İnsanlar, ölümlerinden sonra geçerli olmak üzere mal varlıklarının kimler arasında ve ne şekilde paylaştırılması gerektiğine ilişkin bir vasiyetname düzenleyebilir. Hayatta olmayan bir kimsenin iradesinin yerine getirilmesi amacıyla düzenlenen bu belgenin kanunda belirtilen şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlardan birisi de, vasiyetname düzenleyen kişinin, ayırt etme gücüne sahip olması ve on beş yaşını doldurmuş olmasıdır. Yine vasiyetname, miras bırakanın hür iradesini içermelidir. Yani baskı altında veya zorla bir vasiyetname yapılmamalıdır. Vasiyetnamenin bu şartlara aykırı olarak düzenlenmesi halinde ise iptali gündeme gelecektir. Menfaati olan mirasçılar ve vasiyet alacaklıları Vasiyetnamenin iptali davasını açabilir.
Yazı İçeriği
1. Vasiyetnamenin İptal Sebepleri
1.1. Ehliyetsizlik Nedeniyle Vasiyetnamenin İptali
1.2. İrade Sakatlıkları Nedeniyle Vasiyetnamenin İptali
1.3. Hukuka ya da Ahlaka Aykırı Olması Nedeniyle Vasiyetnamenin İptali
1.4. Şekil Noksanlığı Nedeniyle Vasiyetnamenin İptali
2. Vasiyetnamenin İptali Davası
3. Vasiyetnamenin İptalini Kimler Talep Edebilir?
4. Vasiyetnamenin İptali Davasında Süre
5. Vasiyetnamenin İptali İçin Süre Sınırı Olmayan Haller
6. Vasiyetnamenin Kısmen İptali
7. Vasiyetnamenin İptali ve Tenkis Davası
8. Vasiyetnamenin İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Hukukumuzda, kişinin vefatı veya gaipliği halinde, mal varlığının kimlere, nasıl intikal edeceği düzenlenmiştir. Miras bırakan ise, her zaman mal varlığının yasada belirlenen kurallara göre paylaştırılmasını istemeyebilir. Ne var ki miras bırakanın, belirlemiş olduğu paylaştırma kuralları, kimi zaman hatta çoğunlukla diğer mirasçıların haklarını zedelemektedir. Bu durum karşısında miras payı zedelenen mirasçılar, tenkis davası açarak, kanun tarafından korunmuş saklı paylarını alabilirler veya iptal koşulları varsa, menfaatlerine aykırı vasiyetnamenin iptalini talep edebilirler.
1. Vasiyetnamenin İptal Sebepleri
Vasiyetnamenin iptali sebepleri kanunda sınırlı bir şekilde gösterilmiş olup, ancak bu sebeplerin varlığı halinde iptal kararı verilebilir.
1.1. Ehliyetsizlik Nedeniyle Vasiyetnamenin İptali
Vasiyetname, miras bırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa, iptal edilecektir. Kişinin vasiyetname yapabilmesi için on beş yaşını doldurmuş ve ayırt etme gücüne sahip olması gerekmektedir. Örneğin, kişinin vasiyetname yaptığı sırada, yaşlılığından dolayı ayırt etme gücünü etkileyecek bir hastalığı varsa, mirasçılar vasiyetnamenin iptalini isteyebilirler. Kişinin ehliyet durumu doktor raporu ile kanıtlanır.
1.2. İrade Sakatlıkları Nedeniyle Vasiyetnamenin İptali
Vasiyetname miras bırakanın gerçek iradesini yansıtmalıdır. Fakat yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama yoluyla vasiyetname yaptırılmışsa, mirasçılar veya vasiyet alacaklısı vasiyetnamenin iptalini isteyebilir. Örneğin, lehine vasiyet yapılanların, miras bırakana bakmayacaklarını söylemeleri ve miras bırakan üzerinde manevi korku yaratmaları Yargıtay kararlarında vasiyetnamenin iptali sebebi olarak görülmüştür.
1.3. Hukuka ya da Ahlaka Aykırı Olması Nedeniyle Vasiyetnamenin İptali
Vasiyetnamenin içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlaka aykırı ise, vasiyetnamenin iptali istenebilir. Örneğin, miras bırakan, mirasçısının eşinden boşanması kaydıyla kendisine mal bırakacağına yönelik vasiyetname yapmışsa yapılan vasiyetnamenin iptali talep edilebilecektir.
1.4. Şekil Noksanlığı Nedeniyle Vasiyetnamenin İptali
Vasiyetname kanunda öngörülen şekillere uygun olarak yapılmalıdır. Vasiyetname, kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa, vasiyetnamenin iptali istenebilir.
Vasiyetname, resmi şekilde yapılabileceği gibi, el yazısıyla veya istisnai hallerde sözlü olarak da yapılabilir. El yazılı vasiyetname, baştan sona vasiyet edenin el yazısıyla yazılmalı ve vasiyetnamede tarih bulunmalıdır. Resmi vasiyetnamede ise, vasiyet eden, vasiyetin istek ve arzularına uygun olarak düzenlendiğini iki tanık huzurunda beyan eder. Tanıklar ise vasiyetnamenin önlerinde yapıldığını ve miras bırakanı tasarrufa ehil gördüklerini beyan ederler. El yazılı vasiyetnamede, tarih bulunmaması, resmi vasiyetnamede tanıkların vasiyet edeni ehil gördüklerini beyan etmemiş olmaları veya imzaların eksik olması birer iptal sebebidir.
2. Vasiyetnamenin İptali Davası
Yukarıda belirtilen nedenlerin varlığı halinde vasiyetname kendiliğinden hükümsüz kılınmaz. Bunun için bir iptal davası açılması gerekir. Vasiyetnamenin iptali davası, lehine vasiyet yapılanlara karşı açılır.
Vasiyetnamenin iptaline karar verilmesi halinde iptal, yalnızca iptalini talep edenler bakımından hüküm doğuracak olup, iptalini talep etmeyenler için geçerli olmaya devam edecektir. Örneğin, miras bırakan bir vasiyetname düzenleyerek üçüncü bir kişiye bir gayrimenkulün devredilmesini istemiş olabilir. Bu durumda miras bırakanın çocuklarından yalnızca bir tanesi vasiyetnamenin iptalini talep etmişse, iptal kararı nedeniyle üçüncü kişi evin kendisine devredilmesini ondan isteyemeyecektir. Fakat diğer mirasçılar iptal talebinde bulunmamışsa, vasiyetnamenin yerine getirilmesini onlardan talep edebilecektir. O halde vasiyetname hiçbir mirasçı tarafından hüküm ifade etmesin isteniyorsa, bütün mirasçıların iptal talebinde bulunması gerekmektedir.
3. Vasiyetnamenin İptalini Kimler Talep Edebilir?
Türk Medeni Kanunu’nun 558. maddesinde; “İptal davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir.” denilmiştir.
Buradan da anlaşıldığı üzere iptal davasının açabilecek olanlar;
- Vasiyetnamenin iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçılar ve
- Vasiyet alacaklılarıdır.
Vasiyetnamenin İptalinde Menfaati Olan Mirasçılar
Dikkat edilirse, bu hak bütün mirasçılara değil, yalnızca vasiyetin iptalinde menfaati olan mirasçılara tanınmıştır. Örnekle anlatmak gerekirse; miras bırakan, çocukları olmasına rağmen, bir vasiyetname düzenleyerek mallarının büyük çoğunluğunu başka bir kişiye bırakmışsa, çocuklar iptal davası açabilecektir. Fakat bu durumda, örneğin miras bırakanın ana ya da babası, yasal mirasçı olmalarına rağmen iptal davası açamayacaktır. Zira evlatlar olduğu sürece kural olarak onlar mirastan pay alamayacaktır. Bu nedenle iptal kararında menfaatleri olmadığı düşünülmüş ve dava açmalarının önüne geçilmiştir.
Vasiyet Alacaklıları
Burada yine başka bir vasiyet alacaklısı tarafından iptal davası açılabilir. Örneğin muris, bir vasiyetnameyle malını bir kişiye bırakmış daha sonra aynı malı başka bir vasiyetname düzenleyerek başka bir kişiye bırakmış olabilir. Bu durumda ilk vasiyet alacaklısının menfaati zedelendiği kabul edilir ve bu kimse de ikinci vasiyetnamenin iptali talebinde bulunabilecektir.
4. Vasiyetnamenin İptali Davasında Süre
Kanunumuzda vasiyetnamenin iptali davası açılabilmesi için bir, on ve yirmi yıllık hak düşürücü süreler öngörülmüştür.
Bir Yıllık Süre
Davacı, miras hakkı olduğunu, miras bırakan tarafından vasiyetname yapıldığını ve iptal sebebini öğrendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde vasiyetnamenin iptali davasını açmalıdır. Önemle belirtilmelidir ki; bu süre, tüm bu hususların öğrenildiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Yani mirasçı, vasiyetname yapıldığı biliyor, fakat iptal sebebini bilmiyorsa bir yıllık süre başlamayacaktır. Burada önem arz eden bir diğer husus ise; vasiyet eden hayatta olduğu sürece vasiyetnamenin iptalinin istenemeyeceğidir. O halde, tüm bu hususlar miras bırakan ölmeden önce biliniyor da olsa, iptal davası açılamayacağından bir yıllık süre ölüm tarihi itibariyle başlayacaktır.
On Yıllık Süre
İptal davasının bir yıl içerisinde açılması gerekmekte ise de her halükarda vasiyetnamenin açıldığı an itibariyle on yıl içinde dava açılmalıdır. Bu on yıllık süre davanın açılması için azami olarak öngörülen süredir. Yani bir yıllık sürenin başlaması için gereken hususlar on yıl içinde gerçekleşmezse dava daha sonra açılamayacaktır. Netleştirmek gerekirse; vasiyetname açılmasına rağmen kişi mirasçı olduğunu on yıl sonra öğrenmişse artık hak düşürücü süre dolduğundan iptal talep edilemeyecektir. Burada oldukça önemli olan husus ise; on yıllık sürenin iyi niyetli vasiyet alacaklısına karşı geçerli olacağıdır. Yani, lehine vasiyetname yapılan kişi iptal sebebini bilmiyorsa ve iyi niyetli ise ona karşı en geç on yıl içerisinde dava açılmalıdır.
Yirmi Yıllık Süre
Yirmi yıllık süre ise kötü niyetli davalıya karşı geçerli olan süredir. Burada da vasiyetnamenin açıldığı tarih itibariyle en geç yirmi yıl içinde kötü niyetli vasiyet alacaklısına karşı iptal davası açılmalıdır. Kötü niyet ile kastedilen, vasiyetname alacaklısı tarafından iptal sebeplerinin bilinmesidir. Örneğin miras bırakanı tehdit ederek vasiyetnamene düzenlemesini sağlayan kimse, kötü niyetlidir. Bu nedenle kötü niyetli kimseye karşı açılacak iptal davası için süre daha uzun tutulmuştur.
5. Vasiyetnamenin İptali İçin Süre Sınırı Olmayan Haller
Yukarıda belirtilen süreler geçmesine rağmen vasiyetnamenin iptali gerektiği hususu ileri sürülebilir. Bunun ileri sürülebilmesi için gereken şartlar ise;
- Vasiyet alacaklısının vasiyetin ifası talebiyle bir dava açmış olması,
- Daha önce vasiyetnamenin ifa edilmemiş olmasıdır.
Örneğin, miras bırakan bir taşınmazını vasiyetname ile üçüncü bir kişiye bırakmış olabilir. Bu kişinin taşınmazın kendisine devredilmesi talebiyle açtığı davada, vasiyetnamenin aslında geçerli olmadığı ileri sürülebilir. Burada herhangi bir süre sınırı öngörülmemiştir. Fakat vasiyetname yerine getirilmişse yani malın devri gerçekleştirilmişse artık iptal sebebi ileri sürülerek malın geri alınması mümkün değildir.
6. Vasiyetnamenin Kısmen İptali
Vasiyetnamenin tamamının iptal edilmesi istenilmemekle beraber yalnızca bazı hususların hüküm ifade etmemesi istenebilir. Bu durumda vasiyetnamenin tamamının iptali talep edilmeyecek yalnızca, belirli kısımların iptali istenecektir. Burada, iptali talep edilmeyen diğer kısımlar geçerliliklerini koruyacaktır. Ayrıca ve önemle belirtilmelidir ki; bazı hallerde kısmi iptal istenilmesi olanaksız kılınmıştır. Söz gelimi ehliyetsiz birinin hazırladığı vasiyetnamenin yalnızca bazı hususlarının iptali istenemez. Böyle bir durumda vasiyetnamenin tamamının iptali istenecektir. Yine şekil noksanlığı nedeniyle de kısmen iptal istenemez. Örneğin resmi vasiyetnamede tanıklar, miras bırakanın vasiyetname yapmaya ehil olduğunu beyan etmemişlerse vasiyetnamenin tamamı iptal edilmelidir.
7. Vasiyetnamenin İptali ve Tenkis Davası
Bazı mirasçılar, saklı paylı mirasçılardır. Yani bu kimseler mirastan belirli oranda hak sahibi olması zorunlu kılınmış kişilerdir. Örneğin miras bırakanın ana, babası, çocukları, eşi saklı paylı mirasçılardandır. Miras bırakan, bu kimselerin saklı paylarını gözeterek tasarruf işlemlerinde bulunmalıdır. Ne var ki bazı durumlarda miras bırakan tasarruf hakkının sınırlarını genişleterek saklı payları ihlal edecek şekilde vasiyetname düzenleyebilmektedir.
Fakat önemle belirtilmelidir ki; vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi, vasiyetnamenin iptali sebeplerinden biri değildir. Saklı payın ihlal edilmesi ancak tenkis davasına konu olabilir. Saklı paylı mirasçının, vasiyetnamede saklı payının da ihlal edilmesi halinde, vasiyetnamenin iptali ile birlikte seçenekli olarak tenkis de talep edilebilir. Bu ihtimalde, mahkemece vasiyetnamenin iptali talebinin reddi halinde, kanun gereğince miras paylarının bir kısmın korunmuş olan mirasçılar, korunmuş saklı paylarını alabileceklerdir.
Konuyla ilgili detaylı bilgi için “Tenkis Davası Nedir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
8. Vasiyetnamenin İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Vasiyetnamenin iptali davasında görevli mahkeme; Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili Mahkeme ise, miras bırakanın son yerleşim yeri mahkemesidir.
Merhabalar. Babam 86 yaşında alzehimer hastası. Şu anda vesayet altında. 2013 yılında aklı başında iken vasiyetname hazırlatmıştı. Ben ölene kadar benim ben öldüķten sonra bu üç daire çocuklarımın (daire numaralarını belirterek) , oturduğumuz daire eşyaları ile eşimin olsun diye. Eşi annemizin vefatından sonra evlendiği eşi. Ancak babamın hastalığı ilerleyince kadın 27 yıl sonra,2019 Temmuz da babamı bırakıp gitti. Şu anda babamın boşanma davası devam ediyor. Boşanma davası yılbaşından önce sonuçlanacak gibi görünüyor. Boşandıktan sonra vasiyetnamede bırakılan ev ikinci eşe kalır mı? Ya da ne yapmamız gerekir?
Merhaba
Desem hayatta suan 4 oglu var 2-3 yildir alzehmeir hastasi ve ilaclar kullaniyor uzun suredir fakat gecen yil esinin vefatindan sonra kafa iyice gitti ve mallarin yarisindan fazlasini bir cocuguna asagi yukari sakli pay kadar olanida digerlerine vasiyette verdi vasiyeti heyet rapaorlari alarak usule uygun verdigini dusunuyorum kafasi surekli gidip geliyor ve suan yaptigindan pisman oldugunu soyluyor ve iptal etmek istiyor vasiyeti fakat bir cocugunun baskisindan ozgur iradesini kullanmiyor pisman oldguna dair anlattiklariinin seskayitlari mevcut hatta bu olay oncesi ve sonrasi hastane devlrt hastanesinde yatti uzun sure saldirganlik ve alzehimer dan dolayi sizce dedemin vefati sonrasi bu vasiyet iptal edilebilirmi
Merhaba
Desem hayatta suan 4 oglu var 2-3 yildir alzehmeir hastasi ve ilaclar kullaniyor uzun suredir fakat gecen yil esinin vefatindan sonra kafa iyice gitti ve mallarin yarisindan fazlasini bir cocuguna asagi yukari sakli pay kadar olanida digerlerine vasiyette verdi vasiyeti heyet rapaorlari alarak usule uygun verdigini dusunuyorum kafasi surekli gidip geliyor ve suan yaptigindan pisman oldugunu soyluyor ve iptal etmek istiyor vasiyeti fakat bir cocugunun baskisindan ozgur iradesini kullanmiyor pisman oldguna dair anlattiklariinin seskayitlari mevcut hatta bu olay oncesi ve sonrasi hastane devlrt hastanesinde yatti uzun sure saldirganlik ve alzehimer dan dolayi sizce dedemin vefati sonrasi bu vasiyet iptal edilebilirmi
MERHABA
ANNEM TAŞINMAZLARINDAN 11 TANESİNİ SAĞLIĞINDA ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİ İLE KIZKARDEŞİMİZE TAPUDA DEVRETMİŞ
SONRA AYNI 11 TAŞINMAZI NOTERDE VASİYETNAME İLE YİNE AYNI KIZKARDEŞİMİZE VASİYET ETMİŞ .
BEN VE ERKEK KARDEŞİM VASİYETNAMENİN İPTALİ VE MURİS MUVAZAASI NEDENİYLE TAPU İPTALİ DAVASI AÇTIK .
VASİYETNAMENİN İPTALİ DAVASINI KAYBETTİK . ANCAK BÖLGE ADLİYE MAHKEMSİ KARARI BOZDU . YENİDEN YARGILAMA YAPILACAK . VASİYETNAME YAPARKEN ANNEM NOTERLİK BİNASINA MERDİVENLERİ ÇIKAMADIĞI İÇİN , BİNANIN AŞAĞISINDA İMZALAMIŞ BU NEDENLE VASİYETNAMEDE ŞEKLİ ŞARTLARI YÖNÜNDEN SAKAT DEDİK . AYNI ZAMANDA VASİYETNAME YAPMADAN ÖNCE DEMANS TEŞHİSİ KONMUŞ VE İLAÇ KAYITLARINI SGK DAN ÇIKATTIK . DOSYA ADLİ TIPA GİTTİĞİNDE HİÇ BUDURUMU DİKKATE ALMADI . SADECE DEVLET HASTANESİNDE NOTERDE RESMİ VASİYETNAMENİN YAPILDIĞI GÜN ALINAN VASİYET YAPABİLİR ŞEKLİNDEKİ RAPOR GEREĞİNCE “HUKUKİ EHLİYETİ TAMDIR ” DEDİ .
BAM ‘IN BOZMA GEREKÇESİ ” VASİYETNAME İLE ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA SÖZLEŞMESİNDEKİ TAŞINMAZLARIN AYNI OLUP OLMADIĞINI SORUYOR .
BENİM SORMAK İSTEDİĞİM MURİS MUVAZASI DAVASI LEHİMİZE SONUÇLANIRSA , HER İKİ DAVADADA ( MURİS MUVAZAASI VE VASİYETNAMENİN İPTALİ ) AYNI TAŞINMAZLAR OLDUĞU İÇİN, VASİYETNAMENİN DURUMU NE OLUR . VASİYETNAME GEÇERLİMİ KALIR . KONUSUZ MU KALIR .
TEŞEKKÜRLER
Merhaba, dedemin 2 dairesi ve 1 dubleks dairesi var. Köyde de ufak bir arazisi var. Babamlar 4 erkek kardeş. Dedem normal daireleri 2 erkek kardeşe (şu anda da oturdukları evler) dubleks daireyi ise alt katı bir oğluna üstteki kısmı diğer oğluna vermek istiyor. Üst katı verdiği oğlunun bir çok borcunu kapattığı için hakkının bu olduğunu düşünüyor. Akıl sağlığı raporu alıp, noter huzurunda 2 normal daireyi 2 oğluna; dubleksin de alt katını bir oğluna üst kısmını diğer oğluna verdiğini belirtirse (2/3 ve 1/3 oranıyla) dubleksin üst katını alan oğlunun bu vasiyetnameyi bozma hakkı var mıdır? Saklı payı olan 1/8 hakkının evlerin maddi değerleri hesaplanıp dubleksin 1/3 değerinin bu saklı payda denk gelmesiyle hakkı verilmiş olup dava hakkı düşer mi ? Saklı pay hesaplarken vasiyetnamenin yazıldığı tarihteki malların değerleri mi göz önünde bulundurulmalı? Ayrıca mirasçıların hepsinin noter karşısında bu vasiyetnameyi kabul etmeleri avantaj mıdır daha sonra dava açılmasının önünü keser mi ? Teşekkür ederim .
Merhaba annem kendine ait arsasını kardeşime bıraktı annemin vefatından sonra vasiyet açıklaması diye mahkeme günü verildi annem doktor raporu noter şahit eşliğinde kardeşime vasiyet olarak bırakmış itiraz eden olursa itiraz kabul edilip itiraz eden kişi hak alabilir mi?
Merhaba dedem vefat etti Bir tane evi vardı ve vasiyet bırakmış anneanneme ev onun olsun diye Dedemin Çocuklarının gizli payını ödememiz lazım ama paramız olmadığı için ödeyemiyoruz acaba gizli payı ödemezse anneannem nolur
Merhabalar , Annemin babası 28/05/2018 yılında noterde sağlık kurulundan aldığı rapor ile beraber 2 şahit huzurunda vasiyetname bırakmıştır. Noterde bırakılan vasiyetname e-devlet üzerinden göründüğü için biz vasiyetnamenin içeriğini görebiliyoruz. Vasiyetname salgın sebebiyle 02/10/2020 Tarihinde mahkemede açıklanacak diye tebligat gelmiştir. Burada Dedem ciddi anlamda mirasından mal kaçırmıştır. Dedem 20 yıl önce kendine ait bir araziyi satıp onun parası ile oğlunun üzerine yaklaşık olarak ayrı ayrı 4 parsel toplamda 142 Dönüm arazi almıştır. Bunun dışında’da 33 dönüm bir arazı’yı direk üzerine devir etmiştir. Toplamda erkek çoçuğuna 175 dönüm arazi tapulamıştır. Bu erkek çoçuk lise mezunu ve hiç bir ticari sicil kaydı olmayan köyde çiftçilik yaparak yaşamını sürdüren birisidir. Bu kadar arazı en başta kaçırdıktan sonra vefati ile birlikte tapu kaydında dedemin üzerine 290 Dönüm arazi olduğu tespit edilmiştir. En son kalan bu 290 Dönüm arazıde bulunan en yüksek dönüm olarak bulunan bir parseli yine aynı oğlunun 2 tane çocuğuna 190 dönüm arazıyı vasiyet ederek vasiyetname oluşturmuştur. Dedemin eşi yaşamaktadır. Aynı zamanda 5 Çoçugu bulunmaktadır. Eşi yatalak ve aklı dengesi gidip geliyor. Eşinede yine bu mirastan sürekli pay verdiği çocuk bakıyor. Burada annem diğer kardeşleri ile görüşmelerine istinaden hepsi bu vasiyetnameyi kabul edeceklerini belirtiyorlar. Annem bu vasiyetnamedeki haklarını vermek istemiyor. Burada saklı pay oranlarını bayağı ihlal ettiği görünüyor. Burada annem sadece kendi haklarını açmak için dava açabilir. Biz nenemin aklı dengesi yerinde olmadığı ve yatalak olduğu aynı zamanda’da bakıma muhtaç birisi olduğu için kendisinin ihlal edilen saklı paylarının hakkını aramak için ne yapabiliriz. Bu saklı paylardaki genel anlamda anneme ve neneme kalan miktarlar nelerdir. Ayrıca daha önceden mirastan kaçırdıgı paylara dava açarsak eğer davada kazanılırsa burada vasiyetnamedeki ihlal dedemin mirasi arttiği için ihlal kısmıda azalir mi ? Konu ile ilgili neler yapabiliriz yardımcı olabilir misiniz ?
Merhabalar ,
Anneanem akıl sağlığı yerinde olan fakat okuma yazma bilmeyen bir kişi. Diyaliz hastası olduğu için %90 oranlı engelli raporu mevcut. Bu rapor ile engelli aracı alındı ve parasının tamamını (torunu olarak) ödedim ve aracı ben kullanmaktayım. Hertürlü masrafını kendim karşıladım. Noterden tarafıma öldükten sonra şu araç torunuma mirasımdır şeklinde vasiyetname çıkardık. Sorum şu olacak anneannemin kızlarına, bu mirasdan herhangi bir hak doğar mı . Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum,
amcam yakın zaman da vefaat etti.ne eşi ne de çocukları var. amcam ölmeden önce tanımadığımız bir kıza noter aracılığıyla mal varliğini vasiyet etmiş. öldükten sonra 2 hafta sonra cumhuriyet savcılığı vasiyeti okunması için gün vermiş.bu kıza ait olan bu vasiyeti iptal etme şansımız var mı ? Ya da yapılması gereken hukuksal bir şey var mıdır?
Merhabalar izninizle bir soru sormak istiyorum başıma gelen bir olay değil fakat çok merak ettiğim ve genel bir soru olacak. Tenkis davasıyla ilgili… Tenkis davasının şartları nelerdir ? Diyelim ki bir babanın 5 oğlu var ve bu baba yani miras bırakan (mal sahibi) mallarını kendisi hayattayken hiçbir kan bağı bulunmayan birine sattı ve mal sahibi yani baba öldükten sonra çocukları kendi saklı paylarının ihlal edildiği gerekçesiyle tenkis davası açabilir mi ? Yoksa tenkis davası sadece babanın çocukları arasında kendi isteğine göre mal paylaştırması sonucu mu doğuyor ? Örneğin baba en büyük oğluna 100 dönüm tarla diğerine 50 dönüm diğerine 20 dönüm diyerek hepsinin haklarını ihlal ettiği müddetçe yani kardeşler baba öldükten sonra kardeşler birbiri arasındaki olaylar için mi tenkis davası açabilirler yoksa babaları hayattayken hiç tanınmayan birine tabiki para karşılığı satılan mal için de baba öldükten sonra yine tenkis davası açabilirler mi ? Eğer saklı paylarını babaları ihlal ettiği gerekçesiyle babaları öldükten sonra çocuklar tenkis davası açar ve babaları hayattayken sattığı tarlaları satılan kişiden bozdurabilirlerse tarlayı alan adam da tabiki para ödedi. Peki bu adamın mağduriyeti nasıl ve kim tarafından giderilecek ? Umarım anlatabilmişimdir. Biraz karışık oldu ama lütfen kusura bakmayın. Teşekkür ediyorum . İyi çalışmalar.
Merhabalar benim bir sorum olacaktı daha önce Dedem , halama vasiyetname olarak bıraktığı 13 dönüm tarla bırakmıştı sonra dedem ölmeden önce tarlasını sattı (2 ay önce vefat etti dedem) halam noterden (Vasiyetnameyi noterde yaptırdıkları için) şimdi Vasiyetname açılması davası açtırmışlar notere. Yani davacı noter gözülüyor . Fakat ben size halam satılan tarlayı bozabilir mi ? satışını iptal edebilir mi diye sorduğumda siz “Dedeniz ölmeden önce kendi tasarrufuyla tarlayı sattığı için vasiyetname iptal olmuştur.” demiştiniz. Son 1 soru daha sormak istiyorum müsadenizle. Şimdi halamlar notere vasiyetname için dava açtırdıklarına göre (Davacı noter gözüküyor sanırım vasiyetnameyi orada yaptırdıkları için) E-devlete girip baktığımızda babam da mirasçı olarak gözüküyor fakat Dosya durumu : “Karara çıkmış” , Dava Türü : “Vasiyetname açılması (Noter) Duruşma günü de verilmiş (Mayıs 14 olarak) fakat Duruşma : Sonuç “İPTAL EDİLDİ” yazıyor. Neden Duruşma İptal edildi yazıyor ? Bunun cevabını hiçbir yerde bulamadım. Acaba savcı satılan malın vasiyeti olmaz diyerek dosyaları duruşmayı vs. iptal mi etti ? gerek mi duyulmadı ? Çok çok teşekkür ediyorum.
Merhaba, babamın vefati üzerine veraset ilamı çıkartmak istiyorum. Ancak nüfus müdürlüğüne ölümünü yazdırmak için başvurduğumda babama ait bir vasiyet olduğu ve noter de olduğu bilgisini verdiler. Ben şimdi bu vasiyeti öğrenmek için mahkemeden Çağrı mı beklemeliyim ? Veraset ilamını almak için başvursam veraset ilamını alabilir miyim?
Merhabalar.
Dedem 76 yaşında geçtiğimiz yaz vasiyetname bıraktı. Annem 4 kardeş bir tanesinin akıl sağlığı yerinde değil. Akıl sağlığı yerinde olmayan kardeşinin hakkını ‘Ona kim bakarsa ona bırakacağım.’ demişti ve bunu köy halkının yanında söyledi. Dedem annemin bakacağını biliyordu. Çünkü 7 yıl boyunca dedeme bakmış hatta onun için işinden bile çıkmıştı. Vasiyetinde anneme hem akıl sağlığı yerinde olmayan kardeşinin hakkını bırakmış hemde diğer kardeşlerinden daha fazla tarla arsa ev bırakmış. Vasiyeti yazdırmadan önce sağlık ocağından ‘Akıl sağlığı yerindedir.’ raporu almışlar. Akabinde hayattayken tarlalarıyla ilgili işlem yapabilmem için bana vekalet bırakmıştı. Vekalet ve vasiyetin aralarında , önce vasiyetname olmak üzere bir ay bir süre var. Bu vekalet içinde ruh ve sinir hastalıkları hastanesinden ‘Akıl sağlığı yerindedir.’ diye heyet raporu almışlar. Şimdi dayım vasiyetin iptali için dava açmış. Benim sorum şu; mahkemede sağlık ocağından alınan akıl sağlığı yerindedir raporu geçerli olur mu? Eğer Sağlık Ocağından alınan rapor geçerli olmaz ise vasiyetnameden 1 ay sonra alınmış heyetin verdiği akıl sağlığı yerindedir raporu geçerli midir? Teşekkürler.
Merhabalar. El yazılı vasiyetnamede tarih yazılmamışsa ve miras bırakanın imzası yoksa ama en alt kısımda adı ve soyadını el yazısı ile yazmışsa bu vasiyetname geçerli olur mu? Uygulamada kullandığı imza biçimi adını soyadını yazarak attığı imza değil. Ve de bu vasiyetnamede karalama yapılmışsa bu durumu nasıl etkiler? İlk cümlede her şeyini birine bıraktığı yazıyor ama devamındaki cümlede yazanlar karalanmışsa bu geçerli olur mu? Sonuçta o karalanan yerde vasiyetnameyi şarta bağlamış olma ihtimali de var, öyle değil mi? Cevaplarsanız çok sevinirim. Ayrıca miras bırakan yazdığı vasiyetnameyi birine saklaması için verdi diyelim. Sonra vazgeçip o kişiden o vasiyetnameyi yok etmesini istedi diyelim. Verdiği kişi de yok ettiğini söyledi. Miras bırakan bu durumdan emin olmak için ne yapabilir? Yok ettiğini söylediği bir mesaj delil olarak kullanılabilir mi?
Babam ölmeden 6 ay önce ablama bir metin yazdırıyor. Metinde;”Şeriata göre mallarımı sizlere taksim ettim. Kalan 5 evimi X vakfına parasız kiraya verdim. Bu evleri sonsuza kadar hayır işlerinde kullanın. Bu sizlere vasiyetimdir” diyor. Yazı baştan sona ablama ait. Babam da bizler de altına imza attık.
babam öldükten sonra ablam, akla mantığa uymayan bir sebeple;”Bu daireler satılacak, sağlık ocağı yapılacak. vasiyetname yerine gelecek”
Sorum şu; Metinde bir miras paylaşımından söz edilmiyor. kimseye bir mal verilmiyor. malımı şöyle değerlendirin diyor. İptal davası açmasam bile bir yarar veya zarar yok ortada.
Buna rağmen M.K. 538’e göre iptal edilmesi kesin olan bir belge için dava açmalı mıyım?
İyi günler,
Dedem 2 sene önce rahmetli oldu. Ölümünden 2 gün sonra el yazılı bir vasiyetname ortaya çıktı. Vasiyetname amcamın lehine düzenlenmiş. Dedemin 82 yaşında günlük işlerine idame ettirirken zorlanmasına rağmen tamamen kuralına göre intizamlı yazılmış,hatta bu vasiyeti aklım bilincim yerinde yazıyorum şeklinde bir ifade de eklenmiş. ( Dedeme bu vasiyetin babannemin de işbirliğiyle amcam tarafından yazdırıldığı hatta bu vasiyetin amcam tarafından yazılmış olabileceği hususunda tereddütlerimiz var. Yakın akrabalarımızda olaya pek müdahil olmuyor ya da amcam tarafında yer alıyor. Babamın itirazı ile vasiyet işleme konmadı ve devlet tarafından tapular 4 hisseye ortak paylaştırıldı. Aradan iki sene geçtikten sonra amcam vasiyetin açılması davası açmış. Sizce nasıl bir yol izlemeliyiz ? Teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
merhabalar Kulaçoğlu Hukuk Bürosu, öncelikle hizmet için teşekkür ederim. Bizim 16.03.2003 tarihli “düzenleme şeklinde vekaletname” ile satışı yapılan bir tarlamız var. Miras bırakan babamın ilk eşi yani benim üvey annem. Daha sonrasında 23.03.2003 tarihinde üvey kardeşlerimin elimden almaması için üvey annem vasiyetname yaptı bu tarlayı bana bıraktığına dair. Bugün üvey kardeşlerim satın aldığım ama vasiyetname bırakılmış tarlalardan hak iddia etmektedirler. Sorum şu: Vasiyetnamenin kabulü halinde benden hak iddia edebilirler mi ? Süre 16 yıl geçmiş? Satışı ispatlamam mı daha iyi olur yoksa vasiyetnameyi iptal ettirmek mi ? Üvey kardeşlerim tenkis davası açacaklarmış ? Bana ne önerirsiniz ? Şimdiden teşekkürler…
merhaba,
dedem vasiyetnamesinde bi amcamin hakkini cok borcu oldugu icin onun ogluna birakmis ki alacaklilar almasin diye,alicaklilar amcamin sakli payi icin dava acarsa alacaklilar bu parayi bizim haklarimizdan tahsil edebilirlermi yoksa amcamin oglundan mi sadece alirlar? boyle bir durumda vasiyetin iptali icin dava acilabilinirmi dedem ve amcam anlasip amcamin alacaklilarini zarar ugratmislar ve bu zarari borclu olmayan diger mirascilara yansitmislardir bu durumda vasiyet iptal olabilirmi? ayrica vasiyetinde nikahsiz birliktelik yasadigi kadinada bi pay birakmis bu vasiyet iptal olursa mal kacirmadan dolayi yeniden yapilan tenkis de bu kadinada pay verilirmi yoksa vasiyet ortadan kalktigi icin o kisiye birakilan haklarda ortadan kalkarmi?
merhabalar,
babamlar 6 kardeş (2 erkek, 4 kız) 1982 yılında babannem,1988 yılındada demem vefat etti, dedem ben sağlığında mal paylaşımı parselesyon yapalım herkez masrafları ödesin dedi ancak halamlar kabul etmedi paramız yok dedi dedem de kız dı ben vergi ödemiyorum dedi ve bütün vergiler babama kaldı 1882 yılından beri babam vergi dairesi, özel idare ve belediye ye ödenen bütün makbuzları var ödedi, babam 1996 yılına kadar ödedi ve baktı ki olmuyor ben emekli babamla parselasyon yapayım siz bana ödeyin
dedi (hala da vermeyenlerde var) ve babama vekalet vererek o zamanın yetkilileri ile mimarlarla işlemleri yaptılar. ve işlemler bittikten sonra vekaletini iptal ettirdiler herkez de memnun 2010 yılında halam satış ta yaptı 2017 yılında amcama düşen arsanın değeri artınca halamlar vekaleti babama verdikleri için kötüye kullanma diye dava açtılar. ne olabilir.
Merhaba,
Dedem vefat etti ve vasiyeti olduğu ortaya çıktı.
Mirasçılar 4 kardeş ve vefat eden diğer kardeşin kızı.
*Vasiyete söz konusu olan mallar arasında vefat edenin sağlığında kendi tasarrufunda satılan varsa bu vasiyet iptali konusu mudur? Yoksa Tenkis davası mı açılabilir.
*Mirasçı olan 4 kardeş ve vefat eden diğer kardeşin kızının saklı pay oranları nedir?
*;Eğer söz konusu bir Tenkis davası olursa bunun sonucunda mağdur olan tarafın mağduriyeti nasıl gideriliyor? mahkeme tarafından belirlenen nakit tutar olarak mı?
Desteğiniz için şimdiden çok teşekkür ederim.
MERHABA
annemin babası dedem 1973 yılında noter aracılığı ile vasiyetname bırakmış olup, bu vasiyetname 2018 yılında dayım tarafından açılan dava ile okunmuştur. vasiyetnamede dedem kızlarına kullanılmayan birer tane arazi bırakmış ve diğer verimli ve kullanılan arazileri evi ve büyük baş küçükbaş hayvanları erkek evlatlarına vasiyetname ile bırakmıştır. dedem 1997 yılında vefat etti anneannem 1994 yılında vefat etti dedemin vasiyetnamede bıraktığı tarlalar 2008 yılına kadar tapusuzdu 2008 den sonra kadastro geldi 2009 da tapular dağıtıldı.
Dayılarımız vasiyetnameyi 45 yıl sonra mahkemede okutunca bizde itiraz etik itiraz davası açtık 3 kız kardeş vardı 2 si açamadı 1 kişi açtı diğerleri itiraz etti fakat maddi durumları iyi olmadığından dava açamadılar. Dava halen devam ediyor. kadastro geçtikten sonrada yerlerin hepsi dedemin adına yazılmış ve annemizin üzerine pay çıkıyor. paylı tapularımızı da aldık.
soru 1- 45 yıl boyunca vasiyetname okunmadığında süre aşımına uğramışmıdır.
Soru 2- Tapusu olmayan bir arazi vasiyet bırakılabilirmi.
Soru 3- Tapu geldi ve 10 yıl boyunca tapu itiraz davası da açılmadı ve vasiyetname davası tapu iptal davasının yerine geçermi.
Soru 4- Dava nasıl biter. Vasiyetnameyi nasıl iptal ettirebiliriz. Cevaplarsanız çok teşekkür ederim.
Merhaba. Öncelikle önemli bilgilendirmeler yaptığınız için çok teşekkür ederim… Büyükbabam üzerine kayıtlı iki farklı evi 1985 yılında noter huzurunda babama vasiyet etmiştir. 1994 yılında da vasiyet edilen evlerden birini babaanneme satış yaparak devretmiştir. Büyükbabam 2004 yılında vefat edince babamın diğer iki kardeşi babaanneme devredilmiş olan ev hakkında evlattan mal kaçırma gerekçesiyle tapu iptali davası, babama vasiyet edilmiş olan diğer ev hakkında da vasiyetin iptali ve tenkis davası açmışlardır. Babaannemin üzerine devredilen evin mahkemesi 2018 yılında sonuçlanmış ve 2/4 pay babaanneme,1/4 pay bir kardeşe 1/4 pay bir kardeşe olacak şekilde karar çıkmıştır. Babam davacı olmadığı için babama dair bir hüküm yoktur. (2 pay babaanneme verildiğinden bu noktada bizim açımızdan sıkıntı yoktur. Ayrıca babam 2017 yılında vefat etmiştir.) Diğer yandan babama vasiyet edilmiş diğer ev bakımından dava sonuçlanmamış ve yakın tarihli bilirkişi raporunda davacı kardeşlerin saklı payları hesap edilmiştir. Bu hususta davacı kardeşlere babaanneme devredilmiş evden 1’er pay karar kılındığı da göz önünde bulundurulduğunda vasiyetin iptali veya saklı pay oranında davacı kardeşlere tenkisi söz konusu olur mu? Fikirleriniz benim için önemli ve değerli. Hukuki terimleri hatalı kullandıysam şimdiden affola. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba ;
Babam 2012 tarihinde vefat etti. Biz alt kardeşiz annemle birlikte 7 yasal mirasçıyız. Annem halen hayatta.
Babam 2008 yılında noterde vasiyetname yazmış. Babamdan kalan gayrimenkulün intikali için tapuya gittiğimizde vasiyetname olduğu ve vasiyetname açılmadan intikalin yapılamayacağı tapu müdürü tarafından bizlere bildirildi.
Vasiyetnamenin açılmasını beklerken mirasçılardan bir tanesi aynı noterde 2013 yılında düzenleme yaptırarak vasiyetnameyi örtbas etmiştir. Ayrıca annemin ve 5 kardeşimin vekaleti bu mirasçı üzerindedir. Vekalet yoluyla annemin payına düşen mirası kendi üzerine geçirmiştir. Diğer mirasçılar bu durumdan ve vasiyetnameden haberdar değildir.
1- Vasiyetname mirasçılar bilgisi dışında nasıl örtbas edilir ? Bunun cezai bir yaptırımı var mıdır ?
2- Şayet vasiyetnamede bazı mirasçılar mirastan yoksun bırakılmışsa tescil edilen tapu işleminden geriye dönüş olur mu ?
3 – Annemin payını geri alabilme hukuken mümkün müdür ?
4- Mirastan yoksun bırakılan mirasçının saklı payı göz önüne alındığında diğer mirasçıların bir kaybı olur mu ?
5- Vasiyetname açılma süresinde zaman aşımı var mıdır ?
Bu konuda vereceğiniz bilgi için teşekkür eder saygılar sunarım
slm ben mehmet amcam vefat etti cocugu anne babasi yok ölmeden 15 gün veya daha da az olabilir noter tastikli vasiyeti çıktı noterde malını ,intıfa hakkını eşine vermış çıplak mülkiyeti ben ölene kadar benim ben öldükten sonra da şu vakfındır diye vasiyetini tamamlamış biz amcam ,eşi ve şahitlerin muvazaa yapmış olabileceyi hissi hasıl oldu mirastan mal kaçırma davası açabilirmiyiz
bilgilendirirseniz seviniriz.
1992 yılında Babamın amcası sağ iken evini eşine bıraktığına dair el yazısı ile vasiyetname düzenlemiş(çocukları olmadığı için babam yasal mirasçılar arasında). Babamın amcası 2002 yılında vefat etmiş eşi de 2018 yılına kadar evi kullanmış fakat düzenlenen vasiyetnameyi kullanarak evi kendi üzerine geçirecek hiç bir işlem yapmamıştır. 2018 yılında Babamın amcasının eşi vefat edince yengenin mirasçıları el yazısı vasiyetname ile yasal işlem başlatmışlar. Vasiyetnameyi iptal ettirebilir miyiz.
Merhabalar
Babam 25 yıl önce vefat etti.annem sağ idi biz altı kardeşiz 2 erkek dört kız erkek kardeşlerden birisi vefat etti 3 çocuğu var.biz babamızın malını paylaşmadık annemiz bize şurası senin burası senin diye yer gösterdi ama erkek kardeşim ve annem malları paylaştırmadılar. yıllardır süründürdüler ablamın birisi annemin gösterdiği hissesini erkek kardeşime noter yolu ile sattı bu yasal mı diğer iki kızda hisselerini kardeşime veya başkasına icar verdiler ben ve öksüz kalan çocuklara hiç bir şey vermediler.Şubat ayında annem vefat etti veraset çıkarıp babam içinde verasat çıkaralım diye notere gittiğimde annemin vasiyet ilamı bıraktığı ortaya çıktı. vasiyet açıldığında annem babamdan kalan kandi hissesine düşen payını erkek kardeşimin oğluna torununa vasiyet olarak bıraktığını öğrendik.Bu vasiyetin iptalini olurmu .babamdan bana kalan hissesimi 25 yıldır kullandığı için kardeşime dava açabilirmiyim.
Teşekkürler
merhaba
Benim baktıgım bir teyzem var yıllardır ben bakıyorum bunu herkez biliyor.Eniştem vefat etti teyzeminde çoçugu yok.teyzem eniştemden kalan arsasını bana bırakmak istyor.Ölünce çoçuugu olmadıgı çok kişiye bölünüyor.Eniştem den kalan yeri üzerine almamış intikal etmemiş tapuda vasiyetname aldıgınızda vasiyet verdiğinde ölünce sana gecer dediler.
Şimdi çok ısrar ediyor benim sağlıgımda vasiyet verim ben ölene kadar beni bakmakla yükümlü ben ölünce benden kalan yegnimindir diye.Bugun yarin bu bana sıkıntı çıkarırmı. yasal olarak bir itirazı varmı.
Kolay Gelsin
Merhabalar benim çok kısa bir sorum olacaktı. Dedemin 14 dönüm bir tarlası vardı yaşlıydı fakat akıl sağlığı ve hafızası oldukça yerinde ve güçlüydü (en azından herkes böyle söylüyordu bana bile 80 yıl önceki ilkokul anılarını anlatıyordu ve bunu kanıtladık ). Kızında kalıyordu kızı bakıyordu “Ölene kadar benim öldükten sonra senin diye 14 dönümlük tarlayı noter huzurunda kızının üzerine yaptırmış fakat kızı sözünü tutmadı ölene kadar bakmadı dedeme. Bunun akabinde dedem bu duruma çok sinirlenip tarlasını sattı ve babam ve diğer amcamlar dedem için akıl sağlığı raporu , sağlık raporu vs. aldılar 90 yaşındaydı ve 1 ay önce kaybettik dedemi. Şimdi dedemin kızı yani halam bu durumun üzerine yine Noter’den Vasiyetname’nin yerine getirilmesi için dava açmışlar. Bu durumda dedemin ölmeden önce sattığı tarla bozulur mu ? (Tamamen tanımadığımız kan bağı veya akraba olmaan birine satmış dedem) Yoksa vasiyetname düşmüş müdür ? Bankaya dedemin hesabına giren (tarlayı sattıktan sonra tarla satış ücreti) para da var. Halam satılan tarlayı bozabilir mi ? Çok çok teşekkür ediyorum.
ben 22 yasindayin benim Ananem öldu annem ve dayim reddi miras yapti mallar dedeme kalacakti bende gittim alt soyu olarak veraset cikartiim ve ortak oldum mirasa dedemle birlikte benle birlikte annemin ikinci evliliginden olan 5 yasindaki kizi ile dayimin 5 yasindaki kizi benimle birlikte pay sahibi oldu dedem bana veraset iptal davasi act diger mirascilarla ama bu mirascilar geri verecek diye duydum dedeme mallari ben hakkim olani almak istiyorum i bu dava nasil sonuclanir annem bababam ayri ben universitede okuyrum lutfen bu konu hakinda bilgi verirmisiniz
Merhabalar böyle yararlı bir sayfa açtığınız için çok teşekkür ederim ve soruma geçeyim…
Dedem noter eşliğinde
2002 yılında vasiyetname bırakmış ve dedemin bir iki yıl sonra alzheimer hastası olduğu ortaya çıkmıştı ama notere sunulan sağlık raporunda hiçbir sıkıntısı olmadığı yazıyor ama o yıllarda kesin bir rapor tutulmadığı kanaatindeyiz ve dedem bu yıl (2019) vefat etti.
Dedem 2. Eşinin ve ondan olan çocuklarının lehine vasiyet bırakmış. Diğer mirasçıları mağdur etmiş ve mağdur olan mirasçılara bıraktığı yerde sonradan satış işlemi de yapmış. Eşinin baskısı altında vasiyet bıraktığını biliyoruz. Henüz yeni vefat ettiği için mirasçıların eline de vasiyetname yeni geçti.
Mağdur olan mirasçılar dava açsa kazanabilirler mi? Bu konu hakkında ne yapılabileceğimize dair bilgi verir misiniz? En kısa sürede cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler…
Merhaba; eşi ve çocukları olmayan babamın amcası (dedemiz) 2012 yılında vasiyetname ile kayıtsız şartsız bir derneğe taşınmazını bırakıyor. Bir ay sonra bu dernek ile noterden “Taahhütname” yaparak aylık 500 TL parayı her ay derneğin kendisine vermesi konusunda taahhüt alıyor. Daha sonra, taşınmazın tapu kaydında “hibe” suretiyle derneğe devri yapılıyor (salt vasiyetname doğrultusunda mı yoksa başka bir usulle mi olduğu konusunda bilgimiz yok). Dedemiz, derneğin, aylık ödemelerini düzenli yapmadığı gerekçesiyle 2017 yılında bağıştan dönme suretiyle tapu iptali ve tescil davası açıyor. Dava devam ederken 2018 yılında vefat ediyor. (bu dava haricinde sulh hukuk mahkemesinde vasiyetnamenin açılması davası da var.) Babamlar mirasçıları olarak dedemizin açtığı davayı devam ettirmek istiyorlar. Bu davayı kazanmaları halinde bu defa vasiyetname mi devreye girer? yoksa bağıştan dönme gerçekleştiği için buna bağlı olarak vasiyetname de iptal olur mu?
Yardımcı olursanız memnun oluruz.
Slm ben berkay babannem benim lehime ölmeden önce 9parca malinin birini hastaneden akli melekelerinin yerinde olduna dair saglik ropor alarak vasiyetname düzenlenmişti halam iptal davası açtı 14ay oldu dava halen suruyor en son tanıklar dinlendi sizce mahkeme daha ne kadar sürer?
Iyi günler,
Biz 4 kardesiz.Babamiz annemizin etkisiyle ölmeden önce
Elindeki mallarin cogunu kücük Erkek kardesimizin üzerine yapti.
Simdi büyük abimiz mirastan mal kacirma davasi acti.
Abimiz davayi kazanirsa bize de normal miras düser mi,yoksa Bizde miras payimizi almak icin kücük kardesimize miras kacirma davasi acmali miyiz?
Birde annemizin elinde bulunan mallari kücük kardesimize birsekilde verecegini biliyoruz.O ölmeden bunu engellemenin bir yolu var mi?
Yardimlariniz icin cok tesekkürler.
İyi günler.
Dedem ve babannem üzerine farklı yerlerde toplam 46 dönüm arazi var.
Dedem bunların hepsi kendininmiş gibi noter huzurunda şahitle ve dr. raporuyla vasiyet yazdırdı.
Halama 17 dönüm + 80mt kare depo
Amcama 15dönüm + 250mt kare ev
Babama 14 dönüm + 90mt kare arsa bıraktı.
Ancak halamın kocası miras paylaşımı sırasında sorun çıkaracağını tüm malları sattıracağını söylüyor.
Biz bu arsadaki eski evi yıkıp yeni ev yapmayı düşünüyoruz. (arsanin resmi sahibi vasiyeti yapan dedem)
3 dönümlük bir araziye de ev yaptık(resmi sahibi babannem)
Halamın kocası açacağı dava ile bizim arazi ve evlerimizi sattırabilir ya da arazi ve evlerimiz üzerinde hak sahibi olabilir mi?
Merhaba 2013de babannem bana 1 tane arsasını hastaneden rapor alarak noter huzurunda vasiyetname yolu ile bıraktı.
28.01.2017 de vefat etti ve bir kaç ay sonra sulh mahkemesinden kağıt geldi vasiyetname okundu babannemin 2 kızı 1 de oğlu var kız çocuğunun biri vasiyetname iptal davası açtı sizce iptal olabilirmi olursa tamamını yoksa belli bir bölümünü yada hicmi iptal olmaz.Ben avukat tuttum bana söylediği başka malları var size bir kısmını vasiyet etmiş iptal gerçekleşmiçecek dedi.Babannemin bana vermis oldugu arsa 6binmetrekare mahkemeye iptal davası açan kişide 3bin metresinin benim 3bin metresininde 3 kardeş arasında yani bin metrekaresinin onlara mahkeme kararı ile verileceğini ifade etti.Onada avukatı böyle demiş kime inanacanım bilemedim.Sizin fikriniz ne acaba çok teşekkürler.ALLAH razı olsun.
merhaba
Benım bır sorum olacak
dava bıraz karışık…
Annanemın ıkıncı eşi (20 yıllık) 2012 de vefat etmeden bır sene once oğullarıyla bır vasıyatname duzenleyerek eşinin mırastan pay ıstemedığını sadece ölene kadar butun mallarını kullanabıleceğini vecocukları arasında mal paylaşımı yaptığı bır vasıyatname duzenlemıstır.Yanı vasıyatnamede annaneme hıc bır sey bırakmamıştır.
Vasıyatname acıldıktan sonra ıse ananenmın vefat eden eşinin 5 cocuğundan bırı olan kişi saklı payının ıhlal edıldığı gerekcesıyle ıptal ve tenkıs davası acarak vasıyetın ıptalını ıstemıs ve annanem de vasıyette kendısıne hıc bır mal bırakılmadığı halde davalı pozısyonunda gosterılmış ve ananem ıkı duruşmaya katılarak eşimin verdığı vasıyetı kabul edıyorum demiştir.Annanem davanın 4. yılı 2016 da vefat etmiştir.
şimdi sorum şu: Annem ve diğer teyzemler ve dayım annanem vefat ettığı ıcın soz konusu dava da dahılı davalı olmuşlardır ve vasıyetnamenın ıptal olmasını talepe dıyorlar ama davalı pozısyonda gozuktuklerı ıcın ıptal ve tenkıs davasından lehte bır sonuc cıksa bıle menfaat sağlayamayacaklardır.Bu durumda dava da annem ve diğer kardeşleri davacı pozısyonuna gecebılırler mı ya da yenı bır dava acabılırler mı ?? Cevap verırsenız sevınırım …
Sayın Kulaçoğlu öncelikle böyle bir hizmet verdiğinizden dolayı çok teşekkür ederiz.
Biz 4 erkek 3 kız cocuğuyuz.Evimiz 5 katlı erkeklerden 3 ü kendi evini kendisi yaptı kalan 2 daire 7 ye bölünecek bunda erkekler hemfikir ancak damatlardan biri buna razı değil. babamız 80 yaşında sağlık raporu alarak 2 şahit huzurunda noterden vasiyet yapsak vafat sonrası bunu bozma imkanları varmı yada en kolay yoldan nasıl hallederiz. şimdiden çok teşekkür ederim.saygılarımla
Merhaba. Babaannem evdeki yarı hakkı ve bir bahçeyi babama ölümlük dirimilk olarak kendi isteği ile bağışladı ve satışını yaptı. Daha sonra notere gittik vasiyetname yazmak için ancak satış yapılmadan önce yazılması gerektiğini söylediler ve vesile yazamadik. Babamlar iki kardeşler. Amcam bu durumda bağislanan mallara itiraz davası açabilir mi ? Bu durumda ne yapmamız gerekir ? Teşekkürler
Merhaba, Benim sorum da şöyle:
Annemiz sekiz çocuğuna mallrı eşit olarak bölüştüren bir vasiyetname yaptı. Sonradan bu malların bir kısmını satarak bir oğluna verdi. Öldüğünde de vasiyet edilen mallardan sadece bir oğluna bıraktığı mallar kaldı. Vasiyetname iptal olmuş olur mu? Burada vasiyetname mi vardır? Paylaştırma mı? Vasiyetname yok denilebilir ise veya paylaştırma var ise ne gibi haklarım olabilir?
Merhaba,
Vasiyet ile ilgili bir sorum olacakti.
Dedem 2002 yilinda vefat etmistir. Oncesinde noter huzurunda biraktigi bir vasiyetname var. Vasiyette 4 cocugu icin biraktigi yerler yazili. Sonraki yil dayim bu vasiyete itiraz davasi acimisti. Dava red oldu ve vasiyet onandi. Ancak teyzem ve annem o gunden beri vasiyeti tenfiz ettirmemisler.
Vasiyetin uzerinden 15 yil gecmis. Vasiyetin yerine getirilmesi icin nasil bir yol izlemeliyiz? Yardimlarinuz icin tesekkurler.
sn kulacoglu babanemi 5 ay kaybettik olumunden sonra yapmıs oldugumuz veraset ilamında babanemin 10 yıl once 2007 yılında yapmıs oldugu bir vasiyetname ile karsılastık ve bunu mahkeme kararıyla actırdık vasiyetinde tum garimenkul haklarını o donem cok samimi oldugu doktoruna miras bıraktıgını gorduk o donem aynı gun doktorun calıstıgı hastaneden rapor alınmıs olup vasiyet duzenlenmis doktorun yanında calısan iki kiside sahit olmus fakat kendisi o tarihten beri hic bir sekilde doktorla gorusmedi bizim yanımızdaydı 10 yıl biz baktık bizim yanımızda vefat etti ve bu konuyla ilgili kimseye herhangi bir bilgi vermedi bizim aklımıza doktorun o donem hastası olan babaneme bilincli olarak bunu yapmıs olması aklımıza geliyor cunku yanında calısanlarıda sahit gostermesi kafamızı kurcalıyor bu konuyla ilgili sizden yardım bekliyorum saygılarımla
merhaba syn. kulaçoğlu açıklayıcı bilgilerinizden dolayı şimdiden teşekkür eder cevabınızı merakla beklerim..
dedem 2. eşinden olma olan amcama yıllarca okutup astsubay yapıp cesitli sebeblerden dolayıda somadaki bir ev ve arsayı satıp borçlarını falan kapatmıştır. diğer yandan da babamı amcasına ( dedemin kardeşine ) emanet edip uzun yıllar ilk eşinden olma babamı arayıp sormamıştır.. uzun yıllar sonunda dedemin 2. eşi vefat etmiştir. o süreçten sonra babamla arasını düzeltmiş ve bundan 5 yil önce kendiliğinnden gelip amcamın annesinin cenazesine bile gelmediğini ve bu durumun ona vicdan yaptırdığını ben onu okuttum yanimdan ayirmadım sana (babama ) haksızlık ettiğini bir avukatla konusup tek mal varlığı olan köydeki evinini ; bana oğlum osman bakıyor ben ölene kadar benim ben öldükten sonra oğlum osmanindır diye resmi 2 tanıklı ve akli dengesi yerinde raporuyla beraber noterde onaylattırmıştır, bu olaydan 5 yıl sonra yani bir ay önce dedem vefat etmiştir. hem amcama hemde bize sulh cezadan mahkeme cağırısı gelmiştir 7 haziranda mahkemede hakim vasiyeti okuduktan sonra amcam itiraz edicektir kendiside dile getirdi ben olmadan yazılamaz bu vasiyet diye ya tenkis yada vasiyet iptali davası açıcaktır. iptaline gidebilicek sebebleri barındırmadıgı için iptalin olacağını sanmıyoruz ama saklı pay la ilgili bi dava olabilir biz satılınca hakkı olan payı verme taraflısıyız ancak o bunada yanaşmadan itirazı sürdürücektir evin satılmaması icin tedbir kararı koydurabilirmi süreçi ne kadar uzatabilir.. daha başka hakkı sizce varmı ? bizim köyle alakamız olmadığı için satmak istiyoruz değeri 200 bin civarında ne kadarına hak alabilir amcam?
Merhaba Sayın KULAÇOĞLU , Benim kayınpederimim 5 kızı ve 3 oğlu var , kayınpederim 2005 yılında notere giderek gizlice (diğerlerine haber vermemden) Ankara da oturduğu evinini en küçük oğluna vasiyet ederek ölümü sonrasında küçük oğluna kalmasını istemiş o zaman 65 yaşında olduğundan sağlık raporu almış ve iki şahit göstermiş bu vasiyetnameyi şahitlerden biri söyledi sonrada kayın pederim inkar etmedi bozmasını istedik yapmadı , kendisi iptal etmek istese nasıl yapılır yada iptal elmezse diğer çocuklarının yapacağı bir şey varmı saygılar
Merhaba benim sorum tenkiz davası açmak için bir yıllık bir süre olduğu söyleniyor vasiyetnamenin açılmasından itibaren bu süre geçirilirse dava açılamaz mı teşekkürler
Merhaba Sayın KULAÇOĞLU, öncelikle bu konuda insanları bilgilendirdiğiniz için teşekkür eder saygılarımı sunarım. Benim dedem, tüm malvarlığını başka bir soydan olan akrabamız olmayan bir kimseye bıraktı. Dedemin iki çocuğu var. Biri babam, diğeri de halamdır. Ancak sevgili rahmetli dedeciğim tüm malvarlığını bize hiç bir şey bırakmayarak 3. bir kimseye bırakmıştır. Dedem 04/11/2016′ da vefat etmiştir. Biz en azından saklı paylarımızı almamız; ama mümkünse tüm mirasını alabilmemiz için nereye, hangi davayı ne kadara sürede açmalıyız? Bu davalar için ne kadar masraf gider? Bu davayı babamla halam birlikte mi açalım? Bu konuda bize en azından bilgi vermenizi, lütfederseniz de örnek bir dava dilekçenizi mailime atmanızı saygıyla rica ederim.
Bizleri çok müşkül bir durumdan kurtarmanız ümidi ile bu e-mail’ i size gönderiyorum. Umarım yardımcı olabilirsiniz.
Konumuz, amcam lehine, dedem tarafından düzenlenmiş vasiyet ile ilgilidir. Babam ve iki amcam toplam 3 kardeştirler. Vasiyet bir amcam lehine düzenlenmiş diğer iki kardeş mağdur olmuştur.
1.Vasiyet, 14 Şubat 1994 tarihinde dedem tarafından noter huzurunda düzenlenmiştir.
2.Dedem, 27 Eylül 1994 tarihinde vefat etmiştir.
3.Vasiye, 07 Aralık 1994 tarihinde Sulh Hukuk Mahkemesinde açılmıştır. Vasiyete itiraz edilmiş tutanaklarla kayıt altına alınmıştır.
4.Babam tarafından, 21 Mart 1995 tarihinde vasiyetnamenin iptali davası açılmıştır.
5.Vasiyetnamenin iptali davası, 02 Temmuz 1996 tarihinde red olunarak, amcam lehine hüküm kurulmuştur.
6.Lehine vasiyet düzenlenen amcam, 19 Aralık 1996 tarihli dilekçesi ile, vasiyetnamenin tenfiz edilmesine karar verilmesini istemiştir.
7.Vasiyetname 16 Ocak 1997 tarihli karar ile Tenfiz edilmiştir.
8.Lehine Vasiyet düzenlenen amcam bu karar ile tapu il müdürlüğüne gitmiş, tapu müdürlüğünce kararın tapu sicili üzerinde etkisi olmadığı kendisine söylenmiştir.
9.Lehine vasiyet düzenlenen amcam, suskunluğa çekilmiş, 11 Aralık 2015 tarihli dilekçesi ile suskunluğunu bozarak Tapu İptali ve Tescil Davası açmıştır.
10. Davanın 2. celsesi geçici hakim nezaretinde 22 Eylül 2016 tarihinde görülmüş, duruşma tutanağı düzenlenmiştir. 2. celsede vasiyetnamenin onaylı örneği davacıdan istenmiştir. Tarafımızdan, itirazlarımızı içerir konuşma metni sunulmuştur.
11. Davanın 3. celsesi 15 Aralık 2016 da görülmüş, asıl hakim tarafından bir önceki zabıtların okunduğu tutanakta beyan edilmiştir. İtirazlarımız yinelenmiştir. Verilen karar ile gayrimenkulün değeri üzerinde yapılacak keşif neticesinde sunulacak rapor doğrultusunda davalıların veraset yoluyla hak etmiş oldukları hisseleri eksiltilecektir. Dava tarihi 30 Mart 2017 tarihine ertelenmiştir.
Acilen yardımlarınızı bekliyoruz.