
Değerli müvekkillerimiz,
Dünya genelinde yaşanan Koronovirüs (Covid-19) salgını riski nedeniyle, hukuki soru ve sorunlarınız için mobil ve online iletişim kanallarımızı kullanmanızı öneririz.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca belirli şartların sağlanması halinde Türk vatandaşlığının sonradan kazanılması mümkündür. Türk vatandaşlığının sonradan kazanılabileceği hallerden biri de Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 20. maddesinde belirlenen yatırımların gerçekleştirilmiş olmasıdır. Buna göre yönetmelikte belirlenen yatırımları gerçekleştiren yabancıların, Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanması söz konusu olabilmektedir. Ancak önemle ifade etmek gerekir ki, yatırımların gerçekleştirilmiş olması doğrudan vatandaşlığın kazanılacağı anlamına da gelmemektedir. Zira vatandaşlığın kazanılmasında idarenin takdir yetkisi bulunulmakta olup millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek hali bulunan kişilerin talepleri idarece reddedilebilmektedir.
Yazı İçeriği
1. Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığını Kazanmanın Şartları
1.1. Yönetmelikte Belirlenen Yatırımların Gerçekleştirilmesi ve Uygunluk Belgesi Alınması
1.2. Kısa Dönem İkamet İzni Alınması
1.3. Vatandaşlık İçin İlgili Kuruma Başvuru Yapılması
2. Vatandaşlık Başvurusunun Reddi Kararına Karşı İtiraz ve İptal Davası
3. İptal Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
4. İptal Davasında Zamanaşımı
Türk vatandaşlığının kazanılması için gerçekleştirilmesi gereken yatırımların kapsamı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 20. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre yönetmelikte belirlenen yatırımları yapanlar ile bunların yabancı eşi, yatırım yapanın ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu Türk vatandaşlığını kazanabilirler.
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi için üç temel şartın sağlanması gerekmektedir. Bunlar, yönetmelikte belirlenen yatırımların gerçekleştirilmesi, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 31/1(j) uyarınca kısa dönem ikamet izni alınması ve vatandaşlık için ilgili kuruma başvuru yapılmasıdır. Her üç şartı da yerine getiren kişilerin Cumhurbaşkanı kararıyla Türk vatandaşı olmaları mümkündür.
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasının ilk şartı, yönetmelikte belirlenen yatırımların gerçekleştirilmesi ve ilgili kurumlardan uygunluk belgesinin alınmasıdır. Öyle ki aşağıda detaylarına değineceğimiz yatırımları gerçekleştiren kişilere bu yatırımı denetlemekle yükümlü kurum tarafından bir uygunluk belgesi verilir. Uygunluk belgesinin alınması vatandaşlık başvurusu yapılmasının ilk aşamasını oluşturmaktadır. Yönetmelikte yedi farklı yatırım türü öngörülmüş olup bu yatırımların kapsam ve tutarları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir.
Sabit Sermaye Yatırımı
En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen kişilerin yatırım yoluyla Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yapılacak yatırımın detaylarını belirlemiştir. Buna göre sabit sermaye yatırımının halka açık olmayan bir şirketin tamamen satın alınması veya belirli bir oranda şirkete ortak olması yoluyla gerçekleştirilmesi söz konusu olabilecektir. Her halükarda yabancı yatırımcının satın aldığı ortaklık payına karşılık gelen meblağın en az 500.000 ABD Doları veya karşılığı döviz olması gerekmektedir. Ancak doğrudan faaliyet alanı ile ilgili olmayan gayrimenkuller ve taşıtlar, sabit yatırım tutarının hesabına dahil edilmemektedir. Sabit sermaye yatırımı yaparak vatandaşlık almaya hak kazanan kişiler uygunluk belgesi düzenlenmesini müteakiben şirketteki paylarını en az üç yıl boyunca bir başka kişiye devredemezler.
Taşınmaz Satın Alınması veya Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi Yapılması
En az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmazı, tapuya üç yıl satılmayacak şerhi konulması suretiyle satın alan kişi, Türk vatandaşlığına hak kazanabilecektir. Ancak Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi için taşınmazın satın alınmış olması zorunlu değildir. Öyle ki taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapılması yoluyla da vatandaşlığın kazanılması mümkündür. Bunun için taşınmazda kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş olması gerekmektedir. Aynı zamanda en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılmalı ve üç yıl süreyle devir ve terkin yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmelidir.
İstihdam Oluşturulması
En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen kişilerin Türk vatandaşlığını kazanması mümkündür.
Mevduat Hesabına Para Yatırılması
En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’deki bankalara yatırdığı BDDK tarafından tespit edilen kişiler, vatandaşlık alabilmektedir. Bu paranın tek bir hesaba yatırılması mümkün olduğu gibi farklı hesaplara yatırılması da mümkündür. Öyle ki, yatırımcının şartları sağlayıp sağlamadığına karar verilirken, Türkiye’deki bankalarda açılmış tüm hesapların toplam mevduat tutarı dikkate alınacaktır. Buna göre vatandaşlığın kazanılması için toplam tutarın 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz olması yeterlidir.
Devlet Borçlanma Araçlarına Yatırım Yapılması
En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın alan kişiler, Türk vatandaşlığı için başvuru yapabileceklerdir. Kişilerin yatırım yapabilecekleri dokuz çeşit devlet borçlanma aracı vardır. Bunlar; Devlet İç Borçlanma Senetleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Likidite Senetleri, Finansman Bonoları, Banka Bonoları, Varlık ve İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler, Varlığa ve İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler, Gelire Endeksli Senetler, Gelir Ortaklığı Senetleri ve Özel Sektör Tahvilleridir. Bu araçlara yatırım yaparak üç yıl elinde tutan kişilerin Türk vatandaşlığına başvurmaları mümkündür.
Gayrimenkul Yatırım Fonu veya Girişim Sermayesi Yatırım Fonuna Yatırım Yapılması
En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında gayrimenkul yatırım fonu veya girişim sermayesi yatırım fonuna katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın alan kişi vatandaşlık için başvuru yapabilecektir. Yapılacak yatırımın detayları Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenmiştir. Buna göre vatandaşlığa hak kazanılabilmesi için asgari tutar yatırım şartının sağlandığı tarihten itibaren 3 yıl boyunca kesintisiz olarak ilgili yatırıma sahip olunması gerekmektedir. Bu kapsamda katılma payları, satış ve devir gibi işlemlerle yatırımcı iradesi ile azaltılmamalıdır. Bununla birlikte döviz kurunun değişmesi neticesinde katılma paylarının değerinin 500.000 ABD Dolarının altına inmesi vatandaşlık başvurusunu veya kazanımını etkilemez. Yatırımcıların iradesi dışında yatırımın değerinde veya katılma belgesi sayısında azalma olması durumunda, asgari yatırım şartı kaybedilmiş sayılmaz. Katılma payları üzerinde mülkiyet hakkını sınırlayacak nitelikte herhangi bir takyidat bulunması durumunda kesintisiz üç yıl elde bulundurma şartının sağlanmamış olduğu kabul edilir.
Bireysel Emeklilik Sistemine Yatırım Yapılması
Bir diğer yatırım türü bireysel emeklilik sistemine yatırım yapılmasıdır. Buna göre en az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı dövizi bireysel emeklilik sistemine yatırarak bu parayı üç yıl sistemde tutan kişiler vatandaşlığa başvurabileceklerdir. Yatırımın detayları Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenecektir.
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılmasının ikinci şartı 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 31/1(j) uyarınca kısa dönem ikamet izni alınmış olmasıdır. Kısa dönem ikamet izni alınmasının şartları aynı kanunun 32. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
şartlarını yerine getiren kişilere kısa dönem ikamet izni verilmesi mümkündür. Kısa dönem ikamet izni hakkında daha detaylı bilgi için “Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları Nelerdir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Şartları sağlayan yatırımcı, kısa dönem ikamet izni de aldığı takdirde vatandaşlık için başvuruda bulunabilecektir.
Yatırım uygunluk belgesi alan ve kısa dönem ikamet izni elde eden yatırımcılar, başvuru için istenen belgeler ile birlikte Göç İdaresi’nin İstanbul ve Ankara’daki ofislerine başvurmalıdırlar. Vatandaşlık için başvuran yabancı hakkında İçişleri Bakanlığının yazılı talimatı üzerine müracaat makamlarınca içerisinde başvuru için istenen belgelerin yer aldığı bir dosya düzenlenir. Tamamlanan dosya karar alınmak üzere İçişleri Bakanlığına gönderilir. Bakanlık, millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmadığını tespit ettiği kişileri Cumhurbaşkanına iletir ve Cumhurbaşkanı kararıyla vatandaşlık kazanılmış olur.
Önemle ifade etmek gerekir ki, yatırımcının vatandaşlık kazanması durumunda yatırımcının eşi, bunların ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocukları da Türk vatandaşlığını kazanabilirler. Aile üyelerinin de vatandaşlık kazanabilmeleri için yatırımın yalnızca tek kişi tarafından yapılması yeterli olmakla birlikte onlar adına da başvuru yapılması gerekmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz şartları sağlayan yabancı kişilerin vatandaşlık başvuruları, idare tarafından incelenip bir karara bağlanır. Kimi durumlarda idare, çeşitli gerekçelerle bu başvuruların reddine karar verebilmektedir. Başvurunun reddi gerekçesi, mevzuatta düzenlenen şartların sağlanamaması, eksik veya yanlış evrakla başvuru yapılması gibi sebepler olabileceği gibi, idarenin takdir yetkisi dahilinde de ret kararı verilebilmektedir.
Her halükarda, vatandaşlık başvurusu reddedilen yabancı kişiler, bahse konu ret kararının hukuka aykırı olduğunu düşünüyorlarsa, bu kararın iptali talebiyle dava açabilirler. Zira vatandaşlık başvurusunun reddi kararı bir idari işlem olduğundan yargı denetimine tabidir. Buna göre talebi reddedilen yabancı;
İdari işlemlere itiraz ve idari işlemlerin iptali ile ilgili detaylı bilgi için “İdari İşlemlere İtiraz ve İptal Davası” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Vatandaşlık başvurusunun reddi kararlarına karşı açılacak iptal davasında görevli mahkeme 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 1. maddesine göre idare mahkemesidir. Vatandaşlık başvurusun reddi kararına karşı açılacak iptal davasında yetkili mahkeme ise, başvuruyu reddeden idarenin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir.
Yukarıda da açıklandığı üzere söz konusu dava, vatandaşlık başvurusunun reddedildiğine ilişkin kararın, ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde açılmalıdır. Bu süre zarfı içerisinde açılmayan davalar hâkim tarafından re’sen reddedilecektir.
Değerli müvekkillerimiz,
Dünya genelinde yaşanan Koronovirüs (Covid-19) salgını riski nedeniyle, hukuki soru ve sorunlarınız için mobil ve online iletişim kanallarımızı kullanmanızı öneririz.
KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ HAKKINDA
“AYDINLATMA METNİ”
İnternet sitemizi kullanmanız dolayısıyla, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) başta olmak üzere yürürlükteki mevzuat kapsamında birtakım verilerinizin toplanması, saklanması, işlenmesi, aktarılması ve KVKK kapsamına dahil başkaca işlemlerin detayı ve amacı hakkında, veri sorumlusu olarak sizleri bilgilendirmek isteriz.
Genel Bilgiler
İlgili mevzuata göre, “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir. “Özel nitelikli kişisel veri” ise kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileridir. İşbu Aydınlatma Metninde, özel ve/veya genel nitelikli olma ayrımı yapılmaksızın, her neviden veri için “Kişisel Veri” ifadesi kullanılacak olup durumun gereğine göre özel nitelikli kişisel verilerin de bu ifade kapsamına dahil edilebileceğini belirtmek isteriz. Keza, internet sitemizi kullanırken size daha efektif hizmet sağlayabilmek adına çerezler, web işaretçileri ve benzeri uygulamaları da kullanabilmekteyiz. Çerez kullanımının durdurulmasını tarayıcı ayarlarınızı değiştirerek her zaman sağlayabilirsiniz. Çerez kullanımının durdurulması, internet sitemizdeki bazı fonksiyonların kullanımını sınırlandırabilecektir.
Kişisel veriler toplandıktan sonra silme, yok etme ya da anonim hale getirme işlemlerine kadar olan süreçte gerçekleştirilen elde etme, kaydetme, depolama, muhafaza etme, değiştirme, yeniden düzenleme, açıklama, aktarılma, sınıflandırılma ya da kullanılmasını engelleme ve sair kapsamda veriler üzerinden gerçekleştirilen her türlü işlem ise KVKK kapsamında “kişisel verilerin işlenmesi“ olarak değerlendirilmektedir.
Kişisel veri veya özel nitelikli kişisel veri tanımına uygun bilgilerinizi Kulaçoğlu Hukuk Bürosu (Veri Sorumlusu) olarak bizimle paylaşmanız durumunda, onay kutucuğunu işaretleyerek bu verilerinizin işlenmesi için açık rıza verdiğinizi belirtmek isteriz.
Kişisel Verilerin Toplanması ve Hukuki Sebepleri
İnternet sitemizi kullanırken birtakım kişisel verilerinizi, Veri Sorumlusu sıfatımız ile bizimle paylaşmanızı talep edebilmekteyiz. İşbu kişisel verileriniz fiziksel olarak sözlü veya yazılı şekilde toplanabileceği gibi, elektronik ortamda da toplanabilir. Keza, kişisel verileriniz, Veri Sorumlusu sıfatıyla doğrudan tarafımızca toplanabileceği gibi, Veri Sorumlusu adına veri işleyen gerçek veya tüzel kişiler tarafından veya ifa ettiğimiz iş ve hizmetin bir gereği olarak destek aldığımız ulusal/uluslararası kişi ve kuruluşlar ile diğer 3.kişiler tarafından, sayılanlarla sınırlı olmamak üzere, internet sitemiz, blog mesajları, iletişim formları, iş/staj ve sair başvuru formları, bilgi formları, video konferans ve/veya online hukuki danışmanlık hizmeti esnasında kaydedilebilen ses ve/veya video kayıtları, telefon görüşmesi ve/veya telekonferans esnasında kaydedilebilen ses kayıtları, kısa mesajlar, WhatsApp, sosyal medya vs kanallarıyla gerçekleştirilenler başta olmak üzere her türlü iletişim kanalları aracılığı ile toplanabilmektedir. Bu verileriniz elektronik ya da internet tabanlı araçlar ve sair vasıtalar kullanılarak otomatik yöntemlerle elde edilebildiği gibi, tarafımıza sunduğunuz formlar, sözleşmeler, bildirimler, adli veya idari merci kararları gibi yöntemlerle de elde edilebilmektedir.
Kişisel Verilerin İşlenme Amacı ve Aktarımı
Kişisel verileriniz, yürürlükteki ilgili mevzuat uyarınca, hukuka, iyi niyet ve dürüstlük kurallarına uygun, doğru ve güncel olarak, belirli, açık ve meşru amaçlarla ve bu amaçlarla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olarak işlenmekte olup ilgili mevzuatta öngörülen ve işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmektedir.
KVKK uyarınca, Veri Sorumlusu olarak bizimle paylaşmış olduğunuz kişisel verileriniz, yerine getirmekte olduğumuz her türlü hizmet ve faaliyet amaçlarımız ile gerektiğinde işe/staja alım süreçleriyle bağlantılı ve ölçülü olarak söz konusu hizmetlerden faydalanmanız, hak ve menfaatlerinizin korunması ve sair amaçlar ile KVKK ve yasal düzenlemelere uygun olarak işlenebilecek, hizmetlerimiz kapsamında ve ilgili mevzuata uygun olarak UYAP sistemi başta olmak üzere, adli, idari vb. kurumlara ve/veya yetkili kıldıkları kişi ya da merciler ile somut olayın şartlarına göre yurtdışında olup olmamasından bağımsız olarak ilgili üçüncü kişi ve kurumlara aktarılabilecek ve ilgili mevzuatta belirlenen süreler boyunca saklanıp gerekli işlemlere tabi tutulabilecektir.
Ağ Sunucusu Veri Günlüğü
İnternet sitemize giriş yapmanızın kaçınılmaz bir sonucu olarak, veri günlüğü olarak tanımlanan ve aşağıda listelenmiş olan verileriniz, ağ tarayıcınız tarafından internet sunucumuza otomatik olarak aktarılmakta ve onayınız aranmaksızın veri günlüğü kayıtlarına kaydedilmektedir:
Veri günlüğü internet sitemizin sizin için daha kullanışlı hale getirilebilmesi amacıyla istatistiki bilgi sağlamak için kullanılmakta olup, takiben derhal silinir.
Kişisel Verilerin Güvenliğinin Sağlanması İçin Alınan Tedbirler
6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanun’un ilgili maddesine uygun olarak, kişisel veri güvenliğinizin sağlanması için hukuka aykırı olarak işlenmelerini ve erişilmelerini önlemek ve muhafazalarının sağlamak amacıyla gerekli teknik ve idari tedbirler Veri Sorumlusu olarak tarafımızca alınmaktadır.
Veri Sahibinin Hakları
Kişisel veri sahipleri KVKK uyarınca aşağıda yer alan haklara sahiptir:
Yukarıda belirtilen hakların kullanımıyla veya genel olarak Aydınlatma Metnimizle alakalı daha detaylı bilgi talepleriniz için “İletişim” sayfamızdan ulaşılabileceğiniz “İletişim Formu” aracılığıyla veya ıslak imzalı olarak “Esentepe Mah. Eser İş Merkezi B Blok Kat:8 No:63 Şişli/İstanbul/Türkiye” adresine ulaştırmanız ya da info@kulacoglu.av.tr e-posta adresine konu kısmında “Kişisel Veri Bilgi Talebi” ifadesi ile iletebilirsiniz.
Kişisel veri sahipleri olarak, haklarınıza ilişkin taleplerinizi Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’na yukarıdaki şekillerde iletmeniz durumunda talebiniz, niteliğine göre en kısa sürede sonuçlandıracaktır. İlgili işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi durumunda, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nca belirlenen tarifedeki ücret, Kulaçoğlu Hukuk Bürosu olarak tarafınızdan tahsil edilecektir.