Eşlerden birinin vefat etmesi ile sağ kalan eş ölen eşinin yasal mirasçısı olur. Sağ kalan eş, yasal miras hakkının yanı sıra evlilik nedeniyle eşlerin ortak sahip olduğu mallar üzerinde de alacak hakkına sahiptir. Dolayısıyla, sağ kalan eşin ve diğer mirasçıların miras paylarının belirlenebilmesi için öncelikle eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi gerekir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu gereğince, 01.01.2002 tarihinden itibaren evliliklerde edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanması gerekmekte olup, bu tarihten itibaren edinilen mallar ortak mal hükmündedir. Yasal mal rejimi olarak kabul edilen, edinilmiş mallara katılma rejimine göre evlilik birliğinin devamı süresince edinilmiş olan malların yarısı üzerinde diğer eşin alacak hakkı bulunmaktadır. Buradaki alacak hakkı eşin miras hakkından bağımsız olarak sahip olduğu haktır.
Mirasın paylaştırılması sürecinde, öncelikle bu alacak hakkı olan katılma alacağı, yani diğer eşin talep edeceği miktar, mirastan çıkarılır ve kalan net miras terekesi sağ kalan eş ile diğer mirasçılar arasında paylaştırılır.
Yazı İçeriği
- 1. Sağ Kalan Eşin Miras Payı
- 2. Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Mal Rejiminin Tasfiyesi
- 3. Sağ Kalan Eşin Katılma Alacağı ve Terekenin Tasfiyesi
- 4. Sağ Kalan Eşin Aile Konutu Üzerindeki Hakkı
- 5. Sağ Kalan Eşin Ev Eşyaları Üzerindeki Hakkı
- 6. Boşanma Davası Devam Ederken Eşlerden Birinin Vefat Etmesi
- 7. Sağ Kalan Eşin Mirastan Yoksunluk Nedenleri
- 8. Mirasta Denkleştirmeye Tâbi Karşılıksız Kazandırmalar
- 9. Sağ Kalan Eşin Miras Payına İlişkin Örnek Tablolar
1. Sağ Kalan Eşin Miras Payı
Evliliğin ölümle sona ermesi durumunda, sağ kalan eş, vefat eden eşin yasal mirasçısı olarak kabul edilir. Ancak, sağ kalan eşin miras payı, diğer mirasçıların ait olduğu zümre (kan hısımı grupları) bağlı olarak değişiklik gösterir. Sağ kalan eş, miras bırakanın kan hısımı olmadığı için zümre mirasçısı olarak kabul edilmez. Bununla birlikte, sağ kalan eş, her zümre ile birlikte mirasçı olarak kabul edilir. Eşin miras payı hangi zümre ile mirasçı olduğuna göre değişmektedir. Buna göre eş;
1.1. Sağ Kalan Eşin Diğer Yasal Mirasçılarla Birlikte Mirasçı Olması
- Birinci zümre ile mirasçı ise miras payı terekenin 1/4’üdür.
(Birinci zümre mirasçılar miras bırakanın çocukları ve evlatlığıdır.)
- İkinci zümre ile mirasçı ise miras payı terekenin 1/2’sidir.
(İkinci zümre mirasçılar miras bırakanın anne ve babası ile kardeşleridir.)
- Üçüncü zümre başları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı ise miras payı terekenin 3/4’üdür.
(Üçüncü zümre mirasçılar miras bırakanın büyükanne ve büyükbabası veya amca/hala/dayı/teyzesi şeklindedir.)
1.2. Sağ Kalan Eşin Tek Başına Mirasçı Olması
- Birinci ve ikinci zümrede kimse yoksa üçüncü zümrede de zümre başları ile onların çocukları da hayatta değilse, sağ kalan eşin miras payı terekenin tamamı olur.
- Eğer ne birinci zümrede ne de ikinci zümrede kimse yoksa ve üçüncü zümre başları ile onların çocukları da hayatta değilse, sağ kalan eşin miras payı terekenin tamamı olur.
2. Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi ve Mal Rejiminin Tasfiyesi
1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu, eşler arasında yasal mal rejimi olarak Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi’ni kabul etmektedir. Edinilmiş mallara katılma rejimi, kanunda sayılan haller veya eşlerden birinin ölümüyle sona ermektedir. Mal rejiminin sona ermesiyle birlikte, sağ kalan eş, vefat eden eşin evlilik süresince ve 01.01.2002 tarihinden itibaren edindiği malların yarısı üzerinde hak sahibi olur. Bu gibi durumlarda, sağ kalan eşin çalışıp çalışmaması, edinilen mala kendi geliri ile katkı sağlayıp sağlamaması gibi faktörlerin önemi bulunmamaktadır. Edinilmiş mallara katılma rejimi sayesinde, sağ kalan eş, bahsi geçen malların doğrudan yarı yarıya sahibi olarak kabul edilir.
Türk Medeni Kanunu’na göre, edinilmiş mallar özellikle aşağıdaki durumları kapsamaktadır:
- Çalışma karşılığı edinilen mallar: Bir eşin evlilik süresince çalışmasıyla kazandığı mallar, edinilmiş mallar olarak kabul edilir.
- Sosyal güvenlik veya sosyal yardım kurumları ödemeleri: Sosyal güvenlik kurumları veya sosyal yardım kuruluşları tarafından yapılan ödemeler, edinilmiş mallar kapsamına girer.
- Çalışma gücünün kaybı tazminatları: Bir eşin çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar, edinilmiş mallar arasında yer alır.
- Kişisel malların gelirleri: Bir eşin kişisel mal varlığından elde ettiği (kira, v.s.) gelirler, edinilmiş mallar kategorisine dahil edilir.
- Edinilmiş malların yerine geçen değerler: Edinilmiş malların satılması, takas edilmesi veya başka bir mal veya değerle değiştirilmesi sonucunda elde edilen değerler, edinilmiş malların yerine geçen değerler olarak kabul edilir.
Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen bu örnekler, edinilmiş malların kapsamına giren temel durumları göstermektedir. Ancak, kanunda belirtilen diğer hükümler ve koşullar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Konuya ilişkin detaylı bilgi için “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi Mal Paylaşımı” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
3. Sağ Kalan Eşin Katılma Alacağı ve Terekenin Tasfiyesi
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre, eşler arasında aksine herhangi bir düzenleme yapılmadığı sürece edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanır. Bu rejimde, evlilik birliği süresince edinilen mal varlığı değerleri hesaplanırken, eklenmesi veya denkleştirilmesi gereken değerler çıkarıldıktan sonra kalan artık değerin yarısı katılma alacağı olarak adlandırılır. Miras paylarının belirlenebilmesi için öncelikle katılma alacağının hesaplanması ve miras terekesinden çıkarılarak sağ kalan eşe verilmesi gerekmektedir.
Edinilmiş mallara katılma rejiminden kaynaklanan katılma alacağı, yasadan kaynaklanmakta olup, bu alacak bakımından, eşin çalışıp çalışmamasının veya malvarlığı edinilmesine katkıda bulunmasının herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Vefat eden eşin edinilmiş malları, bu mallara ilişkin borçlar düşüldükten sonra hesaplanır.
Sağ kalan eşin, katılma alacağı, miras bırakanın terekesinin öncelikli borçlarındandır. Bu nedenle sağ kalan eşin katılma alacağı terekeden çıkarıldıktan sonra, terekenin diğer mirasçılar arasında paylaştırılmasına geçilir.
4. Sağ Kalan Eşin Aile Konutu Üzerindeki Hakkı
Türk Medeni Kanunu’na göre, sağ kalan eş diğer yasal mirasçılardan farklı bir şekilde, aile konutu ve ev eşyaları üzerinde kendi miras payından mahsup edilerek intifa yada mülkiyet hakkı talep edebilir. Bu özel düzenleme, sağ kalan eşin mevcut yaşam standardını korumasını ve sürdürebilmesini amaçlar. Aynı zamanda, sağ kalan eşin konut güvencesi sağlanarak korunması ve geçimini sağlayabilmesi hedeflenir.
4.1. Sağ Kalan Eşin Aile Konutu Talep Şartları
Sağ kalan eşin aile konutunun intifa yada mülkiyet hakkı talep edebilmesi için gerekli şartlar:
- Eşler arasındaki mal rejiminin edinilmiş mallara katılma rejimi olması
- Edinilmiş mallara katılma rejiminin ölüm nedeniyle son bulması
- Sağ kalan eşin talepte bulunması
- Üzerinde hak talep edilen konutun ölen eşe ait olması
- Sağ kalan eşin katılma alacağına sahip olması
- Konut üzerinde hak tanınmasının sağ kalan eşin eski yaşantısını devam ettirmesi için zorunlu olması
- Aksine bir hukuki işlemin yapılmamış olması
4.2. Talep Edilebilecek Ayni Haklar
İntifa veya Oturma Hakkı
Türk Medeni Kanunu Madde 240/I hükmü gereğince
“Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklenmek suretiyle intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir….”
Bu hükme göre, sağ kalan eş, yaşadığı sürece aile konutundan yararlanma hakkına sahiptir.
Mülkiyet Hakkı
Türk Medeni Kanunu Madde 240/III hükmü gereğince
“Haklı sebeplerin varlığı hâlinde, sağ kalan eşin veya ölen eşin yasal mirasçılarının istemiyle intifa veya oturma hakkı yerine, konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir.”
Bu hükme göre, sağ kalan eşe aile konutu üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilmektedir. Kanun, sağ kalan eşin mülkiyet hakkını talep edebilmesi için haklı sebeplerinin olması gerektiğini belirtmektedir. Ancak, haklı sebeplerin ne olduğuna dair açıklama yapmamıştır. Bu nedenle, haklı sebeplerin her olaya özgü olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Haklı sebepler arasında, sağ kalan eşin eski yaşantısını sürdürebilmesi ve küçük çocuklarıyla birlikte kalması gibi durumlar öne çıkmaktadır.
Aile konutun sağ kalan eşe özgülenmesinin ilişkin detaylı bilgi almak için “Aile Konutunun Sağ Kalan Eşe Özgülenmesi” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
5. Sağ Kalan Eşin Ev Eşyaları Üzerindeki Hakkı
Sağ kalan eşin ev eşyaları üzerindeki hakkı, vefat eden eşin geride bıraktığı ve eşlerin evlilik birliği süresince birlikte kullandıkları ev eşyalarının kullanım ve mülkiyet hakkını içeren bir koruma sağlar. Bu hak, sağ kalan eşin vefat eden eşin ev eşyalarını kullanmaya ve mülkiyetini talep etmeye yetkili olduğunu ifade eder.
Türk Medeni Kanunu’na göre, sağ kalan eş, vefat eden eşin ev eşyaları üzerindeki haklarını talep edebilir. Bu hak, sağ kalan eşin maddi güvencesini sağlamak ve geçimini sürdürebilmesini temin etmek amacıyla düzenlenmiştir. Bu sayede, sağ kalan eş, vefat eden eşin ev eşyalarını kullanma hakkına sahip olur ve bu eşyaların mülkiyetini talep edebilir.
6. Boşanma Davası Devam Ederken Eşlerden Birinin Vefat Etmesi
Kural olarak eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş, diğer eşin yasal mirasçısı olacaktır. Aynı şekilde, evlilik birliği içerisinde açılmış olan bir boşanma davası henüz kesinleşmeden bir eşin vefat etmesi durumunda da diğer eş mirasçı olarak kabul edilir. Ancak, boşanma davasının varlığı, eşlerin evlilik birliğini sona erdirmek isteği anlamına geldiği tartışmasızdır. Buradan hareketle, boşanma davasının mirasçılığa etki etmeyeceğinin kabulü halinde, eşlerden birinin diğer eşin kendisine mirasçı olmasını istemediği yönündeki muhtemel iradesi de adeta yok sayılmış olacaktır. Bu gerekçeyle Türk Medeni Kanunu’nda, vefat etmeden önce açılan boşanma davasının sürdürülme hakkı vefat eden eşin mirasçılarına tanınmıştır. Bu sayede, vefat etmiş eşin iradesi ve isteği göz önünde bulundurulmuştur.
Mirasçıların boşanma davasını sürdürmesinin amacı, evlilik birliğini sonlandırmak değil, evlilik birliği içerisinde kusurlu olan eşin tespitini sağlamaktır. Çünkü ölümle birlikte evlilik zaten sona ermiştir. Dolayısıyla, mirasçıların sürdürdüğü bu davanın hukuki niteliği, kusurun tespitinden ibarettir.
Sağ kalan eşin boşanmada ağır kusurlu olması, özellikle de zina, pek kötü davranış, haysiyetsiz yaşam sürme gibi kusurlarının tespiti halinde yasal mirasçı olması engellenebilmektedir.
7. Sağ Kalan Eşin Mirastan Yoksunluk Nedenleri
Sağ kalan eş, genel olarak vefat eden eşin yasal mirasçısı olarak kabul edilir. Ancak sağ kalan eşin mirasçı olamayacağı durumlar da bulunmaktadır. İşte bazı öne çıkan durumlar:
- Mirastan feragat
- Mirasın reddi
- Boşanma davası ve kararı
- Sağ Kalan Eşin miras bırakanın ölümünde ağır kusurlu olması
8. Mirasta Denkleştirmeye Tâbi Karşılıksız Kazandırmalar
Türk Medeni Kanunu Madde 669/I hükmü gereğince
“Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler…..”
Bu hükme göre, sağ kalan eş, miras bırakan eşinden sağlığında karşılıksız olarak elde ettiği menfaatleri terekeye iade etmekle yükümlüdür.
9. Sağ Kalan Eşin Miras Payına İlişkin Örnek Tablolar
Örnek 1: Miras bırakan öldüğünde geride eşi, annesi, bir çocuğu ve evlatlığının kızı kalmıştır.
Eş | Çocuk | Evlatlığın Kızı | Anne | |
Mal Paylaşımı Davası Açılmışsa | %62,5 | %18,75 | %18,75 | %0 |
Mal Paylaşımı Davası Açılmamışsa | %25 | %37,5 | %37,5 | %0 |
Örnek 2: Miras bırakan öldüğünde geride eşi, babası ve kardeşi kalmıştır.
Eş | Baba | Kardeş | |
Mal Paylaşımı Davası Açılmışsa | %75 | %25 | %0 |
Mal Paylaşımı Davası Açılmamışsa | %50 | %50 | %0 |
Örnek 3: Miras bırakan öldüğünde geride eşi, iki kızı, kendisinden önce ölen oğlunun üç oğlu ve halası kalmıştır.
Eş | 1.Kız Çocuk | 2.Kız Çocuk | 1. Torun | 2.Torun | 3. Torun | Hala | |
Mal Paylaşımı Davası Açılmışsa | %62,5 | %12,5 | %12,5 | %4,1 | %4,1 | %4,1 | %0 |
Mal Paylaşımı Davası Açılmamışsa | %25 | %25 | %25 | %8,3 | %8,3 | %8,3 | %0 |
Merhabalar teyzemin çocuğu yok. Eşi vefat etti. Eşinden 90 ağaç zeytin ağacı bir de ev kaldı. Bu varlıkları eşinin 3 kardeşiyle müşterek tapulu teyzemin eşi vefat ettikten 3 ay sonra teyzemin eşinin diğer kardeşleri bu varlıklar üzerinde hak iddia ediyorlar. Zeytinleri bölmek evi ya satalım yada tapusunu bizim Üzerimize ver diyerek teyzemi evden çıkarmaya çalışıyorlar. Bu durumda teyzemin ne yapması gerekiyor? Evini satmak ve evinden çıkmak istemiyor. Teyzem zeytinleri bölelim hakkınızı alın ama beni evimden çıkarmayın diyor. Bu noktada mal paylaşımı nasıl olur? Teyzem ne yapmalı? Bu konuda kanunlar nasıl işler?
Mal varlıklarımız ev, araba eşimin üzerinde bulunmaktadır. Kardeşlerim ve yeğenlerim hak iddia edebilir mi?
Merhabalar halamın evliliğinde hiç çocukları olmadı ve halam vefat etti. halama babadan kalan mirasta çocukları olmadığı halde eşi mirasçı olabiliyor mu?
Merhaba Babam 1984 de öldü. 2 kardeşiz fakat annemin başka adamdan 2 kız çocuğu daha var ama o zamanlarda hala evli oldukları için benim babam üzerine yazılmışlar. Yani resmiyette 4 kardeşinde soy isim aynı fakat biyolojik olarak 2 kardeş başka babadan. Herkesin bilmesine rağmen mirastan hak ediyorlar. böyle olunca hak etmemeleri için nasıl bir yol izlenmeli öyle bir hakkım var mı?
Annem 2017 tarihinde öldü. Babam hayatta. Babamın adına kayıtlı 3 adet daire vardı. Babam daireleri sattı biz 5 kardeşiz üç kardeşe verdiğinin yarısını abimle bana verdi.
Abim ve ben dava açabilir miyiz?
Merhabalar dayım 4 ay önce vefat etti, 2000 li yıllarda kendisine, anneme ve anneanneme dedemden miras kaldı, bu miras ile anneannem dayıma kendi payından yardımda bulunarak ev aldı. kendi evini de anneme 2014 yılında verdi. anneannem hala sağ. dayım 2015 yılında bir kadın ile evlendi bu kadın 2018 yılında bizlerden gizli evi kendi üstüne yaptırdı. dayım öldükten sonra öğrendik ve kendisi ile aynı apt da oturuyoruz yakışıksız hareketler ve yalanlarından dolayı kendisine dava açacağız ama o da bizim oturduğumuz ev üzerinden dava açabileceğini söylemişti. kendisinin bizim oturduğumuz ev için hakkı var mı ?
Merhaba
Benim babaannem ilk eşinden daireleri var, ikinci eşinin ilk eşinden olan çocuğu, babaannemin ilk eşinden olan dairelerden pay istiyor ve bunun için dava açtı.
Babaannemin ilk evliliğinden 2 oğlu 2. Evliliğinden 1 kızı bulunuyor, üvey dedem babaannemden bir yıl sonra vefat etti, ikisinin ortak yaşadığı ev ( üvey dedemin üzerine) yalnızca babaannemin ikinci evliliğinden olan kızının üstüne ve üvey dedemin ilk evliliğinden olan kızının üstüne görünüyor, babam ve amcam, babaannemin ilk evliliğinden olan çocukları bu daireden pay alamıyor mu?
Babaannem bir dairesini ban vasiyet edecek.
Öğrenmek istediğim, ölümünün üstünden en fazla ne kadar geçince ben tapu çıkartabilirim?
Bu daireyi ne kadar zaman sonra üzerime yapabilirim?
Merhaba eşim 2017 yılında mefat etti 5 yaşında oğlum var sigortadan ben kan parası almadım mahkeme devam ettiği için o kan parasını eşimin ailesi alabilir mi benim yerime yoksa sadece ben ve oğlum mu alabiliriz …
2 kardeşi olan eşim 2014 de vefat etmişti. Ben 3 çocuğumla beraber oturuyorum. Bu ay eşimin bekar kardeşide vefat etti. Mirasında çocuklarımla diğer kardeşinİn yanında benim hissem de olacak mı ?
Merhaba , eşim vefat etti , çocuğumuz yok. Oturduğumuz evi evli iken aldık ,tapusu benim üzerime .. rahmetli eşimin annesi hayatta ve 4 kardeşi bulunuyor .bu durumda ailesinin bizim evimiz üzerinde hakkı var mıdır , var ise ne kadardır ? Evin değerini 1 milyon olarak hesap etsek mesela ? Teşekkürler
Meb eşimin ilk evliliğinden iki çocuğu var eşim evlilik öncesi edindiği malları vasiyetname ile tamamını bıraka bilir mi çocuklarına saklı pay hakkım var mı ne oranda
Erkek kardeşim çocuksuzken vefat etti. Eşi hala evlenmedi ve hala bizim soyadımızı taşıyor. Erkek kardeşimden kalan malları annem babam ve eşi ölümünden sonra paylaştılar. Babam veya Annem; ya da her ikisi de vefat ederse Erkek kardeşimin çocuksuz kalan eşi mirasa ortak mıdır?
Merhaba. Babamın ölümü ile bana miras kalmış olan mallardan eğer ben ölürsem eşim mirasçı olur mu? Yoksa sadece dedesinden kalanlar çocuklarımın hakkı mıdır?
Merhaba.
Çocuksuz karı kocanın herhangi biri öldüğünde kalan mal varlıklarının tümünün tek sağ kalan eşe geçmesi için ne yapmak gerekir? Çünkü birlikte çalışıp onca zorluğa beraberce katlandıklarından kimsenin aldıklarına, birkimlerine hazıra konması istenmez.
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba
Babam dedemden önce vefat etti. Dedemde 5 yıl önce vefat etti. Babannem hala sağ. Miras paylaşımı yapılacak. Anneme mirastan payı düşermi acaba.
Eşlerin ortak yüzde elli-elli tapu sahibi olduğu konut için eşlerden birinin vefatı halinde diğer eşin kalan tapu hakkı üzerinde hakkı var mıdır ?
Çocuk yoksa, eşin mirası kime düşer?
Merhabalar ,
Şu şekilde bir sorum olacaktı. Babam, öz annemden boşandıktan sonra 2011 tarihinde başka birisiyle evlendi. Evlenmeden önce kişisel malları vardı ve evlendikten sonra bu kişisel malları satıp onların getirisiyle ve çalışıp üstüne para koyarak yeni mallar edindi. Şuanki mal varlığı kişisel midir yoksa edinilmiş mi ? İlgili mal varlığı alınırken ödenen miktar , önceki mal varlığından gelen miktar tarafından karşılanmıştır. Soruma cevap verebilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla,
Y.
Eşimle bu evlilikten çocuğumuz yok. Eşimle evlenmeden 1 dairesi vardı. Birde nikah olmadan beraberken 1 daire daha onun üstüne aldık. Diyelim ki eşim öldü. Bu 2 daireden bana düşecek miras hakkı ne kadardır?
Merhaba size bir sorum olacak,
babamın ilk evliliginden iki çocuğu (kardeşim) var. ilk eşi vefat ettikten sonra annemle evliliginden de biz iki kardeş dünyaya gelmişiz. Annemiz de ben 8 yaşında iken 1985 yılında vefat etmiş. Babamıza bizim annemizden 1/4 eş hakkı düştü. Babam da 2 yıl önce vefat etti. Soru; annemden babama sirayet eden 1/4 miras babam dan kime gider. 4 kardeşe eşit mi gider. yoksa mirasın geldiği annenin çocuklarına mı. yani bizemi. konuyu aydınlatırsanız sevinirim.
Babam vefat edeli 2 sene oluyor. İş yerine abim geçti. Abimden babamın kazancından bize de ver diyoruz ama sizin hakkınız yok diyor. İş yerini babam satın almıştı abimde annemde sizin hakkınız yok diyor. Mahkemeye versek, dava açsak, hakkımızı alamaz mıyız? (kendi çalışıyor diye az istiyoruz ama ona da yok diyor)
Merhaba,vefatından 3 ay önce babamın hesabımdan ATM ile yüklü çekimler yapılmış.kanser son evresinde olduğu için bu süreçte devamlı yatıyordu.banka kartı yeni eşinde duruyordu. Bu durumda hukuki Bi hak iddia edebilir miyiz.
LÜTFEN CEVAPLAR MISINIZ
Ölen eşin ilk evliliğinden olan çocuğu, ikinci (aynı zamanda ölmeden önceki) eşi ve bu evlilikten olan çocuklar arasında miras paylaşımı nasıl olur hayatta kalan eş vefat eden eşe ölmeden önce ihanet ediyorsa ve bu ihanet mahkeme esnasında kanıtlarla ispat edilirse davanın ve miras paylaşımının seyri değişir mi?
Merhaba, 2002′ den sonra edinilen bütün mallar babamın üzerinedir. annemin üzerinde herhangi bir mal yoktur. annemin vefat etmesi durumunda babamın üzerindeki mallardan kendi çocuklarına miras hakkı doğar mı?
Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar eşim vefat etti benden bir çocuk bir çocukta eski eşinden var eşimin babasida rahmetli ama annesi ve iki kardeşi sağ şu an ben kızım ve kendi adıma nasıl yol izlesem mirası alabiliriz bize düşen payi.Veresat ilamı cikarrtik birde mallar kaynanamın ustuneysr mirastan yararlanirmiuiz tesekkurler
Annem vefat etti bir yıl sonra babam evlilik dışı yaşadığı çocukları olan bir kadınla evlendi banda vefat edince kadın dava açtı 2b arazisi yeni mal kazanımı kabul edilerek kadına bir bolu dört hak ve çocuklara eşit hak verildi 2b arazisi annemin ölümünden önce kullandığımız için bize verilen yaktı nasıl oluyorda annemin hiç hakkı yokmuş gibi işlem görüyor bir yanlışlık yok mu
Annem üzerine engelli aracı alındı babam hiç para ödemedi annem vefat etti mirascı oldu babam evlenirse babamın ikinci eşi bu arabadan hak sahibi oluyormu babam evlenirse bu aracın payı düşüyormu babamın üzerinden
merhaba kolay gelsin bizim böyle bir sorunumuz var bunun hakkında biligisi olan yardımcı ola bilir mi acaba ?
benim babam 2013 martın 30 da vefat etti babamın eski eşinden 2 kızı olup şuanki evliliginden ise 3 cocugu var biz kalan mirası satmak istiyoruz fakat tamamını degil annemin ve erkek kardeşimin yani 3 hakkımızı satmak istiyoruz .
ayrı ayrı satmamız mümkün mü ? veraset hersey cıkarıldı zamanında sadece tapu yenılenmedi şimdi biz kendi hakkımızı satarken tapu yenileme yapıp kendi hakkımızı satmamız da bir sıkıntı olurmu? alıcak kişi aldıktan sonra sıkıntı yaşar mı yardımcı olur musunuz
not: Evlerden biri babanın diğeri annenin üzerine ama ikisi de 2002’den sonra evlilik süresince satın alınmış.
anne vefat etti, geriye baba ve 1 kız çocuğu kaldı. 2002 yılından sonra satın alınmış 1 yazlık, 1 de kışlık var. anne-baba bu kışlıkta kalıyorlardı. miras paylaşımında baba bu iki evin yarı bedeline sahip olup, sonra kalan yarısında dörtte bir hakka sahip olup, kız çocuk da dörtte üç hakka (mirasa) mı sahip olur? örneğin yazlık 100.000 tl, kışlık 500.000 tl. sağ kalan baba 50.000+250.000 tl yarı hakkı alıp ondan sonra kalan 12.500+62.500 tl mi alır? ve kız çocuğu 37.500+187.500 tl mi alır miras olarak?
başka sitelerde okuduğumda sanki ev değerinin 1/4ü sağ kalan eşe, 3/4 ü tek çocuğa verilir gibi okumuştum;ama, sizin sayfanızda önce yarısı sağ kalan eşe sonra kalan bu şekilde miras payı edilir yazıyor.
01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunundan önceki eski Türk Medeni Kanununda yasal mal rejimi olarak mal ayrılığı rejimi benimsenmekte olup o dönemde eşlerden bir kural olarak evlilik bittikten sonra diğer eşin evlilik süresi içerisinde edindiği malvarlığı değerleri üzerinde hak iddia edememektedir. Ancak bu durumun istisnasını ise eşin söz konusu malvarlığı değerinin alınması için diğer eşe yaptığı katkıyı ispat etmesi oluşturmaktadır. Böyle bir iddia ve buna ilişkin bir ispat söz konusu değil ise; bu mal varlığı değerleri malikin ölümü halinde terekesine dahil edilecek ve mirasçıların miras payları oranına göre paylaştırılacaktır. Dolayısıyla ölen eşin ilk eşinden olan çocuklar da mal varlığı değerleri ölen eşin üzerinde kayıtlı ise, mirasçı olarak hak sahibi olacaklardır.
Özellikle belirtmek isteriz ki, yazı ve yorumlar, kişisel hukuki yorum ve genel bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğranılmaması açısından, hukuki destek ve detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
1 Ocak 2002 tarihinden önce yani eşler arasındaki edinilmiş mallara katılma rejiminin yasal mal rejimi olarak kabul edilmesinden önce evlilik birliği içerisinde edinilmiş gayrimenkulde, eşlerden birinin 2020 yılında ölmesi halinde diğer eşin katılma alacağı hakkı olur mu? Yoksa tüm terekeye dahil olup mirasçılar arasında miras payları oranına göre mi paylaştırılır? Ölen eşin ilk eşinden olan çocuklarının bu evlilik içerisinde edinilmiş gayrimenkulde nasıl bir talep hakkı olur ve nasıl ileri sürülebilir?
Kural olarak, evlilik birliği eşlerden birinin ölümüyle sona erdiğinde, sağ kalan eş ve çocuklar ve diğer mirasçılar arasında miras paylaşımı yapılmadan önce, eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi yapılır. Bu durumda sağ kalan eş, mal rejiminden kaynaklı haklarını aldıktan sonra yine ölenin mirasçısı olarak terekedeki payını kanuni oranına göre alacaktır. Dolayısıyla, evlilik esnasında aldığınız ev eşinizin edinilmiş malı kapsamında yer aldığından, eşinizin ölümü ile, eşinizin edinilmiş mallarının yarısını aldıktan sonra miras paylaştırma aşamasına geçilecektir. Bununla birlikte, Kanun sağ kalan eşe, aile konutu şerhli taşınmazın miras payından düşülmek kaydıyla kendine verilmesini yani aile konutunun talep etme hakkı tanımıştır. Buna göre, evlilik birliği ölüm ile sona erdiğinde, mülkiyeti ölen eşe ait olan aile konutuna ilişkin olarak, sağ kalan eşin, kendi payına düşen miras hissesinden mahsup edilmesi şartıyla, aile konutunun mülkiyetini sağ kalan eş talep edebilmektedir.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Sağ kalan eş müşterek çocuk bulunmadığı takdirde, ölen eşinin ailesi ile mirası paylaşmak zorunda mıdır?
Evlendikten sonra alınan ev için aile konutu talebinde bulunulabilir mi?
Ölüm halinde hayatta olan tüm çocukları ve ikinci eşi mirasçı olacaktır. Mirasçılık noktasında evlilikler arası ayrım gözetilmeksizin her bir çocuğun miras payı birbirine eşittir. Birinci evlilikteki evin ve tarlanın satın alındığı tarih bu noktada önem arz edecektir. Ancak bu ev ve tarla da babanızın kalan mirasına dahil edildiğinden ikinci eşin de bu mallar üzerinde mirasçılığı söz konusudur.
Özellikle belirtmek isteriz ki, yazı ve yorumlar, kişisel hukuki yorum ve genel bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğranılmaması açısından, hukuki destek ve detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Murisin ikinci eşi ve ondan olan çocukları arasında miras nasıl paylaştırılır?
2. Eşten önce edinilen mallar üzerindeki 2. eşin hakkı nedir?
01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanun’u ile eşlerin mal varlıklarını düzenleyen mal ayrılığı rejimi değiştirilmiş ve kanuni mal rejimi olarak, edinilmiş mallara katılma rejimi kabul edilmiştir. Edinilmiş mallara katılma rejiminde, eşlerin edinilmiş mal ve kişisel mal olmak üzere iki türlü mal grubu belirlenmiştir. Evlenmeden önce alınan mallar, kanunda düzenlenen kişisel mal kapsamına girmektedir. Buna göre, kanun ile kişisel mal kapsamına sokulan evlenmeden önce alınan mallar, evlilik birliğinin sona ermesi halinde tasfiyeye tabi tutulmayacaktır. Ancak, evlenmeden önce alınan malların evlilik dönemi içinde getirdiği gelirleri kişisel mal olarak sayılmıştır. Örneğin, evlenmeden önce taraflardan birine ait olan bir evin getirdiği kira gelirleri edinilmiş mal olarak kabul edilerek tasfiyeye tabi tutulacaktır.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Evlenmeden önce bir eşin üzerinde bulunan evde diğer eşin mülkiyet hakkı doğar mı?
Yürürlükte olan yasal düzenleme uyarınca, evlenme esnasında başkaca bir irade beyanında bulunulmamışsa, eşler arasındaki mal rejimi “edinilmiş mallara katılma rejimi” olarak kabul edilmektedir. Bu rejim uyarınca, evliliğin boşanma, vefat gibi herhangi bir sebeple sona ermesi durumunda, evlilik birliği içerisinde edinilen mallar üzerinde her iki eşin de eşit miktarda hakkı olduğu kabul edilmektedir. Buna göre, sorularınıza dair açıklama yapılacak olursa;
1- Eşlerden birinin vefatı halinde, evlilik birliği içerisinde edinilen malvarlığının tapusunun kimin üzerinde olduğunun bir önemi olmaksızın, sağ kalan eş, katılma alacağı olarak ilgili malvarlıklarının toplam değerinin yarısı üzerinde hak sahibi olur. Kalan yarı üzerinde de yasal mirasçı olarak pay hakkını haizdir.
2- Söz konusu malvarlıklarının üzerinde vefat eden eşin katılma alacağı olan malvarlığı bedelinin yarısı, murisin terekesine dahil olacaktır. Vefat eden eşin çocukları da bu tereke üzerinden yasal miras paylarını alma hakkını haiz olacaklardır.
3- Vefat eden eşin evlenmeden önce edindiği mallar üzerinde sağ kalan eşin katılma alacağı olarak hiçbir hakkı bulunmamaktadır. Miras hukuku bakımından tereke hesaplanacak ve bu mallar da terekeye dahil edilecektir. Hem eş hem de murisin diğer mirasçıları, terekeden kendilerine düşen payları alacaklardır.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
1- Tapunun ortak alınması durumunda, eşlerden birinin vefatı halinde hayatta kalan eşe bu ortak tapudan düşen pay nedir?
2- Vefat eden eşin çocukları bu ortak tapudan ne kadar pay alırlar?
3- Vefat eden eşin evlenmeden önce edinmiş olduğu daireler ve arsalardan hayatta kalan eşe pay düşer mi?
Uyuşmazlık 01.01.2002 tarihinden önceye ilişkin ise eşler arasında 743 sayılı MK’nun 170. maddesi hükmü uyarınca mal ayrılığı rejimi geçerlidir. Bu nedenle 2002 yılına kadar alınan mallarda hakkınız bulunmaktadır. Bu hakkınızın adına katkı payı alacağı denmektedir. Söz konusu malın edinilmesine 2002 öncesinde katkı sağlanmışsa bu oranda katkısı katkı payı alacağı olarak talep edilebilir.
1 Ocak 2002 tarihinden önce edinilmiş mallarda, katkı payı alacağı mı söz konusu olur yoksa katılma alacağı mı?
Biz 6kardeşiz babam öldü üstündeki mal mirası
Varis eline düştü ve babamın üzerine olan
Ev de oturuyorduk 2 ablam baş kaldırdı
Burası varis eline düştü dedi ve bizi evden
Kovdu bizim ne yapmamız lazım
Merhaba. Türk Medeni Kanunu’nun yürürlükte bulunan düzenlemelerine göre zina, evli eşlerden birinin evlilik birliğindeki sadakat yükümlülüğüne aykırı olarak 3. şahısla cinsel ilişkisi olduğunun diğer eş tarafından öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde boşanma davasına konu edilebilecek özel boşanma sebebidir. Öpme, sarılma, beraber vakit geçirme gibi eylemler zina kapsamında değerlendirilmeyip zina sebebiyle açılan boşanma davasının kabulü için eşlerden birinin evlilik birliği dışında cinsel ilişki yaşadığının ispatı gerekmektedir. Ancak konunun hassasiyeti ve hususiyeti dolayısıyla tam ispatın zorluğu göz önünde bulundurularak mahkeme nezdinde zina kanaati oluşturacak emareler de yeterli kabul edilebilmektedir. Söz konusu bu ispat yemin hariç her türlü delille gerçekleştirilebilir.
2002 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu uyarınca evlilikte yasal mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimi olup bu rejim, evlilik birliği içinde edinilmiş tüm mallar üzerinde eşlerin yarı yarıya hak iddia edebilecekleri anlamına gelmektedir. Ancak, yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi olmakla beraber evlilik, zina sebebiyle boşanma kararıyla sona ermişse ve dava dilekçesinde mal rejiminin tasfiyesine yönelik talebin de bulunması durumunda hakim, aldatan eşin katılma payını azaltabilir ve hatta ortadan kaldırabilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için boşanma kararının şiddetli geçimsizlik sebebiyle değil zina sebebiyle açılmış olan dava uyarınca son bulması gerekmektedir.
Türk Medeni Kanunu’nun 225. maddesi;
“Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hallerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.“
Buna göre açılmış olan davanın boşanma kararıyla sonuçlanması durumunda dava tarihinden itibaren edinilmiş mallar üzerinde diğer eşin hak iddia etmesi kanunen engellenmiştir. Alacağınız araç üzerinde eşinizin hak iddiasında bulunamaması, davalardan birinin boşanma ile sonuçlanmasına bağlıdır. Yukarıda detaylıca açıkladığımız üzere mahkemenin, evliliği zina sebebiyle boşanma kararı verdiği takdirde, aldatan eş için mal rejimine yönelik tasfiye talebinde bulunulması halinde aldatan eşin edinilmiş mallara katılma payı mahkeme tarafından azaltılabileceği gibi tamamen kaldırılabilmesi de mahkemenin takdirindedir.
Zina – aldatma nedeniyle boşanma durumunda katılma alacağı talep edilebilir mi ?
1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu’nun 499. maddesinde sağ kalan eşin yasal miras payı düzenleme altına alınmıştır.
Mirasbırakanın altsoyunun olmaması ve anne babasının veya bunlardan birinin hayatta olması, ana baba ölü ise mirasbırakanın kardeşlerinin olması halinde, sağ kalan eş mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olacak ve mirasın yarısına hak kazanacaktır. Sağ kalan eş mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamına hak kazanacaktır.
Sağ kalan eş ile ölen eşin arasındaki mal rejiminin tasfiyesi de öncelikli bir hukuki işlemdir. Sağ kalan eş ölen eşi ile aralarındaki mal rejiminden kaynaklanan haklarını aldıktan sonra ölen eş adına kalan malvarlığı mirasa konu olacaktır. Sağ kalan eşin mal rejiminden kaynaklanan bu hakları mirasçılık sıfatından ayrıdır. Eşlerden birisinin ölümü ile, sağ kalan eş vefat eden eşin evlilik süresin (01.01.2002 tarihinden itibaren) edinmiş olduğu malların yarısı üzerinde hak sahibi olmaktadır. Buna göre, sağ kalan eş, aynı zamanda vefat eden eşin yasal mirasçısı olduğundan, terekenin paylaşılmasından önce sağ kalan eşin katılma alacağı çıkartılacak sonra kalan net tereke mirasçılar arasında paylaştırılacaktır.
Özellikle belirtmek isteriz ki, soru ve yorumlarınıza vermiş olduğumuz cevaplar, bilgilendirme niteliğinde olup, hak kaybına uğramamanız açısından, detaylı bilgi için avukat bir meslektaşımıza müracaat etmenizi tavsiye ederiz.
Müşterek çocuğun bulunmaması durumunda eşlerden birisinin ölümü halinde mirasla ilgili durum ne olur ?
Sağ kalan eşin hisseleri ne olur?
Merhabalar, Amcam ve yengemin çocukları yok. Tapu amcamın üstüne. Vefat durumunda önce yengem vefat ederse, sonrada tapu sahibi amcam vefat ederse ev kime kalır? Yada önce amcam vefat ederse yengemin %50 hakkı oluyor sanırım. Yengemde vefat ettiğinde yengemin ailesine mi kalıyor o %50’lik pay?
Merhabalar
Babam 2016 senesinde vefat etti.2004 senesinde oturmuş oldukları evi annemin üzerine direk 3.Sahistan satın almistir.Ev annemin üzerinedir.Babamin ilk eşinden bir oğlu bulunmaktadır.Babam öldükten sonra bu ev üzerinde hakkı var midir.?
Merhabalar
Babam 2016 senesinde vefat etti.2004 senesinde oturmuş oldukları evi annemin üzerine direk 3.Sahistan satın almistir.Ev annemin üzerinedir.Babamin ilk eşinden bir oğlu bulunmaktadır.Babam öldükten sonra bu ev üzerinde hakkı var midir.?
Merhaba,
Babam 3 yıl önce vefat etti.Annem sağ ve biz 2 kardeşiz.Paylarımız 3/8 ve 2/8.Belli bir miktar tarlamız, 1 dairemiz ve büyük bir arsanın içinde 2 katlı bi evimiz var.Annem abimle aynı ev içerisinde yaşıyor.Ben mal paylaşımına gitmek istiyorum bu durumda annem sahip olduğumuz tüm taşınmazlardan hak alabilir mi yoksa belli başlı şeylerden mi tüm hakkını alır ?
Anneannem uzun bir süre önce vefat etti dedemin anneannemden 3 çocuğu var daha sonra o tekrardan evlenip 2 çocuğu daha oldu neyse yaklaşık 20 yıl önce dedeme kendi babasından miras kaldı.Dedemizin vefatı durumunda şuan ki eşine ne kadar hisse çocuklarına ne kadar hisse düşer
Ablam ve eniştem 2003 yılında ikinci evliliklerini yaptılar. Eniştemin önceki evliliğinden 3 çocuğu vardı. Ablamın öncesinde ve sonrasında hiç çocuğu olmadı. Enişte Mart 2020 yılında vefat etti. Çocukları eniştemin malları için veraset ilamını noterden çıkartmalarına rağmen herhangi bir mal intikali gerçekleşmeden ablam Ağustos 2020 de vefat etti. Eniştenin mirasından biz kardeşleri pay alabilir miyiz ?
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba. Babam öldü. 3 kardeşim ve üvey annemize miras hissesi kaldı. Üvey anneden kardeşimiz yok. Peki, üvey annemiz rahmetli olursa, babamdan ona kalan hisse ne olacak?
slm annem babası vefaat etti yeni degıl vefaat eskı simdi birşey söylüyolar burda sormak istedim dedemin eşi malın yarısın alıyormus artı öteki yarısı bölünürkende ordanda hisse ala bılıyormus böle sölüyolar böyle bi durum varmı yoksa bizimi kandırmaya çalışıyolar örenmek istedim 515 metrekare bi arsa dedemin eşi ve 5 cocugu var bu arsa nasıl bölünüyor bir bilgi vere bilirseniz sevinirim
Bekarken alınan mallar kime kalır? Sağ kalan eş bu varlıklara mirasçı olabiliyor mu?
İlk eşten olan çocukların miras paylaşımında yeri nasıldır? (Evlilik öncesi ve sonrası edinimler için)
Eşimle ikinci evliliğimiz. Öncekindende şimdi de çocuk yok.Eşimin vefat etmesi durumunda evlenmeden önceki mal varlığıma eşimin ailesi kardeşleri pay edinir mi bir de evlendikten sonraki mal varlıkları kardeşlerine de pay olur mu
Babam vefat etti, annem hayatta babamdan kalan ev annemin üzerine geçermi, kardeşlerim de var hayatta bu durumda nasıl bir yol izleyebiliriz, teşekkür ederim
Merhabalar,
Annem vefat etti ve anneme babasından arsa,dükkan,daire kaldı.Babam yeniden evlenecek ve babamın vefatı durumunda babama annemden kalan payı müstakbel eşi hak talep edebilir mi ?
selamlar
Babam daha önceki evliliginden boşanmış ve iki tane çocugu var yıllar sonra annem ile evlenmiş annemdende ben dahil olmak üzere iki çocuk var.
sonrasında babam annemle evlendikten yıllar sonra bir ev alıyor ve yine yıllar sonra kendi üzerindeki evi annemin üzerine yapıyor. şuan tapu annemiin üzerinde.
babam vefat ettginde annemin üzerindeki ev hakkında hak sahibi olurmu önceki eşinden olan çocukları.
Saygılar
Merhabalar yakın zamanda teyzemin eşini kaybettik ve 2 gün sonrasında eniştemin hayatta olan küçük kardeşi tarafından miras talebinde dava açılmış ve eniştemin ölen kardeşlerinin çocukları da mirasçı olarak listeye eklenmiş. Teyzemlerin çocukları olmadı ve bütün mal varlığı eniştemin üzerineydi. Şimdi veraset ilanı intikal işlemleri yapılacak.Evlilik içerisinde edinilen malların %50 si sağ kalan eşe kaldığını genel olarak biliyoruz.Geri de kalan %50 mal paylaşımı eniştemin ailesi üzerinde mi paylaşım oluyor yoksa geri kalan %50 üzerinden teyzemde hak alabiliyor mu ? %50 geri kalan maldan %25 tekrar sağ kalan eşe dönüş oluyormuş yanlış bilmiyorsam doğruluk payı nedir. Eğer doğruysa %25 üzerinden mi geri kalan eniştemin mirasçılarına bölünüyor. Bilgilendirirseniz seviniriz. Teşekkürler
Babamın tek evliliği Annemdi ve Annem vefat etti üzerinde hiç bir şekilde mal yoktu babamın annemle evlenmeden ve evlendikten sonra aldığı yerler ve arsalar var biz 4 kardeşiz çocukları olarak mirasçı konumundamıyız annem vefat ettiği için ondan kalan bir hakkımız varmı babam sağ istese her malını satabilirmi ? bizim babam ölmeden müdahele şansımız varmı kolay gelsin
Merhaba, yanıtınız için şimdiden teşekkürler.
Annem ve babam 1982 de evlenmişler. 1984 te babam bir daire satın almış(vefat edene kadar yaşadıkları ev, şuan eşyalarla birlikte duruyor ev). 2014 te annem, 2020 de babam vefat etti. Eylül 2002 de, evlilik tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde mal birliği sözleşmesi imzalamışlar. Ben bu evrakı babamın da vefatından sonra evi toparlarken yeni buldum eşyaların arasından. Bu arada babamın önceki evliliğinden 2 oğlu var, annemden de kardeşim ve ben varız. Evin tapusu hala babamın üzerine. Annemle imzalamış olduğu mal birliği sözleşmesini sunarak, annem vefat ettiğinde aslında evin %50sine sahipmiş diyerek tapu iptal/düzeltme davası açabilir miyim? Kalan %50 babamın olmuş oluyor ve babamın da vefatıyla, şuan 4 çocuğu arasında pay edilecek kısım aslında evin tamamı değil %50 si olmalı diyebilir miyiz?
Merhaba,
Anneme engelli raporu üzerinden araba aldım. Alırken kendi arabamı sattım ve üzerine bankadan kredi çektim. Annemin vefatı durumunda aracı nasıl üzerime alabilirim. Babam şuan hayatta ve biz 7 kardeşiz.
Kolayı gelsin. Esim kanserden vefat etti. Benden önce ilk evlilikten iki çocuğu var. Bizim çocuğumuz olmadı. Eşimle 2019 temmuz ayında evlendik. Kamuda memurum esim market isletiyordu.Evlilik öncesi eşim üstüne iki market dükkanı var bunlar çalışır durumda bu dükkanların içindeki mal ve gelir gider nasıl paylaşılacak.dukkan tapuları evlilik öncesi eşim adına nasıl bölünür pay oranım ne. Esim 2019 ocak ayında evlilik öncesi yani konut kredisiyle ev almış ve kredinin pesinatla birlikte 3te 1 i evlilik öncesi ödendi evlilik sonrası 3te 2 sını ödedik ama kredi eşim adına çekildiği için hep onun hesabından ödendi bu konutta payım nedir ve tapuda aile konutu şerhi koydum öncesinde. Ayrıca markette gelen parayı bankada hesaba yatırıyorduk birikim olsun diye bu birikimce payım ne çocukların işletmeden gelen parada hakkı var mı. Ayrıca arabada evlilik öncesi alınıp eşim adına burdaki payım ne . Birde esim çocuklara çok düşkündü vasiyetname ile tüm malları çocuklara birakirsâ benim saklı payım var mı.
Merhaba,
Ben 3 yıl önce boşandım. Boşanma ile üzerimizde olan mal varlıklarının yine üzerimizde kalmasına karar verdik. 1 çocuğumuz var. Benim üzerimde 2 ev, eski eşimin üzerinde de 1 ev ve araba vardı.
Eski eşim 2.kez evlendi
Ölümü halinde bizim evli iken edindiğimiz mallarda 2.eşi kanuni olarak hak talep edebilir mi, bu durumda itiraz etme yada dava acabilir miyiz
Yoksa onceden edilen mal oldugu icin kanuni varis olarak hepsı çocuğumuza mi kalir
Bilgi verirseniz çok memnun olurum
Merhabalar,
Annem ile babam 1981 yılında evlenmişler. Babamın annem ile evlenmeden önce bir adet apartmanı mevcut.
Babamın önceki evliliğinden de 5 adet cocugu bulunuyor.
Annem ile evliliğinden de ablam ve ben olmak üzere 2 çocuğuz.
Yani toplamda 7 cocugu bulunmakta.
Annem ile evlenince de 1992 yılında annemin üzerine tapusu olan bir ev satın alıyor.
Şu an babam cok rahatsız ve olası bir vefat halinde annem kendisine ait olmayan o apartmandan yüzde kaç pay alacak?
Ve babamın diger eşinden olan cocukları; tapusu annemin üzerine olan 1992 yılında alınan evden hak talep edebilecekler mi?
Cok tesekkürler simdiden.
Merhaba. Biz iki kardeşiz. Annem 1997 de öldü ve babam 1998 de tekrar evlendi. İkinci evliliklerinden çocukları yok. Babamın tüm malları 2002 öncesi edinilmiş ve hepsi kendi üzerine tapulu. 1.5 milyon ederinde. Babamı kaybettik. Bu mallar nasıl bölüşülecek.
Şu anda evlenmeyi düşündüğüm kişiyle daha önce boşandım.Ayrılırken kendisine yolladığım tutarla bir daire aldı.Olaylar tekrar evlenmemiz yolunda zemin yarattı.’Senin malın sana benim malım bana ve mevcut miraşçılarımıza ait olacak dedim ve şifahen kabul edildi.Ancak evlilik sözleşmesi bunu sağlamıyor.Henüz evlenmedik.Ben onun mirasçısı olmak istemiyorum.Onun da benim mirasçım olmaması veya ölçülebiliyorsa belli yuzde olarak örneğin yuzde on mirasçım olmasını istemekteyim.Anladığım kadar bu konuda evlenmeden önce anlaşma yapılamıyor.Konunun çözümü nedir efendim?Saygılarımla
Slm ben yeni evlilik yaptım. Eşim daha önce evlenip boşanmış. Ilk evliliğiyle ilgili mal rejimini eski eşiyle yapmış boşanmış anlaşmalı olarak. Eşim vefat ederse ilk eşinden olan iki çocuğu var. Mal varlığı nasıl bölünür. Ayrıca eşim vefat etmeden miras bırakabilir mi geçerli mi bu.
Merhabalar, annemiz vefat edince babamız tekrar evlendi bu evliliğinden bir çocuğu bulunmakta.
Babam şuan yaşamakta olduğu evi önce bir başkasına devir ediyor ve sonra o kişide babamın şuan ki eşine devir ediyor, durum böyle iken bana ve kardeşime bir miras hakkı kalmış oluyor mu?
Vereceğiniz cevap için teşekkür ederim.
Merhaba, öncelikle bu güzel bilgilendirmeler için sizlere teşekkür etmek istiyorum.
Benim öğrenmek istediğim konu babamızın annem vefat etmeden önce aldığı arsalar, babamın ikinci evliliği sırasında müteahhide kat karşılığı olarak verildi ve karşılığında 4 adet daire verildi. Bu daireler babamın evlilik sürecinde kazancı ile alinmiş daireler olmayıp, daha once alinmis olan arsa karşılığı kazanimlardir. Fakat neticede bu dairelerin tapusu ikinci evliligi sirasinda alinmiş oldu. Bu durumda bu dairelerin durumu nedir? Evlilik sırasında elde edilen mal kapsamında vefat durumunda yarisi eşe mi verilir yoksa yeni alim sayilmayip tereke olarak paylaşımı mi yapılır? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Öncelikle merhaba,
Babamın tahmini 20-25 yıl önce almış olduğu bir arsa var. Arsada çok problemli bi 10 yıla yakında onla uğrasıyoruz. Babam artık yaşlandın yanında biri olsun diye Hollandalı bir kadınla kasım ayında evlendirdik. 2 ay oldu henüz. Malesef 5 gün önce babamı kaybettik ama kadın bi garip cıktı daha yasımızı yaşarken arsa ev eşyası emekli maaşı diye tutturdu. Arsa için çok uğraştım ben, 2 aylık evlenmiş olduğu bir kadına vermek istemem. Benim ve kardeşimin ufacık tek garantisi. Bununla ilgili bilgi alabilirsem çok mutlu olurum.
Kolay gelsin
Merhaba.. anneannem ve dedemin 2. Evlilikleri dedemin ilk evliliginde 2 cocugu var ananemin ilk evliliginden 1 cocugu var fakat vefar etmis durumda alt soy olarak ben varim.. birde beraber 1 cocuklari var. Sorum şu .. biliyorum ki ananem vefat ettiginde mallari dedem dayim ve alt soy arasinda paylastirilacak fakat dedem once vefat ederse ve ananemde daha sonra vefat ederse mallar dedemin ilk evliliginden olan cocuklarada yani ananemin uvey evlatlarinada kalir mi? Dedem yasamiyorken onlara ananemin mallari uvey cocumlarina kalir mi
Slm.a kolay gelsin
Babam vefaat ettikten sonra kalan mirası mirasçilar olarak hemen üzerimize almamız gereklimidir. Almadigimiz takdirde devlet tarafindan ceza işlermi.
Ve üzerimize almak için yapacağımız işlem sırası nedir bu hususta bilgilendirirseniz memnun oluruz çok tesekkurler
Merhabalar, Ben 15 sene önce boşandım ve 9 yıl önce ikinci evliliğimi yaptım. İlk evliliğimden iki çocuğum var. Mülkiyeti bana ait olan birisi babamdan kalan iki yarım dairenin satılması sonucunda üzerine kredi çekilerek 2 yıl önce aldığım, diğeri de 10 yıl kardeşimle kooperetif şeklinde ödeyip daha sonrasında kardeşimle bölüşerek tasarruf olarak kendi binamızdan babamın satışı ile almış olduğum daire olmak üzere iki dairem var. Babamın satışı vermesinin sebebi ise kız kardeşimize oturduğu yerden bir daire almak için ben kendisine 74000 tl verdim o da evini aldı. Babam da kardeşime vereceği hissesinin yerine bana dairenin tapusunu verdi. Daha sonra babamın vefatından sonra mallarımızı bölüşürken miras kalan dairenin birini bana bırakıp benim satın almış olduğum daireyi satarak kardeşimle bölüştük. Yani ben miras kalan daireyi satın almış oldum benim direyi de satıp bölüştük. Her ikisi de evlenmeden önce tasarruflarıma ait olan ama gerek daire değişikliği gerekse kalan mirasın üzerine çekilen kredi ile alınan evde birlikte çocuğumuz olmayan ikinci eşimin miras hakkı ne olur.
Merhaba
Amnem vefaat etti.Babam 2. Evliliğini yaptı. Şimdi ise babam tüm malı mülkü satıp şimdiki eşine vermek istiyor. Annem hayatta iken edinilen mallardan kardeşim ve ben hak talep edebilir miyiz
Merhabalar,
Babam 2. Evliliğini yapmıştı ve bir süre sonra vefat etti.
1- babama babasından 1998 yılında miras olarak arsa kaldı. Bu arsadan 2. Eşe miras kalır mı?
2- evliliğinde sırasında 2. eş üzerine arsalar alındı. Bu arsalar üzerinde nasıl bir hakkımız var? (sanırsam 2. Eş bu arsaları satmış olabilir) teşekkürler saygılar
İyi günler. Kızkardeşimin ölen eşinden iki çocuğu var. Kızkardeşimin evlenmeden önce edindiği bir evi mevcut. Evlilik sürecinde kızkardeşimin üzerine kayıtlı bir ev ve bir araba mevcuttur. Bu süreçte kuzjardeşimin eşi çocuklarının borcunu kapatmak için evlilik sürecinde sahip oldukları ve eşinin üzerine kayıtlı bir başka evi gizlice satmış. Eşinin vefatı halinde kızkardeşimin üvey çocukları hak talep edebilir mi,ederlerse taksimat nasıl olur?Teşekkürler. Saygılar
Merhaba benim sorum şu şekilde; Babam annem ile 1982 yılında evlenmiş. Önceki eşi 1980 yılında vefat etmiş ve o eşinden 4 çocuğu var. Babamın annem ile evlendiğinde babasından kalan kendi üzerine tapulu evi ve arazisi var. Babam 6 ay önce vefat etti. Annem mirasın sadece 1/4 ünü mü alabilir. Yoksa mal rejiminden kaynaklı malın yarısını aldıktan sonraki 1/4 ü alabilirmi? Eğer sadece 1/4 ü alacaksa çok düşük bi pay almış olacak ve oturacak bi evi dahi olmucak. Bu konuda bi fikir verirseniz sevinirim. Teşekkürler
Merhaba,
Ben 24 yaşındayım. İki aylık bebeğim ve 3 yaşında çocuğum var.
Eşimin bilmediğim bankalara kredi kartı borcu ve kredi borcu vardı. Eve haciz kağıtları geliyordu ama hangi banka olduğu yazmadığı için öğrenememiştim ve borcundan dolayı maaşından kesinti yapılmaması için sigortasız çalışıyordu.
Eşim aniden kalp krizi sonucu mayıs ayında vefat etti.
Sgk geçmişteki sigortalarına baktı dul ve yetim maaşını alacak kadar sigortası yetmemiş. Maalesef benim ve Merhaba,
Ben 24 yaşındayım. İki aylık bebeğim ve 3 yaşında çocuğum var.
Eşimin bilmediğim bankalara kredi kartı borcu ve kredi borcu vardı. Eve haciz kağıtları geliyordu ama hangi banka olduğu yazmadığı için öğrenememiştim ve borcundan dolayı maaşından kesinti yapılmaması için sigortasız çalışıyordu.
Eşim aniden kalp krizi sonucu mayıs ayında vefat etti.
Sgk geçmişteki sigortalarına baktı dul ve yetim maaşını alacak kadar sigortası yetmemiş. Maalesef benim ve mıyım ve reddi miras yapmaz isem mirastan alacaklılar (bankalar) borçlarını tahsil edebebilir mi ?Böyle bir hakları var mıdır? Reddi mirasın yasal süresi 3 aymış.Karar vermem için 2 ay kaldı.Lütfen beni bu konuda bilgilendirir misiniz ne yapmam gerekir veya nasıl bir yol izlemem gerekir.
Teşekkürler..
merhaba
eşimle 2011 yılında evlendik ve
her ikimizin de ikinci evliliği ,önceki evliliklerden eşimin 2, benim 1 ve ortak da bir çocuğumuz var.
1-eşimin yada benim ölümüm halinde miras paylaşımı nasıl olur?
2-evlenmeden önce evimi satıp parasını bankaya yatırmıştım.evlendikten sonra o parayla araba aldık bu mirasta nasıl paylaşıma girer?
3-ortak oğlumuz adına bireysel emeklilik ödüyoruz biz öldükten sonra o para ona kalır mı yada ne yapabilirim?
teşekkürler şimdiden
Merhabalar. Babam annemden ayrıldı. Yeniden evlenmek istiyor. Babam neredeyse 80 yaşında ve şirketi, fabrika mülkleri, evleri, villası ve nakit birikimleri var. Eğer evlenirse yeni eşi tüm varlıklarına mirasçı mı olacak? 80 yaşında birini hayatına girip sizden önceki 80 yılına ortak olmak mümkün mü?
Yada evleri satmasak bile evin tapusu annemin uzerinde oldugu halde annem ilerde vefat ederse uvey kardeslerim bize ortak mi olacak. Bu evleri biz calisarak aldik emekleri olmadigi icin bize ortak olmalarini istemiyoruz ne yapabiliriz.
Merhaba,
Dedem (Annemin babası) vefat etmiştir, 2 erkek 2 kız çocuğu bulunmaktadır ve eşi (anneannem) sağdır, mal paylaşımı yapılacağında anneannem erkek çocuklarını tutmakta ve mirasın büyük bölümünün onlara kalmasını istemektedir, sağ kalan eşin 4/1 hakkı olduğunu düşünürsek, yasal olarak paylaşım yapıldıktan sonra 4/1 malini erkek çocukları arasında paylaştırırsa (sağ iken), kız çocuklarının bu mal üzerinde hak iddası olabilir mi?
merhabalar.ben birisine 20 bin tl borç vermiştim.15 ocak 2018 vade tarihli.fakat borçlu 14.ocak 2018 tarihinde vefat etmiş.bende seneti ,icraya verdim.tapu müdürlüğünden araştırdığımda ölen borçlunun üzerine hiç bir kayıt çıkmadı.tüm malları eşinin üzerine daire ve pansiyon var .ölen borçlunun ailesi reddi miras yapsada, ben icra müdürlüğü tarafından eşler arasındaki mal rejimi kanunundan faydalanarak icra takibi yapabilirmiyim. teşekkürler.
Merhaba,
Yurtdisinda yabanci biriyle evlendim. Turkiye kayitlarina henuz evli olarak gecmedim. Evlilik sonrasinda Turkiye’den almis oldugum ev, arsa, banka hesaplari vb gibi yatirim araclari uzerinde esim hak talep edebilir mi? (Bosanma veya ölüm durumunda)
Tesekkurler
Merhaba,
Babam annemı kaybelı 7 yıl oldu yenıden evlenmek ıstıyor ve bır tane evi var benım sorum evlendıkten sonra Allah korusun babama bır sey olur ıse yenı evlenecegı eşi yada cocukları bu evden hak talep edebılır mı?
Tesekkurler,
Annem 1998 de öldü babam 2. Evliliğini 1999 da yaptı. Ölen anneme sağlığında kendi annesinden 1975 yıllarında miras olarak arazi gelmisti, şu an halen ölen annemin adına tapulu araziden.babamda 2017 yılında öldü, Babam yatalak kalıp son 9 gününü benim evimde tedavi görüp vefat etti.şimdi ilk annemin mirasına ölen babamın ikinci eşi pay alacak mı.
Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. Peki, önce babamın daha sonra annemin vefatı söz konusu olursa, annemizden kalan 1/4’lük miras payına kendi oğlu hak talep ederse kesinlikle o hakkı alacağı anlamına mı gelir? Ayrıca, böyle bir durumda söz konusu kalacak olan 1/4’lük paydan sadece kendi oğlu mu mirasçıdır, yoksa ben üvey oğlu olarak söz konusu paydan ayrıca bir hak talep edebilir miyim?
Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Saygılarımla
Merhaba. Öz annem 2 yıl bitkisel hayatta kaldı annem ölmeden önce babam mahkeme kararıyla annemden boşanıp başka bir kadınla evlendi.Babam evlendikten bikaç ay sonra annem vefat etti.Biz 4 kardeşiz babamızın mutluluğu için o zamanlar sesimizi çıkarmadık.Babamız şu an kanser hastası doktorlar yapabileceğimiz bişey yok diyorlar.Ben ve abim yıllardır babamın işyerinde çalışıyoruz(şahıs şirketi) bu işyerinin yapımında annemin zamanında kazanılan eski dükkanın satışından gelen para, annem zamanında alınan evin satışından gelen para,babamın abime yaptırdığı evin satışından gelen para (tapu abimin üzerineydi), abimin eşinin altınları üvey annemin 200 gr altını ve bizim çalışarak kazandığımız paralar var. Üvey annemiz evlilikten sonra alınan malların yarısında hak sahibi diyorlar karşı bir dava açıp hakkımızı talep edebilirmiyiz? Abimin 25 yıllık benim 10 yıllık emeğim var 1 ay bile maaş almışlığımız yok harçlıklarla geçindik hep ne yapabiliriz?
Merhabalar,
Babam dördüncü kez evlilik yaptı ve eşi ile 15 yıldır evli. Babamın bir evi var ve bu evi yaptığı son evliliğinden önce aldı. Evli olduğu bayanın önceki evliliğinden bir çocuğu var. Babamın vefatı söz konusu olursa eğer, üvey annem evin %25’ine mi sahip olur? Olursa da ileride bu paydan ailemizle kan bağı olmayan çocuğuna miras kalır mı?
Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Hayirli gunler. Annem vefat edeli 9 yıl oldu. Ve babam ikinci kez evlendi. Annemin uzerine 2 ev vardı. Babam bu evleri paylasmak istiyor. Sebeb olarakta 10 yılı doldurdugunda devlete odenecek birseylerden bahsetti boyle birsey varmi yoksa babam ikinci eşine kalmasi icin mi paylasmak istiyor olabilir. Yardimci olurmusunuz
Merhaba ben eşimin ikinci eşiyim evlenmeden önce esime ölen babasından ortak tapulu bir ev kaldı o şuan evliyiz babasından miras kalan evi satıp yeni bir ev almayı düşünüyoruz bu miras uzerinden gelen evi sattigimizda yeni alacak olduğumuz ev uzerinde yarı yarıya miras hakkım oluyormu ve esimin eski eşinden çocukları var henüz bizim cocugumuz yok çocukları nasil pay alacak bu mirastan kalan evi satip yenisini almak edinilmiş mal olarakmi kabul edilir
Merhaba, babamın üstünde 2 adet taşınmaz tapusu var. Bu taşınmazlar 2002 yılından önce edinilen mallar. Şu an evlenme arifesinde .Evlilik sözleşmesi yapılsa; vefat durumunda yapılan evlilik sözleşmesi iptal mi oluyor? Yeni eşi yasal mirasçı mı oluyor? Cevabınıza şimdiden teşekkür ederim.
nişanlım ve ben birer evlilik yaptık. ikimiz de 1 er çocuk sahibiyiz. devlet memuruyum ve kendi çabamla bir ev satın aldım. o ise esnaf ve şu an borçları var. evimi doğal olarak çocuğumun geleceği için aldım. evlenmemiz durumunda ikimizden birinin ölümünde yasal yolları yukarıdaki bilgilerden anladım. ama borçlar durumu nasıl olacak? onun üzerine kayıtlı bir malı yok. borçları nasıl ve kim tarafından ödenecek? teşekkür ediyorum.
Merhaba,
ıkınci evliliği düşünüyorum ancak aile baskısından dolayı evlilik sözLeşmesi iLe evliliği düşünüyoruz, 3 ogLu nun hakkıdır malları hıc tereddüt etmeden tamam dedim ancak maaşı kaLıyormu öLdukten sonra meraketdiğim konu bu ,o yapılan sözleşmeden dolayı maaşı kaLmıyormu etkisi varmıdır,
merhaba öncelikle şunu sormak istiyorum eşim ile 1,5 yıl önce evlendik ikimizinde 2.evliliği ve ilk evlililiklerimizden çocuklarımız var eşimin maddi durumu benden iyi olduğu için ailesi ve çevresi baskı yapmış ve biz evlenmeden önce evlilik sözleşmesi yaptık mal rejimi galiba ben o gün üzüntüyle okumadan imzaladım çünkü sormak isteiğim bu noterde yapılan sözleşme boşanmadamı geçerli oluyor allah korusun ölüm gibi bir durum söz konusu olduğunda durum değişiyormu eşimin ailesi biraz para malk mülk düşkünü eşimin başına kötü birşey geldiğinde biliyorumki bana 5 kuruş vermezler yani eşimin vefaatı durumunda sözleşme bozulmuşmu oluyor. eski eşinden olan çocuğu ve benim ilk eşimden olan çocuğum bu durumdan yararlanırmı açıklarsanız sevinirim teşekkürler
Merhaba babamdan kalan miras uvey annemede kalıyor biliyorum.Fakat ölümden sonra yeni bir evlilik yapması durumunda mirastan yine hak iddia edebilir mi
Merhaba, kocam kısa süre önce vefat etti. 1999 yılında eşi vefat ettikten kısa süre sonra evlendik. Benim de kendisinin de ikinci evliliği. Eşimin 3 benimse iki çocuğumuz var. Ortak çocuğumuz yok. Evlendiğimizde 4 daireli bir apartmanı vardı ve apartman hala duruyor. Miras dağılımında bu apartman edinilmiş mal olmadığı için hak sahibi olmadığım söyleniyor. Bu apartmanda pay sahibi miyim ve eğer öyleyse kaç dairesini almam gerekir, yarımcı olursanız çok sevinirim.
Merhabalar, anneannem ve dedem evli iken 2002 sonrasi bir ev yaptilar..ev anneannemin ustune kayitli..dedem 2013te vefat etti anneannem sağ. .dayım heyet raporu aldığıni söyleyerek vekaletle anneannemin uzerine kayitli o evini sattı. .dedemden dolayı saklı pay diyerek ya da başka şekilde hak iddia edebilir miyiz ? 2002 sonrası edinilmiş mal dedemin de hakkı vardı mirascisiyiz diyebiliyor muyuz?
Merhaba Babam ikinci evliliğini 12 Mart 1973 yılın da yaptı ve o tarihten itibaren ikinci eşinin üstüne Arazi aldı. İkinci eşi de bu araziyi 2005 yılın da mütahite verdi. Sonra mütahitten aldığı daireierin 3 er adetini babamdan olan kendi cocuklarına aktardı. ve 1 ay önce babam vefat etti. Burda Muhris muavaza ve tenkis varmıdır miras için ne yapmalıyım.
Merhaba benim eşim Ocak 2017 de vefat etti.eşimin bir ablası var birde annesi.kayinvalidemin üzerine 2 daire var.benim bunlarda hak talep etmem mumkunmudur?
Simdiden teşekkürler
evliyim ve çocuğumuz olmuyor,eşim benden önce ölürse eğer mirastan pay alabilecek miyim?(evlenmeden önce edinilmiş mallar için).Anne ve babası hayatta değil ancak kardeşleri var bu durumda bana düşen miras payı nedir?Teşekkürler
Verilecek bilgi için teşekkür ederim.
Babam Mart 2017 de vefat etti.
Annemle evliliği esnasında, tapusu tümüyle kendisine ait 2 evi vardı. Annem 1997 de ölünce 1999 da 2. evliliğini yaptı.
Sorularım şöyle;
1.Babamın annemle evliliği döneminde alınmış evlerinde sağ kalan ve ortak çocukları olmayan eşin hakkı var mıdır?
2.Babam ve eşinin evlilik rejimi sürerken alınan ev, eşinin üzerine kayıtlı idi. Babam rahatsızlanınca, eşi, babamın vefatından 1 yıl önce evi başka birine satmış veya devretmiş. Bu satışın muvazaalı olduğu kesin. Babamın yasal mirasçıları olarak satışı yapılan ve edinilmiş mal kapsamında olan söz konusu ev için talepte bulunabilir miyiz?
Saygılarımla.
merhaba,
babamız 22 yıl 2. eşiyle evli kaldıktan sonra vefat etti.
evlilikleri boyunca edindikleri Ortak Tapulu 1 evleri, ruhsatı eşinin üzerine alınmış 1 arabaları mevcut.
veraset ilamını henüz çıkarmadık ama ben ve kardeşim dışında hayatta olan bir babaanne mevcut.
tereke hesaplamasına ortak tapulu evin yarısı mı katılacak? eş hem 1/2 yi hem de diğer 1/2 nin 1/4 ü nü mü alacak?
arabanın ruhsatının diğer eşin üzerinde olması bir şey değiştirir mi?
teşekkürler
Merhabalar,
Benim durumum sanirim yukarida cevaplamis oldugunuz konulardan biraz daha farkli, yardimci olursaniz cok sevinirim. Babam yaklasik 3 hafta once vefat etti ve kendisi 5 yil once yabanci uyrukli bir kadinla evlendi ve ilgili kadin bu sure zarfinda TC vatandasi olmaya hak kazandi.Babam soz konusu kisiyle evlenmeden once kendisiyle “Mal Ayriligi Sozlesmesi” imzaladi.(Edinilmis Mallara Katilma Rejimi yerine tercihini bu yonde kullandi).Daha saglikli bilgi alabilmek adina bu sozlesmede yazan bazi maddeleri sizinle paylasmak istiyorum.
“Taraflar evlilikten once edinilmis mallar konusunda birbirlerinden hic bir hak,hisse, pay talep edemez”
“Taraflarin evlilik suresince yada bosanma sonrasinda birbirlerinin mirasindan hak talep etme haklari yoktur”
Bu konuyu bir avukata danistigimda kendisi bu sozlesmenim bir hukmunun olmadigi ve ilgili kisinin babamin uzerine olan mallarin %25i uzerinde hak sahibi oldugu cevabini aldim ve bunun dogrulugunu teyid edebilmek adina sizinle iletisime gecmek istedim.Bu konuda mevcut bir cozum var ise, islemleri tarafinizla yurutmekten mutluluk duyarim.
ONEMLI NOT:Soz konusu mallarin ve gayrimenkullerin tamami 2002 yilindan once edinilmistir.
Saygilarimla,
Ahmet
Merhaba 4/8/2015 evlendim isviçrede eşimin evlilik öncesi olan evlerini satıp bu yıl başka bir kaç ev aldı.. türkiyedede evleri var bana evlilik sözleşmesi imzalatmak istiyor … benim bu evlerden yasal hakkım varmi… seninle evlenmeden önce aldım hakkın yok diyor.. bilgi verirmisiniz
Merhaba… annem bir buçuk yıl önce vefat etti, ve babam kısa bir süre sonra yeniden resmi olarak evlendi, annemden kalan malları hak ve hukuk çerçevesinde paylaştık… annemin halen yaşayan babasının vefatı durumunda rahmetli anneme kalacak mirasından babam faydalanabilirmi, teşekkür ederim
eşim veya ben öldüğü zaman bankada olan para kimler ortak oluyo saygılar
iyi çalışmalar
Annem 2015 yılında vefat etti. babam ve 3 kardeş yasal mirascılarız. babam 2016 yılında evlendi. annemin anne ve babası vefat ettiğinde babamın buradan kalacak mirasta hakkı varmıdır? varsa ne kadardır.
Merhaba,
2007 yılında evlendim, 1 ortak çocuğumuz var. Eşimin ise 2. Evliliği ve ilk evliliğinden 2 çocuğu daha var. Annelerinde vekaletleri , birlikte yaşıyorlar.
Özel şirketlerde çalıştığım gibi şuan kendime ait kosgeb destekli işyerim var. Evliliğimiz sürecince birikimlerimle bana ait tapulu evim, arabam var. Eşiminde kendine ait tapulu malı var.
Allah korusun eşim önce vefat ederse bana ait tapulu malımın onun ilk çocuklarına da bölüneceğini öğrendim. Bu doğru mu?. İşyerimi evimi ben kendi çocuğumun geleceği için, yaşlılığımız için çalışıp biriktirip aldım. İş için bankada ki azda olsa paraya el konacak olması benim iflasım demek. İşime de mi ortak olunacak. Aydınlatırsanız sevinirim.
Saygılarımla
Merhaba
Babam bir kaç gün önce vefat etti
Babamla 20 yıldan fazladır görüşmüyoruz
Annemden boşandı
Kendisi yıllardır yurt dışında yaşıyor ülkemizde bağlantısı da devam etmekte
Babam 3 ayrı eşi ve her eşinden çocukları mevcut
Hepsinden boşanmış
Bu durumda tum kardeşler mirastan yararlanabilir mi
Ayrica bize bilgi akışı saglanirmi
Zira tesadüfen öğrendik biz de yaşadığıni ve öldüğünü
Ablamın eşi vefat etti. Bir kızı var. Eşinden maaş ve bir daire kaldı. Gerekli işlemler yapıldı
Mirascilik belgesi alındı. Devir işlemleri yapıldı. Bir süre önce aile mahkemesinden çocuğun mal varlığının korunmasına dair aile mahkemesine mal bildiriminde bulunulacagina dair kağıt geldi. Bu kağıt normal şartlarda gelir mi? Olması gereken bir durum mu?
Merhaba.Babam 13 yil once evlendi ve annem de gecen yıl evlenmek istedi ve evlendi. 6 kardeşiz ve babamin köyümüzde arsa ve bahçeleri var. Annem bu miraslardan hak talep edebilirmi?
Merhabalar, bir süredir araştırdığımız bir konuda danışmak istiyoruz. Annemizi 2001 yılında kaybettik. Daha sonra babamız 1 kısa süreli evlilik sonucu boşandı ve daha sonra başka bir bayanla evlendi, onunla da şuan evlilikleri devam etmekte. Annemizin kendi baba ve annesinden gelen mirastan babamızın hak durumu nedir acaba? Annemizin ilk vefat ettiği, babamızın henüz evlenmedigi zamanda çıkan veraset belgesinde babamızın ismi bulunmakta. Daha sonra 2 farklı evlilik gerçekleştiği için durumunda bir değişiklik olmuş mudur? Eğer olmuş ise tekrar mahkemeye başvurup yeni belge çıkarmamız gerekmekte.
Merhaba;
1. Annemiz 1996 yılında vefat etti ve babamız aynı yıl bir bayanla evlendi. O tarihte vefat etmiş olan annemle ve sağ olan babamın adına ortak tapulu bir daire vardı? Babam da 2015 yılında vefat etti. Çocukları olmadı. Bu dairenin satışından elde edilecek parada babamın ikinci eşinin bir hakkı var mıdır?
2. Ayrıca, babamızın ikinci evliliğinde yeni eşi ile bankada ortak hesaplarının varlığı söz konusu oldu. Bu banka hesabında bulunan paradan babamın çocuklarının hakkı ne kadardır?
3. Babamın 1996 yılında yaptığı evlikten sonra edinilen ve ikinci eşinin üzerine kayıtlı olan dairede çocuklarının herhangi bir hakkı var mıdır?
Hukuki olarak yanlış bir davranışa girilmemesi için bu sorularımın cevabını bekliyorum.
Teşekkür derim.
Merhaba annem 2001 de vefat etti babam on yıl sonra 2011 de evlendi 3 sene birlikte oturdular bu süre içinde yeni eşi çalışıp emekli oldu ve daha sonra terk edip afyona yerleşti ikametinide aldırmış babam rahatsız olduğu için boşanma davası açamadan 5 gün önce vefat etti babamın bu evlilik öncesi yaklaşık 40 yıl önce yapmış olduğu evi bulunmakta bu kadın bu evden pay sahibi olabilirmi ve pay sahibi olması bi tarafa emekli maaşından faydalanamaması için dava açsam sonuç alırmıyım
Merhabalar,
Google’da bir ciddi konu ile ilgili arama yaparken sizin websayfaniza girdim. Ben Fransa Paris’ten sizlere yazmaktayim.
Annem ve babam 1971’de istanbulda evlilik yapmisladir. Ve bunca yildan beri fransada yasiyorlar ve buradan emekliler, turk vatandasliklari var tabiiki ayni zamanda.
Babami 29 aralik 2016’da kaybettik.
Burada paris’te fransiz bankasinda ortak hesaplari vardi. Fakat babamin vefatindan sonra banka hesabini kilitlediler.
Bu hesabi tekrar açtirmak için ve annemin bu hesabi sadece kendi ismine alabilmesi için noterden belgeler istediler ve bize ” REGIME MATRIMONIAL ” durumundan bahssetiler. Bu kelimenin turkçesi ” TURK MEDENI KANUNUNDA EVLENME” durumudur.
Size sorabilecegim soru budur : Fransada yasasak bile ve bu banka hesabi fransada olduguna gore annemlerin turk medeni evlenme kanunu mu sayilacaktir ?
Eger sayilir ise, annemin durumu ” yasal mirasçi ” olarak mi geçecek ?
Bu durum boyle ise turkiyeden noterden kagit alip ve bunu tercume ettirip banka ile oyle irtibata geçeriz.
Kafamiz çok karisik. Ve ustelik paris baskonsoloslugunda bulunan noterlerin bu konuda yetkisi var mi onu bilemiyorum.
Cevabiniz için simdiden tesekkurler, turkçem için ozur dilerim.
Saygilarla,
Kenan
Annem ve babam turkiyede evlendikleri için
Merhaba babam 2010 yılında ikinci evliliğini yaptı. Bu evlilikten çocukları yok.babamin babası 1989 yılında vefat etti, yani evlenmeden once.Dedemaden kalan mallar 2.eşine kalırımi.aralarında mallarını koruma amaçlı birde sözleşme yapmışlar.ýalniz miras dan feragat sözleşmesi yok.Simdi Dedemin vefatından sonra evlendileri için miras 2.ese kalirmi
Merhabalar. Nişanlımın önceki evliliğinden 2 çocuğu var. Bi arabası varmış boşanma esnasında 2 ye bölünmüş .benim çocuğum yok. Şuan üzerine kayıtlı hiç bir mal varlığı Yok. Evlenince ev almayı düşünüyoruz. Benim gayet iyi hatta ondan daha iyi denebilecek derecede kazancım var. Ayrıca 11 yaş farkımızda var. Nişanlımın evlendikten sonra vefat etmesi durumunda dişimi tırnağıma takıp kazanıp yaptığım mal varlığı anladığım kadarıyla onun çocuklarıyla bölüşmek zorunda kalacağım. Bu durumda örnek veriyorum aldığımız evin tamamının bana ve müşterek çocuklarımıza kalmasına dair bi sözleşme yapılabilir mi veya benim üzerime yapılması durumda yine aynı pay miras kalır mı? Bu durum için nasıl önlem alınabilir oda çocuklarına bişey bırakmak istiyor onu da anlıyorum ama bırakacağı şey benim kazancım benim hakkım olmamalı. Çünkü çocukların yaşı küçük ve velayetleri annelerinde olduğu için annelerinin benim evimde söz hakkı olacak.
Merhabalar. benimde eşiminde ikinci evliliği ve ilk evliliklerimizden çocuklarımız var ama müşterek çocuğumuz yok. Bekarken almış olduğum evi satıp üzerinede eşimin katkısıyla daha büyük bir ev aldık ve tapusu benim üzerime yapıldı. Eşimin vefatı halinde söz konusu eve eski eşinden olan çocukları mirasçı olabilirmi. Cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.
Iyi aksamlar. Ben esimle evlendigimde esimin 2 cocugu vardi. Evlrndikten sonra 1 de erkek cocugumuz oldu Evlendigimizde calisan ve simdi emekli bir bayanim 23 yildir evliyiz Simdi sorum; evlendikten sonra edindigim benim uzerime olan ev ve araba veya herhangi bir mulkiyetten esimin vefatinda onceki cocuklari hak talebinde bulunabilirler mi? Simdiden tesekkur ederim.
Ben 5 aylık evliyken eşim bana ait araçla kaza yapıp vefat etti ben arabam olmadığı için çok zor durumdayım,eşimin üzerine evlenmeden önce 1,5 daire var ve köydeki araziler var ben tereke davasında yasal olarak bunkardan bir alacağım olur mu