Gerek taraflar arasında tanzim edilmiş bulunan sözleşmede yazılı özel şartların gerçekleşmesi gerekse de profesyonel futbolcu sözleşmesi hükümlerinin taraflarca ihlal edilmesi halinde Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatı uyarınca taraflar, tek yanlı olarak sözleşmeyi fesih etme ve zararlarını tazminini talep etme hakkına sahiptir.
Taraflar yapmış oldukları ve TFF’ye tescil edilmiş bulunan sözleşmelerinde fesih hakkı için özel hükümler öngörmüş olabilirler. Bu duruma örnek olarak uygulamada en çok görülen, kulübün küme düşmesi durumunda futbolcuya fesih hakkının tanınmasıdır. Sözleşmede yazılı bu özel durumun gerçekleşmesi halinde futbolcu sözleşmesini tek taraflı haklı nedenle tazminatsız fesih edebilecektir. Yine genelde, ligimizin büyük takımlarına transfer olan bazı yabancı futbolcuların sözleşmelerinde özel durum olarak Avrupa müsabakalarına katılamamış olması durumunda futbolcunun fesih hakkının düzenlenmiş olduğu görülebilmektedir. Söz konusu bu fesih hakkı futbolcu lehine düzenlenebileceği gibi kulüp lehine de düzenlenebilir. Örneğin bir alt lige düşen ve bu nedenle gelirlerinde ciddi azalmalar meydana gelen kulübün daha az maliyetli futbolcular ile çalışmak istemesi sebebi ile yüksek maliyetli futbolcusunun sözleşmesine özel şart olarak takımın bir alt lige düşmesi halinde kulübün sözleşmeyi fesih etme hakkında sahip olduğu yazılabilir. Sözleşmelerde yazılı bu özel durumların gerçekleşmesi halinde taraflar noter yolu ile muhataba ve TFF’ye birlikte çekecekleri bir ihtarname ile sözleşmeyi fesih ettiğini bildirmek suretiyle sözleşmeden cayma hakkını kullanabilirler.
Sözleşmelerin sona erdirilmesini üç ana başlık altında değerlendirebiliriz.
1. KARŞILIKLI SONA ERDİRME
Kulüp ile futbolcu varacakları mutabakat ile her zaman sözleşmeyi fesih etme hakkına sahiptir. Gerçekten de kulüp ve futbolcunun birlikte verecekleri karar ile her türlü hususta anlaşarak yollarını ayırdıkları çokça görülen bir durumdur. Ancak karşılıklı sona erdirmenin kayıtlara işlenebilmesi için, buna ilişkin sözleşmenin, PFTT’nın 26.maddesinde de açıkça belirtildiği üzere, kulübü temsile yetkili kişilere ait noter tasdikli imza sirküleri ve futbolcunun da, imza tarihinden en geç 30 gün önce düzenlenmiş ve ilgili kulüple yapacağı sona erdirme sözleşmesinde kullanılacağına ilişkin açıklamayı da içeren noter tasdikli imza beyannamesini, vekil aracılığı ile imzalanan karşılıklı sona erdirme sözleşmelerin de ise vekilinin imza beyannamesini diğer belgelerle birlikte TFF’ye ibrazı zorunludur. Aksi takdirde karşılıklı sona erdirme TFF kayıtlarına işlenemeyeceğinden, futbolcunun yeni bir kulüple sözleşme imzalaması mümkün olamayacaktır.
2. KULÜBÜN FESİH HAKKI
Kulüp PFTT’nın 27.maddesinde yazılı hallerin gerçekleşmesi halinde sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih hakkına sahiptir. Bunlar;
Futbolcunun futbol faaliyeti dışında vaki hastalık veya istirahat halinin altı ayı aşması,
Futbolcunun en az altı ay müddetle kesinleşmiş hak mahrumiyeti veya müsabakadan men cezası almış olması,
Futbolcunun bu talimatın 25. maddesinde sayılan yükümlülüklerini ağır surette ihlal etmesi,
Futbolcunun, Futbolcu Temsilcileri Talimatına aykırı davranışları nedeniyle kesinleşmiş en az 4 resmi müsabakadan men cezası almış olmasıdır.
Futbolcu sözleşmeden kaynaklanan edimlerini ifada temerrüde düştüğü takdirde, kulüp sözleşmesini feshetmek arzusunda ise, futbolcuya keşide edeceği bir ihtarname ile edimini uygun bir süre içerisinde yerine getirmesini bildirmek zorundadır. Futbolcu, söz konusu mehle rağmen edimlerini yerine getirmediği takdirde, kulüp mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde sözleşmesini feshedebilir.
3. FUTBOLCUNUN FESİH HAKKI
Futbolcu PFTT’nın 28.maddesinde yazılı hallerde ve belirtilen usul ve şartlarda sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih hakkına sahiptir. Şöyle ki;
Kulüp futbolcunun ücretlerini ödemekte temerrüde düştüğü takdirde, futbolcu sözleşmesini feshetmek arzusunda ise, kulübüne ve bilgi için TFF’ye noterden keşide edeceği bir ihtarname ile ücretinin 30 gün içerisinde ödenmesini bildirmek zorundadır. Kulüp, söz konusu mehle rağmen ücretini ödemediği takdirde, futbolcu mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde sözleşmesini feshedebilir.
Kulüp sözleşmeden kaynaklanan diğer edimlerini ifada temerrüde düştüğü takdirde, futbolcu sözleşmesini feshetmek arzusunda ise, kulübe keşide edeceği bir ihtarname ile edimini uygun bir süre içerisinde yerine getirmesini bildirmek zorundadır. Kulüp, söz konusu mehle rağmen edimlerini yerine getirmediği takdirde, futbolcu mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde sözleşmesini feshedebilir. Burada belirtilen süreler futbolcu aleyhine değiştirilemez.
TFF, kendisine gönderilen ihtarnameyi tebliğ tarihinden itibaren en geç 7 gün içerisinde faks ya da herhangi bir şekilde kulübe bildirir. Söz konusu bu süreler TFF bildirimi ya da noter ihtarından kulübe hangisi daha erken tebliğ edilmiş ise onun tebliği tarihinden itibaren işlemeye başlar. Ayrıca TFF, kulübe yaptığı bildirimin tarihini gösterir belgeyi ihtarnameyi keşide eden futbolcuya ya da vekiline gönderir.
23 yaş üstü bir profesyonel futbolcu, sezon sonunda, kulübünün oynadığı resmi müsabakaların % 10’undan daha azında görevlendirildiği takdirde sözleşmesini sportif haklı sebeple feshetme hakkına sahip olabilir. Böyle bir fesih, futbolcunun durumu ve somut olayın şartları göz önüne alınarak değerlendirilir.
Futbolcu, sportif haklı sebeple feshi kulübünün ilgili sezondaki son müsabakasından itibaren 15 gün içinde yapmak zorundadır.
YAPILACAK FESİH USULÜ
Sözleşmelerin feshi taraflar aracısından ayrım gözetilmeksizin belli bir usule tabi tutulmuştur. Buna göre fesih hakkını kullanmak isteyen taraf, fesih açıklamasını noter kanalıyla bir ihbarname keşide etmek suretiyle gerçekleştirmeli ve bu ihbarnamenin bir suretini bilgi için TFF’ye göndermelidir. TFF, anılan ihbarnamelerin suretlerini tebellüğ ettiğinde feshi kayıtlarına işler ve bu işlemi taraflara bildirir. Fesih halinde futbolcu, ancak transfer olacağı kulübün feshin hukuki ve sportif cezai sonuçlarından müteselsilen sorumlu olduğunu kabul ettiğini belirten taahhütnameyi imzalaması halinde transfer olabilir.
Fesih sözleşmesi en az veya en fazla kaç sayfa olur?