Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferleri Talimatının IV. bölümünde Profesyonel Futbolcu Sözleşmelerine ilişkin düzenlemelere yer verilmektedir. “Sözleşmenin Sona Ermesi ve Sonuçları” başlıklı VI. bölümündeyse taraflara sözleşmeyi fesih hakkı tanıyan haller ile feshin geçerli olması için uyulması gereken esaslar belirlenmiştir. “Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Sona Erme Halleri” başlıklı yazımızda sözleşmenin feshi de dahil olmak üzere hangi şekillerde sonlanabileceği konusunda detaylı bir inceleme yapılmıştır.
Diğer taraftan, Talimatta, doğrudan haksız fesih haline ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Buna karşın, feshin haklı sebebe dayanmaması veyahut usulüne uyulmadan yapılması halinde haksız fesih olacağına ilişkin düzenlemeye Talimatın bahsi geçen VI. bölümünde yer verilmiştir. Sözleşmenin futbolcu tarafından haksız feshedilmesi ile kulüp tarafından haksız feshedilmesi halleri de bu kısımda ayrı ayrı ele alınarak, karşılığında uygulanacak hukuki ve sportif yaptırımlar düzenlenmiştir.
Yazı İçeriği
1. Sözleşmenin Feshi
2. Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Futbolcu Tarafından Haklı Fesih Halleri
3. Futbolcu Tarafından Haklı Feshinde Usul
3.1. Ücretlerin Ödenmemesi Fesihte Usul
3.2. Sözleşme Koşullarının Yerine Getirilmemesi Sebebiyle Fesihte Usul
3.3. Sportif Haklı Sebeple Fesihte Usul
4. Haksız Fesih ve Hukuki Sonuçları
1. Sözleşmenin Feshi
Fesih, sürekli borç ilişkisi doğuran sözleşmeleri ileriye etkili olarak sona erdiren yenilik doğuran bir haktır. Sözleşmenin taraflarından birisi bu hak ile diğer tarafın onayını almadan sözleşmeyi sona erdirebilir. Feshin haklı veya haksız olmasının, sözleşmenin sona ermesi açısından hiçbir önemi yoktur. Diğer taraftan, kimi durumlarda, haksız olarak sözleşmeyi fesheden veya karşı tarafın sözleşmeyi feshetmesine neden olan taraftan, karşı tarafın haksız fesih tazminatı talep etmesi mümkündür. Spor hukuku ve profesyonel futbolcu sözleşmesi özelinde ayrıca sportif cezalar hükmedilebilmektedir.
2. Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Futbolcu Tarafından Haklı Fesih Halleri
Futbolcunun haklı nedenle fesih hakkı Talimatın 28. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre futbolcu, aşağıdaki hallerde profesyonel futbolcu sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir:
- Kulüp tarafından, futbolcunun hak etmiş olduğu Aylık Ücret, Garanti Ücret, İmza Ücreti (Peşinat), Maç başı Ücreti, Primler gibi ücretlerin ödenmemesi ve/veya sosyal güvenlik haklarının ihlal edilmesi,
- Kulüp tarafından sözleşmeden kaynaklanan diğer edimlerin yerine getirilmemesi,
- Sportif haklı sebep olarak da tabir edildiği üzere, futbolcunun durumu ve somut olayın şartları ile bağdaşmıyor ise, 23 yaşın üstündeki profesyonel futbolcunun, sezon sonunda, kulübün oynadığı resmi müsabakaların % 10’undan daha azında görevlendirilmesi.
Ancak bu haklı fesih hallerinin tamamında, sözleşmesini feshetmek isteyen futbolcunun uyması gereken birtakım zorunlu usul kuralları vardır.
Diğer taraftan, futbolcu alacaklarının kapsamına, muaccelliyet zamanına, icra edilebilirliğine ve tahsilat için başvurulabilecek hukuki yollara dair daha detaylı bilgiye “Profesyonel Futbolcu Alacaklarının Kulüplerden Tahsili” yazımızdan ulaşabilirsiniz.
3. Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Futbolcu Tarafından Haklı Feshinde Usul
Yukarıdaki haklı fesih hallerinden en az biri varsa, futbolcu, öncelikle kulübe bir uyarı ihtarnamesi çekerek, haklı fesih sebebi oluşturan durumun sonlandırılmasını talep etmelidir. Haklı fesih gerekçesi oluşturan durum, ihtara rağmen devam ediyorsa, futbolcu, noter kanalıyla kulübe fesih beyanını içeren bir ihbarname çekerek sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda, ihbarnamenin bir suretinin bilgi için TFF’ye gönderilmesi gerekir.
3.1. Ücretlerin Ödenmemesi ve/veya Sosyal Güvenlik Haklarının İhlal Edilmesi Sebebiyle Fesihte Usul
- Kulübüne ve bilgi için TFF’ye noterden keşide edeceği ihtarnameyle ücretinin 30 gün içerisinde ödenmesini ve/veya sosyal güvenlik haklarının aynı süre içerisinde yerine getirilmesini talep etmelidir.
- Kulüp, söz konusu mehile rağmen ücretini ödemediği ve/veya sosyal güvenlik haklarını yerine getirmediği takdirde, futbolcu mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde sözleşmesini feshedebilir.
- TFF, kendisine bu haklı sebep kapsamında gönderilen ihtarnameyi tebliğ tarihinden itibaren en geç 7 gün içerisinde faksla ya da herhangi bir şekilde kulübe iletir. Bu haklı fesih hali kapsamındaki süreler TFF bildirimi ya da noter ihtarından kulübe hangisi daha erken tebliğ edilmiş ise onun tebliği tarihinden itibaren işlemeye başlar.
3.2. Sözleşmeden Kaynaklanan Diğer Edimlerin Yerine Getirilmemesi Sebebiyle Fesihte Usul
- Kulübe noterden keşide edeceği ihtarnameyle, söz konusu ihlalin 7 günden az olmamak kaydıyla uygun bir süre içerisinde ortadan kaldırılması veya edimlerin yerine getirmesi talebini bildirmelidir.
- Kulüp, söz konusu mehile rağmen edimlerini yerine getirmez ve ihlalin ortadan kaldırılmasını sağlamazsa, futbolcu, mehilin sona ermesinden itibaren ancak 7 gün içinde sözleşmesini feshedebilir.
3.3. Sportif Haklı Sebeple Fesihte Usul
- 23 yaş üstü bir profesyonel futbolcu olmalıdır.
- Sezon sonunda, kulübünün oynadığı resmi müsabakaların % 10’undan daha azında görevlendirilmelidir.
- Futbolcunun durumu ve somut olayın şartları ile bağdaşmıyor olmalıdır.
- Kulübünün ilgili sezondaki son müsabakasından itibaren 15 gün içinde sözleşmesini, yukarıda izah edilen usulüne uygun şekilde haklı sebeple feshetmelidir.
4. Haksız Fesih ve Hukuki Sonuçları
Talimat’ın 30. maddesinin 1. fıkrasında “Profesyonel futbolcu sözleşmelerinin koruma dönemleri içerisinde futbolcu tarafından haklı bir sebebe dayanmadan ya da kulüp tarafından 27/1. maddesinin “a”, “b” ve “d” bentlerinde sayılan haller dışında haklı bir sebeple feshedilmesi halinde, tazminat ödeme yükümlülüğünün yanı sıra aşağıda belirlenen sportif cezalar uygulanır.” düzenlemesine yer verilmiştir. Bu düzenlemeye göre, profesyonel futbolcu sözleşmesinin feshedilmesi halinde sözleşmenin feshinde haksız çıkan tarafın, karşı tarafa “haksız fesih tazminatı” olarak da tabir edilen bir bedel ödemesi gerekir.
“Koruma dönemi” olarak ifade edilen kavram ise Talimatın 2.maddesinin h bendinde tanımlanmıştır. Buna göre koruma dönemi;
- Profesyonel futbolcunun 28 yaşından önce imzaladığı sözleşmelerin yürürlüğe girmesini takip eden üç yıllık veya üç sezonluk dönemi (önce gelen esas alınmak şartıyla)
ya da
- Profesyonel futbolcunun 28 yaşından sonra imzaladığı sözleşmelerin yürürlüğe girmesini takip eden iki yıllık veya iki sezonluk dönemi (önce gelen esas alınmak şartıyla)
kapsamaktadır.
Futbolcunun, koruma dönemi içinde haklı sebebi olmaksızın sözleşmesini feshetmesi halinde haksız fesih hükümleri ortaya çıkar. Sözleşmenin, futbolcunun hastalığı, kesinleşmiş hak mahrumiyeti, müsabakadan men cezası gibi haller dışında haklı sebeple kulüp tarafından feshedilmesi halinde de, futbolcu aleyhine haksız feshin sonuçları uygulanır. Sözleşmenin futbolcu tarafından haksız şekilde feshedildiğinin tespit edilmesi halinde ortaya çıkacak hukuki sonuçlar ise
- Haksız Fesih Tazminatı
- Sportif Cezalar
- Futbolcunun Başka Kulübe Transferi
başlıkları altında toplanabilir.
Haksız fesih sonucu futbolcuya yüklenen yaptırımlar ile ilgili detaylı bilgi için “Profesyonel Futbolcunun Sözleşmeyi Haksız Feshi” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bir futbolcu kulübü ödemeleri yapmadı diye ihtar gönderip feshi yaparsa kulüp sözleşmenin tamamını mı öder yoksa futbolcu başka bir yer ile anlaşırsa sadece alacaklarını mı alır