Memurlara hakkındaki disiplin cezasına ilişkin genel düzenlemeler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer almaktadır. Bununla beraber farklı mevzuata tabi memurlar da olduğundan, farklı mevzuat tabi memur hakkında verilen memur disiplin cezası işleminin de, bu mevzuattaki düzenlemelere uygun olması gerekmektedir. Aksi halde memurlara verilen disiplin cezası hukuka aykırı olacak ve idare mahkemesinde açılacak iptal davası ile ortadan kaldırılabilecektir. Devlet memurları hakkında atılı suça göre en hafifinden, en ağırına doğru, uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma cezası verilebilir. Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı Disiplin Kurulu’na, Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı Yüksek Disiplin Kurulu’na kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilir.
Disiplin cezalarına karşı cezaların tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde disiplin cezasının iptali davası açılabilir. Disiplin cezaları için idari itiraz yoluna başvurulmuş ve itiraz merciince itiraz reddedilmiş olsa bile yargı yoluna müracaat edilebilmesi mümkündür.
- Memura Verilecek Disiplin Cezasına İlişkin Hukuki Düzenleme
- Memurlar Hakkında Verilebilecek Disiplin Cezaları ve Suçları
- Memurlar Hakkındaki Disiplin Soruşturmasında Zamanaşımı
- Memura Verilen Disiplin Cezasına Karşı İtiraz ve Sonuçları
- Memura Verilen Disiplin Cezasına Karşı İptal Davası
- İptal Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
- Sıkça Sorulan Sorular
İdareye bağlı olarak kamu hizmetini yapmakla görevlendirilen kişiler olan memurların uyması gereken kurallar ve yapmakla yükümlü olduğu görevler vardır. Memurlar bu kurallara uymadığında veya yapmakla yükümlü oldukları görevleri yapmadıklarında disiplin cezası alabilmektedir. Memurlara disiplin cezası verilmesi kesin ve yürütülebilir bir idari işlem olup, verilen disiplin cezasının, yetki, şekil, sebep, konu ve amaç açısından hukuka uygun olması gerekmektedir.
1. Memurlara Verilecek Disiplin Cezasına İlişkin Hukuki Düzenleme
Memurlara verilecek disiplin cezasını gerektiren fiiller, disiplin cezaları ve cezaların veriliş usulü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde 124-145 arasında bulunan “Disiplin” isimli 7. bölümde düzenlenmiştir. Bu kanunda yer alan düzenlemeler tüm memurları kapsamaktadır. Memurlara uygulanacak disiplin cezalarının bu kanunda düzenlenen hükümlere aykırı olmaması gerekmektedir. Yine 657 sayılı Kanunda yer alan disipline ilişkin hükümlerin uygulamasını sağlamak için Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği düzenlenmiştir. Belirttiğimiz 657 sayılı Kanun ve Yönetmelik bu kanuna tabi memurlar için genel düzenlemelerdir. Diğer taraftan, 657 sayılı Kanuna tabi memurların bağlı bulunduğu kamu kurumunun kuruluş kanununda veya kamu kurumu tarafından çıkarılan disiplin yönetmeliğinde de disiplin hükümleri yer almaktadır.
İster özel düzenleme ister genel düzenleme olsun memurlar veya kamu görevlileri hakkında verilen disiplin cezalarının Anayasamızın 129. maddesine uygun olması gerekir. Yine Anayasadaki aynı madde uyarınca disiplin cezaları yargı denetimi dışında bırakılamayacağı hüküm altına alınmış olup verilen disiplin cezası iptali için dava açılabilir.
2. Memurlar Hakkında Verilebilecek Disiplin Cezaları ve Suçları
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m.125’te devlet memurlarına verilecek hafifinden en ağırına doğru disiplin cezaları ve her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller detaylı olarak düzenlenmiştir. Buna göre; devlet memurları hakkında atılı suça göre en hafifinden ağrına doğru uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma cezası verilebilir.
Memurlar hakkında verilebilecek cezalara, ilgili suçlara ve disiplin soruşturmasına ilişkin zamanaşımı süresi gibi konulara “Memura Verilebilecek Disiplin Cezaları” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Önemle belirtmek isteriz ki, disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin, disiplin cezaları özlük dosyasından silinmeden tekerrürü halinde, bir derece ağır ceza verilir. Bu noktada en çok merak edilen sorulardan biri, memurlar hakkında olumsuz güvenlik soruşturması kararı olması halinde, bu kararı disiplin cezasına etki edip etmeyeceği hususudur. Konuya ilişkin detaylı bilgi için “Olumsuz Güvenlik Soruşturmasına İtiraz ve İptal Davası” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
3. Memurlar Hakkındaki Disiplin Soruşturmasında Zamanaşımı
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren aşağıda belirtilen zaman dilimleri içinde ilgili süreçler başlatılmalıdır.
- Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,
- Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına,
başlanmalıdır. Aksi takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Disiplin soruşturmasının nasıl yürütüleceğine dair daha detaylı bilgi alabilmek için Devlet Memurları Hakkında Disiplin Soruşturması başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
4. Memura Verilen Disiplin Cezasına Karşı İtiraz ve Sonuçları
Anayasamızın 40/2 maddesi gereğince, disiplin amiri tarafından verilen disiplin cezasının ceza alan memura tebliğ edilirken bu disiplin cezası kararına karşı başvurulabilecek kanun yolları ve sürelerinin bildirilmesi gerekir. Disiplin cezalarına karşı memurların bağlı bulundukları kurum nezdinde itiraz etme ve verilen disiplin cezasını kısa sürede kaldırma olanağı vardır. Cezanın ağırlığına göre itiraz mercii değişmektedir.
- Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı Disiplin Kurulu’na,
- Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı Yüksek Disiplin Kurulu’na
kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilen disiplin cezaları, itiraz mercilerinin bu konuda verecekleri karar veya süresi içinde itiraz hakkında karar vermemeleri üzerine kesinleşir.
Bu noktada önemle belirtmek gerekir ki Devlet memurluğundan çıkarma cezasına karşı ise itiraz yolu bulunmamaktadır. Devlet memurluğundan çıkarma cezası ile karşı karşıya kalan Devlet memurları, idari işlemin iptali davası açmak durumundadırlar.
Verilmiş bir disiplin cezasına karşı usulüne uygun olarak yapılacak itiraz, ilgili disiplin veya yüksek disiplin kurulu tarafından ya kabul edilir ya da reddedilir.
İtiraz kabul edilirse; cezayı vermiş olan disiplin amiri kararı gözden geçirerek verdiği cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilir. Bu aşamada amire, hangi gerekçeyle olursa olsun daha ağır bir ceza verme ya da önceki cezada ısrar etme gibi bir yetki tanınmamıştır.
İtiraz reddedilirse; disiplin cezası kesinleşir. Kesinleşen disiplin cezasına karşı idari yargıda 60 gün içinde idari dava açılabilir.
5. Memura Verilen Disiplin Cezasına Karşı İptal Davası
Disiplin cezasının ağırlığına bakılmaksızın idare mahkemesinde disiplin cezasının iptali davası açılması mümkündür.
Disiplin cezalarına karşı cezaların tebliğini izleyen günden itibaren 60 gün içinde disiplin cezasının iptali davası açılabilir. Disiplin cezaları için idari itiraz yoluna başvurulmuş ve itiraz merciince itiraz reddedilmiş olsa bile yargı yoluna müracaat edilebilmesi mümkündür. Yargı yolu hakkının kaybedilmemesi için aşağıdaki yollar izlenebilir:
- Devlet memurluğundan çıkarma cezasına karşı itiraz yolu bulunmadığından kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde dava açılabilir.
- İtiraz yoluna başvurulmuş ve itiraz reddedilmiş ise reddin tebliğinden itibaren 60 gün içinde dava açılabilir.
- İtiraz yoluna başvurulmuş ve itiraz merciince henüz karar verilmemiş ise öncelikle itiraz merciince karar verilmesinin beklenmelidir. Karar verildikten sonra 60 gün içinde dava açılabileceği gibi başvuruyu takip eden 30 günlük süre içinde karar verilmemesi (zımni ret) nedeniyle dava açılması da mümkündür.
Diğer taraftan, 657 sayılı Kanun’un memurluğa alınacaklarda aranacak şartları düzenleyen 48. maddesinin “Güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yapılmamış olmak” şartı, Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilmiştir. Ancak yine de, aynı 48 maddenin 5. fıkrası uyarınca başvuru sahibinin adli sicil kaydı incelenmektedir. Zaman zaman, olumsuz güvenlik soruşturması gerekçesiyle memuriyet başvurusunun reddedildiği durumlara rastlanabilmektedir.
6. Memura Verilen Disiplin Cezasına Karşı İptal Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Memura verilen niteliği itibariyle idari işlem mahiyetindeki disiplin cezasının iptali için başvurulacak görevli ve yetkili mahkeme, disiplin cezasının alan memurun görevli bulunduğu yerdeki İdare Mahkemesidir.
Disiplin cezasına yapılan itirazın reddedilmesinin veya zımni ret süresi olan 30 günlük sürenin geçmesinin ardından 60 günlük süre içinde yargı yoluna gidilmemesi halinde disiplin cezası kesinleşir. Eğer disiplin cezasına karşı itiraz yoluna gidilmemişse disiplin cezasına karar verildiğine dair idari işlemin tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde yargı yoluna başvurulması gerekmektedir.
7. Sıkça Sorulan Sorular
Türk Hukuku, tarafların mahkemelerde kendilerini bizzat savunmalarına ve temsil etmesine imkan tanımakta olup, tarafların mahkemelerde temsil edilmek için avukat tutması, bazı istisnalar dışında zorunlu değildir. Bu kapsamda İdare Mahkemelerinde de idare hukuku avukatı tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak İdare Hukuku mevzuatının karmaşık yapısı, İdari Yargılama Usul Kanununda yer alan sürelerin kesin ve kısa oluşu gibi nedenlerle, dava sürecinin hukukçu olmayan kişiler tarafından yürütülmesi halinde, gerek şekil, gerekse de esas açısından telafisi mümkün olmayan hatalı işlemler yapılabilir. Son derece ayrıntılı düzenlemeler içeren idari yargı sürecinde hak kaybına uğranılmaması için, herhangi bir işlem yapılmadan önce “İdare Hukuku” alanında hizmet veren avukatlardan hukuki destek alınmasını tavsiye ederiz.
Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı Disiplin Kurulu’na, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı Yüksek Disiplin Kurulu’na kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilir.
Disiplin cezasını iptal ettirmek isteyen devlet memuru, disiplin cezası kararının kendisine tebliğinden itibaren görev yaptığı yerdeki İdare Mahkemesi’nde idari işlemin iptali davası açmalıdır.
Disiplin cezasının iptali için dava açabilmek için bu cezaya karşı idare nezdinde itirazda bulunmak gibi bir ön şart söz konusu değildir. Ancak devlet memurluğundan çıkarma cezası hariç olmak üzere diğer disiplin cezalarının kaldırılması için idare nezdinde süresinde yapılması şartıyla itiraz yolu da açıktır.
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına, Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına başlanmalıdır. Aksi takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlı yayımlanmış olup, tüm hakları Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’na aittir. İdare Hukuku mevzuatı ve özellikle de İdari Yargılama Usul Kanunu, diğer hukuk alanlarına nazaran daha ayrıntılı sayılabilecek kurallar içermekte olup, hak kaybına uğranılmaması açısından, herhangi bir işlem yapılmadan önce “İdare Hukuku” alanında hizmet veren avukatlardan hukuki destek alınmasını tavsiye ederiz.
2015 yılında aylıktan kesme cezası aldım.. Cezaya itiraz ettim ve kabul görmedi.. Önce idare mahkemesine, sonra bölge idareye başvurdum.. Dolayısıyla 2015 te kesinleşen ceza dava yoluyla 3-4 yıl sürdü.. Bu cezanın kesinleşme tarihi ne zamandır? Sicilden silinmesi için 10 yıllık süre kurumun disiplin cezasını verdiği zaman mı; dava süreçleri sonundaki zaman mı başlar?
Tarafıma 2021 yılı kasım ayında 1/30 oranında aylıktan kesme cezası verildi ve uygulandı. İl disiplin kuruluna itiraz ettim ancak kaldırılmadı. İdare mahkemesine de o dönem hem sağlık problemlerimle ugrastigim için hem de doktora derslerim aşırı yoğun olduğu için itiraz edemedim maalesef. Şimdi itiraz etsem bir sonuç alabilir miyim. Çünkü şu an yurt dışına öğretmen olarak gitmek istiyorum anacak kinama üzerinde disiplin cezası alanlar yönetmelik gereği gidemiyorlar. Bu cezamı mutlaka kaldırmam lazım. O dönemde öğrenci olduğumu ve sağlık sorunlarimi doktor raporuyla belgeleyebilirim. Zaten iftiraya uğradım ve kayda değer bir suçum bile yok. Sadece gelen müfettiş biraz fazla abarttı.
Şimdiden teşekkürler…
7068 sayılı kanuna göre, disiplin kurulu 10 gün aylıktan kesme cezası verebilir mi? Disiplin kurulu aylıktan kesme cezası verir ise yetki gaspı oluşur mu?
Sonuç ne oldu karar verildi ise paylaşırmısınız, bu konuda emsal karar aramaktayım..
Merhabalar
Şikayetçi olduğum üniversite akademik personeli hakkında İdare ilgili akademisyene suçuna göre çok düşük bir disiplin cezası verdi. Müşteki olarak idare mahkemesine dava açtım, idare mahkemesi bu konuda şikayetçi olanın verilen düşük cezaya itiraz etme gibi bir hakkının 2547 sayılı yasada olmadığı gerekçesiyle davamı ret etti. İstinafa gideceğim, bu konuda müştekinin verilen disiplin cezasına itirazı yönünde benzer örnekler var mı ne yapabilirim. Saygılarımla
UYARMA CEZASI ALAN KİŞİ İDARE MAHKEMEYE BAŞVURDUĞU ZAMAN USÜL YÖNÜNDEN İPTAL EDİLDİĞİNDE, İDARENİN YENİDEN SORUŞTURMA YAPARAK KINAMA CEZASI VERMESİ ‘ALEYHE BOZMA YASAĞI İLKESİNE’ AYKIRILIK TEŞKİL ETMEZ Mİ?
Selamun aleyküm,
1-Aylıktan kesme cezaları itiraza bakılmaksızın neden direk kesinleştiriliyor bilginiz var mı acaba?
2-Aylıktan kesme cezasının tebliğ edilme süresiyle ilgili bir yazı bulamadım da yardımcı olabilir misiniz? hakkımda verilen ceza birkaç aydır tebliğ edilmeden kesinleştirilerek maaşımdan kesinti de yapıldı da.
3-İstirahat raporunun hakem heyetine sevki nedeniyle usule uygun olmama gerekçesiyle “Kasıtlı olarak, verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak” hükmü kapsamına sokularak aylıktan kesme cezası verilmiştir yüksek disiplin kurulunca. -Burada usulsüzlük dr veya çalışanının hatası gibi görülmesi gerekirken neden üstüme yıkıldı anlamış değilim. dr bel ağrısı tanısına 3 gün verilmesi gerekiyorsa 5 gün veriyorsa benim suçum nedir? yardımcı olabilir misiniz, teşekkürler
MERHABA İYİ GÜNLER.
7068 SAYILI KANUNUN 8/6 MADDESİ GEREĞİNCE MESLEKTEN ÇIKARMA CEZASI İLE İL DİSİPLİN KURULU KARARI TARAFIMA TEBLİĞ EDİLDİ. ANCAK GÖREVİME DEVAM ETMEKTEYİM, AÇIĞA ALINMA GİBİ BİR DURUMUM OLMADI. ALMIŞ OLDUĞUM CEZANIN GEREKÇESİ İLE KOMUTANLIK TARAFINDAN NOT OLARAK GELMİŞ OLAN EVRAKIN İÇERİSİNDE 3269 SAYILI KANUNUNA AYKIRI BİR MADDE GEÇMESİ NEDENİYLE 5-6 KİŞİLİK WHATSAP GRUBUNDA FARKLI İLLERDE BULUNAN DEVRE ARKADAŞLARIMA SİZE DE BÖYLE BİR EVRAKIN GELİP GELMEDİĞİNİ SORMAK AMAÇLI İDİ. EVRAK SOSYAL MEDYAYA DÜŞMESİNDEN DOLAYI VE TEPKİ ÇEKTİĞİNDEN BİR ŞEKİLDE BANA ULAŞILIP SORUŞTURMA BAŞLATILDI VE İL DİSİPLİN KURULU KARARI 7068 /8-6 d) Hizmetle ilgili her türlü dosya, kayıt, resmi evrak veya belgeyi ya da örneklerini yetkisiz kişilere vermek, verilmesini emretmek, verilmesine göz yummak.MADDESİNDEN İŞLEM YAPILDI BUNUN Bİ ALT CEZAYA ÇEVRİLMESİNİ SON SAVUNMAMDA TALEP ETTİM DAHA ÖNCESİNDE HERHANGİ BİR DİSİPLİN CEZAM BULUNMAMAKTADIR. Bİ ALT CEZAYA ÇEVRİLEBİLİR Mİ VEYAHUT İPTALİ SAĞLANIRMI.
Merhabalar İdare Mahkemesince ”Şekil eksikliği” nedeniyle iptal edilen (örn. sendika av. muhalefet şerhinin olmayışı , kurulun eksik katılımı ile oy sayısının etkilenmiş olması , son savunma istm yazısında , sözlü savunma ve tanık hakkının olduğuna değinilmemiş olması veya savunmanın eksik alındığının tespiti ile ital edilen )Y. Disiplin Kurulu kararı , idare mahkemesi tarafından bozulduktan sonra yeniden aynı yönde memurluktan çıkarma cezası için tazelenmiş mi olur ? Yani kısacası idareye bunları unutmuşsun kusursuz bir karara dönüştürerek tekmeyi koy mu deniliyor 🙂 yoksa memur lehine bir alt ceza mı verilmek zorunda , ihraç kararı aldım ve saydığım hususlar yönünden itiraza hazırlanıyorum, sonuca etkisi olabilir mi ? 125-E -G adli sonuç H.G.K.K HAGB
Merhabalar, Ben Adalet Bakanlığı 657 ye tabi kamu personeliyim hakkımda zimmet suçundan soruşturma açıldı ve daha sonra suçun vasfı değişerek hizmette güveni kötüye kullanmaya çevrildi neticeten Hagb yönünden karara bağlandı yine aynı soruşturma başlangıç tarihinde disiplin soruşturması da açıldı ve yaklaşık 2 yıl sürekli 2 aylık aralıklarla uzaklaştırmam yenilendi ve son olarak Yüksek disiplin kurulu kararına dayanılarak memurluktan ihraç edildiğm sebebiyle uzaklaştırmam kaldırıldı,
1- Memurluktan ihraç sebebi disiplin amirinin ”zimmete para geçirmek” suçuna dayanak oluşturarak teklifte bulunması ve kabul edilmesi
2-Hagb aldığım halde 5271 sayılı yasada hukuki sonuç doğurmayacağı belirtilmekte iken bu kararın verilmiş olması ve mahkumiyet (125 *E*g dayanılarak )olarak yorumlanmış olması
3-Üyesi olduğum sendikanın karar aşamasında bulunmamış olması
Tüm bu gerekçelerle itirazım için ve geri dönme ihtimalim söz konusu mudur? Ayrıca İdare mahkemesi disiplin cezasını iptal ettiği ve davamı kabul ettiği takdirde , yeniden gerekçeler düzenlenerek memurluktan ihraç edilmem söz konusu olabilirmi ?
Kademe ilerleme cezasını ve görev yeri değiştirme cezası aldım. 2 öğrenci müdür yardımcısı nın rol yapıp bağırdığı sırada beni dövüyor algıladı. Kantinci olaya yakin şahit ve böyle bir şey olmadı. Diyor. Müfettişler art niyetli itiraz kabul edilmesi mahkemede şansım ne olur.öğrencilet sonradan ifade değiştirdi ler rehberlik servisine gidip
İl Jandarma Disiplin Kurulu tarafından 24 Ay Kademe İlerlemesinin durdurulması ile birlikte, brüt aylığın 1/3 oranında kesinti cezası ile tecziye edildim. İdare Mahkemesine başvurdum, başvurum aleyhimde sonuçlandı. Bölge İdare Mahkemesine itiraz aşamasındayım. Bölge İdare Mahkemesince de aleyhimde olacak şekilde “temyiz yolu kapalı olacak şekilde kesin hükme varılacak olursa” tüm hukuk yolları kapanır mı? Bu karar şu demek mi olacaktır; Bölge İdare Mahkemesinin de aleyhte vereceği karara karşı Anayasa Mahkemesi ve devamında AHİM’e başvuruda bulunamazsın! Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.
kaymakamın ,valinin savunma aldıktan sonra verdiği memurlara resen verdiği cezalar kesindir denmektedir.Bu cezalar kesinliği nasıl olur.İtiraz edilebilirmi .kesinlik kazandıktan sonra verilen resen cezalara yargı yolu açıkmıdır.
Iyi günler
Emniyette memur olarak çalışıyorum. 1 günlük maaş kesimi cezası aldım cezaya itiraz etmek istiyorum ilk olarak il disiplin kuruluna ondan sonra idare mahkemesine başvurmam mi gerekiyor ? Disiplin kuruluna itiraz etmeden direk idare mahkemesine başvurabiliymiyim teşekkürler
Su an senin konumunda ben varim kardesim. Mufetis tarafndan aciga alindim (kucuk bir konuyu buyuttukce buyuttuler )
3 yıl kademe ilerleme cezası aldım ama müfettişler 1 yıl önerimiz iş disiplin sadece kademe cezası verilsin demiş altına vali 3 yıl el yazısı ile yazıp imzalamış bu hukuka aykırı mı
Iyi gunler dilerim.ben tsk kuvvetlerinden 7 sene oncesinde yasamis oldugum bir olay nedeniyle sahsima acilan disiplin sorusturmasi sirasinda tarafıma yapilan moping nedeniyle istifa ederek ilisigimi kestim.hakkimda yapilan disiplin sorusturmasi kurumum tarafından surdurulerek sahsimdan tsk den cikarma cezasi karsiliginda savunmam istedi. bir hafta sonrasi icin karar verilecegi avukatim yada sahsim tarafindan disiplin kurulunda hazir bulunmami bildiren evrak tarafima teblig edildi. Sizden ogrenmek istedigim husus idare, disiplin kanunu ve 657 s.kanunda yazan 2 yillik ceza zamanasimi suresini olayin oldugu tarihten itibaren degil haber alindigi tarihten itibaren baz alarak magduriyet yaratmaktadir bu mumkun mudur? Soz konusu idda edilen olan 2009 ve 2012 yillari arasinda olmus ve idare bunu 2018 yilinda ogrenmistir, hakkimda zamanasimina ragmen boyle bir karar verilmesi durumunda bunu idare mahkemesine tasimayi düşünüyorum bunun sonuclanmasi tahminen ne kadar surer.vereceginiz cevap icin simdiden tesekkurler
UYARMA CEZASI ALDIM. BÖLGE DİSİPLİN KURULU’NA İTİRAZ ETME SÜRESİNİ GEÇİRDİM. İDARE MAHKEMESİNE VERME HAKKIM VARMIDIR?
Hagb kararı verilmesi kişinin kesinlikle suçlu olduğu anlamına gelip disiplin cezası vermekte dayanak olarak gösterilebilir mi?
Merhaba;
Hem disiplin suçu hemde yer değişikliği yapmak istemekteler. Bu durumun kanuna aykırı olduğunu ilgili Danıştay kararını Son savunmamda belirtmeme ragmen aynı kararda devam ettiler. İl disiplin kuruluna itiraz ettim. İtirazım devam ederken bana yerimin değişeceğini ve valilikten onay beklediklerini söylediler. Sizden ricam Van ilinde idare hukukunda iyi olan bir meslektaşınız var mı? Daha sonrasında ise bu kararı veren ilce disiplin amirine tazminat davası açabilir miyim. Son savunmamda danıştay kararları ile kendisine yanlış karar vermemesi gerektiğini kanunlar ve kararlararla belirtmeme rağmen aynı kararda ısrarcı olmasından dolayı art niyet arayarak tazminat davası açabilirmiyim.
İdari soruşturma daha önce bağlı bulunduğum ilde geçirdim.Tayinim çıkması sonucu şu an çalıştığım ile soruşturmam geldi bana istenen cezadan mevcut çalıştığım disiplin kurulu ceza vermedi.Aradan geçen 1,5 sene sonrası eski çalıştığım kurum bana ceza almadığım maddeden Kademe durdurması ve maaş kesimi cezası verdi şok oldum.İdare Mahkemesine başvuracağım….
Iyi calismalar dilerim.Yetkili sendika temsilcim kurulda olmaksizin tarafima kademe durdurma cezasi verildi.Ben de kurula,sendika temsilcim olmadan tarafima verilen cezaya itiraz ettim.Ancak itirazim reddedildi.Verilen bu ceza hukuka uygun mu?Yargi yoluna basvurursam sonuc alinabilir mi?Simdiden tesekkurler
Kademe durdurma cezası aldım. Ve akabinde sürgün edildim.
Yürütmeyi durdurma red edildi.
İdare Mahkemesi kararı uygun bulup itirazimi red etti. Bölge İdare mahkemesine dava açtım. 5 ay önce disiplin cezası yani kademeyi durdurma cezası için açtığım dava sonuçlandı. Kademe durdurma ceza hukuka aykırı bulunup kaldırıldı.
Geçtiğimiz ay sürgün yani hizmet gereği başka yere gonderildigim için açtığım davada sonuçlandı. Onuda kazandim. Tabi bu süreç baya uzun sürdü. 26 ay kadar.
Yeri geldi intiharı bile dusundum sagligim bozuldu. Maddi zararim oluştu. Kira vermezken kira odemek zorunda kaldım.
Şimdi maddi ve manevi tazminat davası açmayı düşünüyorum ne yapmaliyim. Daha ca tebliğ edilmedi hizmet gereği için açtığım davanin kararı.
Teşekkürler.
İDARİ MAHKEMELERİN İPTAL KARARI SONRASI KURUM YENİDEN DEĞERLENDİRME YAPARAK BAŞKA BİR CEZA TAYİNİ YAPIYOR PEKİ BU DURUMDA TEKRAR BİR SAVUNMA ALINMADAN VERİLEN CEZA HUKUKİMİDİR
merhabalar bana aylıktan kesme cezası verdiler ve 7 günlük süre içerisinde itiraz ettim fakat 60 günlük yasal süre içerisinde dava açmadım iyiniyet olarak fakat itirazim bir buçuk yıldır disiplin kurulu toplanmadığından sonuçlanmıyor buda bana hem maddi hem manevi zararı çok fazla olduyor. Buda yasalmıdır.