Anlaşmalı boşanma, evlilik birliği en az bir yıl süren eşlerin her ikisinin mahkemeye başvurması veyahut da eşlerden birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi ile gerçekleşen, Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. maddesine dayalı bir dava olup, tarafların anlaştığı hususların yer aldığı “Anlaşmalı Boşanma Protokolü“ nün mahkemeye sunulması gerekir.
Yazı İçeriği
1. Anlaşmalı Boşanma Protokollerinin Şekil Şartı
Anlaşma protokollerinde herhangi bir şekil şartı olmamakla beraber, uygulamada, anlaşmalı boşanmaya dair protokollerin, eşlerden biri veya varsa hukuki temsilcisi tarafından “yazılı” olarak hazırlandığı görülmektedir. Uygulamada da mahkemeler anlaşmalı boşanma protokolünü yazılı olarak istemektedirler.
Anlaşmalı boşanma davası hakkında detaylı bilgi için “Anlaşmalı Boşanma Davası” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
2. Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ
../…/….. tarihinde evlenen … ………. (T.C. Kimlik No: …………….) ve …….. ………. (T.C. Kimlik No:…………………) aşağıda belirtilen şartlar dahilinde boşanmayı kabul etmişlerdir.
Madde 1- Taraflar
……. …….. (T.C. Kimlik No: …………….)
Adres …
……. …….. (T.C. Kimlik No: …………….)
Adres ……
Madde 2- Konu
Taraflar arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle evlilik birliği temelinden sarsılmış durumdadır. Taraflar ../…/…… tarihinden bu yana sürdürdükleri evlilik birliğini ortak iradeleri doğrultusunda ve hiçbir baskı altında kalmadan sonlandırmaya, bu mealde anlaşmalı şekilde BOŞANMAYA karar vermişlerdir.
Madde 3- Müşterek Çocukların Velayeti
Tarafların müşterek çocuğu …… …….. ’un (T.C. Kimlik No:……….) velayeti, tarafların karşılıklı olarak anlaşmaları nedeniyle, ortak velayet şekilde olacaktır.
Madde 4- Müşterek Çocukla Kişisel İlişki Tesisi
Tarafların müşterek çocuğu …… …… tarafların ortak kararı ile davalı anne ……. ……. ile birlikte yaşayacaktır. …… ……. davacı baba ile arasında kişisel ilişki tesisi şu şekilde olacaktır;
- (Örnek düzenleme olup, taraflar koşulları belirler)
Madde 5 – Nafaka
Davacı ……. ………., Davalı ……. ………’a, boşanmanın kesinleştiği tarihten başlamak üzere her ayın ilk 5 günü içinde ………-TL (……………Türk Lirası) yoksulluk nafakası ve …………TL (…………..Türk Lirası) iştirak nafakası ödeyecek olup, işbu nafaka miktarları, müteakip yıllarda TÜFE ortalaması kadar artırılacaktır.
Madde 6 – Müşterek Çocuğun Giderleri
6.1 Müşterek çocuk …… ………’un eğitim hayatı boyunca okul ücreti, servis ücreti, yemekhane ücreti, okulda başarısız olduğu dersler için alması gereken ek ders ücretleri ve sair eğitim masrafları davacı baba ……. ………tarafından karşılanacaktır.
6.2. Müşterek çocuk …… ……’un özel sağlık sigortası lisans eğitimi sona erene kadar, davacı baba ….. ……. tarafından karşılanacaktır.
Madde 7- Tazminat
Davacı …… ……… davalı ….. ……… ‘ye ……….-TL (………….. Türk Lirası) maddi tazminat ödemeyi kabul etmiştir. Söz konusu ödeme boşanma davasının kesinleşmesini müteakip 10 gün içerisinde, Davalı …… ……….. ’un TR.. …. …. …. …. …. …. … IBAN no’lu hesabına, Maddi Tazminat açıklaması ile yatırılacaktır.
Madde 8- Aile Konutu ve Ev Eşyaları
Tarafların hali hazırda oturdukları aile konutu ve evde kullanılan tüm eşyalar davalı eş ….. …… e bırakılmıştır.
Madde 9 – Mal Paylaşımı
Taraflar her türlü şahsi eşyalarını almış olup, ziynet eşyaları, müşterek menkul eşyalar ve ev eşyaları konusunda da anlaşma sağlamışlar, gerekli mal paylaşımı yaparak birbirlerini ibra etmişlerdir.
Madde 10 – Soyadı
Davalı …… ……… , boşanmadan sonra evlenmeden önceki soyadı ile beraber “…………..” soyadını kullanmaya devam edecektir.
Madde 11 – Genel Hükümler
Taraflar düzenlenen on yedi (11) maddeden oluşan ve üç (3) suret olarak tanzim edilen işbu protokol ile boşanmanın asli ve fer’i hükümleri tespit edilmiştir. Taraflar protokolü serbest iradeleri ile ve gayri kabili rücu olarak imzalamakla yürürlük kazandığını kabul ve taahhüt ederler. …/…../……….
3. Sonuç Olarak
Yukarıda örnek niteliğinde belirtilen hususların alanında uzman kişilerce tanzim edilmesi, hak kaybına uğranılmaması açısından son derece ciddi önem arz etmektedir. Bu nedenle hazırlanacak protokol ve içeriği konusunda uzman bir hukukçu tarafından dikkatle düzenlemeye tabi tutulmalıdır.