İşçi ile işveren arasındaki ilişkiye “iş ilişkisi” denilmektedir. Bazı hallerde bu ilişkinin sürdürülmesi mümkün görünmeyebilir. İş sözleşmesinin sürdürülmesinin işçiden beklenemeyeceği hallerde ise işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih ederek iş ilişkisini sonlandırabilme imkânı vardır. Haklı nedenle fesih imkânı tanıyan haller kanunla ve yargı kararları ile belirlenmektedir. Bu nedenle işçinin işi sürdürmek istememesi gibi keyfi ve sübjektif nedenlerin haklı feshe konu edilmesi mümkün değildir. Ayrıca kural olarak; iş akdi sonlandırılmak isteniyorsa işçi tarafından belirli bir süre önce işverene iş sözleşmesinin feshedileceği bildirilmelidir. Fakat haklı nedenle feshin söz konusu olduğu durumlarda bu bildirim süresine gerek yoktur. İşçi haklı sebeplerin varlığı halinde bildirimsiz ve derhal iş ilişkisini sonlandırabilecektir.
Yazı İçeriği
1. İşçi Hangi Hallerde Sözleşmeyi Haklı Olarak Feshedebilir?
2. Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri
2.1. İşverenin Sözleşmenin Esaslı Noktaları Hakkında Yanlış Bilgi Vermesi
2.2. İşverenin İşçiye Karşı Ahlaka Aykırı Sözler Söylemesi
2.3. İşçiye Karşı Cinsel Tacizde Bulunulması
2.4. İşyerinde İşçiye Mobing Uygulanması
2.5. İşçiye veya Ailesine Karşı Suç Teşkil Edecek Davranışlarda Bulunulması
2.6. İşçinin Ücretinin Eksik Ödenmesi veya Hiç Ödenmemesi
2.7. İşçinin Fazla Mesai Ücretinin Ödenmemesi
3. Sağlık Sebepleri Nedeniyle İş Sözleşmesinin Sonlandırılması
4. Zorlayıcı Sebepler Nedeniyle İş Sözleşmesinin Sonlandırılması
5. Haklı Fesih Süresi
6. Haklı Feshin Sonuçları
6.1. Haklı Feshin Kıdem Tazminatına Etkisi
6.2. Haklı Feshin İhbar Tazminatına Etkisi
6.3. Haklı Feshin Diğer İşçilik Alacaklarına Etkisi
İşçinin haklı nedenle sözleşmeyi feshetmesinin bir diğer sonucu kıdem tazminatı bakımından karşımıza çıkmaktadır. İşçi bu durumda haklı nedenle iş ilişkini sonlandırmışsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Konuya ilişkin detaylı bilgi için ve “İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatı Talep Edebilir mi?” Başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
1. İşçi Hangi Hallerde Sözleşmeyi Haklı Olarak Feshedebilir?
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu’muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. İş sözleşmesinin işçi tarafından haklı sebeple feshedilmesi sonuçları bakımından oldukça önemlidir. Zira haklı fesih halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. Aksi durumda işçinin bu alacağına ulaşması mümkün olmayabilir.
2. Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri
2.1. İşverenin Sözleşmenin Esaslı Noktaları Hakkında Yanlış Bilgi Vermesi
İşveren ile işçi arasında güven ilişkisine dayalı bir iş ilişkisi kurulmaktadır. Bu noktada işverenin sözleşmenin esaslı noktaları hakkında işçiyi yanıltması yahut yanlış bilgi vermesi bu ilişkiyi zedeleyecektir. Bu nedenle kanun koyucu tarafından iş akdinin esaslı unsurlarına ilişkin yanlış bilgi verilen işçi lehine haklı nedenle fesih imkânı tanınmıştır.
2.2. İşverenin İşçiye veya Aile Üyelerine Karşı Ahlaka Aykırı Sözler Söylemesi
İşverenin işçinin kendisine yahut aile üyelerinden birine karşı şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler sarf etmesi halinde işçi derhal ve haklı nedenle iş akdini feshedebilecektir. Özellikle belirtilmelidir ki; herkes insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamak ve muamele görmek hakkına sahiptir. İşverenin işçiye ya da aile üyelerine karşı şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler sarf etmesi halinde ise bu hakkın ihlal edildiği söylenebilir. Bu durumda işçinin derhal ve haklı nedenle iş akdini feshetme imkânı vardır. Örneğin işçinin aile üyelerinden birine karşı “namussuz” “haysiyetsiz” şeklinde sarf edilen sözler işçiye iş akdini haklı nedenle sonlandırma hakkı verecektir.
2.3. İşçiye Karşı Cinsel Tacizde Bulunulması
İşverenin işçiye cinsel tacizde bulunması halinde işçi iş sözleşmesini haklı nedenle ve derhal sonlandırabilecektir. Yine işçi, iş yerinde çalışan diğer işçiler tarafından yahut işyerinde üçüncü bir kişi tarafından cinsel tavize uğramasına rağmen işveren gerekli önlemleri almazsa bu durumda haklı fesih nedenidir. Söz gelimi işçi işverene cinsel tacize uğradığını bildirmesine rağmen işveren bu durum karşısında kayıtsız kalmışsa işçi iş akdini haklı gerekçe ile sonlandırabilecektir.
2.4. İşyerinde İşçiye Mobing Uygulanması
İş yerinde işçiyi yıldırmak ve yıpratmak amacıyla işveren tarafından yahut diğer işçiler tarafından işçiye psikolojik tacizde bulunulmasına “Mobing” denilmektedir. Ülkemizde de birçok işyerinde işçilerin mobingle karşılaştığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle Yargıtay güncel kararlarında iş yerinde uygulanan mobingin haklı feshe gerekçe oluşturabileceğine hükmetmektedir.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 2015/11958 E. 2016/15623 K. sayılı 31.5.2016 tarihli ilamı:
“Mobinge maruz kalan davacı işçi, iş sözleşmesini feshetmiştir. Bu halde, işçinin kıdem tazminatına hak kazandığı sabittir. İhbar tazminatı talebine gelince, her ne kadar fesih işçi tarafından yapılmış ise de, işverenin uyguladığı mobing sonucu işçinin iradesinin feshe yönlendirildiği sabit olduğundan, ihbar tazminatına da hak kazanılmıştır. Mahkemenin, mobing şartlarının oluşmadığına yönelik gerekçesi isabetsiz ise de, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının hüküm altına alınması, sonuç itibariyle doğru görülmüştür.”
2.5. İşverenin İşçiye Veya Ailesine Karşı Suç Teşkil Edecek Davranışlarda Bulunması
İşveren işçiye veya aile üyelerinden birine karşı sataşmada bulunursa veya gözdağı verirse bu durum işçiye iş akdini haklı nedenle fesih imkânı tanır. Yine işverenin işçiyi veya aile üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirmesi veya kışkırtması de haklı fesih nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin işverenin işçiyi hırsızlık yapmaya teşvik etmesi bu kapsamda değerlendirilebilir. İlaveten işverenin işçiye veya aile üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlemesi de işçinin iş akdini haklı nedenle feshetmesine gerekçe oluşturmaktadır. Söz gelimi; işverenin işçinin abisini darp etmesi bu duruma örnek olarak verilebilir.
2.6. İşçinin Ücretinin Eksik Ödenmesi veya Hiç Ödenmemesi
İş ilişkisi içerisinde işçinin ve işverenin birtakım yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu bağlamda işçinin asli yükümlülüğü işi gereği gibi yerine getirmek iken işverenin yükümlülüğü ise bu işe karşılık ücret ödemektedir. İşveren tarafından işçinin ücretinin eksik ödenmesi yahut hiç ödenmemesi halinde de iş akdi işçi tarafından haklı nedenle feshedilebilecektir. Hemen belirtmek gerekir ki; işçinin ücreti ödenmesine rağmen bordrolarda ve SGK nezdinde ücretinin gerçekte olandan düşük gösterilmesi hali de haklı fesih nedenidir.
2.7. İşçinin Fazla Mesai Ücretinin Ödenmemesi
Uygulamada sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri de, fazla çalışma gerçekleştiren işçinin bu çalışmalarının karşılığının ödenmemesidir. İşçi iş sözleşmesinde kararlaştırılanın üzerinde çalışma gerçekleştiriyorsa bu durumda işçiye “fazla mesai ücretinin” ödenmesi gerekmektedir. Yargıtay’ın emsal nitelikteki kararları uyarınca bu ücretin ödenmemesi işçiye haklı nedenle fesih imkânı tanır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2013/22-1771 E. 2015/1051 K. sayılı 18.03.2015 tarihli ilamı:
“…devamsızlık yaptığı ve istifa ettiği iddia edilen işçi açısından, SGK primlerinin eksik ödenmesi ve fazla çalışma ve genel tatil çalışmalarının karşılığının ödenmemesi haklı fesih nedenidir.”
Fazla mesai konusunda detaylı bilgi almak için “Fazla Mesai Ücreti” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
3. Sağlık Sebepleri Nedeniyle İş Sözleşmesinin Sonlandırılması
İşçi sağlık sebepleri nedeniyle de iş akdini haklı olarak sonlandırılabilir. Kanunumuzda işçinin sağlık sebepler nedeniyle iş sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller aşağıdaki gibi düzenlenmiştir;
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işverenin yahut başka bir işçinin bulaşıcı veya iş ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması.
4. Zorlayıcı Sebepler Nedeniyle İş Sözleşmesinin Sonlandırılması
İşçinin çalıştığı işyerinde, bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkması halinde işçi iş akdini haklı nedenle sonlandırabilir.
5. Haklı Fesih Süresi
İş sözleşmesi işçi tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeniyle sonlandırılacak ise, haklı feshe gerekçe oluşturacak sebebin öğrenildiği tarih itibariyle altı gün içerisinde feshin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Buradaki altı günlük süre hak düşürücü nitelikte olup işçinin bu süre geçtikten sonra yapacağı fesih geçersiz sayılacaktır. Ayrıca belirtmek gerekir ki, haklı feshe gerekçe oluşturacak sebebin gerçekleştiği tarih itibariyle en geç bir yıl içerisinde feshin yapılması gerekir.
Sağlık sebepleri yahut zorlayıcı sebepler bakımından kanun koyucu herhangi bir süre koşuluna yer vermemiştir. Yani bu hallerde işçi süre sınırı olmaksızın iş akdini feshedebilecektir.
6. Haklı Feshin Sonuçları
İşçi ile işveren arasında ister belirli ister belirsiz süreli iş sözleşmesi akdedilmiş olsun, yukarda sayılan haklı nedenlerin varlığı halinde işçi sözleşmeyi derhal feshedebileceklerdir. Haklı feshin en önemli sonucu ise işçinin kıdem tazminatına hak kazanması noktasında karşımıza çıkmaktadır.
6.1. Haklı Feshin Kıdem Tazminatına Etkisi
Kural olarak işçi, iş sözleşmesi tek taraflı olarak sonlandırmışsa kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır. Bu kuralın istisnası ise işçinin iş akdini haklı nedenle feshetmesidir. Bu bağlamda işçi sözleşmesini haklı gerekçe ile sonlandırmışsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Söz gelimi işçi, ücretinin eksik ödenmesi nedeniyle işten ayrılmışsa kıdem tazminatına hak kazanır.
İşçinin kıdem tazminatı hakkına ilişkin detaylı bilgi için Kıdem Tazminatı başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
6.2. Haklı Feshin İhbar Tazminatına Etkisi
İş sözleşmesinin sonlandırılması isteniyorsa taraflar belirli bir süre önce fesih bildiriminde bulunmalıdır. Bu süreye ise “ihbar süresi” denilmektedir. İşveren ya da işçi ihbar süresine uymaksızın iş sözleşmesini feshetmişse “ihbar tazminatına” hükmedilebilecektir. Fakat kural olarak işçinin iş akdini haklı nedenle feshetmesi halinde ihbar tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
6.3. Haklı Feshin Diğer İşçilik Alacaklarına Etkisi
Diğer işçilik alacakları ile kastedilen işçinin fazla mesai tatil günü ücretleri ve yıllık izin ücretidir. İster haklı ister haksız fesih olsun işçi bu alacakları her halükarda hak kazanmaktadır. Yani işçi işyerinde anlaşmasının üzerinde fazla çalışma gerçekleştirmiş ve bunun karşılığını alamamışsa, fazla mesai ücretini talep edebilecektir. Yine işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde veya hafta tatilinde çalışmasına rağmen bu çalışmaları ödenmemişse bu ücretleri da talep edebilecektir. Son olarak işçiye yıllık izinleri hiç kullandırılmamış yahut bir kısmı kullandırılmamışsa işçi fesih tarihi itibariyle ücrete dönüşen yıllık izinlerinin karşılığını talep edebilecektir.
Merhaba ben 15 aydır güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum.
SGK iş meslek kodumu ilk aylarda silahlı olarak çalışmama rağmen silahsız olarak girmişler.
Silahsız olarak giren şirket ayrıldı başka şirketle çalışıyoruz.
Şu an bu durum haklı fesih sebebi midir?
Merhaba,
Pandemi sürecinden homeofis olarak çalışıyorum. Şirkete dönüş kararı alındı ve yöneticimden izin alarak kısa süre daha evde çalışmaya devam etmek istedim. Çalışmama izin verildi ve 1 hafta sonra çalıştığım günler devamsız gösterildiğine dair ihtar gönderildi. Maaş bodroma çalıştığım için ücretim ödendi. Karşı ihtar olarak çalıştığımı ilettim. Daha sonra çalışmam istenmedi ve 6 hafta sonra çalışabileceğim iletildi. Arada kalan 6 haftalık ücret ödemesi yapılmadı. Haklı sebepten fesih talep ettim ancak istifa gösterilerek iş çıkışım yapıldı. Tazminat ödemesi yapılmadı. Sizce mahkeme de kazanma şansım var mı nasıl ilerlemeliyin?
Merhaba 8 yıldır özel bir sektörde çalışıyorum ve bu dönemde evden çalışma sistemine geçtik bize online olarak bir sözleşme gönderdiler burada bize aylık olarak ticket olarak verdikleri 600₺ yemek ücretinin kesileceği yazıyordu. Maile bu maddeden dolayı sözleşmeyi imzalamayacagimi yazdım fakat evden çalışmaya devam ediyorum hala mailime dönmediler, aramadilar da. Bu ay zam almamız gerekiyordu yapmadılar onun için de arayıp bir bilgi verilmedi. Evden çalışma sözleşmesini imzalamadigim halde evden çalışmaya devam ediyorum bu durumda haklı sebeplerle fesihimi isteyip tazminatımı alabilir miyim? Teşekkürler
02.01.2020 Noter onaylı iş sözleşmesi yaptık işveren ile 01.09.2020 tekrar sözleşme yaptık ve noterden çıkar çıkmaz arabada sözleşmenin altına iş bu sözleşme de geçen alacaklarimdan feragah ettim yazdırdı ve mecbur imzalamak zorunda kaldım ödemelerin olduğu ve borcum olduğu için haklarımı alabilirmiyim sözleşmeyi fesih edebilir miyim birde fesihten sonra işe gitmem gerekiyor mu sözlesmedeki maaş yatmıyor ve buna bağlı olarak sigortada eksik yatıyor.
01 04 2016 tarihinde ise başladım halen çalışıyorum bu arada 2 doğum yaptım 2. Doğum izninden 26 Şubat’ta işe döndüm ama içerde 26 gün senelik iznim duruyor ama istediğimde kullanamıyorum izin istediğimde ücretsiz izin veriliyor buna istinaden haklı fesih talep edemiyorum nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
Merhabalar. Özel bir eğitim kurumunda 7 yıldır çalışmaktayım. 7 senede hiç yıllık izin kullanmadım, eğitim olarak her 2 ayda bir 15 günlük kurs başlamakta olup kurs zamanlarında sabah 08.30 akşam 20.30 olarak 12 saat çalışmaktayım. Buda yılda 90 gün, 7 yılda 630 gün fazla mesaili çalıştım ancak hiçbirinin parasını alamadım. Ayrıca yılda 6 defa sınav yapılmakta olup sınavlar pazar gününe denk gelmektedir ve ben yılda 6 pazar mesaisi 7 yılda 42 pazar mesaisini hiç almadım ve bordromada yansımadı. İlaveten yıl içindeki resmi tatiller den kurban bayramı 4 gün ramazan bayramı 3 gün haricinde pazara denk gelmediği sürece hep çalıştım ama 7 yıldır bu resmi tatilleride alamıyorum maalesef. Bütün bunlara dayanarak iş sözleşmemi haklı olarak fash edip iş yerinden bütün alacaklarımı talep ederek ayrılabilirmiyim?
Ici de olduğumuz süreçte bir calisan olarak 04.06.2017 tarihinden bu gune çalışmış olduğum isyerimde toplam 14 gün izin kullandirildim mesai saatim gunde 12 saat verilen bordrolarda mesai saati aylik 35 saat ile 45 saat arasinda değişiyor ve bu sureden mesai ucreti veriliyor bordroda yemek ucreti yok ve sirket yemek vermiyor bu nedenler ile tek tarafli sözleşememi feshetmek istiyorum edebilirmiyim tazminat ve mesai yemek bu haklarimin karsiligini alabilirmiyim
merhabalar kolay gelsin,
kısaca bir hususta görüşünüzü almak isterim
yaklaşık 18 senedir özel bir firmada çalışıyorum firmada departman yetkilisiyim sığortam düşük yatırılıyor, izinlerimizi senede ya 1 hafta kullanabiliyoruz yada hiç kullanamıyoruz kullanılmayan iznin ücreti verilmiyor, yıllardır gerek cumartesi gerekse haftanın bazı günlerinde geç saatlere kadar çalışmamızın karşılığı masai olarak ödenmiyor, bu nedenlerden den dolayı iş akdimi fes etmem durumunda yukarıda belirtiğim koşullar haklı fesih nedeni sayılabilir mi ve bu süreçte hangi hususlara dikkat etmeliyim… aydınlatırsanız sevinirim. iyi çalışmalr dilerim.
Merhaba, 2017 yılında çalışmaya başlamış olduğum iş yerinde maaş+prim uygulaması mevcuttur. Prim ödemelerinin tutarı çalışılan proje bazlı değişiklik gösterebiliyordu maaş bordroma düzenli olarak yansıtılan ve ödenen 125 tl ücret 2019 yılında asgari ücrete yapılan zam ile 50 tl ye düşürülmüştür.Şirket içerisinde genel olarak yapılan bu ödemenin düşürülmesi sadece sözlü olarak tarafımıza bildirildi. Bu durumda 1.5 yıl geçmesine rağmen istifa etmeden süresiz sözleşmeyi fesih etme hakkım olabilir mi ? Feshin olması halinde çalışmış olduğum zamana kadar olan tazminatımı alma hakkım olur mu
merhabalar, ben 3,5 yıldır tekstil firmasında çalışıyorum. iş yeri yeni covid-19 salgın hastalığı yüzünden çalışma faliyetlerini 01.04.2020 tarihinde durdurdu. kısa çalışma ödeneği alıyorum. 4857 iş kanunun 24. maddesi 3. zorlayıcı sebepler kapsamında iş sözleşmesini fesih etsem yani istifa etsem. kıdem tazminatımı alabilirmiyim.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında şirketimiz bize idari izin veriyordu 11 mayıstan itibaren verdiği idari izinlerin ilk 5 gününü yıllık izinden düşeceğini söylüyorlar bunun kanuni bir geçerliliği varmı ve varsa hangi kanunun kaçıncı maddesinde geçiyor itiraz edebilirmiyiz
Merhaba . Yaklaşık beş buçuk yıldır kurumsal bir mağazada satış Danışmanı olarak çalışmaktayım.8 ile 10 arasında yatması gereken maaşımız hep 18 ine kadar aksıyordu lakin covid çıkana kadar. şubat ayın maasını marttın 8 inde alacaktık yine yatırmadılar hatta 18 inde bile yatmadı bu sefer 25 martta covid çıktı hiç bir açıklama yapılmadı . Tüm iş arkadaşlarım cibere şikayette bulundu mağdur edildik diye. Kısa çalışma ödeneğine başvurulduğu söylendi.neyse ki bugün tam 3 ay sonra hesabımıza para yattı. O da Allah rağzı olsun devletten kısa çalışma ödeneğiymiş. Yalnız Söz konusu şubat maaşımızı hâla alamadık.
Martı da . İş akdimi sonlandırsam Kıdem hakkım var mıdır. Olağanüstü halden dolayı hakkım olmadığı söylendi. Ayrıca babam koah hastası ve bu ay açılabilirmiş Magaza tehlike altında çalışmak istemiyorum. İş akdimi sonlandırsam Kıdem alabilir miyim
Merhaba,
3 yıldır özel bir şirkette ön muhasebe elemanı olarak çalışıyorum. Bu sene fabrikamıza yeni bir üretim müdürü geldi. Geldiği günden beri üretim personellerine mobbing uyguluyor haftanın 7 günü 12 saat calisiyorlar. Gerekli olmamasına rağmen izin alarak sokağa çıkma yasağı da dahil olmak üzere. iscileri işten çıkmaya zorluyor yada kovarim diye tehdit ediyor.Bugun bir personelimizi kovdu ancak şuan işten çıkarım yasak olduğu için kendi çıktı diyip haklarını vermeden gönderecekler. ramazan boyunca tüm personelin yemeklerini iptal ettiler oruç tutmayanlar kendileri getirsin yemeklerini dediler. Yasal olarak böyle bir hakları var mı? Ayrıca firma sahibimiz bana çay kahve yaptırıyor benim işim olmadığı halde ve sürekli bağırıyor hakaret ediyor ben bu konuda ne yapabilirim sadece kendim için değil üretimdeki insanlar içinde birşeyler yapmak istiyorum. Şikayet edebilir miyim yada işten ayrılırsam haklarımı ve işsizlik maaşını alabilir miyim?
yaklaşık 2 yıldır maaş ödemeleri düzensiz kimi zamanda eksik olarak ödendi. 2020 yılı için ocak ve şubat maaşları gecikmeli olarak ödendi fakat mart maaşı gecikmeden ödendi. bu durumda işçi olarak haklı fesih hakkım devam etmekte midir? istifa etsem kıdem tazminatı alabilir miyim? teşekkürler
Merhabalar;
1,5 yıldır Kurumsal bir firmada çalışıyorum ama 1inde yatan maaşın artık 5aydır hep 8 10 da yatmaya başladı bu ayda tam 19 zunda yatırıldı. Mağaza içerinde sürekli bölge müdürüm ve insan kaynaklarımız gelerek benim motivasyonumu düşürüyor. Ve iş yapın maaşınız düzenli yatar veya iş Yok o yüzden maaş yatmıyor diyor ayrıca tazminatım olduğu İÇİN benim üzerime geliyorlar prim sistemimiz örneğin 300 alışverişte 5tl veriyor bense 2 müşteri arka arkaya gelmiş kesmişim bana sen fatura bölüyorsun para almak İÇİN dolandırıcılık yapıyormuşum gibi konuşuyor gruptan sürekli adam gibi çalışın va yazılar yazıyorlar sürekli sabah para para diye Mesajlar psikolojim bozuldu artık bu konuda haklı fesih yapabiliyor muyum maaşımı düzenli alamadığım için çok mağdur oluyorum bu konu hakkında yardımcı olur musunuz iyi çalışmalar
slm ben bir işyerinde yaklaşık 1.5 senedir çalışıorum ve bu 1.5 sene zarfında sabah9 akşam8 olarak çalışıorum işyerim maaşımı asgari ucret olarak bankadan yatırıor maaşımın 200 tlsinide elden verior ve benim yasal çalışma saatlerinden
fazla çalışmalarımın karşılığını alamıorum günlük 7.5 saat yerine her gün 10.5 saat çalışıorum aradaki vakit farkını hiç ödeme yapmıolar bu konu haklı fesih sebepimidir eğer heklıfesih sebepiyse neyapmam gerekir yardımcı olurmusunuz
Hayırlı sabahlar. Ben bir tekstil firmasında yaklaşık 2.5 yıldır çalışmaktayım. Yıllık izin hakkımın tamamını 14 gün olarak kullanmak istiyorum ama baş usta 6 günden fazla izin vermiyor 2.maaş haricinde mesailerimizi elden vereyorlar 3. Yapmış olduğumuz iş kimyasal ilaçlardan geçiriliyor ister istemez buhar ve bazı ilanlarında dumanına maruz kalıyoruz bu ilaçların sağlığımıza zarar verebileceğini düşünüyorum bu sebeplerden dolayı işimi tek taraflı feshetmek istiyorum. Tazminat hakkım doğarmı, doğarsa nasıl bir yol izlemem gerekir.
13 yıldır özel firmada çalışıyorum yıllık izinlerimi sadece 6 günü kullandırıyor şirket herhangibi izin pusulasında imzalamıyoruz kullandırmayan izin ücretininide vermiyor yaklaşık 216 gün izin alcağım var 1997 yılı SSK girişliyim şuan yaklaşık 5800 pirimin doldu açıkcası 13 yıldır çalışmış olduğum firmada izin kullanamadığından dolayı çıkmak istiyorum haklı olarak kıdem tazminatı ihbar tazminatı alabilirmiyim ve bu kulandırılmayan izlerimin parasın ücretini alabilirmiyim veya nereye şikayet etmem gerek bilgilendirirseniz sevinirim
Özel sektörde temizlik personeli olarak calışıyorum sözleşmeli olara fakat o sözleşmede neler yazıyor bilmiyorum 2013 eylül ayında başladım 2020 hala çalışmaktayım fakat bileyimden yana rahatsızlık yaşıyorum artık zorlanıyorum fakat onlar benden menmunlar ama ben artık yorgunum her işe koşturuyorum haklarımı alarak nasıl ayrılabilirim sabah 08 30 akşam 6 paydos cumarteside 08 30 akşam 5 paydos mesai ücretide almıyoruz istediğimizdede şikayetçi olsanız bile haksız çıkarsınız dediler yol ücreti maaşımızla bir banka hesabına yatıyor bir yol gösterin
Merhaba 3 yıldır devlete bağlı özel bütçeli kamu tüzel kişiliği olan bir kurumda çalışıyorum.Kurum yetkilisi atama ile gelen başkan ünvanlı DSİ personeli bir memurdur.Bağlı olduğumuz bakanlık Tarım Ve Orman Bakanlığı.Genel bütçeden pay almıyoruz.Özel bütçeli olduğu için maaşımızı çalıştığım kurumdan alıyorum.20 günün sonunda maaşımı alamadığım gerekçesiyle haklı nedenle sözleşmemi fesih etmek istiyorum.Çalıştığım kurumda maddi imkansızlıklar olduğundan dolayı tazminatımı almamda sorunlar yaşanacak.böyle bir durumda olay mahkemeye intikal ettiği takdirde tazminatımı bağlı olduğumuz devlet kurumundan talep edebilir miyim?
Merhaba ben 1yil 5 aydır yurt dışında bi firmada çalışmaktayım şuan ıçerde 6 maaş alacagim var iş aktimi tek taraflı fesh etmem halinde kidem ve ihbar tazminatımı alabilirmiyim
Merabalar.oncelikle bilgi verdiginiz icin tskr ederim.ben 4yildir bi sirkette calisiyorum.ozel sektorden suanda kayyuma gecti.ve benim 3.5 yasinda %99 oraninda engelli cocugum var.doktorlar tedavisi icin buyuk sehri oneriyorlar.ilceden tasinmam lazim.isi biraksam haklarimi alabilirmiyim.yoksa nasil bir yol izlemem gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim.tsskrler.
Merhaba 17 aydır yurt dışında bi firmada çalışmaktayım şuan 6 aylık maaşım ıçerde iş aktimi fesh etsem kidem ve ihbar tazminatımı alirmiyim
Merhaba
Nisan 2017 yılından beri aynı işyerinde çalışıyorum. E devletten kontrol ettiğimde 2 yıl içerisinde farklı aylarda SGK primlerimin eskik yatırıldığını fark ettim bankaya maaş eksik yatmıyor ancak işveren imzalattigi maaş bordrolarını değiştirip SGK ya o şekilde yatiriyormus bu konuda haklı sebepten iş feshi yapabilirmiyim yada izlemem gereken yol hakkında yardımcı olabilir misiniz
Şimdiden teşekkür ederim
merhaba 13 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum 3 ay önce pozisyonumu yükselttiler ama maaşta bir değişiklik yapmadılar sorduğumda yapıcaz gözlemliyoruz gibi ifadelerle beklettiler bu sebebele istifa etsem tazminat hakkımı kazanırmıyım
İlk ise girisimden itibaren is sozlesmemde gece vardiyasinda calisir diye bir madde yok efendim ama 2 aydir mesailer kesildi ve sozlesmem yenilenmeden gece vardiyasinda calistirilmaya baslandim ve devletin yaptigi zammida goz onunde bulundurun diyerek 88 tl zam yaptilar cocuk oyuncagi gibi mesailerim kesildi gece vardiyasinda calistirilmaya baslandik anlasmamizda olmamasina ragmen ve 88 tl zam yapildi sadece bu durumda hangi hukuksal yolu izleyip is akdimi fesh edebilirim butun haklarimi alarak bu isyerinden nasil ayrilabilirim.
Merhaba;
Ben bir işletmede 6,5 yıldır yönetici olarak çalışıyorum. Personel yetersizliği ve g. müdür aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olup, yönetim kurulu üyeliğini ön planda tutup, tecrübesizliği nedeni ile departmanımda ki iş akışında vermiş olduğu talimatlarda kendisini bilgilendirip, şu şekilde olması olmadığı taktirde problem yaşayacağımızı söylememe rağmen beni aşağılıyor ve hakkımda tutanak tutuyor. Yaklaşık işten çıkarılmadan 6 aylık süreçte çok ciddi mobing gördüm. Bu psikolojik baskı mesai saatlerimin dışına çıkmış olup, ailemin yanında gerçekleşmeye başlamıştır. Bu duruma daha fazla dayanamayıp işyerine psikolojik baskının sona erdirilmesi konusunda dilekçe yazdım ve dilekçemden 2 gün sonra işten çıkarıldım. İşten çıkarılma belgesinde 18.maddeden çıkarıldığım görülmekte fakat SGK ya 29. Kısımdan gösterilmiştir. Bu anlattıklarım bir suç teşkil etmezmi işletme açısından.
Teşekkürler…
Merhaba Ben belediyede çalışıyorum 13 yıldır taşeron işciyim görevim çim sulama biçme lavabo ve bahçe temizliği akşam 5 sabah 8 çalışıyorum iki vardiyeyiz bu işleri yaparken aksam 6 _8_10_12_2_4_6 saatlerinde bahçenin güvenliğini sağlamak için devriye atıyoruz yani güvenliğini saglmaya çalışıyoruz ve biz güvenlik görevlisi değiliz bu bizim işyerinden ayrılıp sözleşmemizin feshi için sebeb olabilirmi tazminatımızı alabilirimiyiz
İyi günler beş sene çalıştığım bir iş yerimden kendi İsteğimle ayrılmak istiyorum sebep kendi işimde çalışmak istiyorum bu arada 19 Mayıs 23 Nisan gününe özel günlerde çalışıyoruz herhangi bir eki ücret almadan beş senedir senelik izin kullanmadım izin dediğimizde işler yoğun diyorlar kıdem tazminatı alabilir miyim şimdiden teşekkürler
Merhaba fabrikada özel güvenlik görevlisi olarak üç vardiya çalışıyorum.Normalde fabrikada bir güvenlik amiri,bir güvenlik görevlisi ve bir şoför olarak çalıştığımız gündüz vardiyasında eleman eksikliğini ileri sürerek beni sabit sürekli gündüz vardiyasında tek başıma çalışmaya zorluyorlar.Ben sözlü olarak kabul etmediğimi ilettim,çünkü üç kişiyle çalıştığımız işin yükünü bir kişiye yüklemek istiyorlar ve iş gerçekten ağır olduğundan istemediğimi söylememe rağmen mobbing’e maruz kaldım.Bu işi diğer arkadaşlara da söylediler ancak kimse kabul etmedi ve beni haddinden fazla sıkıştırıyorlar strese girdim.
Ne yapmap gerekli.Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba! İyi akşamlar dilerim ben 18 aydır bir güvenlik şirketketinde danışman olarak çalışmaktayım.
7. Aydan beri düzensiz ve gecikmeli olarak parça parça paramızı alıyoruz ve şuan iki aylıp paramız içerce duruyor
Maaş günü her ayın 15i olduğu halde biz hala maaş almamaktayız ve iş verinin tek cevabı halledecez demesi
Bizde beş aydır durumu düzelmesi beklediğimiz halde herhangi bir düzelme görülmediği için iki saat işe çıkmadık ve şimdi bizi25/2 maddesinden yargılayıp iş aktimize son vereceklerini söylüyorlar ne yapmam gerekli
merhaba bir rehabilitasyon merkezinde 4 yıldır çalışıyorum. çalışmak istemediğim için ayrılmak istiyorum çünkü iş yüküm çok arttı. yarın istifamı vereceğim ama herhangi bir tazminat hakkım olur mu ? ya da olması için ne yapmalıyım?
İyi çalışmalar; 2007 yılında bir bankada işe başladım ve 2012 yılında bankadan istifa ettim. İstifa dilekçemde müdürün tamamen art niyetli performans notumu düşük tutması ve bu nedenle sınavdan yüksek not almama rağmen yükselememem nedeniyle maddi olarak sıkıntılar yaşadığımı belirterek istifa ediyorum, şeklinde buna benzer bir dilekçe yazarak istifa ettim. Budurumda ne yapabilirim ? yasal haklarım bulunmakta mıdır? saygılarımla.
Merhaba.Eşim üç yıl bir zincir markette çalısti ve ben 2016 yılı 3 ocakta baypas kalp amaliyatı oldum.eşim bana bakmak üzre yillık iznini kullandi.Ancak agir bir ameliyat oldugundan ve bakıma ihtiyacım oldugundan üç yıllık işinden dilekçesınde benim durumumu bildirerek istifa etti ve tam iki yıl oldu bu durumda kıdem tazminatı alabilirmi…
Merhabalar 2 buçuk yıldır çalıştığım işyerinden 3 aydır maaş alamıyorum ve firma sahibi borçlarından dolayı hapiste şuan arkadaşı tarafından yeni şirket kuruldu tüm işler ordan hallediliyor sigortam eski şirketten puan işten ayrılmak istiyorum ama geçmişten alamadığım maaşlarımı alabilecek bir fon olduğunu İşkur da gördüm fakat iflas olmadığı için resmi olarak dahil olamıyorum ne yapmam gerek tazminata hak kazanırmıyım haklı fesih olduğu için işsizlikten yararlanabilirmiyim yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba,
26 aydır aynı firmada çalışmaktayım. Maaş ve hakedişlerim son 12 aydır düzensiz olarak ilerlemekte. Hatta bazı aylardan kesintiler yaşayarak ödemeler yapılmadı. Bu durumda haklı fesih hakkımı kullanarak kıdem tazminatımı ve geriye dönük alacaklarımı alabilir miyim?
Merhabalar ben 1yil 3 aydır aynı işyerinde çalışıyorum işim gereği sürekli spatula kullanıyorum ve bileğimde kireçlenme artoz rahatsızlığı çıktı ve amaliyat oldum 20 gündür raporluyum ve rahatsizligim pek geçmedi devam ettigim surecede daha çok ağrılarım oluyor işyerinden haklarımı alarak ayrılmak istiyorum nasıl bir yol izlemem gerekir şimdiden teşekkür ederim
Merhaba,
Ekim 2017’de işe başladım fakat sigorta Kasım 2017’de başlatıldı. Sgk primleri asgari ücret üzerinden ödeniyor ve fazla mesai ücretimi alamıyorum. İmzaladığım sözleşmede mesailerin ödeneceği yazıyor. Sözleşmem süresiz. Resmi tatillerde çalışıyorum ve mesai ücretim ödenmiyor. İstifa dilekçemi yazarken nelere dikkat etmeliyim ya da haklarım nelerdir bilmiyorum. Yardımcı olup fikir verirseniz çok sevinirim
Merhabalar, ben özel bir şirkette 12 yıldır görev yapıyorum. Yalnız son zamanlarda yönetimdeki bazı değişiklerden dolayı psikolojik olarak ben de dahil bir çok çalışana baskı uygulanıyor. En ufak bir hata da bile yapmamız gereken iş için farklı şekillerde ve üsluplarda uyarılıyoruz. Psikolojik olarak özellikle bazı çalışanlara mobbing uygulandığını düşünüyoruz. Çalışanları zan altında bırakacak suçlayıcı ithamlarla karşılaşıyoruz. İş akdimizin bu gibi sebepten haklı olarak nasıl feshini isteyip tüm haklarımızı alabiliriz? Bir veya iki kişinin şahitliği yeterli midir? Söylenenler çoğunlukla sadece sözel olduğu için kanıt konusunda neler yapabiliriz? Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
11.09.2017 – Senesinden bu yana bir trikotaj atölyesinde çalışmakdayım, sabah : 8.00 iş başı, akşam : 19 paydos, öğlen yarım saat mola, haftada 6 gün çalışma var. İşe ilk girdiğim 2. haftasında, iş sözleşmesi yapılmış ve bu iş sözleşmesinin bir aslını benim tarafıma verilmemiş, istediğim halde hala iş sözleşmemin bir fotokopisi bende yoktur ve senesi de geçmiş olduğu halde iş veren tarafından verilmiyor. Haftada 72 saat çalışıyorum ve hiç mesai ücreti almıyorum sadece elime geçen asgari ücret var. Ben şimdi bu işyerinden evimi uzak bir yere taşıyacağımdan dolayı ayrılmak zorunda kalacağım ve bu çalışma şartlarından ve evi uzak bir yere taşımamdan dolayı kıdem tazminatımı alabilirmiyim ne yapman gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar..eşim dörtbucuk senedır kapıcılık yapmakta..ne asgarı ücret verılıyor..ne senelik ızın ne de bı tatılı var ..asgarı ücretin altından çalıştırıyorlar..zam istedı..sıgortasını ıptal etmekle ve işten çıkarmakla tehdıt ettıler..sıgortanı ıptal edıp belirlı bı ücret odeyıp öyle çalıştırmak ıstıyorlar..eşim de haklarını talep etmek adına bı dılekce yazdı ..akraba oldukları ıcın de haklarını yasal yollarla ararsa tehdıt edıyorlar..bu durumda eşım ne yapmalı …
Merhabalar bir mağazada 8 yıldan beri mağaza müdürü olarak çalışmaktayım. Bu 8 yıl içesinde sürekli çalışma saatleri 10 buçuk saat ve 11 saat arasında değişmektedir. Kullanmamış olduğu resmi tatil ve yıllık izinlerim mevcuttur. En son yaşamış olduğum olay işverenin şahsıma argo kelime kullanmasıdır. Ne yapmam gerekir. Tazminatımı izin ücretlerimi alabilirmiyim. (2 yaşında 1 çocuk annesiyim var çalışma saatlerinin fazlalıgında dolayı cocuguma gerekli ilgiyi gösteremiyorum.)
Merhaba,
3 yıldır takı aksesuar mağazasında çalışmaktayım, meslek hastalıkları hastanesinden kurul raporu aldım, tozsuz dumansız kimyasalsiz bir alan da çalışabilir yazıyor, fakat biz gümüşleri kimyasal ile parlattigimiz için kimyasala dokunmasak dahi cihazın buharını soluyoruz, firma ya raporu verdiğimde sadece mail yoluyla siz temizlikten ve kimyasaldan uzak durun yazısı yazıp yolladılar ama gelen müşteri bize kimyasal bez ile temizlememizi talep ediyor fakat firmam bana haklarımı vermemeye kararlı olduğu için bu tarz yazılarla geçiştiriyor. Konu hakkında ne yapmalıyım. Teşekkürler
Merhaba,iş verenim yıllık şirket hedefini tutturamadığım için benim müdürlük pozisyonundan alıp bir alt pozisyona geçirmek istiyor aynı maaş ile ancak bu kariyerim için olumsuz olduğu için kabul etmek istemiyorum ozaman da istifa et diyorlar.istifa da etmek istemiyorum bu durumda görevi kabul etmezsem ve işten çıkarılırsam haksı fesih olur mu?
Merhaba ben 06.11.2013 tarihinden bu yana özel bir şirkette çalışıyorum maaşım ilk 2 yıl düzenli yattı fakat ondan sonra düzensiz ve elden verilmeye başlandı ve parça parça veriliyor. maaşım asgari ücret olarak gösteriliyor fakat ben 3000 TL alıyorum işten çıkmak ve haklı fesih yapmak istiyorum yapabilir miyim? Cevap yazarsanız sevinirim
Merhabalar. Çalıştığım iş yerinde SGK ya farklı meslek kodu verilerek asgari ücretli gibi girişim yapılmış. Benden özlük dosyası gibi şeyleri imzalatmadılar. Kurye olarak çalıştığım yerde beni bilgi işlem personeli olarak gösterdiler. Maaşları eksik ödendi. İlk 2 ay beni sigortasız çalıştırdı. Bunu öğrendiğimde bana primlerini vereceğini söyledi ve tutanak ve şahitle bana ödediğine dair kağıt imzalattı. Tutanak bendedir. Mesai saatlerimiz 08:30 17:30 arası olmasına rağmen ben 22:30-23:00 gibi sürelere kadar çalıştım. Bu mesailerimi ödemedi. Söyledim inkar etti kalmasaydın gitseydin dedi. Bende kendisini 170i arayarak şikayet ettim. Kendisi şikayet ettiğimi öğrendi benden vazgeçmemi istedi. Bende Haklarımın ödenmesi dahilinde vazgeçeceğimi söyledim. Hayır dedi. Sonrasında mesai saati dışında muhasebecisi gelerek bizlere geçmişe dönük özlük dosyası ve bordro imzalamak istedi. İmzalamadım. Maaş bordrosuna baktığımda ise evli ve 2 çocuklu olmama rağmen beni bekar göstermiş. Agim eksik maaşım asgari ücretten 400 lira fazla olmasına rağmen asgari gözükmüş. İtiraz ettim bu belge doğru değil doğrusunu getirin maaşımı yatırın imzalayalım dedim. İşverenin babası beni orda ölümle tehdit etti
İşverenim üstüme yürüdü. Karakola ilgili şikayetimi yaptım ve tanıklar da şahitlik yaptı. Bende kendisine Noter kanalı ile bu zamana kadar maaşlarımı usulen ödemediğini ödemesi için 15 gün süre verdiğimi belirten bir ihtar çektim. Daha sonrasında 3 gün sonra beni kargo dağıtmaya 36km mesafeye yürüyerek gönderdi. Durum tespit tutanağı tutturup yürüyerek gittiğimi müdüre imza altına aldırdım. Sonraki gün yürüyerek gittiğim için performansın düşük olduğunu öne sürerek benden savunma istedi. Hemen yaz ver dedi. Bende kendisine bunu alayım yazıp getiririm dedim hayır dedi geri aldı elimden zorla. Sonra savunma yazmıyorsun dedi. Sonraki gün Noter kanalı ile benden savunma istendiğinde dair kağıt geldi evime. İhtarı okuduğumda benimle alakası olmayan kargoları benim üzerime zimmetli gösterip başka bir arkadaşa vermişler onunla ilgili benden savunma yazmamı istediler. İş yerine geri dönerek müdürüme adıma kayıtlı olan teslimat tutanaklarının yerini sordum. Gösterilen genel kullanım amaçlı çekmeceden teslimat formlarını aldım. Yaptığım kontrollerde o tarihlerde farklı bir bölgede dağıtım yapmama rağmen aynı tarihlerde farklı bir bölgede dağıtım yapılmak üzere adıma evrak çıktığını gördüm. Tam bu sırada işveren işyerine gelerek elimden bütün kağıtları zorla aldı ve benim o çekmecede 6000 lira param vardı sen benden izinsiz nasıl açarsın diyerek polis çağırdı beni 6000 lirasını çalmakla suçladı. Kamera kayıtları ve şahitler vasıtası ile karakolda gönüllü üst araması yaptırdım ve ifadede kendisinden fazla mesai ve maaş alacaklarımın olduğunu kendisinin bana bunları ödememek adına iftira attığını 4 gün önce de kendisi hakkında tehdit ve darp etmeye teşebbüsten şikayetçi olduğumu belirttim. Dün ise hastanede fiziksel kontrolüm vardı. Doktorum 3 gün istirahat verdi. Raporumu işyerine götürdüğüm de ise bana raporu almayacaklarını beni işten çıkardıklarını söylediler. Bende kameralara güvenerek ister alın ister almayın diyerek masalarına bıraktım ve ayrıldım. 170 arayarak sorduğumda ise çıkışımım yüz kızartıcı suçtan verildiğini öğrendim. Şimdi sormak istediklerim şunlardır. Maaşlarım ödemediğini için iş kanunu 34.maddeye göre nasıl çıkarıldım. Hırsızlık suçu attı karakolda sadece ifade verdik savcılıkta ilgili bütün işlemler devam ediyor bu şekilde çıkışı nasıl verebilir. Bugün ben İş yerinde maruz kaldığım MOBİNG hakaret tehdit iftira ailemin onuru haysiyeti kırıcı sözleri ve Haklarımın ödenmediğini maddeleride yazarak bir ihtar çekerek iş akdimi sonlandırdığımı belirttim. Bu durumda ne yapabilirim lütfen yardım edin
İyi günler annem 12 yıldır bir fabrikada çalışıyor.Son 2 aydır sadece haftanın 2 veya 3 günü çalışıyor.Geri kalan günler ise yıllık izin hakkı dolduğu için ücretsiz izne çıkartıyorlar.Sadece annem değil bütün işletme şuan bu halde.Çoğu kişi işi bırakıp başka yerlerde işe girdi ama annem 12 yıllık tazminatını bırakmak istemiyor.Şimdide 3 aylığına izne çıkarılmaları gibi bir durum söz konusu imiş.İşletme yetkilileri bu durum için sipariş yok ondan diyorlarmış.Tazminatını alıp çıkması için ne yapılabilir yardımcı olursanız sevinirim.
merhaba 4 yıldır özel bir hastanede çalışıyorum uzun süre ayakta kalmaktam ayaklarımda sinir.sıkışması oldu ve bu durumda gittikçe artıyor. bu durumda işten ayrılırsam kdem tazminatı alabilirmiyim. Not:çalıştığım şirket taşoron bu konuda beni bilgilendirmenizi rica ederim
Merhabalar. İş yerinden ayrılmak için dilekçe yazdım. Dilekçede maddi sıkıntıdan dolayı ve aldığım ücretin bana yetmediğini bildirdim. Beni 1 hafta sonra çağırdılar ve sözleşmen var dediler çıkarsan tazminat ödersin dediler. Ayrıca sicilinede olumsuz şeyler yazarım dendi. Resmen tehdit eder gibi. Bu durumda ne yapabiliriz. Teşekkür ederim şimdiden.
merhaba,
ben 11 aydır YMM ofisinde çalışmaktaydım. bu firmada yakın bir arkadaşımda işe başladı fakat işveren yani YMM arkadaşıma söylediği görevde onu çalıştırmadı ve ona sormadan emirle onu başka bir göreve verdiler fakat arkadaşım kabul etmedi ve sonuç olarak onu kovdular ve benimle de çalışmak istemediklerini belirttiler ve bende çalışmak istemediğimi fakat iş bulana kadar kalmak zorunda olduğumu söyledim.fakat sonraki işe gittiğimde istifa yazmam istendi ve ben yazmadım ve işveren iş akdime 03 kodu ile son verdiğini söyledi. ben bu durumda ne yapmalıyım yardımlarınızı rica ederim.
şimdiden teşekkür ederim.
selam iyi geceler benimsizlere bir kac sorum var 7 yıldır aynı yerde calısıyorum yıllık iznimi kullandırmuyorlar sebep eleman yok diyorlar beni haricim de digerleri izinlerinin yarısını kullandılar ve 12 saat calışıyoruz mesai yok aldıgım maaş 1880 agide bunun icinde diyorlar işten ayrılmayı dusunuyorum ne yapmalıyım tazminat alabilirmiyim busürec nekadar sürer
1994 sigorta baslangicim var2004 yılına kadar 7 gün prim görünüyor 2004 tarihinden sonra düzenli yatıyor 2008 tarihinde bir banka şubesine ise başladım 2009 firma değişti istifa ettim 2010da başka bir firma geldi 8 seneden beri ihaleyi aynı firma alıyordu 2018 1 haziran itibariyle başka bir firmaya bütün haklarımızla devir olacakmış ben bu firmayla çalışmak istemiyorum bütün haklarimi alabilirmiyimiyim ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar
Eşim 5 yıldır özel sektör de müdür yardımcısı pozisyonunda çalışıyor kapandığı için farklı sebepler yazarak işten çıkarıldı tazminat alabilir mi
Merhaba öncelikle insanlara yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. Ben 27 aydır yurtdışında bir firmada çalışıyorum imzaladığımız sözleşme süresiz süreli bu durumda ben istifa ettigim takdirde herhangi bir hak kaybim olurmu veya hak kaybim olmaması için ne yapmalıyım şantiye sefimize gitmek istediğimi söyledim bana haklarımı vererek gonderemeyeceklerini gitmek istiyorsam istifa etmem gerektiğini söyledi 27 aydır herhangi bir ücret artışı olmadı ve bu sürecin ilk yılında hiçbir resmi tatil ödemeleri yapılmadığı gibi dini bayramların 3.ve4. günleri çalıştırılıp herhangi bir ek ücrete tabi tutulmamistir. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Sayın ilgili, cevaplamış olduğunuz soru ile ilgili olarak, aynı durum benim firmamda da var. Şöyle ki , SGK ya asgari ücretten gösterildiğimiz için SGK tutarı şirket hesabından yatmakta, kalan miktar ise kimi zaman elden kimi zamanda şirket ortağının şahsi hesabından yatırılmakta. Sormak istediğim soru şu; Şirket ortağının hesabından yapılan ödeme bir delil olarak gösterilebilir mi? Gösterilebilirse eğer davamı açmam gerekiyor yoksa SGK doğrudan delil olarak kabul ediyormu bu banka ödemelerini.
Cevap için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba ismim Turgay mert 13 aydır bir firmada çalışıyorum 2750 TL maaş alıyorum fakat bankadan aldığım para 2300 gerisini elden hesabıma yatıyor nazende elden alıyordum sirket sahibine maaşı tam yatırması oda söyledim 4 aydan beride bankadan aldığım para 1700 1900 arasında alıyorum gerisi elden alıyorum senelik izin kullandım mecburiyetten onunda parasını elden aldığım ücretten kestiler 1000 lira su ana kadar kullanmış olduğum izin senelik izinle birlik TE toplam 30 gün izin kullandım işten ayrılmak istiyorum bu sebeplerden dolayı yıllık yıpranan ala bilirmiyim aldığım ücretle SGK yatan bir değil haksızlık yapıldığını düşünüyorum beni ararsanız sevinirim 05380524504