İmar düzenlemesi ve bu kapsamda yapılan parselasyon planı, belediyelerce resen yapılan bir idari işlemdir. İmar Kanunu madde 18 hükmünde düzenlenmiş olan parselasyon işleminin amacı; imar planına uygun düzgün imar parseli oluşturmak için arazi ve arsaların düzenlemeye tabi tutulmasıdır. Mülkiyet hakkına müdahale niteliğindeki bu düzenlemelerin yasal temeli, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesine dayanmaktadır. İmar Kanunu 18. madde uygulamasıyla, belirlenen alandaki parsellerin tamamı bütün olarak düşünülerek, yapılan planlama nihayetinde imar parsellerinde devlet eliyle yol, yeşil alan gibi değişiklikler yapılmaktadır. Bu değişikliklerin, 18. madde uygulamasına dâhil olan parsellerde yarattığı değer artışı karşılığındaysa, düzenlemeye giren parsel maliklerinden DOP kesintisi yapılarak, kamunun bedelsiz şekilde taşınmaz edinmesi sağlanır. Parselasyon ya da hamur kuralı olarak da adlandırılan İmar Kanunu madde 18 uygulamalarının hukuka uygun olması için bazı şartları taşımaları gerekir. Aksi durumda, İmar Kanunu 18. madde uygulamasına itiraz ve iptal davası yollarına başvurularak, hukuka aykırı olduğu iddia edilen işlemin mahkeme kanalıyla iptali söz konusu olabilir. Uygulamada, bilhassa DOP kesintisindeki birtakım hukuka aykırılıklar yüzünden parselasyon işlemlerinin iptal edildiği örneklere sıkça rastlanmaktadır.
- İmar Kanunu 18. Madde Uygulaması ve Amacı
- İmar Kanunu 18. Madde Uygulama Aşamaları
- DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) Kesintisi
- İmar Kanunu 18. Madde Uygulamasının İptali Sebepleri
- İmar Düzenlemesinin İptali Davası
- İmar Düzenlemesinin İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
- İmar Düzenlemesinin İptali Davasında Dava Açma Ehliyeti
- Sıkça Sorulan Sorular
İmar planları düzenlendikten sonraki aşama, plana uygun parsellerin ortaya çıkarılmasıdır. Bu şekilde parsellerin ortaya çıkarılması ile planlaması yapılan alanın konut, sosyal, teknik, altyapı ihtiyaçları belirlenmektedir. Bu ihtiyaçların hayata geçirilmesini sağlayan parselasyon işlemlerinin amacı, hukuka uygunluk şartları ve aksi durumlarda başvurulabilecek hukuki yollar bu yazımızın devamında detaylarıyla incelenecektir.
1. İmar Kanunu 18. Madde Uygulaması ve Amacı
3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesinde yer aldığı için “18 uygulaması” olarak da adlandırılan düzenlemenin amacı, imar planına uygun düzgün imar parseli oluşturmaktır. Bir yerde 18. madde uygulamasına gidilebilmesi için, orada öncelikle bir “imar planı” bulunması gerekmektedir.
İmar planlarında taşınmazın konum ve işlevi önem taşırken İmar Kanunu madde 18 uygulaması, mülkiyete ilişkindir. Bu uygulamayla; belli bir bölgedeki parseller, maliklerinin rızası aranmaksızın adeta tek bir bütünmüşçesine kabul edilir. Bölgenin gerektirdiği tüm şartlar göz önünde bulundurularak imar planına uygun şekilde yeniden düzenlenir ve bu sayede imar parsellerinde bir değer artışı meydana gelir. Bu düzenleme yapılırken, uygulamaya dâhil edilen tüm parsellerden eşit oranda DOP (düzenleme ortaklık payı) kesintisi yapılarak bu kesintilerin sağladığı alanlar, kamusal alana ayrılır.
Parselasyon işleminin amacı, imar planıyla yörenin ihtiyaçları belirlendikten sonra bu ihtiyaçların hayata geçirilmesini sağlamaktır. Yani, parsellerdeki değer artışının karşılığı olarak yapılan DOP kesintileri sayesinde, bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak yol, yeşil alan, okul bölgesi gibi kamusal alanlar, bedel ödemeksizin kamuya geçer. Dolayısıyla İmar Kanunu madde 18 uygulaması ile idare, kamulaştırma yapmaksızın taşınmaz mal edinebilmekte olup parselasyon işlemi, bir nevi hukuka uygun el atma niteliğindedir. Bu durum uygulamada; parselasyon planı, düzenleme ortaklık payı kesintisi (DOP), hamur kuralı gibi adlarla da anılmaktadır.
2. İmar Kanunu 18. Madde Uygulama Aşamaları
Parselasyon işlemi, sırasıyla şu aşamalardan geçerek tamamlanır:
- Düzenleme yapılacak alandaki mevcut mülkiyet ilişkisi dikkate alınarak öncelikle bu mülkiyetler, tek bir bütün olarak dikkate alınır.
- Bu bütünden, DOP (düzenleme ortaklık payı) kesintisi düşülebilir. Bu kesinti, bölgedeki arsa sahiplerinin her birinden aynı oranda yapılmak zorundadır. Yapılacak DOP kesintisi, düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümlerinin %45’ini geçemez. Diğer taraftan, parselasyon yapılması için DOP kesintisi yapılması zorunlu olmayıp, idare, eğer ki ihtiyaç var ise DOP kesintisi yapar. Yapılacak azami kesinti miktarı ise taşınmaz yüzölçümünün %45’i kadardır, gereksinime göre bu miktar daha düşük olabilir ancak daha yüksek olamaz.
- DOP kesintisi de yapıldıktan sonra bu bütün, parsellere ayrılarak başlangıçtaki mülkiyetlerinin oranına göre maliklere dağıtılır.
3. DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) Kesintisi
Parselasyon işlemiyle birlikte düzenleme yapılan alanda bir değer artışı meydana gelir. Normal şartlarda taşınmazı bu şekilde imar parseli haline gelen malikin, idareye bir bedel ödemesi gerekmektedir.
İdarenin de kamusal ihtiyaçları karşılayabilmek adına elde etmesi gereken taşınmazlar olabilir. Tam da bu nedenle, idareye, parselasyon işlemi sebebiyle değer artışı olan taşınmazlardan, bu artışın karşılığında İmar Kanunu 18. madde hükmü uyarınca kesinti yapma imkânı tanınmıştır.
Yani DOP kesintisi, madde 18 uygulamasının parsellerde sağladığı değer artışının bir karşılığıdır. Bu şekilde idare tarafından, malike herhangi bir bedel ödenmeksizin arsa veya arazinin %45’ine kadar el konulması mümkündür. DOP kesintisi, mülkiyet hakkının özüne dokunmaz, ayrıca bu kesinti kamu yararının gereklerinden olup tüm taşınmaz maliklerinden eşit oranda yapılmak zorundadır.
4. İmar Kanunu 18. Madde Uygulamasının İptali Sebepleri
Parsel Dağıtımı Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar
Düzenlemeyle oluşacak imar parsellerinin mümkün mertebe aynı yerdeki veya yakınındaki eski parsellere tahsisi sağlanır.
DOP Kesintisi Uygulanırken Dikkat Edilecek Hususlar
DOP Kesintisi, aynı uygulama sahasında bulunan tüm parsellerden eşit oranda yapılmalıdır. Düzenleme sahasındaki taşınmazların kamu idarelerine ait olması, DOP kesintisi konusunda bir fark yaratmaz.
Taşınmaz yüzölçümünün en fazla %45’i kadar DOP kesintisi yapılabilir.
Düzenleme ortaklık payının, bir parselden bir defa alınması esastır. Fakat imar planındaki değişiklikle birlikte yapılaşma koşulunda ve nüfusta artış olması halinde, parselde meydana gelen değer artışı, önceki değerinden az değilse ilave DOP kesintisi yapılabilir. Ancak yapılacak ilave DOP kesintisi, ilk uygulamadaki DOP oranını % 45’e kadar tamamlamak üzere yapılabilir.
DOP Kesintisine ilişkin detaylı bilgi almak için Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) Kesintisi Nedir? Başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Düzenleme Öncesinde ve Sonrasındaki Parsel Değer Farkı Hususu
Kişilerin, düzenlemeye giren parselleri ile düzenleme sonrası tahsis edilen parseller arasında değer farkı bulunmamalıdır. Aksi halde, değer farkı bir iptal nedeni olduğundan, parselasyon işlemi yasa ve yönetmeliklere aykırı olacak ve iptali gerekecektir. Ancak bu durumda idari yargıda tazminat davası değil, iptal davası açılması gerekmektedir.
Yeni İhtiyaç Ortaya Çıkmadıkça Tekrar Parselasyon Yapılamaz.
İmar Kanunu 18. madde uygulaması bir kez yapılıp yörenin ihtiyaçları giderildikten sonra, gelişmeler sonucu imar planı değişikliğiyle yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmadıkça parselasyon yapılamaz. Aksi düzenleme, hukuka aykırı olup parselasyon işleminin iptaline sebep olabilecektir.
DOP Kesintisi Yapıldıktan Sonraki 5 Yıl İçinde Parselasyona Başlanması Gerekir.
Belediye veya valiliğin; parselasyon planlarını, imar planlarının kesinleşme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapması ve onaylaması esastır. DOP kesintisi yapılan alanda, imar planları kesinleştiği halde, beş yıl içinde parselasyon yapılmaması veya yapılmaya başlanmaması, malikin mülkiyet hakkını, sürekli ve ağır bir şekilde kısıtlar. Bu durum, kamulaştırmasız el atma teşkil edebilecek olup bu halde idarenin tazminat sorumluluğu gündeme gelebilecektir. Konuya ilişkin detaylı bilgi için “Kamulaştırmasız Hukuki El Atma” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Parselasyon İşleminin Yargı Kararıyla İptal Edilmesinden Sonraki Uygulama
Bir parselasyon işlemi yargı kararıyla iptal edildikten sonra, ilk kadastral parsele (kök parsel) dönülür. Bu durumda, yargı kararı da dikkate alınarak yeniden parselasyon işlemi yapılmalıdır. İptal edilerek hukuk âleminden kalmış olan imar parselleri üzerinden yeniden parselasyon yapılması, hukuka aykırı olacak ve parselasyon işleminin iptaline neden olabilecektir.
Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmelik m. 14/8 Düzenlemesi
Daha önce ifraz edilerek tescil edilen ve sonrasında parselasyona katılan taşınmazlardan, ilk parselin ifrazında alınan terk oranını %45’e tamamlayan fark kadar düzenleme ortaklık payı alınabilir.
Danıştay kararına konu olan bir olayda, taşınmaz sahibince yeşil alan için “hibe” niteliğinde bir terk yapılmıştır. Yüksek Mahkeme, bu terki de kamu alanı için yapılan terkle aynı nitelikte görmüştür. Bu nedenle, taşınmaz sahiplerince ilk parsellerin tevhit ve ifrazı sırasında yapılan hibenin, taşınmazdan alınacak düzenleme ortaklık payından düşürülmesi gerektiğine karar verilmiştir. Bu durumda, taşınmaz sahibince önceden yapılan terk dikkate alınmadan fazladan düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılması hukuka aykırı olacak ve parselasyon işleminin iptaline yol açabilecektir.
İmar planlarının iptalini gerektirebilecek hukuka aykırılıklara ilişkin daha detaylı bilgi için İmar Planlarının İptal Sebepleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
5. İmar Düzenlemesinin İptali Davası
İdari işlemlerin iptali davası, menfaati ihlal edilen kişiler tarafından işlemin yetki, şekil, sebep, konu, amaç unsurlarından en az biri bakımından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle açılır. Parselasyon olarak da anılan İmar Kanunu 18. madde uygulaması da idarenin kamu gücünü kullanarak tesis ettiği tek yanlı idari işlem olduğundan iptal davasına konu edilebilir. Bu sebeple parselasyon işlemlerine karşı idari yargıda iptal davası açılması mümkündür.
İmar düzenlemeleri ve bu düzenlemelere karşı açılacak iptal davası hakkında detaylı bilgi için İmar Planına İtiraz ve İptal Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
6. İmar Düzenlemesinin İptali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
İmar düzenlemesi ve parselasyon işlemlerine karşı açılacak iptal davalarında taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesi görevli ve yetkilidir.
7. İmar Düzenlemesinin İptali Davasında Dava Açma Ehliyeti
Parselasyon işlemleri, arsa ve arazilerin malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakati alınmaksızın tesis edilebilir. Bu işlemlere karşı, tapuda kayıtlı malikler veya diğer hak sahiplerince iptal davası açılabilir. Malik olmayıp tapuda hak iddia edenler ise, taşınmazın tapu kaydını adlarına tescil ettirerek dava açabilir. Tapuyla ilişkisi olmayanlar, parselasyon işlemini dava konusu edemez.
8. Sıkça Sorulan Sorular
Türk Hukuku, tarafların mahkemelerde kendilerini bizzat savunmalarına ve temsil etmesine imkan tanımakta olup, tarafların mahkemelerde temsil edilmek için avukat tutması, bazı istisnalar dışında zorunlu değildir. Bu kapsamda İdare Mahkemelerinde de idare hukuku avukatı tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak İdare Hukuku mevzuatının karmaşık yapısı, İdari Yargılama Usul Kanununda yer alan sürelerin kesin ve kısa oluşu gibi nedenlerle, dava sürecinin hukukçu olmayan kişiler tarafından yürütülmesi halinde, gerek şekil, gerekse de esas açısından telafisi mümkün olmayan hatalı işlemler yapılabilir. Son derece ayrıntılı düzenlemeler içeren idari yargı sürecinde hak kaybına uğranılmaması için, herhangi bir işlem yapılmadan önce “İdare Hukuku” alanında hizmet veren avukatlardan hukuki destek alınmasını tavsiye ederiz.
Böyle bir durumda ilgili payın miktarı, düzenlemenin gerçekleştirilebilmesi için yapılacak kamulaştırmada kullanılmak üzere bedele dönüştürülebilir.
Maliklere verilecek parseller; öncelikle düzenlemeye alınan taşınmazın bulunduğu yerden, eğer bu mümkün olmuyor ise en yakınındaki eşdeğer alandan verilir.
İmar uygulamalarının kesinleşmiş mahkeme kararlarıyla iptal edilmesine rağmen çeşitli hukuki veya fiili imkânsızlıklar nedeniyle geri dönüşüm işlemleri yapılarak uygulama öncesi kök parsellere dönülemeyeceğinin tespiti halinde, öncelikle uygulama sahası içerisinde idarece uygun bir yer tahsis edilir. Bunun için davaya konu parselin hak sahiplerinin muvafakatinin alınması şarttır. Anlaşma olmaması halinde ise davacı hak sahibinin kök parseldeki yeri dikkate alınarak uygulamadaki düzenleme ortaklık payı kesintisi düşüldükten sonraki taşınmazın rayiç bedeli üzerinden değeri ödenir.
İmar planının ilanından sonra bir ay içinde ilgili plana karşı idareye itirazda bulunulabilir. Ancak itiraz yolunun tüketilmesi iptal davası açmak için zorunlu değildir. Dolayısıyla imar planlarına karşı doğrudan iptal davası açılması mümkündür.
Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlı yayımlanmış olup, tüm hakları Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’na aittir. İdare Hukuku mevzuatı ve özellikle de İdari Yargılama Usul Kanunu, diğer hukuk alanlarına nazaran daha ayrıntılı sayılabilecek kurallar içermekte olup, hak kaybına uğranılmaması açısından, herhangi bir işlem yapılmadan önce “İdare Hukuku” alanında hizmet veren avukatlardan hukuki destek alınmasını tavsiye ederiz.
benim 385 mekrekare tarla olarak geçen bi arazim var buraya sanayi olarak 18 uygulaması yapılmış askı süresi içine uygulamaya itiraz ettim fakat itirazıma bi cevap dahi verilmeden uygulamayı tamamlamışlar..bu uygulamayı bozmak için ne yapmalıyım birde diğer hissedar benim payımıda kullanıyor kira talep edebilirmiyim.ilginize şimdiden teşekkür ederim
Hocam kolay gelsin ilçe belediyesinin yaptığı 18 uygulamasında %40 oranında dop kesintisi yapıldı, önemli değil tabiki kendi kullanacağımız yol, okul gibi yerlere gidecek fakat söylentiye göre belediye bu yaptığı kesintiden belediye hizmetleri için ayırdığı kısmı bi kalıbına uydurup TOKİ ye vereceği ve buradan gelir elde edeceği yönünde ileride örneğin 1 yıl sonra böle bir durum olursa ne yapabiliriz. Şimdiden önünü almak mümkün mü teşekkürler
avukat bey merhaba. Bizimde arazimizi (4 parsel ile birlikte) Ada bazından 18 Uygulamasını tabi tutuyorlar. Diğer 3 Parselin Üstünden Yüksek gerilim hattı (Tedaş) geçtiğinden dolayı İmar adası bizim parselde oluşuyor ve belediye bütün parsellerden muhafakatname istiyor. Diğer parseller muhafakatname vermeye razı olmuyor ve İmar uyğulamasını yapamıyoruz. İdari Yargıda bunun bir çözümü olabilirmi?
Bizim 1343 m2 olan arsamız 810 m2 ye indirilmiş sorguladığımızda arsanın arka parselinden 7 metre arkadaki yer komşusuna 3 metrede sağdaki yer komşusuna verildiğini öğrendik. hernangi bir arsa üzerinde yok geçme durumu yok avlu içerisinde tamamen tapulu arsamız nasıl böyle birşey olabilir yasal olarak iptalini alabilirmiyiz. 18 kanunuymuş….
Aynı sorun bende de var. başkasına çıkıyor kücük bir dölümü siz çözebildiniz mi?
MERHABALAR
ÖZEL PARSEL OLARAK ALMIŞ OLDUĞUMUZ ARSA, BELEDİYENİN 18 UYGULAMASI SONUCU BİRDEN ÇOK ARSA İÇERİSİNE DAĞITILMIŞ VE ŞUAN ARSAMIZI DEĞERLENDİREMİYORUZ.
BU KONUYLA İLGİLİ BELEDİYE İLE YAZIŞMA YAPTIM FAKAT 18 UYGULANDIĞI VE İTİRAZ SÜRESİ GEÇTİĞİ İÇİN BİR ŞEY YAPAMAYACAKLARINI SÖYLEDİLER
BU KONU HAKKINDA SİZDEN YARDIM BEKLİYORUM
SAYGILARIMLA,
Merhabalar , bu 18. madde istimlakmidir. ?
Hocam merhaba ben diyarbakirdan yaziyorum bizim evin bulundugu arsa 400m2 ve biz bu evin tapusunu 1989 yilinda alip 1990 yilinda arsa uzerine belediye izni ruhsati ne kadar yasar yasal prosedur varsa yerine getirip iki katli mustakil bi ev yaptik gecen sene tapumuz eskidiginden yeniletmek istedik gidip yenilettik ama eski tapuda 400m2 olan arsamiz yeni tapuda 332m2 olarak cikti bunu sordugumuzdada 18. Madde gosterildi bizim kaybolan 68m2lik arsamizda baskasinin uzerine kayit edilmis tapudada bu nasil olacak diye sordugumuzda 68m2lik alanin bedelini yeni sahibine odeyip geri alabilirsiniz dediler e zaten ben bu arsayi vakti zamaninda ucretini odeyip almisim. Tamam 18. Maddeyede eyvallahta bu arsanin oncelik bana satilmasi gerekmezmiydi ve ben bu gaspedilen zorbalikla alinan magdur edilerek alinan 18. Madde bahane edilerek baskasina satilan 68m2 arsami nasil geri alabilirim yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkurler
Merhaba bir imar adasında imar kanununun 18. uygulaması yapılabilmesi için ada içindeki herhangi bir parselin maliki başvurusu üzerine uygulama yapılabilir mi? yani demek istediğim ada içindeki diğer maliklerin muvakati olmadan uygulama başlatılırsa uygulamanın ücretini tüm malikler vermeli midir?
İyi günler.
Artvin’de 780m2 bahçeli betonarme ve ahşap karışık bahçeli önünde ahır ve merek bulunan , sağında solunda farklı 2 parsel bulunan bir yerimiz var.Ev artık yükünü kaldıramaz duruma geliyor ve yıkıp yeniden müstakil şekilde bir ev yapmak istiyoruz ancak belediye 250m2 ‘lik bir kısmını yola terk olarak kırpıyor ve daha da önemlisi sağımızda kalan parsel yollara terk neticesinde yeterli derinliği sağlayamayacağı için şuyulandırma uygulamışlar(Artvin yer şekilleri konusunda biraz zorlayıcı bir şehir düzgün ada parselleri çıkarmak için mantık sınırları dışında her ada parselinin 4 bir tarafından yol geçirmeye çalışmışlar).
Bizi yanımızda ki 300m2’lik parsel ile ortak yapı yapmaya zorluyorlar(300m2 alanın bitişiğinde yine aynı şahısın rahmetli babası üzerine olan bir parsel daha var ama illa bizim ile şuyulandırma uyguluyorlar).
Bunlar için gerekli dilekçeleri verdik yola terkleri biraz düşürmüşler ve şuyulandırma ile ilgili hiç bir düzenleme yapılmamış hatta dilekçelerimize henüz cevap dahi verilmedi(imar planlarının askıya çıkıp çıkmadığını sorduğumuz da ise çıkmış olmasına rağmen 15 gün boyunca henüz askıya çıkmadı demeleri ise cabası).
Şimdi de parselimiz üzerinde madde 18 uygulaması yapıldığını duydum ve gördüğüm kadarıyla çok lehimize bir durum oluşmayacak gibi.Burada nasıl bir yol izlemeliyiz ?
Öncelikle iyi çalışmalar. 35.000 nüfuslu bir ilçede yapılan 18. madde imar uygulaması ile düzenleme sahası içinde kalma kaydıyla iki kata müsaadeli bir alandan, yedi katlı bir alana kadastro parseli taşınarak imar parseli oluşturulmuş. fakat yedi katlı yere isabet eden kadastro parseli de farklı bir alana iki kata müsaadeli alana dağıtımı yapılmış.
iki katlı yerden yedi katlı alana taşınan parsel imar uygulaması tescilinden sonra sık aralıklarla iki veya üç el değiştiriliyor. ve üzerine yedi kata müsaadeli konut ruhsatı alınıp inşaata geliniyor. şu anda inşaat üçüncü katta kabası devam etmektedir.
iki katlı yere gönderilen şahıs tescillenmiş olan bu imar uygulamasını ilgili belediyeye müracaatı ile imar uygulamasını iptal ettirebilir mi veya kısmi 18. madde imar uygulaması yaptırabilir mi ve belediye bunu yapmak zorunda mıdır?
şu anda inşaatı devam eden yere kendi kök yerine yeni imar uygulaması ile gelebilir mi? gelirse inşaat sahibi ile nasıl bir anlaşma veya uzlaşma yapması gerekir?
tekrardan iyi çalışmalar.
Merhabalar .
Benim arsamdan Daha önce .yol için ifraz yapılmış üçte Biri Gitmiştir .fakat şimdi tekrar 18 inci madde uygulandi ve arsamın yüzde kırki gitti .Arsamdan Daha önce yol gitti ve tekrar 18 inci madde uygulanabilirmi .Şimdiden Alakanız için Çok teşekkür eder Saygılar sunarim..
İYİ ÇALIŞMALAR.BELEDİYE ARSAMIZ ÜZERİNDE 18 UYGULAMASI YAPILACAK %35 ARSANIZ KÜÇÜLECEKTİR ŞU AN ARSANIZA RUHSAT VEREMEYİZ DEDİ.ANCAK ŞU AN BULUNDUĞUMUZ ADADA BİR ÇOK İNŞAAT YAPILMAKTA.PEKİ ŞUAN YAPILMAKTA OLAN VEYA RUHSAT ALIP YAPILACAK OLAN YERLERİ DE 18 UYGULAMASINA DAHİL OLACAK MI DEDİĞİMDE YOK ONLAR RUHSATI ALDIĞI İÇİN KAZNILMIŞ HAKLARI VAR ONLARDAN 18 UYGULAMASINDAN ETKİLENMEYECEK DENDİ.
1. SORUM YAPILAŞMANIN ÇOK OLDUĞU YERDE 18 UYGULAMASI YAPILABİLİR Mİ.YAPILIRSA BENİM SUÇUM ARSAMIN BOŞ OLMASI MI.
2.SORUM HUKUKİ OLARAK NE ZAMAN NE YAPABİLİRİM.
İLGİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.
merhabalar.. öncelikle imar planı.. parselasyon.. gibi teknik konulardan anlamadığımı ve konunun çok karışık olduğundan sorucağım soruda teknik ekasikler olursa şimdiden özür diliyorum. Müteahhitten aldığım yapımı halen devam eden daire ile ilgili.. daireyi alırken binanın oturduğu alanın belediyece 18 uygulamasına girdiği ve mevcut binanın oturduğu arsanın bir bölümünün yeşil alana dahil edildiği ve ona eş değer başka bir parselden birleştirme yapılmış olması ama yeşil alana dahil edilen alanda mevcut binanın bir bölümün yer alıyor olmasından dolayı müteahhit binasını belediyen aldığı inşaat ruhsatı ile başlamış ve projesinden sapmadan bitirmek üzere.. 18 uygulaması sonrası yukarı anlattığım olay doğrultusunda müteahhit bina iskan ruhsatını sorunsuz alabilr mi ve ben tapuyu kat mülkiyeti olarak alabilrmiyim şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.
Belediyemiz tarafından 18.madde uygulaması neticesinde iki katlı kaloriferli araba garajı evimizi.yanasik düzen ile bulunan başka bir tek katlı ev sahibine tescil işlemi yapılarak bizim evin yerine yan tarafta bulunan arsa bize tahsis edilmiş.biz bu yapılan işlemi yeni öğrendik.ocak ayında itiraz süresi bitmiş.belediye ile görüştük çözüm bulamadık.tek katlı evin sahibine tapu çıktıktan sonra ayırma işlemi yaparsınız dediler.ancak bu işlemde risk faktörü olduğunu düşünüyoruz.sonucta itiraz süresi bitmiş henüz tapu işlemleri yapılmamış olan durum için dava açabilir miyiz.
Sn Hukuk Bürosu Yetkilileri
Belediyenin yeni imar planı değişikliği nedeniyle yeni yapılabilecek binanın önden ve yandan geri çekilmesi istenebilecek, arsamız daralacak gibi görünmektedir. Bu durumda bina komple küçülecek ve hak kaybına uğrayama durumu gelişebilecektir. Ne yapmamız gereklidir. Teşekkürler.
Merhaba ;
Size söz etmek istediğim husus ,
Komşum ; haritacılık aracılığı ile parselasyon yaptırmış.
Bilgim olmadığı halde tapulu alanımdan 1000 M2 yol alınmış .
Askıya ve ilana tabii gelmiş .
Fakat başka bir şehirde ikamet ettiğim için , elime herhangi bir tebligat gelmedi .
Nasıl bir yol izlersem hakkımı savunabilirim
Merhaba,
bağlı olmuş olduğumuz belediye tarafıma herhangi bir tebligat yapmadan ve haberim olmadan taşınmazımı 18 uygulamasına tabi tutmuş.taşınmazın bulunmuş olduğu ada da çeşitli kanunsuzluklar olduğunu tespit ettim.(fen memurunun pafta kazıma işlemi,aynı ada içerisinde bulunan başka kişilerin arsalarına hiç dokunulmamış,ayrıca aynı ada içerinde bulunan başka taşınmazların sahipleri kendi imkanları ile yaptırmış oldukları parselasyonları dikkate almayarak tekrardan parselasyon yapmış v.s.. gibi)
bahse konu olan taşınmazıma yapılan parselasyon uygulaması için iptal davası açabilir miyim.
bu konu hakkında yardımcı ve yol gösterici olmanızı rica ederim.
saygılarımla.
Ada küçültülerek yapı adası şekline getirilip 18. Madde kisfesi adında Bedelsiz istimlaka konu oldu.
İmar planıyla ada bazında yapılaşma verilir notu ile,imar hakkım yok edildi.
Gerekçe buysa yapılan binalardan bana bina verilmesi gerekirdi neden verilmedi.
Arsam 3500 m2,sağ sol 1000 m2 iki parsel bu yapı adası 3 adet ana tapudan oluşmakta ( yani bir yapı adası) sağdaki %80 oranında inşaat mevcut,soldakinde %60 oranında inşaat yapılmış, (bunlar ruhsatlı )oysa imar %0.75-%0.15
Usulsüz ruhsatlarla 18 mad. Kisvesi altında arsalar gasp edilirmi.
İnsan haklarına aykırı değilmi.İdare Mahkemesi kamu yararı diyor,özel mülkiyet ne zamandır kamu yararı diye gasp ediliyor.
Özel mülkiyetteki kanun tanımazlık kamu yararı güdermi.
Biz kamu zararlısıymışız.
hocam ev 50 yıllık 18.nci madde geçince arsa başkasının, ev bizim. ama evtapulu degil.elektrik,su abonesi ve belediyeden alınan iskan var.yılllardır emlak vergisi ödeniyor.arsa sahibi evini yık diyor.cevap verirseniz sevinirim.
Sakarya Arifiye ilçesinin bir mahallesnde ikamet ediyorum.270 m2 bir arsa üzerinde 95 m2 bir evim var.tapu sadece bana aitti.Mahalle muhtarından gelen bir haberle 18 uygulaması yapıldığı ve gidip tapumu almam gerektiği anlatıldı.Hiç bir şey anlamadığım halde önce tapuya gittim.tapudaki görevlikimlik kartımı alarak sorgulama yaptı.Muhtarınıza söyleyin sizi yanlış yerlere yönlendirmesin dedi ve belediyeyey gitmami söyledi.Öylede yaptım.Bir yağmurlu günde işimi bırakarak vardım nihayet şu odaya gir dediler.Girdim dedim beni muhtar gönderdi tapum varmış….
görevli buldu bir tapuyu imza karşılığında verdi.270 m2 arsam 296 m2 ye çıkmış önceden sahibi tek ben iken sahipleri bölümüne bir ben ve birde arifiye belediyesi yazıyor.Güyaa yoldan benim arsaya 26 m2 geçmiş…
böyle saçma bişey olabilirmi arsam şahsımaaitken bir kadının iki kocası olurmu şimdide arifiye belediyesi na-hak yere benim arsama ortak olmuş bak sen.dedim kardeş sen bunu bana iyi bi anlat.benim arsamın etrafı ihata duvarıyla çevrili şimdi belediyenin 26 m2 si bana nerden girmiş de ortak olmuşuz.yok 18 geçmişte yok şöyle olmuşta yok böyle olmuş.yani ne diyecen kime şikayet edecen.şimdi bazıları şoyle diyebilir ohh ne iyi sana vermiş bizden aldı.valla benim arsam çevrili 2 tarafı yol.yarın ben bunu satarsam arifiye belediyesi hoop aloo dermi.Alıcı buna ne der.görevli derki abi ee istersen dilekçe yaz parasını ver yol senin olsun.ne o yolu alırım nede arsama kimseyi karıştırırm.yani şimdi hürklen ayağınıza bir taş bağladılar.bu konuda sizlerin yorumlarını rica ediyorum ne yapmalıyım.