Kıdem tazminatı iş sözleşmesi belirli sebeplerle sona eren işçilere yapılan toplu bir ödemedir. Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir. Bu durumda işçi için hangi hallerin haklı sebep olarak kabul edilebileceği oldukça önemlidir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. Maddesi işçinin haklı nedenle iş akdini derhal feshini ayrıntılı şekilde düzenlemiştir. Bu düzenleme uyarınca haklı sebep sayılan haller; sağlık sorunları, iş yerindeki ahlaka ve iyi niyet kurallarına aykırı durumlar ve kanunda özel olarak düzenlenmiştir. Ayrıca, Yargıtay kararlarının yerleşik hükümlerine uygun olarak, aşağıda detaylı olarak belirtilen özel durumlarda da iş akdi haklı bir nedenle feshedilebilir ve kıdem tazminatı alınabilir.
İşveren, işçinin çalıştığı süreyi de göz önünde bulundurarak kıdem tazminatını ödemelidir. Ancak, işveren tazminat ödemeyi reddederse, işçinin dava açma hakkı bulunmaktadır.
Yazı İçeriği
- 1. İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshedilmesi
- 2. İşçinin İş Kanunu Gereği Kıdem Tazminatına Hak Kazandığı Özel Durumlar
- 3. İstifa Eden İşçi Hangi Haklı Nedenlerle Kıdem Tazminatına Hak Kazanır?
- 3.1. Sağlık Nedenlerine Dayalı Olarak Haklı Nedenle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 3.2. Mobbing (Psikolojik Şiddet) Gerekçesiyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 3.3. Ücretinin Ödenmemesi Ya da Zamanında Ödenmemesi Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 3.4. Yıllık İzinlerin Kullandırılmaması Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 3.5. Fazla Mesai Ücretlerinin Ödenmemesi Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 3.6. Çalışma Koşullarında Esaslı Değişiklik Yapılması Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 3.7. SGK Primlerinin Düşük Yatırılması Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 3.8. Ahlak Ve İyiniyet Kurallarına Uymayan Haller Gerekçesiyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 3.9. Cinsel Taciz Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 3.10. Zorlayıcı Sebeplerin Olması İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
- 4. Baskıyla Alınan Veya Şarta Bağlanan İstifa Dilekçesinin Varlığı Halinde Kıdem Tazminatı Alınır Mı?
- 5. Haklı Nedenle İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatını Nasıl Alabilir ?
- 6. İşçinin İstifa Nedeniyle Tazminat Alamayacağı Durumlar
- 7. Sık Sorulan Sorular
Kıdem ve ihbar tazminatı alacağınıza ilişkin hesaplama yapmak ve detaylı bilgi almak için Kıdem ve İhbar Tazminatı Hesaplama başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
1. İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshedilmesi
İş sözleşmesi her iki tarafa borç yükleyen tam iki taraflı bir sözleşmedir. İşçi, iş görme borcunu yerine getirmeyi taahhüt ederken işveren ise işçinin bu edimi karşılığında ücretini gerektiği gibi ödemeyi taahhüt eder. Bu sözleşme taraflarca her zaman sona erdirilebilir ancak iş sözleşmesinin sona erdiriliş şekli, tarafların hak ve alacakları bakımından önem taşımaktadır.
Anayasanın 48. maddesine göre, “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir”. Temel hak ve özgürlükler kapsamında yer alan sözleşme özgürlüğü (serbestisi), genel bir ilke olup, hukuk düzeninin çizdiği sınırlar içinde kişilerin karşılıklı serbest iradeleri ile istedikleri hukuki sonucu meydana getirebilme özgürlüğünü ifade eder. Dolayısıyla sözleşme özgürlüğü ilkesi kapsamında, işçi de dilediği gibi sözleşmeyi bildirimli ya da bildirimsiz feshedebilme hakkına sahiptir.
2. İşçinin İş Kanunu Gereği Kıdem Tazminatına Hak Kazandığı Özel Durumlar
Kanunda sayılan bazı özel durumlarda da (1475 s. Kanun madde 14) istifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Bu sebepler şunlardır;
2.1. Kadın İşçinin Evlenme Nedeniyle Kıdem Tazminatına Hak Kazanması
1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi uyarınca, iş sözleşmesi devam ederken evlenen kadın işçiye, evlenme tarihini izleyen 1 yıl içinde istifa etmesi halinde kıdem tazminatı hakkı tanınmaktadır.
2.2. Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatına Hak Kazanılması
İş Kanunu’nun 31. maddesine göre, muvazzaf askerlik dışındaki askeri hizmet veya diğer yasal nedenlerle işten ayrılan bir işçinin iş sözleşmesi, işçinin ayrıldığı tarihi izleyen iki ay sonra işveren tarafından feshedilmiş sayılır. Bu hüküm gereğince, işçinin muvazzaf askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
2.3. Emeklilik (Yaşlılık Aylığı) Nedeniyle Kıdem Tazminatına Hak Kazanılması
1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesinin 1. fıkrasının 4. bendi uyarınca işçi, çalıştığı iş yerinden yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı nedeniyle ayrılması durumunda kıdem tazminatına hak kazanır.
3. İstifa Eden İşçi Hangi Haklı Nedenlerle Kıdem Tazminatına Hak Kazanır?
İş sözleşmesi, işçinin belirli bir işi yapmayı kabul ettiği ve işverenin de karşılığında belirli bir ücret ödeyeceği, her iki tarafa borç yükleyen bir özel hukuk sözleşmesidir. İş sözleşmesi, iş ve çalışma koşulları yanı sıra işçinin hakları ve sorumluluklarını düzenlerken, işverenin beklentilerini de belirtir. Bu sözleşmeler, tarafların karşılıklı iradeleriyle kurulur ve kanunda belirtilen nedenlerle sona erer.
İş sözleşmesi genel olarak tarafların anlaşması (ikale), ölüm, belirli bir sürenin bitimi ve fesih bildirimi ile sona erer. Sözleşmenin ölüm veya ikale yoluyla sona ermesi genellikle net ve tartışmasızdır. Ancak, fesih bildirimi ile sona ermesi sonuçları açısından karmaşıktır. Sözleşmenin hangi gerekçeyle ve kim tarafından feshedildiği, fesih sonrası ödenecek işçilik hakları, alacaklar ve tazminatlar açısından önemli ve farklılıklar gösterebilir.
İş sözleşmesinin, işveren yada işçi tarafından farklı gerekçelerle fesh edilmesi mümkündür. Ancak işçinin tazminat alabilmesi için, iş sözleşmesini feshederken haklı ve geçerli bir nedenin olması gerekmektedir. Haklı bir nedene dayalı olarak istifa eden işçi kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Bu nedenle, işçinin hangi durumların haklı bir neden olarak kabul edilebileceğini bilmesi önemlidir.
İşçinin işi bırakması için haklı sebep olarak gösterebileceği başlıca sebepler şunlardır;
3.1. Sağlık Nedenlerine Dayalı Olarak Haklı Nedenle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
İş yerindeki zorlu çalışma koşullarının, işçinin sağlığını olumsuz etkilemesi (örneğin, iş kazaları, meslek hastalıkları vb.) nedeniyle işçi, iş sözleşmesini tek taraflı olarak sonlandırabilir ve bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Sağlık sorunları nedeniyle haklı fesih hakkının doğması için, ilgili sağlık sorunun işyeri ve çalışma koşulları ile bağlantısı olması gerekmektedir.
Ayrıca, işçinin sürekli olarak yakın temas halinde olduğu işveren veya diğer bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile uyumsuz bir hastalığa yakalanırsa, işçinin haklı bir nedenle iş sözleşmesini sonlandırma hakkı doğar ve bu durumda da işçi kıdem tazminatına hak kazanır.
3.2. Mobbing (Psikolojik Şiddet) Gerekçesiyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
Mobbing (psikolojik şiddet) nedeniyle işten ayrılma durumunda, işçinin bu durumu belgelemesi koşuluyla haklı bir sebep ile iş sözleşmesini sonlandırma hakkı bulunur ve bu durumda kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak, bu tür davranışların mobbing olarak kabul edilebilmesi için işveren tarafından kasıtlı, sürekli ve işçiye yönelik olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin, tüm işçilere karşı sergilenen genel bir davranış, bir işçiyi istifaya zorlama amacı taşımadığı için mobbing olarak değerlendirilmeyecektir.
3.3. Ücretinin Ödenmemesi Ya da Zamanında Ödenmemesi Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
İşveren tarafından, işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak ödenmez veya eksik ödenirse, işçi istifa ederek kıdem tazminatı hakkı elde edebilir. Bu durumda, ücretin hiç ödenmemesi veya kısmi olarak ödenmemesi fark etmemektedir.
Ayrıca, ücretin zamanında ödenmemesi durumunda işçi istifa ederek kıdem tazminatı hakkı elde edebilir. İşçi, ücretinin ödenmemesi durumunda temerrüt hükümlerine başvurmak zorunda olmadan iş sözleşmesini haklı sebeple derhal feshedebilir.
Ücret dışında ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin iş sözleşmesini haklı fesih imkânı bulunmaktadır. Bu durumlarda da kıdem tazminatı alacağına hak kazanmaktadır.
3.4. Yıllık İzinlerin Kullandırılmaması Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
İşverenin, iş kanunu gereği işçinin kullanması gereken yıllık izinleri tam olarak kullandırmaması durumunda, işçi istifa ederek kıdem tazminatı talebinde bulunma hakkına sahiptir.
3.5. Fazla Mesai Ücretlerinin Ödenmemesi Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
İşçi, 23 Nisan, 19 Mayıs, 29 Ekim gibi resmi tatil günleri ile dini bayramlarda zorla çalıştırılıyor ve çalıştırıldığı halde ücreti ödenmiyorsa, bu gerekçelerle istifa ederek kıdem tazminatı talep etme hakkına sahiptir.
Aynı şekilde, işçiye fazla mesai yaptırılmasına rağmen fazla mesai ücretleri gerektiği gibi ödenmiyorsa da işçi haklı bir sebep göstererek işten ayrılabilir ve kıdem tazminatı talep edebilir.
Ayrıca işçi iş kanunu kapsamında belirlenen en yüksek fazla mesai sınırı olan yıllık 270 saatti aşacak şekilde fazla mesai yapmaya zorlanıyorsa, bu gerekçelerle istifa ederek kıdem tazminatı talep etme hakkına sahiptir.
3.6. Çalışma Koşullarında Esaslı Değişiklik Yapılması Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
4857 sayılı İş Kanunu m.22’den yola çıkılarak, Anayasa, Yasalar, toplu ya da bireysel iş sözleşmesi, personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ile işyeri uygulamasından doğan işçi ve işveren ilişkilerinin bütünü, çalışma koşulları olarak değerlendirilmektedir.
Çalışma şartlarının uygulanmaması da haklı sebeple fesih sebebi olup işçinin kıdem tazminatına hak kazandığı hallerden biridir. Örneğin işçiye mola ve yemek hakkının kullandırılmaması, işçiye çalışma koşulu haline gelmiş ikramiyenin ödenmemesi gibi nedenlerle işçi iş sözleşmesini feshettiği takdirde kıdem tazminatına hak kazanır.
Aynı şekilde, çalışma koşullarında kanundaki usule uyulmaksızın yani işçinin yazılı rızası alınmaksızın değişiklik yapılırsa bu da bir haklı sebep olup işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Örneğin, işçinin yazılı rızası alınmaksızın çalıştığı şube esaslı bir şekilde değiştiriliyorsa (Örneğin İstanbul’dan Ankara’ya tayini gibi) işçi haklı sebeple istifa edebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.
3.7. SGK Primlerinin Düşük Yatırılması Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
Uygulamada en sık görülen durumlardan biri de, daha düşük SGK primi ödemek adına işçinin maaşının düşük gösterilmesidir. Bu durumda işçinin SGK primleri gerçek ücretten yatırılmıyorsa, işçinin bu gerekçe ile iş akdini sona erdirmesi işçi bakımından bir haklı fesih olmakta ve işçi kıdem tazminatı talep hakkına sahip bulunmaktadır.
Ayrıca işçinin sigortası işverence geç ve eksik bildirilmişse de işçi bu gerekçe ile iş akdini tek taraflı olarak feshederek kıdem tazminatı talebinde bulunabilir.
Yine işçinin haberi olmaksızın işveren tarafından SGK kayıtlarında giriş-çıkış işlemleri yapılıyorsa, bu durum işçi için bir haklı fesih nedeni teşkil eder ve işçi kıdem tazminatına hak kazanabilir.
3.8. Ahlak Ve İyiniyet Kurallarına Uymayan Haller Gerekçesiyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
Kanunda, ahlak ve iyiniyet kullarına uymayan hallerin bulunması durumunda işçinin haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebileceği belirtilmiştir. Bu haller nedeniyle işçi tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi, kıdem tazminatına hak kazandırır. Bu haller ilgili maddede sınırlı sayıda sayılmamış olup başlıcaları şunlardır:
- İşverenin iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltması
- İşverenin işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylemesi, davranışlarda bulunması
- İşverenin işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunması veya gözdağı vermesi, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirmesi, kışkırtması, sürüklemesi,
- İşçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlemesi yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunması.
3.9. Cinsel Taciz Nedeniyle İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
İşçi, işveren tarafından cinsel tacize uğrarsa veya işyerinde, diğer işçiler veya üçüncü kişiler tarafından cinsel tacize uğrarsa iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirebilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Ancak işçinin diğer işçiler veya üçüncü kişiler tarafından cinsel tacize uğraması durumunda, bu durumu işverene bildirmiş ve buna rağmen işverence hiçbir önlem alınmamış olması gerekmektedir.
3.10. Zorlayıcı Sebeplerin Olması İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa ve işçi iş akdini bu sebeple tek taraflı olarak feshederse kıdem tazminatı talep hakkına sahip olacaktır.
Yukarda bahsedilen bu sebeplerin her işin, işçinin ve işyerinin durumuna göre çoğaltılması mümkündür. İşçinin söz konusu haklı sebeplere bağlı olarak iş akdini tek taraflı olarak feshetmesi halinde, her ne kadar iş akdi işçi tarafından sona erdirilmiş olsa da, işçi kıdem tazminatına hak kazanabilecektir.
Bunların dışında uygulamada bazı durumlar vardır ki görüntü itibari ile işçinin istifası gibi görünmesine karşılık kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır.
4. Baskıyla Alınan Veya Şarta Bağlanan İstifa Dilekçesinin Varlığı Halinde Kıdem Tazminatı Alınır Mı?
İşe İlk Girişte İşverence Boş Kâğıda Attırılan İmza
İşe girişte işverenlerin, işçiden boş kağıda imza alıp, daha sonra alınan imzanın üstünü, içeriği istifa dilekçesiymiş gibi doldurması, uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu şekilde ortaya çıkarılan istifa dilekçesi geçersiz sayılır. Ancak işçinin söz konusu istifa dilekçesinin bu şekilde oluşturulduğunu tanıkla veya her türlü delil ile ispat etmesi gereklidir.
İstifa Dilekçesinin Alındıktan Sonraki Bir Tarihte İşleme Konması
İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılmak istediğini belirten dilekçeyi işverene verdiği, ancak işverenin bu istifayı kabul etmediği durumlar da yaşanabilmektedir. İşçinin, bu istifayı kabul etmeyen işverenle çalışmaya devam etmesi durumunda, daha sonradan bu dilekçe işveren tarafından istifa dilekçesi olarak kullanılamaz.
Yargıtay “İşçi tarafından rıza ile imzalanmış fakat işleme konmayıp işçi çalışmaya devam etmişse işçinin önceden imzaladığı istifa dilekçesi geçersizdir ve bu belgeye göre hüküm kurulmaz.” demiştir. Ayrıca “İşe girerken veya çalışma esnasında alınan istifa dilekçeleri kesinlikle geçersizdir.” Bu şekilde alınan istifa beyanı, işçinin gerçek iradesini yansıtmamaktadır.
İstifa Dilekçesi İle Çelişen Delil Ve Beyanların Bulunması
İşçi, istifa dilekçesi vermiş olmasına rağmen işverenin mahkeme savunmasında çelişkili beyanlarda bulunduğu durumda, bu istifa dilekçesi artık geçerli sayılmaz. Örnek olarak, işveren, mahkemeye işçinin istifa dilekçesini sunmuş fakat işçi işsizlik maaşı almış, işçiye her türlü haklarını aldım (ibraname) yazısı imzalatmış veya işçiye istifaname ile birlikte çek veya senet vermişse, bu durumlar istifayla çeliştiğinde istifanın geçerliliği ortadan kalkar ve işçi haklarını alabilir.
Konuya ilişkin detaylı bilgi için İşçinin İşverenden Alacağına İlişkin Yapılan İbra Sözleşmelerinin Geçerlilik Şartları başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
İşçinin Dayandığı Gerçek Sebep İle İstifa Dilekçesinin Karşılaştırılması
İstifa eden işçi, dilekçesinde sadece “istifa ettim” deyip gerçek nedeni hakkında detay vermemiş olabilir. Yargıtay, istifaları “İşçi lehine yorum” yöntemiyle değerlendirmektedir. Bu nedenle yargılama esnasında istifanın gerçek nedeninin araştırılması ve işçinin haklı fesih nedeni varsa, istifanın dikkate alınmaması gerekmektedir.
Örneğin işçinin “ yıllarca çalıştığım işyerinde görevimi engelleyen, genel ve şahsi problemlerle, görevden ayrılmam sorumluluk ve gerekliliğini anlamış bulunuyorum. İstifanın kabulünü arz ederim.” şeklindeki istifa dilekçesinde, Yargıtay, “Mahkemenin işçinin ayrılmasının haklı olup olmadığı araştırması ve buna göre karar vermesi gereklidir.” demektedir. Mahkemede işçinin 2 aylık ücretinin ve primlerinin ödenmemesi nedeniyle bu istifayı sunmasını işçinin haklı feshi olarak görmüş ve haklarını işverence ödenmesi gerektiğine karar kılmıştır.
5. Haklı Nedenle İstifa Eden İşçi Kıdem Tazminatını Nasıl Alabilir?
İşçi, iş sözleşmesini haklı bir sebeple feshederse ya da kanundaki özel durumlardan biri mevcutsa kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak işveren tarafından kıdem tazminatına ilişkin ödeme yapılmazsa işçinin bu hakkını yasal yollarla araması gerekecektir.
5.1 Arabuluculuk Başvurusu
İş davalarında zorunlu arabuluculuk; İşçilik alacaklarına ilişkin dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur. Kıdem tazminatı da bir işçilik alacağı olduğundan, dava açmadan önce arabulucuya başvurmak bir dava şartıdır ve doğrudan dava açılması durumunda dava usulden reddedilir. İşçi veya temsilcisi, kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacakları talebiyle ilgili olarak, iş mahkemesinin bulunduğu yerdeki arabuluculuk bürosuna başvurarak arabulucu atanmasını talep etmek zorundadır. Arabuluculuk bürosu tarafından atanan arabulucu, tarafları toplantıya davet eder ve görüşmelerin yapılmasını sağlar.
Taraflar, arabulucu huzurunda anlaşamazlarsa, anlaşılamadığına dair arabuluculuk son tutanağı düzenlenir ve bu tutanakla dava yoluna başvurulabilir.
5.2. Kıdem Tazminatı ve İşçilik Alacakları Davası Açma
İşçinin kıdem tazminatı hakkına sahip olmasına rağmen, işveren tarafından bu hakka ilişkin ödemelerin yapılmaması durumu oldukça yaygın bir sorundur. Bu tür durumlarda, işçinin kıdem tazminatı dahil olmak üzere diğer alacaklarını talep etmek amacıyla bir dava açması gerekebilir.
İşçi, açacağı bu dava ile eksik veya hiç ödenmemiş fazla mesai ücretleri, yıllık izin ücretleri, ihbar tazminatı gibi alacaklarını talep edebilir. Ayrıca, tatil günlerinde çalışılmışsa bu çalışmalarının karşılığını da talep edebilir. Bu dava, işçinin haklarını korumak ve işverenin yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için kullanabileceği hukuki bir yol sunar.
5.3. İşçilik Alacaklarına İlişkin Davalarda Süre ve Zamanaşımı
Kıdem tazminatına ilişkin olarak, 12.10.2017 tarihli ve 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 15. Maddesiyle İş Kanunu’na eklenen ek 3. Maddesiyle uygulamada var olan 10 yıllık zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir. Burada belirtilen süreler hak düşürücü süre olmakla birlikte sürenin başlangıcı fesih tarihini takip eden tarihten itibaren başlamaktadır.
5.4. Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kıdem tazminatı ve işçilik alacakları davası için görevli mahkeme iş mahkemeleridir. İş mahkemeleri, işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinden kaynaklanan davalara bakmakla görevlidir.
Yetkili mahkeme ise genellikle işin yapıldığı yer veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Yani dava, işin gerçekleştirildiği şehirde veya davalının yerleşik olduğu yerde açılabilir. Bu, davacı işçinin veya davalı işverenin yerleşim yerine göre değişebilir
Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için Kıdem Tazminatı başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
6. İşçinin İstifa Nedeniyle Tazminat Alamayacağı Durumlar
6.1. İşçinin İşi Bırakması
İşçi çalışma ve sözleşme özgürlüğü çerçevesinde dilediği zaman çalışmayı bırakma ve iş sözleşmesini sona erdirme hakkına sahiptir. Ancak işçi keyfi bir şekilde işi bırakıyorsa, diğer bir deyişle yukarıda izahatli şekilde açıklanan sebeplere dayanmıyorsa kıdem tazminatına hak kazanamaz.
6.2. İşçinin İşyerini Terk Etmesi
İşçi iş sözleşmesini yazılı veya sözlü beyanla feshedebileceği gibi, eylemli bir davranışıyla da bu iradesini ortaya koyabilir. İşverene herhangi bir bildirimde bulunmaksızın işyerini terk eden işçi, sözleşmeyi sona erdirme iradesini açıkça ortaya koyuyorsa fesih iradesinin var olduğu kabul edilir. Haklı bir sebep bildirmeksizin bu eylemi gösteren işçinin de kıdem tazminatı alma hakkı bulunmamaktadır.
6.3. İşçinin Başka Bir İşe Girmesi
İşçi sürekli aynı işverene bağlı olarak çalışmak zorunda değildir. İşçi, fesih hakkını kötüye kullanmamak ve kanuna uygun olmak kaydıyla dilediğinde işi bırakıp başka bir işe girebilir. Ancak işçinin böyle bir özgürlüğü bulunsa da bu durum kanunumuzda haklı bir neden olarak değerlendirilmediği için işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz.
6.4. İşçinin Kamu Görevlisi Olmak İçin İş Sözleşmesini Feshetmesi
Uygulamada işçinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki memur veya sözleşmeli personel statüsüne geçmek için iş sözleşmesini kendi serbest iradesiyle feshettiği de görülmektedir.
Yargıtay bir kararında çalışanın iş ilişkisinden, memuriyete veya sözleşmeli personel ya da idari sözleşme ilişkisine kendi iradesi ile geçmesi halinde iş ilişkisi işçi tarafından sonra erdirildiğinden işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı doğmayacağına hükmetmiştir.
6.5. İşçinin Şarta Bağlı Olarak İş Sözleşmesini Feshetmesi
Fesih bildirimi kural olarak şarta bağlanamaz. Ancak uygulamada görüldüğü üzere, bazen işçi, birtakım işçilik alacaklarının ödenmesi kaydıyla iş sözleşmesini feshetmek istediğini bildirmektedir.
Yargıtay işçi tarafından gelen bu iradeyi, istifa olarak değerlendirmeyip ikale (tarafların sözleşmenin sona ermesi hususunda anlaşması) önerisi olarak değerlendirmektedir.
İkale yoluyla iş sözleşmesinin sona ermesinde de işçi kıdem tazminatına hak kazanmamaktadır. Ancak işçiler ikale teklifinde bulunurken genellikle kıdem tazminatı adı altında bir meblağ talep etmektedir. Ancak bu, tarafların inisiyatifinde olup yasal bir zorunluluk değildir.
7. Sık Sorulan Sorular
Kıdem Tazminatı Ödemesi Ne Zaman Alınabilir?
İşçi, iş sözleşmesini haklı bir sebeple sona erdirdiği anda kıdem tazminatına hak kazanmış olur. Dolayısıyla işverenin, fesih anı ile birlikte kıdem tazminatı ödeme borcu doğar. Dolayısıyla işçi de fesih anından itibaren bu alacağını talep edebilir.
Kıdem Tazminatının Zamanında Ödenmemesi Halinde İşleyecek Faiz Nedir?
Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde ödenmeyen süreye göre mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmedilmektedir.
İş Sözleşmesi İşçinin Vefatı Nedeniyle Sona Ermişse Kıdem Tazminatı Alınabilir Mi?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 440. Maddesi’nde; “Sözleşme, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer. İşveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık; hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse, iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.” denmiştir. Bu kapsamda işveren, İş Kanunu’nun 14. maddesi gereğince bir yılını doldurmuş olan işçinin mirasçılarına kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak bu durumda da 1475 sayılı mülga İş Kanunu’nun 14. maddesinde belirtilen şartların sağlanmış olması gerekir.
İbraname, Kıdem Tazminatı Ödenmesini Geciktirici Etkiye Sahip Midir?
Yargıtay’a göre de bir aylık bekleme süresi ibra sözleşmelerinin düzenlenme zamanı ile ilgili olup ifayı ilgilendiren bir durum değildir.
İşçinin fesih ile muaccel hale gelen kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve izin ücreti gibi haklarının ödeme tarihi bir ay süreyle ertelenmiş değildir. İşveren ilgili alacakları ve tazminatları iş sözleşmesi sona erer ermez yani fesih gerçekleşir gerçekleşmez ödemekle yükümlüdür. Gecikmesi halinde ilgili taleplere faiz işletilebilir.
Merhabalar çalıştığım şirkette aynı ofiste bulunduğum iş arkadaşlarımın yalan ve yanlış suçlamalarından ( yazışmalarlar mevcut suçlamayı yapıyor ben kamera kaydından bahsedince kendinin yaptığını söylüyor ) merkezi istanbul da olan ofise yanlış bilgi aktarmalarından dolayı istifa ettim .tazminatımı alabilir miyim?
Merhaba 6 yıldır bir otelin teknik atölyesinde çalışıyorum iki tane kızım var ve kronik karaciger sorunları yüzünden sürekli Ankara’ya kontrol ve tedavi için gidip geliyoruz
Çocuklarımın sağlık sorunları yüzünden istifa edersem kıdem tazminatımı alabilirmiyim
Teşekkür ederim
İyi günler benim eşim bir firmada 5 yıldır çalışıyorum. fakat bu sene oğlumuz okula gidecek diye işten ayrılmak zorunda malum bakacak kimse de yok tazminat hak edebilir mi ? Yardımcı olursanız seviniriz
Merhaba,
2012 yılından bu yana aynı şirkette çalışmaktayım. İşyerinden memurluk için ayrılmak istiyorum. Farklı şirket ile birlikte 3600 sgk günüm ödenmiştir. Tazminat alarak işten çıkış yapabilir miyiz ? Şimdiden emekleriniz için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Merhaba 7 yıldır Bir firmada depo ve sevkiyat görevlisi olarak çalışıyorum şuan iş ağır olduğu için vücudumda yılların yorgunluğu var bu yüzden işten çıkmak istiyorum tazminatı nasıl hak ederim
merhaba, 8 yıldır çalıştığım firmada çalışanlara her ay değişik tutarlarda prim ödemesi yapılmakta. 5 yıldır tüm çalışanların primlerinin %35-40 ı bankaya yatırılıp geri kalan rakam elden nakit olarak ödenmekte. bu elden ödemeler için herhangi bir imza ve yazı alınmamakta. primlerin tamamının bankaya yatmaması düşük kazançla sgk primi ödenmesine neden oluyor. bu durumu gerekçe göstererek kıdem tazminatı alarak istifa etme hakkım var mı? eğer böyle bir hakkım var ise bu durumu ispatlamak için ne yapabilirim. bu konuda yardımcı olmanızı rica ederim.
(ispat için yapabileceğim tekşey primin verildiği ve üzerinde adımın yazılı olduğu zarf var. yada elden zarflar verilirken video yada fotoğraf çeksem geçerli olurmu)
Merhabalar çalıştığım süre içerisinde resmi tatillerde çalıştığım olmuştu fakat herhangibir şeye imza atmadım o gün çalışmak istediğime dair bu durumda kıdem tazminatı alabilir miyim teşekkürler.
merhaba 1 bucuk yildir mermer ocaginda calisiyorum evlilik nedeniyle isten ayrilmak zorunda kaliyorum sirketin bana tazminat vermemek icin kendi yazdigi dilekceyi yazmami istiyor sabah 7 aksam 7 calisiyorum yilda 10 gun izin kullandim baska izinim yok tazminat alabilmem icin ne yapmam gerekiyor
Öncelikle belirtmek gerekir ki iş sözleşmesini sonlandıracak olan işçinin ihbar süresine uyup işvereni bilgilendirmesi gerekir aksi takdirde işçinin ödemesi gereken bir ihbar tazminatı gündeme gelir. 4 yıl kıdemi olan işçinin ihbar süresi 8 haftadır. Haklı sebebe dayanarak iş sözleşmesinin feshi söz konusu değilse bu ihbar süresine uyulmak zorundadır.
Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı yoktur. Fakat işçi iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak feshediyorsa kıdem tazminatına hak kazanabilir. Haklı nedenle feshin belli şartları vardır. İşçi sağlık nedenleriyle veya ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeniyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. İşçinin işyerinde mobbinge maruz kalması halinde bunu kanıtlarsa, işçinin SSK primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmaması, işçinin sigorta bildirimleri işverence yanlış yapılıyorsa, işverenin işçiye yıllık izinlerini kullandırmaması gibi örnekler sayılabilir bu hallere. Bu hallere dayanıp işten ayrılan işçinin iş akdini feshederken bunları gerekçeli ve açık şekilde yazması gerekir bu şekilde kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Yasal olarak işçi günde en fazla 11 saat çalıştırılabilir 11 saati aşan çalışmalar fazla çalışmadır ve işçinin bundan doğan bir fazla çalışma alacağı vardır. Kural olarak fazla çalışmayı ispat yükü işçidedir. Bunun ispatı için işyeri giriş çıkış kayıtları, işyeri içindeki yazışmalar, tanık beyanları kullanılabilir. İş akdi herhangi bir nedenle sona eren işçi fazla çalışma alacağını talep edebilir.
İşyerinde psikolojik taciz ve şiddete uğrayan işçi mobbing nedeniyle iş akdini haklı olarak feshedebilir. İşçinin uğradığı baskıyı kanıtlaması gerekir bunun için şahitler ve yazışmalar kullanılabilir. Yargıtay mobbingin ispatında şüpheye yer bırakmayacak şekilde ispat aramamaktadır. Yargıtay için mobbingin gerçekleştiğini güçlü şekilde gösteren emarelerin varlığı ispat için yeterlidir. Bu aşamadan sonra işveren mobbing (psikolojik taciz) olmadığını ispat etmekle yükümlüdür. Mobbing kişilik haklarının ihlali olduğu için işçi buna dayanarak manevi tazminat da talep edebilir.
İşyerinde görülen işten, işin niteliğinden kaynaklanan bir sağlık sorunuyla karşılaşan işçi haklı nedenle iş akdini feshedebilir. Bu durumda yukarıda da belirttiğimiz gibi kıdem tazminatına hak kazanır.
İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde gösterilmiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez. İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz. Bu durumda da Yargıtay kararlarıyla da sabit olmak üzere ücretinden haksız kesinti yapılan işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir.
İş Kanunu yıllık izin için madde 53’te şu cümleye yer vermiştir. “Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. İşçinin yıllık izin kullanmak istememesi, izin kullanmadan çalışmak istemesi diye bir durum söz konusu değildir. İşveren işçinin izinlerinin kullanılıp kullanılmadığından sorumludur. Yıllık izin kullanmak isteyen işçi en az 1 ay öncesinde işverene yazılı olarak izin tarihlerini bildirerek talepte bulunur. Yıllık izin işçinin önemli bir hakkıdır. İşçinin dinlenerek çalışma hakkı işveren tarafından engellenemez. İşçi yıllık izin istediği halde, ona hiçbir tarih önerisinde bulunmadan izinsiz çalıştıran işverenler İş Kanunu hükümlerine aykırı hareket etmiş sayılırlar. İşçi önce işvereni yazılı olarak uyarmalıdır. Buna rağmen izin kullanımı ile ilgili engelleme devam ediyorsa iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilmektedir. İş sözleşmesini herhangi bir nedenle fesheden işçi kullandırılmayan yıllık izinlerinin ücretini talep edebilir.
İş sözleşmesini haklı nedenle fesheden işçi bütün bu alacak kalemlerinin yanında kıdem tazminatını da isteyebilir bunun dışında haklı neden olmadan iş sözleşmesini ihbar süresine de uyarak fesheden işçi kıdem tazminatı alamasa da bütün fazla çalışma ve yıllık izin ücretlerine hak kazanır bunları talep hakkı devam eder.
meraba ben 1 senedir fabrikada çalışıyorum şehir değiştircem acaba tazmınat alabilirmiyim
2005 ile 2014 yılları arası taşeron firma adına bir fabrikada calıştım 2014 yılbaşında fabrika mudurunun hakeret davranişi yuzunden kızdım bu kızgınlıgım sonucu firmama gidip istifa ettim . zaten şirkette el degiştiriryodu tazminatlarımız ı yakmaya calışıyolardı .bende iyice dolmuştum hem toyluk hem bilgisizlik yuzunden istifa ettim .tazminat alamadım ama işsizlik maaşı aldım .bi ara ihbarname cektiydim şirket kapalı oldugu için cevap gelmedi.ne gibi yol izlerim
Merhabalar,
Son yorumunuzda bahsetmiş olduğunuz;
“İşçiyi işten soğutarak onu istafaya yönelik işveren, yönetici ya da diğer çalışma arkadaşları tarafından uygulanan sistematik olumsuz davanışlar (ayrımcılık, aşağılama, izol etme, vb.) mobbing, yani psikolojik taciz”
Hepsini 2,5 senedir şiddetle yaşıyorum ve anamdan emdiğim sütü zehit etti başta yöneticim ve ekibi…
Bu durumu nasıl kanıtlayabilirim ki? Yani gizli gizli ses kaydı ya da görüntü kaydetmek etik olmaz. Bu konuya tanık olarak içerdeki arkadaşımı göstersem de onun ekmeği riske girer.
Kanıtlama konusunda neler yapabiliriz?
Teşekkürler
Merhaba,
İşverenim, işçimi 2000 yılında işe aldım ve kesintisiz 7000 günü geçik sgk primini ödedim. Olumsuz bir sebep sunmaksızın, işçininin istifa ettiği durumda kıdem tazminatı talep edebilmekte mi acaba? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Bir belediye iştiraki olan eski işyerimde taşeron iken askerliğim esnasında teşorana kadro olayı ile kadroya geçirildim. Askere giderken tazminat talep etmem durumunda askerlik dönüşü işe geri dönemeyeceğim ve zaten işten çıkarken tazminat talep edebileceğim söylendiği için tazminat talebinde bulunmadım. Askerlik dönüşü yaklaşık 2 sene daha çalıştıktan sonra (toplamda yaklaşık 5 yıl) kamuya atanmam sebebiyle istifa ettim. Ayrıca istifa ederken de ihbar süresine dikkat edemedim. Şu şartlar altında bu belediye iştirakinden tazminat talep etmem mümkün mü? Etsem kazanır mıyım?
Merhaba annem atık ayrıştırma fabrikasında işçi olarak çalışıyor.Tam 10 yılı geçmesine rağmen asgari ücret veriliyor zam yapılmıyor.Kalifiye eleman olmasına rağmen yeni giren işçilerle aynı maaşı alıyor.Ofis bölümüne zam yapılırken annem gibi işçilere zam yapılmıyor. Şuan 7-19 çalışıyor bazı günler (ertesi gün resmi tatilse vb.) 7-23 arası çalıştırılıyor ve bunun haberi verilmiyor. Bu durumlardan birisi kendi isteğiyle çıktığında tazminat alabilmesine sebep midir? Teşekkürler.
İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı 4857 sayılı İş Kanunun 24.maddesi ile düzenlenmiştir. Anılan madde hükümleri, “sağlık sebepleri”, “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” ve “Zorlayıcı sebepler” başlığı altında sıralanmıştır.
İş Kanunu’nda işçiye refakat izni verileceğine dair bir hüküm yok. Dolayısıyla, annesi, babası, eşi veya çocuğu hastanede yatmakta olan işçiye, işveren kendi inisiyatifiyle izin verebilecekken işçinin bu sebeple iş sözleşmesini feshetmesi haklı neden sayılmayacaktır. Refakatçi raporu ve vasi atanma da bu durumu değiştirmez.
Ancak işçinin görev tanımından farklı bir iş yaptırılması ve mobing yapılması durumunda iş sözleşmesini feshederse tazminata hak kazanabileceği düzenlenmiştir. Öncelikle belirtmeliyiz ki bir çalışana kendi rızası dışında işe alındığı görevinin dışında başka bir iş yaptırılamaz. İşverenin bu konuda ısrarı işçi bakımından haklı fesih sebebidir. Yani işçi bu sebebe dayanarak iş sözleşmesini sona erdirebilir ve yasal haklarını (kıdem tazminatı vb.) talep ederek işten derhal ayrılabilir. Ancak işçiye görev tanımından farklı bir iş yaptırılması işçi tarafından kabul edilmemekle beraber işçi uzun yıllardır fiili olarak bu görevi yerine getirmişse Yargıtay işçinin zımni rızası olduğunu ve işçiye haklı fesih hakkı vermeyeceği yönünde karar vermektedir.
İşçiyi işten soğutarak onu istifaya zorlamaya yönelik işveren, yönetici ya da diğer çalışma arkadaşları tarafından uygulanan sistematik olumsuz davranışlar (ayrımcılık, aşağılama, izole etme, yaptığı işi küçümseme vb.) mobbing, yani psikolojik taciz tanımı içerisinde yer almaktadır. Bu davranışlarla karşılaşan bir çalışan bu durumu kanıtlamak koşuluyla iş sözleşmesini yine haklı nedene dayanarak sona erdirebilir. Hatta ayrımcılığı kanıtlanması koşuluyla ayrımcılık tazminatı da gündeme gelebilir.
Aile bireylerinin ağır hastalığı yada bakım ihtiyacı gerekçesiyle istifa edilmesi durumunda, kıdem tazminatı alınabilir mi?
4 yıldır fabrikada çalışıyorum ve intihaplı romatizmam var işyerim sıcak ve intihap artış yapıyor 3yıldır raporlu ilaç kullanıyorum istifa etsem tazminat alabilirbiyim
Merhaba şuan çalıştığım firmada 5yıldır yıllık izin kullanmadım bunun yerine cumartesi günü izin veriyor ama C.tesi calışırsakta mesai alamıyorum.Haklı fesih nedenimidir.
Birde fabrikada 1aydır iş yok paso oturuyoruz Buda haklı sebep sayılırmı şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar,
2015 yılında Mayıs ayında hastanede çalışıyordum. Hastanede tam zamanlı net maaş üzerinden anlasmıstık. 4.000 tl alıyordum. Sonra hastane sahibi kolej açtı ve buraya da bakmamı istedi. Maaşımı 2 ye böldü 15 gün resmi olarak kolejden 15 gün resmi olarak hastaneden maaşım yattı.
2017 yılında maaşın geç yatması, zam yapılmaması gibi sebeplerle nisan ayında istifa etmek zorunda kaldım. 2 yıl boyunca biz senin kidem tazmınatını vereceğiz diye oyalandım.
2016 yılında iki taraftan maaş alıyor olmam sebebi ile %25 vergi diliminden değil %15 vergi diliminden maaşım vergilendirilmiş. Bu bana 2019 yılında tebliğ edildi. Bu parayı kurumdan istedim ancak verilmedi.
Şimdi geriye dönük tazmınatımı alabilir miyim ?
Şimdi bu kuruma kidem tazminatı için dava acabilir miyim 2 yıl geçmiş olması sorun teşkil eder mi. nereden başlamalıyım.
İlginiz için teşekkürler
Merhabalar, yıllık izin hakkımın ihlal edildiğini düşünüyorum danışmak istedim; 2016 nisan ayında 6 yıldır çalıştığım kurumdan istifa verip (Taşeronduk o dönem) istifa ettiğim kuruma bağlı kuruluşa aynı gün işe başladım (kurum içinde planlanan bir durumdu mecburi vermek zorundaydım istifayı) kurum değişikliği olunca (şirket değişikliği oldu yani)izinlerim kaldırıldı ilk yıl izin kullanmadım ve şuan 22 gün izin hakkım olması gerekirken 16 gün kullanabiliyorum, geçişim AB Bakanlığı (idi o zmanlar şimdi AB başkanlığı) geçiş yaptığım kurumda ilgili kurum Ulusal Ajans, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
s.a 2008 yılı itibari ile aynı iş yerinde çalışmakta idim iznim bilgim dahili dışında çalışıyorken sigorta çıkışları verilmiş daha sonra kış sezonunda maaşlarım ödenmediği için maaşlarımın ödenmesi konusunda işyerine ihtar çektim banka hesabına bu zaman zaafında ödeme yapılmaması üzerine iş akdini maaşlarım ödenmediği için tek taraflı fesh ediyorum diye 2. ihtarı çektim konu arabulucuya yansıdı anlaşmaya hiç bir şekilde yaklaşmadı sigorta çıkışını devam ettiriyorum gel başla tekrar gibi garip bir tavır sergiledi diğer bir uslubu üzrime kayıtlı mal varlığı yok hangi hakim savcı alabiliyorsa gelsin alsın üzerime bir şey yok dedi mahkemeye vereceğim sonuçları hakkında yada izlemem gereken yollar hakkında bilgi verirmisiniz .. zaatalinize çok teşekkür eder saygılar sunarım
İyi çalışmalar. Durumum ve talebim şu şekilde; Haziran 2011 tarihinde taşeron firma adına kamu kurumunda çalışmaya başladım ve Mayıs 2016 tarihleri KPSS ile çalıştığım kuruma atandım. Sigorta giriş tarihim 1996 olup 3600 günü de belirttiğim tarihler arasında fazlasıyla doldurdum. Kıdem tazminatı hakkım var mı, var ise nereye başvuru yapmam gerekiyor ?
Ssk girişim 1995 çalıştığım işyeri maaşımı 2ay geciktiriyor işten ayrılmam için ne yapmalıyım ayrıntılı bir şekilde yol gösterebilir isiniz saygılar
Meraba ben 3 yildir ayni şirkette calisiyorum 2020 bu sene bana 30 tl sadece 30 tl zam yapildi bide haftalik çalışma saati sözleşmede 45 saat bn 49 saat calisiyorum podroda günlük 7.5 saat calisma saati yaziyo bn 8.5 saat calisiyorum sözleşmem bitti şuan yeni sözleşmeyi hala imzalamadim işi biraksam tazminat alabilirmiyim
Merhaba
Bir bankanın genel müdürlüğünde çalışıyorum.Corona virüs nedeniyle işten ayırlmak istemem haklı bir sebep olarak değerlendirilir mi?Bu şekilde istifa etsem kıdem tazminatı alabilir miyim?
Değerli görüşlerinizi rica ederim.
hocam merhaba; yaklaşık altı yıldır şuanki şirketimde çalışmaktayım.iş yerim bize servis vermiyor yol parası olarak alıyorum ama verdiği yol parası yakıtı karşılamamaktadır.ayrıca iş yerimin bulunduğu yere dolmuşta bukunmamaktadır kendi arabamızla gelip gidiyoruz bu sebeple işten ayrılsam tazminatımı alabilrmiyim.
saygılar.
Merhabalar, istifa edip işimi bırakmak istiyorum fakat tazminat da almak istiyorum. İşverenim bana karşı olan yasal yükümlülüklerini tam olarak yerine getiriyor yani bu açıdan haklı fesih sebebim yok. Fakat şöyle bir durum var, çalıştığım şirket çok uzun sürelerdir ve sürekli olarak çalıştığı 3.parti işortağı tedarikçilere karşı yükümlü olduğu ödemeleri gerçekleştirmiyor ya da sürekli erteliyor. Bu sebeple bu 3.parti firmalar tarafından mail,telefon konuşması ve whatsapp yazışması şekli ile sürekli şahsi telefonumdan (şirket iş için telefon vermiyor) taciz ediliyorum. Bu durum haklı fesih sebebi sayılıp tazminat almamı sağlar mı? Eğer sağlarsa ‘haklı fesih sebebi ile iş akdimi tek taraflı feshediyorum’şeklinde dilekçe yazmamın ardından anında işi bırakabilirmiyim ya da ihbar süremi beklemek zorunda mıyım?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba hocam 05 05 2014 ‘den itibaren hala aynı şirkette çalışmaktayım iş çok stresli ve yorucu bu sebeble daha iyi şartlar sağlayan başka bi firmada çalışmak istiyorum tazminat halkım varmı alabiliyor muyum.
iyi günler ben yaklaşık 7 yıldır A firmasında çalışıyorum geçen ay bizi yani A firmasının işçilerini aldılar bizim rızamız olmadan B firmasının çalışanları ile aynı yerde çalışmaya zorladılar ve yaptılar da. şimdi sormak istediğim böyle bir şey mümkün mü A firması ve B firması aralarında yazılı bi ortaklık yok A firmasındaki işçileri bundan sonra B firmasında çalışacaksınız dediler yani biz şuan B firmasının içindeyiz ve B firmasının işini yapıyoruz ama sigortamız A firması tarafından yatırılıyor bizim yasal haklarımız ne ne yapmamız gerekiyor. teşşekürler
Merhaba ben calistigim is yerimi degistirmeyi dusunuyorum daha iyi sartlarda sirketler olusuyor. herhangi bir sikintim yok cok şükür maasim zamaninda yatiyor. yalniz ben kendi istegimle istifa ettigimde kidem tazminati alamicam biliyorum bunu ama diger sirketten emekli olurken kidem tazminatimi o sirkette calistigim yil suresine gore mi alacagim? yoksa o kidem tazminatim bir havuzda sakli kalipta en son emekli olacağım sirketten mi alacagim?
tesekkur ederim.
Iş yeri sözlü olarak beni işten çıkardılar ama resmi olarak sigortam aktiftir daha çıkışını vermemişler ne yapmam lazım 6 yıldır çalışıyorum izinler tatiller yok artı 1670 tl maaş yatıriyorlar hesabıma benden para üstü olanı geri istiyorlar 670tlyi video kaydı var bende bunu kanıt olarak çektim tazminat alabilirmiyim ben garsonum bana inşaat işleri yaptirtiyorlar bu yasal midir ne yapmaliyim
Merhaba 20.10.1999 ise girisim ve sigorta baslangicim halen ayni iste calismaktayim 6000 gun pirim gunum var isten ayrilirsam tazminat alabilirmiyim bana yardimci olurmusunuz yoksa 7000 gunumu doldurmam gerekiyor
Değerli Hocam Merhaba. Ben on yıldır çalıştığım işyerinde maaşlarımı %80-90 oranında geç ve parça parça aldım. Son iki yılın hesap ekstresinde görülüyor. Şimdi işyerinden ayrılmak istiyorum. Toplamda 3800 çalışma günüm var ve ilk sgk giriş tarihim Kasım 1999 olduğu için sgk dan tazminat almaya hak kazanmıştır yazısı veremediler. Bu durumda işyerinden kendi isteğimle ayrılırsam on yllık kıdem tazminatım yanmış mı oluyor. Sadece hesap ektresi ile maaşımı geç ve parça parça aldığımı ispatlarsan dava açabilirmiyim. Teşekkür ederim.
Merhaba iki yil calistigim performans sistemiyle çalışan satis sirketinden satış şefimle anlasamadigim için istifa ettim ekip arkadaşlarıma yapmış olduğu baskıdan dolayı anlasamiyordum he toplantıda dışarda bir dünya adam var diye arkadaslarimi ekmeğiyle tehdit ederek konusmasindan çok mutsuzdum son olarak ise bana mesaim in bitmesine 5 dakika kalası ekstra görev verdi yapmayacağımı belirttim yapacaksın senin isin bu diyerek sözünü bitirdi verdiği görevide yaptım ve o sinirle gidip 1 ay sonra cikacagimi bildirerek istifa dilekçemi yazdım daha sonrasında 1 aylik süreyi 1 haftaya düşürdüler ve tekrardan bana istifa dilekçesi yazdırdılar herhangi hakedişim varmi yardımcı olursanız sevinirim ve bu arada fazla çalıştırdıkları zaman yemek parasını elden veriyorlardı
Merhaba ben işyerinde 3 yıldır çalışıyordum hamile kaldım doğuma kadar çalıştım ve tam 12 saat çalıştırdılar raporum bitti 3 ayda ücretsiz izin aldım şubatın sonu iznim bitiyor gene 12 saat çalıştırmak istiyolar bende 8 saat çalışmak istiyorum ne yıllık izin ne fazla mesai veriyolar ssk mızıda asgariden gösteriyorlar çıkmak istiyorum tazminat alabilirmiyim
Merhabalar,
11 yıldır çalıştıgım iş yerinden kendime çalıştıgım iş yerinin faliyet alanının dışında farklı faliyet alanında iş kurmak için istifa etmek istiyorum ve aldıgım gerçek maaş üzerinden maaşım gösterilmiyor sabah 8 de başlayan akşam 19 da biten yorucu bir çalışma saatimiz var buna cumartesileri de dahil izinlerimi evrak imzalamadan eksikde olsa kullanıyorum 10 yılı doldurdugum için tazminat hakkı kazanmış olurmuyum
Merhaba;
4857 iş kanunun Madde 74 de yer alan;
Analık Hali İzni
Doğum yapan işçilere doğum sonrası verilen analık hali izni evlat edinen ebeveynlere de verilmektedir. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hâli izni kullandırılır.
Sorum; Mayıs 2011 den itibaren sigortalı olarak aynı iş yerinde çalışmaktayım. 4 ay önce 3 yaşını doldurmamış bebek evlat edindik ve 8 hafta analık hali izni kullandım şuanda ise yarım gün çalışmaktayım. Fakat 8 haftalık analık hali izinimde iş verenim beni ücretsiz izin göstererek maaşımı ödemedi, ücretsiz izin formu da imzalamadım ve imzalamamı istedikleri halde karşı çıktım. Bilirsiniz ki maddenin devamında eğer kadın işçi isterse tüm bu sürelerin sorunda 6 ay ücretsiz izin kullanabilir… diye devam etmektedir.
6 ay ücretsiz izin belirtildiği halde 8 hafta analık hali izni ücretli olması gerekiyor ve madde de yer alan “sgk ücret ödemez”‘e ilişik iş verenin ödeme yapması gerekmez mi? Evlat edinmiş olan arkadaşlarım iş yerlerinden analık hali izininde maaşlarını aldılar. Bu durumu gerekçe göstererek istifa edip tazminat talep edebilir miyim? Yada bu durumdan ötürü iş mahkemesine başvurabilir miyim?
Teşekkürler,
İyi Çalışmalar.
Merhaba
sendika sözleşmemizde 11 saat dinlenilmeden vardiyada işe başlatılamaz diye ibare var fakat biz eleman eksikliğinden dolayı 4-12 vardiyasından 8-4 vardiyasına 8 saat dinlenerek geliyoruz. bunu ibra ederek tazminatımı alabilirmiyim
tesekkürler
Kolay gelsin.benim arkadaşım üniversite hastanesinde taşeron hemşire olarak 5 yıl çalıştı.sonra üniversite hastanesine başladı.ancak istifa ederken sözleşmeye tazminat istemiyorum yazısı yazın demişler .yazmış.kıdem tazminatı alabilir mi ve ya nasıl başvuru yapılabilir.?
Merhaba ben 5 yildir bi fabrikada calismaktayim ama iki tane cocugum var ve su an dogum iznindeyim kucuk oldugu icin kimseye emanet edemiyorum bakacak kimsek yok kendi istegimle isten ciksam tazminat alabilirmiyim bir sorum daha olcak yeni kurulacak fon sistemde egerki olursa eski sistemdekilerin tazminat haklari paralari yanacakmi simdiden tskler
7 buçuk yıldan beri çalışiyorum eşimden şiddet gördüg için i şden ayrılmam gerekiyor şehir degişikliyi yapmak sorunda kaldim bana iş yeri tasminatimi vermiyor ne yapmam gerekiyor
bir bankada yaklaşık olarak 3 yıl çalıştım. daha sonra istifa ederek devlet kurumuna geçtim. bankada çalışırken fazla mesai ücretlerimizi hiç ödemiyorlardı. ben ayrıldıktan sonra çalışan personele fazla mesai ücretleri yattı. benimle birlikte istifa eden bir arkadaşta mahkemeye vererek fazla mesailerini aldı. bende aynı avukatla görüştüğümde fazla mesaileri ispatlamamız lazım diyor. o arkadaş kullanmış olduğu banka bilgisayar programındaki giriş çıkış saatleriyle ispat etmiş. fakat ben farklı birimde olduğumdan bu yolla ispat etmem mümkün değil. kendim istifa ettiğimden tazminat alamayacağımı biliyorum fakat fazla mesai ücretlerinin ödenmesiyle ilgili konuda mahkemeye versem kazanırmıyım? iyi çalışmalar.
Kural olarak eğer sözleşme veya toplu iş sözleşmesi ile işveren zam yapma taahhüdünde bulunmadı ise, çalışanın ücretine zam yapmak zorunda değildir. Bu çerçevede eğer işyerinde işveren zam yapmama kararı aldı ise, bu durum çalışana iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı kazandırmamaktadır. Ücrete zam yapılması işverenin yönetim hakkı kapsamında kalan bir husustur. Yönetim hakkı; işverenin keyfi ve tutarsız işlemler yapması anlamına gelmemelidir. İş Kanunu madde 5’te yer alan “eşit işlem ilkesinden” yola çıkarak, işverenin performans vb. objektif koşullardan kaynaklanan nedenler gerektirmedikçe, emsal konumda çalışanlar arasında farklı bir uygulamaya gitmemesi gerekmektedir.
Zamda farklılık oluşturan sebeplerin objektif ve tutarlı temellere dayanması şart olup, keyfi bir şekilde işlem yapılması hukuka aykırılık teşkil edecektir. Yargıtay kararlarında, davacı dışındaki tüm işçilere ücret zammı yapıldığı halde davacının ücretine zam yapılmamasını, eşit işlem yapma borcuna aykırı davranış olarak nitelendirmekte, davacının ısrarına rağmen bu eylemini sürdürülmesini iş akdinin haklı sebeple fesih nedeni saymaktadır.
Ayrıca İş Kanunu gereği emeklilik sebebiyle iş akdinin işçi tarafından tek taraflı olarak feshedilmesi haklı sebeple fesih hali kabul edilmektedir. İşçi 15 yıl sigortalılık süresini ve aynı zamanda 3600 sigorta prim gününü tamamlamış ise kendi isteği ile ayrılmış olsa da işverenden kıdem tazminatı alabilir. İşçinin belirtilen bu sürelerin tamamında aynı işverenin yanında çalışması da gerekmemektedir.
Merhaba,
Aslında öğrenmek istediğim konu ile ilgili en son yazıda bahsedilmiş.Ben özel bir şirkette 12 yılı aşkın süredir çalışmaktayım.Aynı zamanda eşimde uzun yıllardır çalışmakta. İlk sigorta girişim 09/04/2002 tarihindedir.Lise dönemindeki girişimiz de kayda alınırsa 10/09/2000 tarihindedir. Şuan ki şirketimde de 01/01/2006 tarihinden bu yana sigortam ödenmektedir.Sigorta prim gün sayım 4.257 gündür. Yıllardır ilgili kişilerle defalarca maaşımla ilgili iyileştirme yapılması konusunda görüştüm. Fakat hiç bir iyileştirme yapılmadı.12 yıldan fazla hizmet verdiğim şirkette almış olduğum maaş asgari ücretin 50 tl üstündedir. Benden sonra işe başlayan 2-3 yıllık elemanlar bile daha fazla almaktadır. Bu da açıkçası ağrıma gitmektedir. Eşimi de 2-3 kez odaya çekip “eşinizi işten çıkarırsak bizimle çalışmaya devam eder misiniz?” gibi sorular sorulmuş. Psikolojik olarak çok etkilendim,çok üzüldüm hatta sordum beni çıkarmayı mı düşünüyorsunuz? benden memnun değil misiniz gibi fakat aldığım cevap “hayır öyle bi düşüncemiz yok şuan” denildi hep. Bu durumda işten ayrılmak istiyorum. Bu sebeplere dayalı olarak tazminatlı çıkış hakkım var mıdır? Ya da şuan yoksa bile belli bir sürem dolduktan sonra bi hakkım doğar mı? Tıpkı 1999 öncesi sigortalı olanlarda olduğu gibi bir hakkım mevcut mu?
Merhaba 13.03.2002 sigorta girişliyim. toplam gün sayım mart sonu itibari ile 4073 ve halen çalışıyorum. kendimce haklı sebeplerden istifa ettim ve ihbar sürem ay sonunda bitiyor. kıdem tazminatı hakkım var mı? teşekkürler.
İyi gunler msj nereye yaziliyor bulamadim ozel sektorde calismaktayim ay sonunda bir yilim doluyor icerde onbes gunluk maasim var gece vardiyasinda boyaciyim surekli az is yaptim diye tutanak tutuyolar beni isten cikmam icin fazla is veriyolar tutanagin resmini cekmeme izin vermediler ay sonunda istifa edecem yardimci olurmusunuz ne yapmam gerek
Merhaba bir bankanın çağrı merkezinde çalışıyordum musteri bağlandı ve yanlışlıkla deli kadir olarak hitap ettim müşterinin ismi de kadir müşteri şikayetci oldu daha sonra şikayetini geri çekti banka bu durumu gerekçe göstererek isden cikarildim ve tazminat vermeyeceğini belirtti tazminat alınabilir mı ?
Çalışan emeklinin tazminat hakları var mı?
2001 den beri emekli çalışanayım fakat giriş çıkış yapıldı elden para verdiler. 2008 den sonra giriş çıkış yapılmadı. İş veren ile anlaşamıyoruz. Sözün de durmadığı için işi bırakmak istiyorum bu durumda ne yapabilirim? Ssk mı asgari den yatırıyor. Maaşımı asgari den yatırıp kalanı elden alıyorum bunlar gerekçe sayılır mı?
Yada ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun.
Merhabalar ben Fatih 21 yasindayim 1.5 senedir kimyasal urunler ureten firmada vasifsiz eleman olarak calismaktayim polis özel harekat sinavina girdim ve kazandim istafa ettigimde her hangi bir tazminat kidem tazminati hak edebilirmiyim cevap verirseniz tesekkur ederim
Merhaba
01.12.2014 tarihinde bir güvenlik şirketinin yürüttüğü projede güvenlik görevlisi olarak işe başladım.Bölge müdürü konumundaki kişi beni arayıp şirket ofisine çağırdı.Gittiğimde bana yeni bir proje olduğunu ve kendi şirketinin temizlik biriminde olduğunu ayrıca bu işe girebilmem için güvenlik şirketinden istifa edip temizlik şirketine geçiş yapmam gerektiğini söyledi.Şartlar ve maaş uygun olduğundan ben kabul edip onların istediği gibi istifa dilekçesini yazdım ve 02.01.2017 tarihinde dilekçeyi yazdım.Aynı holding e bağlı hem güvenlik hemde temizlik firması.Direk geçiş yapıbilme imkanı var iken neden istifa ediyorum dediğimde bana güvenlikten temizliğe geçiş yapmak için dedi bölge müdürü.Bu açıklama beni tatmin etmedi ama mecbur dilekçeyi yazdım.Böyle bir konuda tazminat hakkı doğar mı bana.Yoksa bütün haklarımı dilekçeyi yazmakla kayıp mı ettim.Şimdiden teşekkürler.
Merhaba, Ben 3.5 yıl elektronik mağazacılık sektöründe yönetici olarak çalıştım. Kamuya atandığım için istifa ettim ve istifa dilekçemde bu durumu dile getirdim. Bana imzalatilan ibranamede kidem ihbar ve diger haklarımı aldım ibaresi olmasına rağmen tarafıma herhangi bir ödene yapılmadı. Kıdem tazminatı alabilir miyim ?
Teşekkürler..
Merhaba
1bucuk yıla yakın çalışıyorum resmi tatillerde çalıştım günde 10 saat çalışıyorum mesai almadım hiç asgari ucretten yatıyor bankaya maasim üzerini elden alıyorum yanımda iraklı ıranlı sigortasız işçiler le çalışıyoruz ilk zamanlar 10 kişiydik şimdi 4 kişiye dustuk tazminatimizi istedik yok diyorlar ne yapmalıyız us hakkımızı haklı fesh edebilirmiyiz 2 kişiyiz birbirimize bu konularda saahitlik edebilirmiyiz tazminatimizi ne kadar surede yatirmalilar ve bu şekilde ayrıldığında issizlik maasi alabilirmiyim
MRB 06,03,2013 YILINDANDAN BERİ BİR İŞYERİNDE ÇALIŞIYORUM GEÇMİŞTE 11 AY BOYUNCA MAASIMIN ASGARİSİ ŞİRKETTEN KALAN KISMI BAŞKA SAHIŞLARDAN BİRİ TARAFIİNDAN YATTI AYRICA BU SUREDE DİNİ VE RESMİ BAYRAMLARINDA CALIŞTIK ..YILIN 6AYI HAFTA DA 48 SAAT CALIŞIYOYUM MESLEGİM DIŞI İŞLERE ZORLANIYORUM .ŞAHITT OLMADIGI İÇİN DAVA EDEMIYORUM DAHA ÖNCE ÇIKAN KİŞİLER DAVA ACIP KAZANDI AMA BEN ONLARI ŞAHIT GÖSTEREMEZMİŞİM DAVALI OLDUKLARI İÇİN NE YAPMAM GEREKIR İŞİMİ YAKINDA BIRAKICAM NOTERDEN İHTARNAME İŞTIFA ETSEM OLUR MU TEK SAHITLE NE YAPMAM GEREKIR SAYGILAR …
Merhaba Sayın Kulaçoğlu.16.09.2013 tarihinde AR-GE personeli olarak işe başladım. AR-GE de yaptığım işler ürünlerin kesitlerini hazırlamak ve projelere gerekli ürünlerin yerleşimlerini yapıp bunların bilgisayar ortamında 3 boyutlu çizimlerini yapmaktı.Yaklaşık 2,5 yıl kadar bu şekilde devam ettim Fakat son 1 yıl içinde odamı değiştirdiler ve satış departmanına alındım. Bu bölümde ise AR-GE de yapmış olduğum işlere ek olarak satış ekibine destek veriyorum. Sorunlu bir müşterinin tekliflerini ben hazırlıyordum. Telefonda bu müşterinin hakaretlerine maruz kalıp, müdürümden azar işitiyordum. Geçen hafta bu teklif ahzırlama işini benden geri aldılar. Ayrıca çalıştığım firma yeni bir firma kurarak işe girdi. Kapı üretiyorlar. Bununda çizimlerini yine bana yaptırdılar ve sırada yeni çizimler var. Bu arada maaşım işe başladığımda 1300 tl idi ve şimdi 1700. Satışa geçmeden öncede 100 tl zam alıyordum yine 100 alıyorum.Ortalama her yıl 100 tl zamlı maaş aldım. Size sorum şunlar;
AR-GE çalışanı olup sonrada satış bölümüne dahil olmamdan dolayı maaşımda anlamlı bir artış yapmaları ve departman değiştiği için işe giriş çıkışımı tazminatımı ödeyerek yapmaları zorunlu değilmiydi? Ben açıkçası bu duruma çok kızgınım ve işten ayrılmak istiyorum. Maaş bordromda hala AR-GE personeli görünüyorum ve teklif hazırlama işini benden alsalarda hala satış bölümünde çalışıyorum. Kapı çizim işinide Birde web sitesinin düzenlenme işinide bana verdiler. Bu durumda tazminaat isteyip iş akdimi tek taraflı fesh edebilir miyim?
Not: Teklif gönderdiğim müşteri ile olan yazışmalarım kayıt altında durmakta. Ayrıca hazırlamış olduğum teklif dosyaları ve proformalar resmii oalrak kayıt altında benim adım soy adım hepsi belli.
Saygılarımla;
Muhammed Baykul
Merhabalar
Devlet hastanesinde taşeron işçi olarak sağlık personeliyim, bağlı olduğum şirketten evlilik nedeniyle istifa edeceğim ancak şirket sahibi ben kdem tazminatı vermem diyor Ve 6 -7 ayda bir şirket personeline girdi çıktı yapıyor şirket işyeri numarasını değiştiriyor tabii ki şirket sahibi aynı kişi, kıdem tazminat alabilmem için ne yapmam gerekir.
kendi isteğimizle hiçbir sebep göstermeden istifa edersek tazminat alamayacağımız söyleniyor.peki bunun yıl sınırı var mı?yani aynı iş yerinde tam olarak emin değilim ama 10 yada 15 sene çalışanlar kendi isteğiyle sebepsiz istifa ederse tazminat alabileceği söyleniyor.bu doğru mu?böyle bir şey var mı?
Mrb size iki tane sorum olacak ben özel bir şirkette yani tekstil fabrikasında çalışıyorum defo yüzünden benden para kesecekler
İkincisi para kestikleri zaman kendi isteğimle ayrılıp para kesme cezasını sebep gösterip kıdem tazminatı alabilirmiyim. Saygılar
slm çalıştıgım özel sirkette 7yıldır çalışıyorum sinir hastası oldum piskoloji panik atak rahatsızlıklarım var ilaclarım ağır geliyor calışamıyorum isverenim isimi yavaşlatıyorsun dyor ve maaş dışındahiçbişe yok kendin istifaetsem tazminat alırmıyım tşkl
Çalışmış olduğum özel şirkette bilgisayar üzerinden hizmet verdiğim için gözlerimde ilerleme var ve gözlük numaram sürekli yükselmekte.Çalıştığım ortam gözlerimi yoruyor.İştem çıktığım takdirde kıdem tazminatına hak kazanabilir miyim?
merhabalar, iş yerimde 7 yıldır çalışmaktayım. aile birleşimi(evlilik nedeni) ile yurt dışına yerleşeceğim. iş yerimden tazminat alabilir miyim?
Merhaba ben özel rehabilitasyon merkezinde rehber öğretmen olarak görev yapıyorum 29.08.2016 tarihinde işe basladım fakat nişanlandım ve başka memlekete gideceğim icin bulunduğum yerde rehber öğretmen bulmaz zor olduğu icin müdürümle anlaşmalı olarak 28.02.2017 tarihinde işten ayrılmak zorunda kaldım kıdem tazminatı veya herhangi bi yasal hakkım var mı
Merhaba irsaliyeli evraklı ürün aldığım için şirket hırsızlık suçlamasıyla beni avukatı aracılığı ile istifa etmeye zorladı 15 aydır çalışıyorum kıdem ve ihbar için iş mahkemesine başvursam alabilirmiyim
İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince; İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Ancak, Kanununun 13 üncü maddesinin 4 üncü fıkrasında; “İş sözleşmesiyle çalışanlar, talep etmelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığı durumlarda, tabi oldukları kanun hükümlerine göre iş sözleşmelerini feshedebilir.” Denmekte olup; iş sözleşmesi ile çalışanlara, talep etmelerine rağmen ciddi ve yakın tehlikenin işveren tarafından giderilmemesi halinde tabi oldukları kanunların hükümleri esas alınarak hizmet akitlerini feshedebilme hakkı tanınmaktadır.
Ben 19 05 2011 de ise başladım 1560 TL maaş alıyorum iş veren benim mecbur çalışmak zorunda olduğumuz bildiyi için zaman yapmıyor benden sonra gelip benden fazla maaş alanlar var ve bu beni pisikolojik olarak etkiliyor iş konusunda usta vasfını ayım bizi hafta sonları çalıştırıyorlar maaş az olduğu için mecbur bırakıyorlar ustaya ters düştüğümüzde bizi mesai bırakmamaktır tehdit ediyorlar mesai kalmasak gecinemiyoruz usta bana karşı çok ters ve acımasız bu durumda istifamı verip tazminatını talep edebilirmiyim
Daha bir yıl öncesine kadar maaş hariç bütün ücretler zarfla verilirdi mesai 1 ayda 100 saati geçiyor ne yapmam gerekiyor bilgilendirirmisiniz teşekkürler.
Mrb kanser hastasıyım çalıştığım yerde bölümüm olmayan işler de veriyor iş veren 12 saati geçkin çalışmak durumunda kalıyorum sağlık durumumu etkiliyor bu durumda işten ayrılsam tazminatı alabilirmiyim.
merhaba lar.ilk işe giriş tarihim2000 dir ozelbir firmada 2004 tarihinde servis teknik yeni olarak ise başladım sürekli becerimden dolayı şehir içi sehir disi ve yurt dışı olmak üzere sürekli gorevlendirildim sürekli yoğun çalışmak ve aynı zamanda arabayla servis verdiğinden dolayı uykusuz ve is yükünden dolayı trafik kazası geçirdim örneğin sabah 8 gece3 bunun gibi birçok gün neticesinde pisikolojim bozuldu bende isi bırakmak zorunda kaldım isi hiçbir ucret almadan biraktim6 ay sonra tekrardan aynı isyerinde başladım yoğun tempoda çalışmaya devam ediyorum 2016 yilinda497 saat mesai yapmış olmak tayin sürekli beni bu sekilde calistirmalarindan dolayı psikolojik problem yasamaktayim 2017 ocak ayında isten çıkmak istedim mudurume ilettim hakkımı alıp cikabilirmiyim diye alamazsın dediler bende mahkemeye başvurum deyince mobing uygularız diye müdürüyle.konusulmus sürekli onu yap bunu yap diye mudurumden imalı konuşmalar işitiyorum serviste becerimden dolayı süreli bana onu yap bunu yap denemekte pisikolojim bozuldu benden başka yapan yok diye katlanamiyorum artik busebepten isi biraksam hak kazanirmiyim acaba
Merhabalar…
Ben özel bir okulda 2009 eylülden itibaren öğretmen olarak görev yapmaktayım. Geçen yıl okulumuz yeni bir kurucuya satıldı ve çalışma şartlarımızda ciddi bir değişiklik oldu.kendi ayırdığı öğretmenlere tazminatını verdi. 4 tane öğretmenimiz kendi isteği ile ayrıldı. Onlara aslında böyle bir hakkınız yok ama sizi üzmenek için bir orta yol bulacağız deyip tazminatlarını 4 taksitle verdi. Bu durum ÖRNEK teşkil eder mi? Bende şartlarım ağırlaştığı için ayrılmak istiyorum ama 8 yılımı çöpe atmak istemiyorum.
Öncelikle kolay gelsin bey efendi ben fatih öncelikle ben firmada çalışıyorum 3 buçuk sene çalışmaktayım işyeri beni işten çıkarmak istiyor ama ben çıkmak istemiyorum işimden çok memnum işe girdiğim matbaa tmm 10 ay çalıştım 10 ay sonra bende bel ağrısı başaldı bende işyeri doktoruna çıktım beni bir hastaneye sevkt etti bende doktora gitti senden iki tane fıtık var dedi kendine dikkat et dedi bende gittim işe kendimce şefime söyledim aynen doktor böyle söyledi dedim sizden bölüm deyişiklik istedim bana tmm dedi bekle ben sana haber vercem sana bende bekledim iki hafta sonra bana haber verdi bölüm ustasıyla bana haber verdi sana bölüm bulmadık ustayla aram iyi usta bana açık konuştu seni işten çıkarçaklar dedi bana istersen burda çalışmaya devam edebilirsin bende tmm burda daha iyi bir iş bulamam dedim devam ettim sonra 2 ay daha matbada çalıştım sonra beni rahat bir bölüme verdiler 1 yıl da çalıştım sonra beni ordan aldılar başka bölüme geçtim tmm olarak bu firmada 3 buçuk sene çalışmaktayım gine bel ağrısı başladı gine hastaneye gittim geldim bel çok ağrısı çok olmaya başladı beni işten çıkmak istiyorlar bana tazminat veriyorlar tazminatı istemiyorum diyorum ben burdan çıkmak istemiyorum çünkü ben burda çıkarsam dışarda ağır iş güç olur dedim yapmam yani verdikleri tazminat hiç iyi deyildi verdikleri bu tazminat 12 bin TL verdiler bu kabul etmedim yani bu işyerinde sağlığımda oldum yani bellimde fıtık oldu bu durumda ne yapmam lazım
Merhaba iyi çalışmalar 1 yılı aşkın süredir Türkiye’nin önde gelen market zincirinde kasiyer olarak çalışmaktayım.
Dinlenme araları ve kasa teslimi için kullandığımız merdivenlerden inip çıkarken havaleli olan ürünler kenarlara koyulduğu için düşme tehlikesi atlatıyoruz.
1 metre genişliği olan merdivenler 40/45 cm oluyor birisi iner veya çıkarken aksi istikametten birisi gelemiyor mutlaka beklemek gerekiyor ayrıca yangın çıkış kapısı ve acil toplanma yeri daim olarak ürün dolu.
Müşteriler sigara istediği zaman reyonun en üstünde olan bir markaysa ortalama 2 metre yüksekliğinde olduğundan sağa sola basarak, destek alarak uzanıyoruz.
İş güvenliği ve sağlığına uymadığı gerekçesiyle haklı sebeple fesih hakkımız var mıdır
Caĺıstıgım güvenlik sirketi haksız yere projemi degistirdi ve proje bana uymuyor bende istifa ettim tazminat hakkım varmı
merhaba 1998 yılından itibaren özel sektörde 19 yıldır çalışmaktayım.
işe başladığım yıllarda çalıştığım iş yerinde sigortamı yapmadılar teselli eder gibi başka bi firmada 1,5 yıl ssk lı gösterdiler.o firmada ssk ilk işe girişim 1999 yılındadır.19 yıldır emek verdiğim firmada 2004 yılında ssk lı oldum. bağlı bulunduğumuz ssk müdürlüğünden tazminat hak talep yazımı almış bulunmaktayım.Patrona maddi ihtiyaclarım olduğunu ileterek tazminatımı talep ettim ama kendisi ödeyemiyeceğini ve tazminatların iş çıkışı ödendiğini söyleyerek tarafıma red cevabı vermiştir.bundan sonra nasıl bir yol izlemem gerekiyor, ve konu mahkemeye giderse ssk lı göstermediği yıllara hak talep edebilirmiyim. saygılarımla iyi çalışmalar
Ben belediye de taşören olarak çalışmatayım ama beledinin anlaşmış olduğu mütahitin taşorenindeyim 3 yıllık sözleşmenin bitmesine 10 ay var ve işi bıraksam başka bir işe başlamak için. Bu durumda sözleşmeyi fes ettiğim için işverene para cezası ödermiyim ne kadar ödemerim ?
Merhabalar,
Şuanda özel bir şirkette çalışmaktayım. İdari kısımda personel olarak. Cumartesi çalışmıyoruz ama ben çalışıyorum ve mesai ödenmiyor hafta içide aynı şekilde normal mesainin dışında neydeyse hergün mesaiye kalıyorum ama buda ödenmiyor.
ayrıca yaklaşık 1 ay önce beraber çalıştığımız amirim departmanımız içerisinde yeri değiştirildi ve onun işleri bana devredildi ama benim işlerimi de başkasına devretmek şartıyla bunun içinde yeni bir eleman alacaklardı ama halen alınmadı. Benim şartım şuydu ben işleri devir alacam ama benim üzerimdeki işleride devretmem lazım yoksa yetiştiremem gerekçesiyle şuanda 2 kişilik hatta 3 kişilik işi tek başıma yapıyorum. Bu durumda işleri zor yetiştiriyorum ve psikolojikmen ve iş yoğunluğu açısında baya yıpranıyorum. şimdi ben istifa edersem kıdem tazminatmı hak edermiyim? Hak ediyorsam bunun için ne yapmam lazım? Herhangi bir delil yada sağlık raporu falan gereklimi? İstifa dilekçeyi yazmalıyım ve bu dilekçeye ne yazmalıyım?
Teşekkürler,
iyi çalışmalar.
Merhaba 33 aydır çalıştığım özel bir şirkette elektrik teknisyeni olarak çalışmaktayım. Jandarma Genel Komutanlığında yapılan sınav neticesinde Jandarma uzman çavuşluk sınavını kazandım önümüzdeki haftada büyük ihtimal çağrılacağım. Çağırılmamla katılış arasında 1 haftalık süre olacak bu yüzden 6 haftalık ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır mıyım, aynı zamanda kıdem tazminatımı alma imkanım var mı hocam. Ayriyeten işe girerken sendikaya üye olmuştuk 2 defa sendikadan çıkmak istediğimi belirttim sendikadan çıkarsanız eğer asgarı ücretle çalışırsınız, yada işten çıkarılırsınız dendi bunu şirkette diğer sendikalı çalışanlara da dendi bilgileriniz için teşekkürlerimi sunuyor. İyi çalışmalar diliyorum.
4857 sayılı İş Kanunu’nda işçilerin görevlendirilme şartları ile ilgili olarak, çalışma koşullarında değişikliği düzenleyen 22’nci maddede düzenlemeler mevcuttur. Buna göre, yazılı olarak görevlendirme yapılmayan ya da yazılı olarak yapılmasına rağmen işçi tarafından altı işgünü içinde kabul edildiği bildirilmeyen görevlendirmeler işçiyi bağlamaz. İşveren işçisini yıldırarak istifa etmeye zorlamak gibi bir amaçla, sırf iş sözleşmesinde nakil yetkisi var diye onu dilediği yerde görevlendiremez. Bu durumda işçi tarafından yapılması gereken, işyeri değişikliğini sözlü veya yazılı tebliğ alan işçi, nakil yerini kabul etmediğini 6 iş günü içinde noter ihtarı ile işverene mutlaka bildirmelidir. Bu ihtarda, işverenin nakil yetkisinin anlaşamama nedeniyle yıldırma amaçlı olduğunu, işverenin keyfi karar aldığını, amacının istifaya zorlamak olduğunu belirtip yeni işyerinde işe başlamayarak konuyu hemen iş mahkemesine taşıması gerekmektedir. Böylece, nakil yetkisinin objektif sebeplere dayandığının ispatı, işverene ait olacaktır.
Fazla çalışma yaptığı halde ücreti ödenmeyen işçinin 4857 sayılı İş Kanununun 24/II-e maddesi gereğince haklı nedenle derhal feshi hakkı bulunmaktadır. Bu kapsamda, işi bırakma nedeninizi ve taleplerinizi içeren bir ihtarnameyi işverenine çekmeniz gerekmektedir. Bu şekilde işten ayrılan bir işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanacak ancak ihbar tazminatı hakkını yitirecektir.
Merhaba , yaklaşık 9 yıldır özel bir banka da çalışmaktayım. İlk sigortalılık başlangıcım 1998 toplam 4254 günüm var.
Çalıştığım şube de 2016 yılı içerisinde şb. müdürü değişikliği oldu. Yeni gelen şube müdürü geldiği dönemden itibaren sürekli olarak ;sen başka şubeye git , değişiklik iyidir. Gitmek istediğin bir yer var mı , işsiz kalsak nasıl geçineceğiz v.s. gibi söylemler ile psikolojik baskı yapmaktaydı. Bunun sonucu olarak ve doğal olarak Banka uygun görürse gidilebilir dedim. Sonunda da apar topar geçici görev ile başka şubeye tayinim çıkarıldı. Banka insan kaynakları salı günü saat 14:30 gibi arayarak , çarşamba sabahı yeni şubede işe başlamam gerektiğini söyledi. Bunun mümkün olamayacağını arada 400 km olduğunu , ev bulunması , taşınması çocuğun okul durumlarını söylediğimde de ; izne çıkabileceğimi beyan ettiler. Bunun üzerine yaklaşık 1.5 hafta yıllık izne çıktım. Ayrıca tayinimin benim isteğim olduğunu(!) ve bu nedenle nakliye masraflarını da karşılamayacaklarını bildirdiler. Kar kış kıyamette ev arar duruma geldim bu sebeplerden ötürü iş akdimi fesh etmem sebebi ile kıdem tazminatı alabilir miyim ?
İyi çalışmalar.
2015 İN ALTINCI AYINDA 5,5 YIL ÇALIŞTIĞIM KAMU KURUMUNDAN KENDİ İSTEĞİMLE AYRILDIM(ÖZEL GÜVENLİK) KIDEM TAZMİNATI ALABİLİRMİYİM.
Merhaba ben 12.10.2016tarihinde özel bir hastanede taşeron bir firmada temizlik elemani olarak çalisiyorum fakat işe ilk başladığım günden beri 15 dakika önce bizi toplayip işle ilgili yapmamız gerekenleri anlatıcakları yere çoğunlukla bağirip hakaret kısacası iç çamaşırımıza kadar konuşulması bizi rahatsız etti istemiyen ofis orda müdür orda şef orda yada burda gibi sözlerle istifasını verebilir deniyor tek taraflı iş akdimi feshediyorum diye dilekçemi sunsam ne kadar önceden haber vermeliyim bide ne hakkım var şimdiden teşekkürler kolay gelsin
Merhaba hocam 2 yılda fazla süredir çağrı merkezinde calisyorum uygunsuz çalışma ortamı insan sağına aykiri gece gunduz degisen vardiya saatlerimiz var günde 9 saat 6 gün çalışmakta bazan günde 11 saati bulan çalışma saatlerimiz oluyor ve is ortamında her konuda baski yapılmakta çalışanlara bu sebeperde dolayı is çıkışımi vermek istiyorum istifa dilekcemde tazminat talebinde bulunabilirmiyim?
Merhaba, 9 mart 1980 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 03.01.2003, ve şimdiye değin hep çalıştım. 4772 gunum var şu an. Kıdem tazminatı alabilmek için 7000 iş gününü doldurmak yeterlidir mı yoksa 58 yasinda olmak da şart mı? Teşekkürler
Merhaba ozel bi hastanede 15 yildir calisiyorum 4500 is gunum doldu, kendim istifa edersem tazminat kakkim olurmu, teşekkürler..
5 aydır çalışanım kendiği isteği ile istifa etti ve kalan maaşını kadaya borcu olduğu için vermedim ve ısrarla benden maaşını istiyor yasal süteç baslat dedim kendisine ne yapmam gerekiyor. Normalde 1 yıllıkta sözleşmemiz vardı
Merhaba
Kesintisiz 6 yıldır sigortali çalıştığım özel bir şirkette
Bugün hakkımda işimi yeterince yapmadığım gerekçesi ile tutanak tutuldu ve imzalamam için bana verildi (içeriği ; aynı hatayi tekrarlamam durumunda is akdimin tazminatsiz olarak feshedilecegi ) is yerini maddi ve manevi olarak hiçbir zarara uğratmamama rağmen bu şekilde bir uygulamayı kabullenenedim ve tutanağı imzalamadim. Bu tutanağı sebep göstererek istifa etmem durumunda tazminat hakkım olabilir mi ?
Saygilarimla
Çok sağolun bu ülkenin yargıçları aydınlattığınız için
iyi günler ben 3,5 yıldır plastik isinde çalışmaktayım resmi tatiller verilmiyo yıllık izin zorla 1 hafta veriliyo çalışma saati uzun gündüz 11 gece 13 saat normalde 1830 lira olan maaşın asgari ücret olarak gösteriliyo işten kendi isteğimle ayrılsam tazminat alabilirmiyim
Merhaba . 2 seneye yakın calıstım bi markette 1 senesi magza sorumlu yardımcısı ve magza sorumlusu olarak calıştım bölge sorumlusu işten cıkarmak ve tazminat ödememek icin iç hırsızlık olarak göstermek istedi ve bana istfa imzalatmak istedi ama imzalamadm marketi terk etmemi istedi işe 3 gün gitmeyince otamatik cıkış veriliyomuş market cok soguk personeller müsteriler cok üşüyo eleman eksikligi fazla calışma vb konular yüzünden tartıstk ve iç hırsızlık olarak gösterip beni cıkarmak istedi ama imzalamadan marketi terk etmek zorunda kaldım kıdem tazminatı alabilirmiyim
Merhaba,ben özel bir şirkette altişveren şirket çalışanıyım.Bu şirkette de 10 yıl 2 ayımı doldurdum.Kadrom resepsiyonist ,yaz sezonu şirketin plaj tesislerine idarecilik yapmak üzere gönderildim.Fakat yöneticimin kalp krizi geçirmesi suretiyle istirahatli olduğu bir dönem de benden yapmam gerekmeyen özel bir iş istedi ve ben de bu isteğini yerine getiremeyecegimi ilettim.Bu hususta istirahatli olduğu halde bana mobbing uygulamak istedi.Ben de altişveren şirketimin yöneticisiyle konuşarak kendisinin bana böyle bir harekette bulunduğunu anlattım.Bağli bulunduğum yonetici bundan sonra benimle çalışmak istemediğini altişveren şirketimin yöneticisine bildirmiş.Sonuç itibari ile beni başka bir yöneticiliğe kaydirdilar ve kadromun dışında kasiyerlik yapıyorum ama yazılı bir rizam yok bu hususta.Daha önceki yöneticimin haksiz yere benimle çalışmak istememesi ve yazılı rızamın alınmaması, işyerinden istifa ederek ayrılmak istediğimde kıdem tazminatına hak kazandırır mı? Teşekkürler.
Merhaba ,
e-devlet üzerinden sigorta primleri kontrol edilirken , uygulamada yapılan bir güncelleme ile artık hangi meslekte çalışıldığı bilgisi de görünüyor . Şirkette çalışılan iş ile alakasız bir mesleğin görünüyor olması ve buna bağlı olarak istifa edilmesi durumunda Kıdem Tazminatı alınması için haklı bir sebep olarak kabul edilebilir mi hukuki açıdan ?
Merhaba;
2014 yılında başladığım satış danışmanlığı görevime 2016/ocak ayında mağaza sorumlusu olarak başka şehire terfi ettim fakat sözleşmemde maaş belirtilmediği için asgari ücretin 200-300 TL üstünde maaş alıyorum fakat yıl sonuna doğru maaş çok düştü . 2 senedir yıllık izin kullanmıyorum yerime bırakacak bir yardımcım olmadığı için
Size bir kaç sorum olucak;
1-Yeniden belirsiz iş sözleşmesi imzalamamızı istiyorlar sözleşmede maaş belirtilmesini isteme hakkım varmıdır ?
2-Yıllık izin kullanmadığım için istifa etmem halinde tazminat alabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekli?
3-Belimde ağrılar başladı koli indirip kaldırmaktan bunula ilgili istifa edebilirmiyim nasıl bir yol izlemem gerekli ?
4-Yılbaşından sonra maaş zamı isteğim olupta verilmezse istifa edersem bir tazminat hakkım doğarmı?
5-Sürekli 45 saat çalışmanın üstüne çıkıyorum ve fazla saatleri denkleştirme olarak kullandırıyorlar sözleşmeye böyle bir madde koymuşlar okumadan imzaladım bu durumda bir hak talep edebilirliyim?
Mrb ben 10 yıldır bir firmada makine operatörü yüm kendime iş yeri açıyorum. İşi bırakmak zorundayım acaba tazminat alabilirmiyim teşekkürler
12 yıldır çalışmakta olduğum özel kurumda sebebsiz yere işten çıkarıldım,fakat her yıl sözleşme imzalatıldım,tazminat alabilirmiyim
Merhabalar, ben askeri işyerinde 2011 yılından itibaren kamu işçisi olarak çalışmaktayım. Çalıştığım kurumda okuma olanaklarım kısıtlı. Şuan merkezi atamadan tercih yaparak 657 ye bağlı bir kuruma geçeceğim . 2015 yılında çıkan bir yasadan bahsediliyor. 6 yıla yakın Kıdem tazminatım var . Nasıl alabilirim? Teşekkür ederim.
Merhaba, 11,5 yıldır Finans sektöründe çalışmaktayım. %50 engelli raporum bulunmakta. 8 defa barsaktan ameliyat oldum. Stresten uzak bir yaşam sürmem gerekiyor ancak işim çok stresli. Sağlık problemlerim halen devam etmektedir. Sağlık nedeniyle istifa etmem durumunda kıdem tazminat alabilir miyim? Firma tazminatımı vermek istemezse nasıl bir yol izlemeliyim? Syg
Merhaba ben 3 gun önce işyerinde müdürümüz işle ilgili beni yanına çağırdı ve küçük çocuklar gibi bağırıp azarladı daha öncede sıkıntılar yaşatmışlardı bana bende artık dayanamayıp istifa dilekçesi yazıp verdim kıdem tazminatı alabilir miyim?
Teşekkürler..
Merhaba hocam.19 aydır özel bir şirkette sevkiyat bölümünde çalışıyorum.her işyerinde olabileceği gibi,cep telefonu yasağı uygulayaklarını önceden bildirdiler.Geçen haftada uygulamaya başladılar.Fakat bu yasağı,cep telefonlarımızı daha içeri adım atar atmaz elimizden alarak,yaptırmış oldukları kilitli dolaba koymak suretiyle gerçekleştirmek istediler.Veremeyeceğimi söyledim.Akabinde yönetimden çağırıldım ve tutanak hazırlanmıştı.bu uygulamanın yanlış olduğunu ve tutanağı imzalamayacağımı söyledim.İki seçenek sunarak tehdit edildim.Ya telefonunu verirsin tutanağını yırtarız,yada tazminat vermeden seni işten çıkarırız dediler.Sizce böyle bişeye hakları varmıdır.
iyi gunler.. Ziraat odasinda 2011 den bu yana calismaktayim.2011 den bu yanada asgari ucretin altinda calistirilmaktayim.yaklasik 1 ,5 yil once dogum yaptim dogum izninden sonra yaklasik 8 ay dogumsonrasi hastalandigim icin 8 ay heyet raporu kullandim ve yaklasik 3 aydir ise geri basladim.fakat ise basladiktan sonrada asgari ucret 1300 olmasina ragmen dogum oncesi aldigim ve asgari ucretin altinda olan 800 tl maas ile halen calistirilmaktayim.cocugumu evde birakip asgari ucretin altinda calismayi kabul etmiyorum ve isten ayrilmak istiyorum.bu durumda izleyecegim yol nedir ve nasil bir istifa duzenlemem gerekir.. Tesekkurler.
S.a hayırlı işler.iki bucuk yıldır bi şirkette çalışıyorum.maasim 2500 arti kira 500 .ama net 1500den sigortam yatıyor.gerisi ya banka hesabına yada elden veriliyor.banka dekontlarim elimde.bu dekontlar kesin delil sayılır mı.4 ay oldu elden olani alıyorum esas maaşlar yatmadi. İstifa etsem tazminat alabilirmiyim. İsten çıkanlar oldu hala alamadılar tazminatlarını en kisa zamanda nasil alirim bu parayı. Bana bi yardimci olursaniz cok sevinirim. zor durumda yım.tesekkurler.
Merhaba ben üç yıldır özel bir şirkette son 2 senesi yönetici olarak görev yapmaktayım , merkezimizden gönderilen kordinatörler ve kamera brimleri sürekli baskı uygulamaktadır ve insan kaynakları tarafından geçtiğimiz üç seneye ait aylık ve haftalık shıftler bizlere tekrar imzalatılmıştır bu gibi durumda istifa etsem tazminat mümkünmüdür.
Kolay gelsin..Özel Öğretim kurumunda öğretmen olarak çalıştım..okul devlet teşvikli idi..Devlet 400 bin lira teşvik verdi..ben de çalıştım…Zira hain darbeden sonra okul hic tanimadigim sahibinden dolayı kapatıldı..15 temmuz icin müdürün söylediği bir sözden dolayi kızdım ve istifa ettim..istifa okulun gelen evrak defterinde kayıtlı ve giden evrak defterin de de..istifa ilçe milli eğitim müdürlüğünce işleme alınmamış..ben sorduğumda sistem gelince alacağız demişlerdi..dün öğrendim ki işleme alınmamış …ne gibi bir yol izlemeliyim..istifa dilekçem 18 temmuz tarihli.idareci yok dendiği için 20 temmuz itibariyle istifa ediyorum yazdım. .okul la ilgili o güne kadar hiçbir soruşturma yapılmadı hiç bir problem yoktu..istifa dan 2 gun sonra soruşturma açıldı (cuma gunu) cumartesi kapatıldı..ben bu durumda istifa m onaylanmadı mu diyeceğim kurumlar işlem yapmadığı için istifa hakkında ne yapmalıyım .OHAL ilanından önce istifa m milli eğitime gitti..tesekkurlwr
Merhaba, Oncelikle verdiğiniz bu hizmetten dolayi sizi tebrik ediyorum. Vatandaşa doğru ve açıklayıcı bilgilerle yardimci oluyorsunuz.
Ben 29 temmuz 2016 tarihinde istifa ettim. 8 yil 4 ay calisma surem var bu is yerinde. Hizmet sektorundeyim ve lisans mezunuyum. Dilekçemde tüm sosyal hakları ve guvencelerimin de ödenmesini talep ettim. Tabiki kıdem tazminatım ödenmedi. Ancak gerçekte istifa nedenim is şartlarının agirlasmasindan dolayi idi. Son 1 yıl içinde 6 kişi olan bolge Müdürlüğü kadrosunda sırayla arkadaşlarımız işten ayrıldılar ve yerlerine eleman alınmadığı için gidenlerin işleri de bizim üzerimize eklendi. En son 2 kişi kaldık ve sadece 1 deneyimsiz eleman aldılar. Yazılarınızı birinde istifa edilse dahi is şartlarının agirlasmasindan dolayi dava açılabilecebi konusu vardı. Çalışma süresi uzun olan bir kişinin aniden istifa ediyor olmasi ve egitim duzeyinin de destekleyici bir unsur oldugunu okumuştum. Ağır is şartları nedeniyle yorgunluk ve psikolojimin bozulması sonucu mecburen istifa ettigimi gerekçe gostererek dava acabilirmiyiz. Ve bunun için bir dava açma süresi varmidir. Bilgi verebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.
Merhaba, 1 yıldan fazladır çalıştığım iş yerimden fazla mesailerini ödenmemesi yıllık izninin kullandırılmaması sebebiyle ayrılmak istiyorum noter yoluyla nasıl bir ihtarname göndermeliyim ve kıdem tazminatı alabilirmiyim ? Şimdiden teşekkür ederim.
İyi günler, 2014 yılından itibaren özel bir şirkette depo görevlisi olarak çalışıyorum, eylül 2016 ayında ailecede görüştüğüm aynı şirketteki bir mesai arkadaşımın bir başka işci ile kavga etmesi ve darp sonucunda işveren iki işçiyide tutanakla işten atmıştır, atılan arkadaşımın benim kişiliği ve kavgacı olmadığım hakkında şahit göstermesi ve evrakın iş yerine gelmesi üzerine işveren beni çağırarak 40 gün öncesinde izin isteyerek dr gittiğim günlerinde bulunduğu tutanaklar tanzim etmiş ve benden savunma istemiştir, bende savunmamda amirlerimin haberi olduğunu, rapor durumlarını belirterek verdim, ancak bu sürede işveren tarafından fazla mesai ücretlerimizin falan yatırılmadığını maaşların düşük gösterildiğini gördüm ve işverenin bilgisi ile üst amirimde sürekli olarak şahitlik yapıcaksın demekki hemde bize karşı istifa et git, sana hiçbir hakkını aldırmamak için elimizden geleni yapacağız diye sürekli baskı kuruluyor, istifa dilekçesi vermeyi düşünüyorum yasal hangi haklarımı alabilirim, yardımcı olabilirseniz sevinirim
Merhaba ; İş akdinizde belirtilen ve anlaşılan koşulların daha sonradan işveren tarafından değiştirilmesi ve bu değişikliklerin işçi açısından çalışma koşullarında esaslı değişiklik teşkil etmesi halinde, işverenin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 22. Maddesinde belirtilen usulü izlemesi gerekmektedir. Çalışma koşullarının değiştirilmesi, aynı zamanda çalışma koşullarının uygulanmaması anlamına geldiğinden aynı yasanın 24/II-f bendinde belirtilen hal, işçinin haklı fesih nedenleri arasında sayılmıştır. Bu durumda İşçiye, sözleşme ile belirlenmiş olan, çalışma şartlarının uygulanmaması nedeniyle işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğmazsa da, kıdem tazminatı ödenmelidir.
İlgili yasa hükmü gereğince; ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez, gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
İş kanunumuzda ücretin ödenmemesi ve/veya eksik ödenmesi durumu haklı fesih sebebi olarak ele alınmıştır. İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçi bu durumun meydana gelmesinden itibaren altı iş günü içerisinde iş akdini haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda işçi kıdem tazminatı, fazla mesai ve resmî tatil ve yıllık izin ücretleri gibi haklarını da işverenden talep edebilecektir.
Kural olarak iş aksini haklı nedenle fesheden işçi için, bu fesih bildirimine dair herhangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Ancak gerek feshin haklı nedenle işçi tarafından tek taraflı olarak gerçekleştirildiği ve buna ilişkin gerekçeler gerekse de feshin söz konusu altı günlük süre içerinde yapılmış olduğunu ispat bakımından yazılı olarak bildirimde bulunmak ispat kolaylığı sağlayacaktır. Bu sebeple yapılacak fesih bildiriminin yazılı ve fesih sebeplerini açık ve kesin olarak belirtilmesi doğru olacaktır. İşveren tarafından hak ve alacakların ödenmemesi halinde ücret alacakları için 5, kıdem tazminatı alacağı için ise 10 yıllık zamanaşımı süresi içinde dava açılması gerekmektedir.”
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en fazla 45 saattir. Ayrıca yine aynı yasaya göre, işçinin günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamamaktadır. Dolayısıyla, kanunda öngörülmüş olan sürelerin aşılarak fazla çalışma yapılması kanuna aykırılık teşkil edecektir.
İş sözleşmesine bağlı olarak çalışan işçilerin performansına veya herhangi bir sebebe bağlı olarak ücretlerinin düşürülmesi veya ücretlerinin her ay kesinti yapılarak ödenmesi İş Kanunu’nda haklı fesih nedenleri olarak kabul edilmiştir. İşveren tarafından işçinin ücretinin kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesi, işçiye kendi sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı sağlamaktadır. İşçinin ücretinin tam ve gerçeğe uygun olarak ödenmemesi haklı fesih sebepleri arasından yer aldığından, maaş da kesinti yapılarak tam olarak ödenmemesi nedeniyle iş akdi feshedebilir.
Merhaba 5 senedir kurumsal bir firmada çalışıyorum satış sektöründeyim bulundugum magazada 3 yıldır aynı reyondayım 1 ay önce magaza müdürü ve bölge müdürü tarafından reyonum değişti bende yeni reyonda eskisi gibi para kazanamıycağımı belirtip geçmek istemediğimi söyledim onlarda biz seni istediğimiz yerde çalıştırırız böyle bir yetkimiz var gib bir cevap verdi ya çalış ya istifa et der gibi konuştular 1 ay çalıştım ama o bölüme alışamadım ve magazada çalışma istegim kalmadı işyerinden bu hafta ayrılmayı düşünüyorum tazminatımı bırakmadan nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olmanızı rica ederim iyi günler
2016 ocak 21 de ise başladım.31.10.2016 da istifa ettim.istifa da tazminatını alıp ayrılmak istiyorum demiştim.
Tazminat verilmedi.alabilme halkın varmı?eğer varsa ne yapmalıyım…lütfen yardımcı olun…
Merhaba
Ben ozel bir sirkette magaza muduruyum. Is basi yaparken imzalanan sozlesmede isverenin gerekli gormesi halide resmi tatil ve bayramlarda calisilacagina ve haftanin 6 gunu 12 saat calisilacagina imza atmamiz tatil gunlerinde gelmemize itirz hakkimizi ortadan kaldirir mi? Ayrica sozlesmede var olmayan her ay 1 kere yapilan magaza denetlemelerinde belli bir puanin altina dustugumuzde parakesintimiz oluyor. Bu yasalmidir? Kesintilerimiz bize yazili ibraz edilmedigi gibi zaten maasimiz da gerceginden gosterilmiyor. Elden aldiklarimiz kesiliyor. Mesela maasim 3000 iken neredeyse her ay 400tl gibi bir kesinti uygulaniyor
Saygılar
Merhaba ben 2013 şubat ayından dan beri otelde çalışıyorum ise girerken askı süresi 1 ay olduğunu söylediler ve 3 yıldan beri 1 ay askıya aldılar fakat 2016 bu süreyi 2 3 ay uzantılar işten ayrılmak istediğimi söyledim askıyı uzattılar bu sebepten dolayı tazminat alabilirmiyim
Merhabalar;
Belirsiz süreli iş akdini feshetmek isteyen tarafın, işbu fesih beyanını 4857 sayılı İş Kanunun ilgili hükmü gereğince çalışma süresine göre tespit edilecek süre öncesinden karşı tarafa bildirmesi gerekmektedir.
İş sözleşmenizin 22 aydır devam ediyor olması durumunda; işbu iş akdinin feshine ilişkin irade beyanınızı işvereninize 6 hafta önceden yazılı olarak bildirmeniz gerekmektedir. Yani bu durumda iş akdiniz fesih beyanınızın işverene ulaştığı tarihten itibaren 6 hafta sonra feshedilmiş sayılacaktır. Söz konusu süreye riayet etmemeniz halinde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Kural olarak iş akdinin işçi tarafından sona erdirilmesi durumunda, işçi kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Ancak ilgili yasal mevzuat hükümlerimizde belirtilmiş haklı sebeplere dayalı olarak iş akdi işçi tarafından feshedilmiş ise, bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Söz konusu haklı sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:
-İşçi işverenin iyiniyet ve ahlak kurallarına uymaması sebebiyle, sağlık nedenleriyle veya zorlayıcı nedenlerle işten ayrılırsa, -İş akdi erkek işçi tarafından askerlik nedeni ile feshedilmiş ise, -İşçi emekliliğe hak kazanma veya emeklilik için gerekli pirim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini doldurursa, -Kadın işçi evlendikten sonra bir sene içinde evlilik gerekçe ile işten ayrılırsa.
Yukarıda sayılan haklı sebeplerden herhangi birine dayanmaksızın iş akdinizi feshetmeniz durumunda, ilgili yasal hükümler gereğince kıdem tazminatına hak kazanamayacaksınız.
MERHABA
1993 YILI SİGORTA GİRİŞLİYİM.YAKLAŞIK 14 YIL 7 AYDIR AYNI YERDE ÇALIŞMAKTAYIM.ÇALIŞTIĞIM YERDEN KENDİ İSTEĞİMLE AYRILMAYI DÜŞÜNÜYORUM.PATRONUMLADA AYRILIRKEN HERHANGİ BİR ANLAŞMAZLIK YAŞAMAMAK İÇİN SİZDEN RİCAM AŞAĞIDAKİ SORULARIMA ÇOK KISA OLARAK YANIT VEREBİLİRSENİZ ÇOK MEMNUN OLUCAM.
3600 GÜN 15 SENE VE 1993 YILI BAŞLANGICI OLDUĞU İÇİN SİGORTADAN O KAĞIDI ALABİLİYORUM KIDEM TAZMİNATI KAĞIDINI YANİ
GİRDİĞİMDEN BERİ SENEDE 1 HAFTA YILLIK İZİN KULLANDIM.DİĞER HAKEDİŞLERİM LE İLGİLİDE TARAFIMA HERHANGİ BİR ÖDEME YAPILMADI.BU BİRİKMİŞ İZİN PARALARIMI DA SORUNSUZ ALABİLİRMİYİM.ÇALIŞTIĞIM YERDE CUMARTESİ GÜNLERİ KAPALIYIZ.ÇALIŞMA SAATLERİMİZ SABAH 08:30 AKŞAM 18:15 ÖĞLE TATİLİMİZ YOK.ANCAK SON GÜNLERDE OKUDUĞUM BAZI YAZILARDA CUMARTESİ GÜNLERİ KAPALI OLAN İŞYERLERİNDE CUMARTESİ GÜNÜNÜNDE SENELİK İZİNDEN SAYILIP DÜŞEBİLECEĞİ AÇIKÇASI BU KAFAMI KARIŞTIRMAKTA.BU KONUDA BİLGİ VEREBİLİRMİSİNİZ.BİRDE NASIL BİR YOL İZLEMELİYİM.YARIDMLARINIZI BEKLİYORUM.
Merhabalar,22 hafta sigortalı olarak çalışan işçi istifası sonucunda kaç gün çalışmalıdır.iş yerini magdur etmemek için .hukuksal süresinedir
istifa edenin tazminat hakkı varmıdır
Merhaba hocam Ben 5 yıldır Bir işyerinde çalışmaktayım fakat maaşımı gününde alamıyorum on beşinde olan maaş ayın 29 u.30. Bazen bir dahaki ay onu bile oluyor öyle alıyorum ilaveten resmi tatil günleri mi almıyorum çalışıyorum ama vermiyorlar İlk zamanlar 10 saat çalışmaktaydım son iki senedir 9 saat çalışıyorum ve şu an dinlenme Saatini bile kullanamıyorum dergi geçim indiriminde almıyorum bu sebeplerden dolayı işi bırakmayı düşünüyorum ve çıkış vereceğim patron çıkışını yaz muhasebeye bırak diyor tazminat alabilmek için nasıl bir çıkış yazmam gerekiyor ya da tazminatı vermek istemeyip zorluk çıkarırsa ne yapmam gerekiyor Yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhabalar hocam bn özel bi sektörde yaklaşık 6 yıllık çalışan bi elemanım ama sigortam 4 yıldır yatio geçtiğimiz pazar günü patronun kardeşi tarafından (dükkanda genel müdür olarak calisio) küfür ve yumruk yedim kameralarin gördüğü açıda ve işten ayrılacagimi belirttim bu hafta sonu tazminat alma hakkım var mi
selamlar, herkese ayrımsız yardımcı olmuşsunuz valla halal olsun 🙂 bizim şirkette de yukarıdaki sorunlar var işçi çalıştırsak bir dert çalıştırmasak bir dert neyseki iyi kötü anlaşıyoruz personelimizle 🙂
Saygılarımla hocam 🙂
Merhaba
İlk olarak eşim yurtdışında yaşıyor yaklaşık 1 yıl önce resmi olarak evlendim. 8 yıl 2 aydır sigortalı olarak özel şirkette çalışıyorum işimi bırakıp yurtdışına gitmek zorundayım ama ortada 8 yıllık emek var tazminatımı almadan gitmek istemiyorum .
Öncelikle evlilik yapıp yurtdışına gitmem özel nedenlere dahil oluyormu ikinci sorumda geçmişte resmi tatil günlerinde çalışıp ücretimiz verilmiyordu (bunun için şahitlerde var) artı fazla mesai yaptırıp konum gereği fazla ücret ödenmiyordu(bunun içinde şahitler var) son olarak ta maaşımız asgari ücretten fazlayken asgari maaş üzerinden sigortayı yatırıyorardı son 3 yıldır düzeltiler bu durumu bide çalışanlara asgari ücret altı maaşla çalıştrlıyordu ama sigortayı asgariden gösterip elden maaşın yarısı geri alınıyordu patron tarafından (bunda şahit var) bu durumda ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba ben dün itibaren ışte ayrıldım yani mecbur bırakıldım servis elemanıyim yemekten bir cisim çıktı ve bana savunma yazmamı istediler savunma mi bile kendileri yazdırıp istifa dilekçemi bile onlar yazdirdilar baskı altında yazdigim istifa da hak ve alacaklari mi aldigi mi gosterdiler bunu uazmak istemedim senin sicilini kötülerin diye baskı altında yazdim cisim onların hatası olduğu halde bana yüklendi sizce tazminat davası açabilir miyim fotoğraflar elimde
Merhaba 1997 yılında çırak olarak çalışmaya başladım şuanda hâlâ çalışıyorum sadece 2009 yılınca işten ayrıldım 1 ay boş gezdim fakat sonra tekrar aynı yere başladım sıkıldım kendim ayrılmak istiyorum tazminat alabilirmiyim
Merhaba yaklaşık 2 seneden buyana özel sektörde çalışıyordum işden ayrılmak zorunda kaldım sebebi sorumlu başımızdaki müdüriyet olmucak şeylerle baskı uyguluyordu burama geldi bende brkdm hakkımı vermediler imza at dediler ckısna atmadim tazminat alabilir mıyım sizce ?
İyi valismalar
Bizler istanbulda belediye otobüsü kullaniyoruz İETT bağlı özel halk otobüsü
1.SGK pirimi aldigimiz ucretten düşük gösteoluyordu banka dişinda elden zarf veriliyor
2.fazla mesai yapiyoruz günde ortalama 11,12 saat direksiyondayiz ayrıca ise gidip gelmek için sabah aksam 3 saat yol servis buda dahil oluyormu calisma saatine.hafta sonu yok resmi tatil yok
3.yemek.agi.çocuk yardimi yok ama bordurada ggösteriyorlar ama vermiyorlar sizi ingilendirmez gozterdiklerimiz deniyor.
Bu nedenlerle isi birakmak istiyoruz onlarca şoför arkadaş en az calisan 2 yillik şirkette SGK günü 4000 gün üzerinde kidem ihbar mesai tüm alacaklarimizi alabilirmiyiz isi kendimiz birakirsak yapmamiz gereken nedir
Ramazan bayramı tatili girişinde 2/7/16 tarihinde bayram sonrasına denk gelen cuma günü için 1 gün izin vermediler.Mazeretimde eşimin antalyada tatili org.yapmasıAncak yetkililer izin vermiyoruz dediler.bende o gün gelmiyorum pazartesi yapmanız geekni yaparsınız dedim ve kızgınlıkla telefon açtım açmayınca başka bir yetkiliye yeter artık sizin bu yaptıklarınızdan işi bırakıyorum diye mesaj attım.Ptesi olduğundada servis beni almaya gelmedi ve bana tlefonda istifan kabul oldu dendi halbuki ne bir istifa lafı nede imzalı bir dilekçe verdim.bunun üzerine 3600 gün hak edişimi belgelyen belgeyi ssk dan alarak noter kanalıyla firmaya gönderdim.şimdi ben istifa etmiş mi sayılıyorum ve tazminat hakkımın olmadığı anlamına mı geliyor bu durum.Ayrıca istifa yazılı ve imzalı olmak zoruda değilmiidr.
30 Mayıs 2015 tarihinde evlendim.
20 Mayıs 2016 tarihi itibari ile evlilik nedeni ile kıdem tazminatımı alabilmek için istifa ettim.
Yaklaşık 7 yıldır Arge mühendisi olarak çalışmaktayım.
Ancak şirket kıdem tazminatımı vermemek için beni oyaladı. Eylül ayı itibari ile de kıdem tazminatı almadan istifa etmem konusunda beni zorlamaktadır.
Daha önce istifa dilekçesi verdiğime dair elimde bir kayıt bulunmamaktadır. Ne yapmalıyım ? Yasal bir yola başvurabilir miyim ?
Teşekkürler.
Merhaba ben bir yildir ozel sektorde isci olarak calismaktayim ise giriste iki vardiye olarak basladim fakat simdi uc varsiyeye cevirdiler bende ucuncu vardiyede calismak istemiyorum is aktimi fesh etmek istiyorum bu hakli sebeb sayilirmi ihbar suresi calismadan cikabilirmiyim
Hocam merhabalar.Size iki sorum olacak;birincisi ,bir hastanede taşeron işçi olarak 1 ocak 2010 yılından beri çalışıyorum bu kasım ayında askere gideceğim , askere giderken tazminatımı alıp geldikten sonra aynı iş yerinde ve çalışma durumum nedir?
İkincisi ise ben askerdeyken taşerona kadro gelirse ve ben tazminatımı alıp işten çıkmış olursam bu haktan yararlanma durumum nedir?
Merhaba;
Ben iki yıl güvenlik görevlisi ve beş yıl temizlik şirketinde olmak üzere toplamda yedi yıl Taşeron Firma üzerinden bir devlet üniversitesinde büro personeli olarak görev yaptım. Aynı durumda görev yapan benim gibi otuza yakın arkadaş daha çalışıyor olmasına rağmen o kadar kişi arasında sadece bana çalıştığım birimde ki yönetici tarafından şahsımla alakalı olmadığı ancak sözleşmemde büro personeli olarak geçmediğinden dolayı görev yaptığım birimden alındığımı sözlü olarak ifade ederek, “Görülen lüzum üzerine” gibi bir yazı ile farklı bir birimde temizlik personeli olarak görevlendirildiğimi tarafıma tebliğ ettiler. Yeni görevlendirildiğim yerde iki veya üç hafta gibi bir süre bu işe devam ettim ancak bu durumun sadece bana uygulanması nedeniyle bu durumu haklı sebep olarak gösterip görevimden ayrılmak istiyorum. Tazminat hakkım olur mu? ve Nasıl bir yol izlemem gerekir? Konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.
Merhaba bir sac ekim merkezinde 2 ay calistim maas odemedikleri icin kendi istegimle istifa ettim cikarken maasimi odemedikleri halde tum haklarimi aldigima dair bir kagit imzalatmak istediler imzalamadim ama ayrilali 1 ay olmasina ragmen maasimi vermiyorlar hukuken nasil bir yol izlemem gerekiyor yardimci olabilir misiniz ?
Merhabalar, 31 temmuz günü siparis duzeltmesi için girdiğim mutfakta ustabaşının sözlü hakaretleri ve bedensel olarak yaptığı tehditkar hareketleri sonucunda defalarca uyarılarda bulunarak hakaret etmeyi bırakması yönündeki sözlü uyarilarima ragmen iki elimde bulunan hazırlanmış ürünler olmasına rağmen girtlagimi 6 saniye boyunca sıkmıstır, tutulan tutanaklarda benim herhangi bir küfür veya argo kelime kullanmadigim diğer çalışanlar tarafından dile getirilmistir, bende bu durumu insan kaynaklarına iletip is akdimin haklı feshini gerektiren bir durum olduğunu ve haklarimin tarafima odeniip is akdimin fesh edilmesini istedim, o gün yıllık izine ayrıldım ve tekrar is başı yaptığımda beni başka şubeye gonderdiler ama ben ısrarla haklarimi talep ettim mahkeme ile ugrasmak istemedigimi samimi bir şekilde ifade ettim ama beni istifa etmeye zorlayacak durumlara itiyorlar, bu süre zarfında da bölge yoneticim konuyu insan kaynaklarina ilettigini ve is akdimin feshini gerektirip gerektirmeyeceginin ve herhangi bi hakkimin tarafima odenip odenmeyeceginin cevabını vereceklerini söylüyorlar, konu ile ilgili hakklarim nelerdir, kidem ihbar haricinde fazla çalışma ucretlerimi ve bu yaşanan olayla ilgili maddi maddi mânevî zarar uğradığim ve is yerinde rencide olduğum için ayrıca maddi bi talep etme hakkım var mı ?
20 aydır bir sirkette guvenlik olarak çalışıyorum ve 1 aydan fazla bir süre hafta tatili kullanamiyorum. Sosyal ve aile duzenim bozuldu eşimden ayrıldım. Hergün 12 saat çalışıyorum fazla mesailer imi alıyorum ama tek derdim hafta tatili kullanmak. Bu yüzden istifa edicem ve ihbar ve kıdem tazminatı alabilirmiyim???
Kamu kurulusunda 43 aydır çalışmaktayım.Asgari ücret almaktayım.Asgari ücret üzerinde başka bir iş bulmam tazminat almam için haklı bir sebepmidir?
iş veren şirket olarak işler kötü giderde iş yeri kapanırsa bu durumda işçiler kıdem tazminatı alabilirmi ?
merhaba 15 ağustos darbe olayları sebebiyle işverenim tutuklandı 27/07/2016 tarihinden itibaren işe gitmedim istifaa etmişim gibi gösterilip çıkışım yapılmış tazminat talep edebilir miyim??
Merhaba. Benim iş yerimde 3.yılım bu ay dolacak. İş yerimden ayrılmak istiyorum. Belgede sahteciliğemi giriyor tam olarak bilmiyorum ama yapılan ve uygulanan şeyler sgk ücretlendirilmesi arttığı için kağıt üzerinde olanın dışında gösteriliyor. Yani alınan para miktarının artması için olanın dışında yazılıyor bu beni çok rahatsız ediyor. Durumumdan ve İşe ihtiyacımdan dolayı buna itirazım olamadı. Artık göz yummakta bunu yapmakta istemiyorum. Bunu gerekçe gösterekek istifamı istemem durumunda kıdem tazminatımı alabilir miyim ? Buna hakkım olur mu ?
22 aydır çalıştığım şirketimden istifa etmek istiyorum 40 km gidiyorum 40 km geliyorum günlük ortalama 80 km kadar yol yaparak işyerine gidiyorum… Kendi isteğim ile istifa etsem yol mesafesi olarak göstersem tazminat alabilirmiyim ..
Merhaba,
9 yıldır çalıştığım işyerinden başka bir işe geçmek istediğim için istifa edeceğim. 1 ay öncesinden bildirim yaptım. Bu durumda tazminat hakkım büyük ihtimalle olmuyor ancak benim gibi olup da tazminat alan duydum.Nasıl oluyor? işverenin insiyatifi mi?
Merhaba
12.08.2014 tarihi sigorta başlangıçlı dökümcülük işimden ayrılmak istiyorum.Sebebim ağır iş olması.burdan ayrılıp daha hafif şartları olan bi işe girmek istiyorum. kıdem tazminatı alabilmem için hangi yolu izlemeliyim. şu anki aldığım ücret 1550 150 lirada asgari geçim indirimiyle beraber 1700 lira. Maaşımı ayın 1 inde 600 15 inde 700 olmak üzere 1300 olarak alıyorum geri kalanını elden veriyorlar. sgk hizmet dökümün de 1.647 olarak görünüyor. Tazminat alacak olursam hangisine bakarak vermeleri lazım?
Yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba özel bir otobüs sektöründe 1 yıldır muavinlik yapmaktayım titiz bir firma yolcularına değer var ama personele değer yok çok yoğun çalışıyoruz üstüne üstük cezai işlem uygulanıyor yolcuyla ters bi disloğa girmek ceza 100 tl saça jöle sürmek 30 lira ceza renkli çorap giymek 50 lira ceza bunlar ceza puanı olarak gösteriliyor maaş bodrosunda da avansa yandırıyorlar bir çok garibanın Hakkı yeniyor bu durumu artık kaldıramaz hale geldim lütfen bi akıl verin bana ihtarname yazmamı söyledi bi kaç arkadaşım bu yaptıkları haksız kazanca girmiyor mu ne yapmalıyım?
efendim ben bir işyerinde 8 senedir çalışmaktayım ilk 5 sene sigortam , haftalık iznim yok senelik iznim yok bayram iznim 1 gün ve bu aralardaysa üstüme çok geliniyor ulu orta yerde laf yiyorum piskolojim bozuldu bunu nasıl belgeleyebilirim tazminat ve prim hakkım var mı
merhabalar özel bir şirkette müdür pozisyonunda 1 senedir çalışmaktayım. yıllık iznime çıkıp döndükten sonra çalışanlar tarafından durup dururken patronlarıma şikayet edildim yani tarafıma mobbing yapıldığını düşünmekteyim . bu durum karşısında yetkilerimi bilgim dışında sınırlandırıldığını fark ettim. bende istifa etmek istiyorum ama kıdem tazminatımı da yakmak istemiyorum bu yüzden nasıl bir yol çizmeliyim.
Merhabalar
12.2007 tarihinde tedaş’a bağlı taşeron firmalarda elektrik arıza bakim ve onarım personeli olarak iki yılda bir, girdi çıktı 3 kez yapılarak 2016 yılında yaşanan kaza sonucu kusurum olmadığı halde işveren iş kanunu’nun 25maddesinin 2 bendine ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak ve bezeri nedenlerden ötürü tazminatsiz cezasiyla derhal feshim gerçekleşti.kıdem tazminatı ,ihbar tazminatı , fazla hafta sonu çaliştirma mesai ve hafta içi fazla çalışma tazminatlarımı nasıl alabilirim .
2 yildir calismis oldugum firmada isi birakmam icin mobbing uygulaniyor yemege gec gonderme isyerinde bisey kayboluyor suclama sonucta kaybolan parcanin baska bir iscinin unnuttugu ortaya ciktiginda bile ozur dilememe hakaret ornek parca kayboldugunda telefonla is cikisi beni ariyorlar servis kalkmak uzereyken telefonu actigimda he soyle dedim diye isyerine gittigimde basmizdaki kisi sen benle nasil boyle konusursun kimsin lan sen diyen bir yonetici statusundeki 21 yasinda ben evli 37 yasindayim bende kendisini uyardigimda lan lu lunlu konusmayin dedigimde ustume yuruyerek baslicam simdi isini ne diyon lan sen gibi hitaplarla konusurken isyerindeki bazi kisilerin beni uzaklasmasi yla tansiyon dusuyor beni surekli 2 ay bi bolume 3 ay baska kisinin emrinde baska bolume calismak uzere gonderilmeler sabrimi artik tuketti psikolojim bzuldu ben isyerine tek tarafli fesih nasil yaparsam tazminat kidem almaya hak kazanirim o kadar durume geldimki cikartsalar en azindan birkac ay issizlik alirsam is bulur um diye dusunuyorum ayrica kimse kimseye sayit olmuyor ve bizim sirekette cikartmiyorlar hep cikanlar isi birakip gidiyor bu tip seylerden nasil bir yol izlemem lazim…tesekkurler simdiden.. ismim mert
Merhabalar kurumsal bir firmada satış danışmanıyım. Talep edilen yıllık izinlerin verilmemesi durumunda verilen istifa da tazminat hakkı doguyor mu? Doguyorsa tazminat surecinde ben talep edip onlar vermiyorsa nasıl bir yol izleyip tazminatımı alabilirim.
5 yıldır çalıştığım özel bankadan 8 yaşındaki kızımı okul dışında bırakacak yakınım olmadığı için ve kızımın da yabancı biri ile kalmak istememesi, artık psikolojik olarak etkileniyor olması nedeni ile işi bırakmaya karar verdim. Bu durumda tazminatım yanar mı? Teşekkürler.
17.01.2015 den beri ℅50 Engelli olarak markete çalışmaktayım iş şartları uygun değil her fırsatta çalışırsanız bu çalışmassan imzanı atar gidersin bu parayı başkasına versem daha fazla iş yapar gibi aşağılayıcı sözler söyleniyor iş sözleşmemi tek taraflı fes edip haklarimi alabilmek için nasıl bir yol izlenmeli bilgi verirseniz sevinirim
Ben 11.08.2016 tarihinde bankadan kendi isteğim ile istifa ettim. İstifa talebim dikkate alındı ve çıkış işlemlerim. Başlatıldı. Fakat ihbar süresini kullanmadım. Şimdi istifamıngeri çekip ihbar süremi kullanabilir miyim. Şimdiden teşekkürler
Merhaba. Taşeron olarak 7 buçuk yıldır belediyede çalışıyorum. işimden askerlik görevimden dolayı ayrılacağım. Tazminat hakkım var mıdır acaba?
İyi calismalar,
Belediye bunyesinde 3 yil taseron olarak calistim. Farkli yerlerde calistirilma sebebi ile istifa dilekcesi sundum. Taseron frima ile degil belediyede bu islemi gerceklestirdim. Su anda işsizlik maaşından faydalanıyorum. Tazminat alabilirmiyim? 3 yil icersinde 5 6 taseron frima degisti. Bosluksuz girdi ciktilarim var.
Yaklaşık 5 yıldır özel bir şirkette şoför olarak çalışmaktayım işler çok yoğun sürekli araca indir bindir yapıyorum bel fıtığı oldum istifa edicem tazminat alabilirmiyim yada nasıl bir istifa dilekçesi yazsam uygun olur
1997 yılından beri aynı kamuda çalışıyorum senelik izinleriniz hep sorun oluyor sosyal yaşantımız kalmadı onun işyerinde istifa etmeyi düşünüyorum. istifa ettiğim tazminatımı alabilirmiyim
Hocam ben 4 Yildiz calisiyor um. Isi birakacam soyledim tazminatii vermiyolar . Babam rahatsiz dedim o yuzden birakacam dedim kabul etmediler ne yap mam lazim kesunlikke birak mam lazim…ne yapmam lazimm yardimci olun
Merhaba ben çalışmış olduğum çağrı kitap kirtasiye ltd.şti.de 15.07.2016 tarihinde anlaşmazlık yüzünden ayrılmak zorunda kaldım gerekçede sürekli işimizi yaptigimiz taktirde maaş veriyorum eşek gibi işimi yapacaksın yapmış olduğum her işe – karışması yani sirf tazminat odememek icin benim işten cikmam için elinden gelen çabayı göstermiştir ve başarılı olmuştur
O anın vermiş olduğu hüzün ve sinirle muhasebeye gidip istifa dilekçemi verdim.
Şimdi sormak istediğim yaklaşık 7/8 yıllık bir geçmişi silip atayimmi
Bununla ilgili goruslerinize ihtiyacım var.
Gereğinin yapılmasını
Arz dderim
Slm bn calstgm firmada uc yildir calisiyorum tazminat haklarimi almak istiyorum maas 2100 lira fakat oporotr maas.2800 lira maas dusuk arti ssk asgeri ucretten yatoyo ssk pirim isyerine gecici gorevle gidip ssk pirim 3.4 gin gec yatiriyo asgeri yarisin cikis tarihimle elden veriyo isi birakmadigim halde izinlerim verilmiyo 1 msyz 23 nisan gbi gunler calisma var ama mesai yok zorunlu olara12 saat calisiyoruz ondada msai yok bu firmayi bi gb sebeplerden dolayi birakiyorum yardimci olursaniz sevinirim