosyal medya vs kanallarıyla gerçekleştirilenler başta olmak üzere her türlü iletişim kanalları aracılığı ile toplanabilmektedir. Bu verileriniz elektronik ya da internet tabanlı araçlar ve sair vasıtalar kullanılarak otomatik yöntemlerle elde edilebildiği gibi, tarafımıza sunduğunuz formlar, sözleşmeler, bildirimler, adli veya idari merci kararları gibi yöntemlerle de elde edilebilmektedir.
Kişisel Verilerin İşlenme Amacı ve Aktarımı
Kişisel verileriniz, yürürlükteki ilgili mevzuat uyarınca, hukuka, iyi niyet ve dürüstlük kurallarına uygun, doğru ve güncel olarak, belirli, açık ve meşru amaçlarla ve bu amaçlarla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olarak işlenmekte olup ilgili mevzuatta öngörülen ve işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmektedir.
KVKK uyarınca, Veri Sorumlusu olarak bizimle paylaşmış olduğunuz kişisel verileriniz, yerine getirmekte olduğumuz her türlü hizmet ve faaliyet amaçlarımız ile gerektiğinde işe/staja alım süreçleriyle bağlantılı ve ölçülü olarak söz konusu hizmetlerden faydalanmanız, hak ve menfaatlerinizin korunması ve sair amaçlar ile KVKK ve yasal düzenlemelere uygun olarak işlenebilecek, hizmetlerimiz kapsamında ve ilgili mevzuata uygun olarak UYAP sistemi başta olmak üzere, adli, idari vb. kurumlara ve/veya yetkili kıldıkları kişi ya da merciler ile somut olayın şartlarına göre yurtdışında olup olmamasından bağımsız olarak ilgili üçüncü kişi ve kurumlara aktarılabilecek ve ilgili mevzuatta belirlenen süreler boyunca saklanıp gerekli işlemlere tabi tutulabilecektir.
Ağ Sunucusu Veri Günlüğü
İnternet sitemize giriş yapmanızın kaçınılmaz bir sonucu olarak, veri günlüğü olarak tanımlanan ve aşağıda listelenmiş olan verileriniz, ağ tarayıcınız tarafından internet sunucumuza otomatik olarak aktarılmakta ve onayınız aranmaksızın veri günlüğü kayıtlarına kaydedilmektedir:
Veri günlüğü internet sitemizin sizin için daha kullanışlı hale getirilebilmesi amacıyla istatistiki bilgi sağlamak için kullanılmakta olup, takiben derhal silinir.
Kişisel Verilerin Güvenliğinin Sağlanması İçin Alınan Tedbirler
6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanun’un ilgili maddesine uygun olarak, kişisel veri güvenliğinizin sağlanması için hukuka aykırı olarak işlenmelerini ve erişilmelerini önlemek ve muhafazalarının sağlamak amacıyla gerekli teknik ve idari tedbirler Veri Sorumlusu olarak tarafımızca alınmaktadır.
Veri Sahibinin Hakları
Kişisel veri sahipleri KVKK uyarınca aşağıda yer alan haklara sahiptir:
Yukarıda belirtilen hakların kullanımıyla veya genel olarak Aydınlatma Metnimizle alakalı daha detaylı bilgi talepleriniz için “İletişim” sayfamızdan ulaşılabileceğiniz “İletişim Formu” aracılığıyla veya ıslak imzalı olarak “Esentepe Mah. Eser İş Merkezi B Blok Kat:8 No:63 Şişli/İstanbul/Türkiye” adresine ulaştırmanız ya da info@kulacoglu.av.tr e-posta adresine konu kısmında “Kişisel Veri Bilgi Talebi” ifadesi ile iletebilirsiniz.
Kişisel veri sahipleri olarak, haklarınıza ilişkin taleplerinizi Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’na yukarıdaki şekillerde iletmeniz durumunda talebiniz, niteliğine göre en kısa sürede sonuçlandıracaktır. İlgili işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi durumunda, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nca belirlenen tarifedeki ücret, Kulaçoğlu Hukuk Bürosu olarak tarafınızdan tahsil edilecektir.
Miras bırakanı kasten ve tasarlayarak öldürdü mirasın dan hak alabilir mi?
Miras bırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler, mirasçı olamazlar.
Ölü veya sağ olduğu ve adresi bilinmeyen mirasçıların payı nasıl ayrılır?
Hukuk sistemimiz mirasçıları belirlerken iki kola ayırmıştır. Bu kollardan biri yasal mirasçılar diğer ise atanmış mirasçılardır.
Yasal mirasçılar sırf kan bağı nedeniyle mirastan hak sahibi olan kişilerden oluşmakta iken atanmış mirasçılar ise vefat eden kimsenin irade beyanı ile mirasa ortak olurlar.
Miras Hukukunda mal paylaşımı, bir kişinin ölümü ile birlikte malvarlığını oluşturan hak ve borçları içeren terekesinin açılması neticesinde gerçekleşmektedir.
Mirasbırakanın ölümü ile mirasçılar, mirası bir bütün olarak kanun gereğince kazanmaktadırlar. Buna göre, bir mirasçının ölü veya sağ olduğu ve adresinin bilinmemesi mirasçıların payı açısından önem arz etmemektedir. Mirasçının bilinmemesi mirasın açılmasında taraf teşekkülü açısından rol oynamakta, mirasçının miras payına etki etmemektedir.
Osmanlı döneminden kalma bir mirasın kaç varisi olduğu nasıl öğrenilebilir?
Osmanlı dönemi hukuk sistemine göre miras, İslam Hukuku kurallarına göre paylaştırılır.
İslam Hukuku’nun miras hukukuna ilişkin kuralları feraiz kuralları olup, feraizin temel kaynakları Kur’an-ı Kerim/Nisa Suresidir.
Feraiz kurallarına göre kimlerin hak sahibi olduğu tespit edildikten sonra mirasçı sayıları ve mirasçıların kimler olduğunun tespiti için ise kamu kurumlarından destek alınması gerekmektedir.
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında, Nüfus Müdürlükleri, Tapu Kadastro Genel Müdürlüklerine yapılacak başvurular ile bilgi edinme talebinde bulunabilir ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından, Osmanlı arşivlerine dair mevcut bilgilere erişebilir.
iyi günler 33 yaşında anne ve babası sağ, bekar, çocuksuz ve ailemin tek çocuğuyum. 62 yaşındaki öz babam ona karşı bir suç işlemediğim halde beni milyonlarca liralık mal varlığını vasiyetname düzenleyerek hepsini sevdiği yeğenine bırakmakla tehdit ediyor. Kendisi 1980 lerde gençliğinde bakırköyde psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi görmüş psikozlu bir hastadır 13 yıldır psikoz geçirmemektedir ve 1980 lerden beri halen saldırganlıkları ve taşkınlıkları olan ve ciddi akıl hastalarına verilen duygu durumu bozukluğu ve antipsikotik ilaçlar kullanmaktadır. Acaba vasiyetname düzenleyerek tüm mal varlığını bir başkasına bırakma hakkı var mıdır böyle bir şey yaparsa ben mal varlığının tamamını alabilir miyim yoksa bir kısmını mı alabirim?
MERHABALAR. DEDEM 1970 DE VEFAT ETTİ ANANEMDE 2019 YILINDA. 4 MİRASÇIYA ARAZİLER KALDI. ELBİRLİĞİ BOZULMADAN MİRAS PAYLAŞILMADAN ANNEM KENDİ HİSSESİ ORANINDA ARAZİYİ ÇEVİRİP EV YAPABİLİR Mİ ? EKİP DİKEBİLİR Mİ?
DİĞER MİRASÇILAR DAHA SONRA HAK İDDİA EDEBİLİR Mİ? SONUÇTA KARAZİDE KENDİ HİSSESİ ORANINDA İŞLEM YAPACAK AMA SIKINTI OLUR MU ? SAYGILAR
Merhabalar.
Annemin ikinci eşinden kalma bir arazi var,biz 6 kardeşiz ve anne payı olarak mirasçıyız.
Fakat annem 2 yıl önce en küçük kardeşimin psikolojik baskıları ile,seni bakacağım bahanesi ile miras hakkını en küçük kardeşime imza vermiş.
Kardeşim bu miras payını henüz üzerine geçirmemiş.
Annem okur yazar durumunda ama gözlerinin durumundan dolayı herhangi bir belge okuması mümkün değil.
Annem 87 yaşında şu an, bilinçsizce yaptığı bir eylem.
Biz diğer kardeşler bunu öğrendik ve bu durumdan hoşnut değiliz.
Ne yapılabilir???
Saygılar mutlu günler.
iyi günler 5 kız 1 erkek kardesiz babam bana 1 kız hariç hepsinin rızasıyla mirasını verdi herseyi yasal yapıldı noterde babama hastaneden raporda alındı yani hersey yasal yapıldı annem babamın ölümünden sonra kız kardeşlerimin mirası geri çevirme gibi sansı varmı ayrıca babamın adında hala arazi var bilgi verirseeniz sevinirim tesekürler
Merhaba,
Eşimin Belçikada malvarlığı var. Benim ise Türkiyede mal varlığım var. İki çocuğum var. Eşim ve ben vefat ettiğimizde belçikadaki tüm mal varlığımızı 1 kızıma türkiyedeki tüm mal varlığımızı diğer kızıma vermek istiyorum. Ve bir kızımın türkiyedeki mal varlığımdan hiç bir şekilde hak talep etmesini istemiyorum. Eğer belçikadaki mal varlığım türkiyedekinden düşük olur ise, kızım türkiyedeki mal varlığımdan hak talep edebilir mi? Hak talep etmemesi için ne yapmam gerek? Hak talep etmesini istemememin nedeni çocuğu ve eşi olmaması, fakat diğer kızımın eşi ve iki çocuğu olduğu için daha fazla malımın onda olmasını istiyorum. Ne yapmamız gerekiyor? Bu konu ile alakalı vasiyet yazılacaksada her iki ülkede de yazılması gerekiyormu?
Konu ile ilgili değerli yorum ve geri dönüşlerinizi beklerim.
Bir kişinin ölmesi durumunda geriye Annesi, kız kardeşi, resmi nikâhlı eşi ve iki tane evlilik içinde doğan ve bir tane de evlilik dışında doğan çocuğu olması durumunda ölenin (murisin) miras almaya hak kazanacak yasal mirasçıları kimlerdir ve hangi oranlarda mirastan pay alırlar
Dedemler 4 kardeşti ve 3 ü vefat etti 1 Kız kardeşi sağ.Aynı zamanda dedemin erkek kardeşinin eşi de sağ.dedemin babasından kalan arsanın verasetleri için dedemin
çocukları veraset çıkarabilir mi ? Yoksa sağ kalan kardeş Veya sağ kalan kardeşinin eşi mi çıkarmak zorunda ?
Merhaba,
Rahmetli annemin iki çocuğu var.
Ben ve kız kardeşim.
Annem evimi kızıma bırakacağım sen nasıl olsa ekmeğini kazanıyorsun derdi.
Annem aldığı borcu ödeyemediğinden alacaklılar evine haciz koymuşlar ve dava devam ederken annem vefat etti.
Avukat 90 gün içinde karar vermemizi söyledi.
Kabul
Red
Tasfiye.
Borcumu fazla yoksa ev mi daha değerli bilemediğimiz için tasfiye dedik.
Annemin sözlü vasiyeti gereği ben mirası ret edecektim.Madem annem böyle uygun görmüş rıza göstermem gerekir.
Avukat bey reddedersen kız kardeşin tasfiye edemez dediği için ikimiz birden mirasın tasfiyesini istemek zorunda kaldık.
Bilahare noterden mahkemeye gelen vasiyetnamede rahmetli annemin evini kız kardeşime bıraktığını beyan ettiği ilan oldu.
Avukatımız vasiyete her ikimizinde itiraz etmemizi istedi. İkimizde ettik.
Annem vefat edeli 3,5 yıl geçti. Tereke memuru atandı ama iş bir türlü ilerlemiyor.
Ben bu mirasta hiçbir pay istemiyorum. Annemin dediğini yerine getirmek üzere kararlıyım.
Mirasın tasfiye edilmesini kız kardeşimin zarar görmemesi için müracaat etmiştim.
Ölürüm kalırım bu miras davası bitmez , benim çocuklarım benim gibi anlayış göstermez… endişesi taşıyorum.
Ben bu aşamada bu mirastan nasıl tamamen ayrılabilirim ?.
Avukat edemezsin dedi
Tasfiye bitince payına kalanı kız kardeşine verirsin olur biter dedi.
Tasfiye bitene kadar ben bitersem ne olacak ?
Yapılan çalışma sonucu evin değeri borçtan daha fazla olduğu anlaşıldı.
Bu bilgi gelince kız kardeşim tasfiyeden vaz geçmeyi, mirası kabul etmeyi önerdi.
Ben ne olur ne olmaz bu işe bulaşmak istemediğim için henüz cevap veremedim.
Bana ücreti mukabili sorunumu kesin şekilde istediğim gibi çözecek bir yol gösterebilir misiniz ?
Saygılarımla.
Hocam biz 7 kardesiz babam da annem de sag babam evimizi yapsata verecek 6 daire karsiliginda bu arada 4 erkek 3 kiz buyuk ablamin evleri var o istemiyor birsey ama ben evim yok kiradayim 4 daireyi erkeklere 1 daireyide babam kendine alacak bu durumda bende bir daire istiyorum sizce nasıl olacak
Merhaba hocam dedem erkek olan çoçuklarına mirası vermekte 2 kız çocuğuna ise kız olduğu için vermiyor ve mirası şuan erkek olan çoçuklarına bölüştürmekte ve annem dava açma hakkına sahipmidir yada nasıl bir yol izleriz yardımcı okursanız sevinirim
Merhaba,
Amcam zamaninda babanneme 4 kardesden kendisine dusen payin satilip parasinin kendisine verilmesini soyluyor . Satis islemi tapuda yapilmis. Fakat sanki babannem satisi yapmis gibi gozukuyor. Yani amcam hala kalan 3 hisseye hissadar oluyor. Fakat amcam olmeden once annemden kalan mirasta hic bir hakkim yoktur diye el yazili ,2 sahitli, pullu ibraname birakiyor. Kendisi vefat ettikten sonra mirascilari reddi miras yapmamis. Kendisi zamaninda tanidiklar vasitasiyla kredi notu dusuk olmasina ragmen bir takim ozel bankalardan kredi karti cikartmis. Dolayisiyla bu kartlarin borclari ve bir takim odenmemis fatura borclari babama ve kardeslerine kaldi. Babam su anda kendi ustune hic birsey alamiyor. Allah gecinden versin fakat babama birsey olursa bu durumda benim amcamdan babama intikal eden mirasi mi reddetmeliyim yoksa babama kalan mirasi mi reddetmeliyim? Tesekkurler!
Ananem dayimlar teyzemlee ve annem dedemden kalan tarlanin mirascilari. Ananem 90 yasinda oldugu icin saglik raporu cikmadi ve annem vasi tayin edildi. Haziranda vasilik süresi doluyor. Dayimlar noterde tanidik bularak saglik raporuna ihtiyac duymadan nenemden vekalet alip miras payini diger mirascilardan birine satop parayi kendi aralarinda paylasacakmis.
Amac ananem sag iken mirastaki payini satmak. Çünkü vefat halinde ananemin tüm cocuklari pay alacak. Onlar kiz cocuklarina pay vermek istemiyorlar.
Daha once vasilik almis 90 yasinda bir kadinin tarladaki miras payini satip parayi kendileri alabilir mi.
Noter olmazsa mahkeme yoluyla satip patayi erkekler kendi aralarinda bölüşebilir mi
Merhaba,
Babamın kardeşiyle birlikte tapuda görünen ahşap binaları var. Bu yapıya kardeşlerinin çocukları diğer hissedarların onayı alınmadan, eski olduğu gerekçesiyle yıkmaya yönelik zarar veriyorlar. Hissedarların bir kısmı evin yıkılmasını istemiyor. Salgın nedeniyle şehir dışında bulunduğumuz için de gidip engel olamıyorlar. İlerleyen süreçte hukuki yollara başvurmak istiyoruz fakat şu süreçte yapmamız gereken nedir? Aynı zamanda ilerleyen süreçteki şikayetimizi nasıl gerçekleştirmeliyiz? Bilgilendirme için teşekkürler.
Merhabalar.. Babam 15 20 yıl önce eşi vefat eden bir bayandan tarla satın almış. Kadının 5 tane çocuğu var iki tanesi reşit olmadığı için o zaman imza atamamışlar. Şimdi o iki çocuk zamanında kaç para verdiyseniz verelim tarlayı geri verin diyorlar ama biz vermek istemiyoruz. Kanunen tarlayı geri alabilirler mi.
Teşekkürler.
Merhab Iyi Çalışmalar Babamdan Miras Kaldı Ve Toplam Ben Dahil 4 Kardeşiz Ve Kardeşlerimizden Birtanesi Anlaşmaya Yaklaşmıyor Sürekli Zorluk Çıkarıyor 3 Kişi Çoğunluk Olarak Hem Fikiriz Ve Ne Yapmamız Gerekir Yasal Yönden Kardeşimize Dava Açabiliyormuyuz Veya Çoğunluk Bizde Olduğu İçin Bizim Istediğimiz Şekilde Kalan Mallar Açık Arttirma Usulü Satılıp Yine 4 Kardeşe Eşit Bir Şekilde Paylaşım Yapılır Mı Bunun İçin Ne Yapmamız Gerekir Yardımcı Olursa Sevinirim Iyi Çalışmalar Dilerim
Merhaba; biz 4 kardeşiz. Benimle ve çekirdek ailemle yaşayan 30 yıldır dialize giren %93 engelli bir ablam var hiç evlenmedi, yaşı 52, okur yazarlığı var. Ablamın üzerinde rahmetli babamdan kalma 74 metrekare bir arsa var ve birde ablamın engelli raporunu kullanarak onun adına çoluk çocuğumun rızkından kesip zor zahmet aldığım bir araba mevcut. Ablamın vefatı durumunda diğer kardeşlerimin bu arabadan hak iddaa etmemesi için ne şekilde hareket etmem gerekli? Ayrıca ablam, arsasını da benim üzerime yapmak istiyor bunun için nasıl bir yol izlemeliyim ki diğer kardeşler hak iddaa edemesin. Noterden vasiyet çıkartmak için akli melekeleri yerindedir raporu almak şart mı?
İlginize teşekkür ederim.
İyi günler sayin kulaçoğlu,
Kardeşlerim ve annem ile yani tum mirascilarin katilimi ile babamdan kalan tasinmaz icin adi yazili miras taksim sozlesmesi duzenledik ve tasinmazin tamami bana kaldi. Sifahi uyarilara ragmen tapuya gelmeyen hissedarlara karsi tapu iptali ve tescil davasi actim.
Bununla birlikte aynı adi yazili sozlesmenin baska bir maddesinde annem kendisine ait, terekeyle ilgisi olmayan bir tasinmazini kardeslerimden birine bedelsiz devir yapacagina dair hukum koyuldu. Tum mirascilar da annemin kardesime yapacagi devirden sonra hak talep etmeyecegimize iliskin feragat verdik.
Annem kardesime tapu devri yapmaktan vazgecti ve kendisi su anda halen sağ.
Ben tum mirascilara karsi tapu iptal ve tescil davasi acinca kardesim de anneme karsi taahhudunu yerine getirmiyor diye tapu iptal ve tescil davasi acti. Sonucunda ise mahkemece iki davanin birlestirilmesine karar verildi.
Sorum şu:
İki dava birbirini etkiler mi ?
Ben bana kalmasi kararlastirilan tasinmaz hakkinda herhangi bir edim yuklenmedim.
Annem kardesime tasinmaz devrini yapmasa dahi ben babamdan kalan ve miras taksim sozlesmesi ile bana kalmasi kararlastirilan tasinmazi alabilir miyim ?
Annemin olasi vefati durumunda kardesimin actigi dava ile ilgili olarak tmk.678. madde hukmu isler mi ?
Yoksa biz annemin muhtemel mirascilari olarak anneme karsi kardesim tarafindan acilan davayi devam ettirebilir miyiz ?
Davanin olasi sonuclari nelerdir ?
Simdiden tesekkurler,
Saygilarimla.
İyi günler sayin kulaçoğlu,
Kardeşlerim ve annem ile tum mirascilarin katilimi ile muris babamdan kalan tasinmaz icin adi yazili miras taksim sozlesmesi duzenledik ve tasinmazin tamami bana kaldi. Sifahi uyarilara ragmen tapuya gelmeyen hissedarlara karsi tapu iptali ve tescil davasi actim.
Bununla birlikte ayni sozlesmenin baska bir maddesinde annem kendine ait, terekeyle ilgisi olmayan bir tasinmazini kardeslerimden birine bedelsiz devir yapacagina dair hukum koyuldu. Tum mirascilar da annemin kardesime yapacagi devirden sonra hak talep etmeyecegimize iliskin feragat verdik.
Ancak annem kardesime tapu devri yapmaktan vazgecti ve kendisi halen sağ.
Ben tum mirascilara karsi tapu iptal ve tescil davasi acinca kardesim de anneme karsi taahhudunu yerine getirmiyor diye tapu iptal ve tescil davasi acti. Ve boylelikle iki davanin birlestirilmesine karar verildi.
Sorum şu:
İki dava birbirini etkiler mi ?
Ben bana kalmasi kararlastirilan tasinmaz karsiliginda herhangi bir edim yuklenmedim.
Annem kardesime tasinmaz devrini yapmasa dahi ben babamdan kalan ve miras taksim sozlesmesi ile bana kalmasi kararlastirilan tasinmazi alabilir miyim ?
Davanin olasi sonuclari nelerdir ?
Saygilarimla,
Saglikli ve iyi gunler.
Merabalar , Babam Amcamdan Arsa alip 3 kat ev yapiyor fakat bu arsanin yarisini satiyor ve diger yarisi amcama ait .. tapu fln yapmiyorlar gerek görmüyorlar . 40 sene simdi annemizi kaybettikden sonra babam ölüm var diyip bu kaygi ile tapuyu artik üstüne almak istedigini söylüyor ama bu defa amcam vermiyor … ne yapilabilir ? Tesekkür ederim
Merhaba,babamdan miras olarak kalan 3 katlı binamız var,fakat tapuda 2 kat kayıtlı,ben 3.katta oturuyorum,kat mülkiyetimi üzerime alacam fakat nasıl bir yol izlemem gerekiyor,ve binanın uzerinde bulunduğu bahçeli arsanın paylaşımı nasıl olacak, teşekkür ederim.
Hocam: benim arazimin bitişiğindeki 1299 m2 bir bağ var kullanılamaz durumda
Sahibi 20 yıl oldu öldü,,,,,eş i,,,çocuğu ,,anne baba yok ben burayı işim icabı almak istiyorum,,,,,,nasıl bir yol izlemem lazım
Meraba dedem zamaninda 3 oglundan para toplayip arsa aliyor ( dedemin adina) ve 3 ev yapiliyor bu arsalara , iki amcam ve babama .. dedem öldüs ben dogmadan .simdi tapu büyük amcamda dedemin adina ve ortak paydada bulusup notere gitmiyorlar baska hak sahipleri cikar diye … bilgi alabilirmiyim tapuda bölüsüm nasil olur .. arsa dedemin adina alinmis fakat 3 ogul ödemis ve üzerlerine ev yapmis …dedemin cocuklari 3 erkek 3 kiz kardes .. nenem dedem vefat etmis ..Tesekkürler
Merhaba,
Benim dedemin öz nenemden olma annem dahil 6 çocuğu var. Üvey nenemden 5 çocuğu var. Fakat bütün çocuklar öz nenemin adına kayıtlı ve üvey nenem ile resmi nikah mevcut değil. Dedem üvey neneme mirası bırakabilir mi? Üvey teyze-dayılarıma bizden habersiz eşit olmayan miras bırakabilir mi? Mirasın doğru bir şekilde bölüştürülmesi nasıl olu? (Öz nenem sağ, fakat alzheimer durumda)
Üç evlilik yaptım üçüncü evliliğim devam ediyor.İlk evliliğimden iki,ikinci evliliğimden iki ,üçüncü evliliğimden bir(16,5 yaşında )bir çocuğum var ve eski eşlerim hayattalar.Yaklaşık bir ay önce ilk evliliğimden olan çocukklarımdan biri (46
yaşında) vefat etti.”Reddi Miras”davası açmak istiyorum.Nasıl bir yol izlemeliyim.Bu dava alt üst soy (çocuklar şindiki eş vs)nasıl etkiler.Hiç bir şekilde miras istemiyor ve şimdiki eşim ve çocuklarımı etkilememesi (etkilerse neler yapılması gerekir)Alt soy -üst soy varmıdır .(Yaşlı demans hastası annem ve 50 yaşında kardeşim var )için Davayı baştan en mantıklı nasıl açıp ,hangi yolu
izlemeliyiz.Yardımlarınızı
rica ederim.İyi günler dikerim.
Benim annem ve anneannem aynı evde oturuyorlar bu evin 1/5 i annemin üzerine kalanı anneannemin üzerine annemin de 3 tane kardeşi var bu kardeşlerin ileride aradan çıkarmak İçin istedikleri ücretleri vererek kalan hisseleri anneannemden annem satın almak istiyor ve bir avukata mirastan feragat sözleşmesi imzalayacaklar ama bu 3 kardeşin çocukları daha ilerleyen zamanlarda bu alım satım işini bozabilirler mi ya da bozamamaları için ne yapmak gerekir
Merhaba.babam 2017 yilinda cezaevinde vefat etti. Eslerinden ayriydi. Biz cocuklari olarak toplam 3 mirasciyiz . Biz kendisiyle gorusmuyorduk yillardir. Ne malı ne borcu var haberimiz yoktu. Vefatinin hemen ardindan cezaevi miras davasi acmis. Bizde nasil olsa cezaevi dava acmis tereke mallari borclari belirlenip mahkeme gunu bir karar verir ve yakinindakilerin bir malı yoktu satmisti hepsini dedikleri icin veraset ilamini almaktan baska resmi olarak bir arastirma yapmayip mahkeme gununu bekledik. Ancak mahkemede sadece cezaevinde kalan bir miktar parasi ve esyalarinin kime verilecegi soruldu.kanuni olarak red suresi olan üç ayin dolmasinada bir hafta oldugu icin biz hem bu kalanlari reddettik hemde reddi miras davasi actik tüm mirascilar olarak. Miras birakanin öldüğü tarihte odemeden aczi oldugu icin redten sonra miras varsa iflas hukumlerine tasfiye edilir diye dusunduk ama red karara baglandi baskada birsey olmadi. Biz kalan bir mal yada borc olup olmadigini mahkeme yoluyla nasil ogrenebiliriz ve bir hak alabilirmiyiz.
Merhabalar, anneame annesinden miras olarak bir arazi kaldı. Devlet bu arazinin bir kısmını istimlak etmiş. Mirasçılara (9 kişiye) parayı eşit olarak paylastırmış. Mirasçılardan biri parayı az bularak mahkeme açmış Ve para miktarı yüksekmiş. Son gelen tebligata göre mirasçılar mahkemeye çağrıliyor. Anneam farklı bir ilde oturduğu için ve yaşlılığından dolayı mahkemelerin hiçbirine katılmamis ve bu mahkemeye de katilamayacak. Bu gelen son tebligatda şöyle bir ifade geçiriyormus “mahkemeye katılmadığınız takdirde mirastan hak talep edemeyeceksiniz”
Hak talep edebilmemiz için ne yapmamız gerekiyor?
merhaba .ablam 1983 yilinda esini kaybetti ve cocuklari yoktu esi ögretmendi 5 yil hizmetini doldurmadigi icin ablama maas baglanmadi.ablam 2000 yilinda 2 evliligini yapti ve ondan,bu sene 2019 da ocak ayinda resmi olarak bosandi.ablam ilk ölen esinin otamatik soyadina gecti .galiba 2008 de cikan kanuna göre ablam ölen esine borclanma yapar ve öderse ölmüs esinin maasini almayi hak kazanirmi askerlikte yapmamis ölen esi kanser ve tadavi süreclerin nedeniyle.Su an ablam bagkur emeklisi vefaat eden babamizin maasina basvurdu.ablam magdur.bu konuda bizi aydinlatirsaniz cok seviniriz cok tsk.
Selam babamın ilk eşinden 2 cocugu vardı eşi vefat etti daha sonra annem ile evlendi 3 çocugu daha oldu bu sefer babam vefat etdi bizde babamdan kalma yeri verasetnameye göre 5 kardeş ve annem anlaşarak müteahite verdik ve herkeze bir daire düştü annem vefat ettiği takdirde annemin üzerine olan daire rahmetli babamın üzerine geçip diger kardeşler mirascı olur mu yoksa annemin 3 cocugu mu mirascı olur saygılar
Merhabalar
Ben ve ablam olmak üzere iki kardeşiz. Ablam evli ancak çocuğu yok ve istemiyor, ben de bekarım. Babam vasiyetname düzenleyerek çocuk yapmamamız halinde mirastan pay alamayacağımızı söylüyor. Bu konuda ne yapabiliriz. Şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar müsaade ederseniz bir sorum olacaktı. Dedem daha önce bir arsasını amcama vermişti fakat diğer çocuklarını toplayıp hepsinden imza alıp hepsine para vermişti ve amcama verilen arsanın para karşılığı bozulmayacağını diğer çocuklarından sözlü olarak teyip ettirmişti fakat resmi imza mı yoksa öylesine göstermelik imza mı aldı diğer çocuklarından bilmiyorum. Bu arada dedem geçen yıl vefat etti. Sorum şu diğer amcamlar ve babam o arsayı bozdurabilirler mi ? Arsa amcama geçeli 11 yıl oldu fakat amcam arsayı alır almaz satıp ev aldı. Bu konuları pek bilmiyorum ama zamanaşımı diye bir şey okudum nedir bu zamanaşımı ? Miras hukukunda bunun süresi nedir ? Hangi şartlarda zamanaşımı işleve girer ve dava açılamaz ? Çok merak ediyorum sorduğum olayı ve diğer olayları . Çok çok teşekkür ederim.
Slm hocam benim sorum su. Babamin teyzesi hic evlenmedi hayatta hic kimsesi yok uc tane yigeni var babam ve amcalarim bu kadin yillardir tek basina yasiyo ve yillardirda ben iglileniyorum diger kuzenlerim ve amcalarim hic ilgilenmiyo surekli ben bakip ilgilendigim icin bir miktar birikmis parasi vardi bana verdi simdi bu teyzemiz oldugu zaman diger amcalarim ve kuzenlerim benden bu parayi geri alma sanslari varmi hak talep edebilirlermi teyzemiz bana kendi rızasiyla verdi bende bir vidyo cektim kendi agziyla soyledi butun parasini kendi cekip bana verdigni ve helal ettigni
Merhaba! Babam ve annem ilk evladını küçükken başkasına evlatlık olarak vermiş bu kişinin miras pay hakkı varmıdır şimdiden teşekkürler.
Halam 1985 de öldü eniştemde 1995 de öldü mirasçı olarak sadece ben ve kardeşim var miras hakkı düşer mi yoksa eniştemin kardeşi ve kardeşinin çocukları varsa onlar mı mirasçı olur miras kaç senede hak kaybına uğrar ve veraset ilamı aldığımızda kalan bütün miraslar görünürmü
Merhaba,
İlk evliliğimden 2 oğlum var. Ayrıldığım eşimle kanunen şahsıma ait olan evin oğlanlara bırakılması şartı ile anlaşmalı boşandık. Tekrar evlendim (yeni eşimin de eski eşinden 1 oğlu ve 1 kızı var) ancak halen ev benim üzerime ve çocuklara evi vermedim. Bu gün öldüğümde tapusu üzerimde bulunan evden yeni eşim ve çocukları hak talep edebilirler mi?
Diğer bir sorumda şu anki evliliğimden edinilmiş mallarda, ilk evliliğimden olan oğullarım hak talep edebilirler mi ? Teşekkür ederim.
Biz 5 kardeşiz Annemiz vefaat etmeden once üzerinde bulunan evi kendi ile birlikte kalan evlenip boşanan geliri olan kız kardeşime bakım yükümlülüğü ile tapuyu devretmiştir. Kız kardeşim %30 engelli olup kendisine dahi bakacak durumu olmayıp annem vefaat ettikten sonra yine diğer kardeşimin yanında kalmaktadır ve annemin devrettiği ev ile hiç ilgilenmemekte ve boş olarak durmaktadır.( Köy evi ) kardeşlerden birisi tapu iptal davası açabilirmi açarsa kazanşa şansı % kaçtır
Eşimin ilk eşinden coçuğu var benimle de müşterek bir çocuğumuz var. İkamet etmekte olduğumuz bir dairemiz ve yazlığımız var ben bunları alırken çok büyük fedakarlıklar yaparak aldım. Tabiri caizse dişimi tırnağıma takıp aldım. Kendimde çalışıyordum. Ben eşimden önce vefat edersem, sanırım eşime 1/4 kalıyor. Ve ondan da ilk eşinden çocuğuna kalacak ben çok sıkıntılar cekerek aldığım malımın çocuğumun ve torununun hakkını vermek istemiyorum. Bu sıkıntıları yaşarken oğlumda payına düşen sıkıntıları çekti. Eşimin ilk eşinden olan cocuğun un bizim malımıza ihtiyacı bile yok fakat hırsı yüzünden hak talep edeceğini ifade ediyor. Benim hastalığım ileri derecede önemli. Malımın sadece oğluma kalabilmesi için nasıl bir yol çizmem gerekir. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, annemin babası vefat etti annesi yaşıyor. Annem babamdan ayrıldı ve şu an kendi annesine anane evinde bakıyor.. Bir teyzem zorla annemi evden çıkarmak istiyor evden miras hakkı almaması için elinden geleni yapıyor. Annem dul durumunda ve nafaka alıyor. Ayrıca annemden başka kimsede anneme bakmak istemiyor. Ananem vefat ettiğinde mirasçılar annemi evden çıkarabilir mi hocam bu konuda ne yapmamız lazım.. Dul olanlara miras konusunda ayrıcalık tanınıyor mu ayrıca?
Merhaba Biz 6 kardeşiz babam rahmetli oldu ama olmadan ônce ev yerini müteahhite verdi ancak sözleşme yeni yapıldı ve bütün hepsini 2. Eşine verdi biz evlatlara birsey vermedi ama devlet bizi babam vefat ettikten 2 ay sonra mahkeme gözüküyor hak talep edebilir miyiz şu an da mirasçı olarak davamız gözüküyor itiraz etsek 3.kisi de olsa hakkımızı alabilirmiyiz?
Eşi ve çocuğu olmayan kişinin anne babası, büyük anne ve babası ve erkek kardeşi vefat etmiş. Bu kişinin ölen erkek kardeşinin 2, sağ ve evli kız kardeşinin de 2 çocuğu var. Başka kardeşi yok. Evli kız kardeşi, kişinin akıl sağlığı nedeniyle, kişiye vasi olarak tayin edilmiş. Vesayet altındaki bu kişinin bankadaki parası, kişi öldüğünde kız kardeşe kalır mı? Cevabınız için teşekkürler. 02.06.2019
İyi günler Anneannemin 1.eşi ne ait 4 adet dükkanı var ve kendisi tarafından kızılaya devredilmiş yıllar önce dava açılarak 1 adet dükkan anneanneme geçmiş kalan 3 dükkan hala kızılaya devredilmiş olarak duruyor eşlerin saklı pay oranlarına bakarsak kalan dükkanlardan alınabilicek bir hak doğar mı ? yardımcı olursanız çok seviniriz iyi çalışmalar
Merhaba dedem ve anneannem vefat etti fakat 3 erkek 5 kız kardeş toplam da 8 kardeş mal bölümü yapamıyorlar 20 senedir uzlaşamadılar annem hakkını istiyor arsa ve bina var miras olarak ne yapmalıyız ?
Hayırlı günler efendim. Anne annem 1985 yılında vefat etmiş. Vefat ettiğinde üzerine bir bağ varmış. O yıllarda dedem sağ olduğu için çocukları herhangi bir veraset çıkarmamış. Dedem 1987 yılında bir bayanla evlenmiş .ve yaşamını devam ettirmiş. 2001 yılında dedem vefat etti. 2 yıl sonrada dedemin evlendiği hanımefendi vefat etti. Annemler üç kardeşler 2017 yılında da annem vefat etti. Sayın avukat bey sorum şu olacak.dedemin evlendiği Hanım efendinin hiç çocuğu yok. 1 tane kardeşi var. Bu beyefendiye anneannemden pay düşer mi
İyi günler .Halam vefat etti ,iki çocuğu var ama halam vefat etmeden önce eniştemin gayri meşru iki çocuğu daha olduğunu öğrendik ve koşa zaman sonra vefat etti .bu durumda mirastan eniştem hak alabilirmi ? Yoksa sadece çocuklarımı hak sahibidir ?
İyi çalışmalar benim sorum eşimin babası 2017 yılında vefat etti ölmeden önce bankadan kredi çekmiş bunu öğrenince 10 kardeşten 2 kişi yasal süre içinde reddi miras yaptı ve açılan dava lehimize sonuçlandı fakat eşimin annesi reddi miras davası bitmeden veraset ilamı çıkarıp tapudada üzerine düşen payı almak için müracaat etmiş ve bizim beyanımız olmadan üzerimize tapu hissesi çıkmış banka kredi borcu için mahkeme açtı dava devam ediyor fakat reddi miras sonrası yeni veraset ilanında mirasçı eşim silinmiş oğlum görülüyor bu sorundan kurtulmak için ne yapmamız gerekir Tşk
Merhabalar, iyi çalışmalar…
Dedemin 3 dönüm arsasi varmis.
2 dönumunu babamla amcama para karsılıği sattim diyip hisseli tapusunu vermis 20 yil önce. 3 halama da 1 donum yeri hisseli vermis.
10 yil önce de imar plani gecti %40ini aldi belediye..10 yildir da imardan sonra tapumuz var.
Dedem 6 sene önce vefat etti.
##halalarim amcamla babamin toplam 2 dönüm arsasindan hak talep edebilir mi???
Merhabalar;
Şöyle bir durumumuz var;
Müstakil bir evimiz var. Tapuda Anneannem, Dedem, 2 Teyzem ve Dayımın isimleri yazıyor. O tarihte annem doğmamış olduğu için adı yazmıyor tapuda. Dedem, Anneannem ve Teyzelerimden biri rahmetli oldular. Annemim adı tapuda yazmamasına rağmen hakkı var mı? Varsa ne orandadır.
İyi çalışmalar,
Ahmet
Merahaba; annemin yurt dışında evli bulunduğu üvey babam 2 yıl önce vefat etti ve türkiye den mirasçılık belgesi için mahkemeye başvurduk noterde çıkmadı , mirasçılık belgesinden 8 pay olundu yazıyor 2 anneme 3er de çocuklarına kaldığı yazıyor 2 yıl önce taşınmaz için tapuya başvurduk herhangi bir mülk yoktu,bizimde herhangi bir bilgimiz yoktu , sorum olmayan mal varlığına mirasçılık belgesi ve pay çıkıyor mu yoksa dava açmamız gerekirmi
saygılarımla iyi çalışmalar.
Merhaba bir yakınımın eşi vefat etti, çocukları yok, ev araba ve benzeri malların tamamı sağ kalan eşin üstüne.
Yukarıdaki miras hukuku maddelerini okuduğumda alt soy bulunmaması durumunda ölen eşin anne ve babasının mirasçı olacağını gördüm, evlilikten sonra edinilen mallar sağ kalan eşin üzerine olmasına rağmen mirasçıların bu mallar üzerinde hakkı var mıdır? Ne yapılması gerekir?
Merhaba hocam. Benim size sorum şu şekilde ” Babam ve annem vefat etti. Aynı baba ve anneden olmak üzere iki erkek kardeşiz ve baba bir anne ayrı olmak üzere de bir kız kardeşimiz bulunuyor. Şayet erkek kardeşlerden birimizin vefat etmesi durumunda kız kardeşimiz vefat eden erkek kardeşi üzerinden mirasçı olarak pay sahibi olabilir mi? Veya olur da her iki erkek kardeş olarak vefat durumu olursa kız kardeşimiz her ikimiz üzerinden tam mirasçı olarak pay sahibi midir? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar, memurluk yapan, henüz emekli olmamış babamızı uzun süren kanser hastalığı sonucu kaybettik. SGK geçtiğimiz günlerde “Emekli Sandığı İkramiye Ödemesi” adı altında annemin Ziraat Bankası hesabına 93 bin Türk lirası küsuratında bir ödeme yaptı.
Babamın ilk evliliğinden olan üvey ağabeyim Ö*** O***. Ziraat Bankasında çalışmakta ve anneme sözlü olarak “Sen dalgınsın, senin Ziraat Bankasındaki hesabının şifresini değiştirdim, faturalarını ben senin hesabından kendim ödeyeyim, para çekmen gerektiğinde bulunduğun ikametteki Ziraat Bankası şubesinde arkadaşım var, ona haber ederim oradan imza karşılığı çekebilirsin.” gibi bir beyanatta bulunarak banka hesabını yönetme isteğinde bulundu. Herhangi bir şekilde (imza, sözlü vb.) onay vermedik ama annem güvenince (bize evrak işlerinde yardım etmişti) sesimizi de çıkarmadık. Annem ve ben babam hastalıkla savaşırken gelip de bize yardımcı olmayan bu şahsın babamın ikramiye ödemesi olan 93.000 Türk lirası tutarındaki değerden 1/4’i olan 23.000 civarındaki Türk lirası tutarını annemin izni/bilgisi dışında kendi şahsi hesabına para transferi yaptığını, bu işlemi gerçekleştirdikten sonra “Gözünüz aydın paranız yattı kendi heskemi aldım.” diyerek bildirdi. Kendimiz Ziraat Bankası şubesine giderek hesap hareketlerini içeren döküman aldığımızda bunu teyit etmiş olduk. Ben 19 yaşındayım, öğrenim görmüyorum, bir büyük ağabeyim 24 yaşında yükseköğrenim görüyor. Sorum şu olacak ki; bu şahsın babamın emeklilik ikramiyesi ödemesi adı altında annemin hesabına yatmış olan 93.000 Türk lirası olan tutarda herhangi bir hakkı var mı? Zira, emeklilik sigortalarından gelen para her hak sahibinin (4 kişi) kendi hesaplarına eşit şekilde pay edilerek yattı. Ama bu ikramiye ücreti ise annemin maaş hesabına yatmıştır. Umarım bana herhangi bir şekilde yardımcı olabilirsiniz. Teşekkürler.
iyi aksamlar benim sorum çocuğu olmayan amcam vefat etti 5 ay sonrada eşi yengem vefat etti rahmetli babam 10 yıl önce sosyal yardımlaşmanın amcama ev yapabilmesi için amcama 50 metre kare yer verdi ..şimdi amcam adına tek miras bu yengemin adına ise 4 hektar arazi var dedem babaannem ve kardeşlerin hepsi vefat etti biz 4 kardeş amcamın mirascisiyiz lakin bu evde yengemin hayatta olan iki kız kardeşi var onlarda mirasçı oluyorlarmi aynı şekilde bizde yengemin arazisine mirasçı olabiliyomuyuz saygilarimla
Annemler 5 kardeş 3 kız 2 erkek dedem mirası baldızının çocukları aracılığıyla 2 oğluna kaçırdı. Baldızının çocuklarının öyle bi mirası alacak güçleri yok kredi borçları var baldızının çocukları da bi süre sonra dayımlara verdi tapuyu dayımlar eşlerinin ve çocuklarının üzerine aldı tapuları Sadece 1 tane daireyi vermedi dedem yaptığı işlem bozulmasın diye. Dedem şuan yaşıyor. Dedem öldüğünde dava açabilir miyiz tüm mirası eşit şekilde paylaşmak için yada en son dedemin gözüken 1 daireyi 5 çocuk mu paylaşacak? Kolay gelsin. Teşekkürler şimdiden.
23 yaşında %100 engelli bir oğlum var. 7 yıl oldu Eşimden ayrıldım. oğlumun vasisi benim . Oğlum adına ÖTV indirimli araç satın almak istiyorum. Kimin ne olacağı belli olmaz ama, oldu ki engelli oğlum vefat etti. babası olarak , ayrıldığım eşim bu araç üzerinden mirasçı olur mu ? Ayrıca , ayrıldığım eşimin bankalara kredi borçları var. VASİSİ Ben olduğum halde , ayrıldığım eşimin alacaklıları bu araç üzerinde hak iddia edebilirler mi ?
Evli olan kız çocuğunun banka borçlarından dolayı ebeveynlere rucu edilebilirmi?Selamlar
Merhabalar Sayın Kulaçoğlu;
Babam ve annemin adına kayıtlı taşınmazlar var. Herhangi biri vefat ettiğinde diğeri hayatta iken çocukları onun üzerindeki taşınmazlardan hak talep edebilir. Örneğin; babam öldü diyelim, annemin adına kayıtlı taşınmazlardan hak talep edebilir miyim ? Evlendikten sonra aldıkları için mirası girer mi yoksa kişinin hayatta olduğu için hak talep edilemez mi ?
Teşekkürler, kolaylıklar.
Merhaba,
babam 12 yıl önce vefat etti,annem ve 3 kız kardeş kaldık..yakın bir süre önce de dedemi kaybettik (babamın babası ).dedemin mirasından doğan haklarımızı bilmek istiyorum.annem yani gelini dedemin mirasından hak sahibi olabilir mi yoksa biz torunlar mı yararlanabiliyoruz sadece.eşi ölen eş kaynatasından miras alabilir mi .babam hayatta olmadığı için onun yasal mirasçıları(anne ve 3 kız kardeş ) onun babasından kalan hakkını alabilir diye biliyorum yanlış mı biliyorum yardımcı olursanız sevinirim.
İyi günler benim bir sorum olucak. Annem dedem öldüğünde reddi miras yapmıştı. Şuan dedemin babasından gelecek bir miras durumu var. Annem reddi miras yaptı fakat kızı olarak ben dedemin mirasını alabilir miyim ? Benim reddi miras durumum yok
merhaba benim ablamın kocası 10 yıl önce vefat etti ..eşiyle ortak tapusu olan bir gayrımenkulü eşinin anne ve babasıyla birilkte veraset ilamına göre .mirasçı olup paylaştı çocukları yok ..10 yıl sonra ablam vefat etti ..veraset ilamına göre üzerine kayıtlı evi babam ablam ve bana miras kaldı ..benim öğrenmek istediğim ablamın ölen eşinin ailesinin bu evde kanuni olarak hakları varmıdır hak iddia edebilip dava açabilirler mi ..dediğim gibi evin tapusu ablamın üzerine ..veraset ilamında da kanuni mirasçıları babam ablam ve ben ..
Merhabalar, babam 2012 yılında vefat etti. Dedem de 2019 yılında. Dedemin üzerine kalan mal varlığını reddi miras yaptık. Pay amcam ve babanneme kaldı. Şimdi babannemin vefatıyla aynı miras tekrar gündeme geldi. Biz bu mirası reddetmiştik, tekrar bize pay oluşacak mı ? Dedemin mirası şimdi babannemin üzerinden tekrar bize pay mı olacak ? Cevabınızı bekliyoruz.
Merhaba,
Engelli kardeşimi kaybettik. Sadece ablası ve abisi hayatta. Vefat eden kardeşlerinin çocukları mirasçı oluyor mu?
Çok teşekkür ederim.
Merhabalar.
Babam vefat etti ve borclarindan dolayi reddi miras talebimiz olacak. ancak reddi miras yaptigimizda annemin uzerine olan 2003 yilinda aldigimiz ev ve 2019 yilinda aldigimiz araba var. Bunlara birsey olur mu. Babamin bu mallarda suan bir hakki varmi? Annem bu 2 malini istedigi gibi satabilir mi.
Merhaba,
Babamlar 5 kardeşler dedem vefat ettikten sonra Amcalarımdan biri vefat etti yengem ve kuzenlerim amcamın yerine hak sahibi oldular kardeşlerden ikisi kendi özgür iradeleriyle hakları ilk olarak benim abime verdiler biri (60 üstü) diğeri (50) yaşlarında 60 üstü olan kardeşten doktordan rapor alındı sunuldu , sonra abime vermiş oldukları haklarını abim babama satış yaparak babama verdi bunun sonucunda bu haklarını abime veren kardeşler tekrar arandı “hakkınızı vermiş olduğunu kişi satış gerçekleştiriyor onaylıyor musunuz ” bu süreçte-de hiç bir sıkıntı olmadan satış gerçekleştirilmiş oldu ve babam tek olarak kendi üzerine tapuyu aldı. Aradan yaklaşık 5 yıldan fazla süre geçtikten sonra bu haklarını veren 2 kişi biz vazgeçtik diyor dava açabiliyor larmı açsalar sonucu nasıl etkiler. Şimden teşekkür eder iyi günler dilerim .
İyi Günler Sayın Kulaçoğlu,
Kardeşlerimle adi yazılı şekilde miras taksim sözleşmesi düzenledim ve arsanın tamamı bana kaldı.
Taraflardan birisi tapuya gelmediği için tapu iptali ve tescil davası açtım.
Tapuya gelmeyen taraf elinde ses kaydı olduğunu, ses kaydında kayıt başlamadan önce tarafıma bunu söylediğini ve benim de bunu kabul ettiğimi belirtmekte olup; alacağını vermediğimi iddia ederek davanın reddini diliyor.
Miras taksim sözleşmesinin adi yazılı şekilde yapılması yeterli değil midir ?
Daha sonrasında ses kaydına dayanarak tarafıma alacak davası açabilir mi ?
Senede karşı senet kuralı işlemesi gerekmez mi ?
Saygılarımla.
Şimdiden teşekkürler eder, iyi çalışmalar dilerim.
kolay gelsin annem 2009 yılında vefat etti anneme annesinden babasından miras kalmış bizde yeni öğrendik. annem öldükten sonra babam başka birisiyle evlendi babam bu mirastan pay sahibi olabilirmi biz bu mirastan evlendiği kişinin yaralanmasını istemiyoru. birde miras paylaşılmadan babam vefat ederse bu kadına babamdan pay düşermi annemden kalan mirastan
Merhaba biz 4 kardeşiz 3 erkek bir kız babam ölmeden önce 3 oğluna ev verdi banada küçük iki odalı çatı katı verdi bunları sözlü söyleyerek verdi ben evliyim bu durumda ben hakkıma razı olmak zorundamıyım yoksa dava açıp eşit bir şekilde malları paylaşabilirmiyiz.
Iyi calismalar.Annem 2014 yilinda vefat etti.kulaktan dolma miras soylentileri uzerine miras belgesi aldik.Biz 7 kardesiz,ve annemin uzerine kayitli 4cocuk daha cikti.ayrica annemizin tapuda tc numarasiyla bakildiginda gorulmeyen,ama baba adi ile bakildiginda gorulen bir tasinmazi var ve mirascilik belgesinde pay edilmis olarak gozukuyor.size sorum şu bu kisilerle kan bagimiz yok,illa dava mi acmamiz gerekiyor,hak talep ederler mi,bunlarin babasi yasiyor kalan mirasin bunlarla bir alakasi olabilir mi,mirascilik belgesinde gosterilen paylardan faydalanmak icin nasil bir yol izlememiz gerekiyor.tesekkurler
Babam mal varlığını 5 kardeşinden 4 tane verdi kalan diğer kardeşe vermedi hukuki olarak ne yapabilirim yani bir tanesine mirastan pay vermedi
merhaba.benim sorum babamın amcası babamı çocugu olmadıgı için evlatlık almış(Resmi olarak değil).kendisine bakması için babama bir daire vermiş.ayrıca benide öz torunu gördüğü için banada daire verdi.dedem (babamın amcası)yakın zamanda vefat etti.mirasçılar tapusu bize ait olan bu evlerde hak talep edebilir mi ? iyi çalışmalar
Iyi çalışmalar. Benim anneannemin 2.evliliği fakat eşinin ilk evliliği. Ortak çocukları yok. Annem 2013 annanem 2014 yılında vefat etti. Anneannemin eşi evliyken alınmış fakat tapusu kendi üzerine olan mali satıyor bu durumda benim miras hakkım var mi? Şimdiden tesekkurler
Annemin esi 2006 yilinda vefat etti. Esinin ilk evliliginden olan tek kizi ve annem bir apartman dairesini mirascilari olarak bolustuler ancak geride kalan yazligin satisi kizi istemedigi icin yapilamadi. Annem birkac gun once, yazligin bazi birikmis borclari yuzunden icra davasi acilacagini ogrendi. Kizina ulasamiyoruz. Bu durumda tasinmazdan kurtulmanin yolu nedir? Annem vefat ettiginde ben ve kardesim yasal mirascilari olacagiz. Herhangi bir islem yapilmazsa borc bize mi intikal ediyor? Eger ediyorsa biz bu tasinmaz icin ileride kardesimle kendi basimiza ne yapabiliriz? Tesekkurler.
Merhaba Sayın avukat,
Size bir sorum olucak,kişinin babasının vefatından 5 yıl geçmiş ve 5 yıl önce kişi reşitken annesine vekaletname vermiştir. Bu durumun da tüm miras annesindedir. Fakat artık kişi mirası normal ölçülerde bölüşmek istemekte ama annesi tüm mirasın kendisinin olduğunu iddaa etmektedir. Bu durumda ne yapılmalı ?
Merhaba babanem 2 ay önce vefat etti. Babam ve amcam da 2 yıl önce vefat etti. Babanemin 2kat evi halama amcamın 2 oğluna ve ablamla bana kaldı. Ama halam o iki katlı evde oturuyor ve çıkacağını söylediği halde çıkmıyor. Biz babamın hakkını almak için ne yapmalıyız
Anneme 40 küsür yıl kadar önce ölen babasından miras kalmış.yani dedemden.annem sağ 81 yaşında.yatalak.akli dengesi yerinde.paylaşımda para anneme mi verilir yoksa yaşından dolayı çocuklarına eşit mi dağıtılır.yani paylaşımda yaş haddi varmıdır.tşk
Kendi aldığım evin tapusunu zamanında annemin üzerine yapmıştım. Şuan tapuyu yasal yoldan üzerime almak istiyorum. Mirasçı olarak ben hariç; Babam, yeni eşinden boşanan kız kardeşim ve alt soy olarak onun 6 yaşındaki küçük oğlu var. Kendi eşimi ve çocuklarımı hukuku olarak bu olayla alakası olmadıkları için yazmak gereği duymadım. Benim size sormak istediğim soru şu. Mirasçıların ve alt soylarının yani ben hariç diğerlerinin ileride bir gün dava açmak gibi bir hakkının olmaması için nasıl bir yol izlenmeli. Mirasçılar bu duruma razı fakat yapılacak prosedürler nedir onları bilmiyoruz. Teşekkürler.
Babamı 1999 yılında kaybettik. Babam sağlığında (79 yılında)2 tane arsa alıyor. Ve aldığı arsanın birine 5katlı bina yaptırıyor. (Bu binayı direk abimin üzerinemi yaptırdı yoksa satış mı gösterdi bilemiyoruz. Abimi de 1995 yılında kaybettik. Biz 4 kız kardeş kaldık. Yengem bize binada hiçbir hakkımızın olmadığını söylüyor. Benim size sizden ricam babam eğer binayı kendi üzerine yapmadan abimin üzerine yapmışsa biz kızlara dava açarsak eğer hak düşer mi? Vasiyetten yararlanabilir miyiz?) birde babamın işlettiği bir dükkanı vardı. Onuda bizden habersiz boşaltıp içerisindeki malları satmışlar. Ve yine bizden habersiz babamın üzerine olan 2 tane arabasını satmışlar. Böyle bir işlemi bizlerden habersiz yapmaya kanuni hakları var mı? Aradan 19 yıl geçmesine rağmen ben ve kardeşlerim mahkeme açabilir miyiz? (Satış işlemleri yengem tarafından yapılmış)
Sayın avukat hayırlı günler ben anne ve babamı 20 yıl önce kaybettim biz dört kardeşiz üç kız kardeş ve bir abim var abim malların hepsini almak istediği için bugüne kadar mal paylaşımı yapamadık hiçbir şekilde anlaşmaya yanaşmıyor biz kız kardeşler olarak avukat aracılığı ile kendimize düşen payı nasıl alabiliriz dava mı açmalıyız
Merhaba ,
Çocuğu olmayan bir çiftin ölmeden vasiyet hazırlayarak 1 kişiyi vasi tayin etmesi ne demektir? Vasinin sorumluluğu nedir?
Merhabalar, babannem 1995 yılında vefat etti ve 4 çocuğu var. dedem aynı yıl başka bir bayanla evlendi ondan çoçuğu yoktur. Dedem de 2018 yılında vefat etti. ölen babannemin üzerine kayıtlı mal yoktur. Tüm malvarlığı dedemin üstüne kayıtlıdır.dedem ikinci eşine 2007 yılında 1 adet daire vermiş ve tapusunada devretmiştir. bunun karşılığında ikinci eşi mirastan herhangi bir hak talep etmeyeceğine dair kendi beyanıyla aralarında 2 şahitli noter onaysız feragatname diye bir evrak imzalamıştır. şahitlerin 1 tanesi vefat etmiştir. Miras paylaşımı nasıl olur , bu evrakın hukuki değeri var mıdır.Not(2 ev hariç bütün mal varlığı 2002 yılından önce edinilmiştir.) bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim kolay gelsin
Merhab
Babam 1993 yılında bir ev aldı. Başka bir geliri olmadığından kullanma hakkını adında bırakıp çıplak mülkiyetini bana satış yaptı.
babam 2010 yılında vefat etti bu tarihte tapudan mülkiyetin tamamını adıma kayıt yaptırdım. Annem de 2014 yılında vefat etti. bu tarihe kadar Annem ve Babam bakımını ben üstlendim Abim şimdi bu daireden hak iddaa ediyor. Hukuken böyle bir şeye hakkı var mıdır. konu hakkında bilgi vermeniz rica olunur.
İyi günler.Babam vefat etti.Biz uc kardeşiz. Babamin vefatından kısa süre sonra erkek kardeşim bir şeyler bahanesiyle annem ,ben ve kız kardeşimden babamdan kalan taşınır taşınmaz bütün mal varlığı adina bizden imzalı genel vekalet name aldı.Benim sorum şu hocam.Kendim e devletten üzerime görünen mallara bakmak için girdiğimde üzerime ait hiçbir tapu görünmüyor.bunun sebebi nedir.ikinci sorum kardeşim tüm malları bize sormadan üzerine alabilirmi.yada satabilirmi.eger satarsa ben hak iddia edebilir miyim.şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar, benim babam 2017 yilinda vefat etti ardında yüklü borç biraktigi için reddi miras yapmak zorunda kaldık.2018in başlarında da babaannem vefat etti ve babaannemin üzerinde dedemden kalan payı babama da düşen hisseli bir ev bulunmaktaydı. Bu evin hissesinden şuanda biz de yararlanabilir miyiz yoksa reddi miras yaptığımız için hakkımız kayboluyor mu? Tekrar belirteyim babam, babaannemden daha önce vefat etti yani reddi mirası babaannem ölmeden önce babama yapmıştık. Cevaplarsaniz sevinirim teşekkürler.
İyi gunler efendim, benim bir sorum olcak babam ve varisleri hakkinda. Annem vefat etti ve annemin eski esinden 2 tane oglu vardir. Babamdan ise ben dahil 3kizi 1 oglu vardir. Babam vefat ettiginde vefat eden anneme miras dusermi, duserse eski esinden olan çocuklarina da miras dusermi. Tesekkur eder iyi gunler dilerim.
Babamın 160 000 TL mirası vardı. Babam ama parasını bir vakıfa bağışlamak istiyormuş. Ben erkek kardesim birde üvey erkek kardeşim vardı. Anneme bana ve kardeşlerime ne kadar pay düşer ve vakıfa kadar para verilir ?
Biz 8 kardesiz babam öldükten sonra mal hisseli oluyor ablamın kocası da ablamın hissesine ev yapmak istiyor babama şurdaki yerim oğullarıma şurda ki yerim de kızlarıma ama bu malı hiç kimseye satamazsiniz hepiniz ortak olacaksız diye vasiyet bıraktırabilirmiyiz Babamın sagligi yerindedir.
merhaba. eşim vefat etti. benden başka ilk evliliğinden çocuğu mirasçı. eşime sağlığında işlerinde kullanması için verdiğim bankadan belgeli borçlar var . “Miras bırakanın alacaklıları arasında bir mirasçı da varsa bu mirasçının miras bırakandan olan alacağına ilişkin olarak diğer mirasçıların müteselsil sorumluluğu yoktur. Alacaklı mirasçının bu alacak hakkı mirasın taksimi anında göz önüne alınır. Mirasçıların hisselerinden mahsup edilmek veya tereke mallarından tahsil edilmesi gerekir.” buna istinaden nasıl bir dava açarak terekeden bu borcu isteyebilirim? tamamını mı yarısını mı talep edebilirim?
Selam Hocam. Size Sorum Şu Olacak.
Bize Rahmetli Dedemden Geçen ve 17/12/2011’de Babamın Vefatı İle Kalan 8 Hisseli (Amcamlar-Halamlar) Büyük Miktarda Taşınmazlar Kaldı. Ortanca Amcam, Babamın Sağlığında Paylarını Sözlü Olarak Kendisine Verdiğini ve Bu Taşınmazların Tapularının Kendisi Üzerinde Olduğunu İddia Ediyor. Artı Tabiri Caizse Kendi Kafasına Görede Bize Mal Paylaşımında Bulunup Sizin Şuralarda Hakkınız Var Başkada Yerlerde Yok, Üzerime Tapulu Yerleri Şu Miktarda Para Verirseniz Size Veririm Diyor. Kendisi Bu Taşınmazlardan (Arazi-Tarla) Faydalanıyor Fakat Bizi Bu Durumdan Yoksun Bırakıyor. 5 Kardeşiz ve Babam Öldüğünde Herhangi Bir İşlem Başlatmadık Henüz. Bu Durumda Yasal Olarak Bize Nasıl Bir Yol İzlememizi Tavsiye Edersiniz. Şimdiden Teşekkür Eder Görevinizde Başarılar Dilerim…
Merhaba, annem 25 sene önce vefat etti. Seksen altı yaşındaki annesi iki sene önce üstündeki evleri,diğer üç çocuğuna ve bir yakınına verdi.tapuya gidip direk üstlerine yapmış evleri. Ben ve kardeşlerim ise annemizin hakkı olan evlerden hiç birşey alamadık,bize vermedi.Mahkemeye vermek istiyorum. Hakkım olan evleri onlardan alabilir miyim?
MERHABA
E-DEVLETİME BİR DOSYA DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRDÜM
SULH MAHKEMESİNDE 1.DURUŞMA GÖRÜLMÜŞ VE YENİ TARİH VERİLMİŞ
VESİYETNAMENİN AÇILMASI ÜZERİNE
BABANNEM MİRAS BIRAKAN BEN VE BABAM MİRASÇI GÖZÜKÜYOR
BABAM VEFAT ETTİ ONU MÜteveffa OLARAK BENİ MİRASÇI OLARAK YAZMIŞLAR YALNIZ SÖYLE BİRŞEY SÖZ KONUSU BABAMLAR 4 KARDEŞ
SADECE HANEDEN VEFAT EDEN BABAM VE BENIM İSMİM VARDIR
SÖZ KONUSU MİRAS BABAMLA BANAMI KALMIŞTIR DİĞER İSİMLER ARAŞTIRILIP YAZILMA DURUMU VAR MIDIR? VE BABAM VEFAT ETTİĞİ İÇİN ONUN HAKKI KARDEŞİM VE ANNEMEMİ KALACAKTIR?
Merhabalar
Babam yaklaşık bir yıl önce 77 yaşında vefat etti. Biz 5 kardeşiz vefatından bir yıl önce tüm mal varlığını bir kardeşimize devrettiği ni öğrendik. Dava açarak devri iptal edip mirastan eşit pay alabilirmiyiz.
Eşim 2009 yılında vefat etti. Mirasçılar olarak reddi miras yaptık. Daha sonra bilmediğimiz bir gayrimenkul çıktı. Ve terekeye devredildi. Tereke dosyasındaki gayrimenkul satışından sonra reddi miras yapılsa dahi kalan miktarın mirasçılara verileceği söylendi.
Bu dosyadan kalan para reddi miras yapan biz mirasçılara verilirse , sıraya girmeyen alacaklılar için bize karşı alacak hakkı doğurur mu? Reddi miras hükümden düşmüş olur mu ?
en yakın yasal mirasçıların tümünün mirası reddetmesi durumunda tereke, Sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Resmi tasfiye yapıldıktan sonra terekeden arda kalanlar, mirası reddedenler arasında paylaştırılır.
Burada tarafınızca arda kalan değerden, reddeden mirasçı sıfatıyla hak kazanabiliyorsunuz. Dolayısıyla reddi mirasın hükümden düşmesi söz konusu değildir. Ayrıca, sıraya girmeyen alacaklıların sıraya girmemesi iflas dairesinde yapılan tasfiye işlemiyle alakalı olup, tarafınıza herhangi bir alacak talebinde bulunması mümkün olmayacaktır.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Merhabalar, esimin babasina ait diye bildigim arsaya bundan 12 yil once mustakil bir ev yaptik.Evi yaparken yada bu zamana kadar hic problem yoktu .Esim subat ayinda bir cinayete kurban gitti ve vefat etti.Esim oldukten 6 ay sonra kayinpederimde vefat etti.Vefatlardan sonra evimin bulundugu arsanin kayinpederimin annesinin uzerine oldugunu ogrendim.Simdi bu arsadan butun mirascilar hak talep ediyor.Büyükannenin 5 cocugu var ve bir tanesi hayatta ,olen kardeslerin cocuklari ve kayinpederimin 5 cocugu var. kayinpederim hayattayken sorun cikarmayan mirascilar simdi sorun cikariyor.Haklarini alsinlar diycek birseyim yok ama ev ile birlikte arsanin mahkeme yoluyla satilip pay edilmesini istiyorlar ne yapabilirim butun birikimin o ev benim iki tane yetimim var .esimden kalan tek sey o ev ve borclar lutfen yardim edin bu arada arsa 2650 metrekare evimin bulundugu alan 500 metre kare duvarla cevrili
Merhabalar
Annem vefat etti babam yeni bir evlilik yaptığında yeni eşi ve babamdan olmayan çocukları miras hakkı elde ederlermi?
Merhaba, Annem 20.Temmuz.2017 Balikesir´de özel hastahane vefaat etti. Vefaat etmeden akli dengesi yerinde degildir diye dava acip kazandim, ama Teyze cocuklari, daha önce ve bu arada Annemin meskanlarini satis ve bagis yoluyla almislar. Ben tek mirasicigim, baska kimse yok. Geriye dönüslü hangi haklarim var, hsmgi kanunu islemleri takip edebilirim ?
Merhabalar, amcam 30.08.2017 tarihinde vefat etti. Amcamın ilk eşi yaklaşık yedi yıl önce vefat etmişti, amcam daha sonra başka biri ile evlendi. Amcamın iki eşinden de çocuğu olmadı. İkinci eşiyle evliliği devam ederken vefat etti. Amcamın üç tane öz erkek kardeşi var. Yalnız amcamın annesinin ve babasının ilk evliliklerinden birer kız çocukları var. Yani amcamın üç tane ana-baba bir öz kardeşi var, bir tane ana bir baba farklı ve yine baba bir ana farklı olmak üzere iki de üvey kardeşi var. Bu durumda miras bölüşümü nasıl olur. Bir küçük not olarak amcam edindiği bütün taşınmaz mal, ev ve bankadaki paraları ve servetini ikinci evliliğinden önce edinmişti. Hatta emekliliğini ve emekli ikramiyesini ikinci evliliğinden önce almıştı. Bu durumda miras paylaşımı ölen amcamın eşi ve amcamın kardeşleri arasında hangi oranlarda bölünür. Saygılarımla.
Yakın zamanda annemiz vefat etti.4 mirasçı kardeşiz.İpotekli 3 katlı gayrimenkulümüz var. Kardeşlerimizden güvendiğimiz 1 tanesine satacağimiz zaman muhatap olması amacıyla (Bayan) vekalet verdik.Oğlu annesini kandırıyor ve annesi,satış gösterip tapuyu bizden habersizce oğluna devrediyor.Oğluda kısa bir zaman diliminde anlaştığı ya da borçlu olduğu başka kişiye borcunun bir kısmına mahsuben satış yapıldığını araştırma sonucu öğreniyoruz ki,iş işten geçmiş oluyor.Bizlere sattığı miktarı ilerde tahsil edip nakden vereceğini söyleyip sırra kadem basıyor.Akabinde mirascı seçtiğimiz (annesi) vekil kardeşimiz de oğlunun borçlarından olsa gerek ortadan kayboluyor,başka şehirlere kaçıyor.Biz bu durumda mağdur olan 3 kardeş muvazzaalı işlem nedeniyle,vekilliğin kötüye kullanımından da hareket ederek tapu sicil kaydının iptalini,düzeltilmesini ve terekeye iadesini talep edebilir miyiz?Kimleri davalı göstermeliyiz?Mirasçı vekilimiz mi,üzerine satış gösterdiği oğlu mu,yoksa oğlunun da borçlusuna satış göstererek,borcunun bir kısmını sildirdiği ,tapuyu devrettiği son şahıs mı?
İyi gunler
Olen bir kisi olmeden once mirascilarindan birisinden borc almissa ve mirascisina borcunu odememisse,alacakli olan mirasci diger mirascilardan bu borcu isteme hakkina sahip mi?
Diger mirascilar alacakli mirasciya borcu vermek zorunda mi?alacakli olan mirasci diger mirascilara dava acabilir mi acarsa diger mirascilardan esit payda mi borcunu tahsil.edebilir?
Tesekurler…
Merhabalar. Teyzem 10 yıl önce vefat etti. Çocuğu olmadı. Eşi geçen ay vefat etti. Bu durumda teyzemin mallarından enisteye kalan paylar eniştenin kendi mirasçılarına kalır mı? Yoksa teyzemin malları kardeşlerine mi pay edilir?
DEDEM 2014 YILINDA VEFAT ETTİ. TEREKENİN VARLIĞI İSE 2 ARAZİ VE BİR EV KALDI. GERİDE MİRASÇI OLARAK ANANEM, ANNEM, DAYIM VE TEYZEM KALDI. ANCAK MİRASÇILAR 3 SENEDİR ANLAŞAMADILAR. SANIRIM TOPRAK REFORMUNDAN DOLAYI ARAZİLER BÖLÜNEMİYOR. BU ŞEKİLDE ANLAŞMAZLIK DEVAM EDERSE DEVLETİN TEREKEYE EL KOYMASI DURUMU OLABİLİR Mİ? MİRAS DEVLETE GEÇER Mİ? TEŞEKKÜRLER.
Merhaba, resmi şekil şartlarına uygun şekilde evlat edinildim.
Öz babamdan kalan miras için veraset iptal davası mı istihkak davası mı açmalıyım, zamanaşımı süresi nedir? Ankarada ikamet ediyorum, Muris ve mirasçıları Ürgüp’te ikamet ediyorlar, dava yeri neresidir?
Dava açmadan, diğer mirasçılar ile muhattap olmadan veraset belgesine ulaşabilmemin, sorgulayabilmemin bir yolu var mıdır?
İlginiz için teşekkürler…
merhaba.. benim sorum arkadasımın babası vefat etti, vafatından önce bir gsm merkezinden taksitle telefon almış.. gsm şirketi bu borcu ödemek istemiyorsanız mirası red belgesini getirin diyor.. Bu borçtan muaf olmak için mirası red işlemi yapılması durumunda babasından kalan miraslardan hak sahibi olamayacak mı yada nasıl bir işlem yapılması gerekiyor?
tesekkürler…
Slm beni 5 yasında evlatlık vermişler öz anne babadan miras davası acabilirmiyim hak kazanma şansım varmı
Merhaba, annem ve babam 1999 yılının temmuz ayında ayrıldılar, daha sonra da resmi olarak boşandılar. Babam 6-7 yıl önce ikinci evliliğini yaptı ve bir oğlu oldu. Bu arada biz hiç görüşmüyoruz. Bir de ağabeyim var. Şimdi, öğrendiğimize göre, bize mal bırakmamak için, bütün mal varlığını evlendiği kişinin üzerine geçiriyormuş. Zaten zamanında bize bişey bırakmamak için, bütün malını bağışlayacağını söylemişti. Şimdi bizim bu durumda yapabileceğimiz birşey var mı? Dava açabir miyiz? Şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.
iyi günler..babamdan , annem ve benım lehıme bır vasıyetnamemız var babamdan olan ıkı uvey kardesım de saklı paylarını ıstemıs ve aramızda bır mıktar para karsılıgında anlasmıs bulunmaktayız . sıze sorum bu odemeyı yaptıktan sonra nasıl bır yol ızleyecegımız ve uvey kardeslerımın tekrardan saklı pay davası acmaması ıcın alabılecegım onlemler nelerdır . tesekkurler ..
Merhaba, benim anneannem vefat etti ve dedem ikinci kez evlendi. Malvarlığına ait olan evlerinden birinin tapusunu yeni eşinin üstüne yaptı. Şuan da annemler 5 kardeş. Dedem vefat ettikten sonra mirasın paylaştırılması için dava açmayı düşünüyoruz. Yeni eşine vermiş oldugu evden hak alabilir miyiz ve yeni eşi kalan mirastan tekrar hak alabilecek mi? Ayrıca dedem vefat etmeden önce yerlerin belirlenmesi için yapılabilecek bir işlem mevcut mu?
Dedenizin mal varlığında bulunan taşınmazın, evlilik birliği devam ederken diğer eşe devredilmesi durumunda, saklı payı ihlal edilen mirasçıların bu taşınmaz üzerinde dava yoluyla geri alabilecekleri miras hakları bulunmaktadır. Dedenizin vefatı durumunda tereke hesaplanır ve yasal mirasçılar arasında paylaşım yapılır. İkinci eşin ilgili taşınmaz dışında miras payı söz konusu olabilir. Dedeniz vefatından önce vasiyetname ya da miras sözleşmesi yoluyla hangi malın hangi mirasçısına kalacağını tayin edebilir. Bir başka opsiyon olarak, vefattan önce, miras bırakanın izni ile veya bizzat katılımıyla, mirasçıların birbirleriyle ya da üçüncü kişilerle, miras payları hakkında yazılı şekilde sözleşme yapmaları mümkün olup bu sözleşmenin katılımcı herkes tarafından imzalı olması geçerlilik şartıdır. Sözleşmenin noterde yapılması geçerliliğinin ispatı bakımından kolaylık sağlar.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
iyi günler.biz 3 kardeşiz.babam sağ daha.kardeşlerimin üzerine birine dükkan birine ev tapusu vermiş.banada bir ev veriyor ama dükkanın değeri 500 se bana verdiği 100 liralık.adaletsizlik yaptı bende almadım kabul etmedim.babam öldükten sonra eşit mal paylaşımı ve tapu iptal davaları açabilirmiyim.kazanma şansım nedir.dava açmamın tapuyu verdiği tarih mi geçerli babanın ölüm tarihi mi.süre ne kadar zaman aşımı olur mu..teşekkürler..
Eşime halası ve eniştesi tarafından bundan 13 sene önce 1 ev ve 5 adet arsa tapusu ile birlikte eşimin üzerine yapıldı . Hala ve eniştenin çocuğu bulunmamakta en yakın akrabası eşim ve eşimin babası . Enişte aynı zamanda eşimin babasıyla teyze çocuğu halada zaten eşimin babasıyla kardeş . Tapularda ölene kadar kullanım hakkı bu halaya ve enişteye aiittir yazıyo . Şu an her ikiside vefat ettiler .biz bu arsaları ve evleri satmayı düşünüyoruz . Veraset ilamını eşim veya eşimin babası çıkarabilirmi. Biz satış anında bi engelle karşılaşırmıyız her hangi bir engelle karşılaşmamak için ne yapmalıyız .
Selam aleykum hizmetiniz için Allah razı olsun hocam
Iyi gunler babami kaybettim ve miras konusunda evlatlik bir kizi daha var veraset cikarmak icin adliyeye basvurdum adliye nufus dairesine bi yazi yazmis ve onun cevabi bekleniyormus yazida “nufus kayitlarinin dusunceler bolumunde …isimli cocugun evlat edinildigi belirtildigi ancak nufus kaydinda evlatligin gorunmediginin anlasilmasindan…” diye yazilmis bu durum miras paylasimini nasil etkiler ?
İyi geceler. Benim buyukanne ve büyük babam vefat ettiklerinde çocuklarına yani babam ve halalarima miras kaldı fakat bu hala ortak yani miras ayrı ayrı pay edilmedi diğer mirasçılar reddi miras yapmadiklari için borçtan da sorumlu oldukları halde borcu ödemeye yanaşmıyorlar. Mülk üzerindeki mülkiyet hakkını kazanmamız için ne yapmamız gerekir birde mirasçılardan biri öldüğünde mirasçı durumundaki kişi miras bırakan olduğuna göre borç ve alacak yapılandırması nasıl olur üst soydan miras bırakanamiras yoluyla intikal eden miras reddedilebilir mi?
Ortaklığın giderilmesi (İzale-i şüyu) davası ile herhangi bir paydaş taşınır veya taşınmaz maldaki ortaklığa son verilerek ortaklığın bitirilmesini talep edebilir.
İzale-i şüyu davasının tarafları, malı nasıl bölüştüreceklerine anlaşarak dava sırasında bu anlaşmayı mahkemeye bildirebilirler. Taraflar, malın paylaşılması konusunda anlaşmazlarsa, maldaki ortaklığın ya satış suretiyle ya da aynen taksim yoluyla giderilmesi gerekmektedir. Söz konusu taşınmazın bölünebilir nitelikte olması halinde, mahkemece taşınmazın aynen paylaştırılmasına, aksi durumda açık arttırma yolu ile satılmasına karar verilir. Böylelikle, ferdi mülkiyete geçmek isteyen mülk sahibinin bu hakkı güvence altına alınmış ve aynı zamanda tüm paydaşların haklarının eşit bir şekilde korunması sağlanmış olacaktır.
Mirasçılardan birinin ölmesi halinde, ölenin malvarlığına, kendisine üst soyundan kalan miras payı da dahil olacaktır. Dolayısıyla, ölen mirasçıya intikal eden bu malvarlığı, artık onun malvarlığından sayıldığından, mirasçının ölümü halinde daha önceden kalan miras onun terekesine dahil olacaktır.
Bu nedenle, miras bırakanın (ölen mirasçı) yasal mirasçılarının sadece üst soydan intikal eden mirası reddetme gibi bir şansları bulunmamaktadır. İstenildiği taktirde, kendisine intikal eden tüm miras, mirasçı tarafından reddedilebilecektir.
Kolay gelsin annem 1936 doğumlu annesi ve babasının resmi nikahı olmadığı için babasının nüfusuna 1947 yılında geçiyor fakat babası 1937 yılında vefat ediyor. Amcalarının aldığı miras için dava açabilirmiyiz zaman aşımı varmı aynı şekilde annesi ilede soy bağı yok nüfusta 2013 yılında annesinin nüfusuna mahkeme yoluyla geçiyor. Dedesinden kalan mallar için dava açılabilirmi zaman aşımı varmı
Iı akşamlar.. babamız vefat etti noterden veraset belgesi , kalan mirası (yaylalik bir yer, yerleşim var ) hisseli tarlası için belediye raic bedeli aldık, tapu müdürlüğüne intikali yönünden sakınca yoktur yazısı verildi.
Tapu müdürlüğü el birliği mülkiyeti tapusu vereceğini söylüyor, paylı mülkiyet verilmeyeceğini söylüyor..
Biz kalan tereke( miras,) üzerinde her mirasçı için ayrı ayrı satış yapabilmek istiyoruz..
Elbirliği tapusunu paylı mülkiyete çevirmek için en kestirme yol nedir ?
Mesala elbirliği tapusu gereği paylarimiza bir mirasçı ya devretsek daha sonra o kişi istediği gibi satış yapabilir mı geri bize
Teşekkür ederim.
Merhaba bizim dedemizden kalan bir senet borcu icra mahkemesinden mirasçı olarak benim maaşıma yansıtıldı. Şimdi bu borç tamamen benim maaşımdan mı kesilecek. Bu adaletsiz degil mi 7 kişi var mirasçı. Ne yapabilirim yardım eder misiniz
Miras ortaklığı devam ettiği müddetçe, mirasçıların murisin borçlarından sorumluluğu müteselsil sorumluluk olarak kabul edilmektedir. Yani borç sebebiyle bütün mirasçılara başvurulabilir ve borcun tamamı tek mirasçıdan tahsil edilebilir. Ancak borcun kapanmasıyla birlikte, söz konusu borcu ödemek zorunda kalan mirasçı, diğer mirasçılara rücu etmek suretiyle, fazla ödenen kısmı, diğer mirasçılardan talep edilebilir.
iyi günler : 1 haftalık evlatlık verilerek verilen ailenin nüfuslarına geçmişim.Resmi işlemler yapılmayarak geçtiğimi biliyorum. İnternetten Araştırdığıma göre kendi öz ailemden de hem dinen ,hemde hukuken miras hakkı hakedebilirmişim, hakkım devam ediyormuş ,Ama ben bu hakkımı nasıl kullanabilirim ne yapmam gerekiyor.bana gerçek ailem sanada vereceğiz diyor fakat daha miras paylaşımı yok daha sonra ne derler , ben kendimi yasal olarak çıkabilecek sorunlara karşı ne yapabilir.Bu hakkım nasıl devam ediyor.miras sözleşmesi mi yada vasiyetname mi varmış şimdiden yapılmasını istiyeyim yoksa bu hakkım kanunen devam ediyorsa nasıl hakkımı kullanabilirim. Kimse ile aram bozulmadan kırılmadan yapmak istiyorum.hangi yolu izlemeliyim.Teşekkürler.
Merhabalar..Babam 2009 yilinda vefat etti.247 metrekare üzerinde 3 katli evi var.Annem sağ ve 7 kardesiz.Mahkeme 28 oraninda bölüştürme yapmış.Bunun 7 si anneme, 3 er orandan da 7 kardeşe(21 ederi ile)pay edilmiş durumda.Benim size sormak istediğim benim şuan ki haklarım neler,ne yapabilirim? 3 katli evin birinde annem ve ben evliyim beraber yasiyoruz.Diger 2 katin birinde abim, birinde de ablam yasiyor.Ben evden annemle anlasamadigimizdan dolayi kiraya çıkacağım.Haklarım nelerdir.Kendi payim oraninda kira talep edebilirmiyim oturanlardan ve talep edebiliyorsam nasil bir yol izlemeliyim.Diğeride eğer talep edemiyorsam hakkim oraninda mirasi nasil alabilirim ve bu durumda ne yapabilirim.Bana yardimci olursaniz çok sevinirim..
SELAM LAR bir sorum var annem bir ay oldudüğü öleli biz iki kardeştik abim beş senedir öylece üç tane de oğlu var annem Almanya’da emekli ve Almanya’da mevfaat etti mal nasıl bölüşürüz bir vesayet name parl bırakmış annem Almanya’da yazdırmış bir avukata ikide şahit var şahitler yaşıyor bana bir bilgi verebilir misiniz çok teşekkür ederim
Değerli hocam merhaba,cevabını merak ettiğim bir soru olacak;eşim 28 yaşında 1,5 yıllık evli iken vefat etti,çocuk yok. Eşim babasıyla ortak çalışıyordu,sebep le kendi üzerine mal yok, sorum şu olacak eşimin mirasından faydalanma durumum varmı,şimdiden tşkler
Selamlar benim öz babamdan arsa hissi olarak iki daire miras kaldı.
Ben henüz evlenmedim ve bekarım.
Ancak ben dogmadan önce babam çocuğu olmadıği icin bir kiz evlatlık edinmiş ve nüfusuna geçirmiş.
Miras paylaşımda evlatlik olan (kendisi şu an evli).
kardeşim benimle aynı pay hakkına mı sahiptir.
İyi günler Babadan kalma dairede 5 senedir ben ikamet ediyorum daire toprak tapulu değerinin altında diğer 2 kardeş tarafından evin satılması isteniyor.biz 2 kardeş istemiyoruz.Tarafıma elatmanın önlenmesi ve tazminat ve ecrimisil davası açıldı.Nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz. Teşekkür ler
Merhaba biz 6 kardeşiz babamın 8 dairesi vardı birini benim üzerime vermek için eşimin kardeşine satış yaptı ve 2 yıl sonra eşimin kardeşinden ben üzerime aldım.. Babam vefat etti şimdi kardeşlerim mahkeme ye veriyor üzerimdeki evi alabilirlermi? Şimdiden teşekkür ederim…
Biz 8 mirasçıyız. Biri babamın resmi nikahlı ikinci eşi öz annem, biri öz annemden kardeşim, diğer beşi rahmetli babamın boşandığı eşinden olan kardeşlerim. Dükkanı satalım dediler biz de tamam dedik. Mirasçılık belgesinde annemin payı 1/4, geri kalan miktar 7 kardeş arasında eşit paylaşılıyor. Farklı memleketlerde yaşadığımız için satışın gerçekleşmesi için dükkanın bulunduğu şehirde yaşayan 5 kardeşten birine yedimiz vekalet verdik. Satış yapıldıktan sonra annemin banka hesabını kontrol ettiğimde paranın 1/4ünün değil 1/8inin yattığını, yani herkese eşit yatırıldığını gördüm ve diğer beşine sorduğumda dükkanda kendi annelerinin de hakları olduğunu, mirasçılık belgesindeki payı tanımadıklarını belirttiler. İçlerinden biri mahkemeye gidip davayı kazanırsak izale-i şuyuya gideceğini söyledi. Bir diğeri kardeşlerinin bu yaptığından sonradan haberdar olduğunu ve hukuksuzluk olduğunu kabul etti ve hesabına geçen pay fazlasını anneme geri vereceğini, diğerlerine de hemen dava açmamamızı, onları ikna edip bu pay fazlalarını geri iade ettireceğini, diyalog yollarını tıkamamamızı ve sakin olmamızı söyledi. Yaptıkları bu tek taraflı para paylaşımına mahkemede itiraz etmenin zaman aşımı nedir, banka personelinin herhangi bir yükümlülüğü var mıdır ve içlerinden birinin izale-i şuyuya gitmesi ne sonuçlar doğurur?
Merhaba, babam bundan 10 yıl önce 78 yaşında vefat etti. Mirasçı olarak 2 kardeşiz. Babam ölmeden 4 sene önce tüm mal varlığını kardeşimin üstüne yapmış. Bu durumda mirastan pay almak icin nasil bir dava acabilirim. saklı pay davası mı yoksa muris muvazaasi davası mı?
merhaba. simdiden tesekkur ederim ilgi ve alakaniz icin.
Bana halamdan miras kaldi vasiyet ile bana birakti daha dogrusu ve halamin hic cocugu olmamisti beni kendisi buyuttugu icin oyle uygun gorup noter esliginde yasal bir sekilde vasiyet etmis. amca ve geyze cocuklarimda burda hak sahibi oldugundan mahkeme acildi 9 kisi hak sahibi 6 kisi vasiyeti onayliyor. geriye kalan 3 kisi onaylamiyor. mahkeme atiyor surekli haklarini verip onlari mirastan mi cikarmam gerekiyor yoksa farkli sonuc cikabilir mi ? avukat tutmalimiyim ? bu sekilde hak vermeden de cikarabiliyormuyum cogunluk bizde tesekkur ederim alakaniz icin. kolay gelsin
İyi günler
Bizim amcamla ortak arsamız var yalnız arsa amcamın üstündeydi amcam vefat edince çocuğu olmadığı için mirasçılık belgesi 4 pay yengeme 2 pay babanneme 1 pay halama 1 pay babama kalacak şekilde oldu. Babannemin halamın veya babamın Vefatı halinde yengem ortak olurmu veya hepsini alırmı
Mirasda son söz en küçük kardeşinmidir.mesela 5 kardeşten 4 ü araziyi bölmek en küçük kardeş satmak istedi ne olur.
mrb babam vefat etti veraset belgesinde 8/2 annem 8/3 kardeşim 8/3 ben pay aldım annemle ilgili babamın ciddi sıkıntıları vardı fakat babam annemden bizim için boşanmıyordu babam öğretmendi kanser olduğunu öğrenince vefatından 1.5 ay önce emeklilik dilekçesi verdi emekliliği dolmuştu annem bi tanıdıkla babamın dilekçesini geri almış kurumdan şu andada ikramiyede kardeşin ve senin hakkın yok diye ısrar ediyor ben ve kardeşim devlet memuruyuz paylaşım terekeye göre hisse oranındamı yapılır yoksa tamamı anneminmi olur lütfen acil cevap bekliyorum tşk.ler
Merhaba 1947 tarihinde doğup mart ayı 1947 tarihinde ölen,miras bırakan babadan önce ölen çocuğun miras hakkı varmıdır?miras hakkı varsa anne babaya miras geri döner mi?
Merhaba,dayım 12 yıl önce vefat etti eşi ve 3 çocuğu bulunuyor. Bu yıl da anneannemi kaybettik (dayımın annesi) anneannemin mirası için kayıtlara baktırdığımız zaman sadece dayımın çocukları mirasçı olarak görünüyor yenge ise görünmüyor. Aklımıza reddi miras,habersiz boşanma,yada eşinin çocuklar lehine mirasdan feragatı gibi şeyler geliyor ama ailevi nedenlerden dolayı kendisine de soramıyoruz bu durumu. Böyle bir şey nasıl mümkün olabilir yardımcı olabilir misiniz?
İyi geceler efendim benim babam annemden Boşandıktan sonra başka birisiyle evlendi ve evlendikten 15 sene sonra evini o kadının üstüne vermiş yeni eşinden 2 tane daha çocuğu var bise 2 kardeşiz babam öldükten sonra biz artık babamızın yeni eşine verdiği evden hak talep edemiyormutuz aydınlatırsanız sevinirim tsk
Babamız annemizden Boşandıktan sonra başkasıyla evlendi ve kendi üzerine olan mali evlandikden 15 sene sonra yeni karısının üzerine yaptı şimdi ben ve abim Babamız öldükten sonra bu mirasdan yararlanamiyor muyuz yoksa yapmamız gereken nedir tsk
Bizim annemiz le Babamız biz çok küçükken boşanmış lar abim mahkeme anneme benide babama vermiş daha sonra abim annem tarafından çocukluğunda beri eziyet edilmiş abim yıllar sonra evlenmis ve iki tane kucuk cocugu var annem abime yine eziyet etmeye devam etmiş dahasida abim eşini cezaevine atirmis 1 yaşındaki kızıyla abime dayanamayarak annemi öldürdü annemden kalan bayagi bir miras var abim yada yenge ve abim çocukları bu mirasdan yararlanabiliyor lütfen cvb verirmisiniz tsk
selam teyzem vefat etti çocuğu resmi nikahlı eşi yoktu veraset ilamında mirascılar annem ve 2 teyzem görünüyor ve annemgil teyzemden kalan eve sattı şimdi annemgilin bir erkek kardeşi var anne bir baba ayrı yıllar önce vefat etti ve şimdi onun çocukları teyzemin hissesinde hak sayibi olduklarını idda ediyor ve evden hisse istiyorlar eve alan kişiye dava açmışlar alabilirlermi bizim ne yapmamız gerekli
Merhaba 4 kardeşiz babamın ölümünden sonra 17 dönümlük bir arazi kaldı. En küçük kardeşimin yüklü miktarda maliye borcu olduğunu öğrendik maliye sadece kardeşimin payınamı el koyar yoksa tüm araziyi alabilirmi birde babamın kız kardeşimle ikimize verdiği bir bahçe var tapusu bizim üzerimize kardeşimin borçları dolayısıyla tapusu bizdeolan araziye el koyulabilirmi ?
Hocam annem 08/05 de vefat etti izmir de sulh hukuktan veraset ilamini alıp ankara da tapuya islettik.annemin tek evi var .ancak şimdi annemin evini diğer 2 kardeşime bıraktığına dair bi vasiyet çıktı.ancak vasiyet bıraktığı kardeslerimden biri annemden bir yıl önce vefat etti.bu ölen kardeşimin çocukları ve diğer kardeşim evin kendilerinin olduğunu öne suruyorlar..yorumlarinizla yardımcı olursanız çok sevinirim..
Vasiyet alacaklısı, miras bırakandan önce ölmüş. Ölüme bağlı tasarrufun geçerli olmaması gerekmez mi ölen kişi açısından.
Slm. Benim annem 4 yil ønce vefat etti. Babam ikinci kez evlendi. Benim sorum. Ben kendim babama tek basima miraz dava açabilirmiyim. Mall varlığının hepsi annem yasaar ken alındı.
Babam vefat etti arabayı noterle anneme verdik ama abimde noterle verdi maliye borcu olduğu için haciz olmuş araba arabayı annem satamıyor biz 6 kardeşiz annemde birlikte 7 pay nasıl satabiliriz
Sayin hocam iyi geceler. Ben emniyet mensubuyum malda mülkte gözüm yok ancak sorun şu. Babam 2. evliligini yapti. Ben ilk eşindenim evliyim.benden baska bir kız kardesim var o da evli. birde abim vardi askerde vefat etti. Babamin yeni esinden de 2 kardeşim var ikiside ogrenci. Babam neyi var neyi yok herseyi yeni eşinin üzerine yapti. Allah gecinden versin ama ölümden sonra durum neolur.babam vefat ederse nolur, analık vefat ederse durum nolur. Saygilar