Evlilik süresince eşler, bakım yükümlülükleri dolayısıyla, birbirlerinin ve çocuklarının geçimlerini sağlamak zorundadırlar. Esasen bu yükümlülük aile birliği içerisinde yaşamanın getirdiği olağan bir durumdur ve çoğu zaman bir yükümlülük olarak dahi görülmemektedir. Evliliğin olağan seyrinde, bir anlamda kanıksanarak göz ardı edilen bakım yükümlülüğü, eşlerin boşanma sürecine girmesiyle birlikte farklı şekilde önem kazanır. Zira, boşanma sonucunda, eşlerden en az birinin yoksulluğa düşmesi, yahut en azından, evlilik birliği içindeki hayat kalitesinin ciddi şekilde azalması söz konusu olabilir. Böyle bir durumun yaşanması halinde maddi olarak zor durumda olan tarafa yapılan ödemeye yoksulluk nafakası denmektedir. Müşterek çocukların bakım ve giderlerinin karşılanması amacıyla hükmedilebilecek nafakaya ise iştirak nafakası denilmektedir.
Yazı İçeriği
1. Nafaka Artırım Davası Nedir?
2. Nafaka Hangi Durumlarda Artırılabilir?
3. Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Kararlaştırılan Nafaka Artırılabilir Mi?
4. Nafakanın Artırılmasını Kim Talep Edebilir?
5. Nafakanın Gelecek Yıllardaki Artış Oranının Belirlenmesi
6. Nafakanın Artırılmasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Nafakanın miktarı, nafaka talep eden eşin veya müşterek çocuğun ihtiyaçları dikkate alınarak, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre belirlenir. Ancak zamanla, nafaka tayininde etkili olan şartların değişebileceği kuşkusuzdur. Böyle bir durumun yaşanması halinde ise mahkemeden nafakanın artırılmasının talep edilmesi mümkündür. Nafakanın artırılması talebiyle açılacak olan davaya nafaka artırım davası denir.
1. Nafaka Artırım Davası Nedir?
Yoksulluk nafakası, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça ödenen nafakadır. Bu nafakaya hükmedilebilmesi için taraflardan birinin talepte bulunması ve bu kişinin boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek olması gerekmektedir. Tüm şartların sağlanması halinde hâkim, tarafların mali durumunu göz önünde bulundurarak uygun bir miktar yoksulluk nafakasına hükmedebilecektir.
Boşanmaya karar verilmesi durumunda müşterek çocuğun velayeti eşlerden birine bırakılır. Velayet kendisine bırakılan eşe, müşterek çocuğun bakım, eğitim ve sağlık gibi giderleri için diğer eş tarafından ödenmesi gereken paraya iştirak nafakası denir.
Her iki nafaka türünde de nafakanın miktarı, tarafların ekonomik durumları ve geçimleri için gereken miktar göz önüne alınarak belirlenmektedir. Ancak, zaman içerisinde değişen ekonomik şartlar ve kişilerin artan ihtiyaçları nedeniyle, kimi zaman nafakanın yetmemesi durumu gündeme gelebilir. Böyle bir durumun yaşanması halinde nafakanın artırılması talebiyle açılacak olan davaya nafaka artırım davası denir.
2. Nafaka Hangi Durumlarda Artırılabilir?
Hukukumuzda nafaka iki şekilde ödenebilmektedir. Bunlar sermaye biçiminde ödeme ve irat biçiminde ödemedir. Sermaye biçiminde ödenmesi kararlaştırılan nafakanın tek seferde toptan ödenmesi gerekmektedir. İrat biçiminde ödenmesi kararlaştırılan nafakanın ise her ay düzenli ödemeler şeklinde ödenmesi söz konusudur. Buna göre sermaye şeklinde ödenmesi kararlaştırılan nafakanın artırılması mümkün değildir. Zira, toptan yapılan ödeme ile nafaka borcu sona erecek ve şartlar değişmiş olsa bile sonradan bu nafakanın artırılması talep edilemeyecektir. Ancak irat olarak yani her ay düzenli ödemeler şeklinde ödenmesi kararlaştırılan nafakanın artırılması mümkündür.
Düzenli ödenmeyen nafakalara ilişkin olarak “Ödenmeyen Nafaka İçin İcra Takibi” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Türk Medeni Kanunu’nun yoksulluk nafakasına ilişkin 176/4. maddesinde;
“Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.”
denilmektedir.
TMK’nın iştirak nafakasına ilişkin 331. maddesinde ise;
“Durumun değişmesi hâlinde hâkim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler veya nafakayı kaldırır.”
denilmektedir.
Bu hükümlere göre nafakaya hükmedildikten sonra tarafların mali durumların değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde nafakanın artırılması mümkündür. Tarafların mali durumlarının değişmesi iki şekilde gerçekleşebilir. Bunlar;
- Nafaka ödeyen kişinin mali durumunda artış olması veya
- Nafaka alacaklısının mali durumunun kötüleşmesidir.
Bu durumlar dışında hakkaniyet gerektiği takdirde de hâkim, nafakanın artırılmasına karar verebilecektir.
Sonuç olarak;
- Nafaka alacaklısının, paranın alım gücü karşısında ihtiyaçlarının artması.
- Mevcut nafakanın giderleri karşılayamaması.
- Nafaka borçlusunun ekonomik gücünde olumlu ve artı değişmeler olması gerekçe gösterilerek nafaka artırım davası açılabilmektedir.
Yargıtay, tüm bu hususları dikkate almakla birlikte şayet tarafların ekonomik durumlarında olağanüstü bir değişiklik yoksa bile nafakanın TÜİK’in yayınladığı ÜFE oranında artırılması gerektiğini kabul etmektedir.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2021/4645 E., 2021/5308 K. sayılı ve 28.06.2021 tarihli ilamı
“…iradın artırılması veya azaltılması için ya tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin bunu zorunlu kılması gerekmektedir. Bu doğrultuda; nafaka alacaklısı davacının ihtiyaçları ile nafaka yükümlüsü davalının gelir durumunda, nafakanın takdir edildiği tarihe göre olağanüstü bir değişiklik olmadığı takdirde; yoksulluk nafakası TÜİK’in yayınladığı ÜFE oranında artırılmalı ve böylece taraflar arasında önceki nafaka takdirinde sağlanan denge korunmalıdır.”
Görüldüğü üzere Yargıtay kararlarında nafaka artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklamış olduğu Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) doğrultusuna belirlenmektedir. Fakat ekonomik şartlarda oluşabilecek değişimlere göre ÜFE oranı üzerinde bir nafaka artırımı yapılması da kabul edilmektedir.
Sonuç olarak; nafaka artırım davası açacak kişilerin, nafaka artışı taleplerinin gerekçelerini mahkemeye sunmaları gerekmektedir. Gösterilen bu gerekçeler karşısında hâkim, öncelikle tarafların ekonomik ve sosyal durumlarında değişiklik olup olmadığını belirleyecektir. Bunun için de delilleri toplayacak, gerekirse ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi alacak, uzman görüşüne başvuracak ve nafakayı günün koşullarına göre yeniden belirleyecektir. Hâkim, şayet taraflarca talep edilmişse, sonraki yıllardaki nafaka artış oranını da kararlaştırabilecektir.
3. Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Kararlaştırılan Nafaka Artırılabilir Mi?
Tarafların anlaşmalı boşanma davasında, yoksulluk ve iştirak nafakasına ilişkin olarak miktar, para cinsi gibi belirlemelerde bulunmaları ve bunlara anlaşmalı boşanma protokolünde yer vermeleri mümkündür.
Yargıtay içtihatları gereğince anlaşmalı boşanma protokolüne istinaden belirlenen nafaka artırılabilmektedir. Ancak protokol ile kararlaştırılmış ve hâkim tarafından onaylanmış olan nafakanın hiçbir sebep yokken artırılmasını talep etmek, hakkın kötüye kullanılması teşkil edecektir. Bununla birlikte edimler arasındaki dengenin beklenmeyen olaylar nedeniyle bozulması durumunda nafakanın artırılması talep edilebilecektir.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2019/4836 E., 2019/8858 K. sayılı ve 06.11.2019 tarihli ilamı
“Mahkemece davacının bu iddiaları karşısında yeniden sosyal ve ekonomik durum araştırması yapılması, davalının gayrimenkul ve araç kaydı olup olmadığının tespit edilmesi, mevduat hesaplarının istenmesi, davalının çalıştığı aile şirketindeki konumu ve geliri hakkında kolluk araştırılması yapılması ve davalının gerçekte sahip olduğu sosyal ve ekonomik durumunun tespit edilmesi gerekmektedir. Tüm bunların yanında, dosyadaki belgeler ile taraflarca düzenlenen protokol hükümleri birlikte değerlendirildiğinde ilk derece mahkemesince takdir edilen 2.000,00 TL iştirak nafakasının az olduğu anlaşılmakla somut olaya uygun miktarda artırım yapılmalıdır.”
4. Nafakanın Artırılmasını Kim Talep Edebilir?
Nafakanın artırılmasını kural olarak nafaka alacaklısı talep edebilecektir. Lehine yoksulluk nafakası hükmedilen eski eş veya iştirak nafakası alan çocuğun velayetini elinde bulunduran kişi nafakanın artırılmasını talep edebilir.
5. Nafakanın Gelecek Yıllardaki Artış Oranının Belirlenmesi
Gerek boşanma davasında gerekse sonradan açılacak nafaka artırım davasında, nafakanın gelecekte hangi oranda artırılacağının kararlaştırılması hâkimden talep edilebilir. Türk Medeni Kanunu’nun 176. ve 330. maddeleri uyarınca; “Hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.” Böylelikle, kişiler sürekli olarak tekrar tekrar dava açma zahmetinden, emek sarfından ve masraf yapmaktan kurtulabilmektedirler.
Gelecekteki yıllarda yapılacak artış oranının belirlenmesi için mutlaka taraflardan birinin talebi gerekir. Bu durum kanunun açık hükmünden anlaşıldığı gibi Yargıtay içtihatlarından da görülebilmektedir.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2016/3185 E., 2016/6459 K. sayılı ve 25.04.2016 tarihli ilamı
“Kanun hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere mahkemece taraf lehine hükmedilecek nafakanın gelecek yıllarda artışına hükmedilebilmesi için “istem” gerekmektedir. Aksi takdirde mahkemece bu yönde bir hüküm kurulamaz. Somut olayda, davacı tarafça talep edilen nafakaların gelecek yıllarda da artışı yönünde herhangi bir (birleşen dava davalısı) talepte bulunulmadığı, buna rağmen mahkemenin bu yönde hüküm kurduğu anlaşılmaktadır.”
6. Nafakanın Artırılmasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Nafaka artırım davasında görevli ve yetkili mahkeme, nafaka alacaklısının yerleşim yerindeki aile mahkemesidir. Buna göre şartları oluştuğu takdirde nafakanın artırılması, nafaka alacaklısının yerleşim yerindeki aile mahkemesinden talep edilebilecektir.
Değerli Kulaçoğlu Avukatlık Bürosu,
2018 yılında %92 engelli oğlum için nafaka arttırma davası açtım. Davayı kazandık. Davacı taraf itiraz etti ve davanın gelir durumumun engelli maaşı vs alıp almadığımızın incelenmesi gerekçesiyle yeniden görüldü, Ekim 2019 da yine kazandık. Karşı taraf yine itiraz etti ve Mart 2020 de itirazı reddedildi. O zamana kadar itirazları reddedilmez ihtimalini göz önünde bulundurarak iyeni nafaka miktarı üzerinden ödeme almadık. Gerekçeli kararımız davanın açılma tarihinden itibaren istediğimiz nafaka miktarının ÜFE üzerinde. faiz vs. toplu olarak ödenmesi şeklinde. Fakat davacı taraf 2019 mart ve 2020 mart tarihlerindeki ÜFE artışını yansıtmayarak toplu ödeme yaptı ve aylık nafaka miktarını arttırmadı. Gerekçeli karar açık olmasına rağmen avukatı ve kendisi iki yıllık artışı yapmayı ve ödemeyi reddediyor. Kararı bu şekilde yorumluyorlar. Bu yorum doğrumu ya da mahkeme kararı yoruma açık mı?
Bize nasıl bir yol izleyeceğimiz konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Ben 2012 yılında eşimden boşandım. Mahkeme o tarihte eş ve 2 çocuk için 550 TL nafakaya hükmetti.
2016 yılında nafaka artırım davası açtılar nafaka miktarı 950 TL oldu.
2016-2020 yılları arasında da mahkeme kararı doğrultusunda ÜFE oranında düzenli artışlar yapıldı.
Davacı taraf 1 hafta önce nafaka artırım davası açtı.
Dava dilekçesinde boşanmadan sonra benim ekonomik durumumun iyileştiğini
ve yalan beyanla arabam ve evim olmamasına rağmen var diye yazmış.
(Boşanma aşamasından sonra arabamda vardı evimde ama hepsini kaybettim tazminat, mal paylaşımı vb. nedenlerle)
Ayrıca çiftçilik yapıyor diye yalan beyanda bulunmuş.
Kendim öğretmenim maaşımdan başka hiçbir gelirim yok.
Bu davadan nasıl bir sonuç çıkar?
Merhabalar.
2010 yılında esimle ayrıldık. Şu anda 10 yaşında olan oğlumun velayeti bende. Ancak çocuk baba da veya bende kalmadı babanne büyüttü. Bende yazları ve hafta sonları babası ile anlaşarak aldık. Şimdiye kadar hiv sorun yaşamadık. 2010 yılında çocukla bana 270tl nafaka verdi hakim. Fakat şimdiye kadar 1tl bile almadım. Eski eşimle şimdiye kadar iyi geçinmemiz sadece rol muş. Bana velayet davası açtı. Çocuk hakim karışana çıkıp babaanneyi isteyeceğini soylicekmis. Ben çalışmıyorum ailemle yaşıyorum.
Ilk sorum benden velayeti alabilir mi?
Ikinci sorum faizli nafaka davası ve nafaka yükseltme davası açsam kazanır mıyım?
Şimdiden çok teşekkür ederim iyi çalışmalar 🙏
Benim 3 cocugum var evim kira eşinden ayrildim.1000 tl nafaka aliyorum.cocuklarimin ihtiyacına yetmiyor bile.üstelik bu nafaka disinda eski esim cocuklarima 1kurus bile harcamiyor.ayrildigim eşimin yeni karisi cocuklarima kızıp duruyormus .eski eşime göndermek dahil istemiyorum.üstelik ayrildigim esim benimle dalga geçermiş gibi konusup ister nafaka verir ister vermem bu benim elimde olan birsey diyor.bu durumda ben nafaka artışı yapip çocuklarımı 2 saatline disarda gormesini nasil saglaya bilirim lutfen bana bi yol gösterir misiniz.ayrildigim esim ve simdiki karisi sikortali calisiyor dava acarsam kazanma sansim varmi
eski eşimle 2002 yılında boşandık o zaman 7 yaşındaki oglum ve kendisi için 140 tl nafaka baglandı .bu gune kadar her ay düzenli olarak emekli maasımdan haciz yoluyla aldılar.( ilk yıllarda düzenli işim olmadığı için ödiyemedim ve icraya verdiler)24.04.2021 tarihinde nafaka artırım davsı açtı dava adana da bu davaya itiraz süresi ne kadardir.
bu dava ya itiraz dilekçesini nasil nereye ne şekilde veremem gerekir.
şimdiden tesekkürler.
Eşimden şiddet gördüğüm ve beni aldattığı için çocuğum 2018 de doğar doğmaz boşanma davası açtım 2019 da boşanma gerçekleşti nafaka miktarı beni ve oğlumu geçindirmediniz için nafaka miktarına itiraz ettim edki eşim koruyucuyu ben ben boşanmadan önce uzmanlık sınav ve mülakatına girdi uzman oldu geliri arttı buna dayalı nafaka itirazım kabul olurum ailem olmasa geçiremiyorum çocuğumla
İyi günler diliyorum.Benim oğlum babasının yanında kalıyor 2019 yılında babası nafaka arttırım davası açtı oğlum 18 yaşını geçtiği için (1999 doğumlu)Mahkeme ret oldu.2020 ağustos ayında oğlum dava açtı.Ben babasından ayrıldıktan sonra başka bir evlilik yaptığım için oğlumla 2010 yılından beri görüşmüyorum.
Şu anda oğlum 2 yıllık meslek yüksek okulunda ve ayrıca açık öğretim fakültesinde de okuduğunu beyan etmektedirler.Dosyadaki evraklara göre; babasının maaşı benimkinden fazla ayrıca oğlum sigortalı olarak çalışıyor gözüküyor. Ben sadece yetim aylığı alıyorum başka hiçbir gelirim ve mal varlığım da yok.
Avukat tutacak durumda değilim.Sizden ricam erkek çocuğuna okuduğu müddetçe kaç yaşa kadar nafaka ödeniyor ve sigortalı olması nafaka ödememe engel olabilirmi? Cevaplarsanız çok memnun olurum saygılar
merhaba,2017 yılında 3 çocuğumun velayeti anneye verildi,çocuk başına 150 tl nafaka bağlandı..2018 yılında eski eş tekrar nafaka artırım davası açmasıyla reşit olamayan 2 çocuğum için toplam 650 tl nafaka bağlandı..lakin çocuklarımın ihtiyaçları karşılamak için nafakaya bağlı kalmaksızın maddi desteğim sürekli devam etmesine rağmen(yaklaşık yılda 5 bin tl ) eski eş çocuklar için verdiğim nafakayı kendisi için yetersiz gördüğünden sürekli her yıl artırım için dava açmak suretiyle mahkeme masrafları ve avukatlık giderlerinide bana ödettirmek suretiyle bana hem ekonomik hemde pisikolojik zarar vermektedir.çocukalrıma gönderdiğim nafaka dışında paraları ve diğer harcamaları mahkemeye sunmama rağmen dikkate alınmayıp sürekli nafaka artışı yapılmakta..sonuç olarak açılan her davanın sonunda kazan kişi genellikle karşı tarafın avukatı ve eski eş olmakta..bu durumda devlet memuru olmam ve maaşım dışında bir gelirim olmaması ekonomik olarak gelirim de olağan bir artışın olmayacağı da dikkate alınarak yıllık enflasyon oranları dikkate alınıp artışların her yıl bu oranda artırılması sağlanamaz mı..aksi durumda çocuklarım reşit olana kadar her yıl dava açılması sebebiyle yaşadığım mağduriyeti nasıl önleyebilirim..
Değerli Kulaçoğlu Avukatlık Bürosu,
2018 yılında %92 engelli oğlum için nafaka arttırma davası açtım. Davayı kazandık. Davacı taraf itiraz etti ve davanın gelir durumumun engelli maaşı vs alıp almadığımızın incelenmesi gerekçesiyle yeniden görüldü, Ekim 2019 da yine kazandık. Karşı taraf yine itiraz etti ve Mart 2020 de itirazı reddedildi. O zamana kadar itirazları reddedilmez ihtimalini göz önünde bulundurarak iyeni nafaka miktarı üzerinden ödeme almadık. Gerekçeli kararımız davanın açılma tarihinden itibaren istediğimiz nafaka miktarının ÜFE üzerinde. faiz vs. toplu olarak ödenmesi şeklinde. Fakat davacı taraf 2019 mart ve 2020 mart tarihlerindeki ÜFE artışını yansıtmayarak toplu ödeme yaptı ve aylık nafaka miktarını arttırmadı. Gerekçeli karar açık olmasına rağmen avukatı ve kendisi iki yıllık artışı yapmayı ve ödemeyi reddediyor. Kararı bu şekilde yorumluyorlar. Bu yorum doğrumu ya da mahkeme kararı yoruma açık mı?
Bize nasıl bir yol izleyeceğimiz konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim
merhaba 2018 yılı temmuzunda anlaşmalı olarak boşandım tazminat olarak 100 gr altın ödendi nafaka ödemiyor çok fazla şiddet olduğu için anlaşmalı olarak bir an önce kurtulmak isteğiyle ne derse kabul ettim ancak şuan 5 buçuk yaşında olan kızıma sadece 250 lira nafaka veriyor ve kızımın sadece okul masrafı 550 lira ayrıca maddi durumunda da iyileşmeler var bu durumda nafaka artırım davası açabilir miyim ve açabiliyorsam bu davadaki olumlu sonuç olarak sizin görüşünüzdeki ihtimal nedir??
teşekkürler
Ben 2016 yılında eşimden anlaşmalı olarak ayrıldım iki çocuk velayeti bana verildi ikisine 400 TL nafaka verildi öyle anlaştık ve araba bana verilecekti araba onun üstündeydi ben saticaktim sen sat bana ücretini ver dedim kabul etti ama sekiz bine sattığını söyledi üç binin verdi gerisini hala vermedi verdigi paranın makbuzu var ve nafakayı sadece 50 lira arttırdı iki çocuğa yetmiyor bu iki durumdan dava açabilir miyim nasıl bir yol izlemeliyim nasıl yardimci olursunuz lütfen cevap veriniz
2016 yilinda tedbir nafakasi actim. Bana 400 4 yasindaki kizima 500 baglandi . Hala bir artik soz konusu degil bosanma davam ise suan istinafta tedbir nafakama artis talebinde bulunursam eger dava suresince nafakami alabilirmiyim bide 1016 yilinda eski esimin maasi 4000 bin iken 5 bucuk milyar artis kabul edilebilir mi ?? 900 yetmiyo cunku
Değerli Kulaçoğlu hukuk bürosu çalışanları öncelikle mağdur insanlara yapmış olduğunuz yardımlardan dolayı teşekkür eder başarılar dilerim …. hemen konuya gireyim
2012 yılında anlaşmalı boşanma kararı verdik (50.000 tl nakit, devre mülk, kızımın (1998 d.lu) velayeti, oğlumunda (1995 d.lu)eğitim ve öğretim giderleri olarak anlaştık … 2016 yılında memur artışları ve rütbe terfimi göstererek nafaka artırım davası açtı. Bende hukukçu arkadaşların yardımıyle bankadan eğitim ve öğretim giderleri, kira ödemelerim, ödemekte olduğum kredi borçları v.b. evrakların dekontlarını çıkardım ve tek sayfada anlaşılır halde mahkemeye sundum bu arada ikinci evliliğimi bundan kaynaklı bir çocuğum olduğunuda beyan ettim,
sevgili hakim bey benim hiç suratıma bile bakmadan eski eşime dönerek sanki 40 yıllık arkadaşı gibi ; siz galiba çalışmıyorsunuz evinizde kiradır geçimde zorlanıyorsunuz diye 3 soru sordu ki eski eşim bile şok oldu bunların hepsine evet dedi. Sevgili hakim bey bana dönerek nafakayı 500 tl den 750 ye çıkarıyorum bir önceki yılında üfe oranında artışını ve devamını karara bağlıyorum dedi. Bende hakim bey kızım üniversite okuyor oğlumada ben bakıyorum size sunduğum çizelgeye bakarmısınız dememe rağmen …. evet kafana göre bir çizelge yapmışsın diyerek davayı bitirdi ve çıktı ben her ne kadar itiraz etsemde bir üst mahkemeden 25 günde onaylandı ve geldi 2018 yılında 880 tl 2019 yılında 2179 tl ödemeye başladım heralde 2022 yılında 3000 tl yi buluruz aynı zamanda oğlum askerliğini bitirdi ki askerde ne kadar harçlık gönderilir büyüklerimiz bilir ….. şu an yanımdaki oğlumda 3 yaşına girdi ….. kızım konyada üniv gastronomi bölümü okuyor bölümü gereği ayrı bir ev tutup mutfak konusunda kendisini geliştirmesi için dünya bir masrafa girdim eski eşimde hiç yardımcı olmuyor üfe oranını tüfe ya da tefe ye dönüştürmek adına dava açmayı düşünüyorum
sizden ricam şu bu anlatmış olduğum durumla ilgili olarak kendimi oğlum ve kızıma adadım ancak vermiş olduğum nafaka miktarını anlamsız buluyorum kızımla beraber yaşasa eyvallah oğlumada yardımı yok nasıl bir yol izlemem gerekli şimdiden teşekkürlerimi bir borç bilirim selamlar
Nafaka artırma davası boşanma gerçekleştikten ne kadar süre sonra açılabilir?
Merhaba ben eşimle mayıs 2018 de anlaşmalı olarak boşandık oğluma 400 tl ve bana 200 tl nafaka bağladı ama nafaka tutarı maddi koşullarımıza yetmiyor o yüzden nafaka arttırımı için dava açmak istiyorum ama bu şekilde davayı kazanabilirmiyim? İyi aksamlar
Merhaba; Annem ve babam 2005 yılında anlaşmalı boşandılar. Velayetimiz annemde kaldı ve hepimize aylık 100 er TL nafaka bağlandı. Mahkeme kararında herhangi bir arttırım miktarı söz konusu değil.Ancak babam şu zamana kadar bir kere bile nafaka yatırmadı. Ben kız çocuğuyum 1992 doğumluyum. 2010-2015 yılları arasında 5 yıl üniversite okudum ve yaz aylarında çalıştığımdan sigortalı gösterildim. 2015 yılında 23 yaşımda lisanstan mezun oldum 2016 yılında açık öğretimden ikinci üniversiteyi okumaya başladım.1 Eylül 2018 yılında da evlendim hala açık öğretimden okuyorum ancak evlendiğim için sanırım nafaka hakkım bitiyor. Kardeşim erkek çocuğu 1998 doğumlu. Şuan üniversitede 3. yılı öğrenci. Annem 2017 yılında emekli oldu üzerine ev ve araba var. Babamın bize hiç yardımı olmadığı için şuan birikmiş nafaka davası açmak istiyoruz. Aynı zamanda kardeşimin de hakkı olan nafakayı arttırım talebinde de bulunmak istiyoruz. Sizce bu durumda birikmişi ve nafaka arttırımını alma şansımız nedir? Yardımcı olursanız çok mutlu olacağım. Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba eşimden in 2008 yılında ayrıldım.kendim için nafaka talep etmedim. Oğlum için de cüzi bir miktar nafaka talep etmiştim.şu an ödediği nafaka miktarı 400 lira.oğlum 14 yaşında bu sene liseye başlayacak. Ve bu nafaka miktarı oğlumun Servis ücretini bile karşılamıyor.eski eşim de şuan diyanet İşleri başkanlığına bağlı bir cami de hoca olarak görev yapıyor.nafaka artırımı için nasıl bir yol izlemem gerekiyor.avukat tutmak için de maddi gücüm yok.
Merhaba 2017 tarihinden itibaren çocuğum için 500 tl iştirak nafakasi alıyoruz.Yalnız günümüz şartlarında ortaokulda okuyan kızım için miktar hiçbir şekilde yetmiyor.Ben 2000 tl.kira ödüyorum. Karşı taraf senelerdir kira vermeden oturmakta.Üstelik sıfir eşyaları bırakıp çıkmıştım evden.ben sifirdan bi düzen kurdum kendime.hala taksitlerim vs devam etmekte.kızım kurslara yazılmak istior gönderemiyorum. Nafaka yi nasıl artirabiliriz lütfen yardımcı olun teşekkürler.
Merhaba , 5 ekim 2016 da anlaşmalı olarak eşimle ayrıldım. Ancak eski eşim 2 oğluma 500 er den 1000 tl nafaka ödüyor.bana tabikii hiçbir nafaka ödemiyor çünkü protokolde böyle yazılmasını istedi.iki erkek çocuğu ile beraber kirada oturuyorum çocuklarımın okulu erken saatte bittiği için onları okuldan almaya gidiyorum ve o saatler içerinde çalışabilecek hiç bir yok. Ailemin yardımı olmasa sokaklarda yatardık.Nafaka artırımı için dava açmak istiyorum . Dilekçemde ne sunlamalıyım ?? Ben ve benim gibi mağdur anne ve babalarımıza öyle bir dilekce sunmamıza yardım edin ki hakim ilk duruşmada onaylasın .şimdiden teşekkürler .
2014 yılında boşandık mahkeme yoksulluk nafakası 150.00 TL olarak belirledi ve ödemeleri yaptım, 01/11/02017 yılında nafaka arttırım davası açtı ve davayı ben 25/09/2017 tarihinde aylık 200.00 TL arttırarak 350.00 TL ödemeyi kabul ettim ve mahkeme bana bütün masrafları ödemem gerektiğini de kabul ettim. Fakat geriye dönük olarak her ay bende 700.00 TL olarak emekli maaşıma haciz yoluyla tahsilat yapılıyor.
Ben bu 700.00 TL nafakayı geriye dönük olarak kaç yıl yada kaç ay ödeyeceğim bilgi verirseniz sevinirim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
merhaba,
2011 ayrıldıgım eski eşim kızına nafaka ödemiyor ödeyeceği tutar 100tl nafaka yükseltemeye gitmek için nasıl bir yol izlemeliyim. işim yok parasıızm diye kendini öyle gösterdi yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba size danışmak isterim kardeşim 600 tl nafaka öderken eski eşi 4 sınıfa giden çocukları için nafaka arttirim davası açtı mahkemede acindirarak show yaptı ve 1500 tlye çıktı kardeşim 4600 tl maaş almaktadır ve borcu 3000 tl civarındadır kadının maaşı 3500 civarındadır bu durumda ne yapılabilir ıstinaf mahkemesine mi gidilir bu faiz rakam nasıl düşürebilir nereye ve nasıl bir dilekçe ile itiraz etmeliyiz şimdiden teşekkür ederim
Mrb bn 2012 yilinda esimden ayrildim iki cocugum var her birine 150 tl baglandi 7 senedir ayni nafakayi almaktayim 300 tl simdi cocuklarim buyudu biri liseye digeri orta son sinifta ve ben calismiyorum nafaka arttirim davasi acmak istiyorum bir cocuguma 700 ikinci cocugumada 700 acaba dava acmis olsam kazanma ihtimalim varmi yada hakim benim istedigim miktarimi baglar bunun icin ne yapmam gerekiyor dava kac ay surer bunlari ogrenmek istiyorum
Annem 2009 yılında babamdan resmi olarak boşandı ve kendisine 200 TL nafaka bağlandı.O dönemin şartlarında babamin sigortalı bir iste görünmemesi ve net gelirinin ispat edilememesi sebebiyle böyle bir miktar ortaya çıktı.Ancak 2016 yılında babam emekli oldu ve artık sabit 2500 tl geliri var.Bu gelirden gecmisten kakan nafaka borclari+200 tl aylik duzenli olarak kesilmeye baslandi.Annem kirada oturuyor, çalışmıyor ve emekli maaşı ya da başka bir destegi de yok.Nafakasinin artırılması için nasıl bir yol izlemeliyiz?
Mrb 2oğlum icin 588 tl icra aracilihiyla nafakalarini aliyorum fakat 10 ve 14 yasinda bir cocuk icin yeterli gelmiyor servis parasi okul giyim kusam malum nafaka artirim davasi acmak istiyorum.icrada enflasyon zammina oranla denilmisti fakat hic artis yok yol gösterirmisiniz teşekkür ederim
2018 yılında eşimden boşandım.o zaman mahkeme 1000 liranafaka ve 40.000 lira tazminat bağlamıştı.Eşim beni korkutarak o zaman 40.000 liralık tazminatı imza attırarak feragat ettirmişti.O zamandan bu yana nafakamdada hiç bir artış yapılmadı.Şimdi ne yapabilirim
MERHABALAR, BEN EŞİMLE 2012 YILINDA AYRILDIM. KENDİM İÇİN NAFAKA TALEP ETMEDİM. AYRILDIĞIMIZDA ÇOCUĞUM 6 YAŞINDAYDI VE O ZAMAN 450 TL İŞTİRAK NAFAKASI BAĞLANDI. ŞUAN ÇOCUĞUM 13 YAŞINDA VE BEN GEÇEN BUNCA SENE NAFAKA ARTTIRIMINA GİTMEDİM. LİSEYE BAŞLAYACAK ÇOCUĞUM İÇİN ARTIK NAFAKA ARTTIRIMI YAPMAK İSTİYORUM. BU HESAPLAMA NASIL OLACAKTIR ? BİRDE MESELA BİZİM TALEBİMİZ 600 TL OLDU BU BAĞLANIR MI VEYA HAKİM ARADAN 8 SENE GEÇMİŞ HİÇ ZAM OLMAMIŞ 600 TL DEĞİL 750 TL OLSUN DİYEBİLİYOR MU ? TEŞEKKÜR EDERİM.
2012 yılında eşimden boşandım, eski eşim düşük nafaka göstermek için sigortasını iptal ettirdi.Mahkeme aylık 250 tl nafaka bağladı.Şuan sigorta girişi var geçmişe yönelik düşük nafaka aldığım için artışa gidebilir miyim?
Mrb 5 yıl önce anlaşmalı boşandık ben 150 tl nafaka istedim şimdi ise nafakaya zam davası açmak istiyorum ama rahmetli babamdan emekli maaşı alıyorum kesilen kredilerim var ve oturduğum ev kira dava açınca adli yardım talep etsem avukat verilir mi bana maaşından dolayı ve dava kaç ay sürüyor tskr ederim
merhabalar annem ve babam bundan 7 sene önce boşanılar ve 500 bana 500 tl ise anneme olarak karalaştırılmış ama bunlar dahilinde babam beni özel okula yazdırdı ve kendisinin ayriyetten yardımcı olacağını söyledi ve oldu da ama son 2 yılım kalmasına rağmen her türlü desteği kesti nafaka dahil olmak üzere okulu karşalayack gücümüz yok okulu bırakmam gerekiyor ama ben tekrardan toparlayabilceğimi hiç sanmıyorum seneye sınava gireceğim ne yapmalıyız lütfen yardımcı olun
Merhaba 2016 yılında bosandim kızımın velayeti bende bosandigimiz dönemde devletin verdiği nafakayi kabul ettim şahıs çalışmadığı için fakat kızımın nafakasini ilerde arttırılmasını belirttim şahıs da bu şekilde kabul etti fakat aradan 2.5 yıl geçmesine rağmen karara uyum saglamadi hatta çocuğu hafta sonları dahi almıyor çocuğuyla ilgilenmiyor bu eden le nafaka arttırma davası açtığımda herhangibir ücret ödemem gerekiyor mu
Ben esimden 2015.04.19 da ayrildim yasim 29 ve nafaka olarakta 200 tl baglandi aradan gecen yilar sartlar ve ekonomik durumlardan dolayi suan aldigim nafaka yetmiyo ve ben hala bekarim ve sabit olarakta kaldigim bi yerim yok suanki sartlardan dolayi ben nafaka artim davasi acabilirmiyim ve acarsam kabul gorulur mu yoksa aldigim nafakada kesilir mi ogrenebilirmiyim
14 mayıs 2016 yılında eşimden ayrıldım. Boşanma protokolünde 5.maddesinde davacı-davalı Gönül Akbulut için belirlenen aylık 400 ₺ yoksulluk nafakası ile müşterek çocuklar için belirlenen 700 ₺ iştirak nafakasının her yıl 15 ocak tarihinde bir önceki yıl gerçekleşen ÜFE oranında artırılmasına karar verilmişti. İki kızım var. Büyük kızım 18 yaşında olup, mezun olduğu için eski eşim kızımın nafakasını kesti. Dolayısıyla350₺ olan 424,9₺ olduğuna karar verildiği halde kesildi. Küçük kızımın nafakası 350₺ aylık nafaka iken 485,60₺ olduğuna karar verildi. Benim 400 iken 460 olduğuna karar verildi. Büyük kızımın nafakası kesildiği için ÜFE oranındaki artış da kesildi. Tekrar davaya itiraz etmek ve bu zamana kadar artışı sağlanmayan ÜFE oranındaki artışı istemek için ne yapmalıyız? Nereye dava etmeliyiz? Acil cevap verirseniz cok sevinirim, tesekkürler
Merhaba 2017 yilinda esimle anlasmali olarak bosandik 18 aylik oglum var velayeti annesinde devlet bana bile verseydi oglumu annesinden ayiracak kadar zalim degil ama esim zalim davrandi ailesinin agzina bagarak beni bosadi evladimdan ayirdi uzerimde 7 tane haciz doayasi vat maasimdan her ay bana 1700 tl kaliyo 300 nafak 600 ev kirasi 300 faturalar tutuyor bana getiye bisey kalmiyor eski esim bana nafaka yetmiyor arttirmak icin dava acicam dedi mahkeme nafakayi yukseltirmi eski esim 600 yaptircam diyor bana geriye hic bisey kalmiyor nasil gecinicem tek bir sey kaliyor o da canima kiymak 😥