
Değerli müvekkillerimiz,
Dünya genelinde yaşanan Koronovirüs (Covid-19) salgını riski nedeniyle, hukuki soru ve sorunlarınız için mobil ve online iletişim kanallarımızı kullanmanızı öneririz.
Vergi İncelemesi, bir vergi denetim türü olup, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 135-141. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Vergi İncelemesi ile, inceleme yapmaya yetkili kişiler tarafından mükelleflerin ödemesi gereken vergilerin doğruluğunun araştırılması, tespit edilmesi ve olası vergi kayıp ve kaçaklarının saptanarak ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.
Ülkemizde birçok vergi türü için beyan esasına dayanan bir vergilendirme sistemi uygulandığından, mükellefler tarafından beyan edilen vergiler ve miktarlarının doğruluğunun saptanarak vergi eksikliklerinin tespiti ile beyannamelerdeki vergi kayıp ve kaçağına son verilmesinde, vergi incelemesi önemli bir yere sahiptir.
Yazı İçeriği
1. Vergi İncelemesi Yapmaya Yetkili Kişiler
2. Vergi İnceleme Türleri
3. Vergi İncelemesine Tabi Olan Kişiler
4. Vergi İncelemesinin Zamanı Ve Vergi İncelemesinde Zamanaşımı
5. Vergi İncelemesi Yapılacak Kişiler (Mükellefler) Nasıl Tespit Edilir?
6. Vergi Müfettişi Tarafından Vergi İncelemesi Yapılması
7. Vergi İnceleme Raporlarının, Rapor Değerlendirme Komisyonu Tarafından Değerlendirilmesi
8. Vergi İnceleme Raporunun Vergi Dairesine Tevdi Üzerine Yapılacak İşlemler
9. Vergi İncelemesinin İptali İçin Dava Açılabilir Mi?
Vergi incelemesi yapılmasının sebeplerine dair daha detaylı bilgi edinmek için “Vergi İncelemesi Yapılmasının Sebepleri” adresindeki yazımızı inceleyebilirsiniz.
Vergi incelemesini yapma görevi, Vergi Usul Kanunu’nun 135. Maddesinde sınırlı sayıda belirlenen bazı kişilere özgülenmiştir. Yasanın yetkilendirdiği bu kişiler, vergi müfettişleri, vergi müfettiş yardımcıları, ilin en büyük mal memuru, vergi dairesi müdürleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlardan ibarettir.
Tam İnceleme: Her türlü vergi için mükellefin geçmiş döneme ait hesaplarının ve beyannamelerin incelenmesidir.
Sınırlı İnceleme: Mükellefin bir vergi türü için geçmişte belirli bir dönemle sınırlı olmak üzere incelenmesidir.
Vergi Usul Kanunu’nun “İncelemeye Tabi Olanlar” başlıklı 137. Maddesinde, vergi incelemesine tabi kişiler düzenlenmektedir. Buna göre, kanunen defter ve hesap tutma mükellefiyeti olanlar ile evrak ve vesikaları muhafaza ve ibraz etme mecburiyetinde olan gerçek ve tüzel kişiler, vergi incelemelerine tabidirler. Defter tutma mecburiyetinde olan kişilerin düzenlendiği, Vergi Usul Kanunu’nun 172. maddesine göre ise, ticaret ve sanat erbapları, ticaret şirketleri, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, serbest meslek erbapları ile çiftçiler, kanunun esaslarına göre bu yükümlülüklerini ifaya mecburdurlar.
Vergi Usul Kanunu’nun 138. maddesinin 1. Fıkrasında ‘’Vergi incelemesinin ne zaman yapılacağının evvelden haber verilmesi mecburi değildir.’’ düzenlemesi uyarınca, vergi incelemesinin başlatılacağına ya da inceleme tarihine ilişkin olarak mükellefin önceden bilgilendirilmesine dair herhangi bir yasal zorunluluk bulunmamaktadır. Keza, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca, neticesi alınmamış hesap dönemini de kapsayacak şekilde, tarh zamanaşımı süresi sonlanıncaya dek herhangi bir anda vergi incelemesi yapılması mümkündür.
Buna göre, Vergi Usul Kanunu’nun 113. ve 114. Maddelerinde düzenlenen tarh zamanaşımının ne zaman sonlanacağının doğru şekilde tespit edilmesi önemlidir. Tarh zamanaşımının hesabında başlangıç tarihi, vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başı olarak belirlenmeli ve bu tarihten itibaren beş yıllık zaman dilimi hesaplanmalıdır. Hesap edilen bu 5 yıl içinde, tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrayarak vergi alacağı ortadan kalkar. Başka bir deyişle, vergi incelemesinin yukarıda izah edildiği şekilde hesaplanan 5 yıllık zaman dilimi içinde yapılması ve vergi incelemesi neticesinde yapılması gereken vergi tarhı işlemlerinin de bu 5 yıl içinde ifa edilmesi yasal bir zorunluluktur. Aksi takdirde, bir vergi alacağı söz konusu olsa bile zamanaşımına uğradığı kabul edilir.
Vergi tarhının ne olduğuna ve vergi tarhı türlerine dair daha detaylı bilgi edinmek için “Vergi Tarhı ve Türleri” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Vergi Denetim Kurulu uhdesinde bulunan Risk Analiz Merkezi tarafından kullanılan programlar ile yapılan analiz ile, vergi mükellefi kişilerin riskli olup olmadığı tespit edilmektedir. Risk Analiz Yöntemi olarak da adlandırılan bu yöntem ile Risk Analiz Merkezi’nde mevcut tüm belge, bilgi ve istatistik verileri, sistem tarafından incelenmekte ve mükelleflerin risk oranları tespit edilmektedir. Riskli olarak tespit edilen mükellefler arasından ise, sistem tarafından, belli bir oranda (Türkiye’de %3) mükellef seçilmekte ve seçilen mükellefler hakkında vergi incelemesi yapılmaktadır. Risk Analiz Yöntemi dışında;
Durumunda da vergi incelemesi yapılabilmektedir. Ancak, mükellef hakkında yukarıda bahsedilen durumların hiçbiri olmasa bile vergi incelemesi yapılabileceği unutulmamalıdır.
Risk Analiz Sistemi veya diğer sebeplerle hakkında vergi incelemesi yapılması kararlaştırılan mükellefin dosyası, yazı ile bir vergi müfettişine verilir. Müfettişin bir anlamda görevlendirme yazısı olan bu evrakın içeriğinde, hakkında inceleme başlatılacak kişilere, inceleme konusu olan bilgilere, ne tür bir inceleme yapılması gerektiğine, inceleme yapılmasının sebebine, incelemenin hangi dönemleri kapsaması gerektiğine ve süresine ilişkin hususlar yer alır. Vergi incelemesi esnasında, yukarıda bahsi geçen inceleme yetkilileri, Yıllık Vergi İnceleme ve Denetim Planı ve Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik hükümleri ile bağlıdır. Keza, Vergi Usul Kanunu’nun ‘’İncelemede Uyulacak Esaslar’’ başlıklı 140. maddesinde düzenlenen hususlar da vergi inceleme yetkililerinin uyması gereken kurallardandır.
İncelemeye başlamadan önce mükelleflere kimliğini gösterme mecburiyeti olan müfettiş, mükelleflerle veya temsilcileri ile birlikte tanzim edecekleri “İncelemeye Başlama Tutanağını” imza altına almak suretiyle incelemeye başlar.
İnceleme sürecinde, mükelleflerden birtakım dokümanların, yasal defter ve belgelerin ibrazının istenmesi mümkündür. Bu bağlamda, mükellefe 15 günden az olmamak üzere belirlenen bir süre içinde, inceleme için gerekli olan defter ve belgelerin sunulması için süre verilir. Talep edilen defter ve belgelerin süresi içinde ibraz edilmemesi halinde mükelleflerin ne gibi yaptırımlarla karşılaşılacağına dair de ilgilisine bilgilendirme yapılır.
Defter, kayıt ve belgeleri teslim alan müfettiş tarafından, vergilerin doğruluğunun saptanabilmesi için işbu dokümanlar üzerinde yapılacak incelemenin yeterli olduğuna kanaat getirilir ise, inceleme bunlarla sınırlı olarak yapılır. Ancak defter, kayıt ve belgelerin incelenmeye elverişli olmaması halinde, yetkili müfettiş tarafından defter, belge ve kayıtlara bağlı kalınmaksızın her türlü bilgi ve belgeden yararlanılabilir. Bu bağlamda, müfettiş tarafından kıymetlerin envanterinin çıkartılması, randıman, revizyon, karşıt inceleme gibi çeşitli teknikler kullanılarak vergi incelemesi yapılabilir.
Kendisine tevdi edilen görevlendirme yazısı ve eklerinde yer alan hususlarla ilgili olarak yeterli kapsamda bilgi, belge ve gerekirse dış kaynak kullanmak suretiyle incelemesini sürdüren müfettiş, inceleme tespitlerini Vergi İnceleme Tutanaklarında sıralar. İşbu tutanakların yanı sıra, varsa mükelleflerin itiraz ve düşünceleri ile müfettişlerce tespit edilen sair hususlar bir arada değerlendirilerek, yasal düzenlemeler uyarınca yapılması gereken işlemleri konu alan bir Vergi İnceleme Raporu düzenlenir.
Vergi İnceleme Raporlarının ilgili vergi dairesine işleme konmak üzere gönderilmesinden önce, mevzuata uygun olup olmadığına dair bir değerlendirmeye tabi tutulması gerekir. Vergi İnceleme Raporlarını değerlendirmek üzere, meslekte on yılını tamamlamış en az üç Vergi Müfettişinden oluşan bir rapor değerlendirme komisyonu oluşturulur. Komisyon tarafından, vergi kanunları ile bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygun olup olmadığına dair değerlendirme yapılır. Değerlendirme neticesinde uygun bulunan vergi inceleme raporları, işleme konmak üzere bağlı olunan Vergi Dairesi’ne tevdi edilir.
Rapor değerlendirme komisyonlarının, yukarıda bahsi geçen değerlendirmeleri nihayetinde, veri inceleme süreci sona erer. Diğer taraftan, eğer mükellef, vergi incelemesi sırasında uzlaşmak istediğini belirtmişse, Vergi Müfettişlerinden oluşturulan komisyonlar tarafından uzlaşma görüşmeleri gerçekleştirilir. İnceleme aşamasında mükellefin ileri sürdüğü bir uzlaşma talebi yoksa, vergi inceleme raporunun vergi dairesine intikali sonrasında tarhiyat yapılır. Tarhiyat sonrası mükelleflere vergi ihbarnamesi gönderilir.
Vergi incelemesi, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan düzenlemeler ile sınırları belirlenmiş, tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil işlemleri gibi bir idari işlemdir. İdari işlem olması sebebiyle vergi incelemesinin yetki, şekil, sebep, konu ve amaç unsurları yönünden hukuka uygun olması gerekmektedir. Ancak, idari işlemlerin iptal davasına konu edilebilmeleri için, “kesin” ve “icra edilebilir” bir işlem olmaları yasal bir zorunluluktur. Ne var ki, tarh ve ceza kesme işlemlerine hazırlayıcı bir işlem olarak kabul edilen “vergi incelemesi”, idare hukuku açısından nihai bir idari işlem sayılmamaktadır. Bu sebeple de, tarh ve ceza kesme işlemlerine dayanak teşkil eden ve hazırlayıcı bir işlem olan vergi incelemeleri hakkında iptal davası açılması mümkün değildir. Zira vergi incelemesi “kesin” ve “icrai” nitelikte bir işlem değildir. Bu sebeple, vergi incelemesi neticesinde tespit edilen hukuka aykırılıklara binaen yapılan tarhiyat ve vergi ihbarnamesine karşı iptal davası açılması gerekmektedir.
Değerli müvekkillerimiz,
Dünya genelinde yaşanan Koronovirüs (Covid-19) salgını riski nedeniyle, hukuki soru ve sorunlarınız için mobil ve online iletişim kanallarımızı kullanmanızı öneririz.
KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ HAKKINDA
“AYDINLATMA METNİ”
İnternet sitemizi kullanmanız dolayısıyla, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) başta olmak üzere yürürlükteki mevzuat kapsamında birtakım verilerinizin toplanması, saklanması, işlenmesi, aktarılması ve KVKK kapsamına dahil başkaca işlemlerin detayı ve amacı hakkında, veri sorumlusu olarak sizleri bilgilendirmek isteriz.
Genel Bilgiler
İlgili mevzuata göre, “kişisel veri” kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgidir. “Özel nitelikli kişisel veri” ise kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileridir. İşbu Aydınlatma Metninde, özel ve/veya genel nitelikli olma ayrımı yapılmaksızın, her neviden veri için “Kişisel Veri” ifadesi kullanılacak olup durumun gereğine göre özel nitelikli kişisel verilerin de bu ifade kapsamına dahil edilebileceğini belirtmek isteriz. Keza, internet sitemizi kullanırken size daha efektif hizmet sağlayabilmek adına çerezler, web işaretçileri ve benzeri uygulamaları da kullanabilmekteyiz. Çerez kullanımının durdurulmasını tarayıcı ayarlarınızı değiştirerek her zaman sağlayabilirsiniz. Çerez kullanımının durdurulması, internet sitemizdeki bazı fonksiyonların kullanımını sınırlandırabilecektir.
Kişisel veriler toplandıktan sonra silme, yok etme ya da anonim hale getirme işlemlerine kadar olan süreçte gerçekleştirilen elde etme, kaydetme, depolama, muhafaza etme, değiştirme, yeniden düzenleme, açıklama, aktarılma, sınıflandırılma ya da kullanılmasını engelleme ve sair kapsamda veriler üzerinden gerçekleştirilen her türlü işlem ise KVKK kapsamında “kişisel verilerin işlenmesi“ olarak değerlendirilmektedir.
Kişisel veri veya özel nitelikli kişisel veri tanımına uygun bilgilerinizi Kulaçoğlu Hukuk Bürosu (Veri Sorumlusu) olarak bizimle paylaşmanız durumunda, onay kutucuğunu işaretleyerek bu verilerinizin işlenmesi için açık rıza verdiğinizi belirtmek isteriz.
Kişisel Verilerin Toplanması ve Hukuki Sebepleri
İnternet sitemizi kullanırken birtakım kişisel verilerinizi, Veri Sorumlusu sıfatımız ile bizimle paylaşmanızı talep edebilmekteyiz. İşbu kişisel verileriniz fiziksel olarak sözlü veya yazılı şekilde toplanabileceği gibi, elektronik ortamda da toplanabilir. Keza, kişisel verileriniz, Veri Sorumlusu sıfatıyla doğrudan tarafımızca toplanabileceği gibi, Veri Sorumlusu adına veri işleyen gerçek veya tüzel kişiler tarafından veya ifa ettiğimiz iş ve hizmetin bir gereği olarak destek aldığımız ulusal/uluslararası kişi ve kuruluşlar ile diğer 3.kişiler tarafından, sayılanlarla sınırlı olmamak üzere, internet sitemiz, blog mesajları, iletişim formları, iş/staj ve sair başvuru formları, bilgi formları, video konferans ve/veya online hukuki danışmanlık hizmeti esnasında kaydedilebilen ses ve/veya video kayıtları, telefon görüşmesi ve/veya telekonferans esnasında kaydedilebilen ses kayıtları, kısa mesajlar, WhatsApp, sosyal medya vs kanallarıyla gerçekleştirilenler başta olmak üzere her türlü iletişim kanalları aracılığı ile toplanabilmektedir. Bu verileriniz elektronik ya da internet tabanlı araçlar ve sair vasıtalar kullanılarak otomatik yöntemlerle elde edilebildiği gibi, tarafımıza sunduğunuz formlar, sözleşmeler, bildirimler, adli veya idari merci kararları gibi yöntemlerle de elde edilebilmektedir.
Kişisel Verilerin İşlenme Amacı ve Aktarımı
Kişisel verileriniz, yürürlükteki ilgili mevzuat uyarınca, hukuka, iyi niyet ve dürüstlük kurallarına uygun, doğru ve güncel olarak, belirli, açık ve meşru amaçlarla ve bu amaçlarla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olarak işlenmekte olup ilgili mevzuatta öngörülen ve işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmektedir.
KVKK uyarınca, Veri Sorumlusu olarak bizimle paylaşmış olduğunuz kişisel verileriniz, yerine getirmekte olduğumuz her türlü hizmet ve faaliyet amaçlarımız ile gerektiğinde işe/staja alım süreçleriyle bağlantılı ve ölçülü olarak söz konusu hizmetlerden faydalanmanız, hak ve menfaatlerinizin korunması ve sair amaçlar ile KVKK ve yasal düzenlemelere uygun olarak işlenebilecek, hizmetlerimiz kapsamında ve ilgili mevzuata uygun olarak UYAP sistemi başta olmak üzere, adli, idari vb. kurumlara ve/veya yetkili kıldıkları kişi ya da merciler ile somut olayın şartlarına göre yurtdışında olup olmamasından bağımsız olarak ilgili üçüncü kişi ve kurumlara aktarılabilecek ve ilgili mevzuatta belirlenen süreler boyunca saklanıp gerekli işlemlere tabi tutulabilecektir.
Ağ Sunucusu Veri Günlüğü
İnternet sitemize giriş yapmanızın kaçınılmaz bir sonucu olarak, veri günlüğü olarak tanımlanan ve aşağıda listelenmiş olan verileriniz, ağ tarayıcınız tarafından internet sunucumuza otomatik olarak aktarılmakta ve onayınız aranmaksızın veri günlüğü kayıtlarına kaydedilmektedir:
Veri günlüğü internet sitemizin sizin için daha kullanışlı hale getirilebilmesi amacıyla istatistiki bilgi sağlamak için kullanılmakta olup, takiben derhal silinir.
Kişisel Verilerin Güvenliğinin Sağlanması İçin Alınan Tedbirler
6698 Sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanun’un ilgili maddesine uygun olarak, kişisel veri güvenliğinizin sağlanması için hukuka aykırı olarak işlenmelerini ve erişilmelerini önlemek ve muhafazalarının sağlamak amacıyla gerekli teknik ve idari tedbirler Veri Sorumlusu olarak tarafımızca alınmaktadır.
Veri Sahibinin Hakları
Kişisel veri sahipleri KVKK uyarınca aşağıda yer alan haklara sahiptir:
Yukarıda belirtilen hakların kullanımıyla veya genel olarak Aydınlatma Metnimizle alakalı daha detaylı bilgi talepleriniz için “İletişim” sayfamızdan ulaşılabileceğiniz “İletişim Formu” aracılığıyla veya ıslak imzalı olarak “Esentepe Mah. Eser İş Merkezi B Blok Kat:8 No:63 Şişli/İstanbul/Türkiye” adresine ulaştırmanız ya da info@kulacoglu.av.tr e-posta adresine konu kısmında “Kişisel Veri Bilgi Talebi” ifadesi ile iletebilirsiniz.
Kişisel veri sahipleri olarak, haklarınıza ilişkin taleplerinizi Kulaçoğlu Hukuk Bürosu’na yukarıdaki şekillerde iletmeniz durumunda talebiniz, niteliğine göre en kısa sürede sonuçlandıracaktır. İlgili işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi durumunda, Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nca belirlenen tarifedeki ücret, Kulaçoğlu Hukuk Bürosu olarak tarafınızdan tahsil edilecektir.