
Değerli müvekkillerimiz,
Dünya genelinde yaşanan Koronovirüs (Covid-19) salgını riski nedeniyle, hukuki soru ve sorunlarınız için mobil ve online iletişim kanallarımızı kullanmanızı öneririz.
Araç değer kaybı, kazaya karışan ve bu kaza sebebiyle onarım gören araçların, ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade etmektedir. Kaza sonucu hasar gören araç, tamamen ve en düzgün şekilde tamir edilse dahi, araçta, güncel değer kaybı meydana gelecektir. Bunun temel sebebi, kazaların, tramer kaydının yapılmasıdır. Tramer (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) kaydı olan ve kaza sonrası işlem gören araçların ikinci el değerleri düşmekte ve satışları da daha zor hale gelmektedir. Yapılan her kazanın ardından araç değer kaybına uğramaktadır. Kaza sonrası işlem gören araca teklif edilen bedel, hiç kazaya karışmamış ve iyi kullanılmış emsallerine oranla daha düşük olmaktadır. Bu sebeple, kazadan dolayı oluşacak değer kaybının tazmini gereklidir.
Yazı İçeriği
1. Araç Değer Kaybını Talep Edebilecek Kişiler
2. Araç Değer Kaybını Talep Edebilmek İçin Gerekli Şartlar
3. Değer Kaybının Tespiti
4. Kusursuz Araç Sürücüsü Araç Değer Kaybını Kimden Talep Edebilir?
5. Araç Değer Kaybında Sigorta Şirketlerinin Sorumluluğu
6. Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru
7. Araç Değer Kaybı Tazminat Davası
8. Görevli Mahkeme
9. Araç Değer Kaybı Talep ve Dava Zamanaşımı
Meydana gelen trafik kazasında, kusursuz olan araç sürücüsü, aracında oluşan maddi hasarın tespiti ve oluşan değer kaybının karşılanması için talepte bulunabilir. Normal şartlarda, kazada kusurlu olan sürücü, değer kaybı talebinde bulunamaz. Ancak kişi, sigorta şirketi ile yapmış olduğu kasko sigortasında, kaza halinde kusurlu olsa dahi değer kaybı talebinde bulunabileceği konusunda anlaşmış ise, değer kaybını da isteyebilir.
Kazada kusuru bulunmayan araç sürücüsünün aracında meydana gelen zararı karşılamakla yükümlü olan taraf, kazaya kusuruyla sebep olan araç sürücüsüdür. Dolayısıyla, araç değer kaybına ilişkin talepler, meydana gelen kazada haksız, yani kusurlu olan araç sürücüsüne ve trafik sigortasına karşı ileri sürülecektir. Bu talepler, sigorta şirketine karşı yazılı olarak iletilmelidir.
Dolayısıyla; meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir.
Yargıtay, trafik kazası sebebiyle araçta meydana gelen değer kaybı ve kazanç kaybı istemine ilişkin bir davada aşağıda alıntılanan ifadelerle bir hükme varmıştır:
‘’ Trafik sigortacısı, karşı araçta meydana gelen gerçek zararı limit dahilinde teminat altına almıştır. Dava konusu trafik kazası sonucunda, davacıya ait aracın tamir süresince çalışamaması sebebiyle oluşan kazanç kaybı, trafik sigortası teminatı dışında ise de, araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kalemleri arasında bulunmaktadır. …davacı aracındaki değer kaybından, davalı sigorta şirketinin de limit dahilinde sorumlu olacağı gözetilerek…’’
Buna göre, yalnızca araçta kaza sonucunda meydana gelen gerçek zararı teminat altına alan sigorta sözleşmelerinde, araç sahibi, aracı tamirde olduğu için uğradığı kazanç kaybını isteyemez. Ancak, kaza sonrası araçta meydana gelen değer kaybının, gerçek zarara dahil olduğu, yukarıda emsaline yer verilen Yargıtay kararlarıyla sabittir. Dolayısıyla, trafik sigortasıyla yalnızca araçtaki gerçek zarar teminat altına alınmış olsa bile, kaza sonrası araçtaki değer kaybının sigorta şirketinden talep edilmesi mümkündür.
Söz konusu talebi gerçekleştirebilmek için kanun koyucunun aradığı bazı şartlar vardır. Değer kaybı başvurusunda bulunabilmek için gerekli şartlar şunlardır:
Tüm bu şartların sağlaması halinde, kaza yapan kusursuz sürücü, değer kaybı başvurusu yapabileceği gibi, değer kaybından dolayı tazminat davası da açabilir.
Yargıtay kararlarına göre, kaza yapan aracın değer kaybı tespiti, o dönemdeki piyasa rayici esas alınarak hesaplanmalıdır. Aslında yapılacak hesaplamanın mantığı oldukça basittir. Kaza konusu aracın, kazadan önceki piyasa değeri ile onarımdan sonraki rayiç değeri bulunur ve iki değer arasındaki fark, değer kaybı bedeli olarak kabul edilir. Fakat, değer kaybı hesabında tek hesaplama yöntemi bu değildir. Son zamanlarda kullanımına rastladığımız diğer hesaplama yöntem ise şu şeklindedir:
Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutunun Katsayısı x Aracın Kullanılmışlık Durumu
Sigorta eksperleri, araçta meydana gelen değer kaybını tespit ederken pek çok kriteri dikkate alarak yapacakları değerlendirme sonucunda bir sonuca varır. Bu kriterleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Tüm bu hususlar, hesaplamaya esas teşkil eden aracın, kazadan önceki ve sonraki bedelleri tespit edilirken göz önünde bulundurulur.
Değer kaybı yapacak olan eksperin, kara araçları branşında ruhsat sahibi olan bir adli bilirkişi sigorta eksperi olması gerekir. Bu koşullar, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün 23.09.2010 tarihli ve 2010/30 numaralı sektör duyurusuyla açıklığa kavuşturulmuştur.
‘’Müsteşarlığımıza iletilen çeşitli yazılarda “Yangın, doğal afet, kaza ve hırsızlık” ve “Mühendislik” dallarında ruhsatnamesi olan sigorta eksperlerinin Sermaye Piyasası Kurulunca (SPK) lisanslanan değerleme uzmanı olarak faaliyette bulunup bulunamayacağı ile trafik kazası sonrası yapılan onarımlar nedeniyle araçlarda oluşan değer kaybı konusunda talepte bulunan kişi, kurum ve kuruluşlara bu hususta ekspertiz raporu düzenlenmesinin ilgili mevzuata aykırılık teşkil edip etmeyeceği, bu tür bir ekspertiz faaliyetinin eksperin görevleri arasında olup olmadığı hususlarında görüş talep edilmekte olup, tereddütleri gidermek üzere söz konusu işlemlere ilişkin aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür…’’
Duyurunun yukarıda alıntılanan kısmında, sigorta eksperlerinin, değerleme uzmanı olarak faaliyette bulunabileceği kabul edilmektedir.
Kazanın meydana gelmesinde kusuru bulunmayan araç sürücüsünün aracında meydana gelen zararını karşılamakla yükümlü olan taraf, kazaya kusuruyla sebep olan araç sürücüsüdür. Dolayısıyla, araç değer kaybına ilişkin talepler, meydana gelen kazada haksız (kusurlu) olan araç sürücüsüne ve dolayısıyla da trafik sigortasına karşı öne sürülecektir. Bu talepler, sigorta şirketine karşı yazılı olarak öne sürülmelidir.
Dolayısıyla; meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurmalıdır.
Kazada kusurlu olan aracın, trafik sigortasını, yani Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigorta Poliçesini düzenleyen sigorta şirketi, kazada kusuru olmayan araçtaki değer kaybını karşılar. Trafik kazasında sorumluluğu, yani kusuru olan kişilerin aracında meydana gelen değer kayıpları ise, trafik sigortasının sorumluluğu kapsamında değildir. Bu kişiler, eğer ki şartları var ise, kasko sigortası kapsamında talepte bulunabilirler.
Sigorta şirketi, kazada kusuru olmayan aracın sürücüsü tarafından başvuru yapıldığında, araçtaki değer kaybını karşılamak zorundadır. Bazı sigorta şirketleri değer kaybını ödemeyi reddetmekte, yahut gerçek değerin altında ödeme yapmaktadır. Bu gibi durumlarda, öncelikle sigorta şirketinin neden ödeme yapmadığının ya da eksik ödeme yaptığının tespiti için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılmalıdır.
Başvuru için, uyuşmazlık yaşanan sigorta kuruluşunun, Sigorta Tahkim Komisyonu’na üye olması şarttır. Başvuruda bulunulan sigorta kuruluşu, talebe başvuru tarihinden itibaren 15 iş günü, yahut trafik sigortalarında 15 gün, içinde yazılı olarak cevap vermek zorundadır. Süresi içinde sigorta kuruluşu tarafından yazılı cevap verilmez ise, Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru formu eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Ardından internet üzerinden ya da posta yoluyla, başvuruya ek olarak sunulması gereken belgelerle birlikte Sigorta Tahkim Komisyon’una başvuru yapılmalıdır.
Başvuruyu alan Komisyon tarafından, Sigortacılık Kanunu m.30/13 ile Sigortada Tahkime İlişkin Yönetmelik m.16 uyarınca değerlendirme yapılarak hazırlanan rapor ile beraber, dosyaya bir hakem atanır. Sigortada Tahkime İlişkin Yönetmelik’in 10. maddesi gereğince hakem, 4 ay içerisinde karar vermek zorundadır.
Zorunlu Sigortalarda ise kuruluşun Komisyona üye olup olmadığına bakılmaksızın, 18.04.2013 tarihinden sonra ortaya çıkan uyuşmazlıklar için Komisyona başvuru yapılabilmektedir.
Karayolları Trafik Kanunu’na göre, kusurlu sürücü ile trafik sigortasının tarafı olan sigorta şirketi, kazada kusuru olmaya araçta meydana gelen hasardan müteselsilen sorumludur. İlaveten, sigorta şirketinin, kaza sonucunda araçta oluşan değer kaybından da sorumlu olacağı, yukarıda emsaline yer verilen Yargıtay kararlarıyla sabittir. Bu sebeple dava hem sigortaya hem de sürücüye karşı açılabilir. Davanın açılabilmesi için bazı şartların varlığı aranmaktadır. Bu şartlar;
Hangi hallerde, araç değer kaybının sigorta teminatı dışında kalacağı konusu ise, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları‘nın Ek-1 maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre:
Aracı değer kaybına uğrayan araç sürücüsü araç değer kaybının giderilmesi amacıyla açacağı tazminat davasında, görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi’dir.
Kazada kusuru olmayan araç sürücüsünün, aracında oluşan değer kaybının giderilmesi için sigorta şirketine karşı açacağı davada zamanaşımı süresi, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıldır.
Diğer taraftan, trafik cezalarına ya da aracın trafikten men edilmesi kararlarına karşı itiraz edilebileceğine ilişkin hukuki değerlendirmemize “İdari Para Cezasının İptali“ başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Değerli müvekkillerimiz,
Dünya genelinde yaşanan Koronovirüs (Covid-19) salgını riski nedeniyle, hukuki soru ve sorunlarınız için mobil ve online iletişim kanallarımızı kullanmanızı öneririz.
KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ HAKKINDA
“AYDINLATMA METNİ”
İnternet sitemizi kullanmanız dolayısıyla, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) başta olmak üzere yürürlükteki mevzuat kapsamında birtakım verilerinizin toplanması, saklanması, işlenmesi, aktarılması ve KVKK kapsamına dahil başkaca işlemlerin detayı ve amacı hakkında, veri sorumlusu olarak sizleri bilgilendirmek isteriz.
Genel Bilgiler
İlgili mevzuata göre, “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir. “Özel nitelikli kişisel veri” ise kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileridir. İşbu Aydınlatma Metninde, özel ve/veya genel nitelikli olma ayrımı yapılmaksızın, her neviden veri için “Kişisel Veri” ifadesi kullanılacak olup durumun gereğine göre özel nitelikli kişisel verilerin de bu ifade kapsamına dahil edilebileceğini belirtmek isteriz. Keza, internet sitemizi kullanırken size daha efektif hizmet sağlayabilmek adına çerezler, web işaretçileri ve benzeri uygulamaları da kullanabilmekteyiz. Çerez kullanımının durdurulmasını tarayıcı ayarlarınızı değiştirerek her zaman sağlayabilirsiniz. Çerez kullanımının durdurulması, internet sitemizdeki bazı fonksiyonların kullanımını sınırlandırabilecektir.
Kişisel veriler toplandıktan sonra silme, yok etme ya da anonim hale getirme işlemlerine kadar olan süreçte gerçekleştirilen elde etme, kaydetme, depolama, muhafaza etme, değiştirme, yeniden düzenleme, açıklama, aktarılma, sınıflandırılma ya da kullanılmasını engelleme ve sair kapsamda veriler üzerinden gerçekleştirilen her türlü işlem ise KVKK kapsamında “kişisel verilerin işlenmesi“ olarak değerlendirilmektedir.
Kişisel veri veya özel nitelikli kişisel veri tanımına uygun bilgilerinizi Kulaçoğlu Hukuk Bürosu (Veri Sorumlusu) olarak bizimle paylaşmanız durumunda, onay kutucuğunu işaretleyerek bu verilerinizin işlenmesi için açık rıza verdiğinizi belirtmek isteriz.
Kişisel Verilerin Toplanması ve Hukuki Sebepleri
İnternet sitemizi kullanırken birtakım kişisel verilerinizi, Veri Sorumlusu sıfatımız ile bizimle paylaşmanızı talep edebilmekteyiz. İşbu kişisel verileriniz fiziksel olarak sözlü veya yazılı şekilde toplanabileceği gibi, elektronik ortamda da toplanabilir. Keza, kişisel verileriniz, Veri Sorumlusu sıfatıyla doğrudan tarafımızca toplanabileceği gibi, Veri Sorumlusu adına veri işleyen gerçek veya tüzel kişiler tarafından veya ifa ettiğimiz iş ve hizmetin bir gereği olarak destek aldığımız ulusal/uluslararası kişi ve kuruluşlar ile diğer 3.kişiler tarafından, sayılanlarla sınırlı olmamak üzere, internet sitemiz, blog mesajları, iletişim formları, iş/staj ve sair başvuru formları, bilgi formları, video konferans ve/veya online hukuki danışmanlık hizmeti esnasında kaydedilebilen ses ve/veya video kayıtları, telefon görüşmesi ve/veya telekonferans esnasında kaydedilebilen ses kayıtları, kısa mesajlar, WhatsApp, sosyal medya vs kanallarıyla gerçekleştirilenler başta olmak üzere her türlü iletişim kanalları aracılığı ile toplanabilmektedir. Bu verileriniz elektronik ya da internet tabanlı araçlar ve sair vasıtalar kullanılarak otomatik yöntemlerle elde edilebildiği gibi, tarafımıza sunduğunuz formlar, sözleşmeler, bildirimler, adli veya idari merci kararları gibi yöntemlerle de elde edilebilmektedir.
Kişisel Verilerin İşlenme Amacı ve Aktarımı
Kişisel verileriniz, yürürlükteki ilgili mevzuat uyarınca, hukuka, iyi niyet ve dürüstlük kurallarına uygun, doğru ve güncel olarak, belirli, açık ve meşru amaçlarla ve bu amaçlarla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olarak işlenmekte olup ilgili mevzuatta öngörülen ve işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmektedir.
KVKK uyarınca, Veri Sorumlusu olarak bizimle paylaşmış olduğunuz kişisel verileriniz, yerine getirmekte olduğumuz her türlü hizmet ve faaliyet amaçlarımız ile gerektiğinde işe/staja alım süreçleriyle bağlantılı ve ölçülü olarak söz konusu hizmetlerden faydalanmanız, hak ve menfaatlerinizin korunması ve sair amaçlar ile KVKK ve yasal düzenlemelere uygun olarak işlenebilecek, hizmetlerimiz kapsamında ve ilgili mevzuata uygun olarak UYAP sistemi başta olmak üzere, adli, idari vb. kurumlara ve/veya yetkili kıldıkları kişi ya da merciler ile somut olayın şartlarına göre yurtdışında olup olmamasından bağımsız olarak ilgili üçüncü kişi ve kurumlara aktarılabilecek ve ilgili mevzuatta belirlenen süreler boyunca saklanıp gerekli işlemlere tabi tutulabilecektir.
Ağ Sunucusu Veri Günlüğü
İnternet sitemize giriş yapmanızın kaçınılmaz bir sonucu olarak, veri günlüğü olarak tanımlanan ve aşağıda listelenmiş olan verileriniz, ağ tarayıcınız tarafından internet sunucumuza otomatik olarak aktarılmakta ve onayınız aranmaksızın veri günlüğü kayıtlarına kaydedilmektedir:
Veri günlüğü internet sitemizin sizin için daha kullanışlı hale getirilebilmesi amacıyla istatistiki bilgi sağlamak için kullanılmakta olup, takiben derhal silinir.
Kişisel Verilerin Güvenliğinin Sağlanması İçin Alınan Tedbirler
6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanun’un ilgili maddesine uygun olarak, kişisel veri güvenliğinizin sağlanması için hukuka aykırı olarak işlenmelerini ve erişilmelerini önlemek ve muhafazalarının sağlamak amacıyla gerekli teknik ve idari tedbirler Veri Sorumlusu olarak tarafımızca alınmaktadır.
Veri Sahibinin Hakları
Kişisel veri sahipleri KVKK uyarınca aşağıda yer alan haklara sahiptir:
Yukarıda belirtilen hakların kullanımıyla veya genel olarak Aydınlatma Metnimizle alakalı daha detaylı bilgi talepleriniz için “İletişim” sayfamızdan ulaşılabileceğiniz “İletişim Formu” aracılığıyla veya ıslak imzalı olarak “Esentepe Mah. Eser İş Merkezi B Blok Kat:8 No:63 Şişli/İstanbul/Türkiye” adresine ulaştırmanız ya da info@kulacoglu.av.tr e-posta adresine konu kısmında “Kişisel Veri Bilgi Talebi” ifadesi ile iletebilirsiniz.
Kişisel veri sahipleri olarak, haklarınıza ilişkin taleplerinizi Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’na yukarıdaki şekillerde iletmeniz durumunda talebiniz, niteliğine göre en kısa sürede sonuçlandıracaktır. İlgili işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi durumunda, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nca belirlenen tarifedeki ücret, Kulaçoğlu Hukuk Bürosu olarak tarafınızdan tahsil edilecektir.
merhaba kaz yapalı 4 gün oldu aracımı servise bıraktım servis orjinal parca kullancağını söğledi değişime gitceğini bildirdi aracımda yaklaşık 20 bin tl hasar var değer kaybı talep edeblirimiyim tşk
Değer kaybı talep etmek için araç modeli ve kilometre ne olmalı
kaza yapılalı 2,5 yıl oldu karşı taraf tamamen haksız.aracı halen kullanıyorum. bunun için nasıl değer kaybı müracaatı yapmalıyım. iyi çalışmalar