Kiracının tahliyesi konusuna ilişkin düzenlemeler Türk Borçlar Kanununda temel iki ana başlık altında düzenlemiş ve bildirim yoluyla tahliye ve dava yoluyla tahliye olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Türk Borçlar Kanununun 347 ve devamı maddelerinde bildirim yoluyla tahliye ilişkin hükümler 350 ve devamı maddelerinde ise dava yoluyla tahliyeye ilişkin hükümler düzenlenmiştir.
Kiracının bildirim yoluyla tahliye edilebilmesi için sözleşmesinin en az on yıldır devam ediyor olması ve TBK m.347’de düzenlenen diğer şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Dava yoluyla tahliye için ise kanunda sayılan hallerin gerçekleşmesi yeterlidir. Ayrıca belirli bir sürenin geçmesi aranmaz. Ancak her bir tahliye sebebinde kendine özgü şartların yerine getirilmesi gerekir.
Yazı İçeriği
- 1. Kiracının Bildirim Yoluyla Tahliyesi
- 2. Kiracının Dava Yoluyla Tahliyesi
- 2.1. Kiraya Verenin Konut İhtiyacı Nedeniyle Tahliye
- 2.2. Kiraya Verenin İşyeri İhtiyacı Sebebiyle Tahliye
- 2.3. Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye
- 2.4. Yeniden İnşa veya İmar Nedeniyle Tahliye
- 2.5. Tahliye Taahhütnamesine Dayalı Tahliye
- 2.6. Kira Bedelinin Ödenmemesi Üzerine İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye
- 2.7. Kiracının veya Eşinin Aynı İlçede Konutunun Bulunması Sebebiyle Tahliye
- 3. Dava Yoluyla Özel Tahliye Sebeplerinin Sınırlı Olması
- 4. Yazılı Kira Sözleşmesi Olmayan Kiracılar İçin Tahliye Davaları
- 5. Tahliye Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme
- 6. Sıkça Sorulan Sorular
Yazımızda ele aldığımız tahliye sebepleri, konut ve çatılı işyeri kiralarına özgüdür. Bu nedenle, konut ve çatılı işyeri dışındaki diğer kira sözleşmelerinde söz konusu hükümler uygulanamayacaktır. Bu noktada çatılı işyeri kavramının açıklanması gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu, işyerlerini çatılı olup olmamasına göre ikiye ayırmış ve farklı hükümlere tabi tutmuştur. Örneğin tarla vasfındaki bir taşınmazın işyeri olarak kabulü mümkün olsa da, çatılı olmadığı için ilgili hükümler kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.
1. Kiracının Bildirim Yoluyla Tahliyesi
Kira sözleşmeleri belirli ve belirsiz süreli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Buna göre şayet taraflar sözleşmede bir süre öngörmüşlerse, kira sözleşmesinin belirli süreli olduğu kabul edilir. Bununla birlikte, taraflar sözleşmede herhangi bir süre öngörmemişlerse, kira sözleşmesinin belirsiz süreli olduğu söylenebilecektir. Bildirim yoluyla kiracının tahliye edilmesi için sözleşmenin türü önem arz etmektedir. Bu sebeple belirli ve belirsiz süreli sözleşmelerde tahliye ayrı ayrı ele alınmıştır.
1.1. On Yılı Geçen Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesinde Tahliye
Kiraya veren (ev/işyeri sahibi) belirsiz süreli kira sözleşmesini on yılın sonunda hiçbir neden belirtmeksizin sona erdirebilme hakkına sahiptir. Ancak kiraya verenin belirsiz süreli kira sözleşmesini on yılın sonunda sona erdirebilmesi için fesih dönemi ve fesih bildirim sürelerine uyması gerekir. Yasal fesih dönemi altı aylık kira döneminin sonudur. Fesih bildirim süresi ise üç aydır. Buna göre kiraya veren altı aylık fesih döneminin sonunda geçerli olacak şekilde en az üç ay önceden kiraya verene yazılı bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedebilir. Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih dönemine veya bildirim süresine uyulmamışsa, bildirim bir sonraki fesih dönemi için geçerli olacaktır.
1.2. On Yılı Geçen Belirli Süreli Kira Sözleşmesinde Tahliye
Belirli süreli kira sözleşmelerinde kiracı, belirlenen sürenin bitiminden ne az 15 gün önce yazılı bildirimde bulunmadıkça, kira sözleşmesi bir yıl daha uzamış sayılır. Şayet sözleşme, belirlenen sürenin üzerine on yıl daha uzarsa, onuncu uzama yılın sonunda kiraya veren (ev/işyeri sahibi) sözleşmeyi sona erdirme hakkına sahip olacaktır. Buna göre kiraya veren, on yıllık uzama yılından sonraki her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce yazılı bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedebilir.
Kira sözleşmesinin bildirim yoluyla feshedilmesinin şartları ile ilgili detaylı bilgi için “10 Yılı Geçen Kira Sözleşmelerinin Feshi Ve Kiracının Tahliyesi – TBK 347” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2. Kiracının Dava Yoluyla Tahliyesi
Kira sözleşmesi bildirim yoluyla feshedilebileceği gibi TBK m. 350 ve devamı maddelerde düzenlenen şartların sağlanması durumunda dava yoluyla da feshedilebilir. Ancak dava yoluyla özel fesih halleri kanunda sayılanlarla sınırlıdır. Diğer bir deyişle kanunda yer almayan özel bir sebebe dayalı olarak dava açılması ve kiracının tahliye edilmesi mümkün değildir. Bu noktada önemle ifade etmek isteriz ki, kanunda sayılan özel sebeplere yenileri eklenemeyeceği gibi şartlarının kiracı aleyhine değiştirilmesi de mümkün değildir. Aşağıda dava yoluyla fesih sebepleri ele alınmıştır.
2.1. Kiraya Verenin Konut İhtiyacı Nedeniyle Tahliye
Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesinin 1. fıkrası gereğince konut ve çatılı işyerlerinin tahliyesi için ilk sebep, kiraya verenin konut ihtiyacıdır. İlgili maddeye göre kiraya veren, kiraya vermiş olduğu konutu; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, açacağı dava ile kiralananın tahliyesini sağlayabilir.
Sözleşmenin kiraya verenin konut gereksinimi nedeniyle feshedilebilmesi ve kiralananın tahliyesinin sağlanabilmesi için ihtiyacın gerçek ve samimi olması gerekmektedir. Başka bir deyişle kiraya verenin gerçekten kendisi, eşi, altsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konuta ihtiyacı olması gerekir. Dolayısıyla kiraya verenin müsait durumda olan başkaca taşınmazları varken ihtiyaç sebebiyle açtığı tahliye davası reddedilir. Bu nedenle işbu konut ihtiyacının kiraya verenin kendisi veya kanunda sayılan diğer kişiler için gerçek nitelikte olduğunun mahkemeye ispatlanması gerekecektir.
Şayet kiraya verenin konut ihtiyacı gerçekse; belirli süreli kira sözleşmelerinde sözleşme süresinin sonunda, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise fesih dönemi ve bildirim sürelerine uyarak bir ay içerisinde tahliye davası açılabilir. Yargılama süresince mahkeme konut ihtiyacının gerçek ve samimi olup olmadığını değerlendirecek ve eğer gerçek olduğu kanısına varırsa kiralananın tahliyesine hükmedecektir.
Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2.2. Kiraya Verenin İşyeri İhtiyacı Sebebiyle Tahliye
Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesinin 1. fıkrası gereğince konut ve çatılı işyerlerinin tahliyesi için ikinci sebep kiraya verenin işyeri ihtiyacıdır. İlgili maddeye göre kiraya veren, kiraya vermiş olduğu konutu; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, açacağı dava ile kiralananın tahliyesini sağlayabilir.
Kiraya verenin işyeri ihtiyacı da gerçek ve samimi olmalıdır. Şayet kiraya verenin işyeri ihtiyacı gerçekse; belirli süreli kira sözleşmelerinde sözleşme süresinin sonunda, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise fesih dönemi ve bildirim sürelerine uyarak bir ay içerisinde tahliye davası açılabilir. Yargılama süresince mahkeme konut ihtiyacının gerçek ve samimi olup olmadığını değerlendirecek ve eğer gerçek olduğu kanısına varırsa kiralananın tahliyesine hükmedecektir.
2.3. Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye
Türk Borçlar Kanunu’nun 351. maddesi gereğince konut ve çatılı işyerlerinin tahliyesi için bir diğer sebep yeni malikin gereksinimidir. Kira ilişkisinin kurulmasından sonra kiralanan taşınmaz herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira ilişkisinin tarafı olur. Buna göre yeni malik, eski malikin yerini alarak kira sözleşmesini aynı şartlarda sürdürebilecektir. Bununla birlikte yeni malik (yeni ev/işyeri sahibi) kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin taşınmaza ihtiyaçları olduğu gerekçesiyle sözleşmeyi de feshedebilir. Bu yolla sözleşmenin feshedilebilmesi için, taşınmazın el değiştirdiği tarihten başlayarak bir ay içinde durum kiracıya yazılı olarak bildirilmeli ve altı ay sonra tahliye davası açılmalıdır. Ancak yeni malik dilerse sözleşmeyi sona erdirme hakkını sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2.4. Yeniden İnşa veya İmar Nedeniyle Tahliye
Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesinin 2. fıkrası gereğince konut ve çatılı işyerlerinin tahliyesi için bir diğer sebep kiralanan taşınmazın inşa ve imar edilecek olmasıdır. Taşınmazın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kullanımı imkânsız ise kira sözleşmesi feshedilebilecektir. Bu yolla sözleşmenin feshedilebilmesi için inşa veya imarın esaslı olması ve inşa sırasında kullanılmasının mümkün olmaması gerekir. Şayet şartları varsa, belirli süreli kira sözleşmelerinde sözleşme süresinin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde ise fesih dönemi ve bildirim sürelerine uyularak bir ay içinde dava açılabilir. Açılacak davada mahkeme, şartların olup olmadığını değerlendirecek ve tahliyeye karar verecektir.
Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için İnşaat veya Tadilat Nedeniyle Tahliye Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
2.5. Tahliye Taahhütnamesine Dayalı Tahliye
Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin 1. fıkrası gereğince konut ve çatılı işyerlerinin tahliyesi için bir diğer sebep yazılı tahliye taahhüdüne dayalı tahliyedir. Kiracının, kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte boşaltılmayı taahhüt ettiği belgeye yazılı tahliye taahhüdü denilmektedir. Yazılı tahliye taahhüdünün geçerli kabul edilebilmesi için kiralanan taşınmazın teslim edildiği tarihten sonra düzenlenmiş olması gerekmektedir. Diğer bir deyişle henüz kiralanan taşınmaz teslim edilmeden önce, örneğin kira sözleşmesi imzalanırken düzenlenirse yazılı tahliye taahhüdü hukuken geçerli değildir. Bununla birlikte taahhüdün geçerli olduğu durumda kiracı, belirtilen tarihte söz konusu taşınmazı boşaltmak zorundadır. Şayet taahhüde rağmen taşınmaz boşaltılmazsa, kiraya veren, taahhüt edilen tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sözleşmeyi sona erdirebilir.
Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için Tahliye Taahhüdüne Dayalı Tahliye Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz
2.6. Kira Bedelinin Ödenmemesi Üzerine İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye
Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin 2. fıkrası gereğince konut ve çatılı işyerlerinin tahliyesi için bir diğer sebep kira bedelinin ödenmemesi sebebiyle kiraya veren tarafından iki haklı ihtar keşide edilmesidir. Kiracının kural olarak kira bedelini zamanında ve tam olarak ödemesi gerekmektedir. Ancak kira bedelinin zamanında ödenmediği veya eksik ödendiği durumlar da söz konusu olabilir. Şayet kiracı, bedeli ödemeyi geciktirmiş veya hiç ödememişse, kiraya veren (ev/işyeri sahibi) kiracıya yazılı olarak ihtarda bulunabilecektir. Bu noktada üçlü bir ayrım yapılması gerekmektedir. Şayet kira sözleşmesi;
- Bir yıldan daha kısaysa ve bu süre içerisinde iki haklı ihtarda bulunulmuşsa, kira süresinin sonundan başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesi sona erdirebilir.
- Bir yıl süreliyse vebu süre içerisinde iki haklı ihtarda bulunulmuşsa, kira süresinin sonundan başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.
- Bir yıldan uzunsa ve bu süre içerisinde iki haklı ihtarda bulunulmuşsa, ihtarların yapıldığı yılın bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz
2.7. Kiracının veya Eşinin Aynı İlçede Konutunun Bulunması Sebebiyle Tahliye
Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin 3. fıkrası gereğince konut ve çatılı işyerlerinin tahliyesi için bir diğer sebep kiracının veya eşinin aynı ilçede konutunun bulunması sebebiyle tahliyedir. Kiracının veya eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu varsa sözleşmenin feshedilmesi mümkündür. Ancak bu sebeple sözleşmenin feshedilebilmesi için kiraya veren (ev/işyeri sahibi) sözleşmenin kurulması sırasında bu konuttan haberdar olmamalıdır. Şayet kiraya veren sözleşmenin kurulması sırasında bu konuttan haberdar olmasına rağmen sözleşmeyi imzalamışsa sözleşme bu sebebe dayalı olarak feshedilemeyecektir. Sözleşmenin bu nedenle feshedilebilmesi için sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde dava açılması gerekmektedir.
3. Dava Yoluyla Özel Tahliye Sebeplerinin Sınırlı Olması
Kira sözleşmesinin TBK m. 350 vd. hükümlerine göre hangi özel hallerde dava yoluyla sona erdirilebileceğine yukarıda açıklamış bulunuyoruz. TBK m.354’te yer alan düzenlemeye göre, dava yoluyla özel tahliye halleri, kanunda sayılan hallerle sınırlıdır. Diğer bir deyişle kanunda yer almayan özel bir sebeple kiracının tahliye edilmesi mümkün değildir. Bu noktada önemle ifade etmek isteriz ki, kanunda sayılan özel sebeplere yenileri eklenemeyeceği gibi var olan özel sebeplerin şartlarının kiracı aleyhine değiştirilmesi de mümkün değildir.
Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için Kiracının Tahliye Sebeplerinin Sınırlı Olması başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
4. Yazılı Kira Sözleşmesi Olmayan Kiracılar İçin Tahliye Davaları
Kira sözleşmelerinin geçerlilik şartları arasında yazılı olarak yapılması şartı bulunmamaktadır. Dolayısıyla kira sözleşmelerinin yazılı yapılması hukuki olarak zorunlu olmadığından kira sözleşmesinin sözlü olarak yapılması halinde de geçerliliği etkilenmeyecektir. Ancak olası bir ihtilaf durumunda sözleşmenin başladığı tarih, aylık kira bedeli, kira bedelinin ne zaman ödeneceği gibi konularda hak arama ve iddianın ispatı bakımdan yazılı sözleşme yapılması doğru olacaktır.
Kira sözleşmesi olmayan bir kira ilişkisinde tahliye davasında ispat hususunda da bir takım zorluklar yaşanmaktadır. Ancak mahkeme huzurunda taraflar arasında bir kira sözleşmesinin olduğu ispatlandığı takdirde, kiraya veren tarafından kanunda sayılı tahliye sebeplerinin gerçekleşmesi ile kiralananın tahliye edilmesi mümkündür.
Öncelikli olarak kiraya verenin, taşınmazını kullan kişi veya kişilerin kiracı statüsünde olduğunu kanıtlama yükümlülüğü mevcuttur. Kiraya veren bu hususu ispatlamak için yargılama süresince çeşitli araçlar kullanabilir. Örnek vermek gerekirse kira ödemelerinin banka aracılığı ile yapıldığı takdirde, banka kayıtları mahkemece celp edilerek kira sözleşmesinin varlığı ispat edilebilir. Bir diğer ispat aracı olarak ise uygulamada elektrik ve su faturaları kullanılmaktadır. İlgili taşınmazın elektrik, su veya doğalgaz faturalarının kiracının aboneliğinde olması, kira sözleşmesinin varlığını ispat gücüne sahiptir.
Sayılan çeşitli yöntemler ile mahkeme huzurunda kira sözleşmesinin varlığı ispatlandığı takdirde, yine Türk Borçlar Kanununda sayılı tahliye sebeplerinin de gerçekleşmesiyle taşınmazın tahliyesi sağlanabilecektir.
5. Tahliye Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme
TBK m.352’de düzenlenen tahliye davaları kiralanan taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılır.
6. Sıkça Sorulan Sorular
Konut ve Çatılı İşyeri kiralarında dava yoluyla tahliye gerekçeleri 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 350 ve devamı maddelerinde hüküm altına alınmış olup işbu gerekçeler sınırlı sayıdadır. Yukarıda detaylıca izah edilen özel gerekçeler haricinde, kanunda yer almayan başkaca bir gerekçeye dayanılarak kiralananın tahliye edilmesi mümkün değildir.
Tahliye davalarının ne kadar sürede sonuçlandığı, ilgili mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun yanında süreci etkileyen bir diğer husus ise ilgili davanın işleyişidir. Taraflar anlaşır ve kiracı taşınmazı erken boşaltırsa elbette ki tahliye davası kısa sürecektir. Tarafların anlaşmama durumunda ise tahliye davalarının süresi davanın açıldığı il ve ilçedeki iş yoğunluğu nedeniyle farklılık göstermek kaydıyla ortalama olarak 4 ay ile 1.5 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Dava yolu ile kiralanan tahliye edilebileceği gibi, tahliye talepli icra takibi yoluyla da kiralananın tahliye edilmesi mümkündür. Konuya ilişkin detaylı bilgi almak için Kiracının İcra Takibi Yoluyla Tahliyesi başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yargıtay tarafından benimsenen görüşe göre aynı taşınmaza ilişkin, aynı başlangıç tarihli iki ayrı kira sözleşmesi mevcutsa, yüksek miktarlı olan kira sözleşmesi esas alınır.
Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebilir. Bu şekilde kurulan kira sözleşmelerine alt kira sözleşmesi denir.
Türk Borçlar Kanunu’nun 354. Maddesi uyarınca dava yoluyla kira sözleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin hükümlerde, kiracı aleyhine değişiklik yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak TBK uyarınca getirilen işbu sınırlama yalnızca kiracı aleyhine yapılacak değişiklikleri kapsadığından kiracı lehine sözleşme ile değişiklik yapılmasının önünde bir engel bulunmamaktadır.
Kira ilişkisinin devamı sırasında kiraya verenin ölümü halinde tahliye davası, kiraya verenin yasal mirasçıları tarafından açılır. Kiraya verenin yasal mirasçıları, mirasçılık belgesi ile tespit edilir. Kiracı ile kiraya veren arasında yapılmış olan kira sözleşmesinde kiraya veren tarafında birden fazla kişi yer almaktaysa, kiraya verenler arasında mecburi dava arkadaşlığı olacaktır. Böyle bir durumda kiraya verenlerin hepsinin birlikte tahliye davası açması gerekeceğinden davacı pozisyonunda hem yasal mirasçıların hem de diğer kiraya verenlerin bulunması gerekecektir.
Aynı belediye sınırları içinde iki dairem var, ikiside kirada, başka bir ilde memurum , tayinim evlerimin olduğu ile çıktı , bir daire 8. Katta diğeri 1. Katta, üç çocuğum olduğu için 1. Katta oturmak istiyorum, kiracı çıkmıyor , ihtarname çektim , tahliye davası açtım, internette okuduğum kadarıyla aynı belediye sınırları içinde biden fazla konutu olan kişi kiracıyı çıkaramaz gibi bir yorum okumuştum , mahkeme senin iki dairen var diğerinde otur diyebilir mi , şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkürler
Kiracısı olduğumuz işyerini 2 senedir kullanmaktayım işyeri sahibi müteahhit ile anlaşarak yeniden inşa için anlaştılar. Biz yaptığımız masraf ve kapalı kalacağımız süre içerisinde ki masraflarımızı istedik bize sözlü olarak aynı işyeri sizin olacak diyor ama aynı kira ve aynı konum olarak bir garanti vermiyor. Sözleşme ile beni yeniden kiraya vermeyeceği hakkında söyleniyor bizim 2 senedir burada toparladığımız bir müşteri kitlesi ve emeğimiz var ve yaptığımız yatırımın çöp olmaması için ne yapabiliriz?
Siteniz aydınlatıcı.
Faydalı
Merhaba;
13 senedir oturduğum binanın yöneticiliğini yapmaktayım, bizim haricimizdeki kat malikleri hiçbir şekilde toplantılara katılmıyorlar, yasal olarak katılmaları gerektiğini belirtmeme rağmen yazdığımız mesajlara cevap dahi vermiyorlar. Ayrıca kendi bilgilerini saklayan maliklerde var, yaklaşık 2 senedir alt kattaki kiracıdan mal sahibinin bilgilerini telefon numarasını vermesini istiyoruz fakat sürekli bunu geçiştiriyor. Kiracının mal sahibinin bilgilerini apartman yönetiminden saklama gibi bir hakkı var mı bunu merak ediyorum? konu ile ilgili herhangi bir bilgiye erişemedim bu sebeple yardımlarınızı rica ediyorum.
Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.
Kiracım 4 aydır kira ödemiyor. Bir ay sonrası için tahliye taahhüdü var.
Evi boşaltmayacağını düşünüyorum.
Tahliyesi için Nasıl bir yol izlemeliyim.
Kiracı olarak bulunduğum evden, evi ihtiyaç dahilinde tahliye etmem istenmektedir. İlgili ihtiyaç sözlü olarak iletilmiştir. Ancak, ihtiyaç dahilinde olduğunu düşünmüyorum, güncel kira bedellerinin yüksek olmasından kaynaklı olduğunu düşünmekteyim. Evi mahkeme yoluyla tahliye etmesem, iyi niyet çerçevesinde beyanlarına istinaden tahliye edersem, 3 yıllık kiralama yasağı söz konusu olur mu? Yasağa uymamaları takdirinde tazminat doğar mı ? Ne yapmamızı tavsiye edersiniz ?
Miras sonucu elbirliği mülkiyeti ile sahip olduğum dükkanımı Eylül 2019 da tek sahibi olarak edinmiş bulunmaktayım. 6 yılı aşkımdır dükkanımdaki kiracı ile şahsım adına düzenlenmiş herhangi bir kontrat bulunmamaktadır ve kiracım kendi belirlediği orana göre zam yapmaktadır. Ayrıca kiracım herhangi bir onayımı almadan ve bana danışmadan (bu ay itibariyle üçüncü ay olacak) kira ödemesi yapmamaktadır. Kiracım belirlediğim yeni kira ücretine de yanaşmamaktadır. Şuanda elimde kira kontratı da bulunmamaktadır. Ben bu kiracımı dükkandan tahliye edebilmek için nasıl bir süreç izleyebilmeliyim?
Yeni satınaldıgım evde kiraci var. Benim oturcak baska bir evim yok ve satinaldigim evde oturmam gerekiyor. Saniyorum ihtar cekmem gerekiyor. Bu cekecegim ihtar sonrasi kiraci ne kadar süre icinde evi bosaltmak zorunda? Yardimci olursaniz cok mutlu olurum
Merhaba amcamın konutunu 10 yıllığına kiralamak istiyorum ve kira tutarınıda peşin olarak elden vermek istiyorum . Kira sözleşmesinde bunu nasıl belirtmem gerekiyor ? 10 yıllık peşin tutarı yasal olarak verebilirmiyim ?
Merhaba,
Kiracı olduğum ev, 6 ay önceden kiracıya bilgi verilir şartına uymadan geçen ay başka birine satıldı. Yeni ev sahibi 2 kez tebligat gönderdi evi tahliye etmem için. Kontratımın daha 1. yılındayım ve 3 ay sonra 1 yıllık süre doluyor. Tahliye etmediğim takdirde hem mahkeme masraflarını hem de kendisinin bu süreçte ödediği kiraları tazminat olarak mahkeme yoluyla talep edeceğini yazmışlar. Kiramı düzenli olarak ödüyorum. Covid salgını ailemiz için (taşınma sürecinde ve taşınacağımız dairede/binada yaşanması muhtemel yaşamsal riskler) mücbir sebep olarak evi en azından 1 yıl daha kullanabilmek için haklı bir gerekçemiz olabilir mi? Bu cevabı ev sahibine tebligat yoluyla iletmem gerekir mi? Ne tavsiye edersiniz? Teşekkür ederim.
Merhaba. İş yerimi 2005 yılının Ocak ayında kiraya verdim. 2009’un Ocak ayında tekrar 3 yıllık bir kontrat yaptık. Şuan kiracımı çıkarmak istiyorum. Toplam kira süresi 10 yılı geçtiğini için Ocak ayına 3 ay kala kiracılara yazılı olarak bildirerek sözleşmeyi tek taraflı fesh etme hakkım var mı? Nasıl bir yol izlemeyeliyim. Teşekkür ederim.
Kolay gelsin. Ev sahibim apartmanını doğalgaz a geçirme kararı aldı. Aralık ayı olmasına rağmen hala doğalgaz abonelik alma aşamasına gelemedik. Ev kaloriferli idi ve bu süreç yüzünden artık o da yok. Evimizde şu anda bir ısıtma sistemi yok. Ev sahibine nasıl bir yaptırım uygulayabilirim. Kanunen bir hakkım var mıdır. Yoksa kaloriferli diye kiraladığım eve kiramı tıkır tıkır ödemeye devam mı etmem gerekiyor.
Iyi akşamlar efendim
Evimde kiracı oturmakta.
Kendisine,kontrat yapmadan önce, aslında kendim orada oturmayı planladigimi ve kendisine geçici olarak sadece bir seneliğine kiralayabilecegimi bildirdim.
Bir sene sonra çıkmayı Kabul etti.
Kontrat sonunda uzun süre beni “Ev arıyorum” diye oyaladı.
Maalesef 1 aylık süreyi kaçırdım.
Baba-evinde oturduğum için sorunlar yasamaktayim.
Şimdi ben bu kiracıyı ihtiyaç sebebi ile çıkartmak için nasıl dava açabilirim.
Bir sene beklemek mi zorundayım?
Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
Saygılarımla
bir daire kiraladık yıllık sözleşme yapıldı ve hiç bir kirayı geciktirmedik ve muhasebe bürosu olarak tuttuk. şimdi kasım ayında kira sözleşmeniz bitiyor ben daireyi satacagım diyerek bizi çıkartmak istiyorlar .mülk sahibi holding sahibi ve her ay bize fatura kesiyor. bu zamanda adres değiştirmek oldukça zor kira borcumuz yok ,abonelikler bizim üzerimize faturalar düzenli ödeniyor . bu durumda bizi çıkartabilirmi kira sözleşmesini uzatabilirmiyiz. teşekkür ederim
Merhabalar,
2010 yılında satın aldığım daire içerisinde hala aynı kiracı ikamet etmekte.Kendisi ile Ocak 2020 de kendi ebeveyinlerimin ihtiyacından dolayı evi 3 aylık sürede boşaltmasını rica ettim,benden 3 ay daha uzatma talep etti bunada tamam dedim.yaklaşık 4-5 aydır kiramı da alamıyorum ve kapıcı aidatlarını ödemiyor.Yaklaşık 20 gün önce noterden kendisine borçların 1 ay içerisinde ödenmesi aksi halde tahliye davası açılacağına dair ihtar çektim.Şuan hala bir ödeme ve tahliye durumu yok arayıp sorduğumda geçiştirme çabasında.
İhtarın tebliği sonrası 30 gün sürede kira borçlarının ödenmemesi durumunda nasıl bir yol izlemem gerekiyor,yada tüm borcu ödemesi durumunda oturmaya devam etme durumu varmı? Kendi ebeveyinlerimin ihtiyaçları için tahliyesi için nasıl bir yol izlemem lazım ? Tahliye davası nasıl açabilirim?
teşekkürler,iyi çalışmalar
Dükkanı 3 yıl önce kiraladım. Dükkan sahibi ile her yıl 1 yıllık kira sözleşmesi imzaladık. İşleri tam yoluna koyduk, para kazanıyoruz, dükkan sahibi beni yıl sonu çıkarmayı planlıyor.Hiç kira aksatmadım, benden daha fazla ücret vermek isteyenler varmış onlara kiralayacakmış. Bu durumda ne yapabilirim ? Teşekkürler.
İyi günler
2012 yılında kiraladığımız bir daire var. Kiracının maddi durumu kötü olduğu için geç kira ödemesini umursamıyorduk ama yıl başından bu yana kirasını ödemiyor ve ayrıca son zamanlar da gürültü yaparak huzuru bozmaya başladılar. Kirayı elden alıyoruz ve 2012 yılı dışında bir sözleşme bulunmamakta . Kiracının tahliyesi için nasıl bir yol izlemeliyiz.
Yardımcı olur musunuz teşekkürler.
Merhaba,
Yaklaşık 2 yıl önce kiraya verdiğimiz iş yerimizdeki kiracımız, iş yeri alanını başka işletmelere kiraya veriyor ve bunların iş ortağı, yatırımcı olduğunu söylüyor. Ayrıca geçen sene çok uzun süreler kirayı ödemediği oldu. Bu konuda hukuki yollara başvuracağımızı söylediğimizde borcunu toplu olarak yatırdı. Başta sözlü olarak konuştuğumuz hiç bir kurala uymamakta, ve yerleşim yeri olan alanda çevrede oturan komşuları da huzursuz etmekte. Biz kiracıyı çıkarabilir miyiz? Şimdiden teşekkürler
kıracım apartmanda gürültü yapıyor komşuları şikayetçi . çıkmasını istiyorum ama cikmıyor ne yapa bilirim
Merhaba lar ben bir evde 11 yıldır kiraciyim 9 yıl hiç geciktirmeden verdim son iki yıl 2 ay geciktirdim ama verdim yinede ikisini bu bir kac defa oldu ve binada mal sahibimin yetkilisi var onunda bilgisi dahilinde yapıyorum bu geciktirmeleri lakin buna rağmen tahliye davası açıldı hakkimda ne yapmaliyim nasıl bir yol izlemeliyim
Merhaba, biz gecen seni evimizi kiraladik. Ev sahibimiz bize 4 yillik kontrat yapti. Fakat biz evden tasinmak istiyoruz. Kira vermeyecegimiz baska bir adrese tasinacagiz. Ev sahibimiz oturmadiginiz aylari sizden alirim diye bizi tehdit ediyor. Ayrica depozitomuzu da vermiyor. Kanunen hakkimiz var
Midir ?
Selam. Bodrum e dükkanda bulunan kiracı aşırı gürültü yapmakta ve binaya zarar verebilecek tonajda yük doldurmakta. bu kiracının tahliyesi mümkünmüdür. nasıl bir yol izlenmelidir . Teşekkürler
Sayın admin öncelikle vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim,Benim sorunum oturduğum ev çok eski olduğu için bir su boruları patlıyor, sert yağmurlu havalarda çatı akıyor,alt yapısı çökmüş kanalizasyon logara değil evin altına toprağa gidiyor dolayısıyla devamlı tıkanmalar oluyor ve bu yaşadığımız olumsuzluklar kirasını gününde ödeyen bir insan olarak meskenden hakettiğimiz şekilde yararlanamıyoruz ev sahibine söylememizden en az 2 ,3 haftada yada 1 ayda arızalar gideriliyor oda yarım yamalak
kontratın bitmesine 7 ay var evi tahliye etmek istiyorum haklarım neler,ev sahibinin erken tahliyeden dolayı bana bir yaptırımı olurmu nasıl bir yol izlemeliyim,Teşekkürler.
Merhaba, ev sahibim ihtiyaç sebebiyle kendi oturacağını söyleyerek 1 yılı aşkın süredir(23 aydır) oturduğumuz ev için sözleşme tarihine 14 gün kala ihtarname gönderdi. Sözleşme bitiminde evi tahliye etmemizi yoksa dava açılacağı yazıyor. Kira sözleşmemizde özel şartlar altında sözleşme tarihinden 1 ay önce bildirilir aksi takdirde sözleşme yenilenmiş sayılır diye bir madde de var. 14 gün içinde evden çıkmamız mümkün değil. Ne yapmamız gerekiyor? Dava açılırsa nasıl bir süreç işliyor? Tahmini ne kadar sürüyor? Not: Ankaradayım
MERHABALAR.
ben bir işletme sahibiyim ve kiracı olarak oturuyorum.yıllık 15bin euro kira vermekteyim,yeni çıkan euro ile kira ödmenin kalktıgını duydum ne derece dogru bilmiyorrum,dukkan sahibim tl ye çeviririz fakat bu günki kurdan işlem yaparız diyor.aynı caddede benim yanımda oturaan kiracı dükkan sahibiyle anlastı 13bin euro verdigi kirayı 60bin tl olarak anlaştı benim dükkan sahibim bu tür bir anlasmaya yanasmıyor.3yıldır oturuyorum ve yazılı bir sözleşmemiz kontratımız yok her yıl kira döneminde bankadan hesabına yatırıyorum ben kira bedeli tespit davası açabilirmiyim veya dükkan sahibi beni ne kadar süre içinde dükkandan çıkarabilir simdiden teşekkürler
Merhabalar, 2013 yilinda kredi ile bir ev aldım, 7 yıllık kredi, babama vekalet verip kira sözleşmesini yapmasini istedim, babam sozlesmeyi 7 yillik ve kira artisini 30 tl olarak yapmis, ben bunu degistirmek istedim 1 sene sonra tekrar sözleşme yapmak istedim ve kiracı bunu degistirmek istemedi sözleşme mecburen devam ediyor ve 2021 şubatta bitecek. Suan bulundugu muhitte komik bir rakamla kirada oturuyor ve ben zarardayım, kendisini arayıp bunu soyledim ve kabul etmedi ben kendim oturmak icin bu kiracıyı cikarabilirmiyim?
iyi günler 2015 yılı eylül ayında evi kiraladım kiralarken ev sahibinin oğlu evde istediğimiz kadar kalabileceğimizi söyledi belirtilen tarihte sözleşme yaptık ve sözleşme süresize döndü. bu arada ev sahibi kirayı zamanında aldı. hatta son iki seneyi peşin para talep etti ve bende peşin ödedim. iki sene önce bana evi kiralayan ev sahibinin oğlunun oğlu evlendi. mayıs 2019 ayının sonuna doğru oğlum evde oturacak diye çıkmam için noterden ihtar çekti.
1. asıl ev sahibi vefat etmiş ev üç kardeşe miras kalmış ve bu kardeşlerden bir tanesinden evi kiraladım. bunun bu şekilde ihtar çekerek çıkarma hakkı var mı?
2. şahsın oğlu iki senedir değişik bir adreste ikamet etmektedir.
3. değişik adreslerde dairesi mevcut olduğunu kardeşleri söylemektedir.
benim hareket tarzım ne olması lazım şimdiden teşekkür ederim.
2018/09 ayda kira kontratı yaparak oturmaya başladığım evden 6 ay sonra ev sahibinin işleri bozulduğu gerekçesiyle çıkartılmak istenmekteyim. Kira ödemelerim 1 gün bile şaşmadı. ev sahibiminin 20 ye yakın da gayrimenkulü bulunmaktadır. Ben kiraya geçmeden önce de sözlü olarak üstüne basa basa bana bir sene sonra satıyorum çıkın demeyin ben burda 2-3 sene oturmak için düzenimi bozup taşınıyorum dedim. Ev sahibimi ben çıkarmak için nasıl bir hamle yapabilir.
İyi günler 2010 yılının son ayında kiralayarak oturmaya başladıgım iş yerimde halen oturmaktayım Saglık sektörü üzerine dükkannın karşısında hastane var gecen sene yıkılıp yenısı yapıldı şimdi dükkan sahibim cıkmamı istıyor benim haklarım nelerdir kendiside saglık sektöründe kendi gececegını söylüyor ne yapmam gerekir tşk
Selamlar
Eşimle bir problem yaşadım eşim evi terketti oturduğumuz ev kira son kontratı ev sahibi eşimle yaptı..ancak kontratı yenilemedi tahliye davasını ev sahibi onamı açar…kirayı ödemesi için onumu muhatap alır ? şu an yasal olarak evliyiz…
Kiracıyla anlaştım 15 ay sonra düğünüm var o tarihte çıkmayı kabul etti fakat, kontrata bir madde koyarak konustugumuz tarihte çıkmasını garanti altına alabilir miyim. Tahliye davasına gerek kalmadan.
Merhaba 10.03.2019 da evimi kiraladım 1yıllık sözleşme yaptık elektirik su ve doğal gaz abonelikleri üstüne alacaktı elektirik aboneligini aldı doğal gaz kesikti üstüne almamış vandalizm mühürü kırarak kullanmaya başlamış ve iki kere fatura gelmiş ödememiş su aboneligini almamış ve sudada 2 fatura var onuda ödemedi onuda 2aydır ne binanın merkezi ısıtma ve aidatlarını ödemedi Mayıs ayı kira bedelinin getirmedi kiracım sorumsuz ve beni bu şekilde beni magdur etmektedir kiracısı evimden ne sekilde tahliye ederim yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler
Kolay gelsin 1.5 ay önce yeni bir ev tuttum taşınmamın 19.gununde evde rutubet oldugunu ver her yerın kabardıgını yeşillendiğini farkettim ev sahıbı arayarak evı bosaltacagımı bu sekılde oturamayacagımı belırttım bır ay oncesınden.evı tutarken emlakcıya sordum evde rutubet varmı dıye hayır dıye soylenıldı. Sımdı ev sahibi depozitomu vermek istemiyor nasıl bir yol izlemeliyim ?
Merhaba,sn yetkili bir sorum olacak,
2 yıldır kiraci oturduğum ev sahibi ihtiyaca binaen evi boşaltmalı istedi.(kendi oturacakmis)
Belirteyim ki hiç bir kira vb borcum yok kendisine.
Bende kendisine okullar bitince olur dedim.(bu konuşmalar yazılı noterden gerceklesti)
Sonrasında ihtiyaca binaen tahliye davası açtı.Lakin dava devam ederken bugün itibariyle evin noter satışını yaptığını bana mesaj attı.
Resmi bir yazı veya yeni malikten bir bilgi belge gelmedi henüz.
Ne yapmalıyım
Dava devam ederken evi satılabilir mi?
Kendisi oturacaktı diye dava açıp satmak nasıl bir hukuki süreçtir.
Tesekkurler
Merhabalar.
Kiracımız yaklaşik 10 aydır aidat borcunu ödemiyor. Gerek site yoneticisi gerekse bizim tarafımızdan defalarca uyarıldı. Daire şirket adına kiralanmış durumda. Site yönetimi tarafından icra takibi başlatılmak üzere. Yaklaşık 1 ay sonra kontrat yenileme tarihi geliyor. İnternetten okuduğum kadarıyla icra takibi başlarsa faiz ve dava ücretleri de çıkabilir. Kira ve aidat ücreti olarak sözleşmeyi yenileyebilir miyim? Aidat borcunu ödersem kiracıdan nasıl tahsil edebilirim?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Teşekkürler
Slm.ben kiraladığı işyerine 50bin₺masraf ederektadilat ve onarım yaparak tabiri caizseköhne dükkanı yenileyerek dükkana girdim. 5yıl kontrat yaptım. İlk yıl KİRA bedellerini gü ünde ödedim. 2yıl piyasanın bozuk olması nedeniyle ve bir yıl içerisinde 2cenazem ve haStalıklar SEBEBİYLE Eylül ekim ayından itibaren İranı ödemekte zorlandım. 2ihtardan sonra tahliye davası açIldı.ve gecikmiş kiralar haciz başlatıldı. İlk haciz in 10bin ₺olan 7bin ₺sini ödedim. 2ci ha iz olan 5binin yarısında ödedim. 19unda mahkememi var Aca Ba tahliye kararı çıkarmış acil yanıtlarsanız sevinirim
Sayın yetkili babam 2 evini kiraya verdi kiracılardan birisi 3 aydır babamı oyalayıp kirayı ödemedi. İlk başta babam öldü dedi daha sonra işimi kaybettim dedi şimdi ise telefona çıkmıyor. Öbür kiracida kirayı geciktirdi 2 ay şu an bir aylık kira verdi. Biz bu iki kiracidan nasıl kurtulabiliriz. Illa avukata verip icra yoluyla çıkarmamız mi gerekiyor. Bir de kiracilari ne kadar sürede çıkarabiliriz.
Merhaba
Bn bir dükkan sahibiyim ve kiracim 20 senenin üstünde oturuyor hal bu olunca diğer taşınmazlardan kira bedeli çok düşük ben bu dengesizliği nasıl düzeltebilirim yada kiracıyı cikaŕa bilirim elimde çok eski yıllara ait kontrat var son 8 senedir kontrat felan yok yardımcı olursanız sevinirim
Merhabalar. Yaklaşık 13 yıldır kiracı olarak oturmaktayız. Uzun bir süresir kontrat yapmadık ve kirayı hep elden ödüyoruz. Ev sahibi yerine kendisinin geleceğini söyledi ve evi boşaltmamızı sözlü olarak bildirdi. Kiramizi duzenli bir sekilde ödüyoruz. Haklarimiz nelerdir. Askere gidecegimden ve ailemin yaslı olmasindan dolayi hemen cikmak istemiyoruz. Haklarimiz nelerdir bilgi verirseniz cok seviniriz.
Merhaba
bU ayın 22 sinde isyeri kira sözleşmem bitiyor malsahibi %30 kira zammi istiyor bunu vermem mümkün değil işlerin ve piyasanın durumu belli her kira karşılığında Senet yaptık kirayı ödüyorum ve o Ayın senedi alıyorum 3 yıldan beri kiracıyım kiraları mı zamanında ödüyorum maliyeye kirayı çok düşük gösteriyor şimdi benden iş yerimi bosaltmami istiyor kira artışı dışında olumsuz bir durum yok yeni bir iş yeri bulmam gerekiyor Ne yapmam gerekiyor Lütfen bana yardımcı olun
sayın yem yetkili size bir sorum olacak ben ev sahibiyim kiracımın yılı eylül 2017 de doluyordu ben kendisinle tel görüştüğüm için haziranda kendisinle mesajla ve konuşarak kendisiniden evi eylül ayında kirayı yatırmayın diye söyledim gerekçem oğlum evleneceği için rica ettim tamam dedi karşılıklı fes edelim diye konuştum fakat o gün içerisinde beni eşide dahil olmak üzere defalarca arayıp kriterlerime göre ev bulamadım deyip eylül ayını geçirdik.beni oyaladı bende ekim ayında ihtarname gönderdim oğlumun evleneciğini haber vermeden iznimi almadan evime klima taktırmış ihtarnamedede takılan klimanın faturası karşılığında ödeyiceğimide yazdım.kendisi savcilığa suç duyurusunda bulunmuş.can güvenliğim yok diye ve ben karakola gittim benim için utanç verici bir şey çıkmıyor napmalıyım temmuzda oğlumun düğünü kesildi tadilat yapmam lazım dava açma taraftarı diilim dava açmadan nasıl çıkartabilirim.lütfen bana yardımcı olun teşekkürller