Ortaklığın Giderilmesi Davası, taşınır veya taşınmaz malların paylı veya elbirliği mülkiyetine tabi olduğu durumlarda, ortaklar veya paydaşlar arasındaki birlikte mülkiyet ilişkisinin sona erdirilmesini ve bireysel mülkiyete geçişi sağlayan ya da malın satışıyla elde edilen bedelin adil bir şekilde dağıtılmasını amaçlayan özel bir hukuki süreçtir. İzale-i şüyu davası olarak da bilinen bu davada ortak mülkiye konu malın paylı veya elbirliği mülkiyetine tabi olup olmamasına bakılmaksızın, paydaşlardan (ortaklardan) her biri malın paylaşılmasını talep edilebilir.
Ortaklığın giderilmesi davasında talep halinde öncelikle, ortak mülkiyete konu olan malın, ortaklar arasında pay oranlarına göre bölünmesi (aynen taksimi) yani aynen taksim yöntemiyle ortaklığın sona erdirilmesi seçeneği değerlendirilir. Ancak, hem ortak mülkiyet konusu malın niteliği hem de paydaşların durumu gibi faktörler, ortak malın doğrudan bölünmesini (aynen taksimi) engelliyorsa, bu durumda ortak mülkiyet konusu malın satılmasına ve elde edilen bedelin, paylara uygun şekilde ortaklar arasında paylaştırılmasına karar verilir.
Ortaklığın giderilmesi davası için bir zamanaşımı süresi öngörülmemiş olup dava her zaman açılabilir.
Yazı İçeriği
- 1. Ortak Mülkiyet Nedir?
- 2. Ortak Mülkiyetin Sona Erme Usulleri
- 3. Ortaklığın Giderilmesi Davası
- 4. Ortaklığın Giderilmesi Davasının Şartları
- 5. Ortaklığın Giderilmesi Davasında Zorunlu Arabuluculuk
- 6. Davanın Tarafları
- 7. Ortaklığın Giderilmesi Davasının Açılamayacağı Zamanlar ve Zamanaşımı
- 8. Ortaklığın Giderilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
- 9. Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Yargılama Usulü
- 10. Dava Sonunda Verilebilecek Kararlar
- 11. Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Satış
- 12. Sıkça Sorulan Sorular
Miras yoluyla ya da diğer işlemler sonucunda, birden fazla kişinin aynı malın mülkiyetine ortak bir şekilde sahip olma durumu ortaya çıkabilir. Taraflar arasında ortak mülkiyete konu malın paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşanırsa, paydaşlardan biri dava açarak ortaklığın sona erdirilmesini talep edebilir. Bu dava uygulamada “İzale-i Şuyu Davası” veya “Ortaklığın Giderilmesi Davası” olarak adlandırılır.
1. Ortak Mülkiyet Nedir?
Bir malvarlığının mülkiyet hakkı, tek bir kişiye ait olabileceği gibi aynı zamanda birden fazla kişiye de ait olabilir. Mülkiyet hakkının birden fazla kişi arasında paylaşılması durumunda ortak mülkiyet kavramı ortaya çıkar. Ortak mülkiyet, üç ana türde incelenir:
Paylı mülkiyet, birden fazla kişinin bir malvarlığı unsuruna belirli oranlarda sahip olduğu durumunu ifade eder.
Elbirliği mülkiyeti ise belirli paylar olmadan malvarlığı unsuru üzerinde ortak mülkiyete sahip olma durumunu ifade eder.
Kat mülkiyeti ise tamamlanmış bir yapı içerisindeki kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, mahzen, depo gibi ayrı ayrı kullanılabilir alanların, gayrimenkulün malikleri ve/veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları olarak tesis edildiği bir sistemdir. Kat mülkiyeti kavramı, hem bireysel mülkiyeti hem de kolektif mülkiyeti içerir. Çünkü ana gayrimenkul üzerinde birden fazla kişinin mülkiyet hakkı bulunur. Ana gayrimenkul üzerine inşa edilen yapının bağımsız bölümleri ise, ana taşınmazın paydaşlarından her birine ait olan tek kişi mülkiyeti altında yer alır.
Kat mülkiyeti hakkında daha detaylıya bilgiye ulaşmak için Kat Mülkiyeti Nedir? isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
2. Ortak Mülkiyetin Sona Erme Usulleri
Elbirliği mülkiyeti, malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesi halinde sona erer.
Paylı mülkiyete tabi mal, paydaşlardan birine veya bir üçüncü kişiye devredilirse paylı mülkiyet tüm paydaşlar için sona erer.
Paylı malın yok olması, kamulaştırılması veya cebri icra yolu ile satışının yapılması halinde de paylı mülkiyet sona erer. Bu hallerde sona erme paydaşların iradesi dışında gerçekleşmektedir.
Yukarıda sayılan sona erme halleri tek kişi mülkiyetinde de geçerlidir. Bu sayılanlara ek olarak paylı mülkiyetin kendisine özgü olan bir diğer sona erme hali ise paylaşma/taksimdir.
Tüm paydaşlar paylaşma rıza gösterirse dava açılmadan malın paylaşımı gerçekleştirilir.
Ancak sadece bir paydaş bile paylaşmaya rıza göstermezse, paylaşmanın gerçekleştirilmesi için ortaklığın sona erdirilmesini talep eden bir dava olan “ortaklığın giderilmesi davası” açılması gerekmektedir.
3. Ortaklığın Giderilmesi Davası
Ortalığın Giderilmesi Davası, bir taşınıra veya taşınmaza birlikte sahip olan kişilerin o malı anlaşarak paylaşamamaları nedeniyle paydaşlardan birinin mahkemede dava açarak malın paylaşılmasını istediği davadır. Ortaklığın Giderilmesi Davası doğrudan 4071 Sayılı (TMK) düzenlenmiş bir dava değildir. Ancak hukuki dayanağını TMK madde 698 ve devamındaki hükümlerden almaktadır.
Ortaklığın Giderilmesi Davası, bir taşınır veya taşınmaz mala birlikte sahip olan kişilerin, o malı anlaşarak paylaşamamaları halinde, paydaşlardan birinin mahkemede dava açarak malın paylaşılmasını talep ettiği bir hukuki süreçtir. Bu dava, 4071 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nda (TMK) doğrudan düzenlenmemiş olsa da, hukuki dayanağını TMK’nın 698. maddesi ve devamındaki hükümlerinden almaktadır.
TMK m. 698 Paylaşma İstemi
“Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir. Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabilir. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebilir. Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunulamaz.”
TMK m. 699 Paylaşma Biçimi
“Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir. Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.
Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.”
4. Ortaklığın Giderilmesi Davasının Şartları
Ortaklığın Giderilmesi Davası’nda, kişiler birlikte mülkiyete zorlanamayacağından, özellikli bir koşul öngörülmemiştir. Ancak, Ortaklığın Giderilmesi Davası’nın kabul edilmesi için aşağıdaki şartlar gerekmektedir:
- Elbirliği veyahut paylı mülkiyete konu bir malın bulunması gerekmektedir. Bu mal, taşınmaz olabileceği gibi taşıt, hisse senedi, ziynet eşyası gibi çeşitli varlıklar da olabilir.
- Davacının, dava açarken ortaklığın tüm taraflarını da dava dosyasına dahil etmesi gerekmektedir. Tüm paydaşlar davada temsil edilmelidir.
- Ortaklığın sona erdirilmesi istenen malın bilgileri eksiksiz bir şekilde belirtilmelidir. Taşınmaz ise ada ve parsel bilgisi, araç ise plaka numarası, patent belgesi ise numarası gibi detaylar belirtilmelidir.
- Dava konusu mal üzerindeki ortaklığı gösteren belgenin sunulması gerekmektedir. Örneğin, miras yoluyla kalan bir taşınmazın intikali gerçekleşmemiş olsa dahi, Ortaklığın Giderilmesi Davası açılabilecektir. Ancak taşınmazın sahibine ait olan mirasçılık belgesinin alınmış olması önemlidir.
- Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğünün bulunmaması gerekmektedir.
5. Ortaklığın Giderilmesi Davasında Zorunlu Arabuluculuk
1 Eylül 2023 tarihinden itibaren ortaklığın giderilmesi davası açılmadan önce arabuluculuk yolunun kullanılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu tarihten sonra açılacak olan ortaklığın giderilmesi davalarında, arabuluculuk yoluna başvurulmamışsa dava, dava şartı eksikliği gerekçesiyle usulden reddedilecektir.
5 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7445 sayılı İcra ve İflas Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 37. maddesi ile ortaklığın giderilmesi davası için zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir.
Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Zorunlu Arabuluculuk başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Maddeye göre;
“MADDE 37- 6325 sayılı Kanuna 18/A maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Bazı uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk
MADDE 18/B-(1) Aşağıdaki uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır:
b) Taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar.”
6. Davanın Tarafları
Davacı taraf: Malın paylı veya elbirliği mülkiyete tabi olması fark etmeksizin bir paydaş/ortak veya birkaç paydaş/ortak birlikte, ortaklığın giderilmesi davası açabilir.
Ortaklığın giderilmesi davası açabilmek için tek şart paydaş olmaktır. Paydaş gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir.
Davalı taraf: Ortaklığın giderilmesi davasının davalısı ise;
Tek bir paydaş/ortak açmışsa, tek paydaş kendisi dışındaki tüm diğer paydaşlar/ortaklar,
Birden fazla paydaş/ortak birlikte açmışsa, bu paydaşlar, kendileri dışındaki tüm diğer paydaşlar/ortaklardır.
Görüleceği üzere Ortaklığın Giderilmesi Davası paydaşlardan biri veya birkaçı tarafından diğer paydaşların tümüne karşı açılacaktır. Paydaş veya ortaklardan biri ölmüşse, mirasçılık belgesi alınarak, mirasçılarının davaya katılımı sağlanmalıdır. Mirasçılar da, miras bırakandan geriye kalan mal veya gayrimenkul üzerindeki ortaklığın giderilmesi davasını, tüm diğer mirasçılara karşı açmalıdır. Diğer mirasçılar davaya dâhil edilmeden, davaya devam edilemez.
7. Ortaklığın Giderilmesi Davasının Açılamayacağı Zamanlar ve Zamanaşımı
Ortaklığın giderilmesi davası bazı sınırlamalar hariç olmak her zaman açılabilen bir dava olup herhangi bir zamanaşımı süresine tabi değildir. Ancak TMK hükümlerine göre;
- Hukukî bir işlem gereğince paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunması halinde,
- Paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunması halinde,
- Uygun olmayan zamanda,
Ortaklığın Giderilmesi istenilemez. Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en fazla on yıllık süreyle sınırlandırılabilir. Taşınmazlardaki paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh edilebilir. Uygun olmayan zaman hususu ise dürüstlük kuralı uyarınca, her paydaşın çıkarına göre mahkemece belirlenir. Örnek vermek gerekirse, bir taşınmazda Aile Konutu Şerhi varsa, bu şerh terkin edilmedikçe ortaklığın giderilmesi istenemez. Taşınmazı kiracının kullanması veyahut kentsel dönüşüm alanında kalması hali uygun olmayan zaman olarak öngörülmemiş olup bu hallerde dava açılabilir.
8. Ortaklığın Giderilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Görevli Mahkeme: Taşınır veya taşınmaz mallara ilişkin mal ve hak paylaşımı ile ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarında, tutar veya değere bakılmaksızın, görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.
Yetkili Mahkeme: Taşınmazlarla ilgili davaların yetkili mahkemesi, ilgili taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesidir. Eğer birden fazla taşınmaz söz konusu ise, bu taşınmazların hepsi için ortaklığın giderilmesi davası, ilgili taşınmazların bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açılabilir. Taşınır mallar bakımından ise, genel yetki kuralları Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda öngörülen esaslara göre uygulanacaktır.
9. Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Yargılama Usulü
Ortaklığın giderilmesi davasının özgün yapısı nedeniyle, yargılama usulünde bazı farklı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
- Sulh Hukuk Mahkemelerinde, kanun uyarınca aksi belirtilmediği sürece basit yargılama usulü uygulanır.
- Davanın kesinleşmemiş olması durumunda herhangi bir işlem yapılamaz.
- Mahkemece ortaklığının aynen taksim yoluyla veya satış yoluyla giderilmesine karar verilebilir. Ancak taraflardan birisi ortaklığın aynen taksim suretiyle giderilmesini talep ederse mahkeme aynen taksimin mümkün olup olmadığını araştırmak zorundadır. Zira öncelik ortaklığın aynen taksim suretiyle giderilmesidir.
- Ortaklığın giderilmesi davası sonrasında gerçekleştirilecek satışta, yargılama sürecinde alınan bilirkişi raporunda tespit edilen miktar referans alınmaz. Satış işlemi için, Satış Memurluğu tarafından yapılacak kıymet takdiri satışın temelini oluşturur.
- Ortaklığın giderilmesi davasında ortaklığın giderilmesine karar verileceği için davada kazanan veya kaybeden taraf gibi bir ayrım bulunmaz. Davanın sonucunda her iki taraf için benzer sonuçlar doğar.
- Ortaklığın giderilmesi davası tam iki taraflı bir dava olduğundan, davacı davasından feragat etse de, davalılardan biri davaya devam etmek isterse mahkemece davaya devam edilerek esas hakkında karar verilmesi gerekir.
- Davanın iki taraflı bir dava olmasının bir sonucu olarak, dava sonucunda “kazanan” veya “kaybeden” taraftan bahsedilememesidir. Bu nedenle yargılama giderleri ile avukat ücretinin taraflar arasında payları oranında paylaştırılması gerekmektedir.
- Bir paydaş, kendi sahip olduğu pay üzerinde ‘’intifa hakkı’’ kurma yetisine sahiptir. İntifa hakkı, hak sahibine malın kullanımı ve semerelerinden yararlanma yetkisi veren bir haktır. Eğer bir paydaş, kendi sahip olduğu pay üzerinde intifa hakkı kurarsa, bunu diğer paydaşlara bildirir. Diğer paydaşlar, bu bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde paylaşma talebinde bulunursa, intifa hakkıyla ilgili olarak belirlenen bedel üzerinde satış yoluyla paylaşım devam eder.
10. Dava Sonunda Verilebilecek Kararlar
Ortaklığın Giderilmesi Yöntemleri
10.1. Ortaklığın Paylaştırma (Aynen Taksim) Suretiyle Giderilmesi
Ortaklığın aynen taksim yoluyla sonlandırılması, ortaklar arasında ortaklığa ait mal veya mallardan bir kısmın her bir ortağa dağıtılması işlemidir. Örneğin, miras kalan beş tarla varsa ve bu beş tarlayı mirasçılar arasında paylaştırmak istiyorsak, her bir mirasçıya birer tarla verilmesiyle ortaklığın sona ermesine “aynen taksim” denir. Ancak, ortaklığın aynen taksim yoluyla sonlandırılabilmesi için belirli koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar şunlardır:
- Ortaklığın giderilmesi davasında, davacı veya davalılardan en az biri, ortaklığın aynen taksim yoluyla sonlandırılmasını talep etmelidir.
- Mahkeme, ortaklığın giderilmesi istenen malın aynen taksime uygun olup olmadığını bilirkişi incelemesi ile belirlemelidir.
- Ortaklığın aynen taksim yoluyla sonlandırılması durumunda, malın değerinin aşırı düşmemesi gerekmektedir. Ancak, taraflar taksimi kabul ederse, bu koşul göz ardı edilebilir.
Bir paydaş aynen taksim talebinde bulunursa, mahkeme malın aynen taksime uygun olup olmadığını incelemekle yükümlüdür. Eğer malın uygun olduğu kanısına varılırsa, mahkeme malın aynen taksime tabi tutulmasına karar verebilir. Ancak, mal parçalarının değeri eşit değilse, eksik değere sahip olan parçaya denge sağlamak için ek ödeme yapılmasına karar verilir.
10.2. Ortaklığın Satış (Pazarlık/Açık Artırma) Suretiyle Giderilmesi
Eğer taraflardan hiçbiri aynen taksim talep etmemişse veya talep edilmiş olsa da malın aynen taksimi mümkün değilse veya paylı malın bölünmesiyle ciddi bir değer kaybı yaşanacaksa, bu durumda açık artırma yoluyla satışa karar verilir. Eğer tüm paydaşlar satışı kabul ederse, satış işlemi sadece paydaşlar arasında gerçekleştirilir. Ancak, paydaşlardan sadece biri bile bu fikre katılmazsa, satış kamuya açık bir şekilde yapılır.
Mahkeme, ortaklığın satış yoluyla sonlandırılmasına karar verirse, bu karar kesinleştikten sonra satış işlemleri için dosya satış memurluğuna gönderilir. Satış memurluğu, satışa esas alınacak kıymet takdirini düzenler. Ardından, İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre satış yapılır.
10.3. Ortaklığının Kat Mülkiyetine Geçiş Suretiyle Giderilmesi
Taşınmazın paylaştırılması, kat mülkiyeti rejiminin kurulmasıyla sağlanabilir. Bu amaçla, mahkeme tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu‘na uygun olarak inşa edilmiş ve mimari projeye uygun hâle getirilmiş ya da projesi olmamakla birlikte mevcut duruma göre hazırlanmış, ilgili makamlarca onaylanmış bir projenin bulunması gerekmektedir. Her bir paydaşa en az bir bağımsız bölüm düşecek şekilde planlanmış olmalıdır. Ayrıca, binanın tümünün kâgir ve aynı zamanda tamamlanmış olması gerekmektedir.
Eğer tamamlanmış yapının fiili durumu ile onaylanmış projesi arasında farklılıklar varsa veya yapı, imar düzenlemelerine uygun olmasına rağmen projesiz olarak yapılmışsa veya bazı bağımsız bölümler kullanıma uygun değilse, yani kat mülkiyeti kurulmasına engel teşkil eden eksiklikler mevcutsa, hemen kat mülkiyeti rejimi oluşturulamayacağı anlamına gelmez. Bu eksiklikler, kat mülkiyeti talebinde bulunan tarafa uygun bir süre verilerek giderilmesi için fırsat tanınmalıdır. Eksiklikler tamamlandığında, dava konusu taşınmazın yapıları bilirkişiler aracılığıyla konum, yüzölçümü, kullanım amacı gibi açılardan değerlendirilir. Eğer paydaşlar arasında uzun süredir benimsenen bir kullanım biçimi varsa, bu durum öncelikle dikkate alınır. Aksi takdirde, kura usulüyle paydaşlara bağımsız bölümler tahsis edilir.
Bu hususta detaylı bilgi için “Kat Mülkiyeti Kurulması Suretiyle Ortaklığın Giderilmesi” isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
11. Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Satış
Ortaklığın sonlandırılması için satış yolunun tercih edilmesi durumunda, dava konusu olan malvarlığı unsuru satılarak elde edilen bedel, ortaklar arasında paylaştırılır.
Davacı, ortaklığın satış yoluyla sona erdirilmesini talep ettiğinde, mahkeme öncelikle ortaklığın satış yoluyla giderilip giderilemeyeceğini değerlendirir. Eğer davacı hangi yöntemi tercih ettiğini belirtmemişse, mahkeme öncelikle aynen taksimin mümkün olup olmadığını araştırır. Aynen taksim mümkünse bu yönteme başvurulur. Ancak taşınmazın bölünmesi mümkün değilse veya bölündüğünde ciddi bir değer kaybı oluşacaksa, ortaklığın satış yoluyla sona erdirilmesine karar verilir.
11.1. Satış Usulü
Satış işlemi açık artırma usulüyle gerçekleştirilir. Açık artırma, herkese açık olarak yapılan genel açık artırma ve yalnızca ortaklar arasında gerçekleşen özel açık artırma olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Ancak Türk Medeni Kanunu’nun 699. maddesi uyarınca özel açık artırmanın gerçekleşmesi için tüm paydaşların onay vermesi ve mahkemenin bu yönde bir karar alması gerekmektedir.
11.2. Satış Memuru
Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen “Ortaklığın Giderilmesi” ile ilgili kararların kesinleşmesinin ardından, dosya talep üzerine ilgili Satış Memurluğuna iletilir. Satış memuru mahkeme tarafından belirlenir ve satış süreci İcra ve İflas Kanunu’na göre yürütülür. Sulh hukuk Mahkemesi bu satışlarda Hukuk Yazı İşleri Müdürlüğünü yada icra memuru satış memuru olarak görevlendirmektedir.
11.3. Kıymet Takdiri ve Kıymet Takdirine İtiraz
Satış memuru, İcra ve İflas Kanunu’nun 128. maddesi ve devamı gereğince satışın hazırlıklarını yapar ve kıymet takdirini gerçekleştirir. Bu kıymet takdirine yönelik yapılan itirazlara, ortaklığın giderilmesi kararını veren Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından bakılır. Aynı şekilde, Satış Memurunun işlemlerine karşı yapılan şikayetlere de Sulh Hukuk Mahkemesi’nce bakılır. İhalenin feshedilmesine ilişkin talepler de şikayet niteliği taşıdığından, bu tür taleplere de Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından bakılır.
Kıymet takdirine itiraz üzerine Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen kararlar kesindir. Kıymet takdirinin yapıldığı tarihten itibaren iki yıl geçmedikçe yeniden kıymet takdiri istenemez.
11.4. Satış İlanı
Kıymet takdirinin kesinleşmesini müteakip, satış memuru, satış koşullarını belirler ve ilan eder. Açık artırmaya ilişkin satış ilanı satıştan en az 1 ay önce yapılması gerekmektedir. İlan içeriğinde satılacak malın türü, özellikleri, kıymet takdiri değeri ile birlikte ihalenin düzenleneceği yer, tarih ve saat gibi bilgiler yer alır. Satış ilanı bu bilgilerin yanı sıra açık artırma şartnamesini içerir.
İlanın bir örneği tapu kaydındaki ilgililere tebliğ edilir.
11.5. İhalenin Yapılması
Ortaklığın giderilmesi davalarında verilen kararlar üzerine yapılacak satışlar icra iflas kanunu hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Bu düzenleme gereğince satışa ilişkin ihalenin nasıl gerçekleştirileceği de İcra İflas Kanunun Madde 115 te düzenlenmiştir.
- Birinci ve ikinci ihale, icra müdürü tarafından, ilanda belirlenen gün ve saatte, haczedilen malın muhammen kıymetinin yüzde ellisi üzerinden başlatılır. Şartların yerine gelmesi hâlinde mal, en yüksek teklif verene ihale edilir. Şu kadar ki, artırma bedelinin haczedilen malın muhammen kıymetinin yüzde ellisi ile o malla güvence altına alınan ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan alacakların toplamından hangisi fazla ise bu miktarı ve ayrıca bu miktara ilave olarak paraya çevirme ve paylaştırma masraflarını da geçmesi şarttır.
- Artırmanın sona erdiği gün ve saatte şartların bulunması hâlinde, mal en yüksek teklif verene ihale edilmiş olur ve malın mülkiyeti ihale alıcısına geçer. İhale alıcısının en yüksek teklifi verip de süresi içinde ihale bedelini yatırmaması hâlinde alınan teminat iade edilmeyip öncelikle satış masraflarından düşülmek üzere hak sahiplerine alacaklarına mahsuben ödenir.
- İcra müdürü, elektronik satış portalında artırma bittikten sonraki ilk iş gününde artırmanın sonucuyla ilgili bir artırma sonuç tutanağı düzenler ve bu tutanaktaki bilgileri aynı gün satış portalında ilan eder. Tutanakta; ihalenin hangi gün ve saatte tamamlandığı, şartlar yerine gelmişse en yüksek teklifi verene malın ihale edildiği, tutanağın ilanından itibaren yedi gün içinde ihale bedelinin icra dairesi hesabına yatırılması gerektiği ve şartlar yerine gelmediği takdirde ihalenin hangi gerekçeyle yapılamadığı belirtilir.
- Satış talebi teklif verme başladıktan sonra geri alınamaz. Teklif verme süresinin bitimine kadar borcun tamamen ödenmesi hâlinde satış durdurulur.
- İcra müdürü, asgari ihale bedelinin teklif edilmediği, en yüksek teklif verenin ihale bedelini yatırmadığı veya teklif verme süresinin bitiminden önce borcun ödendiği hâllerde, ihalenin yapılamadığını veya iptal edildiğini tutanakla tespit eder. Asgari ihale bedelinin teklif edilmediği veya en yüksek teklif verenin ihale bedelini yatırmadığı hâllerde ikinci artırma, birinci artırmadaki şartlar çerçevesinde daha önce ilan edilen tarihte başlar.
- Artırmada, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı şartlar gerçekleşmezse alacaklı, önceki satış talebinden kalan satış isteme süresi içinde satış günü verilmesini talep edebilir. Satış isteme süresi satış talebiyle birlikte durur ve duran bu süre, ihalenin yapılamadığına veya iptal edildiğine ilişkin tutanak tarihinden itibaren kaldığı yerden işlemeye başlar.
- İcra müdürü, artırma bittikten sonraki ilk iş gününde elektronik satış portalından kaynaklanan teknik sebeplerle, artırmanın son on dakikası içinde teklif verilemediğini satış portalı kayıtlarından tespit ederse artırma süresinin bir gün uzatılmasına karar verir; kararda artırmanın başlayacağı ve biteceği tarih ve saatleri gösterir ve tüm bu hususları satış portalında derhâl duyurur. Bu durumda artırmanın başlangıç tarihi, artırma süresinin uzatılmasına karar verildiği tarihten itibaren üç günü geçemez. Bu süre içinde, daha önce en yüksek teklif veren teklifiyle bağlı olacağı gibi yeni istekliler de teminatı yatırmak suretiyle artırmaya katılabilir.
12. Sıkça Sorulan Sorular
Dava konusu taşınmazın tapu bilgilerinde yanlışlık veya eksiklik olması halinde mahkeme durumu inceler ve gerekirse taraflara bu yanlışlık ve eksikliğin giderilmesi için yetki ve süre verir.
Bölünen parçaların birbiri ile denk olmaması halinde eksik değerdeki parçaya tamamlayıcı miktarda para eklenerek denkleştirme sağlanır.
Tüm paydaşlar malın aynen taksim yolu ile paylaştırılması konusunda anlaşmış ancak kime hangi parçanın özgüleneceği konusunda anlaşamamışlarsa hâkimin satış yolu ile paylaştırmaya karar vermesi mümkün değildir. Zira ortaklığın giderilmesi davasında, hâkim, paydaşların oybirliği ile alınmış kararlarının aksine hüküm veremez.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 7. maddesinde kat irtifakına veya kat mülkiyetine tabi olan taşınmazlara ilişkin olarak ortaklığın giderilmesi davası açılamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Ortaklığın giderilmesi davası çift yönlüdür. Yani davalılar aynı zamanda davacı, davacılar aynı zamanda davalıdır. Bu nedenle davacı davadan feragat etse dahi dava reddedilmez ve görülmeye devam edilir.
Ortaklığın giderilmesi davasına konu taşınmaz üzerindeki ağaç ve yapıların kimin mülkiyetinde olduğu yönünde uyuşmazlık varsa hâkim ilgili uyuşmazlık hakkında Muhdesat Aidiyetinin Tespiti Davası açılması için süre verir ve bu davanın sonucunu mevcut ortaklığın giderilmesi davasında bekletici mesele yapar.
Muhdesat paydaşlardan bir veya birkaçına aitse ve tapuda bu konuda şerh varsa ya da paydaşlar arasında muhdesat konusunda tartışma yoksa arzın ve muhdesatın dava tarihindeki değerleri ayrı ayrı hesaplanır. Akabinde toplam değer ile hesaplanan değer arasında oranlama yapılır. Bu oranlama ile satış bedelinin ödenecek tutarı belirlenir.
01.09.2023 tarihi itibariyle açılacak ortaklığın giderilmesi davaları için dava açılmadan önce arabuluculuk yolunun tüketilmesi zorunludur. Arabulucuya başvurulmadan açılan dava, dava şartı eksikliği nedeniyle reddedilecektir.
Meraba ortaklikta hakki daha fazla olan kişiye mahkemede yeri almak için öncelik tanınırmi?
2021 ocak ayında tüm bedeli tarafımdan ödenerek engelli annem (psikiyatrik engeli yoktur) üzerine araç aldım. tüm ödeme dekontları mevcut. annemin vefatıyla diğer miraşcılar ortaklığın giderilmesi davası açtılar. bu durumda tarafımdan ödenen alabilirmiyim. Yoksa tüm mirascılar arasında satış tutarı eşit olarak mı paylaştırılır.
En büyük hisse sahibi olarak alım önceliği varmı (tarım arazisi)
merhaba .paylı mülkiyet davasında bilirkişi heyeti raporu elime ulaştı.TMK m.642/3 ‘e göre mirasın hemen paylaşılması malın değerini önemli ölçüde azaltacağından malın paylaşılmasını erteleme talebinde nasıl bulunabilirim.şimdiden teşekkürler
Merhaba
Annem dedemden kendisine kalan vasiyeti üzxerine alamadan vefat etti.Şimdi 2 dayımda izalei suyu davası acmaya hazırlanıyolar. Avukatım bana bu dava acıldıgında buyuk hıssedar sen oldugun ıcın dıger hıssedarların hısselerını alacakmısın dıye dırek bana soracagını almam durumunda sorunun cozulecegını soyledı . Fakat acık artttırmayla satılma dısardan bırılerının dahıl olması yuksek fıyatı verenın satın alması hakkı vs gibi acıklamalar okudum cok kafam karıstı vasiyet olması bana oncelık tanır mı lütfen bana yardımcı olun.
Merhaba ana cadde üzerinde olan 200M2 arsamızdan yol geçiyor. Belediye aynı cadde üzerinden yer veriyor. Toplamda 80 m2 iki kardeşide bizimle aynı parselde birleştiriyor. Satın almalarımız ile bizim arsa 288 diğerlerinin toplamı 118 yanu 406 m2 oluyorz.
Diğer ortaklar ( 118m2) ne müthait konusunda nede satış konusunda anlaşamıyoruz.
1- Paydaşlıkdan çıkartıp yola bakan kısmı kendimize alabilirmiyiz. Eski arsamıozı emsal göstererek. Ortağın arsası ucube biyerdeydi. Mahkeme ortalama ne kadar sürer.
2- Mahkeme kararı ile satın alabilirmiyiz ne kadar sürer ortalama
Teşekkürler
Merhabalar, amcam ve halamlar dedemden kalan ev yerlerinin açık artırma ile satılması için avukat tutmuşlar ve Ortaklığın giderilmesi davası açmışlar babamı ve diğer amcamı da davalı olarak yazdırmışlar. Dava dilekçesini okudum. Yargılama ücreti herkesin miras payından düşülerek, vekalet ücretinin ise davalilardan alınmasını talep etmişler. Iyi ama bize kimse birşey sormadı. Bunun neticesinde de biz vekalet ücreti ödemek istemiyoruz onun da herkesin miras paylarından alınmasını istiyoruz. Duruşma günü verilmiş ne yapabiliriz ? Teşekkür eder iyi günler dilerim.
Merhaba, ortaklıkta hakkı daha fazla olan kişiye mahkemede yeri satın almak için öncelik tanınır mı?
Merhaba,
Babamın 2. evliliğinden olan eşinin çocuğu yok. 2. annem vefaat etti. Beraber aldıkları ev var. Evin %50 si babama diğer %50 si annemin ailesine kalıyor. Evde ben 18 senedir oturuyorum.
Annemin ailesi kendilerine kalan mirastan vazgeçmiyor.
Mahkeme süreci başlayacak.
1. Bu süreçte evde ben oturacağım. Benden kira talebinde bulunabilirler mi?
2. Mahkeme açarak evi anne ve babamın evli iken beraber kazandıkları para ile aldıkları için onların bu evde hiçbir hakkı olmadığını nasıl ispatlayabiliriz?
Merhaba,
Davamız açık artırmaya gidiliyor. Bilir kişi arsa ve bina bedeli tespiti yaptı.
Sormak istediğim, açık artırmada hissedar olarak karşı tarafın (diğer hissedar) arsasını satın almak ister isek KDV ve başka bir ödeme yapacak mıyız. Yapacak isek ödeme oranları nedir?
Teşekkür ederim
Paydaşlar arasında yapılan açık artırma internet üzerindenmi yapılıyor ve bunu biz görebiliyomuyuz
2004 yılında 2 daireye kardeşim ve ben çıplak mülkiyetleri bizde intifa hakkı babamda olacak sekilde tapudan satış yapıldı. Bu ortaklığın giderilmesi için nasıl bir yol izlemeliyiz. İntifa hakkı sahibinin durumu ne olur? Teşekkürler
Paydaşlar arasındaki anlaşmazlıklarda süreç mahkeme satışına gittiği zaman taşınmazın fiyatı belediye kayıtlarındaki fiyatlar mı yoksa bilirkişi tarafından mı belirlenir.
Arsada paydaşlar arasında 5 hisse var. 3 tanesi benim.Diğer iki hisse sahipleri paylarını satmıyor. Ama yarısından fazlası bende olduğu için evimin de yakınında olduğu için ben almak istiyorum. Nasıl bir yol izleyebilirim ? Nasıl bir anlaşma yoluna gidebilirim ? Olayı yargıya taşırsam payların yarısından fazlasına sahip olduğum için diğer payların rayiç bedelini ödeyerek mi alırım yoksa açık arttırmayla mı verilir ? Yardımcı olursanız çok sevinirim, kolay gelsin iyi günler
Ortaklığın giderilmesine ilişkin satışlarda yalnızca hissedarlar arasında bir arttırma yapılması ihtimali Medeni Kanun 699. Madde gereği yalnızca tüm paydaşların rızası ile mümkündür. Ortaklığın giderilmesi davaları anlaşmazlık üzerine açılması sebebiyle tarafların bu anlamda da anlaşması uygulamada çok mümkün olmamaktadır. İhale bilirkişi raporunda belirtilen miktarın yüzde 50’sine satış ve paylaştırma giderlerinin eklenmesiyle oluşan miktardan başlayacaktır. Son tahlilde yalnızca tüm paydaşlar rıza gösterirse hissedarlar arasında arttırma yapılabilir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Dava sonucu yapılacak satışta paydaşların öncelikli alım hakkı var mıdır?
Ortaklığın giderilmesi davası ferdi mülkiyete geçmek isteyen davacının ve bu davacıyla birlikte diğer bütün paydaşların hakkını koruyan bir dava türüdür. Yani ortaklığın giderilmesi davasının bir kazananı veya kaybedeni bulunmamakta, tüm paydaşlar eşit sonuçlara katlanmaktadırlar. Dolayısıyla söz konusu davaya ilişkin olan yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin eşit bir şekilde paylaştırılması hakkaniyet açısından daha uygundur.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Ortaklığın giderilmesi davasında yargılama giderleri ve avukatlık ücretleri nasıl paylaştırılır?
Paydaşlıktan çıkarma ile izale-i şuyu davası aynı müesseseler değildir. Zira paydaşlıktan çıkarmada yalnızca söz konusu paydaş ortaklıktan ayrılırken, izale-i şuyu davasında ortaklığın tamamen giderilmesi ve ortada herhangi bir paydaş kalmamasına ilişkindir.
Paydaşın çıkarılması
Madde 696- Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hâle getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir. Davanın açılması, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, pay ve paydaş çoğunluğuyla karar verilmesine bağlıdır. Hâkim, çıkarma istemini haklı gördüğü takdirde, çıkarılacak paydaşın payını karşılayacak kısmı maldan ayırmaya olanak varsa, bu ayırmayı yaparak ayrılan parçanın paylı mülkiyetten çıkarılana özgülenmesine karar verir.
Yargıtay kararlarına göre maddede bahsedilen yükümlülüklerin ağır su-rette ihlali deyiminden kusurun özel yoğunlukta ve önem de bulunması, ihlal unsurunun gerçekleşebilmesi için paydaşın kasten ve bilerek müşterek mülkiyet ilişkisini devamını çekilmez hale getirmesi gerekir. Fiilin işleniş tarzı, paydaşların sosyal ve ekonomik koşulları ile objektif iyi niyet kuralları değerlendirilerek her olayın somut özelliğine göre bir çözüm getirilmesi icab eder. Kanunda yükümlülük ihlallerinin nelerden ikamet olabileceği konusunda bir açıklık bulunmadığına göre yukarda açıklanan ilkeler ışığında takdir yet¬kisinin hâkime bırakıldığının kabulü gerekir.
Paylı mülkiyetin sona ermesi (İzale-i Şuyu)
Paylaşma istemi Madde 698- Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir.
Bu ihtimalde ise aynen paylaşım mümkün ise yapılır, mümkün olmadığı hâllerde satış yolu ile ortaklığın giderilmesi yoluna başvurulur. Satış ile birlikte ortak mülkiyet sona ermekle birlikte tüm paydaşlar için paydaşlık sıfatını kaybetme hâli söz konusu olmaktadır.
Paydaşlıktan çıkarma davası ile izaleyi şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası aynı nitelikte midir?
TMK m.698/1 gereği hukuki bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça Paydaşlardan her biri malın paylaştırılmasını isteyebilir.
Bir veya birden fazla paydaş ya da ortak bu davayı açabilir. Birden fazla paydaş ile açılan bu davada kendileri dışındaki tüm diğer paydaşları davada hasım gösterilmelidir. Tüm paydaşlar davaya dahil olması gerekmektedir.
Açılacak davada bütün ortakların veya paydaşların haberdar olması gerekmekle birlikte duruşmalara gelmedikleri takdirde yokluklarında yargılamaya devam edilir.
Paydaşların ya da ortakların bir diğerine dava takip yetkisi verebilmesine imkan yoktur. Fakat aralarından seçilecek paydaş veya ortak özel bir yetkilendirme ile onlar adına bir avukata dava takip yetkisi verebilir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
İzale-i Şuyu davasında paydaşlar aralarından birini temsilci olarak seçebilir mi?
Ön alım hakkı, paylı mülkiyete tabi bir taşınmazın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlara aynı şartlarla bu payın alıcısı olabilme yetkisini veren yenilik doğuran bir haktır. Payın tamamının satılması halinde ön alım hakkı kullanılabileceği gibi, payın kısmen satımı halinde de bu hak kullanılabilir.
Yasal ön alım hakkı kişiye değil paya bağlı bir haktır ve alıcıya karşı dava açılarak kullanılabilir. Davada görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi iken yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Bu davayı tüm paydaşların birlikte açma zorunluluğu bulunmamaktadır. Taşınmaza paylı mülkiyet ile malik olan paydaşlardan biri alıcıya karşı önalım davası açabilir. Bununla birlikte birden çok ön alım hakkı sahibi paydaş da birlikte dava açarak haklarını kullanabilirler. Bu durumda paylaşmanın nasıl yapılacağı 24.07.1947 tarihli Resmi Gazete ’de yayınlanan 11.06.1947 tarihli ve 5/8 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı ile netliğe kavuşmuştur. Buna göre; birden fazla ön alım hakkı sahibinin bu hakkını kullandığı durumda paydaşların pay oranları ne olursa olsun her bir paydaş satılan payın aynı oranında alıcısı durumuna girecektir. Bir başka ifade ile satılan pay, ön alım hakkını kullanan davacı paydaş sayısına bölünerek paylaştırılacaktır. Paydaşların sadece bir kısmı ön alım hakkını kullanır, diğerleri kullanmazsa bu hesaplamada sadece kullananlar dikkate alınacaktır. Şu durumda ön alım davasına, ortaklardan bir kısmının katılmamasının davaya herhangi bir etkisi olmadığı gibi alım konusunda hisse oranının da herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.
Ön alım davasının aynı yerde bulunan bir parsel veya tamamı için açılmasında harçlar ve yargılama giderleri bakımından farklılık olacaktır. Ön alım davasında harç ve yargılama giderleri dava konusu taşınmazın satış bedeli üzerinden hesaplanacağı için taşınmaz değeri ne kadar yüksek olursa masraflar da o oranda artacaktır. Bununla birlikte ön alım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşeceği için, satılan taşınmazların tamamı bakımından ön alım hakkı kullanılmak isteniyorsa hak düşürücü süre dikkate alınmalıdır.
Davanın sonuçlanma süresi ise somut olayın özelliklerine, taraflarının taleplerine, davaya bakan mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişmekte olup Ulusal Yargı Ağı sistemine göre davanın ortalama 449 günde sonuçlanması öngörülmektedir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, kişisel hukuki yorum ve bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
1-Ön alımda ve dava da tüm ortakların bir arada bulunmaması veya bir kısmının katılmaması durumu davayı etkiler mı?
2-Aynı yerde bulunan 1 parsel için veya tamamı için açılacak davada özellikle maddi olarak ve diğer konularda ne gibi farklılıklar vardır?
3-Alım için hisse oranının bir önemi var mı?
4-Davanın sonuçlanma süresi tahmini ne kadardır?
Merhabalar benim de bir sorum olacak yanıtlarsanız sevinirim
Bizim 45 dönüm sekiz hisseli bir tarlamız var. Yaklaşık 20 yıl önce mirasçılar arasında anlaşılarak yer haritacı tarafından kroki çizilerek herkese eşit olarak paylaştırıldı. Benim sorularım şu şekilde.
1. Zamanın da hissedarların hepsinin rızası ile yer paylaştırılmasına rağmen, her hissedar tarlasında ağaç yetiştirip tarım faaliyeti icra ediyor iken, şuanda bir veya bir kaç kişinin isteği ile satış davası açabilir mi?
2. Satış davası açabiliyor ise çoğunluk satış yapılmasını istemez ise sonuç ne olur?
3. Satışı yapmak isteyen kişi tek başına hareket ederse onun hissesini alıp onu ortaklıktan çıkarmak için ne yapmamız gerekir?
Teşekkür ederim ilgi ve alakanız için.
Teşekkür ederim.
Merhaba. Öncelikle burada vatandaşlara verdiğiniz destek için teşekkür ederim.
Benim %98 oranında sahibi olduğum bir arsada bir kişi %2 oranında hisseye sahip. Bu şahıs uzun zamandır kayıp ve kendisine ulaşılamıyor. Bu şahsa ortaklığın giderilmesi davası açabilir miyim? Kendisine ulaşılamaması davayı nasıl etkiler ve bu hisseyi mahkeme kararıyla alabilir miyim?
Teşekkürler…
Merhaba
6 kardeşiz ortak tarlamız var kardeşlerden biri hissesini diğer bir kardeşe sattı
Bir kardeşte 2 hisse diğer kardeşlerde 4 hisse var,kimin yeri neresi belli değil yani herkesin hisse oranında payı var tarlada
Tarlanın imara açılma durumu var kardeşler olarak anlaşamıyoruz
1 kardeş izalei şuyu davası açıp tarlayı komple kendi satın alabilir mi?
Ben davayı açtıktan sonra 5 kardeş birleşip tarladaki hissemi benden alabilir mi?
Ben tarlanın satılıp herkesin hakkında ne düşüyorsa onu almasını istiyorum
Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim?
Bilgi verebilirseniz sevinirim.
İlgili mevzuat,
TMK 699/3 uyarınca,
Paylı malın bölünmesinde aynen taksim mümkün değil ise malın satışına hükmedilecektir. Malın açık artırmayla satışında paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi tüm paydaşların rızasına bağlıdır.
TMK madde 699/3 uyarınca,
Satış açık artırma ile olacağından davaya konu olan malda herkes alıcı olabilecektir. Ancak paydaşlar açık artırmanın sadece paydaşlar arasında yapılmasını talep ediyorlar ise açık artırma sadece paydaşlar arasında yapılacaktır.
Ayrıca,
Açık artırma ile satılacak olan mal, öncelikle açık artırmadaki değer, kıymet takdirini ihtiva eden bilirkişi raporunda belirtilen değerin %50’si üzerinden başlayacaktır. Artırma usulü ile yapılacak olan satışta en çok artırmayı yapan kişiye ise satış yapılabilmektedir.
Fakat,
Aynen taksim durumunda malın paylarının birbirine denk düşmediği durumlarda eksik değerde bulunan parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verilebilmektedir.
TMK 701. Madde uyarınca ,
“Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyetidir. Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır.”
Sonuç olarak, elbirliği mülkiyetinde miras yoluyla elde edilen mülk paylara bölünmemektedir. Böylece malikler arasında paydaşlık değil, ortaklık söz konusu olmaktadır. Uyuşmazlık ise taşınmazın mirastan kaynaklı mal paylaşımı niteliği ile ilgilidir. Söz konusu taşınmazın oybirliği sağlanarak devri sağlanabilir, açık arttırma ile satılması istenmiyorsa ortaklığın giderilmesi davası için aynen paylaşma yoluna gidilebilir veya anlaşma sağlanarak ortaklığın devamı sağlanabilir.
Medeni Kanunun 703. maddesi
”Elbirliği mülkiyeti, malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesiyle sona erer.
Devir için ise : elbirliği halinde tasarruf edilen mal, bütün ortakların oybirliğiyle devredilebilir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, yazı ve yorumlar, kişisel hukuki yorum ve genel bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğranılmaması açısından, hukuki destek ve detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Miras bırakanın ölümü ile birlikte tereke bir kül halinde mirasçılara intikal edeceğinden, tereke üzerinde mirasçılar arasında Türk Medeni Kanunu’nu 640. maddesi gereğince bir miras ortaklığı oluşmaktadır. İlgili kanun hükmü:
A. Mirasın geçmesinin sonucu
I. Miras ortaklığı Madde 640- Birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.
Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler.
Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir.
Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır.
Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.’’
Madde metninde belirtildiği üzere mirasçılar terekeye elbirliği mülkiyeti ilişkisi içerisinde sahip olurlar ve terekeye ait tüm haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler. Mirasçılardan herhangi birine ulaşılamaması durumunda paydaşlığın giderilmesi için ortaklığın giderilmesi davası ( izale-i şuyu ) açılması ve ulaşılamayan paydaş içinde tebligatın ilanen yaptırılması gerekmektdir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, yazı ve yorumlar, kişisel hukuki yorum ve genel bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğranılmaması açısından, hukuki destek ve detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Merhaba
5 kardese kalan bir arazi icin kardesler arasinda anlasip bolusmeye razilar ancak mirasci kardeslerden birisi oldugu icin cocuklarinin onayi gerekiyor. Ancak 1 cocuga ulasilamiyor. nasil bir yol izlemeliyiz.
Merhaba,
Dedem 2 evlilik yapıyor vefat etmeden önce ilk eşini kaybediyor ilk eşinden 3 çocuk kalıyor vefatından sonra 2. eşi ve 5 çocuğunu geride bırakıyor. Dededen kalan bir arsa var arsanın uzerınde 2 erkek kardeşin ortak kullandığı eski bir ev var. geriye kalan 6 kız kardeşin taraf tutarak hisse payına düşeni bir kardeşe verip diğerine vermek istemediklerini belirtmekteler. Diğer kardeşinde 6 kız kardeşlerinin tarafsız kalmasını 2 erkek kardeşe eşit şekilde kimsenin mağdur olmadan feragat etmelerini istemektedir. Ayrıyetten dedenin vakti zamanında arsanın bır kısmını başkasına örfen sattığını ve o kişinin tapu devrı olmaksızın aldığı yere ev yapmıştır Kardeşler arasında anlaşmazlık devam etmektedir ortaklığın giderilmesi davasında açık artırma usulu arsa yabancı bırı tarafından alınırsa dedemizin önceden sattığı kisimda ev yapan kişinin hak mahrümiyetine uğrayacağı aşikardır. “kanunu boyutunu bilmiyorum” bunun çözumu nedir yol gösterirseniz sevinirim.
Merhaba.. Öncelikle yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.. Benim iki tane sorum olacaktı..
Hisseli bir araziden hisse almış 3. bir şahıs en az ne kadar sürede arazi ile ilgili ortaklığın giderilmesi davası açabilir ve ortaklığın giderilmesi davasını bekletici sorunlar nelerdir, davayı uzatmak için neler yapılabilir?
Miras payının intikali sonrasında, mirasçının ortaklığın giderilmesi davası açması halinde TMK 699’da
“Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.
Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.”
hükmü gereği aynen taksim veya artırmayla satışa karar verilecektir. Artırmayla satışa karar verilmesi halinde taşınmaz bir bütün halinde satışa çıkacak olup tüm taşınmazın bir bütün halinde satılması söz konusu olacaktır.
Özellikle belirtmek isteriz ki, yazı ve yorumlar, kişisel hukuki yorum ve genel bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğranılmaması açısından, hukuki destek ve detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Merhaba, çok faydalı bilgilendirmeler için teşekkürler. 40 yıl önce dedem aynı yerde bulunan arazisini pay etmiş ve babam annem ile birlikte verilen yere razı olup ev bahçe gibi 40 yıllık bir emek vermişler, diğer kardeşler yerlerini almamışlar ve dedem vefat ettikten sonra arsa şeklinde bizlere intikal etti. şimdi hala ve amcalarım sizin arsalarda bizim de hakkımız var biz oradan alacağız diyorlar biz buna karşı çıkıyoruz. çünkü fazladan mal almıyoruz 40 yıl emek verilen yerin bize payımız oranında (herkese yaklaşık 3 dönüm arsa) verilmesini istiyoruz. Oraların bizim olduğunu kendileri dahil herkes biliyor. Hatta onlar da, evet buralar sizin ama biz de buradan istiyoruz diyorlar. arsanın her yeri aynı niteliktedir. biz de önceden bize verilen yer haricinde başka yerden almak istemiyoruz. Bunun için ne yapılmalı?
merhaba iyi günler
babam ve iki amcam 1100 metre kare arsa da ortaklar iki amcam ve babam arsa ortaklar bir amcam 4/2 hisse sahibi babam ve diğer amcam ise 4/1 yani 275 metrekare arsya ortaklar amcalarım bizden habersiz iki yıl önce hisselerini başkasına satmış biz şimdi ortaklığım herkesin payına göre ayrılmasını istiyoruz yeni hissedar ise arsanın tamamının. mahkemede satışını istiyor babam ve biz kesimlikle satış istemiyoruz mahkeme herkesin hissesine göre paydaşların ortaklığın giderilmesini yapmazsa biz satış istemiyoruz satış yapabilir mi bu yeri satışa çıkarabilir mi bir hisse biziz kabul etmesek
50 yıl önce dedem tarım arazisine ev yapmış. Kendisi bu evde oturdu ve vefat etti. Ev eskiydi. Bu evi, tek evi olmayan çocuğu olarak babama verdi. Kağıt üzerinde bütün mirasçılar ve o dönemin muhtarı olmak üzere imzaladılar. Babam da bu kağıda dayanarak eski evi yıkarak yerine kendi hissesi olan 1/5 kısmına ev yaptı.Ev 3 katlı ve şu ana kadar 2 hisse daha alarak 3/5 kısmı bize ait olan (2/5 kısmı başka bir kişiye ait) bir tarla haline geldi. Sonuç olarak babam dahil iki mirasçı kaldı. İmar barışından faydalandık. Bu durumda karşı taraftaki tek mirasçı bize izale-i şuyu davası açarsa yada o hisseyi satın almak için biz dava açarsak ne gibi bir durumla karşılaşırız? Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkür ederim.
Öncelikle iyi çalışmalar dilerim. Bir taşınmaz üzerinde tapuda kayıtlı 5 katlı bir apartman dairesi bulunuyor. dairelerin kat mülkiyetleri yok. taşınmazın 1/2’si bana ait. diğer 1/2’si ise ölü olan bir akrabamıza ait. dairelerin kat mülkiyetleri de bulunmuyor. ben taşınmaz ortaklığının satış yolu ile giderilmesi için izale-i şuyu davası ile birlikte muhtesat aidiyetinin davası açacağım. Hâkim kat mülkiyeti olmadığı için aynen taksim yoluna gidemeyecektir kanımca. ortaklığının satış suretiyle giderilmesine karar vermesi durumunda zemin ve 1. kat akrabalarımıza ait ve 3, 4 5 katlar benim kullanımında. muhdesat tespitinde de onların benim olduğu ortaya çıkacaktır. sorum şu satış olduğunda karşı taraf ihaleye girip bana ait kısmın örnek veriyorum 100,000,00 TL ise 100.001,00 TL verdi diyelim. bende onlara ait olan kısmı alacağım bende 50.000,00 TL olan yere 50.001,00 TL verdiğimde onlar üst katları ben ise alt katı satın almış olacağım ve bu suretle de ortaklık yine giderilemeyecek her iki tarafında ihaleye girip bir birinin hissesini alması durumunda ihale nasıl sonuçlanacak. şimdiden teşekkürler.
Annem 2013 yılında vefat etti.ikinci evliliğinden 3 çocuğu var. Ben ilk evliliğinden tek çocuğuyum. ikinci evliliğinde ki eşi 1989 yılında vefat ettiğinde üzerine kayıtlı bir evi vardı. Bu evden anneme kalan miras payından dolayı bana intikal eden kısmı için nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhabalar..
Babamin vefatindan kalan 2 daire ve 1 dukkan mevcut.hepsi tapulu..
3 kardesiz ve kardeslerin ikisi dukkani bana verip olayi kapatmak istiyorlar.dukkan ve evlerin arasinda fiyat farki mevcut ama aradaki farki odemeye yanasmayip beni mahkemeye gitmeye zorluyorlar..
…Ben mahkemeye basvurdugum zaman dava nasil sonuclanir?
…avukat ucretini yada dava ucretini kim karsilar?
…ben bu isten zarali cikarmiyim
Tesekkurler…
ÇOK TEŞEKKÜRLER
Merhabalar,
Bizim durum karışık yardımcı olursanız sevinirim. bizim 2 parsel ve bitişiğimizdeki 3 parselle birlikte, yandaki 2m eni olan uzunlamasına 274m2 lik arsa ile şuyulanmış. bu arsa 4 apartmanın bulunduğu siteye ait.
1- İzalei şuyu davasında süreç nasıl işler?
2- Yandaki arsa için muhatap kim olur?
3- Açık artırma olursa elimiz boşa çıkar mı?
Merhabalar 2015te açılan paylı mülliyetin giderilmesi davasında 2016 da son duruşma yapıldı ve 2020 ocak ayında satış dosyası açılmış görünüyor bundan sonraki süreç işler kaç ay içinde açık artırmaya çıkılır ve süreçte yapılacak işlemler nelrdir.cevaplarsanız sevinirim, teşekkürler.
MERHABALAR. BABAM VEFAT ETTİKTEN SONRA MİRASI BEN, ANNEM VE İKİ ABLAM OLMAK ÜZERE DÖRT KİŞİYE 1/4 ORANINDA PAY OLDU. TOPLAMDA 5 TAŞINMAZ VE 3 TRAKTÖR VAR. BÜYÜK ABLAM YAPMAK İSTEDİĞİMİZ HER ŞEYE İNAT EDEREK ENGEL OLUYOR. MİSAL BİR TRAKTÖRÜ SATAMIYORUZ. HİÇBİR ŞEY İLE DE İLGİLENMİYOR. ONA KALSA HER ŞEY ÇÜRÜMEYE KALACAK. BEN, ANNEM VE KÜÇÜK ABLAM BİRLEŞEREK BÜYÜK ABLAMA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI AÇSAK SATIŞA ÜÇÜMÜZ TEK KİŞİ GİBİ KATILABİLİR MİYİZ ? ÇÜNKÜ HİÇBİR ŞEYİN BAŞKA BİRİNE SATILMASINI İSTEMİYORUZ. BİZ SATIN ALMAK İSTİYORUZ. BU DURUMDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ Mİ YOKSA PAYDAŞLIKTAN ÇIKARMA DAVASI MI DAHA MANTIKLI OLACAKTIR ? TEŞEKKÜRLER.
Merhaba.
Babam ve dedem zamanında bir arsa alıyorlar ve tapuyu yarı yarıya alıyorlar.
daha sonra bu arsaya ev yapılıyor(tapusuz).Daha sonra üst ev yapılıyor şuan biz oturuyoruz üst evde tapusuz.İki daireninde emlak ,elektrik,su vs. abonelikleri mevcut .
Dedem evler yapıldıktan sonra vefat ediyor ve bizim hakkımız %60 oluyor. Kalan haklar babamın iki kız kardeşi ,bir erkek kardeşi ve annesine düşüyor. 2010 yılında kız kardeşler ve annesi haklarını erkek kardeşlerine yani amcama devir ediyorlar.
Biz amcamla anlaşamıyoruz , arsa üzerine dava açmak istiyoruz .(alt ev yapılırken babam yarısını yaptırıyor fakat ne fatura ne de kanıt var. üst evi zaten biz yaptırdık fakat ondada tapu yada fatura yok) sadece arsanın tapusu var ve yüksek hisse bizde.
Mahkemeye verdiğimde öncelik satın alma hakkı bize doğar mı? Başkasına satılmasınıda istemiyoruz çünkü ikamet ettiğimiz ev.
DETAYLICA ANLATMAYA ÇALIŞTIM. YORUMUNUZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM
Yüksek Mahkeme kararlarına göre bu tür bir taşınmazın yahut bir parselin mahkeme kararında yazılmamış olması yahut unutulması gibi durumlar; maddi bir hata olarak değerlendirilmemekte, kararda yer verilmeyen bir hususun hüküm fıkrasına ilave edilmesi suretiyle hükmü değiştirilmesinin ancak bu kararın iptali talebiyle süresi içinde üst mahkemeye başvurulması başka bir deyişle istinaf yoluna başvurulması ya da yargılamanın yenilenmesi talep edilmesi gerekmektedir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, kişisel hukuki yorum ve bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Merhaba,
Ortak taşınmazın %79 oranında hissedarıyım. Açılan ortaklığın gideri davasında satış aşamasında arttırma üzerimde kalırsa kendi payım için ödeme yapmam gerekiyor mu? Satıştan doğan vergiler için kendi hisseme ait bir vergi doğacak mı?
Merhabalar, benim sorum tapusuz bir gayrimenkulün (evin) ortaklığının giderilebilmesi için yine diğer tapulu taşınmazlarda olduğu gibi mahkeme yolunla açık artırma usulüyle satışını gerçekleştirebilir miyiz?Şayet yoksa hukuki açıdan başka ne şekilde ortaklığı giderebiliriz? Şimdiden çok teşekkür ederim…
Merhaba köyümüzde rahmetli dedemden kalma 7.500 metre kare bi tarlamız var. Normalde tarlamız ile alakası olmayan birini “bilir kişi” diye tabir edilen kişiler tarlamıza ortak etmişler zamanında. İçlerinde annem teyzemler ve sonradan eklenen şahıs dahil 7 kişiye şuurlamışlar. Tabi yol iz bilmediklerinden ve o zamanlar yaşları küçük olduğu için annemler itiraz etmemişler. Şimdi biz o kişinin akrabalarına hakkınızı bize satın diyoruz. Fahiş bir bedel istiyorlar anlaşma yoluna da gitmeyip sürekli fiyat yükseltiyorlar. Bu kişiler izaleyi şuyu davası açarsa ön alım hakkı çoğunluk olduğumuz için bize mi verilir onlara mi verilir? Yada verilirse onlara yada bize hangi şartlarda verilir? Çoğunluk 7/6 olarak bizde onların hakkı 7/1. Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim…
Merhabalar
Benim merak ettiğim 2 husus vardı. 1.si Bir davacı olarak izaleyi şuyu davası duruşmalarına gitmek zorunlumudur ? Gitmezsek herhangi bir cezayi müeyyideye yada hak kaybına maruz kalır mıyız ? 2.si örneğin 30 adet tarla için açılmış bir izaleyi şuyu davasında 10 tarla için hak sahipleri anlaşıp kendileri satışa çıkarsa ve satsa kalan 20 adet tarla için mahkeme süreci kaldığı yerden satılan yerler düşülerek devam eder mi yoksa dava bozulur yeniden mi dava açmak gerekir ?
Şimdiden Teşekkür ederim.
İyi Çalışmalar Dilerim.
Kolay gelsin benim de bir sorum olacaktı 452 m2 arsa 2 hissedarız ve bu arsaya babam bir kaç yıl önce ev yaptı ve belediye ye imar ücreti ödemiş ama şikayet olunca iptal olmuş haliyle ruhsatsiz simdi diğer hisse sahibi şikayet etti benim yerime ev yaptı diye . Babam da ortaklığın giderilmesi davası açtı ve satış istedi sizce sonuc ne olur . hisse uzerindeki ki Babamın yaptıgı ev simdi diğer hissedarın da ortaklığında oluyor mu yoksa ev değeri Babamın mı nasıl satışa çıkacak .. biraz karışık olduysa k.bakmayın saygılar.
Günaydın,
Üvey annemin üzerine tapulu dairesi vardı. Üvey annemin babamdan bir kızı var. Üvey annemin vefatı ile daire, Babama ve üvey kızkardeşime mıras yoluyla geçmiş. Babam da vefat etti. Bir Babamın ilk eşinden 5 Kardeşiz. Üvey annemden kalan bu taşınmazı nasıl bölüşebiliriz? ( Babamın sağlığında kendi hissesini üçüncü şahıs üzerinden üvey kızkardeşine devrettiğinin duyumlarını aldım)
Teşekkür eder, Saygılar sunarım.
Merhaba ,iyi günler.Paydaşlardan biri ortaklığın giderilmesi davası açıyor.Ortak olunan arazi imarda ilköğretim okul alanı olarak geçiyor.Davacı paydaş aynen taksimin bu sebeple mümkün olmadığını söylemekte ve arazinin satışını istemektedir.Bu durumda satıştan başka öne sürülebilecek daha avantajlı bir yol var mı yoksa satışı kabul mü etmeliyiz?
Teşekkürler,iyi çalışmalar.
Merhaba
Tapuda mesken olarak görülen bir apartman dairesinde her birimiz 1/3 oranında ortak olmak üzere paylı mülkiyet sahibiyiz.Daireyi mimarlık ofisi olarak kullanıyoruz. Banka kredisi benim üzerime;ancak ben kendi payımı peşin ödediğim için kredi taksitleri diğer iki ortak tarafından, ofisten elde ettikleri gelirden eşit olarak ödeniyor . Dairenin tapu kaydında (tümü üzerinde) ipotek var. Şimdi aramızda anlaşmazlık çıktı ; ben ve ortaklardan biri, diğer ortağa karşı ortaklığın giderilmesi davası açmak ve en nihayetinde onun daire üzerindeki 1/3 hissesini almayı hedefliyoruz. İki sorum var :
1) İhalede biz veya 3 ncü şahıs kim alırsa , daireyi ipotek yükü ile mi alacaktır yoksa ipotek bedeli (ya da kredi borcu) kadar tutarın da ihalede karşılanması gerekecek midir ?
2) Fiilen dairenin mimarlık ofisi olarak kullanılıyor olması, belirli bir amaca tahsis edildiği şeklinde yorumlanabilir ve bu nedenle ortaklığın giderilmesine engel olabilir mi?
Yanıtlarınız için peşinen teşekkür ederim
merhaba hisseli bir arsada hissedar kendi payini cocuklarina satmasi durumda diger hissedarin ön alim sufa hakki varmidir tesekkurler
Merhabalar, size şöyle bir sorum olacak: Biz yedi kardeşiz daha annem hayatta iken tapusu anneme ait arsayı yediye böldük ve dört kardeş tapusu anneme ait olan arsa üzerine eşit metrekarede bina yaptık diğer üç kardeşe de eşit arsa payı bıraktık.Annem rahmetli oldu şimdi arsa payı olan paydaşlar izale i şuyu davası açarak binalarda ortak olabilirmi veya binalar mahkeme yoluyla başka birilerine satılabilirmi endişesi içindeyiz.Ne yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verebilirmisiniz.
Teşekkürler.
MERHABA GERÇEKTEN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM SABIRLA OKUYUP HEPSİNE CEVAP YAZMIŞSINIZ.
Benim imarlı noter caplı bitişik 370mk arsam vede ortağımın 182mk toplam 550mk arsamız var.yani2/3 pay benim 1/3 ortağımın.iyilik olsun diye daha buyuk alanda güzel bir site olur diye vede çekmeköy de asgari imar 300mk benimki yeterli fakat ortağımınki 182mk olduğu için tamam dedim demez olaydım.iyilikten magraz doğarmış.bu arsayı alalı 36 sene geçti.ortağım hiçbir mütehite güvenip arsayı vermiyor.satış içinde çok yüksek fiyatlar istiyor.belediyeden ayırabilirmiyim yoksa izaleyi şuyu davası mı açmalıyım.Bu davayı açamadan önce konuyu yani ihtarnameyi iadeli taahütlü mü yoksa noter kanalıylamı göndermeliyim ileride kanıt olması için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba, bizim hisseli olan arazimize zorla almaya çalışan bir müteahhit hissedarlardan birinin payını alıp sonra hemen izlei şüyuya götürerek diğer hissedarların payını da alacağını söylüyor.. Eğer hissedarlardan birinin payını alırsa hemen izalei şüyuya götürme imkanı var mı? Yoksa 2 yıl beklemesi mi gerekir?
Merhaba hisseli bir araziden yer alan bir kişi o yeri alır almaz diğer kişilerin elindeki yerleri mahkeme yoluyla almak için izalei şüyuya gidebilir mi? Bunun için bir süre var mı?
MERHABALAR BİZ 3 KARDEŞİZ, TOPLAMDA 25 DÖNÜM 5 PARÇA TARLAMIZ VAR, UFAK KARDEŞİMLE ANLAŞAMADIĞIMIZ İÇİN ABİMLE BERABER İZALİYE ŞUYU DAVASI AÇTIK MAHKEME ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ KARARI VERDİ 1 AY OLDU NEZAMAN SATIŞ İÇİN AÇIK ARTIRMAYA GİDECEĞİZ VEDE DAVALI OLAN KARARIN İPTALİ İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURABİLİRMİ, TŞKR
Merhaba. Kesinleşen davamız sonucu satış öncesi kıymet yenileme raporunda, 6 parsel arsa için açılmış kıymet takdiri yapılmış ve devam etmişken 1 parselin bulunmamaktadır. Mahkeme son kararına bakıldığında bu parselin numarasının bulunmadığını farkettim. Davacının, komşu parsel sahibinin blok halinde olan tüm parsellerin arasında bırakarak açık artımaya katılmasını önlemek için bu tek parselden feragat ettiğini tahmin ediyorum. Hiçbir ara ve nihai mahkeme kararında bu feragat bahsi geçmedi. sadece parsel numaraları yazılırken nihai kararda bu parsel yazılmamış bizde yazım hatası sandık. Davalıların onayı alınmadan ve hatta hiç bahsedilmeden böyle bir işlem yapabilir mi mahkeme? Satışta zararımıza olan bu durumda ne yapılabilir.
öncelikle teşekkür ederim eşime babasından çeşitli büyüklüklerde 13 ayrı tapulu 38 dönüm fındık bahcesi kaldı 6 ortaklar her birine altı bucuk dönüm yer düştüğü halde kendisi bunun yarısı büyüklüğünde bahce istiyor ortaklardan biri kabul etmıyor ortaklıgın giderilmesi davası acılırsa bütün yerlerin hepsimi bölünecek biz az olsada ayrı bir yer almayı tercih etmekteyiz reşekkürler.
Merhaba,
Eski eşimle %50 ortaklığım olan bir evde oturuyorum.
Boşanma protokolüne göre zaman sınırsız kullanım ve kira getirisini alma hakkı tanımlı.
Bu durumda yine de ortaklığın bozulması davası açabilir mi? Yoksa kullanım hakkı bir garanti midir?
Teşekkürler
Merhaba,
Aynı ilde ( Bursa) farklı ilçelerde ( inegöl ve Mudanya) yer alan mallar için dava açılacaksa;
– her bir mal için bulunduğu yerdeki mahkemede ayrı ayrı mı dava açılmalıdır? Mudanya yada İnegöl’de malın tamamı için açılabilir mi?
– Mirasçılardan biri Mudanya’daki mal için Mudanya mahkesiminde dava açmışsa, İnegöl’deki mallarında davaya dahil edilip mirasın tamamını kapsaması için başvuru yapılabilir mi?
Teşekkürler, İyi çalışmalar.
Öncelikle teşekkür ederim insanlara yardımcı olduğunuz için . dedemizden bir ev kaldı fakat bitişik nizamda bir daire daha var tapular ayrı fakat arsa aynı suurlamişlar ve metre kare olarak diğer ev daha büyük ben dedemden kalan evi mirasçılarla konuşup almayı düşünüyorum ama yandaki kişilerle bir diyaloğum yok bir sorun yasarmıyım alırsam yandaki evde 10 hisse var
İzale-i şuyu ihalesi , sulh hukuktan aldığım taşınmazları hemen satabilirmiyim? İcra dan alınan taşınmazlar üç sene satılamadığını biliyorum…
Teşekkür ederim…
İyi geceler 3 kardeş 3 katlı binada 3 hissedar şeklinde yaşamaktaydık.En altta da dükkan var bu arada.Ancak 2.katta oturan kardeş ile sürekli huzursuzluk yaşamaktaydık.(Hem biz hem 3.kattaki kardeşim.)Aramızda tartışma çıktı anlaşamadık apartmandan taşınmak zorunda kaldı.Ancak sürekli bize zararı dokunabilecek kiracılar soktu aile apartmanımıza.(Ara kata)Daha sonra kat mülkiyetine geçelim dedi.Bize konuşmadığımız için haber yolladı.Biz de uyumsuzluk çıkardığı için sürekli bölünsün herkes şahsi tapusunu alsın dedik.Çünkü burada oturmadığı için bina ile ilgili hiçbir şeye karışmıyor.Sadece kira almayı biliyor.Ona dükkanda da ortayı verdik.Dukkanların metrekareleri aynı yalnız hiç fark yok.Tamam dedi biz tadilata başladık dükkanımızı düzelttik masraf ettik .İş belediyede imzaya gitti belediyeye gitmemiş imza atmamış vazgeçmiş.En az aynı tapu masraflarını ben büyük olduğum için (abi olduğum için) 2 kez üstlendim .Sürekli oyun oynar gibi bizi masrafa sokuyor vazgeçiyor. Şimdi de izale _i şuyu davası açmış.Herkese 3 dükkan 3 ev var.O evde de dükkanda da en iyi yerleri istiyor hakkına razı gelmiyor.Biz onun dairesini alıp onu bu binadan çıkarmak istiyoruz. Ne yapmalıyız?Mahkemenin kararı ne yönde olur?Biz satışını istemiyoruz iki hisse sahibi olarak.Çoğunluk olduğumuz için söz hakkımız olur mu?Yoksa satışa da karar verilir mi?Apartmanın tamamı mı satılır yoksa yalnız onun hissesi mi?Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler…
Merhaba Kolay Gelsin, Benimde bir sorum olacaktı biz bir arsada 4 hissedarız 3 hissedarın arsa üzerinde ayrı ayrı olmak şartıyla evi var 1 hissedarın arsası bulunmakta arasa sı bulunan hissedar ortaklığı giderme
davası açtı ve hisseme girilmiş dedi ya paylaşılsın ya satılsın dedi dilekçesinde, mahkeme incelemesinde arsasına girilmediği ispatlandı ama belediye ben burayı ayıramam dedi ve mahkeme satış kararı verdi, dosya istinafta, ben kendi evim için imar barışına başvurdum ve yetki belgemi aldım, bu davadan nasıl en iyi şekilde bir yol bulup evimi kurtarabilirim birde kaç defa satışı yani bir üst mahkemeye itiraz edebilirim. şimdiden teşekkür ederim.
merhaba arsamızı, kat karşılığı mütahhitte vermek istiyoruz ama arsada ufak payi olan hissedar yerini vermiyor emsallerine göre 3 kati daha fazlasi hak talep ediyor bizde bu yüzden mağdur oluyoruz izaleyi suyu davasi açmak mi daha mantikli yoksa paydasliktan cikarma davasami bu bahsettigim konu paydasliktan cikarma davasi açmak için yeterlimi ortak işi zora sokuyor firsatcilik yapiyor ve bir çok aile bu sebepten dolayi mağdur oluyor
tesekkur ederim iyi çalismalar dilerim
Paylı mülkiyetin sona ermesi TMK md 698’de düzenlenmiştir. Hükme göre ‘’Hukuki bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir.’’ Paylaşma istemi malın aynen bölüşülmesi veya bedelinin bölüştürülmesi şeklinde olabilir.
Paylı mülkiyete konu taşınmazınızda paydaş ilişkisine son verip kişisel mülkiyete geçmek istiyorsanız ‘’ortaklığın giderilmesi ( izale-i şuyu) ‘’ davası açılması gerekir. Bu dava tarafların hepsi için aynı sonucu doğurur. Bu dava taşınmaza paydaş olan tüm paydaşlara karşı açılır. Yani davada hasım olarak diğer tüm paydaşlar gösterilir. Paydaşlar aralarında malı nasıl paylaşacaklarına dair bir anlaşma yaparak dava yoluna başvurmaya gerek kalmadan ortaklığı sonlandırabilir. Bu anlaşmanın sağlanamaması halinde açılacak olan ortaklığın giderilmesi davası taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde açılır.
Paydaşlığın giderilmesi davalarında nasıl paylaşılacağı konusunda mahkemece malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilebilmesi için taşınmazın yüzölçümü, niteliği, pay ve paydaş sayısı ve tarım arazilerinin niteliği ile imar mevzuatına göre aynen taksimin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Taşınmazın önemli ölçüde bir değer kaybına uğraması söz konusu ise aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilemez
Taşınmazın aynen taksimi mümkün değilse ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir. Taşınmaz malın satışı, mahkeme vasıtasıyla değil satış memurluğu veya icra dairesi marifetiyle yapılır. Satış açık arttırma yoluyla yapılmalıdır. Ancak tüm paydaşlar bir araya gelerek satışın ortaklar arasında yapılması hususunda oybirliğiyle anlaştıkları takdirde satış yalnızca ortaklar arasında yapılır.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
izale i şuyu davasında 5 ortaklı arsanın arsanın satişa cikma aşamasına gelmiş durumdayız .yalnız ortaklardan 2 sinin belediye ye vergi borçları var .belediye şerh koymuş.Bu durumda yine de satışa çıkar mı.
MERHABA .BİZ 3 ERKEK KARDEŞ OLARAK TAPUDA ARSA ÜZERİNDE AHŞAP AVLULU EV SAHİBİ OLARAK GÖRÜNEN 3 ORTAĞIZ.30 YILDIR BU ŞEKİLDE.ANCAK EVİMİZ 3 KATLI, 6 DAİRE VE 3 DÜKKANLI BİR BİNADIR.ARAMIZDA RIZA PAYI YAPMISTIK.HERKESİN EŞİT MİKTARDA DAİRESİ VE DÜKKANI VAR.BEN YAKLAŞIK 10 YIL ÖNCE YİNE KARDEŞLERİMİNDE RIZASINI ALARAK BU BİNANIN ÜZERİNE ÇATI KATI YAPTIRDIM,BÜTÜN MASRAFLARINI KENDİM KARŞILADIM.TAPU ÜZERİNDE HERHANGİ BİR İŞLEM YAPMADIK TAPU YİNE AHŞAP AVLULU EV GÖZÜKMEKTEDİR.KARDEŞLERİMDEN BİRİSİ ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI AÇMIŞTIR.BİZİM BURADA İZLEMEMİZ GEREKEN YOL YADA YÖNTEM NEDİR.BİNANIN SATILMAMASI İÇİN YADA AYNEN TAKSİM OLMASI İÇİN NELER YAPMALIYIZ.BİRDE BİZİM ÇATI KATI OLARAK YAPTIRDIĞIMIZ YER İÇİN NELER YAPMALIYIZ.TEŞEKKÜRLER İYİ ÇALIŞMLAR…
Merhaba,
Kamu ya açık yapmış olduğunuz bu hizmet için teşekkür ediyorum.
Babadan bir daire kaldı, 3 kardeş ve anne eşit hisse sahibi.Anne alzehimer hastası, 2 kardeş 3 yıldır evi satmak istiyoruz fakat diğer kardeş, her müşteri çıktığında fiyat yükseltip satmıyor. Bende, 2 ay önce 3 yıldır boş duran eve taşındım. (Diğer paydaşlara hukuki gerekleri yerine getiriyorum.) Dairede oturma niyetim yok, aksine çabuk satılır diye düşündüm.Fakat daireyi satmamak için fiyat yükselten kardeş, şimdi de ortaklığın giderilmesi davası açtı.
1) Kira ödemesi yaptığım banka hesabını kapattı. Ne yapmalıyım ?
2) Şu anda bir alıcı var. Satmayan kardeşe yazılı teklifi gönderdik cevap vermedi.
3) Alıcı, 2 kardeşin hissesini almaya razı. Fakat, satış olmadan önce satmak istemeyen kardeşe hukuki olarak ne yapmalıyız ?
4) Her durumda 2 hisseyi alan kişi, daha sonra zor durumda kalırmı ?
Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba ben arsa aldım tapuda arsa bedelini düşük göstermiştik diğer arsa ortağı şufa davası açtı bizde tedbir koydurmadığı için bu arada başka birine sattık sonra mahkemede aradaki farkı tazminat olarak istediler ve mahkeme kararı sonuçlandı bizde şimdi temyize yolladık sorum bu parayı bizden alabilirmi ve bu davadan sonra izaleişuur alabilirmi teşekkür ederim
Merhaba benim babamdan kalan elbirliği ile intikal ettirdiğim bir dükkan var tapuda arazi olarak gözüküyor 380 metre kare diger hissedarlara ulasamiyorum yurt disinda yasiyorlar ve aramizda bozuk 4 pay var normalde 3 babamim kardesinin 1 tanede ben annem ve kardesimin ben annemin ve kardesimin paylarini ustume alacagim. Merak ettiğim tek payim olunca diger 3 paydan bunu nasil ayirabilirim bu adamlar turkiyeye gelmiyorlar gelselerde gorusmiyoruz
merhaba bizim 220 metre arsamiz vardi 5 6 sene önce belediye imar uygulamasi yapti bizim iki arka sokakta evi olan bi bayani arsaya 29 metre ortak etti bu kadinla anlasmak mümkun degil 29 metre yere 250 bin tl istiyo burda arsa metresi 1500 yerine gore 2300 2500 en fazla hic bi sekilde pazarlik yapmiyo öncelikle sorum şu belediyenin arsama baska birini ortak etme hakki varmi mahkemeye belediyeyi versem kazanirmiyim yoksa ortalikligin giderilmesi davasimi acmaliyim bu davada karsi taraf aynen taksim isterse mahkeme kabul edermi cunku mahkemede de isi her turlu cikmaza sokmaya caliscaklar acik artirma ile satis yaparken sadece toprak sahiplerin 4/3 bizden baska kimse girmesin dese 1 hak sahibi bile girsin derse gercersizmi sayiliyo iyi gunler
Merhaba,
Ötv muafiyeti ile alınan engelli aracının sahibi 2010 yılında vefat ediyor. O tarihten bu yana araç ile ilgili herhangi bir intikal işlemi yapılmamış. Aracı mirasçılardan biri kullanıyor ve uzlaşamıyorlar. Şimdi mirasçılardan biri ortaklığın giderilmesi davası açmak istiyor. Bu durumda ötv ödeme yükümlülüğü ortaya çıkar mı? Bir de 2010’dan bu yana ödenmeyen MTV davanın açılmasına engel midir? Teşekkürler.
iyi gunler bir sorum olacakti..
bizim 2 ortak bir apartmanimiz var. babamiz biz kucuk yasta vefat etti o sebeble malimiza sahip cikamadik.
karsi tarafin hissesi 3te 1 . bizim hissemiz 3te 2.
butun apartman 6 daire 6 dukkan seklinde.
bize 4 ev 4 dukkani sozlu paylasmla( kotu olan katlari kucuk dukkani )verdiler (kucuk oldugumuz icin ses cikartmadik, kat mulkiyeti yapmadik) kendileride 2 ev 2 dukkan aldilar. ve bina discephe yaptiralim diyoruz kabul etmiyorlar binanin fiziki sorunlariyla ilgilenmiyor ve kiracilarimizia bilerek sorun cikartiyor kiracilarimizin cikmalarina sebeb oluyorlar bizde bunlara dava acip 3te 1 haklarini para karsiligi almak istiyoruz. yillardir sorun yasatiyorlar bize. dava etsek onlar satmak istemeseler bile 3te 2 bizim oldugu icin ve kat mulkiyeti olmasigi icin direk bizim 3te 1 hisseyi de satin alma durumumuz varmi? tesekkurler lutfen cevap bekliyorum….
ayni amcamizla tarla traktor arsa ortakligida var hicbirinden bize hak vermiyor apartmanin payini bize verin bizde digerlerini size verelim dedik kabul etmiyorlar napmaliyiz?
Merhaba iyi çalışmalar
24 dönümlük bir tarla var biz bu tarlanın 5 dönüme yakın kısmını hissedarların bir tanesinden yıllar önce noter sözleşmesi ile aldık. Bu sözleşmeye istinaden de mahkemece üzerimize tapusunu aldık, fakat hissedarların miraşçıları ortaklığın giderilmesi hakkında bir dava açmışlar bu neticede yıllar önce tapusunu aldığımız yer ortaklığın giderilmesi davası ile satışa çıkartabilirler mi? Bizim almış olduğumuz yerde satışa dahil olur mu?
Üzerinde geneli yaşlı olan yaklaşık 30 kişinin hissesi bulunduğu bir arsa var. Dışarıdan al-sat işleriyle uğraşan bir emlakçı piyasa değeri en az 500 bin lira olan bu yere kafasına göre 200 bin lira biçmiş ve arsadaki geneli yaşlı olan hissedarların bir kısmına ulaşarak noterde satış vaadi sözleşmesi ve vekalet alarak para ödemiş. (henüz tapuya işletmedi bunları bizim de vermemizi bekliyor). Bu fiyatta hissemizi satmak istemediğimizden bizi arsanın %80 çoğunluğunu topladigini ve izaleyi şuyu davası açmakla tehdit ediyor. Bu davayı açarsa ve ihale paydaşlar arasında mı yoksa halka açık olur acaba? Arsayı bizim almak gibi bir niyetimiz yok. Satılacaksa da değerinden satılsın zaten izaleyi şuyu sonrası ihale halka açık olursa bu fiyatın çok üstünde satılacağından eminim. Sizce hisse çoğunluğunu sağlayan bu kişi izaleyi şuyu sonrası satış ihalesinin paydaşlar arasında yapılmasını sağlayabilir mi? Yardımcı olursanız gerçekten çok sevinirim.
merhaba
annemizden kalma arsamız var. tapusu 3 kardeş adına. 2 kardeş aramızda anlaştık ancak diğer kardeşimiz arsanın mütahhite verilmesini kabul etmiyor. bizde 2 kardeş olarak arsamızı böldürmek istiyoruz. tapularımız ayrılınca 2 kardeş mütahhite vereceğiz ancak sizin sayfadaki yorum yaptığınız diğer soruları cevapları okuyunca tereddütte kaldım. dava açmak istememizin sebebi arsamızı böldürmek ama hakim aynen taksim edilemez derse satışamı çıkacak. biz satılmasını istemiyoruz çünkü sadece arsamızı böldürmek istiyoruz. davada böyle bir karar çıkarsa biz ne yapabiliriz. biz arsayı böldürmek isterken hakim karar verip isteğimiz dışında satışa çıkarabilirmi? arsamızı böldüreceğiz derken arsamızı kaybetmeyelim satışa çıkmasın böyle bir durum söz konusumu bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Bundan yaklaşık 6 ay önce 1/2 hisse arsa aldım.Arsanın diğer yarısı 9-10 kardeşe miras yoluyla kalmış ve henüz mirası bölüşmemişler.Kimisi ölmüş, 80-90 mirasçıya çıkmış.ve uzun süre daha bölüşülecek gibi değil.2 yıl olan izalei şüyu süreci sonunda Diğer 1/2 parseli almak için ortaklığın giderilmesi davası açsam sadece istediğim diğer parsel mi satışa konu olur yoksa benim hisseli parselimde mi satışa çıkar.tşk ederim.
Merhaba. Ilginiz için şimdiden teşekkürler.
13 hanelik şuurlu bir adada metrekaresi en büyük 2. haneyiz. Kentsel dönüşüm için iki müteahhit adaya geldi. Bir kısım görüşmelerden sonra maliklerin bir kısmı A müteahhitiyle diger kısmı B müteahhitiyle anlaşmak istiyor. Biz kararsız kaldık. Çoğunluğun kabul etmesiyle izaleyi şuyu davası ile bizi de işin içine katabileceklerini ve isteyebilecegimizden yada alabileceğimizden daha az payı elde edeceğimizi söylüyorlar. Ve buraya kaç kat yada kaç metrekareli kaç daire verebileceklerini açıklamadan bizden noterden imza istiyorlar.
Biz aynı zamanda 4 kardeş olup mirasçıyız. Nasıl bir yol izlemeliyiz. Yani böyle bir dava ile istemeden olaya dahil olabilir miyiz. Yada belediyeden ada mizla ilgili yapılabilecek inşaat planını alabilir miyiz.
Merhaba,
Anlaşmazlık sebebiyle, mirasçıdan birisi arsa ve tarlalrın satılması isteği için ortaklığın giderilmesi davası açmış. Mahkemeye gitmezsek ne gibi yararı, yada ne gibi bir zararı olur?
Yada payıma düşen miktarı taşınmaz olarak olduğu yerlerinde koruyabilir miyim? Anlaşılacak bir yaklaşım keainlikle yok. Bilgilerinizden arz ve rica ederim. Saygılarımla
İyi günler babam öldükten sonra kalan bir evimiz var biz 6 hak sahibiyiz bu evin satılmasını istiyoruz ama 4ü yurt dışında yaşadığı için malesef bir araya gelemiyoruz onlarda satılımına karşı değiller annemle ben mahkeme yoluyla satmaya karar verdik tam olarak nasıl bir başvuru yapmamız gerekiyor mahkemeye? ve gereken belgeler neler abim veraset davası açıp gitti onun dışında birşey yapılmadı illa avukat tutmamız gerekir mi? yoksa direk adliyeye gidip tapuyla beraber başvuru yapabilir miyiz?
Merhabalar,
21.938 metre kare tarla vasfında mülkümüz var bu alanın 19 dönümü 2 paydaşın geri kalan yaklaşık 3 dönüm 5 paydaş(benimde içinde bulunduğum 5 kardeşin)
İş bu tarla için izaleyi şuyu davası açabilirmiyim?ilgili tarla değerli olacak bir yerde yoksa 2014 yılında çıkan tarla vasfını koruma kanunu çercevesinde malın büyük kısmına sahip olan 2 paydaş benim elimden küçük payımı alma hakları olur mu? Sorumu Cevaplarsanız çok sevinirim selamlar
iyi günler,
anneme miras kalan arsa üzerine diğer mirasçılar tarafından bina yapılmış,
1. bu durumda ecri misil talebinde bulunabilir miyim .
2. burdaki payım için izaleyi şuyu davası mı açmam gerekir yoksa başka bir davamı ?
merhabalar
25000 dönüm arazi var biz 500 m2 arsa alana sahibiz geri kalanı bir müteahhit tarafından alınmış arazi yi ya takas yapalım yada mahkemeye başvurcam diyor ben satmak istemiyorum imarı yok bu alanın yer değerli bi semtte ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
merhaba.babam sağlığında köy içinde bulunan 12000 metre kare tarlasından ev yapmam için üçte birini bana hibe yoluyla devretti.rahmetli olduktan sonra diğer 2 hisseyi de kardeşlere verdik.30 yıl önce bana düşen üçte bir yerime ev ve mandıra yaptım.şimdi ortaklardan birisi üç taksime razı gelmiyor ve evimin yol kısmından pay isteyip işi yokuşa sürüyor anlayacağınız.izalei şuyu davası açtıklarında benim tarla üzerindeki evin değeri ortalama 150 bin tl diyelim tarlanın değeride 60 tl. burada benim tarlayı almada bir önceliğim varmı yoksa artıran mı alır. birde 210 bin tl toplamda benim ev parası bana mı verilir saygılar..
üvey annem, üvey annemden olan kardeşim (reşit değil) ve ben 3 mirasçıyız. babamdan 1 araba ve sigortaya yatırdığı bir miktar para bize kaldı. parayı 3’e pay edicez fakat arabayı nasıl paylaşabiliriz. üvey annem satmak istemiyor ama ben de payımı istiyorum. bu durumda nasıl bir yol izlenebilir?
Merhabalar, açılan izale-i şüyu davasında, satışı istenen gayrı menkul, ortakların beklediği değere veya piyasa değerine ulaşmazsa, satış, davacı tarafından iptal edilebilir veya dava geri çekilebilir mi?
Annemiz babamızdan önce vefat etti.Annemizin vefatı ile birlikte mirasın 4te1’i babamıza kaldı.Lakin problem babamızın mirasının paylaşım şeklinde…hissedarların bir kısmı 2ye1, diğer kısmı ise 1e1 olacak şekilde paylaşmak istiyor ve babamızın mirasının bölünme şekli hala mahkemelik.Bizler (9 kardeşin 6sı) annemizin bıraktığı mirası hisseli olarak satmak istiyoruz fakat 3 kardeş satmak istemiyor.Sorum şu;
6 kişi hisselerini satarsa,mahkeme annemin mirasına babamın süren mahkemelerini gerekçe göstererek şerh koyar mı?
Babamdan kalan eski bir ev var 4 kardesiz erkek kardesimiz bankadan kredi alip hissesinin uzerine ipotek koydurmus.şimdi eve bir musteri bulmus satalim ben borcumu odeyeyim diyor satisa yanasmazsaniz izalei-şuyi yoluyla sattiririm ucuza gider der yapabilir mi,ipotekli gayrimenkul izalei-şuyu yoluyla satilabilir mi ?
Merhabalar. Babamızın vefatından sonra kalan 120 metrekarelik apartman dairesi 8 hisse olarak miras kaldı. Payıma düşen 1 hissenin haricindeki 5 hisseyi parasini ödeyerek satış yoluyla aldım. 6 hisse bana aitken 1er hisse kardeşlerimde. Kardeşlerden biri evin satışına izin vermiyor. İzalei şuyu davası açmak istiyorum. Dava sonucunda satışın gerçekleşmesi halinde %18’lik KDV masrafının da olacağı konusunda bir bilgi aldık. Burada evin metrekaresi 150nin altındaysa KDV’nin %1 olarak odenebilecegi bilgisi de söyleniyor. Burada doğru olan nedir? Mahkeme surecinde ve sonucunda ne kadarlik bir ödeme yapmamız gerekir. İlginiz için simdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.
Açılmış bir ortaklığın giderilmesi davasında davalı tarafım. Taşınmaz paylara bölünemeyeceğinden satışı suretiyle paydaşlara dağıtılmasına karar verildi. Açık arttırma ile satışında değer kaybı olacağından mahkemeye uzlaşmak istediğim ile alakalı bir dilekçe yazarak satışı dışarıdan yapmak istediğimi talep etme hakkım varmıdır. Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim.
merhaba,
3 kişilik tapu da teyzemin vefat etmesi nedeni ile 2 kuzenim evi değerinden ucuza satın almak istediklerinden annem ve teyzeme izale-i şüyu davası açmak istemektedirler,
-dava devam ederken evi satın almak isteyen başka biri olur ise ev satıla bilinir mi? yani dava devam ederken ille 3 paydaş arasından birinin mi? evi satın alması gerekmekte
-dava ne kadar en az en fazla ne kadar zamanda sonuçlanır.
-davaya karşılık biz de iptal yada vb. türü bir dava açabilir miyiz? (evin değerinin altında satılması talep ediliyor diye)
teşekkürler..
Merhaba.Öncelikle vatandaşların hukuki sorularına özveriyle yanıt verdiğiniz için teşekkürler.5 kardeşiz.Rahmetli babam ve babaannemden kalan miras tarlayı satmaya niyetlendik ancak kardeşimin yüklü miktarda vergi borcu satışa engel oldu.Üstelik 15 yıldır tarladan icar alıyormuş,yeni haberimiz oldu.Artık hakkımızı almak istiyoruz.Bu durumda izale-i şuyu tek yol sanırım.İzale-i şuyu sonucu tarla değerinin çok altında direkt açık arttırmadan gidiyor dediler.Üstelik satış sonucu devlet çok vergi alacakmış bizden.Kardeşim yüzünden düştüğümüz hallere çok üzülüyorum.İzlememiz gereken yola dair kısa da olsa bilgilendirirseniz sevinir,cevap için şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar babama dedemden kalan 120 dönüm civarı parça parça tarla var ölenlerden sonra hisse 17 ye çıktı kimse paylaşmaya yaklaşmıyor. 10 yıl önce sözde herkesin hissesi paylaşıldı ancak tapular yapılmadı. ve şimdi kimse hakkına razı gelmiyor. Bu konu nasıl çözülür. Bunun için ne yapmalıyız. Teşekkür ederim.
Iyi günler.benim babama dedemden tarla kaldı.fakat 5 kardeş
Kardeslerden biri tarlayı ekiyor.ancak herhangi bir değer ödemiyor.bizde haķkımız olani almak istiyoruz.babamn kardeşine sat.ak.istiyor fakat kardeşi almak istemiyor ve tuhaf olan satmakta istemiyor.böyle.oluncada babam hakkını alamıyor.bu durumda bizim yapmamiz gereken nedir.tesekkür ederjm
Merhaba,ben köyde yaşamaktayım haliyle bizde çiftçilikle uğraşıyoruz senelerdir.Babam 2002 yılında vefat etti.Aradan 12 yıl geçtikten sonra yurt dışında bulunan kardeşim gelip sulh hukuk mahkemesinde ortaklığın giderilmesi davası açtı.Diğer varisler 20 yıldan fazla oldu buraları terk edeli.Davada 11 parsel var bu parsellerin köy içinde bulunan yerinde 200 metre kare bir ev birde 60 metrelik çiftlik yaptım tabi bunları babam vefat ettikten sonra yaptım.Ayrıca diğer arazilerde de geçimimi sağlamaktayım.Bu arazilerin büyüklüğü 20 dönümden az olup hepsi tarım arazisidir.Şimdi benim sorum şu bu arazilerin ön alım hakkı bana verilir mi.
Kolay gelsin… Babam vefat etti babamdan kalan 6 donum arazi ben kardeşim ve anneme kaldı mirası boluşmek istedigimizde kardeşim annemin pay almamasını arazinin ikiye bolunmesini istiyor annem kabul etmezse imza atmayacagını soyluyor biz bu arazileri nasıl bölüşebiliriz dava mı açmamız gerekiyor
Özürlü kardeşimle hissedarız hissenin 5/4 bana 5/1 özürlü kardeşime ait ortaklığın giderilmesi davası açtık dava sonuçlandı icra yolu ile satışına karar verildi, dosya icraya intikal etti sorum icradan satışta 5/1 hisseyi ben nasıl alırım. ikincisi yer dava sürecinde bağdı icra sürecinde icra işi uzun süreceğinden bu arada arsa olursa tekrar dava açmam mı gerekir yoksa icra dairesinde yine de satış işlemi yapılabilirmi. Cevaplarsanız çok memnun olurum. Teşekürler.
Merhaba,
Babaannem in de 1/10 oranında payının olduğu 6 ortaklı arazilere ait çaplı tasarruf belgeleri var elimde. Sırasıyla neler yapmalıyım? Babaannem ve babam gibi diğer ortaklardan da olmüş olan çok. Belgede isimler xxx oğlu veya sadece isim şeklinde geçiyor.
Teşekkürler
İyi günler toplam 4 kardeş’e ait bir evimiz bulunmakta bu evi satmak istiyoruz,evin 4 tane daha ortağı var fakat onların hissesi çok az hisse’si az olan uazktan akrabamız almanyada bu işlerle uğraşmak istemiyor fakat vekalet de vermek istemiyor.Bu evin hisseleri için tek bir kişinin izale-i şuyu davası açması yeterli olur mu?Bu davayı hangi mahkemeye nasıl açacağız?
Teşekkürler.
Merhaba, 300 m2 arsa üzerinde eski üç katlı( muhtemelen alan yıkacak) bina var. Mirasçılardan birisi babam. Babam ve kardeşi satmak istiyor ama diğer kardeşi yanaşmıyor.
1) bu çıkmazı sonlandıracak hukuksal işlem izale-i şuyu davası mıdır?
2)bu dava ise şuanki adliyenin yoğunluğuna göre kaç senede veya ayda sonuçlanır.
3) açık arttırma ile kendi %33 lük payını satabilir mi? Bu satıştan normale göre zararı çok olur mu?teşekkür ederim.
Merhaba … esim ve benim uzerime kayitli 1/2 hisseli haline munasip evimizin benim adima kayitli olan 1/2 hissesi itiraz suresini gecirdivimiz icin satildi suan idari mahkemede itiraz davamiz devam etmekte. Benim sorum su 1/2 hisseyi satin alan ucuncu kisi geri kalan ve esimin uzerine olan 1/2 hisseyi almak istiyor bizde satmak istemiyoruz idari mahkemedeki davanin sonuclanmasini ve sonucunda suresinde yapilmamis itirazdan dolayi satilan haline munasip evimizin 1/2 hissesinin satisinin iptal edilip tekrar evin bize gecmesi umudu yasamaktayiz . Lakin 3 sahis beklemiyecegini ve ezimin uzerine olan diger 1/2 hissenin kendisine satilmasini yoksa mahkeme ile satisi alacagini soylemekte bu durumda ucuncu sahis neler yapabilir ve biz nasil bir yol izlemeliyiz. Simdiden yardimlariniz icin tesekkurler iyi calismalar.
Bizim babamızdan kalan 1000 m2 tarlamız var babamız öldü annem ben abim ablam var bu tarlayı satmak istiyoruz ama abim satmıyor almıyor hiç bir yakınlık göstermiyor biz bu tarlayı nasıl satarız yardımcı olursanız sevinirim
Merhabalar,
İzale-i Şuyu davasında bilirkişilerin raporu oluşmuş olup, ortaklığın aynen taksimle giderilemeyeceği raporda belirtilmiş. Satış yoluyla giderilecek. Ben davalıyım. Son duruşmada diğer varislerin de rızası oluşursa bilirkişinin belirlemiş olduğu fiyata şahsen satın alabilirim. Sorum şu;
Ben varisim ve satın alma niyetim hem varisler hem de yargıç nezdinde kabul görür ise mahkeme fiyat üzerinden belirli bir yüzde oranda indirim sağlıyor mu? Sağlasa da sağlamasa da, son mahkemeden önce gerekli ödemeyi yapmalı mıyım?
Saygılar,
Merhabalar , bir arsada miras ortaklığı var. Mirasçılar 8 kardeşler yalnız 4 kardeş resmi nikahlı olmayan eşten. 7 mirasçı arsayı müteahhite vermek suretiyle paylaşmak istiyor ancak kalan 1 mirasçı sözleşmeye imza atmıyor. Bu durumda ne yapılması gerekiyor 7 mirasçı müteahhite vermek isterken 1 mirasçı yüzünden işlem gerçekleşemiyor
Öncelikle herkese sabırla cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Konuma gelecek olursam, babam vefat etti 4 kişiyiz ve ondan kalan sayfiye evini daha intikal yatırmadık. Veraset belgesinde 4 kişiye bankadaki para ve ev için 1/4 pay verilmiş. Geçen sürede Annem ve 2 Kardeşim evi kullanmakta ben kullan(dırıl)mamaktayım. Yeni bir
ev almak istiyorum payımı vermiyorlar evi satın almak istiyorum ona da yanaşmıyorlar. Pay hakkımı ne şekilde alabilirim. Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Merhaba 3 yıl önce tamamı 10 dönüm olan bir tarlanın 7 buçuk dönümünü satın aldım kalan 2 buçuk dönümü bir kadın üzerine fakat kadın yıllar önce ölmüş araştırdık mirasçısıda yok ben bu 2 buçuk dönümüde alıp tek tapuya çevirmek istiyorum nereye başvuracağım ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba iyi günler biz 12361 m2 arsada 68 ortağız benim 260 m2 hissem var bizim diğer ortaklar bir muteahite vermek istiyorlar ben muteahitin projesini begenmedigim için hissemi vermek istemiyorum bunlar 3 ay da seni mahkeme yolu ile ortaklıktan atarız diyorlar ben vermezsem benim üzerimde nasıl bir yaptırım uygulayabilirler cevaplarsaniz çok sevinirim.
Ortaklığın giderilmesi davalarında, dava sonunda yargılama süresince yapılan bütün masraflar ister davacı ister davalı tarafından yapılmış olsun bütün paydaşların payları oranında paylaştırılır. Sadece taraflar avukat ile temsil edildiler ise, karşı taraf kanuni avukatlık ücretini diğer tarafa ödemek zorundadır. Gider avansından artan olursa artan miktar davacıya iade edilmektedir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Merhabalar, bir dairede ortaklık durumu var. Küçük oranda hissesi olan kişi yabancı ve kendisine ulaşılamıyor. Bu durumda ortaklığın giderilmesi davası mı açmak gerek, küçük bölümün alınabilmesi için? Ya da başka bir şey mi yapmalı?
İyi günler
Bize ait bir 92m2 arsa var ve içerisinde kucuk bir dukkan var yanımızdaki şuurlu bina da 3 dukkan var toplam 65 m2 zamanında geçici ruhsat almıslar biteli 10 sene olmuş. Birlikte 5 kat izin veriliyor ve biz anlaşmaya calısıyoruz ama karşı taraf anormal isteklerde bulunuyor. Tapularımız ayrı,bizim 92 m2 sahıbız onlar 65m2 de 3 ortaklar.Bu konuda ne yapabiliriz nasıl bir yol izlemeliyiz?
merhabalar
annem ve babam 10 yıl önce öldüler. babamdan fındık arazisi ve kıraç kaldı. biz 9 kardeşiz, zamanında bölmek istedik ama en büyük kardeşimiz izin vermedi. şimdi kendisi izale-i şuyu davası açmak istiyor. ortak tapumuz var, yerler üzerimize intikal ettirilmiştir. bir de daha önceden babam ona geçmişte 45 dönüm kadar yer vermiştir tapusuyla. acaba biz bu 45 dönümü de böldürebilir ve üzerimize alabilir miyiz ?
merhabalar
annem ve babam 10 yıl önce öldüler. babamdan fındık arazisi ve kıraç kaldı. biz 9 kardeşiz, zamanında bölmek istedik ama en büyük kardeşimiz izin vermedi. şimdi kendisi izale-i şuyu davası açmak istiyor. ortak tapumuz var, yerler üzerimize intikal ettirilmiştir. bir de daha önceden babam ona geçmişte 45 dönüm kadar yer vermiştir tapusuyla. acaba biz bu 45 dönümü de böldürebilir ve üzerimize alabilir miyiz ?
Merhabalar;
Benimde sizlere bir sorum olacak 3 ortaklı bir arsamız bulunmaktadır. Ortaklardan biri kayıp kendisine ulaşamıyoruz ve ortaklığın giderilmesi davası açmak istiyoruz. Yanlız Ortaklığın giderilmesi davası açtığımızda Satış kararı çıktığı takdirde Sadece kayıp olan kişinin hissesi mi satışa sunuluyor yoksa arsanın tamamı mı satışa sunuluyor.
Saygılar,
Merhaba,
Anneme kalan bahçe için paydaşligin giderilemesi davası açıldı, annem sağlık sorunları nedeni ile dava ile ilgilenmek istemiyor ,hakkını onlara vermek istiyor fakat buna rağmen dava masrafı anneme çıkarmı? Miktarı neye göre belirlenir ?
Teşekkürler.
398 m2 taşınmaz üzerine 58ortak mahkeme kararıyla hisse edinmiş ve üzerinde bana ait 250m2 3 katlı bina bulunmaktadır. ortaklığın giderilmesi davası açarsam bana faydası olurmu
Merhaba benim annem ve babam vefat etti. Bankada bir miktar euro cinsinden para var mirascilardan 2 si bankaya gelmiyor.Ortaklığın giderilmesi davasını sadece para için açabilir miyim ? yoksa bütün miraslar için mi açmam gerekiyor? Birde mahkeme paradan komisyon alır mı? Simdiden teşekkür ediyorum
Merhaba, babamlar 7 kardeş ve dedem öldükten sonra farklı yüzölçümüne sahip 4 tarlayı vereseli olarak intikalini yaptırdılar. Şimdi babam da dahil 6 kardeş sınırlarını belirlemek yani ifraz ettirmek istiyor. Fakat bir kardeş hiçbir şekilde anlaşmaya varmıyor. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz?
Merhaba ben annemin babasından kalan arazi lerinin mirasını …dedem vefat etti anneme 5 kardeşe kaldı miras fakat bir tane dayım in oğlu tüm arazileri işleniyor hakkımızı istiyoruz vermiyor mirastana da isteyen yok ama benim ihtiyacım var tek başıma diğer mirascilar olmadan mirasın olan payı için dava acabilirmiyim. ..iyi gunler…Dedemin 5 çocuğu var annemde dahil diğerleri vefat etti yaşayan bir dayım var