Mirastan men olarak bilinen mirasçılıktan çıkarma, mirasçının, aile bağlarını önemli ölçüde zedelenmesi halinde, mirastan men edilerek mirastaki saklı payına ulaşmasını engelleyebilen istisnai bir düzenlemedir.
Kanun koyucu sınırlı hallerde, saklı paylı mirasçıların mirasçılıktan çıkarılmasına olanak vermiştir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda, “cezai” ve “koruyucu” olmak üzere iki farklı çıkarma hali düzenlenmiştir. Buna göre, miras bırakanın saklı paylı mirasçısının bazı davranışları, aile bağlarının önemli ölçüde zedelenmesine neden olmuşsa, “mirasçılıktan cezai çıkarma” hali gündeme gelebilecektir. Bu durumda mirastan çıkarılan kimse, mirasçılık sıfatını kaybedecektir. “Koruyucu mirasçılıktan çıkarma” ise, borç ödemekten aciz olan saklı paylı mirasçının, sahip olduğu saklı miras payının yarısının, alt soyuna özgülenmesidir. Bu durumda borç ödemeden aciz belgesi bulunan alt soyun, bütün miras payının alacaklılara geçmesi önlenerek çıkartılan kimsenin alt soyunun mirastan pay alabilmesi istenmiştir.
Yazı İçeriği
- 1. Mirasçılıktan Çıkarma (Iskat) Kavramı
- 2. Mirasçılıktan Çıkarma Sebepleri
- 3. Cezai (Cezalandırıcı) Mirasçılıktan Çıkarma
- 4. Koruyucu Mirasçılıktan Çıkarma
- 5. Mirasçılıktan Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?
- 6. Mirasçılıktan Çıkarmanın Sonuçları Nedir?
- 7. Mirasçılıktan Çıkarılan Kimse Ne Yapabilir?
- 8. Sıkça Sorulan Sorular
Mirasçılıktan çıkarma işlemi, ölüme bağlı tasarruflar olan “miras sözleşmesi” veya “vasiyetname” yolu ile yapılabilmektedir. Miras bırakanın yaptığı bu ölüme bağlı tasarrufta muhakkak çıkarma sebebini belirtmesi gerekmektedir. Ayrıca belirtmek gerekir ki, çıkarılan kimse tarafından gerekli koşulların oluşması halinde tenkis ve iptal davaları açılabilecektir.
1. Mirasçılıktan Çıkarma (Iskat) Kavramı
Mirasçılıktan çıkarma, saklı paylı mirasçıların, saklı paylarının tamamına yahut bir kısmına ulaşmalarını engelleyen istisnai bir hal olarak düzenlenmiştir. Mirasçılıktan çıkarma sebeplerini anlatmadan evvel, bu durum ile karşılaşabilecek olan saklı paylı mirasçıların kimler olduğunu açıklamakta fayda görüyoruz. Buna göre, saklı paylı mirasçılar, miras bırakanın alt soyu yani çocukları, torunları, torunların çocukları; miras bırakanın ana babası ve sağ kalan eşidir.
Aslında mirasçılıktan çıkarma işleminin muhatabı olan saklı paylı mirasçıların miras payları, kanun koyucu tarafından korunmak istenmektedir. Zira görüldüğü üzere bu kimseler miras bırakanla oldukça yakın kan bağına sahip olan kişilerdir. Bu nedenle bu kimselerin sahip olduğu miras paylarının kanun koyucunun belirlediği oranın altında kalması istenmemiştir. Fakat saklı paylı mirasçının bazı davranışları korunmak istenen bu aile bağını derinden sarsabilir veya ortadan kaldırabilir. Böyle bir durumda da bu kişiler lehine saklı pay öngörülmesinin herhangi bir anlamı ve amacı kalmayacaktır ve mirastan çıkarma kurumu işletilebilecektir.
2. Mirasçılıktan Çıkarma Sebepleri
Yukarıda bahsedildiği üzere saklı paylı mirasçının bazı davranışları mirasçılıktan çıkarma işleminin yapılmasına sebep olabilir. Böyle bir çıkarma haline, “cezai mirasçılıktan çıkarma” veya “cezalandırıcı mirasçılıktan çıkarma” denilmektedir. Bu durumda, aile bağlarının derinden sarsan saklı paylı mirasçının, mirastan pay alması engellenmek istenmiştir.
Mevzuatımızda bunun dışında bir de “koruyucu mirasçılıktan çıkarma” kurumu mevcuttur. Burada ise miras bırakan, kendi alt soyunun borçlarını ödemekten aciz olması halinde, ona kalacak miras payının tamamının alacaklılara geçmesini önlemek istemektedir. Örneğin, babasının oldukça fazla borcu olması nedeniyle dedesinden kalan mirasa ulaşamayacak olan çocuğun miras hakkı bu şekilde korunabilmektedir.
3. Cezai (Cezalandırıcı) Mirasçılıktan Çıkarma
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu 510. maddesinde aşağıdaki durumlarda, miras bırakanın saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkartabileceği düzenlenmiştir.
- Saklı paylı mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse mirasçılıktan çıkartılabilir.
- Saklı paylı mirasçı, miras bırakan yahut miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse, mirasçılıktan çıkartılabilir.
Kanunda sayılan bu haller sınırlı sayıdadır. Yani bu sebepler dışında mirasçılıktan çıkarma kurumunun işletilmesi mümkün değildir.
Görüldüğü üzere mirasçılıktan cezai çıkarma, saklı paylı mirasçının bazı davranışları nedeniyle miras bırakan ile aralarındaki aile bağını zedelemesi halinde söz konusu olmaktadır. Söz gelimi, mirasçının, miras bırakana karşı süregelen biçimde ağır hakaretler etmesi, mirasçılıktan çıkarma sebebi olarak kabul edilebilir. Zira böyle bir durumda mirasçı ile miras bırakan arasında yakın aile bağından kaynaklı, var olması beklenen saygı ve sevginin ortadan kalktığı düşünülecektir.
3.1. Ağır Bir Suç İşlenmesi
Yukarıda mirasçılıktan çıkarma sebeplerinden biri olarak saklı paylı mirasçının ağır bir suç işlemesinden bahsettik. Ancak bu suçun niteliğine ilişkin herhangi bir netlik olmadığını söylemek gerekir. Yani hangi suçların ağır suç olarak kabul edileceğine ilişkin mevzuatımızda bir düzenleme yer almamaktadır. Bu nedenle, somut olayın özellikleri dikkate alınarak suçun niteliği ve mirasçılıktan çıkarma sebebi olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bu durumda, saklı paylı mirasçının suç teşkil eden fiili, aile bağlarını zedelemiş yahut aile bağlarının kopmasına neden olmuşsa mirasçılıktan çıkarma sebebinin var olduğu kabul edilebilir. Önemle belirtmek isteriz ki, mirasçının fiili, Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca mutlaka suç teşkil etmelidir. Örneğin, mirasçının miras bırakanın çok sevdiği bir vazoyu yanlışlıkla kırmış olması nedeniyle aile bağlarının zayıflaması mirasçılıktan çıkarma nedeni olarak kabul edilemez.
3.2. Aile Hukukundan Doğan Yükümlülüklerin İhlal Edilmesi
Bir diğer cezai mirasçılıktan çıkarma sebebi, mirasçının aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemiş olmasıdır. Aile hukukundan doğan yükümlülüklere örnek olarak; evladın ana babasına bakma yükümlülüğü, eşlerin birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü verilebilir. Bu yükümleri yerine getirmeyen taraf için mirastan çıkarma durumu söz konusu olabilecektir. Keza, ana veya babanın evladına karşı nafaka yükümlüğünü yerine getirmemesi durumunda da aile hukukundan doğan yükümlülüklerin ihlal edildiği kabul edilecektir. Böyle bir durumda, miras bırakan evladın, nafaka yükümlülüğünü yerine getirmeyen babayı mirasçılıktan çıkarması mümkün olabilecektir. Ancak önemle belirtmek isteriz ki, burada da yine somut olayın özellikleri dikkate alınarak mirasçılıktan çıkarma sebebinin oluşup oluşmadığı hâkim tarafından değerlendirilecektir.
Cezai mirasçılıktan çıkarma sebepleri, çoğu zaman mirastan yoksunluk halleri ile benzerlik göstermektedir. Örneğin, saklı paylı mirasçının, miras bırakanı kasten yaralaması, hem mirastan çıkarma hem de mirastan yoksunluk nedeni olarak değerlendirilebilir.
4. Koruyucu Mirasçılıktan Çıkarma
TMK m. 513’e göre koruyucu mirasçılıktan çıkarma, miras bırakanın “hakkında borç ödemeden aciz belgesi bulunan alt soyunu, saklı payının yarısı için mirasçılıktan” çıkarmasıdır. Bu hüküm, alt soyun borç ödemeden aciz olması halinde, mirasçıya kalacak miras payının tamamının alacaklıların eline geçmesini önlemek amacıyla düzenlenmiştir. Zira aksi durumda, saklı paylı mirasçının alt soylarının miras payına ulaşması mümkün olamayacaktır.
Burada kanun koyucu tarafından menfaatler dengesi gözetilerek, mirastan çıkarılan alt soya ait olan saklı payın yarısının onun alt soyuna özgülenmesi mümkün kılınmıştır. Görüldüğü üzere böyle bir durumda miras payının tamamının alt soya özgülenmesi söz konusu değildir. Zira alacaklıların da hiçbir şekilde alacaklarına ulaşamamaları hakkaniyete aykırılık teşkil edecektir. Bu nedenle, saklı payın yarısının özgülenmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.
4.1. Payın Yarısının Alt Soya Özgülenmesi
Yukarıda belirtildiği üzere koruyucu mirasçılıktan çıkarmada, çıkartılan alt soyun miras payının yarısı, kendisinin doğmuş ya da doğacak olan çocuklarına özgülenmelidir. Yani, söz gelimi miras bırakan dedenin, borç ödemeden aciz olan evladı, bir çocuk sahibiyse; dede evladının sahip olduğu miras payının yarısını torununa özgülemelidir. Buradaki doğmuş olan çocuk ile kastedilen miras bırakanın vefat ettiği anda hayatta olan çocuklardır. Doğacak olana çocuk kavramından anlaşılması gereken ise, miras bırakanın vefatı anında en azından anne rahmine düşmüş olan çocuktur. Yani kanun koyucu ceninin de miras hakkını korumak istemiştir.
4.2. Koruyucu Mirasçılıktan Çıkarma İşleminin İptali
Önemle vurgulanmalıdır ki, miras bırakanın vefatı anında mirasçının borç ödemeden aciz belgesinin hükmü kalkmışsa, yani örneğin mirasçının borcu kalmamışsa, mirasçı mirasçılıktan çıkarma işlemini iptal ettirebilir. Aynı şekilde, mirasçının borcu, saklı payının yarısını aşmıyorsa da iptal talebinde bulunulabilir.
5. Mirasçılıktan Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?
TMK m. 510 ve 513’teki sebeplerin oluşması, kendiliğinden mirasçılıktan çıkarmaya neden olmayacaktır. Bunun için miras bırakanın iradesini ortaya koyması gerekmektedir. TMK m. 510’da, miras bırakanın saklı paylı mirasçısını ölüme bağlı tasarrufla mirasçılıktan çıkartabileceği hükme bağlanmıştır. Buradaki ölüme bağlı tasarruf ile anlaşılması gereken ise, mirasçılık sözleşmesi ve vasiyetnamedir. Şu halde mirasçılıktan çıkarma işlemi, miras sözleşmesi hazırlanılarak yapılabileceği gibi miras bırakan tarafından vasiyetname hazırlanarak da yapılabilir.
5.1. Vasiyetname İle Mirasçılıktan Çıkarma
Özellikle cezai mirasçılıktan çıkarma hallerinde, işin doğası gereği bir miras sözleşmesi yapılması pek muhtemelen görünmemektedir. Bu nedenle miras bırakan bir vasiyetname hazırlayarak bu talebini dile getirebilecektir. Vasiyetname ise; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olarak üç farklı şekilde yapılabilmektedir. Mirasçılıktan çıkarma işlemi yapmak isteyen kimse için imkân olması halinde, birçok açıdan daha avantajlı olan resmi vasiyetnamenin yapılmasını tavsiye etmekteyiz.
5.2. Miras Sözleşmesi İle Mirasçılıktan Çıkarma
Koruyucu mirasçılıktan çıkarma işlemi açısından ise miras sözleşmesinin yapılması daha olasıdır. Burada da vurgulanması gereken husus “miras sözleşmesi yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak” gerektiğidir. Elbette burada da vasiyetname düzenlenerek, saklı paylı mirasçının mirasçılıktan çıkartılması mümkündür.
Miras sözleşmesi ve vasiyetname yapılması hakkında detaylı bilgiye “Miras Hukuku Nedir?” başlıklı makalemizden ulaşabilirsiniz.
Önemle vurgulamak isteri ki, mirasçılıktan çıkarma işleminin geçerliliği, miras bırakanın gerçekleştirdiği ölüme bağlı tasarrufta, çıkartma sebebini belirtmesine bağlıdır. Söz gelimi, miras bırakan vasiyetnamesinde, mirasçısının kendisine bakmadığından, kendisini yıllardır görmediğinden bahisle aile hukukundan doğan yükümlükleri ihlal ettiğini belirtmelidir.
6. Mirasçılıktan Çıkarmanın Sonuçları Nedir?
Mirasçılıktan cezai çıkarmada, saklı paylı mirasçı, miras payının tamamı kaybedeceğinden, mirasçılık sıfatını da kaybedecektir. Bu nedenle çıkarılan mirasçı, mirasçılık sıfatına bağlı olanaklardan yararlanamayacaktır.
Mirasçılıktan çıkarma işleminin miras bırakanın mal varlığı üzerindeki tasarruf hakkına etkisi bakımından ise ikili bir ayrıma gitmek gerekir. Bilindiği üzere saklı paylı mirasçılar miras bırakanın kendi mal varlığı üzerinde dilediği gibi tasarrufa bulunmasını engelleyebilmektedir. Burada da şayet, çıkarılan mirasçının saklı paylı mirasçıları varsa (örneğin çocukları), bu mirasçının payı çocuklarına intikal edecektir. Yani çıkarılan mirasçı sanki kendilerinden önce ölmüş gibi çocuklar miras payı üzerinde hak sahibi olacaktır. Fakat çıkarılan mirasçının da saklı paylı mirasçıları yoksa miras bırakan bu kişinin miras payı üzerinde dilediği gibi tasarrufa bulunabilecektir.
Koruyucu mirasçılıktan çıkarma halinde ise, kısmi bir çıkarma söz konusu olduğu için saklı paylı mirasçı, mirasçılık sıfatını kaybetmeyecektir. Bu nedenle, mirasçı saklı payının yarısı oranında mirasın paylaşımına katılacaktır. Hatta diğer mirasçıların, mirasçılık sıfatı nedeniyle sahip oldukları her türlü hakka ve sorumluluğa da sahip olacaktır.
Mirastan menin altsoya etkileri hakkında detaylı bilgiye “Mirasçılıktan Çıkarmanın Altsoya Etkisi” başlıklı makalemizden ulaşabilirsiniz.
7. Mirasçılıktan Çıkarılan Kimse Ne Yapabilir?
Mirasçılıktan çıkarılan kimse, çıkarma sebeplerinin oluşmadığını düşünüyorsa ya da gösterilen sebeplerin gerçek olmadığını iddia ediyorsa tenkis davası açabilecektir. Keza, çıkarma işlemine ilişkin yapılan ölüme bağlı tasarrufun iptali dava açılması da mümkündür.
Mirasçılıktan çıkartılan saklı paylı mirasçının açabileceği davalara ilişkin daha detaylı bilgi için “Tenkis Davası Nedir“ ve “Vasiyetnamenin İptali“ başlıklı makalelerimizi inceleyebilirsiniz.
8. Sıkça Sorulan Sorular
Çocukların, yani altsoyun miras paylarının yarısı saklı pay niteliğindedir. Yani çocukların miras paylarının yarısına mirasbırakan kural olarak dokunamamaktadır. Bu durumun istisnası ise mirasçılıktan çıkarma kurumudur. Altsoy, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse veya miras bırakan yahut miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse, mirasçılıktan çıkartılabilir.
Miras bırakan, başka türlü tasarrufta bulunmadığı sürece mirasçılıktan çıkardığı kişinin miras payı, o kişi miras bırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa miras bırakanın yasal mirasçılarına kalır. Yani mirasçılıktan çıkarılan kişinin çocukları mirasçı olmaya hak kazanabilmektedir.
Kanunda belirtilen nedenlerin meydana gelmiş olması halinde mirastan yoksunluk kendiliğinden hüküm doğurur. Mirasçılıktan çıkarma içinse mirasbırakanın ölüme bağlı tasarrufta bulunması gereklidir. Ayrıca mirasçılıktan çıkarma yalnızca saklı paylı mirasçılar için söz konusu olabilirken mirastan yoksunluk saklı payı olmayan mirasçılar hakkında da söz konusu olabilir.
Mirasçılıktan çıkartılan kişi, çıkartma sebebinin gerçeği yansıtmadığı, çıkarma işleminin şekle aykırı yapıldığı gibi gerekçelerle mirasçılıktan çıkarma işleminin iptali için dava açabilir.
Mirasçılıktan çıkarılan kişi, mirastan bir pay alamayacağı için tenkis davası da açamaz.
Mirasçının, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi mirasçılıktan çıkarma sebebi olarak düzenlenmiştir. Bu nedenle yıllardır konuşulmayan çocuğu mirasçılıktan çıkartmak mümkündür.
Türk Hukuku, tarafların mahkemelerde kendilerini bizzat savunmalarına ve temsil etmesine imkan tanımakta olup, tarafların mahkemelerde temsil edilmek için avukat tutması, bazı istisnalar dışında zorunlu değildir. Bu kapsamda yapılacak işlemler için Miras Avukatı tutma zorunluluğu da bulunmamaktadır.
Ancak Miras Hukuku mevzuatının karmaşık yapısı nedeniyle, hukuki süreçlerin hukukçu olmayan kişiler tarafından yürütülmesi halinde, gerek şekil, gerekse de esas açısından telafisi mümkün olmayan hatalı işlemler yapılabilir. Hak kaybına uğranılmaması için, herhangi bir işlem yapılmadan önce “Miras Hukuku” alanında hizmet veren avukatlardan hukuki destek alınmasını tavsiye ederiz.
Babam ona karşı bir suç işlemediğim halde beni zor duruma sokmak için beni milyonlarca liralık mal varlığını vasiyetname düzenleyerek yeğenine bırakmakla tehdit ediyor. Kendisi psikiyatri kliniğinde yatarak tedavi görmüş psikozlu bir hastadır. Duygu durumu bozukluğu ve antipsikotik ilaçlar kullanmaktadır. Acaba vasiyetname düzenleyerek tüm mal varlığını bir başkasına bırakma hakkı var mıdır? böyle bir şey yaparsa ben mal varlığının tamamını alabilir miyim? yoksa bir kısmını mı alabilirim?
Halamın eşi babam ve kardeşlerine hatta eşlerine hakaretler, küfürler ediyor, sürekli onların bir açığını arayıp iş yapmasını engellemek istiyor ve halamda bir şey demiyor. Yıllardır küsler. Dedem yıllar önce vefat etti ve halamgilde mirastan payını aldılar. Şimdi halamın aldığı mirası babam dava açarak geri alabilir mi ?
Babamız aileden iki kişiyi mirastan red etmiş. Pek öyle mal varlığı yok.
Mahkemede tehdit hakaret evlatlık görevimizi yapmamışız. Ondan mirası red yapmış. Kabul etmiyoruz diye imzaladık.
Mahkemeye katılmasak olur mu? Mahkemeye gitmek zorunlu mu?
Babam rahmetli oldu yanlız babam küçük kızını alman vatandaşına 2 yaşındayken 2002 yılında evlatlık verdi ve sonra 2007 yılında rahmetli oldu bu duruma gore annem sağ şu an türkiyedede 3 çocuğunda daha var babadan kalan arsamız var nasıl satabiliriz evlatlık verilen kardeşim olmadan çünkü onu hiç göremiyoruz
Miras tan cikarma konusunda; Annem ve Babam 2019 yilinda vefat etti,iki kiz kardesim var ..biri kocasiyla türkiyeye gidemiyor ..yani kacak ..öteki kizkardesim ilgisiz . Herikiside yurt disinda yasiyor,veraset konusunda hicbir ilerleme kaydedemiyorum ..Benim herikisinde verasetten cikarma imkanim varmi ?
İyi günler biz iki kardeşiz ve ailemin 3 katlı bir evi var ancak ailem ablama evden miras vermek istemiyor onun yerine ablamın 3 çocuğundan en küçük oğluna 1 daire vermek istiyor nasıl bir yol izleyebiliriz? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
MERHABA ÖNCELİKLE CEVABINIZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ LÜTFEN CEVAP VERİRSENİZ SEVİNİRİZ
KARDEŞİM ANNE VE BABAMIN HİÇ İSTEMEDİĞİ VE AMCAMIN OĞLU(EVLİ 4 ÇOCUK BABASI) GAYRİMEŞRU İLİŞKİSİ BULUNAN BİR KIZLA EVLENDİ.BABAM REDDETMEK İSTİYOR. BU KİŞİ DÜKKNIMIZA GİRİP HIRSIZLIK YAPTI ANNE BABAMA EVDE KAÇ KZ ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ TELEFONLADA TEHDİT ETMİŞTİR.BU KİŞİYİ MİRASÇILIKTAN EŞİNİ VE ÇOCĞUNU ÇIKARTMAK İSTİYORUZ.BU MÜMKÜNMÜDÜR ? KENDİSİ AİLESİNE OLAN SORUMLULUKLARINI HİÇBİR ZAMAN YERİNE GETİRMEYEN ALKOLİK BİR İNSANDIR.AİLESİNE DÜŞMANDIR . KONUYLA ALAKALI YORUMLARINIZI BEKLİYORUZ DAHA SONRASINDA OLURU VARSA SİZİNLE DAVA AÇACAĞIZ İYİ GÜNLER.
Merhaba,
Dedemize ait olan istiklal madalyasını, aile üyelerinden birine initkal ettirmek isitiyoruz,
sıralı mirasçılardan bir kişi hakkından fergat etmiyor fakat aynı şekilde bu hakkınıda kullanmıyor. ne veririm ne alırım. bir gerekçede sunmuyor (inat).
bu konuda yakında ilgili kişiye ihtarnamede çekicem.
dava açarsak hangi gerekçe ile olabilir? hukukta açıkca bir yeri yok. kafamız çok karışık avukatlarda pek ilgilenmiyor belirsiz bir dava ile.
teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Merhaba bir sonuca vardınız mı? bende aynı durumdayım.
Merhabalar..Rahmetli babamizdan kalan biras sorunumuz var Rahmetli babamız ölümünden 4 yıl önce hiç aberimiz olmadan kendisi gibi yaşlı bir kadınla evleniyor babamız hep hastaydi kadın babamıza hiç bakmadı babam Rahmetli oldu bu kadını babamin bıraktığı mirastan cikartmak istiyoruz bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz değerli bilgileriniz bizim için çok önemli teşekkürediyorum.
Merhabalar..Rahmetli babamizdan kalan biras sorunumuz var Rahmetli babamız ölümünden 4 yıl önce hiç aberimiz olmadan kendisi gibi yaşlı bir kadınla evleniyor babamız hep hastaydi kadın babamıza hiç bakmadı babam Rahmetli oldu bu kadını babamin bıraktığı mirastan cikartmak istiyoruz bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz değerli bilgileriniz bizim için çok önemli teşekkürediyorum.
Merhabalar. Annemin ikinci evliliğinden 4 çocuğu var ben bu çocuklardan biriyim. Bir de annemin ilk evliliğinden 1 çocuğu daha var ve bu çocuk yaklaşık 45 senedir bizimle küs. Konuşmuyor. Herhangi bir irtibatımız yok. Annemin yaklaşık 8 sene önce vefat etti. İlk evlilikten olan çocuk annemin cenazesine dahi gelmedi. Annemin hastalığında 1 defa görmeye gelmedi. Şimdi annemin üzerinden bir miras kaldı. Biz bu ilk evlilikten olan çocuğu mirastan men edebilir miyiz? Böyle bir hakkımız ya da şansımız var mı?
Merhabalar benim eşimin yüklü şekilde borcu var dolayisla bu borç ilerde çocuklarıma kalacak biz eşim sağ iken bizi mirasından redderse bu borçlar bizim üstümüzden kalkarmi acaba
Merhabalar, bankaya borcumdan ötürü icralığım. Üzerimde hiç birşeyim yok. İşim yok. Ev hanımıyım. Babam evlerini bekar ablamın üzerine devretti bana hiç bir şekilde miras bırakmamak adına. Benim de gözüm yok. Bununla alakalı onlara herhangi bir haciz gider mi ?
Mehabalar bende miras ile ilgili sormak istiyordum abim annemle yıllardır görüşmüyor ağır hasta olduğun da dahi gelmedi aramıyor sormuyor annemde onu mirasın dan mahmur bırakmak istiyor cevaplarda kanuni yükümlülüklerini yerine getirmemişse mrasdan mahbur bırakılabilir yazmışsınız bunu bulundugum ildeki avukata gittiğimde nasıl ibarelerle kağıda dökmeliyiz annem 78 yaşında ve akıl sağlığı yerinde sizce doktor raporu almamız lazımmıdır (ve kaç şahit ) bu konudaki bilginize dayanarak işlemde eksiklik olmadığından emin olmak adına şimdiden bilgilenmek istiyorum teşekkürler
Babam iki evlilik yapmış ilk eşinden 4 tane ikinci eşinden 3 tane çocuğu var ilk eşinin kızının yani ablamın çocuğu olmadığı için babam kardeşimi ablama evlatlık olarak verdi.kimlikte anne ve baba adı evlat verdikleri kişilerinin adları yazarken tapuda kendi annesiyle babasının üstünde gözüküyor . yani annemle babamın üstünde gözüküyor babam vefat ettiği için annem evlat vermiş olduğu kızı mirastan reddedebilirmi
merhabalar
babam geçen sene öldü. öldükten sonra vasiyeti ortaya çıktı. vasiyetinde bayramlarda ve hastalığında onu ziyarete gelmediğim için benim hiç mal almamı istemediğini bütün mallarının abime kalmasını istediğini yazmış. bu durumda benim mal alma hakkım yok mu? rahmetli babam abime 5 sene önce değeri 120 milyar olan bir evi ona vermişti. bunu satmış gibi gösterdi ama ben eminim ki ondan para almamıştır. öldüğündede bankada 80 milyarı vardı ve bu parada abime kaldı. bu durumda benim herhangi bir talep hakkım olabilir mi? olursa ne kadar alabilirim?
Merhabalar. benim sorum şu. ben 2 evlilik yaptım 2.siyle hala şuan evliyim. ilk evliliğimden 2 çocuğum var, 2.evliliğimden de 2 çocuğum var fakat ilk evliliğimden olan çocuklarla görüşmüyoruz. 10 yıl oldu görüşmeyeli ne onlar arıyor ne ben. bu yüzden şuan oturduğum evi onlara miras bırakmak istemiyorum. şuan evli olduğum eşime devredince veya satınca ben öldükten sonra buna itiraz edebiliyorlarmış sanırım. ben eşimin kardeşine satsam kardeşi de eşime satsa buna da itiraz edebiliyorlar mı? eğer onları mirastan çıkarmak istesem ve aile hukukunun gerekliliklerini yerine getirmiyorlar diyerek bunu sebep göstersem ben öldükten sonra buna yine itiraz edebiliyorlar mı? aile gerekliliklerini yerine getirmediklerini nasıl ispat edebiliriz? cevabınız için şimdiden teşekkürler..
Merhaba dedem 2015 yılında vefat etti. İki çocuğu vardı biri annem biri dayım. Dayım 2013 yılında dedemi öldürmeye teşebbüs ettiği için 3 yıl ceza yedi ve bu sebepden de dedem dayımı mirasından iskat etti. Dedem öldükten sonra dayım bize dava açtı kaybetti. Kaybettikten hemen sonra ise çocukları dava açtı şuan o dava devam ediyor. Dayımın iki çocuğu var , sizce çocukları mirastan ne kadar pay alır ?
Dedem 2015 yılında vefat etti. İki çocuğu vardı biri annem biri dayım. 2013 yılında dayım dedemi öldürmeye kalktığı için ve bu sebepden 3 sene ceza aldığı için dedem yazdığı vasiyetle dayımı mirasından çıkarmış. Uzun bir dava sürecinden sonra dayım davayı kaybetti ama çocukları dava açtı şimdide iki çocuğu var. Bu iki çocuğu mirastan ne kadar pay alırlar.
Merhabalar, biz iki kardeşiz babam ablama miras bırakmak istemiyor. Bunu yapma hakkı varmı? Yada nasıl yapacak bunu öğrenmek istiyoruz.
Mirasçılıktan çıkarılan kişinin çocuğu da mirasçılıktan çıkarılmış olur mu?
Murisin mirasçıyı mirasından çıkarması durumunda ne yapılmalı?
Altsoyu mirastan mahrum bırakmanın yolu mirasçılıktan çıkarmadır. Kural olarak mirasbırakanın altsoyu saklı paylı mirasçısıdır ve saklı paylı mirasçının saklı payı üzerinde mirasbırakan tasarrufta bulunamaz. Mİrasbırakan belirli şartların varlığı halinde saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkartabilir. Medeni Kanun md 510’da belirtildiği üzere Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse saklı paylı mirasçı mirasçılıktan çıkartılabilir.
Mirasçılıktan çıkarma ölüme bağlı tasarruf ile yapılabilir. Ölüme bağlı tasarruf vasiyetname ve miras sözleşmesidir. Mirasçılıktan çıkarma genellikle vasiyetname yoluyla yapılır. Geçerlilik koşulları tam olan bir vasiyetname ile mirasçı mirasçılıktan çıkartılabilir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
3.kişilere satıldı ise onların kadastro hakkı korunur.ama şimdiki mirasın değeri üzerinden mirasçılardan miras payınız nakdi olarak talep edilir diye anlıyorum.
Mirasçılıktan çıkarma hükümleri Türk Medeni Kanunu’nun 510. maddesinde düzenlenmiştir. TMK madde 510;
“Aşağıdaki durumlarda mirasbırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir:
1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,
2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.”
diyerek, mirasçılıktan çıkarılma hükümlerini düzenlemiştir. Madde metninden de anlaşılacağı üzere, bir mirasçıyı mirasçılıktan çıkarma yetkisi muristedir. Mirasçılardan herhangi biri diğer mirasçıya yönelik mirasçılıktan çıkarma işlemini uygulayamaz.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, kişisel hukuki yorum ve bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat edilmesini tavsiye ederiz.
Mirascı olarak diğer bir mirasçıyı haklı gerekçe ile mirastan çıkarabilir mi?
Mirasın reddi istemi, mirasın açıldığı yerin sulh hukuk mahkemesinde (6100 sayılı HMK uyarınca) mirasçı tarafından sözlü veya yazılı beyanla yapılabilmektedir. Ayrıca bu hususta yetki kesinlik arz etmektedir. MK m.609 uyarınca ayırt etme gücüne sahip ve ergin olan mirasçıların yazılı yahut sözlü olarak mirası reddettikleri şeklindeki kayıtsız ve şartsız beyanlarını miras bırakanın (murisin) son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesine bildirmeleri sayesinde miras reddedilir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, yazı ve yorumlar, kişisel hukuki yorum ve genel bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğranılmaması açısından, hukuki destek ve detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Mirasın reddi için nereye müracaat edilmesi gerekiyor?
Merhabalar.. Bu satırları içim yanarak yazıyorum. Boşandığım eşimden bir kızım var. Ben bir daha evlenmedim ve başka çocuğum yok. Şartlar ve mahkeme kararı gereği kızım babasında büyüdü..Ne kadar gayret etsem de gerçek bir anne-kız ilişkisi tesis edemedik..Şu anda 30 yaşında ve saldırgan bir kişiliğe sahip. Bana akıl almaz hakaretler, küfürler içeren mesajlar yolladı. Ruhsal travma geçirdim ve ona beslediğim duygularım öldü. Sizden öğrenmek istediğim konu şu..Benim çalışarak ve kredi çekerek aldığım bir evim var..Ne yapmalıyım ki bu ev; bana ağır hakaretler eden, sağlık sorunumu bedensel kusur gibi görüp beni aşağılayan o kişiye kalmasın..
Teşekkür ederim.
Merhaba. Öncelikle çok faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler. Anneannemin kardeşi, yani büyük teyzem 5 yıl önce bana bir evini sattı. Daha doğrusu alım satım vergisini ödedik ve tapu benim üzerime geçti. Diğer birkaç evini de ailemiz içinde ihtiyacı olan diğer aile fertlerine sattı. Büyük teyzemin erkek kardeşi de bu konuyu öğrendikten sonra sorun çıkarttı. Hatta bu yüzden küstüler ve görüşmüyorlar. Şöyle bir sorum olacak: büyük teyzem öldüğünde mirasçısı olarak kardeşi dava açıp, bu evleri bizlerden geri alabilir mi? Evi satmış ve başka yatırım yapmış olan kuzenim var, onun için hangi yol izlenir? Evine, arabasına el koyulur mu? Ayrıca büyük teyzemde yaş itibariyle şu an demans başlangıcı var. Noterde kardeşini mirasçılıktan çıkarmak için vasiyet verse, akli dengesi yerinde olmadığı için kabul olur mu? Ya da kabul olsa dahi, teyzem öldükten sonra mirasçısı olan kardeşi dava açsa ve demans olduğunu kanıtlasa yine mirastan faydalanabilir mi? Birkaç avukata danıştım ama yeterince bilgi alamadım. Cevaplayabilirseniz çok mutlu olurum. Cevap almamın başka bir yolu varsa telefon, mail ya da ücretli danışmanlık yoluyla yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Ekstra olarak babamın vasiyet ile mesela tek bir kişiye bırakabiliyor mu ?
Merhabalar babamın bir evi var bunu bize bırakmak istiyor ben ve kardeşime fakat babamın önceki evliliğinden 2 evladı daha var vasiyetname ile tapuyu ve evi tek birine devredebiliyormu ? çünkü tapu ya gittiğimizde babamın bana devretmesinin mümkün olmadığını babamın başkasına vekalet ile bırakıp o kişinin bana tekrar satması gerektiğini babanın hem alıcı hem satıcı olamayacağını söyledi.Bu durumda ne yapmamız gerek
babam geçen sene öldü. öldükten sonra vasiyeti ortaya çıktı. vasiyetinde bayramlarda ve hastalığında ziyarete gelmediğim için benim hiç mal almamı istemediğini bütün malların abime kalmasını istediğini vasiyet etmiş. daha öncede abime değeri
120 milyar olan evi vermişti. bunu satmış gibi gösterdi ama ben eminim babam ondan para almamıştır. öldüğündede bankada 100 milyar parası vardı.ve bu parada abime kaldı. bu durumda ben hangi davayı açabilirim? talep edebileceğim bir şey söz konusu mudur? davayı kazanırsam ne kadar alabilirim?
Merhaba
Babamızdan 6 dönüm tarla kaldı ben hissedar olarak kardeşimin payını satın alırsam ilerde arsa olup değer kazanırsa bir hak iddia edebilir mi? Annemde tarlaya bağ evi benim yapacagim için ve onun masrafları ile ben ilgilendiğim için payını bana satmak istiyor. Ancak bu durumda anneme değerini ödesem bile kardeşler ilerde gizli pay hakkına sahip olur mu? Bir diğer sorumda kardeşim satmaya yanaşmaz ise izalei suyu davası açıp tarlayı satın alırsam ilerde kardeşlerim bu davada anneminde payını satın aldığım için bir hak iddia edebilir mi? Okuduğum üzere mirasçı olan annemden diğer kardeşlerim de gizli paya sahip. İzalei suyu ile satın alındığında bu gizli pay devam edermi yoksa geçersiz mi olur. Teşekkürler
babam vefat etti eğerki annem başkası ile evlenirse mirastan men edebilirmiyiz
Evlilik dışı olan çocuğum var ben de ve babasında değil ilerde evlendiğim zaman mirastan reddetme hakkım ne zaman olur veya cocuk kaç yaşındayken bunu yapabilirim ?
mirastan ıskatın sadece ölüme bağlı tasarrufla yapılabilmesinin anayasa ile teminat altına alınmış olan mülkiyet hakkına aykırı olduğunu düşünüyorum. mirasbırakan birtakım haklı olduğunu gösteren belgelerle mirasçısını ıskat edecek. Sonra ölecek ıskat edilen o belgelerin geçersizliği ve değişik iddialarla mirstan ıskatı iptal ettirmeye çalışacak. ıskat davasını açan kişiye karşı mirasbırakanın cevap verme hakkı mirasçısının iddialarını çürütme hakkı yok. Çünkü ölmüş. bu nedenle mirstan ıskat imkanı dava açma yoluyla da olmalı. dava kabul edilip kesinleşince ıskat edilen mirasbırakan ölünce hiçbirşey yapamamalı. bu nedenle anayasa mahkemesine bireysel başvuru yapılabilir mi. mülkiyet hakkım ihlal ediliyor. ıskatın iptali davasına karşı savunma imkanın öldüğüm için kalmıyor gibi nedenlerle.
babam 75 yaşında evlilik dışı çocuk dedem 1987 de ölmüş olup babam babalık davası açtı ve kazandı şimdide miras davası açtı fakat kadastro geçen yerlerden 10 yıl zaman aşımı var diye davanın iptali isteniyor fakat babam versaet ilamını 1 yıl önce aldı bu bahsedilen kadastro hak düşündürücü 10 yıl zaman aşımı babam veraset ilamını yeni aldığı için bunlardan hak talep edemezmi edermi
Merhaba.Dedemden kalan bir ev var. Babam, 2 halam (ikisi de bekar), 1 amcam (bekar) ve 1 amcam daha var (evli ve çocuğu var).Toplamda 5 hisseliydi ev.Evli olan amcam hissesini halamın birine sattı ve iştirakten çıkmış oldu.Neticede babam, (bekar ve çocuğu olmayan) 2 halam, (bekar ve çocuğu olmayan) 1 amcam iştirakçi olarak kaldı. Bu arada da hissesini satmış olan amcam vefat etti. Şimdi, daha önce amcamın hissesini satınalmış ve üzerinde 2 hisse olan halam, 2 hissesini de babama satmak istiyor. Şu anda diğer yeğen olan amcamın çocuğunun buna itiraz hakkı var mıdır? Sonuçta şuanda amcam evde iştirakçi değil, sadece halalarım ve amcalarımın çocukları olmadığı için onların vefat durumunda mirasçı olma durumu söz konusu. Kardeşlerin saklı payı da yok bildiğim kadarıyla. Aydınlatırsanız çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla.
Merhaba,
Kardeşim şu an demans hastası ve ileri düzeyde unutkanlık yaşıyor. Öyle ki kendi çocuklarını dahi hatırlamıyor. Mahkeme kararı ile onun vasisi olarak atandım. Eşinden boşandıktan sonra çocukları hiçbir şekilde arayıp sormadılar, ancak bizim ısrarlarımızla görmeye geldiklerinde de “babamızı o şekilde görünce midemiz bulanıyor” şeklinde konuşuyorlar. Bunun dışında kardeşim bu hastalığa yakalandıktan sonra çocukları tarafından eve alınmamış, evde olmalarına rağmen kapıyı açmamışlar.
Size sorum, kardeşimin vasisi olarak çocuklarına miras kalmasını istemiyoruz. Bu durumda benim vasi olarak izleyeceğim yol nedir acaba? Mirasçılıktan çıkarma müessesesini ben de işletebilir miyim?
Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar sorular uzun zaman önce sorulmuş ama bir umut belki benim soruma cevap yazarsanız çok sevinirim. Şöyle ki benim babama ait tek tapulu üç katlı bir bina var. iki kardeşiz ancak kardeşim bankalara yüklü miktarlarda borçlu. Sorum şu Allah gecinden versin ama babam vefat ettiği zaman kardeşimin payına bankalar el koyarmı? Mirastan men edilse yinede bankalar eve el koyabilirmi?
merhabalar. benim şöyle bir durumum var. iki ablam evli ve durumları iyi maddi olarak.fakat benim durumum onlar kadar iyi olmadığı gerekçesiyle babam bana kendi isteğiyle tüm mal varlığını(daire+yazlık+dükkan) ölümü durumunda bırakabilecek bir vasiyetname düzenlemek istiyor.ömrünün sonuna kadarda ben babamla ilgileneceğim(annemde sağ). kanunlara göre saklı payda var ama babam onu bile almalarını istemiyor eniştelerimle pek arası yok çünkü. tam teşekküllü hastaneden rapor da alabiliriz şu anda 60 yaşında. ablamlara ve anneme karşı saklı pay hakkınıda iptal edebileceği bir vasiyetname veya bakım sözleşmesi ne şekilde bir yol önerirsiniz yardımcı olursanız sevinirim iyi akşamlar
Merhaba, Benim babam 1990 yılında vefat etti babamın önceki evliliklerinden de çoçukları bulunmakta ve ben 19.04.2019 tarihinde Mirasçıların belirlenmesi için veraset ilanı verdik adliyeye şuan dosya açık ama ilk evliliğinden olan 2 çocuğu mirasçı gözüküyor, ben ise hala davacı gözüküyorum ve dosya açık diyor. İlk sorumuz bu
ikinci sorumuz ise; Biz Babamın ilk evliliğinden olan kızının eşi avukat ve bu kişi bizden bazı yerler için siz uğraşmayın ben sizin yerinize bakarım diye umumi vekaletname aldı annem ve benden bazı yerleri sattı ve bize 5 kuruş vermedi. Bu kişi o vermiş olduğumuz umumi vekaletname ile bizi mirastan çıkarmış olabilir mi? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba;
Miras konusunda bir soru sormak istiyorum, yaklaşık 30 yıl önce dedem vefat etmiş; dedemin üzerine arsa/tarla cinsinde taşınmazların olduğu belirtiliyordu ben bu konuyu araştırdım ve dedemin üzerine kayıtlı olduğu ama kimsenin nerede ve ne durumda olduğunu bilmediği taşınmazların bilgisine ulaştım hatta ve hatta yetinmedim hiç görmediğim bir arsa için dask poliçesi yaptım ve harç bedelini ödeyerek intikalini mirasçılarına yaptırdım 27 mirasçıdan bahsediyorum benim burada sormak istediğim soru şudur. Özellikle almanyada yaşayan halam kan bağı olduğu için öyle söylüyorum faydasız ve yıllardır yüzünü görmediğim insan babamın cenazesine bile gelmeyen insan başta olmak üzere bir çok kişinin benim uğraşıp tabiri caizze yoktan ortaya çıkarttığım bu mirastan pay almasını istemiyorum, bu durum zoruma gidiyor. Yasal olarak böyle bir işlem yapılabilir mi ?
Merhaba,
Babam farklı yerlerde ki tüm malvarlığını 4 kardeş arasında paylaştırmak istiyor,kız kardeşimin kocası bunu kabul etmiyor ve her bir taşınmazın kendi içersinde bölünüp paylaşılmasını istemekte,babamı yaşı 82 sağlık raporu alıp vasiyet hazırlamak çözüm olabilirmi.
Teşkkürler.
Merhaba,
Çok değerli bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
Dedemden kalma araziler var. Dedem ve babam dahil tüm çocukları vefat etti. Annem de sağ değil. 5 kardeşimden 3ü dedem ve babama kayıtlı arazileri kullanıyorlar, bizim kullanmamıza izin vermiyorlar. Halen ortaklığın giderilmesi ve ecrimisil davalarımız sürüyor. Çocuğum yok.
Arazileri kullanan kardeşlerimi mirasımdan men etmek istiyorum. Nasıl yapabilirim?
Merhabalar.Abim şizofren hastasi ve babami öldürdü.Cezai ehliyeti olmadığı belirlendi.Ceza almayacak ancak hastaneye yatırılacak.Guvenlik tedbiri için.Mirastan çıkarma davası açtık .Ceza almadığı için dava sonucu ne olur.
6 kardeşiz. Ben bekarım ve hiç evlenmedim. Evlilik dışı veya evlilik dahilinde bir çocuğum yok. Babam vefat etti sadece annem yaşıyor. Bu durumda;
1) Mirasım kime kalıyor ?
2) Vasiyetname ile tüm malvarlığımı abime bırakabilir miyim ?
3) Şuan veraset intikal yapılmamış halde bekleyen babamdan bana kalan mirasıda vasiyeyname ile abime bırakabilir miyim ? Yani yukarıda da değinilen vasiyetname ile engelleyemediğim kişiler var mı benim de.
Merhaba benim 2 Tane oglum var ve 1 tane üvey oglum var.
Ve benim sorunum şu egerki benim eşim fevat ederse mal ve mülkü tek benim oğularıma nasıl kalır ? Bunun için ne yapmamız lazım ki mal ve mülkü üvey oğluma kalmasın ve alma imkanı olmasın ?ve tapular eşimin üzerine oğlu bizimle yaşamiyor ayrı.
merhaba
annemin ilk evliliğinde 2 oğlu ikinci evliliğinden ben varım. annemin kendisine ait evi var. Abimin 1 tanesi 6 yıldır annemi hiç aramıyor ziyaret etmiyor. Hastalığı ile ilgilenmiyor. Annem onu mirasından çıkarmak istiyor. Sadece onu değil onun çocuklarınıda (alt soyuda) çıkarmak istiyor. bunun için ne yapmak gerekir. teşekkürler…
22 yaşında evlatlık kızım var.dördüncü sınıfta anksiyatrikişilik bozukluğu(bibopar bozukluğu) teşhisi koyuldu.ogündür psikiyatlardan çıkmıyoruz.evden kaçmalar üç gün sora bulmalar erkeklerde kullanılıp uygunsuz resimlerinin olması.son olaral okulu bıraktı öz babama gidiyorum diye otobüse bindi oraya gitmemiş istambula kaçmış.ordan bulduk geldik ayrı ev istedi tekrar sınava hazırlanacam diye 6 ay ayrı oturdu.ben korkuyorom diye 3 ay önce eve taşındı. kızımda hissedilir derecede kilo artma sorunu gördüm.bib0parda lityum yerine geçen aylık iğnesi var oda kilo yapar yazıyor bizde ondan sandık soruyorum hastalandım diyor işim gereği ilçede 10-15 kaldığım oluyor adet gördüğünü söylüyor bende gizli idrarını aldığım zaman hamile olduğunu öğrendim.babasız bir çocuk olmaz diye zorlayarak kadın doğuma götürdüm ki 8aylık olduğunu öğrendik.çinnet geçirdik evde arbede yaşadık bizi şikayet ederek karakola çağırdılar.bende istemiyorum diye kadın sığınma evine gönderdiler.biz kendi sorumluluğunu alamayan geçeierden topladığımız bir büyümeyen bir çocuğa katlanamazken bu kız ve doğacak çocuğu ne kadar kadın sığınma evinde kalır sonrasında yine bizemi teslim edilecek
Merhaba;
Biz üç kardeşiz.Benim küçük kardeşim hızlı yaşadı genç öldü.Ailemizi utandıracak suçlarda işledi.Çocukları bizim istemediğimiz evlilikler yaptılar.Boşandılar.Borç içerisindeler.Daha sonra kardeşimin gayri meşru çocukları da ortaya çıktı.Benim sorum şu olacak babam kardeşimin mirasçılarının bir kısmını yada tamamını mirasından mahrum bırakabilirmi?
Merhaba , dedem bana 2009 yılında noterden birlikte oturduğumuz evi bağış yaptı başka malı yok. Mirasçı babam ve 2 halam var halamlar 18 yıldır dedemi ne hastalıkta ne sağlıkta ziyaret edip arayıp sormadılar. Hastane vs tüm ihtiyaçlarını biz yerine getirdik. 2011 yılında dedeme vasilik davası açtılar maaşını ve evini yönetmek için bizde vasiliğe ihtiyacı olmadığını şahitlerimizle dile getirdik, mahkeme heyet raporu istedi ve sonuç olarak vasi tayinine gerek olmadığını söyledi dedem geçtiğimiz ay vefat etti. mahkemeye noter bildirmiş vasiyetname açılacakmış şimdi bunlar saklı paylarını almama ihtimali var mıdır. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba
Ben annemin ve babamin mirasini istemiyorum. Ailede 3 kiz 1 erkek var. Soy adini tasidiğim için kaliyor. Ama ben istemiyorum onlarin malini. Bunu nasil halledebilirim? Biri yardimci olsa?
Merhaba annanemler 5 kardeş 4 erkek 1 kız.bundan 30sene önce anneannemi kandırıp tüm miraslardan çıkarmışlar yada öyle göstermişler ama gerçek miras sahibi olan babasinin ölü olduğu halde. şimdi biz dava açıp anneannemin hakkini alabilirmiyiz.yardimci olabilirmisiniz kolay gelsin
Merhaba babamlar 4 kardeş 2 kız 2 erkek ve dedemin üzerine 5 katlı bir bina var bina zamanında erkek kardeşler ve anne baba birliğiyle yapılmış babam binanın yarısı 1 daire 1 dükkanın kirasını alıyor ve dedemin orası torunuma dediği çatı katını yaptırıp kendisi oturuyor şuanda bütün aile kavgalı ve babama mal vermek istemiyorlar mirastan men etmeleri mümkün mü?
Kızım iki deda evi terk etti. Emniyete kayıp ilanı verdik. 15 gün sonra bulup eve getirdik emniyete bulduğumuzu söyledik.ifadesi alınıp emniyet bize teslim etti. İki ay sonra tekrar kaçtı yine emniyete kayıp ilanı verdik 1 yıldır yok .Eve dönmedi.Emniyet aslında bulmuş yakalamış ama reşit olduğundan bize haber vermedi.Halen yok ortalarda. Size sorum şu.Bizi terk eden kızı biz ben babası istemiyorum. Mirasımdan men etmek istiyorum.Bu mümkünmü.
Merhaba. istanbul’ da ev satışı için evini beğenip almak istediğim insanların çocuğu babasını öldürmüş ve çocukları hüküm giymiş hapiste yatıyor. Evde ölen babanın üzerine olduğundan dolayı evin satışı için noter onaylı veraset ilanını tapu müdürü evin satışı sırasında kabul etmiyor. Tapunun devir edilebilmesi için tapu müdürü, Sulh Hukuk Mahkemesinden Mirastan çıkarma Veraset ilanı istemiş. Bu olay kısa yoldan ne şekilde çözülebilir evin satışının bir an önce gerçekleşmesi için ne yapılabilir? Üzücü bir olay, Teşekkür ederim.
Merhaba.
Dededim hayatta olan 3 kızı ve vefat eden 1 kızı var. Dedem vefat eden kızının çocuklarına miras bırakmak istemiyor. Bununla ilgili kanunen bir şey yapabilir miyiz.
slm dedemin 4 çocuğu ilki 1 yaşidan ölmüş ama öldüğünü kayıtını yapmamişlar şimdi verasetinde sulh hukukta çıkıyor bize 1 ay zaman vardiler yaşamadığını ispatlamamız için ne yapmamız gerekli şimdiden teşekkur ederim.
Merhabalar,dedemin 6 ofis 1 dukkani var ananaem vefat ettiği icin dayim annem ve teyzem hisse sahipleri dedemde olmak üzere bu mallarinda.8/5dedemin her ofiste hakki 8/1 cocuklarinin hisseleri.Dayim tefecilerden para aldigi icin ve suan nerede olduhu bilinmediginden.Dedemde miraslarindan hak sahibi olmamasi istiyor.bu durumda nasil bir yol izlemeliyiz?iyi gunler dilerim
Merhabalar.Annem ve babam ben çocukken boşandılar. Çocukluğumdan beri annemle görüşmüyorum. Kendisi başka biriyle evlendi ve çocukları var. Ben hiç evlenmedim. Bir ablam var o da evlenmedi, çocuğu yok. Ben öldüğümde annem ve çocuklarına miras kalmasını istemiyorum. Bununla ilgili ne yapabilirim? Teşekkürler…