Kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu’nun 299. maddesinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Tanımdan da anlaşıldığı üzere kira sözleşmesinin tarafları kiracı ve kiraya verendir. Bununla birlikte zaman içerisinde taraflar, çeşitli nedenlerle kira ilişkisinden çıkmak isteyebilirler. Bu doğrultuda sözleşmeyi feshedebilecekleri gibi bir başka kişiye devretmeleri de mümkündür. Kira sözleşmesinin devri, sözleşme ilişkisinden çıkmak isteyen kiracıya tanınmış bir haktır. Buna göre kiracı, kiraya verenin yazılı onayı ile kira sözleşmesini üçüncü kişiye devredebilir.
Her türlü kira sözleşmesinin devri mümkündür. Bu doğrultuda kira sözleşmesinin belirli veya belirsiz süreli olmasının önemi bulunmadığı gibi taşınır veya taşınmaz kirasına ilişkin olmasının da önemi bulunmamaktadır. Bununla birlikte her ne kadar tüm kira sözleşmelerinin devri mümkün olsa da, işyeri kira sözleşmelerinin devri farklı şartlara tabi tutulmuştur. Öyle ki kiraya veren, diğer kira sözleşmelerinde yazılı onay verip vermeme konusunda tamamen serbestken, işyeri kiralarında haklı bir neden olmadıkça onay vermek zorundadır. Ayrıca diğer sözleşmelerde kiracı borçlarından kurtulurken, işyeri kiralarında kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olmaya devam etmektedir. Bu yazımızda uygulamada sık karşılaşılan bir konu olan kira sözleşmelerinin devri incelenmiştir.
1. Kira İlişkisinin Devrinin Şartları
Türk Borçlar Kanunu’nun 323. maddesine göre, kira sözleşmesinin devri üç şarta tabi tutulmuştur. Buna göre, kira sözleşmesinin devredilebilmesi için, öncelikle taraflar arasında geçerli bir kira sözleşmesi bulunmalıdır. İkinci olarak devreden ve devralan kiracının kira sözleşmesinin devri konusunda anlaşmaları gerekmektedir. Son olarak ise, kiraya veren sözleşmenin devrine yazılı onay vermelidir. Bu üç şartın yanında kiralananın aile konutu olması durumunda Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesi ve TBK m. 349 uyarınca devreden kiracının eşinin rızası da alınmalıdır. Aşağıda söz konusu şartların detaylarına değinilmiştir.
1.1. Kira Sözleşmesinin Varlığı
Kira sözleşmesinin devredilebilmesi için öncelikle taraflar arasında geçerli bir kira sözleşmesi var olmalıdır. Bu noktada kira sözleşmesinin tanımının ve unsurlarının ortaya konulması gerekmektedir. Kanundaki tanıma göre kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir. Kira sözleşmesinin kuruluşu herhangi bir şekil şartına tabi olmayıp yazılı veya sözlü olarak yapılması mümkündür. Ayrıca kira sözleşmesi, belirli bir süre için yapılabileceği gibi belirli olmayan bir süre için de yapılabilir.
TBK m. 323 kapsamında kira sözleşmesinin devredilmesi için sözleşmenin belirli veya belirsiz süreli olması herhangi bir fark yaratmamaktadır. Aynı şekilde sözleşmenin konut veya işyeri gibi taşınmaz kirasına ilişkin olması mümkün olduğu gibi taşıt gibi taşınır kirasına ilişkin olması da mümkündür.
1.2. Devreden ve Devralan Kiracının Kira Sözleşmesinin Devri Konusunda Anlaşmaları
Kira sözleşmesinin devredilebilmesi için devreden ve devralan kiracıların sözleşmenin devri konusunda anlaşmaları gerekmektedir. Bu anlaşma devreden ve devralan kiracı arasında akdedilecek bir sözleşme şeklinde olabileceği gibi, kiraya verenin de dâhil olduğu üç taraflı bir sözleşme şeklinde de olabilir. Şayet yalnızca devreden ve devralan kiracılar arasında bir sözleşme akdedilmişse kiraya verenin devir işlemine ayrıca yazılı onay vermesi gerekecektir. Ancak kiraya verenin de dâhil olduğu üç taraflı bir sözleşme akdedildiği takdirde kiraya verenin ayrıca yazılı rıza vermesi gerekmemektedir. Zira, kiraya veren söz konusu sözleşmeyi imzalayarak devir işlemine yazılı olarak rıza vermiş olacaktır.
1.3. Kiraya Verenin Sözleşmenin Devrine Yazılı Onay Vermesi
Kira sözleşmesinin devredilebilmesi için kiraya verenin yazılı onayı gerekmektedir. Yazılı onay verilmediği sürece, kira ilişkisi devredilemez. Bununla birlikte işyeri kiralarında, haklı bir neden olmadıkça rıza verilmesi zorunludur. Öyle ki, rıza verilmediği takdirde, haklı bir nedenin bulunmadığını iddia eden kiracının, sözleşmenin devrine onay verilmesi için mahkemeye başvurması mümkündür. Kiraya verenin irade açıklaması yerine geçmek üzere açılacak bir eda davası ile kira sözleşmesi devredilebilecektir.
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, kira sözleşmesinin devri üç tarafın da katılımıyla akdedilecek yeni bir sözleşme yoluyla yapılmışsa, kiraya verenin ayrıca yazılı onay vermesi gerekmemektedir. Zira, kiraya veren söz konusu sözleşmeyi imzalayarak devir işlemine yazılı olarak rıza vermiş olacaktır.
1.4. Aile Konutuna İlişkin Devirlerde Diğer Eşin Rızasının Alınması
Devredilmek istenen kira sözleşmesi şayet aile konutuna ilişkinse, yukarıda saydığımız üç şartın yanında devreden kiracının eşinin rızası da alınmalıdır. Bu şart TMK m. 194 ve TBK m. 349’da düzenlenmiştir. Söz konusu düzenlemelere göre aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez. Kira sözleşmesinin devri, devreden kiracı açısından kira sözleşmesinin feshedilmesi ile aynı sonucu doğurmaktadır. Bu nedenle ilgili hükümlerin devir açısından da dikkate alınmaları gerekir.
Önemle belirtmek gerekir ki, eşten alınacak rızanın verilmesi herhangi bir şekle tabi değildir. Bununla birlikte rızanın yazılı olarak alınması, olası bir uyuşmazlıkta ispat açısından kolaylık sağlayacaktır.
Aile konutu ile ilgili detaylı bilgi için “Aile Konutu Nedir? Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
2. Kira İlişkisinin Devrinin Sonuçları
TBK’nın 323. maddesinde sayılan şartların sağlanması durumunda, sözleşme devredilebilecektir. Kira sözleşmesinin devrinin iki sonucu vardır. Birinci sonuç, kira sözleşmesinde kiracının değişmesidir. İkinci sonuç ise, devreden kiracının, belirli bir süre için devralanla birlikte sorumlu olmasıdır.
2.1. Kiracının Değişmesi
Kira sözleşmesinin devredilmesinin en önemli sonucu kiracının değişmesidir. Buna göre kira ilişkisinin devrinde, sözleşme taraf değişikliğine uğramakta ancak kira ilişkisi devam etmektedir. Taraf değişikliğinin bir sonucu olarak, devreden kiracının kira ilişkisinden dolayı sahip olduğu tüm hak ve borçlar devralan kiracıya geçer. Başka bir anlatımla, yeni kiracı sözleşmede kararlaştırılmış kira bedeli ve diğer yan borçlardan sorumlu hale gelirken aynı zamanda kiralananı kullanma hakkını elde eder. Devreden kiracı ise, sözleşmenin devredildiği tarihten itibaren doğacak borçlardan kurtulduğu gibi kiralananı kullanma hakkını da kaybedecektir.
Bununla birlikte kira ilişkisinin, üç taraf arasında akdedilecek yeni bir sözleşme ile devredilmesi de mümkündür. Bu şekilde üç taraflı bir sözleşme akdedildiği takdirde taraflar kira sözleşmesinde yeni şartlar kararlaştırabilirler. Bu durumda kararlaştırılan yeni şartların uygulanması gerekecektir.
Sonuç olarak kiraya veren ile devralan kiracı arasında ayrıca bir sözleşme yapılmaz ise, mevcut kira sözleşmesi uygulanmaya devam edecektir. Öyle ki, sözleşmede kararlaştırılan kullanım amacı, tarzı ve kira sözleşmesinin süresi gibi mevcut sözleşmedeki şartlar değişmeden geçerliliğini koruyacaktır. Ancak taraflar yeni bir sözleşme akdederlerse yeni sözleşmedeki hükümlerin uygulanması icap edecektir.
2.2. İşyeri Kiralarında Devreden Kiracının Sorumluluğu
TBK’nın 323. maddesine göre kira sözleşmesinin devredilmesi ile birlikte devreden kiracı, kira ilişkisinden kaynaklanan borçlarından kurtulur. Ancak kanunda buna bir istisna getirilmiştir. Öyle ki, işyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olmaya devam edecektir. Bu hükme göre, şayet kira sözleşmesi devirden itibaren iki yıldan daha kısa sürerse devreden kiracının sorumluluğu kira sözleşmesi süresince olacaktır. Ancak kira sözleşmesi devirden itibaren iki yıldan daha uzun sürerse devreden kiracının sorumluluğu iki yılla sınırlıdır.
Bu düzenleme kapsamında devreden kiracı, kira sözleşmesinden doğan her türlü borçtan sorumludur. Örneğin, kira bedelinin yeni kiracı tarafından ödenmemesi durumunda kiraya veren işyeri sahibi, devreden kiracıdan ödemenin yapılmasını talep edebilecektir. Ayrıca devreden kiracı, kira bedeli dışında kararlaştırılan yan borçlardan da sorumlu tutulabilecektir. Örneğin aidatın ödenmesi kiracının sorumluluk alanına bırakıldığı durumda, devreden kiracı aidatın ödenmemesinden dolayı sorumlu tutulabilecektir.
Bununla birlikte, kira sözleşmesi ile bağlantılı olarak akdedilen sözleşmelerden doğan borçlardan devreden kiracının sorumlu tutulması mümkün değildir. Uygulamada özellikle, bir işyerinin kiralanmasının belirli yerlerden hizmet ve mal alınması şartına bağlandığı görülmektedir. Bu tarz bağlantılı sözleşmeler, TBK m. 340 kapsamında kural olarak geçersizdir. Ancak geçerli kabul edildikleri durumlarda dahi devreden kiracının bu sözleşmelerden dolayı sorumlu tutulması mümkün değildir. Zira, devir için öngörülen sorumluluk hali kira sözleşmesi ile sınırlıdır.
İşyeri kiraları ile ilgili detaylı bilgi için “İşyeri Kiralarında Uygulanacak Kira Bedelinin Belirlenmesi BK Madde 344” ; aidat bedelini ödeme sorumluluğu ile ilgili detaylı bilgi için ise “Aidat Bedeli (Konut, Site, İşyeri)” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Dükkanımı yedi ay önce kiraya verdim kiracım şimdi dükkanı başkasına devretmek istiyor bu durumda ne yapmalıyım?
Çiğköfte dükkanını dönerci yapacağım. Devreden kiracı ile anlaştığımız zaman peşin olarak ödenmiş 1 yıllık kontrat geçerli midir? Tekrar ödeme yapmam gerekiyor mu?
Merhabalar ben 14 yıldır aynı işletmede kiracıyım ilk yıl kira sözleşmesi yaptık dükkan sahibinle bir dahada yenilemedik sözleşmede devir hakkım yok devir etmek istiyorum ama 14 yıllık kiracısı olduğumdan 10 yıllı aşkın bi süre olduğundan devir etme hakkım varmıdır ellimde sözleşmem Yok benim nasıl bi yol çizebilirim teşekkür ederim
Merhabalar
Dükkan sahibim kontratımın bitmesine 2 ay kala benden habersiz dükkanı sattı ve ben o iş yerinin içine 60 bin lira masraf yaptım şimdiki dükkan sahibi de coronodan dolayı oluşan kira bocuma karşılık hemen ödeme yapmamı eski dükkan sahibine olan borcumun kendisine geçtiğini söylüyor
Ben içeri yaptıgımı masrafları nasıl tahsil edebilirim
Ne eski dükkan sahibim bana yazılı bildirimde bulundu nede yeni dükkan sahibi yazılı ihtarda bulundu içeri yapmış oldugum masraf boşa gidecek ve çıkmak zorunda kalacağım?
Merhabalar ben birşey sormak istiyorum mümkünse
Ben cafe işletiyorum özel sebepten devretmeyi düşünüyorum
Kiracıyim devredebilir miyim? Dükkan sahibine sormam gerekli mi? 4 yıldır işletiyorum… Sözleşme süresi bitince yeni sözleşme yapmadık… Benim sigortalı çalışanım yok tek işletiyorum ve bağkur borcum da var pandemi den ödeme ler olmadı…. Bu durumda devir de sorun olur mu ve devredebilir sem eğer hangi kuruma başvurmak gerek… Zaman ayırıp mesajı okuduğunuz için teşekkür ederim
Merhabalar 1 yıl evvel dükkanımızı kiraya verdik 1 ekim de sözleşme sona erecek kiraya verdiğimiz kişi girdiği günden beri etraftakilerin huzurunu bozup sürekli olay çıkarıyor bizde 1 ay içinde çıkmasını söyledik ama diretiyor nasıl bir yol izlememiz gerek ? Kira kontratı noter de değil kendimiz yaptık
2019 yılı Mart ayında kiralamış olduğum işyerini bir başkasına devrettim. Bu hususta kiraya verenden sözlü olarak onay alınmıştır ancak yazılı onaya yaklaşmamıştır. 2019 mart ayından itibaren yeni kiracı kira bedelini ödemektedir. Son 3 ay kira borcunu ödeyemediği için kiraya veren takip başlatmış ve bizi de borçlu göstermiştir.
Kiraya verenin yeni kiracıdan gelen kiraları ihtirazı kayıtsız kabul etmesi kira ilişkisinin devrini de kabul ettiği anlamına gelmez mi? Devreden kiracı olarak ödenmeyen kiralardan sorumluluğumuz bulunmakta mıdır?
Merhaba
Mal sahibinden yazılı izin alınmadan yapılan devir fesih sebebimidir.
kontratta yazılı olan iş (sektör) harici baska iş yapabilirmi kiracı ,yani sektör değiştirebilirmi mal sahibinden izinsiz.
Cevabınız için tşk şimdiden.
Paylaşım için çok teşekkürler. Yeni bir ev satın alıyorum ancak içerisinde kiracı oturuyor. Başka bir evim olmadığından o eve taşınmak zorunda kalacağım. Satın aldığım tarihten itibaren 1 ay içerisinde ihtarname çekmem gerektiğini biliyorum, ancak emlakçı tapu esnasında kira sözleşmemi yenilemem gerektiğini söyledi. Böyle bir şeye ihtiyaç var mıdır? Kira sözleşmesin bana devrolması için yeni bir sözleşme yaparsam kiracı 1 yıl daha oturabilir mi? Sözleşme yenilemeye ihtiyaç olmadan mülkü satın aldığımda sözleşme benim üzerime otomatik yenilenmiş olur mu?
Spor hocasıyım kafe sektörüne girdim mülk sahibi ben devir alırken devir hesap kitabınızı yaptınızmı dedi aranızda alacak verecek kalmadıysa tamam dedi. Benden de depozito aldı hiç bir sorun yaşamadık ben işletmeyi önceki kiracıdan noter üzerinden devir ve teslim aldım. İki yıldır kiracıyım ilk zamanlar zamanında ödedim ama sonra işlerim olmadı kira borçlandım ayrıca pandemi dönemi borçlarım da oldu. Şimdi dükkana iyi bir işletmeci buldum ayrıca durumu ve parası da var ama mülk sahibi ben devir ettirmem diyor .
Ben 5 aydır mülk sahibine burayı devir edeceğim dediğimde her seferinde tamam bul birini sen de kurtul dedi ama şimdi farklı konuşuyor. Ayrıca iş yerini devir yapmazsam ona kira borçlarını da ödeyemeyeceğim.
Çok açık merhaba ben 3 sene önce bir market. Devraldım dükkan sahibi 3 aylık sözleşme yaptı kiralarla ilgili hiçbir sıkıntı yok gününde ödeniyor kiralar ben şimdi marketi devretmek istiyorum ama dükkan sahibi devir hakkı vermiyor üstüne bana 3 ay içinde dükkanı boşalt diyor kira sozlesmesi noterden den değil elden yapılmıştır bu konuda ne yapmam gerek lütfen yardımcı olun ve kesinlikle müsade etmiyorsa benim zararimi karşılamak zorunda mıdır yoksa mahkemeye mi vereyim teşekkür ederim
İşyeri kiracım bağkurdan ssk ya geçmek için kira kontratını eşinin üstüne yapmak istiyor . Yani isim değişikliği. 10 yıllık kira kontratı yapmıştık,İsim değişikliği yaptığımızda eski kira sözleşmesi aynı şartlarda devam edermi ?
Sözleşmede Devir yetkisi olmayan bir dükkanı mevcut kiracı dukkan sahibinin bilgisi oldugunu soyleyerek yüksek devir ücreti ile devretmek istiyor. Ama ben devir alırsam ücretle devir yetkisi olmayan bir dükkanı ıleride devretmek isteyince devir ücreti alarak devir edebilirmiyim neler gerekmektedir
Merhaba 2 sene önce dükkan kiraladım ve kafe açtım dükkan sahibinden işe para yatıracağım için devir hakkı istedim. Fakat kendisi getireceğin adamın mafyamı olup olmayacağını nereden bileyim sen devretmek istediğin zaman kiracıyı getir ben zorluk çıkarmam sözüm söz dedi. Dükkanda da kira ödemelerinde düzensizlik yaşadık ama hiçbir zaman 3 kira borcum olmadı. Şimdi getirdigimiz müşteriden kiram 3500 olmasına rağmen 5000 lira istiyor. Daha sonra adamlar 5000 verse de başkasına kiralamak istemediğini söylüyor. Bu durumda yasal bir hakkımız olabilir mi ? Yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba
5 yıl kiralık sözlesmeli noktam satılmaktadır.yeni dükkan sahibi 2 yıl sözlesme yaparım diyor. Bu noktada haklarım nelerdir? Devir etmeye kalksam ne gibi sorunlarla karsılasırım?
Merhaba
Şu anda çalıştırmakta olduğum dükkanı akrabamın bana olan borcu karşılığında devir aldım fakat düğünüm nedeni ile devretmek istiyorum. Şuan dükkan sahibi mağdur olduğumu bildiği halde devrine izin vermiyor. Bu konuda nasıl bir Yol izlemem gerekiyor. Acil cevap verirseniz çok teşekkür ederim.
İyi günler..benim 3 yıllık sözleşmem var başka birine devir etmek istiyorum ve sözleşmemde devir yapabilir maddesi vardır..fakat kooparatif başkanı kabul etmiyor..yardımcı olursanız sevinirim
İyi günler kirada oturduğumuz evi devretmek istiyoruz fakat devralmak isteyenler emlakçı tekrar komisyon istediği için vazgeçiyorlar. Devredilen dairelerde emlakçının devralan kiracından komisyon alma hakkı var mı?
Merhaba
İlk sözleşmem 01/04/11 yılında yapıldı
Ev sahibin 2-3 senedir 01/01 tarihlerinde kiraya zam yapıyor.( hiç sorun etmedim)
Evliliğimizi bitireceğiz ve eşim bu evde oturmak istiyor kira kontratı benim adıma bende ev sahibime söyledim cevabı ise sözleşme senin adına ben senden alırım dedi.
Kötü olmak istemediğimi ve güzel bir şekilde oturmadığım evin kirasını ödemek istemiyorum.
Bende madem öyle neden erken zam yapıyorsun kiraya dedim cevap vermedi.
Yardımcı olursanız sevinirim bu konuda iyi seneler
1,5 bucuk bir otelin lojman kantinini devir aldım. Devir aldığımda yeni sozleşme yapıldı.otellerde sözleşme her yıl yapılıyor. 2018 yılınında kasım ayında sözlü olarak siz kendinize iş bakın artık otel işletecek kantini dendi. Daha sonra daha net olmadığını
soylediler. Demirbaş listesi çıktı ve bu liste uzerinden bazılarını alırız bazılarını almayız dediler.ancak benim kalıcı yaptırdığım depo ve camekan için alma kararı cıktı. Asıl sorum devir almama ragmen beni sözleşme bitiminde kendim işleticem diye çıkartabilirmi.sözleşmemizde uygun gördüğü kişiye devir hakkı var yazar.ayrıca Noterden ihbarname cektiler. Tesekkurler
işyerimi 2 sene önce 5 yıllık kiraya verdim.
devir hakkıda verdim kiracıya.
fakat kiracım yaklaşı 6 aydır kira ödemiyor ayrıca iş yerimi usulsüz ve ruhsatsız olarak kullandığı tespit edilim mühürlendi.
kiracima ihra ve tahliye davası açtım.
mahkeme kiracıma 3 ay içinde tahliye kararı verdi.
fakat kiracima devir hakkı verdiğim için iş yerimi devretmek istiyor.
mahkemenin tahliye verdiği kiracının devir hakkı hala geçerli olurmu yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar,
Kira sözleşmesine dükkan sahibi tarafından el ile yazılmış olan maddeler geçerli midir ?
Kendisi dükkanın başkasına devri konusunda rızası olmadığını belirtiyor.
Ancak dükkanı tarafımızda iken hiçbir zaman kira gecikmesi yada kiracıya sıkıntı oluşturacak bir durum yaşatılmamıştır.
Bizde devir etmek istiyoruz.
Yasal olarak hakkımız mevcut müdür
yaptığımız sözleşmenin 6 maddesinde
kiracı yaptığı tadilat ve ilaveler için kiralayandan herhangi bir hak ve ücret talep edemez, 7 madde dükkanda yapılan kalıcı tadilat terk durumunda kiralayanın isteği doğrultusunda ya eski haline veya olduğu gibi bırakılacaktır yazmaktadır, ama benim yaptıklarım kiralananda zaruri faydalı masraflar, sebepsiz zenginleşme, kapsamında olup, Manisa veya İzmir de çalıştığınız avukat’a veya size vekalet verebilirim 12 yıl önce çekilmiş eski halinin fotoğrafları mevcut olup masrafım 100 bin TL cıvarındadır saygılarımla Taner Yönder
yukarıdaki soruyu eksik sormuşum, benim sözleşmem 01 01 2006 da başlangıç, yeni SÖZLEŞME YAPMADI eski sözleşme var dedi, 10 yıllık süreden faydalanmak istiyor, gerekçe göstermeden çıkarabilir, yasal tehdit altındayım, 323 e göre devir edebilirim ama devrettiğim kişiyi de gerekçe göstermeden 10 yıl bitti diye tahliye edebilirmi ?Taner Yönder
İş yeri sözleşmemizde devir hakkım yok 323. maddeye göre devir edebilir miyim, ”ancak kiraya veren haklı bir sebep olmadıkça işyeri kiralarında bu izni vermekten kaçınamaz” ifadesi benim içinde geçerlimi ?
Ben kiralarken sözleşmeye “kiracı, istediği zaman burayı kiraya verebilir” diye bir madde ekledim bu mülk sahibinin rızası yerine geçiyor mu?
İyi günler haklı bir sebep derken ne gibi sebepler olabilir iş yeri devrinde kiraya verenin
oturdugum daire satış aşamasında ve mal sahibi sözleşmenin Yen’i ev sahibine devir olacağını Mail ile beyan etti.Bu durumda daha önce Ödemiş olduğum ve sözleşmede yazan depozitoyu evden ayrılırken Yen’i ev sahibinden alabilirmiyiz.
Bilgileriniz için teşekkürler. Ben bir konuyu netliğe kavuşturmak için soruyorum. İşyeri kiracısı bana işyerini devredecek, dükkan sahibi ile yaptıkları kontratta ise devredilemez diye bir hüküm veya şart koşmamış… Şu an ki Kiracıdan iş yeri devrini dükkan sahibinin izni olmadan alabilirmiyim?