Yurtdışında ikamet eden Türk vatandaşlarının çeşitli nedenlerden ötürü Türkiye ile bağlantıları devam etmekte olup, zaman zaman bazı resmi ve hukuki işlemlerle de uğraşmaları gerekmektedir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sıklıkla karşılaştıkları sorunların başında, Türkiye’de bulunan gayrimenkulleri nedeniyle yaşadıkları uyuşmazlık ve davalar, miras ve mal paylaşımı davaları, boşanma davaları ve boşanma kararının sonuçları, çocuğun velayet hakkının alınması gelmektedir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının karşılaşabilecekleri sorunların sadece bunlarla sınırlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu noktada kişi yaşadığı ülkenin vatandaşlığına geçmiş dahi olsa Türkiye’deki hukuki süreçlerin muhatabı olabilecektir. Fakat yurtdışında yaşayan kimsenin sıklıkla ülkeye gidip gelmesinin mümkün olmadığından bu süreci bizzat yürütebilmesi de oldukça güçleşmektedir. Bu nedenle hak kaybı yaşanmaması adına bu işlemlerin Türkiye’de avukat aracılığıyla takip edilmesi önem arz etmektedir.
Yazı İçeriği
1. Hukuki İşlemler İçin Danışmanlık Alınması Niçin Önemlidir?
2. Hukuki İşleriniz İçin Türkiye’ye Gelmek Zorunda Mısınız?
3. Türkiye’de Davam Var, Avukat Tutmak Zorunda Mıyım?
4. Avukat Tutmak Yerine Bir Yakınıma Vekalet Verebilir Miyim?
5. Yurtdışında Türkiye’deki Avukata Nasıl Vekâletname Verilir?
6. Uzmanlık Alanlarımız
7. Bizimle Nasıl İletişime Geçebilirsiniz?
Yurtdışında yaşayan bir vatandaşımızın, sadece basit bir işin çözümü için Türkiye’ye gelmek zorunda olması, gerek maddi, gerekse de manevi açıdan külfet oluşturacaktır. Kaldı ki karmaşık hukuki prosedürler dolayısı ile sorunların beklenen şekilde çözülmesi de mümkün olamayabilir. Bu ve benzeri nedenlerle, resmi iş ve işlemlerin nitelikli şekilde takibi ve hak kaybına uğranılmaması için, konusunda uzman bir avukattan hukuki danışmanlık hizmeti alınması son derece önem arz etmektedir.
1. Hukuki İşlemler İçin Danışmanlık Alınması Niçin Önemlidir?
Yurtdışında ikamet eden vatandaşlarımızın birçoğunun Türkiye’de ailevi, şahsi yahut mal varlığına ilişkin hukuki iş ve işlemleri olabilmektedir. Bu kişilerin bizzat Türkiye’deki iş ve işlemleri takip edebilmesi ise oldukça güçtür. Zira hukukumuzda usuli işlemler ve bilhassa da süreler, karmaşık özellikler arz etmektedir. Kişinin açması gereken bir davayı zamanında açmaması, davaya süresinde cevap verememesi yahut bir başvuruyu süresi içerisinde gerçekleştirememesi halinde ciddi boyutlarda hak kayıpları yaşanabilmektedir.
Bu nedenle hukuki iş ve işlemleriniz için zaman kaybetmeksizin alanında uzman bir avukat ile iletişime geçilmesi hak kayıplarının önlenebilmesi ve sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi adına önemlidir.
2. Hukuki İşleriniz İçin Türkiye’ye Gelmek Zorunda Mısınız?
Yurtdışında yaşayan bir vatandaşın dava açmak, davaya cevap vermek yahut idareye başvuruda bulunmak gibi işlemleri için bizzat Türkiye’de bulunma zorunluluğu yoktur. Kişi tüm bu işlemlerini vekili aracılığıyla da yürütebilecektir. Ayrıca yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız kendilerine karşı açılmış bir dava olup olmadığını yahut tarafı oldukları davaların içeriğini Ulusal Yargı Ağı Portalı (UYAP) ve E-devlet üzerinden öğrenebileceklerdir.
3. Türkiye’de Davam Var, Avukat Tutmak Zorunda Mıyım?
Türk Hukukunda davanın tarafları için Avukat tutma zorunluluğu bulunmamakta olup, davanın tarafları davalarını bizzat takip edebilirler. Ancak yargılama sürecinin uzunluğu ve çok sayıda duruşma olasılığı nedeniyle bu oldukça meşakkatli ve masraflı bir çözüm olacaktır. Bizzat takip etmek yerine Avukat vasıtasıyla süreci takip etmek ise hak kaybına uğranılmaması açısından son derece güvenli bir çözüm olacaktır.
4. Avukat Tutmak Yerine Bir Yakınıma Vekalet Verebilir Miyim?
Davanın tarafları, dava ve yargılama sürecinde kendilerini temsil ettirmek için yakınlarına vekalet veremezler. Mahkeme ve dava süreçlerinde vekaleten temsil yetkisi sadece avukat tarafından kullanılabilir.
Davaların Avukat vasıtasıyla takip edilmesinin hak kaybına uğranılmaması açısından son derece güvenli bir çözüm olacağını önemle belirtmek isteriz.
5. Yurtdışında Türkiye’deki Avukata Nasıl Vekâletname Verilir?
Bu noktada yurtdışında ikamet eden kimsenin Türkiye’den bir vekil tayin edebilmesi için ülkeye gelmesine gerek yoktur. Kişi yaşadığı bölgedeki noterlik veya konsolosluk aracılığıyla Türkiye’de yaşayan bir avukatı vekil tayin edebilecektir.
Noter kanalıyla vekâletname düzenlenmesinin ardından apostil alınması gerekmektedir. Günümüzde https://www.eapostil.gov.tr/ adresi üzerinden elektronik ortamdan apostil alınabilmekte bu sayede işlemler hızlı ve kolay bir şekilde yürütülebilmektedir.
İkinci bir yöntem ise; Türk Konsolosluğuna giderek vekâlet vermektir. Konsolosluklar ve Türkiye Noterler Birliği bilişim sistemleri arasında sağlanan entegrasyon ile yurtdışında yapılan işlemin posta veya kargoya gerek olmaksızın aynı anda Türkiye’deki noterliklerden örneğinin alınması mümkündür.
6. Uzmanlık Alanlarımız
Kulaçoğlu Hukuk Bürosu olarak otuz yıldır İstanbul’da ve Türkiye’de hizmet vermekteyiz. Yurtdışında yaşayan vatandaşımıza şu alanlarda hizmet vermekteyiz:
- Miras Davaları,
- İdari Davalar,
- Vergi Davaları,
- Boşanma Davaları,
- Vatandaşlık Davaları
- Gayrimenkul Alım-Satım ve Kira İşlemleri
- Alacak Davaları
- Bilişim Hukuku
- Sağlık Hukuku
- Mavi Kart Başvuruları
- Kamulaştırma
- Ceza Davaları
7. Bizimle Nasıl İletişime Geçebilirsiniz?
Türkiye’deki hukuki işlemler hakkında hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almak için, +90 (212) 347 0040 numaralı telefon yada +90 (552) 200 1600 Numaralı Whatsapp hattı üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca hukuki danışmanlık hizmeti almak için Online Danışmanlık sayfamızdan randevu oluşturabilir ve alanında uzman avukatımız ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca sorularınızı info@kulacoglu.av.tr e-mail adresimizden mail aracılıyla iletebilmeniz de mümkündür.