Boşanma sonucunda velayet hakkının kime verildiği, çocuğun gelişimi açısından oldukça önem arz eden bir konu olduğundan, değişen şartlara göre, velayet hakkı sahibinin değiştirilebilmesi de Türk Medeni Kanununda öngörülmüş ve düzenlenmiştir. Bu nedenle, velayete ilişkin mahkeme kararları kesin hüküm teşkil etmemektedir. Velayet hakkını alan anne veya babanın durumunun değişmesi, sonradan ortaya çıkan çeşitli sebeplerle velayet hakkının gereği gibi kullanılmaması ya da çocuğun menfaatinin gerektirmesi durumlarında velayet hakkının değiştirilmesi gündeme gelebilmektedir. Değişen şartlara göre velayet hakkının değiştirilmesi, hâkim kararıyla mümkün olacaktır.
Yazı İçeriği
1. Velayetin Değiştirilmesi Davası Şartları
2. Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri
3. Velayet Kendisinde Olmayan Eşin Sorumluluğu
4. Velayetin Değiştirilmesi Davası Yargılama Usulü
5. Velayetin Değiştirilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
6. Velayetin Değiştirilmesi Davasında Süre
7. Velayetin Değiştirilmesi Davası Sürecinde Nafakanın Durumu
Velayet hakkı sahibi olmayan eş, çocuğun menfaatinin zedelendiği, velayeti elinde bulunduran eşin velayet hakkını gereği gibi kullanmadığı, çocukla ilgilenilmediği ya da çocuğun bir tehlike içerisinde bulunduğu gerekçelerine dayanarak velayetin kendisine verilmesini Aile Mahkemesinden talep edebilecektir. Velayeti elinde bulundurmayan eşin, anılan taleplerle açacağı bu davaya uygulamada “Velayetin Değiştirilmesi Davası” adı verilmektedir.
1. Velayetin Değiştirilmesi Davası Şartları
Velayet hakkının, değişen koşullar nedeniyle el değiştirme ihtimali, kanun koyucu tarafından da ön görülmüş ve bu durum Türk Medeni Kanunu (TMK) md.183’de düzenleme alanı bulmuştur. Buna göre;
“Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması halinde hakim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.”
TMK’nın 183. maddesinde, velayetin el değiştirebilmesi için belli sebepler sayılmıştır. Buna göre, aşağıdaki şartların gerçekleşmesi halinde velayet hakkının sahibinin değişmesi söz konusu olabilecektir;
- Boşanmış anne veya babanın yeniden evlenmesi,
- Velayet hakkına sahip eşin başka bir yere gitmesi,
- Çocuğun velayet hakkına sahip eşin ölmesi,
- Velayeti kendisinde bulunduran anne veya babanın cezaevine girmesi, alkol tedavisi sebebiyle yatarak tedavi görmesi, bitkisel hayata girmesi gibi diğer durumlar
sebepleriyle velayet hakkının el değiştirmesi mümkündür. Yukarıda sayılan durumlar halinde çocuğun üstün yararının zedelendiği tespit edilir ise çocuğun velayeti değiştirilebilmektedir.
2. Velayetin Değiştirilmesi Sebepleri
Velayete ilişkin kararlar nihai ve değiştirilemez nitelikte değildir. Yukarıda saydığımız şartların varlığı halinde velayete sahip eş mahkeme kararı ile değiştirilebilmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü imzalanmak sureti ile boşanılması halinde protokolde velayetin değiştirilmesini engelleyecek madde olsa dahi velayet değiştirilebilir. Çocuğun velayeti olmayan ebeveyn ile görüştürülmemesi, velayet sahibi ebeveynin çocuğu terk etmesi veya ölüm gibi durumlarda velayet değiştirilebilmektedir. Bir üst başlıkta da bahsettiğimiz üzere velayet sahibi eşin başka biri ile evlenmesi tek başına velayet değiştirme sebebi olmamakla birlikte yapılan yeni evliliğin çocuğu bakımını, psikolojisini ve menfaatini olumsuz etkilemesi halinde velayet değiştirilmesi gündeme gelebilmektedir.
3. Velayet Kendisinde Olmayan Eşin Sorumluluğu
Velayeti kendisinde olan eşe açılan velayet değiştirme davası sonucunda velayeti kaldırılan eşin çocuğa olan bakım ve eğitim giderlerine katılma yahut karşılama yükümlülükleri sona ermez, aynen devam eder. Ebeveynlerin çocuğun bakım ve eğitim giderlerini karşılayabilecek ekonomik gücü yok ise masrafların devlet tarafından karşılanmasına da karar verilebilir.
4. Velayetin Değiştirilmesi Davası Yargılama Usulü
Velayetin değiştirilmesi davası basit yargılama usulüne tabidir. Basit yargılama usulüne tabi davalar, ifadeden de anlaşılabileceği üzere diğer yargılama türlerine oranla daha hızlı sonuçlanmaktadır. Dava dilekçesi ve cevap dilekçesinin mahkemeye sunulmasının ardından taraflara mahkemece verilen duruşma günü bildirilir. Duruşmada dilekçe eklerinde sunulmamış deliller ve tanıklar dinletilebilmektedir. Şayet deliller eksiksiz toplanmış ise en fazla 2 duruşma yapılarak karara bağlanabilir nitelikte bir davadır. Velayet davaları bilindiği üzere kamu düzenine ilişkin davalar olup re’sen araştırma ilkesi çerçevesindedir. İşbu hal, hakimin delilleri kendisinin araştırabilmesi anlamına gelmektedir. Taraflarca sunulan delillerin haricinde hakim kendi araştırmaları sonucunda edindiği delillere göre hüküm kurabilir. Bununla birlikte hakimin, dosyayı sosyal inceleme uzmanına göndererek incelenip görüş bildirmesini de talep edebilir. Velayetin değiştirilmesi davası hakkında değinilmesi gereken diğer bir konu ise velayetin değiştirilmesi davalarında Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararların temyiz edilemeyeceğidir.
Nitekim Yargıtay 2. Hukuk dairesinin 2019/3013 esas ve 2019/4091 karar sayılı ilamında;
“Velayet değiştirme davasının çekişmesiz yargı işi olarak düzenlenmesinin bir sonucu da Bölge Adliye Mahkemesince çekişmesiz yargı işlerinde verilen kararlar üzerinedir. Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararları kesin niteliktedir, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz. Bu sebeple, davalı-davacının bu yöne ilişkin temyiz dilekçesinin reddi gerekir.”
şeklinde karar verilmiştir.
5. Velayetin Değiştirilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Velayetin diğer eşten alınıp kendisine verilmesini talep eden eş Aile Mahkemelerine başvurmalıdır. Aile Mahkemelerinin olmadığı illerde ise görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Davanın görevsiz mahkemede açılması halinde mahkeme görevsizlik kararı vermek suretiyle davayı reddedecektir. Velayetin değiştirilmesi davasında kesin yetkili mahkeme bulunmamaktadır. Yargıtay çeşitli kararlarında davanın davacı eşin yerleşim yerinde açılabileceği konusunda hüküm kurulmuştur. Velayetin değiştirilmesi çekişmesiz yargı kapsamında olduğundan kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça talepte bulunan kişinin veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesinin yetkili olduğu kabul edilmiştir. Söz konusu hüküm Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 384’te hüküm altına alınmıştır. Nitekim Yargıtay 20. Hukuk dairesinin 2019/2220 Esas ve 2019/4091 Karar sayılı ilamında;
“Velayetin değiştirilmesi davasında kesin ve özel yetki kuralı bulunmaz. Ancak davalılar tarafından bu hususun ilk itiraz olarak ileri sürülmesi durumunda yetki hususu dikkate alınır. Hâkim, yetkinin kesin olmadığı hallerde, bu durumu resen nazara alamaz.”
Şeklinde hüküm kurarak velayetin değiştirilmesi davasında kesin yetki kuralı olmadığını belirtmiştir.
Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Boşanmada Çocuğun Velayeti Kime Verilir? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
6. Velayetin Değiştirilmesi Davasında Süre
Velayetin değiştirilmesi davası, belirli bir süreye tabi tutulmamıştır. Çocuğun menfaatinin gerektirdiği anda açılabilecek bir davadır. Boşanma hükmü ile düzenlenen velâyetin değiştirilebilmesi için velâyet kendisine verilen tarafın ya da velâyete konu çocuğun durumunda boşanma hükmünden sonra esaslı değişikliklerin olması şarttır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, esaslı değişikliğin önemli ve sürekli olmasıdır. Velayeti elinde bulunduran eşin değiştirilebilmesi için, velayet kendisine verilen tarafın ya da çocuğun durumunda esaslı değişikliklerin olması ve bu değişikliklerin geçici değil sürekli mahiyette olması gerekmektedir. Özellikle boşanma kararının kesinleşmesinden sonra, çok kısa sürede açılan davalarda, değişikliği gerektiren bir olgu kanıtlanmaması halinde, davanın reddedilmesi gerekmektedir. Velayetin değiştirilmesi davasını, yalnızca velayet sahibi olmayan kişi değil, çocuğun velayetine sahip kişi de velayetin el değiştirilmesi maksadıyla açabilmektedir.
7. Velayetin Değiştirilmesi Davası Sürecinde Nafakanın Durumu
Türk Medeni Kanununda ana ve babanın bakım borcunun çocuk ergin olana kadar devam edeceği hüküm altına alınmıştır. Bu hükme göre ana ve babanın çocuğa bakma yükümlülüğü boşanılsa dahi devam etmektedir. İştirak nafakası boşanma kararının verilmesinden itibaren ödenen nafaka türüdür. Velayetin değiştirilmesi halinde nafakanın da durumu değişebilmektedir. Velayetin değiştirilmesine yönelik davalarda iştirak nafakası talebi davanın feri talebidir. Feri talep asıl talebin sonucuna bağlı olarak şekillenmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere çocuğun korunması kamu düzenine yönelik olduğundan taraflarca talep edilmese dahi hakim gerekli görür ise iştirak nafakasına hükmedebilir.
Slm benim eşim 2008de doğumdan sonra vefat etti rahmetli eşimden olma bir kızım var 2 yıl sonra tekrar evlendim evlendiğim eşimin psikolojik problemlerinden dolayı 2016da kızımın velayetini fransada yaşıyan teyzesine verdim derken teyzesi sürekli olarak bana olan kininden dolayı kızımı bana karşı kışkırtıyor bana ve kardeşlerine çok düşkün olan kızım bana karşı asilik etmeye başladı psikolojik olarak halini hiç iyi görmediğim gibi yanlış yollara başvurduğunu gördüm buna ilaveten tasvip etmediğim şekilde yetiştiriliyor
Velayetinin değiştirilmesi davası açmayı düşünüyorum sonuç alabilirmiyim
Ben eşimden 3 yıl once ayrıldım.Ayrıldığımızda 1 yaşımda erkek evladım vardı.Velayet anneye verildi.Fakat anne evladıma bakamadıgı icin 4 yasına kadar kimseye muhatac etmeden.Ben buyutum oglumu.Dizimde uyuttum.Koynumda uyuttum.Hasta oldu basında bekledim.Altını bezledim.Annesi cogu kes bu sure zarfinda hafta sonlari bile almaya gelmiyordu.
0 3 yas cocuklar anneye verilir.Anneye muhtac olduklari icin.Ama cocugum 1 yasindan 4 yasina kadar benim kucagimdaydi..Cocugumun ihtiyaclari bitti..Bezinden bile düsürdüm…Annesi 4 yil dogru duzgun gormeyen annesi onu benden aldı…hic utanmadan…Krese verdi…Ben bakicam ogluma dedi…Bendende para istedi…Ki ben oglum bende oldugunda bir kuruş dahi istemedim.istememde…Ne yapmam gerek..oglumun velayetini almak icin…Eger bi hak varsa oda bakıp,buyutenindir,oglum beni cok seviyor…Bunu biliyorum..Bildigim icin velayeti nasil alabilirim sizden yardim istiyorum
Merheba, yaklaşık bir sene önce anlaşmalı boşandım ve 1.5 yaşındakı çocuğumun velayetini resmi olarak annesine verdim halbuki annesi ile anlaşıp çocuk benimle kalıyor şimdi çocuğum 3 yaşında velayetini resmi olarak alabilmek için dava açabilirsem kazanma şansım ne kadar dir (annesi de velayetini vermek istiyor ve problem çıkartmıyor)
Selamlar. Eşimle İki yıl önce anlaşmalı bir şekişde boşandık. 4 yaşındaki oğlumun velayeti bana yani babaya verdi annesinin talebiyle. 1 yıl önce tekrar evlendim. Bu zamana kadar annesine gidip gelirken hiçbir sorun olmazken annesi şehir dışından biriyle nişanlandıktan sonra çocuğu doldurmaya başladı.kendince velayetin değişimi davası açacağı için hazırlık yapıyor acaba şuanda 6 yaşında olan çocuğu velayet değişimi davasıyla alabilirmi bu arada 2 yıldır çocuğun anaokul ve kreş masraflarına tek kuruş yardımda bulunmadı
merhaba ;
Ben 2 yıl once bosanma davası actım.11 ve 6 yasında 2 cocugum vardı 6 yasındakı kızımın gecıcı velayetı bendeydı yanlız bsanma asamasında bana cok zorluk ckardı karsı taraf anlasmalı olarak kızımında velayetını karsı tarafa verdım ve bıkac ay once bosandım .Kendısı alkol bagımlısı cocuklarıma babannnelerı bakıyor.dun gece kızım bendeyken eskı esım alkol alıp kapıma dayandı polıs geldı arbede yasandı.ve ben velayetın degıstırılmesı davası acmak ıstıyorum .sıgortalı bır ıste calısıyorum v e kendı evımde yasıyorum bu ne kadar mumkun olur acaba kızım 6 yasında ve benımle yasamak ıstıyor.
Merhabalar. Arkadaşım ve eşi ayrılmışlardı ve 16 yaşında bir çocukları var. Velayet arkadaşımdaydı ama kız annesinde kalıyordu. Geçtiğimiz ay arkadaşım vefat etti. Eşler ayrı olduğu için velayet anneye otomatik geçmiyormuş dava açılması lazımmış ancak kadın çok ilgisiz, uğraşamam diyor istemiyor. Kız da babanesinde farklı bir şehirde kalmak istiyor ancak eylüle kadar vasi atanamıyor dediler bu doğru mu? Bir çocuk kimsenin vesayeti ya da velayeti olmadan aylarca ortada kalabilir mi bu şekilde? Sosyal himetler mi devreye girer?
Mrb bizim 4 çocuğunuz var karim beni oyuna getirip anlasmali olarak boşandık kızı kendine verdim 6 yaşında bosandiktan sonra 15 gün sonra başka bir şehre gidip evlendi 15 saatlik yol gittiği yer kardeşleri ayrı kaldı ne yapabilirim lütfen yardımcı olun
Evli değilim. Sevgilimden ayrıldım aylar sonra bebek meydana geldi ve benim bugün saat 12 45 haberim oldu. kadın olacak kişi çocuğu istemedi. Eğer çocuk benden ise ve çocuğu alırsam ki öyle düşünüyorum sokağa atamam evladımı nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhaba ;
Eski eşim ile 2013 yılında ayrıldık. 1 kız çocuğumuz var. O zaman mahkeme çocuğumun yaşı küçük olmasına istinaden kızımın velayetini anneye verdi.Günümüzde 2019 yılında velayet davası açtım.Annesinin sağlık çalışanı olarak uyuşturucu ilaç kullandığı ve uygunsuz yaşam tarzı ile ilgili birçok delil kullanmama rağmen mahkeme davayı red etti.Şuan kızım temmuz ayı mahkeme kararı ile bende 1 ay. Annesi çocuk kalsın işlerim var dedi canıma minnet kızım yanımda ve çok mutlu. Fakat kızım arada aklına geldikçe öyle şeyler anlatıyor ki .En basiti annesinin sigara almaya parası olmadığı için kızımı çöp kenarlarından sigara izmariti toplamaya göndermesi gibi. Bir anne bunu kızına nasıl yaptırır. Nişanlısı ile kızımın gözü önünde kedileri duvarlara atmaları. Bu çocuğumun psikolojisi ne halde nasıl hiç düşünmez ? Bunlar benim kızımın anlattıkları. nasıl bir yol izleyebilirim ? Yardımcı olurmusunuz ?
Merhabalar üç yıl önce bosanmistik çocuğumun velayeti bendeydi fakat şu an annemin rahatsizligi dolasiyla çocuğa bakacak kimsem olmadığı için velyati babasına vermek istiyorum fakat nafaka vermek istemiyorum çünkü hala ayrıldığım taraftan kalan borçları odemekteyim yardımcı olabilir misiniz
Merhaba.. Kasım ayında boşanmam gerçekleşti anlaşmalı olarak benimde kimsem olmadığı için 4 yaşındaki kızımın velayetini babaya verdim. Şu anda resmi olmayan bir evlilik yaptım iddet süresinin bitmesini bekliyorum nikah için ama bi düzen kurdum ve kızımı almak istiyorum bi avukata danıştım o da davanın yeni bittiği ve kendi isteğimle velayeti verdiğim için bunun çok zor olduğunu söyledi kızım izmirde bense kütahyadayım ve her görmeye gittiğimde zorluk çıkartıp hakaret ve tehdit ediyolar.. eski eşim alkolik ve çocuğa annesi bakıyo .. nasıl bi yol izlemeliyim her aradığımda çocuğum ağlıyo beni istiyo ve bende intiharın eşiğindeyim lütfen yardım edin
Merhaba. Ben anlaşmalı boşandım ve o sırada eşim sadece kağıt üstünde olacak demişti. O şekilde imzaladım. Eşimi aldattigim için böyle olmasını uygun gördü. Ev ve düzen değişmeyecek dedi. Avukat da onayladı. Sonra mahkemede güvenemedim. Öncesinde velayeti vermeyeceğimi söyledim kaynım ve eşim baskı uyguladılar çocuğu sürekli göreceksin dediler. Mahkemede çok ağladım benim avukatim yoktu. Hakim de sordu emin misiniz baskı altında misiniz dedi korkumdan hayır dedim. Üstelik ceza alabilir can güvenliği yok dediler benim için. Sonra avukat hakim e size sonra anlatacağım dedi. Günleri fazla verdi sağolsun aynı şehirde kalmıyorum diye. Sonra avukat hakime gidip benimle ilgili ahlaksız falan birşeyler anlatmış ve eski eşimin dediğine göre hakim kahrolmuş istersen değiştireyim günleri azamdayım demiş bunlar mümkün mü anlaşmalı boşanmada. Şimdi görüş günün var ve eski eşim bana diyor ki yatılı alamazsın sadece bir kaç saat görüp gidersin. Ben on saatlik yoldan hafta sonu hakkım olduğu için gidiyorum. Cumadan alacağım pazara kadar. Kayinvalidem ve kaynım izin vermeyecekmiş benimle kalmasına. Bu mümkün mü? Otelde kalmama musade edemezmis ikametim yokmuş icra da gelirse ikamet adresinde de bulamazlarsa geri dönermişim. Icra yla uğraşamazmışım. Yanı çocuğu göstermemek istiyorlar. Oğlum 5.5 yaşında baskı altında velayeti verdim şimdi yüzünü göstermeyecek. Bir sürü borcunu da bana yıktı icra ya çok para verir miyim devlet bana yardım edemez mi?
Merhaba…
2 yıl önce boşandım ve çocuğumun velayeti anneye verildi.suan çocuğum 3 yaşını doldurdu ve annesi olacak kadın eve yabancı erkekleri alıp çocuğumun yanında cinsel münasebetler yaşıyormuş ve bunu bana 3 yaşındaki oğlum söylüyor eski eşimin abileri de beni tehdit ediyor öldürürüz kırarız döveriz seni yaşatmayız diye tehdit ediyorlar bi kere darp eksildim bununla alakalı polis tutanağın ve darp raporum var velayet davası açmayı düşünüyorum bu kayıtlar ve çocuğumun davadan önce pedagog eşliğinde mahkemeden önce ifadesi ve eski eşimin halen çalışmıyor olması ailesinden ayrı kirada kalması çocuğun velayetini alma konusunda etkili olabilir mi sizden cevap bekliyorum kolay gelsin
5yıl önce anlaşmalı boşandık kızımın velayeti babasında evlendim kumayım ama eşimin maddi durumu iyi kzımıda seviyor kızımın velayetibabasında ama babaannesinde kalıyor Birgün olsun yanına götürmedi babası oda yabancı bi kadınla evlenmiş dava açtım alabilirmiyim kızımı
Merhabalar ben 2018’in Mart ayında boşandım 2010 yılında evlendim kişiden bir tane kızım var 2012 2012 doğumlu hiçbir şekilde kızımla iletişim kuramıyorum yaklaşık bir buçuk sene oldu bir ay sonra nikahım olacak yeni bir evlilik yapıyorumİzmir’den Bodrum’a taşındım kızımın yaşadığı şehir İzmir şu anda mahkeme açtığım takdirde kızım alma şansı nedir velayet değiştirilmesi söz konusu olabilir mi
Merhaba,Suan 7 yasinda olan oğlumun başıyla gayri resmi olarak evlenmistik ve çocuk tanima ile baba nüfusuna almıştı.Surecte anlasamadigimiz bende birçok ceza dosyasının gelip cezaevine girme olasılığı söz konusu olunca ayrıldık.Nikahsiz birliktelikler de velayetin annede olduğu bilgisine sahiptim. Ayrılık sonrasinda Maddi ve manevi olarak hiç bir destegi olmayan babasi cezaevine girdi. 3yili aşkın süredir ceza evinde. Bu süreçte bir kez firar etti çok özür dileyerek sahsinizdan vur patlasin çal oynasın bir hayat yaşadı ve birkez olsun maddi yada manevi bir ihtiyacini sormadı. Ben Mart ayında ailesinin olur olmaz çocuğumun okuluna gelip babasının görüşüne götürmek isteme taleplerinden ötürü velayetin degistirilmesi davası açtım. Şuan e-devlet ten baktığımda dosya karara çıkmış diyor, öncelikle belirteyim ben herhangi bir mahkemeye cagirilmadim. Yani bu mahkeme taraflar olmadanmi görülmekte ve karara çıkması kimin lehine?nacizene bunu belki adliyede öğrenebilirim ancak asil sıkıntım ben çocuğumun hiçbir şekilde cezaevinde babasını görmesini istemiyorum daha ziyade babası çıkınca da görmesini istemiyorum. Çünkü gayri meşru diye adlandırdığımız bir hayat yaşıyor. Kanun onaylanirsa cezaevinden yakın zamanda çıkacak. Oglumla çok zor zamanlardan geçtik ama hamd olsun çokta yol kat ettik. Şimdi bu adam çocuğunu görmek isteyecek amma velakin belirttiğim gibi yasadigi hayat ve cezaevine girmeden önce kullandığı narkotik maddeleri tekrardan kullacak olması bı anne olarak çocuğumu gorusturmek istemememde takdir edersiniz yeterli bir sebeptir. Ben bu konuda nasıl bir tedbir alabilirim?nasıl bir yol izleyebilirim?beni bu konuda aydınlatabilirseniz size müteşekkir olurum.saygilarimla
Merhaba ben 3 yıllık evliyim 1bucuk yaşında kızım var eşimle boşanmak üzereyim kızımın velayetini nasıl alabilirim alma şansım varmı cünki eşim benden cok uzak her ay cocugumu görme şansım yok benim İcin cok zor bir durum
Eşim 6 yıl önce ilk eşinden boşanmış ve 2 çocuğunun(o zaman biri yeni doğmuş ve diğeri 4 yaşında imiş) velayeti anneye verilmiş. 2 haftada 1 gün(1 gece kalmalı) babaya görme izni verilmiş. Biz evleninceye kadar anne çocukları babaya istediği zaman vermiş, istediği zaman geri almış hatta çoğu zaman çocukların yüzünü göstermemiş. Baba icra yolu ile almış çocukları kimi zaman ama bunun çocuklar açısından olumsuz duygular yarattığını sezdiği için böyle yapmayı bırakıp annenin insafına bırakmış. Sonuç olarak aylarca çocuklarını göremediği olmuş. Fakat evlendikten sonra (evleneli 5 ay oldu) her hafta cuma, c.tesi ve pazar olmak üzere 3 gün vermeye başladı hatta hafta içi bile gönderdi kimi zaman. Ve bizim çocuklar üzerinde bir şey söyleme hakkımız yok yani çocukları almayacağım veya vermeyeceğim veya hukuken 2 haftada 1 almamız lazım gibi herhangi bir söz söyleme hakkı tanımıyor anne bize. Her şey için zora koşuyor. Bir keresinde baba bu hafta alamam dediğinde anne çocukları(şu an 6 ve 10 yaşındalar) babanın iş yerine götürüp hem babaya bağırıp çağırmış , kendini de babayı da çocukları da rezil etmiş hem de çocukların ağlamasına vesile olarak onların ruhsal durumlarını düşünmeden çocukları bırakıp gitmiş. Şu anda ise virüs sebebi ile 2 haftalık tatildeyiz ve çocuklar 5 gündür bizdeydi. Bu arada kendisi işten çıkartılmış ve evde tek başına oturuyormuş tüm gün, bunu kendisi söyledi. Hatta isterseniz çocukları alayım biraz demesine karşılık tamam al 2-3 gün dedikten sonra babayı arayıp hakaretler etmeye başladı. Genel olarak dengesiz bir yapısı var. Çocuklar anında huzursuzluğu sezdi telefon konuşmasından. Birbirlerine sarılıp şimdi ne olacak der gibi ürkek ürkek baktılar. Baba anne ile baş edemeyeceği için telefonu kapattı ama w.app veya sms yolu ile taciz etmeye devam etti anne. Bu esnada saat gece 12 olmuş çocuklar uyumuştu ve anne bu sefer çocukları almaya geliyorum diye tutturdu. Uyuyor denilince yalan söylüyorsun dedi, bu sefer foto attı eşim. Buna karşılık da kanepede mi uyutuyorsun çocukları vah yavrularım diye acitasyon yapmaya başladı. Halbuki aylar öncesinden çocuklarını görüntülü olarak aradığında evin her yerini görmek istemişti beni bile ve görmüştü. Yani bildiği bir şeyi bilmiyormuş gibi yapıp çocuklara kötü bakıyormuşuz gibi davrandı. Bu sefer de yarın alacağım çocukları diyerek son buldurdu tacizi ama gecemizi mahvetti bizim de çocukların da. Sonra ertesi gün gelip aldı (bu olay dün yaşandı). Bir detay daha var. Anne şu an çalışmıyor demiştim, babanın gönderdiği nafakanın yetmediğini belirtip babadan daha fazla para istemiş. Baba bunu yapmaya mecbur olmadığı halde 10 gün önce istediği miktarı göndermiş. Ve dün istediği parayı extra olarak yatırdım nasılsa diye sadece nafakayı yatırmış doğal olarak, anne çocukları aldıktan sonra yani çocuklar yanında iken babayı aramış ve küfretmeye başlamış , hakaretler etmiş vs. Çocukların ağlama sesi de geliyormuş. Bunu hemen kayıt et’e basarak kaydetmiş eşim bana da dinletti. Biz artık annenin bu hareketlerinden çok sıkıldık bunaldık. Hem bize hem çocuklara ruhsal baskı yapıyor. Eşim daha çok üzülüyor. Ne yapmamız lazım? Velayet değiştirme talep etsek kazanabilir miyiz yani baba alabilir mi velayeti?
Merhaba,
İnsanları bilgilendirme amaçlı verdiğiniz emekleriniz için teşekkürler öncelikle. Ben bir süre önce boşandım ve çocuğunun velayeti anneye verildi. Çocuğumuz 5 yaşında. Velayeti alan taraf aynı bina da bulunan sevgilisi ile evlilik dışı bir ilişki yaşadığını öğrendim. Birincisi velayet sahibinin yaşadığı evlilik dışı ilişki ve bu durumun çocuk üzerinde yaşayacağı olumsuzluklar dolayı bir velayet davası açsam kazanabilir miyim sizce? Teşekkürler.
2yıl once anlasmalı boşandım ikiz kızlarım vardı. Birisinin velayeti babada dıgerının bende. Boşanma bittikten sonra ben karsı taraf tan nafaka talep ettim. Karşı tarafta bendeki kızımın velayetıni istiyor ikinci durusma oldu henuz bı karar verilmedi. 1ay oncesı ben yeni bir evlılık yaptım. Kızım şuan 5yasında. Ne yapmalıyım kızımın velayeti babaya verilir mi?
Merhabalar ben eşimden ayrıldım kızımın velayetinide aldım lakin hakim kızımın annesinin her ay 4 gün görme kararı verdi ama boşandığım eşimin gayrimeşru hayat yaşadığından ve kızımın annesini görmek istemediğinden ve eski eşimin yanındaki uyuşturucu satan ve kullanan şahıstan korktuğu için görmek istememektedir napmam lazım şimdiden teşekkürler
1 yıl önce eşimden ayrıldım. Mahkeme çocuklarımın babalarında kalacağı kararını verdi. Çünkü ben çalışmıyordum. Çocuklarım özellikle bende kalmak istiyor. Ayrıca artık benim düzenli bir işim var. Bu durumda çocuklarımın velayetini alma şansım var mıdır?