6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un yürürlüğe girmesi ile ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların kentsel dönüşüm süreçlerinde birtakım değişiklikler yapılmıştır. Bundan böyle, binanın yıkılması, yerine yapılacak inşaatta arsa paylarının belirlenmesi, bağımsız bölümlerin paylaşımı gibi konularda önceden aranan oybirliği şartı yerine, 2/3 çoğunlukla karar alınması yeterlidir. Böylece, yeniden inşaya onay vermeyen azınlık arsa payı sahibi engeli kalkmış, ekonomik ömrünü tamamladığı tespit edilen birçok yapı yeniden inşa edilmeye başlanmıştır. Ancak birçok binada, müteahhit hilesi, daha az aidat vermek isteme gibi nedenlerden dolayı, arsa paylarının gerçek durumu yansıtmadığı bilinmektedir. Yapının yıkılmasını müteakip, kat mülkiyetinin ortadan kalkması nedeniyle, kat mülkiyeti paylı mülkiyete dönüşmektedir. Bu nedenle, arsa payları gerçek durumu yansıtmayan maliklerin hak kaybına uğramamaları için yapının yıkılmasından önce arsa payı düzeltmesi için dava açması gerekmektedir.
Yazı İçeriği
- 1. Arsa Payı Nedir?
- 2. Arsa Payı Nasıl Belirlenir?
- 3. Arsa Payının Düzeltilmesi Davası
- 4. Arsa Payının Yeniden Belirlenmesi
- 5. Arsa Payının Değiştirilemeyeceği Durumlar
- 6. Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Taraflar
- 7. Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Zamanaşımı
- 8. Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulduktan sonra, bağımsız bölümün çeşitli gerekçelerle değerinin artması ya da azalması, arsa payının yeniden belirlenmesinde nazara alınmaz. Örneğin, taşınmazın içinin sonradan restore edilerek yenilenmesinin veya öndeki binanın sonradan yıkılması neticesinde ilgili bağımsız bölümün deniz manzaralı hale gelmesinin arsa payına bir etkisi olmayacaktır. Açılacak davada, her bir bağımsız bölümünün arsa paylarının özgülendiği tarihteki değerlerini hesaplamak ve buna göre gerçek arsa paylarını tayin etmek üzere, uzman bilirkişilerden rapor alınacaktır.
1. Arsa Payı Nedir?
Arsa payı, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulurken arsa üzerinde yer alan ana yapının bağımsız bölümlerine, rayiç değerleri oranında arsa üzerinden verilen pay olarak tanımlanmaktadır. Arsa payının belirlenmesine ilişkin hükümler 634 sayılı Kat Mülkiyet Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 2/d maddesine göre; “Arsanın, bu Kanunda yazılı esasa göre bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet paylarına” arsa payı denir.
Bu kanun hükümlerine aykırı düzenlenen arsa payları, irtifak hakkı sahiplerinin veya maliklerin hak kaybına uğramasına neden olmaktadır. Bu durumda irtifak hakkı sahipleri veya malikler tarafından arsa payının yeniden belirlenmesine talebiyle “Arsa Payının Düzeltilmesi Davası” açılması mümkündür. Bu davayı ancak kat irtifakı sahipleri yahut bunların mirasçıları açabilecek olup kiracıların ya da apartman yöneticisi gibi kişilerin bu davayı açmaya hak ve yetkileri yoktur.
Bağımsız bölümler ise; tamamlanan yapıdaki daire, dükkân, büro gibi kullanıma müsait ve kat mülkiyetine konu olan bölümlerdir. Başka bir anlatımla; bir arsa üzerinde yer alan apartmandaki daire, dükkân gibi bağımsız bölümlerin değerleri oranında bulundukları arsa üzerinde sahip oldukları paya, arsa payı denir.
2. Arsa Payı Nasıl Belirlenir?
Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun‘un, 14.11.2007 tarihinde kabul edilerek yürürlüğü girmesinden önceki dönemde, arsa payları herhangi bir yasal düzenleme gözetilmeksizin belirlenmekteydi. Kat mülkiyeti ve kat irtifakına konu olan bağımsız bölümlerin arsa paylarının belirlenmesi, mülkiyet sahiplerinin kişisel beyanlarına bağlı olarak gerçekleştirilirdi. Bununla beraber, güncelliğini yitirmiş bir yöntem olarak arsa payının, arsa üzerinde yer alan bağımsız bölümlere eşit olarak bölünmesi veya metrekareye oranla belirleme usulü de uygulanmaktaydı.
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yapılan değişiklikle beraber, arsa paylarının belirlenmesi, mülkiyet sahiplerinin beyanlarına bağlı olmaktan çıkartılmış; uzman kişilerin, projeyi hazırlayan mimar veya mühendislerin teknik bilgilerine dayandırılmıştır. Bahse konu mevzuat değişikliğiyle beraber, ilgili bağımsız bölümün birtakım objektif kriterleri göz önünde bulundurularak ve teknik verilere dayalı şekilde arsa payları belirlenmeye başlamıştır. Bağımsız bölümün arsa payının tespitinde göz önünde bulundurulan temel kıstaslardan bazıları, metrekare olarak kullanım alanı, bulunduğu kat, manzarası, cephesi, yönü, rüzgârdan etkilenme durumu gibi özellikleridir.
3. Arsa Payının Düzeltilmesi Davası
Birden fazla bağımsız bölümden oluşan bir taşınmazda, her bir bağımsız bölüm üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti denir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun m.2/c bendinde yer verilen kat irtifakı tanımı ise şöyledir:
“Bir arsa üzerinde ileride kat mülkiyetine konu olmak üzere yapılacak veya yapılmakta olan bir veya birden çok yapının bağımsız bölümleri için o arsanın maliki veya ortak malikleri tarafından bu Kanun hükümlerine göre kurulan irtifak hakkına kat irtifakı denir.”
Buna göre arsa paylarının belirlenmesinde dikkate alınacak kıstaslara aykırı olarak arsa payı belirlenmiş ve kat mülkiyeti kurulmuşsa, bazı hak sahiplerince arsa payının düzeltilmesi davası açılabilir.
Söz gelimi, kat mülkiyeti kurulurken arsa payları, arsa üzerindeki bağımsız bölümlere eşit olarak dağıtılmış olabilir. Bu durumda hakkaniyete aykırı bir paylaşım işlemi tesis edilmişse, hak sahiplerince arsa payının düzeltilmesi davası açılmasında hukuki yarar vardır. Zira arsa payları yanlış tespit edilen taşınmazın kentsel dönüşüme girmesi halinde, bazı kat malikleri, ederinden fazla kazanç elde ederken diğerlerinin hak kaybına uğraması mümkündür.
Keza, yerleşik Yargıtay kararları uyarınca, bu davanın açılabilmesinin bir diğer şartı, davacının iyiniyetli olması ve dava açmakta korunmaya değer hukuki yararının bulunmasıdır.
Yargılama esnasında, davacının iyiniyetli olup olmadığına kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulması sırasında arsa paylarının bizzat davacı tarafından düzenlenip düzenlenmediği araştırılarak karar verilir. Başka bir deyişle, kat mülkiyeti kurulduktan sonra malik olanlar ve kat mülkiyeti kuruluşunda bizzat bulunup, tapuda imzası olmayan malikler, iyi niyetli olarak kabul edilecektir. Diğer taraftan, davacı, arsa paylarını bizzat düzenlemişse, hata, hile, korkutma gibi iradeyi ortadan kaldırıcı sebeplerin varlığını ispatlamadıkça, iyi niyetli olarak kabul edilemeyecek ve davası reddedilecektir.
4. Arsa Payının Yeniden Belirlenmesi
Arsa payının düzeltilmesi davasının konusu, ana taşınmazdaki her bir bağımsız bölümün arsa paylarının yeniden belirlenmesidir. Burada bağımsız bölümlere özgülenmiş olan arsa paylarının, kat irtifakının ya da kat mülkiyetinin kurulduğu tarihteki değerleri ile oranlı olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bilirkişiler, bağımsız bölümlerin kat irtifakının ya da kat mülkiyetinin kurulduğu tarihteki değerlerini; ilgili bağımsız bölümün kullanım alanı, bulunduğu kat, cephe, manzara gibi niteliklerine göre belirler.
Bilirkişilerce, oranlamaya esas değer tespit edilirken, ana yapıda kat irtifakı tesis edilmişse kat irtifak tarihi; kat mülkiyeti kurulmuşsa kat mülkiyetinin kurulma tarihi esas alınır. Bu noktada önemle belirtilmelidir ki, arsa payına esas alınacak değer belirlenirken, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulduktan sonra bağımsız bölümlerde meydana gelen değişiklikler dikkate alınmaz.
5. Arsa Payının Değiştirilemeyeceği Durumlar
Bağımsız bölümlere, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 3. maddesi uyarınca özgülenen arsa payları, bu bölümlerin değerinde sonradan gerçekleşen artış veya azalmalardan etkilenmeyecektir. Başka bir anlatımla, objektif kıstaslar dikkate alınarak belirlenmiş olan arsa payı, konutun değerinin sonrada azalması ya da artması nedeniyle değişmez. Söz gelimi, kat irtifakının kurulmasından sonraki bir tarihte, ilgili taşınmazın bulunduğu parselde yapılan plan değişiklikleri neticesinde, ana taşınmazın ön cephesinden işlek bir cadde geçirildiğini varsayalım. Bu durumda, ana taşınmazın caddeye bakan bağımsız bölümleri, diğer kısımdakilere oranla görece daha çok değerlenmişse de, sonradan oluşan bu değer artışı, arsa paylarını değiştirmeyecektir.
Bağımsız bölümün değerinde sonradan ortaya çıkan artış veya azalmalar nedeniyle arsa payının değiştirilemeyeceğine ilişkin hüküm, kanunun emredici nitelikteki hükümlerindendir. Yani taraflar, aralarında anlaşma yaparak sonradan gerçekleşen artış veya azalmaların arsa payını etkileyeceğine karar veremeyeceği gibi, açılan arsa payının düzeltilmesi davası da, mahkeme tarafından reddedilecektir.
6. Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Taraflar
Bağımsız bölümlerin payları ile oranlı olarak tahsis edilmedikleri iddiasıyla arsa paylarının düzeltilmesi davasını, kat malikleri, kat irtifakı sahipleri ve onların mirasçıları açabilecektir. Bu sıfatları taşımadığı halde ana taşınmazın yöneticisi olan kişi bu davada taraf olamayacağı gibi kiracı veya intifa hakkı sahiplerinin de dava açma yetkileri yoktur.
Benzer şekilde, bu davanın davalıları da, davacılardan geriye kalan bağımsız bölümlerin kat malikleri ve irtifak hakkı sahipleridir. Yargılama esnasında alınan bilirkişi raporlarında, arsa paylarının gerçekten hatalı olduğu tespit edilmişse, tüm maliklerin veya irtifak hakkı sahiplerinin arsa payı oranları mahkemece yeniden belirlenecektir. Bu nedenle de, davacı ve/veya davacılar dışındaki tüm maliklerin veya irtifak hakkı sahiplerinin, yargılamaya davalı sıfatıyla taraf olmaları gerekir.
7. Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Zamanaşımı
Arsa payının düzeltilmesi davası, bağımsız bölümler kat mülkiyeti veya kat irtifakı statüsünü korudukları sürece açılabilir. Başka bir deyişle, davanın açılması için, herhangi bir zamanaşımı veya hak düşürücü süre öngörülmemiştir. Ancak uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir durum olarak, örneğin kentsel dönüşüme girecek bir ana taşınmazın, yıkılmadan önce bu davaya konu edilerek keşif işleminin yapılması gerekir.
Konuya ilişkin detaylı bilgi için “Riskli Yapı ve Tespiti” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Riskli yapıların yıkılıp yeniden yapılması, esasen yasal bir zorunluluktur. Uygulamada, riskli yapıdaki bağımsız bölüm sahipleri, binanın yıkılıp yeniden yapılması için müteahhitlerle anlaşmaktadır. Bu doğrultuda, “Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” ya da “Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” adı verilen sözleşmeler hazırlanmaktadır. Söz konusu sözleşmeler içerikleri açısından son derece teknik bilgiler ihtiva etmekte olup, hak kaybına uğranılmaması için hukuki destek alınması önem arz etmektedir.
8. Arsa Payının Düzeltilmesi Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Kat Mülkiyeti Kanununa göre; bu kanunun uygulanmasından doğabilecek her türlü uyuşmazlıkta görevli mahkeme, sulh hukuk mahkemesidir. Bu bağlamda Kat Mülkiyeti Kanundan kaynaklanan arsa payının düzeltilmesi davası da sulh hukuk mahkemesinde açılmalıdır.
Yetkili mahkeme ise 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre belirlenir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 12. maddesinde “Taşınmaz üzerindeki ayni hakka ilişkin davalarda, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir.” denilmektedir. Buna göre arsa payının düzeltilmesi davasından yetkili mahkeme, arsa payının düzeltilmesi talep edilen bağımsız bölümün bulunduğu yer mahkemesidir.
Ben bir binadan daire satın aldım. Oturduğum apartmanda diğer oturanların toprak payı %20 . Yalnızca benim toprak payım %10. Metrekare ve diğer tüm unsurlar eşit. Düzeltmek için ne yapmalıyım. Tapuda %10 pay ,kat irtifakı yazıyor. Düzeltmeme gerek var mı? Bir sorun oluşturur mu?
Merhabalar yakın zamanda iskandan sonra kat tapusu aldık bina 11 daireden oluşuyor en alt dairenin yanında birde sığınak var lakin pay/paydada 4/48 yazıyor yani bina 12 daire gözüküyor bu durum doğrumu ne yapmamız gerekir sığınak 11 daireye bölünmüş olması gerekmezmiydi pay paydada
Merhabalar benim 18/123 arsa payım var
Diğer şahsın ise 107/123 arsa payı var aynı toprak arazisi üstünde 2003 yılında aldık evi bina eski
Binayi kentsel dönüşüme vereceğini ve 150 bin tl para istedi bizde fazla olduğunu söyledik şuan anlaşamıyoruz sizce arsa düzeltme davası açmamız mi lazım. Ve bana bu pay üzerinden daire düşer mi bilgi verirseniz Sevinirim.
İyi günler,
Satın aldığım evin arsa payı 11/200. Aynı katta bulunan tamamen aynı özelliklere sahip(m2 vs.) diğer dairede 28/200.
Bu durum bir üst kat için de aynı. Diğer daireler ise kendi içlerinde doğru arsa paylarına sahip. Bu durumu düzeltmek için illa dava mı açmam lazım? Başka bir çözümü var mıdır?
İyi çalışmalar.
Sahip oldugum dairenin 1975 yilinda kat mulkiyetine gecmeden onceki arsa payi %14dir. Kat mulkiyetine getiginde gene %15 olarak tapuya gecmistir. Yalniz dairemin buyuklugu arsa payina gore daha ufaktir. Ben bu daireyi arsa payi oranina bakarak sonradan aldim. ve Arsa payi oraninda vergisini odedim, apartman giderlerini odedim. Diger mulk sahipleri arsa payi duzeltme davasi actilar. Davacilar hic para odemedikleri benim dairemin hisselerini kazanabilirler mi?
merhaba 2000 yılında mütahidden 110 m2 daire aldım.Bana daireyi satarken yakın zamanda dairenin kat mülkiyetinide alacağımızı söyledi fakat sonradan öğrendik binadaki 9 daire kaçak. 42 m2 olması gereken arsa payımız diğer malikler de olduğu gibi.. ne yazıkki mütahidin kurnazlığıyla 14 m2 olarak üçe bölünmüş.dublex olarak yapacağı daireyi kaçak olarak üç daire yapmasından dolayı.Benim sizlere sorum 42 olması gereken arsa payımızı nasıl düzeltebiliriz bizi kandırdığı için mütahiddi nasıl dava edebiliriz..teşekkür ederim..
Merhabalar,
Kat mülkiyetine tabi bir binada,arsa payları müteahhit tarafından adaletsiz bir şekilde dağıtılmış ve müteahhitin kendine kalan dükkana arsa payı çok yüksek verilmiştir. Bu işlem sonrası müteahhit dükkanını DSİ yapmakta olduğu kamulaştırma nedeniyle paZarlık aşamasında DSİ’ne satmıştır. Arsa payı düzeltim Davasının DSİ’nin de taraf gösterilmesi suretiyle açılması mümkün müdür ? Yani yapılan kamulaştırma işleminin bizim davamıza etkisi var mıdır ?
Babam ikinci evliliğini yaptı .İkinci evliliğinden olan eşine hissel tapulu bir apartmandan kendine ait olan dairelerden birinin evlenmeden önce o kadına satışını verdi .Fakat resmiyette üzerinde gözüken üç daireye denk gelen 75 metrekare arsanın direk metrekare olarak yarısını yani
37 buçuk metrekaresini arsa tapusu olarak vermiş.ama daire olarak bir dairenin satışını vermiş yani üvey annenize verilen dairenin metrekaresi 37bucuk geriye babamda kalan iki dairenin metrekaresi daire başına 17 buçuk gözüküyor.babam vefat etti babadan bir anneden ayrı olan bir kardeşimiz var .babamın uveyannemize evlenmeden önce satışını verdiği arsa payı fazla olan 37 metrelik tapu üvey kardeşimize annesinde olduğu için ona geçiyor.bu durumda biz bu kardeşimize dava açıp onun üzerinde olan dairenin arsa payı apartmandaki diğer dairelerden ve aynı zamanda babamdan miras yoluyla geçen bizim dairelerden fazla olduğu için bizden arsa payı fazlalığından dolayı hak talep edebilir mi ya da biz arsa payı düzeltme davası açıp dairelerin arsa paylarının esitletebilir miyiz. Apartmandaki diğer dairelerin arsa payları 25 metre .toplamda 200 metrelik üzerinde 8 daire bulunan hisse tapulu bir yer
O
Binamıza Arsa Payı Düzenleme davası açıldı. Açanlardan biri kat mülkiyetinde imzası var, diğeri de sonradan almış. ( 30 yıl önce ).
Ben daireyi 15 yıl önce aldım, dairemin fiyatı metrekaresine göre yüksekti ve arsa payı da yüksek.
Kat mülkiyetinde imzası olunduğu için dava düşer mi? 2. davacı kat mülkiyetinde imzası yok diye düşmez mi?
Mrh istanbul da kat ittifaklı krediyle aldm şimdi 7 katlı 14 daire toplantı yapmışlar ve iskan ve kat Mülkiyeti almak istiyorlar bunun için bizlerden para istiyorlar benim şuan ödeyecek gücüm yok itiraz etsem beni mahkeme ye verebilirler mi Teşekkürler
Mete;
Merhaba Bizim binamızda da arsa payları bariz bir şekilde yanlış hesaplanmış 15-16 Senelik kat irtifaklı bir bina biz 14 sene önce müşahitten satın aldık arsa paylarını düzenleyenlerde toprak sahipleri geçen sene arsapayı düzeltme davası açtık bilirkişi raporu ayrıntılı bir şekilde hesaplanmış olarak geldi arsa paylarının yanlış olduğunu ve düzeltilmiş payların nasıl olduğunu belirtmiş rapora bazı malikler itiraz etti hakim raporun düzgün olduğunu belirterek itirazları reddetti ancak şöyle bir sorunumuz var bizim binada toprak sahiplerinin tamamen kötü niyetli olarak açtıkları bir sözleşmenin feshi ve tapuların iptali davası var.ve bu dava henüz taraf teşkili aşamasında.Arsa payı düzeltme davası hakimi son duruşmada biz karar beklerken kalktı bu sözleşmenin feshi davasını belleyici mesele yaptı ve onu bekleyeceğini belirtti.Bir sonraki celsede Tüm itirazlarımıza rağmen kararında diretiyor.Biz Arsa payı davasının bina kat irtifakını koruduğu sürece açılabileceğini ve devam ettirilebileceğini diğer davada aleyhe bir karar çıkarsa binanın kat irtifakının ortadan kalkacağını dolayısı ile hak kayıplarına sebep olacağını;Tam tersine sözleşmenin feshi davasının arsa payı düzeltme davasını beklemesi gerektiğini belirttik buna rağmen beklemeye devam ediyor.Yapabileceğimiz birşey varmıdır.Teşekkürler.
Merhaba; Müteahhit tarafından alınan daireler nedeniyle kentsel dönüşüme %49 kabul etmemesine rağmen zorlanıyoruz. Binalarımız riskli çıktı. Biz de 2/3 oranı daha doğru olsun diye “arsa payı düzeltim davası” açtık ve yıkımın durdurulması kararını aldık ama belediye binayı boşaltır ama yıkmayız demekte. Bu işlem yasal mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.
Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ediyorum.
Arsa paylı binada kaçak 3 kat olduğu için iskan alınamamış Belediyede 2 dükkan 14 daire görünen yapıda herkesin arsa hissesi var. Hisseler birbirinden farklı kiminde az kiminde çok. Bu durumdaki bir binada Hisse eşitleme davası açılabilirmi?
Son olarak 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı kararı verilmiş ve yıkılmış bina için maliklerin en az üçte ikisinin kararı ile yeni oluşturacak binada arsa paylarının eşit olacağı kararlaştırılmıştır. Bu durumda, bu alınan karara rağmen yine de arsa payının düzeltilmesi talep edilebilir mi?
Merhabalar öncelikler bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz.
Arsa payının düzeltilmesi davası sonucunda arsa payı düşecek kişi arsa payının düzeltilmesini talep edebilir mi, bunda hukuki yararı var mıdır?
Merhaba,
Benim, 2606M2 Emsal 2 degeri olan Arsada, 182M2 Dükkanim vardi.
Daha sonra Bitisigimdeki 116M2 bir Dükkan daha aldim ve birlestirme yaptim.Yani Toplamda 298M2.
Fakat Tapumda Arsa payi 182M2 Dükkan icin:76/2606 ve diger 116M2 olan Dükkan icin 66/2606 olarak göstermekte.
Arsa payi Düzeltme davasi acmalimiyim?
Hesaplama isini kafam almadi.
Merhaba.204m2 arsa içerisinde 70m2 Bir daire aldım. Dükkan üzeri 2 kat. Her katta bir daire var ve dairem en üst katta. Arsa payım 3/14 ve kat irtifakı tapusu var. Eski bir bina. Sanirim üst katlar tamamlanmamış. Arsa sahipleri fazla payı kendilerine almış.suanda fiilen 3 paydaş var. Bina yıkıldığında arsa payim çok az olduğu için sanırım sorun yaşayacağım. Arsa payı düzeltme davası acsam bir kazancım olur mu?
Kentsel dönüşüme girecek 4 katlı 12 daireli bir apartmanda 30 sene önceki imar affında dairemize eklenti olarak bulunan bölümü ruhsat alarak dükkana cevirdik ama tapu evin arsa payından bölünmüş şimdi tapulu dükkan ve ev varken kentsel dönüşümde sadece 1 ev alabiliyormuşuz arsa payı yüzünden ayrica dairelerin metre kareleri birbirinde farkli ama arsa paylari ayni burda biz nasıl bir yol alabiliriz dukkanin belirli bi getirisi var aylık biz madur oluyoruz
Evimiz kentsel dönüşüme girdi sözlü olarak anlaşıp işleme benim üzerinden başladık proje imza asamasinda sorun yaşandı yan dairenin balkonu büyük ve içeri alarak oda ve salonu büyütmüş arsa payı eşit biz eşit olmasını istedik kabul etmediler bina yıkıma gitti yıkımdan önce tesbit davası açmış karşı taraftaki 1 daire kendi yerini tesbit etmiş eski proje yok tapuda ve belediyede bulunamadı binamız yıkıldı bu tesbit davası arsa payı davası ile aynını biz mi onları hakli
Merhabalar, Binamız 1976 yılı yapımı ve 4 katlı. Ilk katta 5 dükkan var. Üzerindeki üç katta 6 daire mevcut. Dükkanlar 20 m2, Daireler ise 90 m2 net civarı. Fakat tapuda toplamda tüm daire ve dükkanlara 86/8 arsa payı verilmiş. (müteahhit dükkanları kendine ayırmış) Dükkanlar 100.000.TL civarında daireler ise 400.000.-TL.Binamızı kentsel dönüşüm kapsamında müteahhit e veremiyoruz. Çünkü dükkanların 2 tanesi daire kadar payı olduğunu iddaa ediyor. Bu konuda arsa payı düzeltme davası açabilir miyiz? Payların düzeltilme olasılığı var mı? Teşekkürler.
Merhaba bizim apartmanda 4 daire var apartmana komur aldigimizda metre kare hesapi yapiyoruz ama en ustteki kattaki dublekste oturan kisi buna karsi cikiyor bu arsa payina gore hesaplayalim diyor bunla konuyla ilgili yardimci olursa sevinirim.
Merhaba
2005 yılında deniz manzaralı bir çekme kat satın aldım. 5 daireli binada arsa paylarımız 2/10 olmak üzere eşitti. Binamız 60 yıllık ve kentsel dönüşüm sürecine girdi ve yıkım kararı çıktı. Bunun üzerine kentsel dönüşümü istemeyen binamıza 3 yıl önce taşınan malik tarafından arsa payı ın düşürülmesi için dava açıldı. Henüz bilirkişi gelmedi. Ancak gördüğüm kadarıyla genelde arsa payı az olan malikler dava açıyor. Burada benim dairem 60 metrekare iken diğer daireler 118 metrekare… Nasıl bir yol izlenmeli, bu davada benim tapuyu alırkenki haklarım gözetilmeyecek midir? Sonuçta bu malı alırken arsa payınada bakarak satın aldım. Eğer arsa payım düşerse bana nasıl bir yaptırım uygulanır. Değerli görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
açılmış olan arsa payı düzeltme davası riskli oluğu kesinleşen binanın yıkılmasına engel teşkil eder mi ? ve binanın yıkılması için yapı maliklerinin oybirliği mi gerekiyor?
2011 yılında 160m giriş ve 175 metre kare bodrum olmak üzere toprak hisseli iki katlı bir dükkan satın aldık.O zaman hisse dağılımına pek dikkat etmedik,şimdi dükkanı satmaya karar verdik ama bina sahibi bize üstteki dairelerle aynı hisseyi vermiş yani iki katlı dükkan ile 80 merte kare dairenin hissesi aynı.bu durumda bir hisse düzeltmeye gidilebilirmi ?
20 haneli apartman katinda oturuyoruz biz 50 sene evvel kooparatif arsasi olarak aldik 1/20 hisseli tapu kaydimiz var bina için ise ssk borçlanarak aylik odiyerek sahip olduk simdi 1 kişi zemin katlarda oturanlarinda hisseleri 1/20 olamaz diyor bizi mahkemeye verdi.
ne yapmamiz gerekli
Merhabalar benimde bir sorum olacak 359.31 m2 olan arsa üzerinde Altında iki dükkan olan iki katlı ev var.Dükkanlardan birisini aldık Arsa payı 10/36 diger dukkanda 10/36 geriye kalan 2 evde 8 er hisse aliyor Dukkanlarin hisseleri hesapladigimizda zeminde 200 m2 alan cikiyor yaklasik olarak geriye kalan zeminde hisse eksikmi dava acmayi dusunuyoruz yanlislik varmi bilgi verirmisiniz
Merhaba.2 ay önce Rizede 2 bloktan olusan bir sitede 7. Katda bir daire satin aldim.Sonradan farkettimki ayni cephedeki ve ayni buyuklukteki 1. 2. 3. 4. vs katlardaki dairelerin arsa payi benim dairemden 2 kat fazla.Katına ve konumuna gore en dusuk arsa payi benim daireme ait. Bina 2012 de bitmis ve ben dairenin 3. Sahibiyim. Binada kat irtifakı mevcut ve iskan alınmak üzere.Arsa payı duzeltme davasi acacagim ama diger kat sahipleri karsi cikarsa davayi kazanma sansim ne olur?Simdi degilde birkac sene sonra dava acsam kazanma şansım azalır mı?Suanda kentsel dönüsüm vs. sözkonusu degil zaten bina yeni ama ben hakkımı almak istiyorum ileriye dönük.Nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız mutlu olurum.Tesekkurler.
Merhaba kolay gelsin 3 Katlı olan binamızı kentsel dönüşüme vermek istiyoruz, fakat 3 dükkan ve 7 dairen oluşan binada arsa payları eşit dağıtılmıştır, dükkan sahibi 3 daire isterim diyor oysa ki sokak arasında olan dükkanların fazla bir getirisi ve değeri yoktur, (Etrafımızdaki dükkanlar genellikle depo olarak yada bozularak bir odalı daire olarak kullanılıyor) Dükkanları mütaahit kendine yapmış zaman içerisinde satmış, bundan dolayı arsa paylarının eşit dağıtıldığı kanaatindeyim, kentsel dönüşüm için şüreç tıkanmıştır, arsa paylarının düzeltilmesi davası açsak avantajımıza olurmu yada nasıl bir yol çizmemiz gerekiyor. Teşekkür ederim.
Merhabalar kentsel dönüşümle yıktığımız binada 80 de 8 arsa payına vede 116 metre kare daire sahibiydik arsa toplamı 1045 metre bizim arsa payımız 104 metreydi.Şimdi yapılan yeni binada 128 metre daire büyüklüğü oldu ama arsa payımız 71 metreye düştü diğer daireler bizden daha fazla büyüdü bizim arsa payımızdan 29 metre bir kaybımız oldu bu durumda ne yapmamız gerekiyor.Diğer dairelerde ise kayıp yok arsa paylarında 12 metre 8 metre gibi artışlar var.Bu durumda bizim ücret talep etmemiz gerekmiyormu hukuki durumu nedir ? Şimdiden teşekkürler
merhaba.istanbulda bir dairemiz var. arsa bina degerini zamaninda 6 daire sahibine bizde dahil pay edilmis.arsa bina degeriden payi olan bir daire 5 kardese miras kaldi.bize istanbul 3 sulh hukuk mahkemesinden mektup gelmis.mektupta 6 daire sahibinin teker teker arsa bina payini bildiriyor.mirasçilarin arsa bina payi 5 kisiye bolunmus.sizce bizden paylarini istiyebilirlermi? çok merak ediyorum fransada yasiyorum gidemiyorum ilgilenmek için çunku çalisiyorum izin alamiyorum.çok tesekkuur ederim cevabiniza
slm yargıtay karınını verdi ve bozma ile sonuçlandı. gerekçesi ise. bilirkişilerin 1977 projesinin kat irtifakına göre arsa payları belirlenirken hangi hususların yanlış olduğunu belirtmemesi yani orantısızlığı kanıtlamaması ve mahkeme başkanının sadece bilirkişi raporuna bağlı kalıp kendi düşüncelerini yansıtmaması diğer konuda aradan geçen zaman zarfında hiç bir itiraz olmması ki zaten yönetım planını yapanlar mütahıt ve toprak sahibi olup dava açanlar yenı malıklerdlr en erkenı 2 ve 8 yıllık nalıkler dava açtı bu konuda sıkıntı yok ama bununda gerekçeli kararda belirtilmiş olması gerekıyormuş. karar düzeltme talep edip dava devam edecek bilginize.
merhaba bir sorum olacaktı.binamız 1977 yapımı ve kat irtifakı var daha sonra bina çekme katı tam kata dönüştürüldüğü için bina iskan alamamış 2981 sayılı kaununla af ıle ıskan almıştır.şu an bina kentsel dönüşüme girecek ve bız arsa payı tesbit davası açtık mahkeme bına kat irtifakı kurulduğu tarihteki oranlara göre arsa paylarını yenıden belirledi fakat çekme katta oturanlar yargıtaya iptali için başvurdu .sizce yerel mahkemenin vermiş olduğukarar bozulurmu yada onanırmı sonuçta onanması gerekiyor fikrinizi öğrenmek istiyorum tşk.
bu arada bına kat irtifakı kuranların hiç biri şu an binada yok zaten mütahıt ve toprak sahibi belirlemiş yönetim planını