Futbolcunun, koruma dönemi olarak tabir edilen süre içinde haklı sebebi olmaksızın sözleşmesini feshetmesi halinde ise, futbolcunun sözleşmeyi haksız fesih hükümleri ortaya çıkar. Keza, sözleşmenin, kulüp tarafından haklı sebeple feshedildiği bazı durumlar için de, futbolcu aleyhine haksız fesih sonuçları uygulanır. Futbolcunun haksız fesih yaptırımlarına çarptırılabilmesi için, kulübün haklı fesih gerekçelerinin Profesyonel Futbol ve Transfer Talimatı’nın 27/1. maddesinin “a”, “b” ve “d” bentlerinde sayılan durumların dışındaki bir sebebe dayanması gerekir.
Yazı İçeriği
1. Haksız Fesih Tazminatı
2. Sportif Cezalar
3. Sözleşmesini Haksız Olarak Fesheden Futbolcunun Başka Kulübe Transferi
Buna göre, profesyonel futbolcu sözleşmesinin, futbolcu tarafından haksız şekilde feshedildiğinin kabul edildiği durumlarda, futbolcunun maruz kalacağı hukuki yaptırımlar şu şekilde listelenebilir:
1. Haksız Fesih Tazminatı
Haksız fesih tazminatı miktarının tespitinde nasıl bir yol izleneceğine dair TFF talimatlarında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Feshin haksız olup olmadığının tespiti ile fesih haksızsa hükmedilecek tazminatın miktarı, her olayın somut şartlarında Uyuşmazlık Çözüm Kurulu aracılığı ile belirlenen Hakem Heyetince takdir edilmektedir. Süregelen Uyuşmazlık Çözüm Kurulu kararları ve Tahkim Kurulu kararlarına bakılırsa, haksız fesih tazminat miktarı, tüm objektif kriterler dikkate alınarak tespit edilmektedir. Bahse konu objektif kriterler, sözleşmeyle futbolcuya yapılan her türlü ödemeler, feshedilen sözleşmenin kalan süresi, tarafların yeni sözleşme yapabilme durumu gibi hususların tamamını kapsamaktadır.
2. Sportif Cezalar
Profesyonel futbolcu sözleşmesinin futbolcu tarafından haksız feshi halinde meydana gelecek en önemli sonuç, hiç şüphesiz ki futbolcunun sportif cezaya maruz kalabilecek olmasıdır. Zira futbol piyasasının ekonomik büyüklüğü düşünüldüğünde hükmedilecek haksız fesih tazminatının caydırıcı niteliği yetersiz kalmaktadır. Sportif cezanın şartları ve miktarı Profesyonel Futbol ve Transfer Talimatı’nın 30. maddesinin 2. fıkrasında ve devamında düzenlenmiştir.
Buna göre sportif ceza verilebilmesi için;
- Futbolcunun koruma döneminde olması,
- Sözleşmenin futbolcu tarafından haksız fesih edilmiş olması
- Feshedilen sözleşmenin tarafı olan kulübünde bu fesih bildiriminin tebliğini takip eden transfer ve tescil döneminin sonuna kadar münhasıran yetkili Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’ndan sportif ceza verilmesini talep etmiş olması
şartlarının tamamı sağlanmalıdır.
Transfer ve tescil dönemi sona erdikten sonra yapılacak başvurularda süre aşımı sebebi ile futbolcuya ceza verilmemektedir.
Sözleşmesini haksız olarak fesheden koruma dönemindeki futbolcuya dört ay süreyle resmi müsabakalardan men cezası verilir. Ağırlaştırıcı sebeplerin varlığı halinde, söz konusu men cezasının süresi altı aya çıkarılabilir. Bu sportif cezalar futbolcuya ve ilgili kulüplere tebliğ edilir. Futbolcunun tescilli olduğu kulübün; devre arasından sonraki ilk resmi müsabakasından itibaren sportif cezanın infazına başlanır. Sportif ceza, sezonun ikinci devresinde veya sezon bittikten sonra verilmiş ise, infaz başlangıcı, takip eden yeni sezonun ilk resmi müsabakasından itibaren uygulamaya konulur.
Futbolcunun sözleşmeyi hangi haklı nedenlerle ve nasıl bir yol izleyerek feshedebileceği ile ilgili detaylı bilgi için “Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Futbolcu Tarafından Feshi” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
3. Sözleşmesini Haksız Olarak Fesheden Futbolcunun Başka Kulübe Transferi
Profesyonel futbolcu sözleşmesi önemli bir diğer sonucu, kimin feshettiğine veya feshin haklı ya da haksız olduğuna bakılmaksızın, futbolcunun başka kulübe serbestçe transfer olabilmesidir. Ancak transferin gerçekleşebilmesi için futbolcuyu transfer etmek isteyen yeni kulüp, feshin hukuki ve sportif cezai sonuçlarından müteselsilen sorumlu olduğuna dair bir taahhütname imzalamalıdır.
Futbolcunun kulübe haksız fesih tazminatı ödemesine karar verilmesi halinde, futbolcuyu sözleşmenin feshinden sonra transfer ederek taahhütnameyi imzalayan yeni kulüp, hükmedilen tazminattan müteselsilen sorumlu olacaktır.
Futbolcuyu transfer eden yeni kulübün, futbolcuyu ayartarak feshe yöneltmediğini UÇK nezdinde ispat edememesi halindeyse, transfer eden yeni kulüp hakkında da sportif ceza verilebilir. Zira Talimat’a göre önceki sözleşmesini haklı bir sebep olmaksızın fesheden futbolcu ile sözleşme imzalayan yeni kulübün, aksi ispat edilmedikçe futbolcuyu sözleşmesini feshetmeye yönelttiği varsayılır. Bu durumun aksini ispat edemeyen yeni kulüp, iki transfer ve tescil dönemi boyunca yeni bir futbolcu transfer etmekten men edilir. Şayet futbolcuyu transfer eden kulüp UÇK nezdinde yapılacak yargılama sırasında futbolcuyu feshe teşvik etmediğini ispatlarsa herhangi bir ceza almayacaktır.
Yine Talimat uyarınca, futbolcunun transferini kolaylaştırmak amacıyla futbolcuyu sözleşmesini feshetmeye yöneltecek şekilde hareket eden kulüp yetkilileri, futbolcu temsilcileri, futbolcular gibi kişiler de cezalandırılır.
Diğer taraftan, profesyonel futbolcu sözleşmesinin kendiliğinden sona ermesi de mümkün olduğu gibi, taraflarca karşılıklı mutabık kalınarak veya kulüp tarafından tek taraflı olarak da sonlandırılması mümkündür. Profesyonel futbolcu sözleşmesinin sona erme yollarına ilişkin daha detaylı bilgi için “Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Sona Erme Halleri” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Keza, profesyonel futbolcu sözleşmesini feshetmek isteyen kulüplerin izlemesi gereken usul ve esaslar da “Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Kulüp Tarafından Feshi” başlıklı yazımızda detaylıca incelenmiştir.